Citas ziņas

S. Kalniete: jāatrod pareizais līdzsvars ES daudzvalodības politikā

, 04.07.2008

Jaunākais izdevums

Šodien LR Saeimas deputāti no vairākām komisijām tikās ar Eiropas Savienības (ES) daudzvalodības komisāru Leonardu Orbanu. Tiekoties ar komisāru, Pilsoniskās savienības frakcijas deputāte S. Kalniete uzsvēra, ka, īstenojot ES daudzvalodības politiku, svarīgi ir atrast pareizo līdzsvaru starp daudzvalodības veicināšanu un mazo tautu valodu aizsargāšanu mūsdienu globalizācijas apstākļos.

S. Kalniete teica: „Valsts pienākums ir īstenot tādu politiku, kas sargā „mazo” tautu valodas no brīvā tirgus spiediena un saglabā šīs valodas Eiropai un pasaulei.”

S. Kalniete vērsa komisāra uzmanību uz to, ka Latvijā dzīvojošajiem mazākumtautību cilvēkiem ir lielas iespējas savā valodā iegūt izglītību – darbojas vidējās izglītības iestādes ar krievu apmācības valodu, ko finansē valsts, tāpat Latvijā ir vairākas skolas, kurās mācās citu mazākumtautību bērni.

Kā jau ziņots, šodien ES daudzvalodības komisārs L. Orbans jau izteicies par to, ka Eiropas Savienībā top stratēģija par daudzvalodības politiku, kuras mērķis ir veicināt toleranci, izpratni un dialogu. Komisārs izteica viedokli, ka valodu nevarot lietot kā politisku ieroci.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krasi pieaugušais Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu skaits liek domāt par jaunām sadarbības dimensijām ES iekšienē. Turklāt šie jaunie sadarbības modeļi ne vienmēr var tikt vērtēti ekonomiskā izdevīguma kontekstā.

Tā atzinis Eiropas Savienības daudzvalodības komisārs Leonards Orbans, ar kuru Db bija iespēja tikties un noskaidrot, kā komisārs redz daudzvalodības politikas perspektīvu Eiropas telpā, kā arī tās saistību ar biznesa vidi.

Jūs Latvijas apmeklējuma laikā tikāties ar ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu. Kādi ir tikšanās laikā gūtie secinājumi?

Mēs pārrunājām komisijas iniciatīvu, kas saistīta ar daudzvalodības nozīmi konkurētspējīgas ekonomikas vairošanā. Tikšanās laikā tika prezentēts Lielbritānijas nacionālā valodu centra pētījums, kurā norādīts, ka mazā un vidējā izmēra uzņēmumi zaudē konkurences cīņā tieši darbinieku slikto valodu zināšanu dēļ. Balstoties uz šo pētījumu, mēs pagājušajā gadā organizējām konferenci Briselē, kā arī izveidojām biznesa forumu, kura secinājumi par daudzvalodības nozīmi uzņēmumu darbā tiks apkopoti tuvākajā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā ieradīsies Eiropas Savienības daudzvalodības komisārs Leonards Orbans

, 27.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 3. jūlijā, Rīgā darba vizītē ieradīsies Eiropas Savienības (ES) daudzvalodības komisārs Leonards Orbans (Rumānija). Komisāra vizītes mērķis ir iepazīt valodu apguves situāciju Latvijā un veicināt daudzvalodību kā instrumentu savstarpējai saziņai un uzņēmumu konkurētspējas paaugstināšanai, Db.lv informē Ivars Bušmanis, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs.

„Eiropas Komisijai ir jāstrādā Eiropas iedzīvotāju labā, un mums ir jārunā ar jums tajā valodā, kuru jūs saprotat. Daudzvalodības veicināšana ir lielisks veids, kā satuvināt ES iedzīvotājus. Turklāt tā jums sniedz piekļuvi informācijai un nodrošina iespēju paust savus uzskatus,” saka Leonards Orbans.

Vizītes laikā ES daudzvalodības komisārs piedalīsies ES tiesību aktu tulkošanai veltītajā konferencē Latviešu valoda Eiropas Savienībā – daudzvalodības praktiskā pieredze, ko rīko Izglītības un zinātnes ministrijas iestāde Tulkošanas un terminoloģijas centrs sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, tiksies ar Saeimas priekšsēdētāja biedri Karinu Pētersoni, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Eiropas lietu komisijas deputātiem, kā arī ar izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi, īpašu uzdevumu ministru sabiedrības integrācijas lietās Oskaru Kastēnu un ar ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāte Sandra Kalniete (PS) valsts budžeta grozījumu pieņemšanas laikā skatījās Nacionālā teātra izrādi Bille, taču Saeimas sēdes balsojuma izdruka liecina, ka viņa piedalījusies balsojumā.

Kalniete vienlaikus skatās izrādi un balso Saeimā4. jūnija vakarā Db novēroja, ka S.Kalniete kopā ar Pilsoniskās Savienības Rīgas mēra amata kandidātu Ģirtu Valdi Kristovski noskatījās izrādi Bille Nacionālā teātra Aktieru zālē. Taču Saeimas sēdes balsojuma izdruka uzrāda, ka deputāte ir atradusies sēžu zālē, jo piedalījusies balsojumā. Sēde beidzās ap 19.45, bet izrāde ilga no 18.30 līdz 21.25.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Sandrai Kalnietei (V) liegts iebraukt Krievijā līdz 2019.gada 11.oktobrim, liecina deputātei izsniegtā pavēste, kas viņai iedota pases vietā.

Pirmdienas vakarā Kalniete bija devusies uz Maskavu, lai piedalītos nogalinātā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bērēs.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Kalniete vispirms tika apturēta Maskavas Šeremetjevas lidostā, viņas pase paņemta tuvākai apskatei un nācies ilgāku laiku gaidīt informāciju.

Kalniete sarunā ar aģentūru LETA sacīja, ka iebraukšana Krievijā atteikta, pamatojoties uz Krievijas likumu kodeksa 27.1.pantu. Pase deputātei gan vēl neesot atdota, turklāt Krievijas pārstāvji arī neesot paskaidrojuši, ko tieši attiecīgais pants nosaka.

«Mums Ņemcovs bija ļoti nozīmīgs. Viņš bija tā Krievija, kādu mēs vēlamies to redzēt. Man ir ļoti žēl, ka nebūs iespēju rīt parādīt pēdējo godu,» atzina Kalniete. «Acīmredzot Krievija uzskata mani par bīstamu ienaidnieku.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: Uzņēmumu Tilde apmeklē Eiropas Komisijas pārstāvju delegācija

Monta Glumane, 25.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai iepazītos ar valodu tehnoloģiju uzņēmuma «Tilde» darbību, 24. aprīlī to apmeklēja Eiropas Komisijas pārstāvju delegācija. Tildes vadītājs Andrejs Vasiļjevs viesus iepazīstināja ar «Tildes» pienesumu daudzvalodības saglabāšanai Eiropā, skaidrojot valodu tehnoloģiju nozīmi mūsdienās, informēja uzņēmumā.

«Valoda ir tikpat nozīmīga mūsu identitātei, cik ūdens - mūsu eksistencei. Izdzīvos tikai tās valodas, kas būs viegli pieejamas arī tehnoloģiju vidē. Mēs vēlamies saglabāt Eiropas daudzvalodības vērtību, tajā pašā laikā nojaucot valodu barjeru un radot jaunas komunikācijas un sadarbības iespējas,» par uzņēmumu stāstīja A. Vasiļjevs.

Viņš uzsvēra, ka «Tilde» aktīvi veicina ES iniciatīvas, lai nodrošinātu Eiropas valodu līdztiesību digitālajā vidē un nepieļautu to «izmiršanu» digitālajā saziņā, kas šobrīd apdraud 21 Eiropas valodu.

Kā piemēru viņš minēja «Tilde» izstrādāto mākslīgā intelekta mašīntulku, ko «Tilde» izstrādāja ES Igaunijas prezidentūras vajadzībām. «Tildes» mašīntulks integrēts arī Bulgārijas prezidentūras oficiālajā mājaslapā, un pašlaik «Tilde» gatavo īpašu mašīntulkošanas sistēmu Austrijas prezidentūrai, kas sāksies šā gada jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalniete: aktīvi jāapliecina vēlme saņemt ASV atbalstu, cenšoties panākt padomju okupācijas atzīšanu

, 07.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 7. jūlijā, Pilsoniskās savienības (PS) valdes priekšsēdētāja Sandra Kalniete un valdes priekšsēdētājas vietnieks Ģirts Valdis Kristovskis tikās ar ASV vēstnieku Latvijā Čārlzu Larsonu un nodeva ASV Senātam adresētu vēstuli, Db.lv informē Dace Balode, PS preses sekretāre.

Vēstulē Saeimas PS frakcijas deputāti Ilma Čepāne, Ina Druviete, Gunārs Laicāns, Sandra Kalniete, Anna Seile, Kārlis Šadurskis un PS Eiropas Parlamenta deputāti Ģirts Valdis Kristovskis un Inese Vaidere griežas pie ASV Senāta prezidenta un ASV viceprezidenta Ričarda Čeinija, kā arī pie Senāta vairākuma līdera, demokrātu senatora Harija Reida un mazākuma līdera, republikāņu senatora Mitča Makkonela ar lūgumu atbalstīt Senātā divpartiju rezolūciju S.Con.Res.87. Ar šo rezolūciju ASV Senāts sveiks Latviju neatkarības proklamēšanas 90. gadadienā un vienlaikus uzsvērs, ka Krievijas Federācijas valdībai būtu jāatzīst padomju okupācija Baltijas valstīs un jāuzņemas par to atbildība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Kalniete: grūti ticēt, ka eirozona sabruks, tomēr jābūt pragmatiskiem

Jānis Rancāns, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai jāseko līdzi notikumu attīstībai eirozonā un jābūt pragmatiskai ieviešot eiro, uzskata Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete. Raidījumā Dienas rīts viņa norādīja, ka pēdējās ziņas no Spānijas ir satraucošas un jāskatās kā attīstīsies situācija.

Tomēr S. Kalniete arī uzsvēra, ka viņai grūti ticēt, ka viena no pasaules lielākajām valūtām varētu sabrukt. «Lielas eiro rezerves ir Ķīnā un ASV. Šī ir valūta, kas svarīga ne tikai Eiropai,» sacīja Eiroparlamenta deputāte.

Komentējot pēdējo Eiropas Centrālās bankas (ECB) konverģences ziņojumu, kurā norādīts uz to, ka Latvija nav izpildījusi budžeta deficīta kritēriju un prasības attiecībā uz centrālās bankas neatkarību un juridisku integrāciju Eiro sistēmā, kā arī inflācijas kritēriju, S. Kalniete pieļāva, ka, iespējams, tā ir dubulta stratēģija – iezīmēt argumentus, kurus izmantot, ja lēmums par Latvijas iestāšanos eirozonā būs negatīvs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ES cukura kvotu sistēma saglabāsies pēc 2015. gada, Latvijai vēl pastāv izredzes izcīnīt kvotu sev.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete informē, ka saistībā ar cukura ražošanu Eiropā pēc 2014. gada viss vēl nav izlemts. «Pirms nedēļas Eiropas Parlaments pieņēma lēmumu, kas paredz, ka Latvija no 2015. gada varēs atsākt cukura ražošanu. Taisnība, ka Parlaments aicina kvotu sistēmu arī pagarināt līdz 2020. gada oktobrim, bet ir speciāli atrunāts, ka Latvija un Īrija šīs kvotas iegūtu. Pašlaik vēl līdz galam nav skaidrs mehānisms, jo ar to klajā būtu jānāk Eiropas Komisija,» skaidro Kalniete. Tas nav galīgais lēmums, bet gan Eiropas Parlamenta pozīcija sarunām ar ES Padomi un Eiropas Komisiju. Galīgais lēmums esot gaidāms vasarā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kalniete aizstāvēs lauksaimnieku intereses Briselē

, 27.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsoniskās savienības Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete parakstījusi sadarbības memorandu ar Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociāciju (LLKA), kas paredz abu pušu ciešāku lauksaimnieku interešu aizstāvībai EP.

«Kā politiķe zinu, ar ko ir jārunā Briselē, lai aizstāvētu Latvijas intereses, taču neesmu profesionāla lauksaimniecības speciāliste, tāpēc mums savstarpēji svarīgi visu laiku uzturēt kontaktus. Esmu pārliecināta, ka sadarbībā ar LLKA un citām lauksaimniecības organizācijām mēs paveiksim nozīmīgas lietas Latvijas lauksaimnieku labā,» norāda S. Kalniete.

Sadarbības memorands paredz, ka deputāte nodrošinās LLKA ar informāciju par lauksaimniecības nozares aktualitātēm EP un piedalīsies organizācijas rīkotajos pasākumos. Tāpat S. Kalniete iespēju robežās nodrošinās LLKA viedokļa pārstāvniecību EP. Savukārt LLKA sola sniegt visu nepieciešamo informāciju, kas nepieciešama deputātei, lai kvalitatīvi pārstāvētu lauksaimnieku un lauksaimnieku kooperatīvu viedokli EP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc darba tirgus piespiedīs visus mainīties?

Jolanta Dreiblate, informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma “Tietoevry” Latvijas filiāles personāla vadītāja, 06.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Profesionālās un personīgās dzīves līdzsvars – frāze, ko pēdējos pāris gadus dzird gandrīz ikviens. No talantiem un personālvadības profesionāļiem. No vietējiem darba devējiem līdz starptautiskām organizācijām. Skaistos saukļos un mērķtiecīgās aktivitātēs.

Tiesa, realitātē darbinieku atbalstoša kultūra un vide ir sastopama retāk nekā formāli uzņēmumu apgalvojumi un maldīgas puspatiesības. Vai un kāpēc darba tirgus tomēr piespiedīs visus mainīties?

Bieži vien karjera mūsu dzīvē tiek izvirzīta par prioritāti. Cilvēka tieksme gūt profesionālus panākumus aizēno rūpes par sevi un personīgo labsajūtu, kas tieši iespaido fizisko veselību un mentālo labbūtību. Smagnēja darba kultūra jeb “hustle culture”, klusā aiziešana jeb “quiet quitting” un nespēja apturēt lielo atkāpšanos ir satraucošas darba tirgus tendences, kurām starptautiski ir veltīti jauni apzīmējumi. Šie jēdzieni raksturo problēmas, kas lielākoties radušās Covid-19 izplatības un ierobežojumu laikā. Tās pašlaik cenšas novērst organizācijas visā pasaulē, lai mazinātu darbinieku izdegšanas līmeni un radītu gan labvēlīgāku, gan iekļaujošāku darba vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

ES budžetu rosina apcirpt par 50 miljardiem eiro

Sandra Dieziņa, 30.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ES dalībvalstu budžeta priekšlikums, kuru šonakt publiskojusi Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Kipra, samazināt budžetu par apmēram 50 miljardiem eiro, ir pretrunā ar mērķi atjaunot Eiropas ekonomisko izaugsmi un radīt jaunas darba vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcīzes nodoklim jāatrod optimālās likmes, neveicinot ātru pierašanu pie zemām likmēm un neveicinot kontrabandu pie augstām, pirmdien pētījuma "Akcīzes nodokļa politika Baltijas valstīs: alkoholiskie dzērieni, bezalkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi" prezentācijā sacīja Rīgas Ekonomikas augstskolas Ilgtspējīga biznesa centra vadītājs, Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra (BICEPS) asociētais pētnieks Arnis Sauka.

Viņš uzsvēra, ka, nosakot akcīzes nodokļa likmes, ir jāatrod līdzsvars starp ekonomiskiem aspektiem un cilvēku veselību.

"Ja likme ir pārāk zema, cenu pieaugums ir salīdzinoši neliels un patērētāji diezgan ātri pielāgojas šīm cenām, tāpēc šādas likmes nedod stimulu patērētājiem pāriet uz neapliekamiem aizvietotājiem. Savukārt pārāk augstu akcīzes nodokļu likmju noteikšana rada priekšnoteikumus kontrabandas pieaugumam," stāstīja Sauka.

