Mazais bizness

Sākam biznesu: Piedāvā baltos spieķus ar sensoriem

Daiga Laukšteina, 25.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl tikai būdami vidusskolas eksāmenu priekšvakarā, trīs jaunieši neredzīgos ļaudis ieved mūsdienu sabiedrībā, piedāvājot pašu izgatavotus, moderni uzlabotus baltos spieķus.

Valmieras tehnikuma audzēknim Ērikam Eduardam Lapsam pat sapņos nebija rādījies, ka viņš dibinās savu uzņēmumu jau 18 gadu vecumā, kur nu vēl izgudros kaut ko jaunu mūsdienu preču un pakalpojumu piesātinātajā pasaulē. Visu mainīja kāda liktenīga un aizkustinoša nejaušība. Proti, jaunieša klātbūtnē uz gājēju pārejas bija nostājies neredzīgs cilvēks ar izstieptu spieķi. Ikdienišķā situācijā viņš būtu izdzirdējis automašīnas rūkoņu tuvumā, bet tieši šajā gadījumā bija piebraucis elektromobilis, kas darbojas bez skaņas. Un tā jaunietim radās ideja par spieķi ar sensoru. Viņš pats atzīst, ka palaimējās būt īstajā laikā un īstajā vietā. Turklāt brīdī, kad vislabāk arī noderēja mācību iestādē – Valmieras tehnikumā – izvēlētā mehatronika.

Ieved mūsdienu sabiedrībā

Un arī tālāk viss ritēja, kā pēc plāna. Guvis atbalstu un līdzdalību no tuvākajiem skolas biedriem Georga Kropa un Agra Čodara, jaunietis īstenoja savu vīziju dzīvē. Tika izgatavots pirmais baltais spieķis vājredzīgajiem un neredzīgajiem ar papildu drošības elementu – ultraskaņas sensoru. Tas, raidot signālu, brīdina par jelkādu šķērsli pusmetra attālumā. Pie tuvumā esošā priekšmeta nav obligāti jāpieskaras, kas reizēm beidzas arī ar saskrāpētām automašīnām.

Projekta tapšanas gaitā ar pirmo prototipu jaunieši paviesojās gan vietējā pansionātā, gan neredzīgo biedrībā Igaunijā, Tallinā, kur atzinīgi vārdi par izgudrojumu iedrošināja sparīgi turpināt iesākto. Uzreiz jāpiebilst, ka arī tagad interese tepat Latvijā un no kaimiņvalstīm nav zudusi. Tālab, ieskatoties tālākā nākotnē, vispirms ir iecere darboties Baltijā, bet pēc tam arī Skandināvijā un plašāk Eiropā. «Mērķis bija neredzīgos ļaudis ievest mūsdienu sabiedrībā. Kāpēc lai modernās tehnoloģijas neienāktu arī viņu dzīvēs?» spriež Ē. E. Lapsa.

Prestiža balva Eiropā

Mācībspēku atbalstīti, sākotnēji puiši nodibināja skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Safe & Stable, kam nav juridiska statusa, bet to pārstāv skola un izglītības organizācija Junior Achievement Latvija. Tā darbības laikā ir iespējams piedalīties gadatirgos un konkursos, ko jaunieši izmantoja, turklāt ar vērā ņemamiem panākumiem. Viņu uzņēmums bija iekļuvis labāko Latvijas SMU vidū, kam sekoja tikpat veiksmīga dalība Eiropas SMU finālā Serbijas pilsētā Belgradā. 38 valstu konkurencē Safe & Stable ieguva vienu no prestižākajām balvām – FedEx Access Award.

Visu rakstu lasiet 25. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru