Citas ziņas

Sakoptākais Kurzemē – Nīcas pagasts

Vēsma Lēvalde [email protected], 04.08.2006

Jaunākais izdevums

4.augustā ir apkopoti konkursa „Sakoptākais Latvijas pagasts 2006” vērtēšanas rezultāti Kurzemē un par uzvarētāju kopvērtējumā ir kļuvis Liepājas rajona Nīcas pagasts (priekšsēdētājs Agris Petermanis), informē Latvijas Pašvaldību savienība. No konkursa 15 nominācijām Nīca ir uzvarējusi septiņās: „Iedzīvotājus sociāli atbalstošākā pašvaldība”; „Lauku ceļu saimnieks”; „Par veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanu pagasta iedzīvotājiem”; „Civilā aizsardzība un ugunsdrošība pagastā”; „Bērnam un ģimenei draudzīgs pagasts”, „Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos”, kā arī jaunajā nominācijā „Pagasta odziņa”. Saldus rajona Zirņu pagasts (priekšsēdētājs Vilnis Grāvelis) visvairāk punktu ir ieguvis četrās nominācijās: „Zemkopība un lauku vide”; „Izglītība un sports”; „Vides aizsardzība” un „Dialoga meistari”. Četras nominācijas ir ieguvis arī Talsu rajona Mērsraga pagasts (priekšsēdētājs Alberts Neilands): „Pagasta attīstības iespējas”; „Mežs un sabiedrība” „Kultūrvides veidošana pašvaldībā” un „Sakoptākā uzņēmējdarbības vide”. Kurzemes vērtēšanas komisiju vada Daugavpils rajona Kalupes pagasta padomes priekšsēdētājs Aivars Raščevskis (tālrunis 29140852). Vērtēšana 2.kārtā jau ir beigusies arī Zemgalē, kur par sakoptāko pagastu kopvērtējumā ir kļuvis Aizkraukles rajona Skrīveru pagasts (priekšsēdētājs Pēteris Jansons). Zemgales vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja ir Rēzeknes rajona Nautrēnu pagasta padomes priekšsēdētāja Līvija Plavinska (tālrunis 29468107). Otrdien, 1.augustā, vērtēšana sākās arī Vidzemē, kur konkursa 2.kārtai ir izvirzītas šādas pašvaldības: Valmieras rajonā — Matīšu pagasts (2.kārtā izvērtēts 1.augustā); Valkas rajonā — Blomes pagasts (izvērtēts 2.augustā); Cēsu rajonā — Amatas novads (izvērtēts 3.augustā); Alūksnes rajonā — Alsviķu pagasts (vērtēs 8.augustā); Gulbenes rajonā — Rankas pagasts (vērtēs 9.augustā) un Madonas rajonā — Kalsnavas pagasts (vērtēs 10.augustā). Vidzemes vērtēšanas komisiju vada Bauskas rajona padomes un Rundāles pagasta padomes priekšsēdētājs Aivars Okmanis (tālrunis 29441971). Latgalē konkursa 2.kārtai izvirzītās pašvaldības vērtēs jaunnedēļ: Daugavpils rajonā — Salienas pagastu (vērtēs 7.augustā); Krāslavas rajonā — Skaistas pagastu (vērtēs 8.augustā); Preiļu rajonā — Vārkavas novadu (vērtēs 9.augustā) un Balvu rajonā — Rugāju pagastu (vērtēs 10.augustā). Latgales vērtēšanas komisiju vada Tukuma rajona Jaunpils pagasta padomes priekšsēdētāja Ligita Gintere (tālrunis 29246217). Arī Pierīgā konkursa 2.kārtai izvirzītos pagastus vērtēs jaunnedēļ: Ogres rajonā — Lēdmanes pagastu (vērtēs 7.augustā); Tukuma rajonā — Smārdes pagastu (vērtēs 8.augustā) un Rīgas rajonā — Krimuldas pagastu (vērtēs 9.augustā). Pierīgas vērtēšanas komisiju vada Valkas rajona Trikātas pagasta padomes priekšsēdētāja Cilda Purgale (tālrunis 29473182). Konkurss šogad notiek ar moto „Cilvēks — sakopta pagasta dvēsele”. Konkurss notiek jau 12.gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pieņem lēmumu reformēt pašvaldības

, 04.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets otrdien atbalstīja noteikumu projektu, kas paredz izveidot 96 vietējās pašvaldības – novadus un 9 republikas pilsētas.