Vienlaikus, lai novērstu stimulus iegādāties akcīzes preces kaimiņvalstīs, pēc Saukas teiktā, būtu ieteicams koordinēt un saskaņot akcīzes nodokļu likmes Baltijas valstu starpā. Akcīzes nodokļa palielināšana un līdz ar to arī produkta cenas pieaugums stimulē patērētājus iesaistīties pārrobežu tirdzniecībā, iegādāties preci nelegālajā tirgū vai pāriet uz lētākiem aizvietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Studentu zināšanu audits ir instruments, ar kuru varētu koriģētu izglītības tirgus pašregulēšanās mehānismu

Andrejs Jaunzems, profesors, 10.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāņa Dombura 2009. gada 8. aprīļa pārraidē Kas notiek Latvijā? izglītības ministre Tatjana Koķe teica, ka neatkarīgās Latvijas laikā izglītība Latvijā no gada uz gadu ir tikai pasliktinājusies. Vainīga esot sistēma. Kas ir šī noslēpumainā «sistēma», kas gadu no gada pasliktina izglītības rezultātus?

Autoram ir gandrīz četrdesmit gadu ilga darba pieredze ekonomikas un vadzinību augstākajā izglītībā. Savākts un dokumentēts liels apjoms daudzveidīgu faktu, kurus paredzēts izmantot vispārinājumiem, un no mikroekonomikas skatu punkta analizēt ekonomikas un vadzinību izglītības funkcionēšanas neefektivitāti Latvijā pēdējos divdesmit gados. Jācenšas saprast iekšējos mehānismus un faktorus, kas radījuši ačgārnības mācīšanas un mācīšanās interaktīvajos procesos un, izmantojot izpratni par cilvēku izturēšanās ietekmēšanu, jāatrod tās vadības sviras, kas izglītības procesus noliktu no galvas uz kājām, un stāvokli pakāpeniski mainītu uz labo pusi.

Vienlaicīgi gribētos vērst sabiedrības uzmanību uz sociālekonomisko situāciju analīzē nepelnīti ignorētajām izcilu domātāju atklātajām cilvēku izturēšanās likumsakarībām. Tas ir aktuāli, jo, iepazīstot plašu publikāciju klāstu par smagajām Latvijas sociālekonomiskajām problēmām, ļoti reti sastopam situācijas analīzi no empīrisku cilvēku izturēšanās viedokļa. Nudien, ir vērts lasīt grāmatas! Eksistē tiešām apbrīnojami gudras grāmatas, kurās pravietiski pārsteidzoši adekvāti aprakstīta mūsdienu pasaules morālā un ekonomiskā krīze. Nedrīkstam ignorēt Mārtiņa Lutera Martin Luther skarbos ētiskos dažādo cilvēku vērtējumus, Jana Amosa Komenska John Amos Comenius loģisko didaktikas mācību, Alfreda Maršalla Alfred Marshall ekonomikas teoriju, situāciju analīzes metodi un izteiksmes formu. Nepārvērtējami ir, piemēram, ekonomikas Nobela laureātu Kenneth J. Arrow, James M. Buchanan, George Akerlof darbi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamajos septiņos plānošanas gados Latvija lauksaimniecībai un lauku attīstībai saņems apmēram 2,7 miljardus eiro, kas ir par miljardu jeb 58% vairāk nekā iepriekšējo 7 plānošanas gadu laikā.

Tā pēc sarunām par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu informē Latvijas pārstāve Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības komitejā Sandra Kalniete.

Eiropas Komisijas, Eiropas Parlamenta un Eiropas Savienības Padomes pārstāvji vienojušies par tām reformas detaļām, kuras līdz šim nebija atrisinātas. Tas ļaus EP Lauksaimniecības komitejas deputātiem jau nākamo pirmdien balsot par vienošanās tekstu, ar ko noslēgsies darbs pie KLP reformas, kurš ilgst jau vairākus gadus.

Kalniete uzskata, ka šī vienošanās ir Latvijai viena no svarīgākajām, jo reformas rezultātā Eiropas lauksaimniecības politika kļūst taisnīgāka, mazinās negodīgo konkurenci un zemniekiem viesīs skaidrību par iespējām saņemt atbalstu turpmākajos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kalniete lobēs Latvijas zemniekus

, 07.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemnieku Saeimas vadība un Latvijas pārstāve – deputāte Eiropas Parlamentā Sandra Kalniete parakstījusi sadarbības memorandu par sasvstarpējām konsultācijām un informācijas apmaiņu Eiropas kopējās lauksaimniecības politikas reformas izstrādes procesā un Latvijas lauksaimnieku interešu pārstāvniecībā.

Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā Briselē jau 11. novembrī notika pirmā diskusija par kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada, kas var būtiski ietekmēt turpmāko lauksaimniecības attīstību Eiropas Savienības valstīs. Līdz ar Lisabonas līguma stāšanos spēkā mainījušās EP pilnvaras lauksaimniecības jomā. Lisabonas līgumā noteikts, ka Eiropas Parlamentam KLP jomā būs līdz lemšanas tiesības kopā ar ES Padomi. Zemnieku Saeima jau vairakkārt uzsvērusi, ka pašreizējā kopējā lauksaimniecības politika nenodrošina vienlīdzības principu. Arī Eiroparlametna deputāte Sandra Kalniete savās publiskajās uzstāšanās to ir paudusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Prasa atskatīties PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanas komisijai

, 26.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsoniskās savienības Saeimas frakcijas deputāte, Ārlietu komisijas locekle Sandra Kalniete šonedēļ rosināja Ārlietu komisijai iepazīties ar PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotās komisijas darbu. Iespējams, tuvākajā laikā šai komisijai vajadzēs atskaitīties deputātiem par to, kā norisinās tās darbs.

Šāda komisija (pilns tās nosaukums ir Komisija PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai) tika izveidota 2005. gada 5. augustā saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu Nr.523. Komisijai uzdots noteikt PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaitu, apkopot informāciju par represijām un masveida deportācijām, kā arī aprēķināt Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarītos zaudējumus.

Lietuva šā gada janvārī paziņoja, ka pieprasīs, lai Krievija atzīst padomju okupācijas faktu un atlīdzina tai nodarīto kaitējumu. Lietuva to novērtējusi 28 miljardu dolāru (13,35 miljardu latu) apmērā. Kompensācijas lielumu Lietuvas valdība noteica kopā ar ekspertiem jau pirms vairākiem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Nākamgad tiešmaksājumus samazinās par 4%; zemnieki to sauc par absurdu

Sandra Dieziņa, 10.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumi lauksaimniekiem 2014. gadā tiks samazināti par 4%. Tādejādi ES budžetā tiks ietaupīti 1,47 miljardi eiro, vēsta Eiropas Komisija (EK).

Nākamos septiņos gados ES budžetā Kopējās lauksaimniecības politikas finansējums samazināts par 12% līdz 373,2 miljardiem eiro. Tiešo maksājumu samazinājums neskars tādas valsti kā Rumāniju, Bulgāriju un Horvātiju.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete gan vēlas paskaidrot, ka izskanējusī informācija par to, ka par 4% samazināsies tiešmaksājumi saimniecībām, ir nepilnīga. Šī norma, kas paredzēta, lai veidotu finanšu rezervi un sabalansētu Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) budžeta ieņēmumus ar izdevumiem, ir daļa no KLP reformas. Sākotnēji šo atskaitījumu bija paredzēts attiecināt uz visām saimniecībām, sākot no pirmā centa, tomēr Austrumeiropas un Baltijas valstīm sadarbojoties, izdevās panākt, ka maksājums tiek atskaitīts no tām saimniecībām, kuras saņem vairāk nekā 2000 eiro gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Okupācijas muzeja pārstāvji: Rekonstrukcijas apturēšanas gadījumā muzejs varētu beigt pastāvēt

LETA, 21.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekta - Nākotnes nama - apturēšanas gadījumā muzejs piecu gadu laikā varētu «izčākstēt», nespējot veikt savu darbu, preses konferencē uzsvēra Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs.

Reaģējot uz 20 Latvijas arhitektu iesniegto vēstuli, kurā izklāstīti iebildumi pret Nākotnes nama būvniecību, muzeja biedrības pārstāvji uzsver, ka, apturot projektu, tiktu pazaudēts ne tikai jau ieguldītais darbs un līdzekļi, bet arī padarīta neefektīva muzeja darbība, kas jaunajos ģeopolitiskajos apstākļos ir nozīmīga Latvijas un ārvalstu sabiedrības informēšanai par vēstures notikumiem.

Okupācijas muzejs ir privāta institūcija. Tikai viena ceturtā daļa no tā finansējuma ir valsts līdzekļi. Pārējo nodrošina ziedojumi, kuru apmērs ir atkarīgs gan no apmeklētāju skaita, gan ārzemju latviešu ziedotāju uzticības, stāstīja Nollendorfs. Viņš uzsvēra, ka pagaidu atrašanās vietā, Raiņa bulvārī, muzeju apmeklē tikai viena trešā daļa no tā skaita, ko muzejs piedzīvoja, atrodoties Strēlnieku laukumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

EP komiteja atbalsta Latvijas zemniekiem labvēlīgus nosacījumus

Sandra Dieziņa, 25.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības komiteja atbalstījusi pozitīvas pārmaiņas Latvijas zemniekiem svarīgākajos jautājumos, tostarp aicinot tiešos maksājumus noteikt taisnīgi un krasi samazināt pašreizējās atšķirības atbalstā dažādu valstu zemniekiem.

Par to liecina trešdien komitejas apstiprinātās ES lauksaimniecības politikas reformas politiskās vadlīnijas laikam līdz 2020. gadam. Parlaments uzskata, ka atbalsts nevienas dalībvalsts zemniekiem nedrīkst būt mazāks vai lielāks par saprātīgu procentu no vidējā atbalsta apjoma Eiropā. EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) piedalījās dokumenta veidošanā un iesniedza priekšlikumu noteikt, ka nevienā valstī nedrīkst saņemt mazāk par 80 % un vairāk par 120 % no Eiropas Savienības vidējā līmeņa. «Karstas diskusijas par konkrētiem skaitļiem vēl ir priekšā, bet svarīgi, ka Parlaments atbalsta šo principu. Tas nozīmē, ka Grieķija vairs nevarēs saņemt piecreiz lielāku atbalstu par vienu hektāru apsaimniekotās zemes, nekā Latvijā. Arī turpmāk būs sarežģītas diskusijas, jo gaidāma nopietna līdzekļu pārdale, pret ko ir ievērojama pretestība,» saka Kalniete.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Prasa ministru komandas nomaiņu

Madara Fridrihsone, Db, 04.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki Ivara Godmaņa vadītās valdības ministru ir valdībā jau sešus gadus un ir atbildīgi par valsts ekonomikas novešanu līdz krīzei un "gāzi grīdā politiku", šodien Saeimas ārkārtas sēdē, debatējot par neuzticības izteikšanu premjeram Ivaram Godmanim, uzsvēra opozīcijā esošās Pilsoniskās savienības deputāte Sandra Kalniete.

Pilsoniskās savienības deputāte Sandra KalnieteViņasprāt, atbildība par ekonomisko krīzi ir jāuzņemas bērnu, ģimenes un integrācijas lietu ministram Aināram Baštikam, satiksmes ministram Aināram Šleseram un vides ministram Raimondam Vējonim, kuri ir bijuši pārstāvēti visās valdībās kopš 2002. gada un, atšķirībā no I. Godmaņa, nevar teikt, ka valdībā nonākuši tikai brīdī, kad "kuģī jau bija radusies sūce".

"Mums nevajag desmit I. Godmaņus valdībā, mums vajag vienu I. Godmani – Ministru prezidentu, bet tad, ja viņš nespēj izveidot spēcīgu ministru komandu, tad viņam ir jāiet prom," teica S. Kalniete, piebilstot, ka, pēc Pilsoniskās savienības domām, pašreizējā valdošā koalīcija ir rīcībnespējīga. Tādēļ politiskajām partijām ir jāpārtrauc spēlītes, jānosaka Saeimas ārkārtas vēlēšanu datumu un jāizveido pagaidu valdība, kura spētu pieņemt 2009. gada budžeta grozījumus un izstrādāt Latvijas ekonomikas restrukturizācijas plānu, norādīja bijusī ārlietu ministre.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemnieki Briselē protestē pret negodīgu konkurenci

Sandra Dieziņa, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Briselē pie Eiropas Savienības Padomes ēkas Baltijas valstu zemnieki rīkos protestu pret netaisnīgi zemajiem tiešajiem maksājumiem Baltijas lauksaimniekiem, kas kropļo godīgu konkurenci visā Eiropā.