"Novadu izveide ilgtermiņa veicinās līdzsvarotu un ilgtspējīgu valsts attīstību. Koncentrējot finanšu resursus un piesaistot kvalificētus speciālistus, novadu pašvaldības varēs risināt visai teritorijai aktuālus jautājumus, sakārtojot infrastruktūru un līdz ar to sekmējot cilvēku dzīves kvalitātes paaugstināšanos," atzīst ministrs A.Štokenbergs.

Laikraksts Dienas bizness jau rakstīja, ka reforma ļaus ietekmēt līdzekļus: Reforma ļaus taupīt.

Vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālais iedalījums paredz izveidot šādas vietējās pašvaldības:

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

175 pašvaldībām joprojām nav teritorijas plānojuma

, 25.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pus gadu pirms likumā noteiktā termiņa 175 pašvaldībām - galvenokārt Latvijas mazajiem pagastiem - aizvien nav spēkā esoša teritorijas plānojuma, liecina Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) apkopotā informācija.

Pagājušā gada nogalē pēc RAPLM priekšlikuma tika grozīts Teritorijas plānošanas likums, par vienu gadu jeb līdz šā gada beigām pagarinot termiņu, kurā jābūt izstrādātiem un apstiprinātiem nacionālajam plānojumam, plānošanas reģionu, rajona pašvaldību un vietējo pašvaldību teritoriju plānojumiem.

Līdz 25.jūnijam ministrijā kopumā ir iesniegti 204 teritorijas plānojumi, no kuriem 109 ir galīgās redakcijas. Teritorijas plānojumi ir izstrādāti un uzskatāmi par spēkā esošiem vienam plānošanas reģionam, septiņām republikas pilsētām, 339 vietējas nozīmes pašvaldībām (tai skaitā rajonu pilsētām).

13 vietējas nozīmes pašvaldībām teritorijas plānojumi ir izstrādāti, bet nav uzskatāmi par spēkā esošiem, jo nav ievērota likumdošanā noteiktā plānojumu apstiprināšanas kārtība. Vērtēšanas procesā ir 35 teritorijas plānojumi, no tiem 23 ir galīgās redakcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns parakstījis rīkojumus par 13.11 miljonu LVL dotācijas piešķiršanu novadus veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai, Db.lv informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Ar ministra rīkojumu 200 000 latu piešķirti Aizputes novadu veidojošajam Kalvenes pagastam, kas valsts atbalstu izmantos pamatskolas sakārtošanai, pagasta padomes ēkas rekonstrukcijai, kultūras nama remontam un ielu apgaismojuma ierīkošanai.

712 000 latu dotācija piešķirta Krustpils novadu veidojošajām pašvaldībām. Kūku pagasts valsts atbalstu izmantos autobusa iegādei skolēnu pārvadāšanai, siltumtīklu rekonstrukcijai, Vīpes pagasts remontēs kultūras manu, labiekārtos pakalpojumu sniegšanas punktu, veiks dažādus remontdarbu pamatskolā, Mežāres pagasts renovēs iedzīvotāju pakalpojumu punktu, sakārtos pašvaldības ielas, Variešu pagasts renovēs kultūras manu, Atašienes pagasts nomainīs jumtu vidusskolai, veiks pasākumus siltumenerģijas zudumu mazināšanai un ūdensapgādes uzlabošanai. Visas pašvaldības daļu no finansējuma izmantos novada administratīvās ēkas celtniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sešu novadu projektus virzīs apstiprināšanai MK