Baltijas zemniekus atbalsta arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete, kura pievienosies lauksaimnieku protestam. S. Kalniete komentē: «Pateicoties mūsu kopīgajam darbam ar Latvijas valdību un zemnieku organizācijām, šobrīd EP Lauksaimniecības komitejā nav neviena deputāta, kas nezinātu un nesaprastu mūsu zemnieku problēmu. Esmu pārliecināta, ka kopīgi rīkojoties, mēs varam panākt tikpat lielu izpratni arī citās ES institūcijās. Uzskatu, ka Eiropas vienotība, eiro zonas glābšana un godīga konkurence ir nesaraujami saistītas lietas, tāpēc krīze Eiropā nevar būt atruna Latvijas zemnieku prasībām.»

Deputāte uzskata, ka šāda miermīlīga akcija kārtējo reizi pozitīvā veidā atgādinās Eiropas valstu līderiem, kas pulcēsies Briselē uz Padomes sanāksmi, par Baltijas valstu zemnieku taisnīgajām prasībām. «Tas, ka šajā protestā kopā ar zemniekiem būs arī Zemkopības ministre Laimdota Straujuma un EP Padomes sēdē zemnieku intereses aizstāvēs Ministru prezidents V. Dombrovskis, apliecina mūsu vienotību,» saka S. Kalniete.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness analizē potenciālos premjera amata kandidātus.

Atlase: Partiju reitingi augustā, saskaņā ar SKDS pētījumu par partiju popularitāti, pieskaitot neizlēmušo balsis, kas sadalītas proporcionāli izlēmušo balsīm.

Saskaņas premjera kandidāts Dombrovskis

Salīdzinot ar esošo premjeru, ilggadējo politiķi Māri Kučinski, Saskaņas premjera amata kandidātam Vjačeslavam Dombrovskim nav īpaši liela valdības darba pieredze, lai gan viņš ir bijis gan izglītības un zinātnes, gan arī ekonomikas ministrs. Nav tik ilga pieredze politikā, kaut arī Vjačeslavs Dombrovskis ir bijis Zatlera Reformu partijas priekšsēdētājs.

Toties pašreizējam premjeram Mārim Kučinskim nav tāda līmeņa izglītības un arī tik labu valodu zināšanu, kādas ir ekonomikas zinātņu doktoram Vjačeslavam Dombrovskim. Viņš labi runā latviski, krievu valoda viņam ir dzimtā, bet angļu valodā Vjačeslavs Dombrovskis ir ne tikai mācījies, bet arī bijis pasniedzēja palīgs Klarka Universitātē (ASV), kā arī ir dzīvojis Amerikas Savienotajās Valstīs. Trīs valodu un trīs kultūru zināšanas ir vērtīga bagāža iespējamajam nākamajam Latvijas premjeram, kas ļauj potenciāli aktīvi darboties ne tikai vietējā, bet arī reģionālajā un pasaules politikas līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Stendzenieks prognozē SC panākumus un nedomā, ka oligarghi aizies no politikas

BNS, 13.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es domāju, ka viņi būs. Noteikti. Es pat neredzu īsti starpību – Lembergs vai Sarkozī. Šāda tipa cilvēku – augumā mazi, ar milzīgu enerģiju, provokatīvi, gatavi skandāliem, skaļiem paziņojumiem, gatavi agresīvi aizstāvēt savu pozīciju – pasaules politikā ir ļoti daudz.

Protams, desmitgažu laikā Latvijas politika atšķaidīsies arī ar tādiem augstas raudzes diplomētiem politiķiem, piemēram, kāds ir Egils Levits. Ar tādiem politiķiem, ar kuriem mēs saprotam nobriedušu Rietumu demokrātiju politiķus. Bet tur vienmēr būs vieta spēcīgām personībām, kas ir gatavi turēt spiedienu, turēt sitienus un uzdot darba kārtību pat arī tad, ja viņi kādā brīdi ir vieni paši ar savu ideju,» sacīja Reklāmas aģentūras !Mooz īpašnieks Ēriks Stendzenieks.

Reklāmas speciālists neizslēdz, ka Saeimas vēlēšanās ļoti daudz tiks izmantots administratīvais resurss un «klauvēšana pie iedzīvotāju durvīm».

Komentāri

Pievienot komentāru