, 10.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 10. maijā Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Ministru kabineta noteikumu projekti par sešu jaunu novadu - Talsu rajona Talsu novada, Balvu rajona Viļakas novada, Alūksnes rajona Apes novada, Alūksnes rajona Alūksnes novada, Valmieras rajona Burtnieku novada un Jelgavas rajona Jelgavas novada - izveidi, Db.lv informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

Izsludināti arī grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 478 Par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā iedalījuma projektu. Grozījumi nepieciešami tādēļ, ka pašvaldības ir pieņēmušas lēmumus veidot lielākus novadus nekā to paredzēja projekts.

Talsu novadu veidos no Talsu rajona Talsu pilsētas, Laidzes pagasta, Valdemārpils pilsētas ar lauku teritoriju, Stendes pilsētas, Sabiles novada, Balgales pagasta, Kolkas pagasta, Rojas pagasta, Īves pagasta, Lubes pagasta, Vandzenes pagasta, Ķuļciema pagasta, Laucienes pagasta, Valdgales pagasta, Strazdes pagasta, un Virbu pagasta administratīvajām teritorijām. Šajā novadā būs 36 618 iedzīvotāji un novada teritorijas platība būs 1616,5 km2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satversmes tiesā ierosina 9 lietas par pašvaldību reformu

Atis Rozentāls, Db, 30.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa ierosinājusi kopumā deviņas lietas par teritoriālās reformas atbilstību Satversmei. Visas lietas ierosinātas pēc fizisku personu sūdzībām.

Lietas attiecas uz šādām pašvaldībām: Amatas pagasts, Drabešu pagasts, Baložu pilsēta, Brīvzemnieku pagasts, Inčukalna pagasts, Jersikas pagasts, Skrīveru pagasts, Bēnes pagasts, Baltinavas pagasts, Codes pagasts, Gailīšu pagasts, Īslīces pagasts, Mežotnes pagasts, Vecsaules pagasts, Kauguru pagasts, Glūdas pagasts, Līvbērzes pagasts, Priekuļu pagasts, Maltas pagasts, Allažu pagasts, Ģibuļu pagasts, Lībagu pagasts, Strazdes pagasts, Pūres pagasts, Mores pagasts, Kocēnu pagasts, Tārgales pagasts, Lapmežciema pagasts, Siguldas pilsēta, Siguldas pagasts, Valgundes novads.

Lietas ierosinājuši attiecīgo pašvaldību iedzīvotāji. Kā viens no argumentiem apstrīdēto noteikumu iespējamai antikonstitucionalitātei minēta iedzīvotāju viedokļa neuzklausīšana. Iesniedzēji norāda, ka teritoriālā reforma neatbilst Satversmes 1. pantam, kas nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, kā arī 101.pantam, kurā noteiktas tiesības piedalīties valsts un pašvaldību darbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Novadu veidojošajām pašvaldībām piešķir 4.64 milj. LVL

, 17.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna rīkojumiem deviņu novadu veidojošajām pašvaldībām piešķirti 4.64 miljoni LVL infrastruktūras attīstībai, ko pilsētas un pagasti paredzējuši izmantot izglītības iestāžu, kultūras un sporta būvju, siltumapgādes un kanalizācijas sistēmu un citu iedzīvotājiem nepieciešamu objektu sakārtošanā, kā arī autobusu iegādei skolēnu pārvadāšanai, informē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

1.6 miljoni LVL ar ministra rīkojumiem piešķirti Ogres novadu veidojošajām pašvaldībām. Ķeipenes pagasts valsts atbalstu izmantos apkures sistēmu un ūdenssaimniecības infrastruktūras sakārtošanai, pamatskolas renovācijai un tautas nama rekonstrukcijai. Lauberes pagasts finansējumu ieguldīs pamatskolas un pagasta padomes ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai, sociālās iestādes durvju un logu nomaiņai, kā arī kultūras nama renovācijai un ūdensapgādes sistēmas attīstībai. Madlienas pagasts līdzekļus ieguldīs pirmsskolas izglītības iestādes un vidusskolas energoefektivitātes paaugstināšanai, bet Mazozolu pagasts – ūdensapgādes sistēmas renovācijā. Meņģeles pagasts valsts atbalstu izmantos pamatskolas un pirmsskolas izglītības energoefektivitātes paaugstināšanai, pagasta padomes un tautas nama renovācijai. Ogres novads nolēmis valsts atbalstu izmantot Meža prospekta rekonstrukcijai, Suntažu pagasts – vidusskolas energoefektivitātes paaugstināšanai, bet Taurupes pagasts – vidusskolas rekonstrukcijai un bibliotēkas remontam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apbalvos konkursa "Sakoptākais Latvijas pagasts" nominācijas "Mežs un sabiedrība" laureātus Zemgales reģionā

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 14.septembrī, akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" Vidusdaugavas mežsaimniecības izpilddirektors Jānis Belickis apbalvos konkursa "Sakoptākais Latvijas pagasts" nominācijas "Mežs un sabiedrība" Zemgales laureātus - Vecumnieku pagastu. Šogad konkursa nominācijas "Mežs un sabiedrība" laureāti Zemgalē ir Vecumnieku pagasts, Kurzemē - Rojas pagasts, Latgalē - Andrupenes pagasts, Vidzemē - Vecpiebalgas pagasts un Pierīgas reģionā - Limbažu pagasts. Konkursa moto: "Mūsu pagasts-mūsu lepnums".

Jau ceturto gadu konkursa "Sakoptākais Latvijas pagasts" nolikumā ir iekļauta nominācija "Mežs un sabiedrība". Nominācijas ietvaros pagastos tika vērtēta koka kā videi draudzīga materiāla izmantošana, pagasta un nozares institūciju, organizāciju sadarbība (Meža dienu, konkursu, talku, ar meža uguns apsardzību saistīto jautājumu, u.c. pasākumu rīkošanā) sabiedrības, t.sk. meža īpašnieku, informēšanā, meža vides sakārtotība un meža ainavas izmantošana, izglītojošo pasākumu organizēšana par mežu un jauno stādījumu ierīkošana. Nomināciju "Mežs un sabiedrība" vērtēja Zemkopības ministrijas, Valsts meža dienesta, a/s "Latvijas valsts meži" un Latvijas Kokrūpniecības federācijas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vairāk bērnu var bez maksas vakcinēties pret ērču encefalītu

, 12.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) informē: no decembra ir palielināts to teritoriju skaits, kurās bērniem (no 1 līdz 17 gadiem) ir pieejama bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu.

Tagad bezmaksas vakcinācija tiek nodrošināta 120 pagastos dzīvojošiem bērniem, līdz šim šāda iespēja bija 97 pagastos dzīvojošajiem bērniem. Pagastu skaits paplašināts sakarā ar to, ka sākotnēji noteiktajos pagastos iedzīvotāji nepietiekami aktīvi izmantoja iespēju bez maksas vakcinēt bērnus pret ērču encefalītu.

Papildus pagasti, kuros kopš decembra bērniem (no 1 līdz 17 gadiem) ir pieejama bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu:

1. Balvu rajona Balvu un Vecumu pagasts;

2. Dobeles rajona Tērvetes pagasts;

3. Gulbenes rajona Galgauskas pagasts;

4. Jelgavas rajona Ozolnieku novads;

5. Kuldīgas rajona Nīkrāces pagasts;

6. Liepājas rajona Bārtas, Cīravas un Priekules pagasts;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apbalvos konkursa "Sakoptākais Latvijas pagasts" nominācijas "Mežs un sabiedrība" laureātus Vidzemes reģionā

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Š.g. 31.augustā Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua apbalvos konkursa "Sakoptākais Latvijas pagasts" nominācijas "Mežs un sabiedrība" Vidzemes reģiona laureātus - Vecpiebalgas pagastu. Šogad konkursa nominācijas "Mežs un sabiedrība" laureāti Zemgales reģionā ir Vecumnieku pagasts, Kurzemes reģionā - Rojas pagasts, Latgales reģionā - Andrupenes pagasts, Vidzemes reģionā - Vecpiebalgas pagasts un Pierīgas reģionā - Limbažu pagasts. Konkursa moto: "Mūsu pagasts-mūsu lepnums".

Jau ceturto gadu konkursa "Sakoptākais Latvijas pagasts" nolikumā ir iekļauta nominācija "Mežs un sabiedrība". Nominācijas ietvaros pagastos tika vērtēta koka kā videi draudzīga materiāla izmantošana, pagasta un nozares institūciju, organizāciju sadarbība (Meža dienu, konkursu, talku, ar meža uguns apsardzību saistīto jautājumu, u.c. pasākumu rīkošanā) sabiedrības, t.sk.meža īpašnieku, informēšanā, meža vides sakārtotība un meža ainavas izmantošana, izglītojošo pasākumu organizēšana par mežu un jauno stādījumu ierīkošana. Nomināciju "Mežs un sabiedrība" vērtēja Zemkopības ministrijas, Valsts meža dienesta, a/s "Latvijas valsts meži" un Latvijas Kokrūpniecības federācijas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 Pierīgā -Mālpils

, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 24. jūlijā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 vērtēšana Pierīgā, kur kopvērtējumā sīvā cīņā ar Pūri par šā gada sakoptāko pagastu tika atzīts Rīgas rajona Mālpils pagasts.

Mālpils ir uzvarējis sešās nominācijās:

1) Zemkopība un lauku vide (ZM, LLKC un LOSP),

2) Izglītība un sports (IZM);

3) Kultūrvides veidošana pašvaldībā (Kultūras ministrija);

4) Sociālais darbs pašvaldībā (LM),

5) Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos (ĪUMSIL sekretariāts)

6) E-pārvaldes ieviešana Latvijas pagastos (ĪUMEPL sekretariāts).

Tukuma rajona Pūres pagasts uzvarējis sešās nominācijās:

1) Pagasta attīstības iespējas (vērtē un apbalvo RAPLM);

2) Mežs un sabiedrība (ZM, Valsts meža dienests, a/s Latvijas valsts meži un Latvijas Kokrūpniecības federācija);

3) Vides aizsardzība (Vides ministrija);

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rallijs Kurzeme 2009 sola ūdens šaltis

, 06.08.2009

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!” (Foto: Rallijs Kurzeme)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas nogalē Liepājā populārais autosportists Viktors Lebedevs testa režīmā veica rallija Kurzeme 2009 trasē iekļauto pilsētas posmu. Trasē iekļauti interesanti un pilsētas posmiem neierasti elementi – metoši tramplīni un ūdens brasls.

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!”Rallijs emKurzeme 2009/em sola ūdens šaltis

Pēdējo reizi šāds elements rallija trasēs bija iekļauts 2003. gadā rallijā "Sigulda". Ātrumposms ar nosaukumu "Argentīna" bija ļotRallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)i Rallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)populārs rallija fanu vidū un pulcēja lielas skatītāju masas. Diemžēl līdz ar rallija "Sigulda" izzušanu izzuda arī šis posms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sakoptāko pagastu konkursā Kurzemē uzvar Roja, Latgalē - Višķi

, 10.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 9.augustā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2007 2.kārtas vērtēšana Kurzemē un Latgalē. Kurzemē par sakoptāko pagastu ir kļuvis Rojas pagasts un Latgalē – Višķu pagasts, Db.lv informēja Latvijas Pašvaldību savienības padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dace Zvirbule.

Jau ziņots, ka Zemgalē par sakoptāko pagastu ir kļuvis Vecumnieku pagasts, Rīgas reģionā kopvērtējumā uzvarējis Limbažu pagasts, bet Vidzemē – Trikātas pagasts.

Līdz ar to konkursa vērtēšana ir noslēgusies, un 17.augustā pulksten 10 Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) notiks Rīcības komitejas sēde, kurā tiks analizēti konkursa rezultāti un ieplānoti noslēguma pasākumi. Konkursa 2.kārtā piedalījās 16 pagasti.

Šogad konkurss Sakoptākais Latvijas pagasts notiek jau 13.reizi un tā devīze ir "Mūsu pagasts – mūsu lepnums!" Konkursā tika aicinātas piedalīties visas pagastu un novadu, kuru teritorijā neietilpst pilsētas, pašvaldības. Konkurss notiek divās kārtās: 1.kārta notiek rajonu mērogā, 2.kārta – katrā Latvijas plānošanas reģionā (Vidzemes, Zemgales, Kurzemes, Latgales un Rīgas reģionā). Dalībai 2.kārtā nedrīkstēja izvirzīt 2005. un 2006.gada 2.kārtas uzvarētājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RAPLM atkārtoti aicina pašvaldības informēt par situāciju teritorijas plānojumu izstrādē

, 28.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) atkārtoti aicina pašvaldības sniegt informāciju par esošo situāciju teritorijas plānojumu izstrādē.

Saskaņā ar Teritorijas plānošanas likumā noteikto vietējo pašvaldību teritorijas plānojumiem jābūt izstrādātiem un apstiprinātiem līdz 2007.gada 31.decembrim.

Iepriekš termiņš bija noteikts līdz 2006.gada 31.decembrim, bet, secinot, ka liela daļa teritorijas plānojumu netiks apstiprināti, pēc RAPLM priekšlikuma termiņš tika pagarināts.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs atzīst, ka teritorijas plānojums ir katrai pašvaldībai nepieciešams dokuments, uz kura balstoties var pieņemt tālredzīgus lēmumus par apbūves attīstību, tai skaitā, rezervējot teritorijas jaunas infrastruktūras izveidei.

"Teritorijas plānojuma izstrāde un tā administratīvā pārraudzība ir vietējās pašvaldības pienākums. Neizstrādāts teritorijas plānojums var kavēt sekmīgu pašvaldības funkciju izpildi un attīstību, tai skaitā, izraisīt būvniecības ierobežojumus, kā arī ierobežot uzņēmējus, kas vēlētos konkrētās pašvaldības teritorijās izvērst uzņēmējdarbību," norāda ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Sācies Nīcas vērienīgākais projekts

Dienas Bizness, 17.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16. aprīlī pie Nīcas vidusskolas pulcējās visas Nīcas novada sporta halles būvniecībā ieinteresētās personas, lai dabā saskaņotu paveicamo, reģionālajam portālam Rekurzeme uz vietas paskaidroja Nīcas novada domes izpilddirektors Andrejs Šakals.

Nīcas novada domē un vēlāk arī iecerētajā būvlaukumā pie Nīcas vidusskolas bija pulcējušies visi tie, kuri kaut kādā mērā ir saistīti ar Sporta halles būvniecību. «Te ir gan būvnieki, gan skolas pārstāvji, gan domes speciālisti. Uzdevums ir veikt pēdējos salāgošanas darbus pirms uzsākt celtniecību. Ir svarīgi, kurā vietā tiks novadīta kanalizācija, kur pienāks elektrība un citas komunikācijas un kā tas iekļausies kopējā tīklā. Nīcas vērienīgākais šā gadsimta projekts ir sācies,» sacīja A. Šakals.

7. aprīlī Nīcas novada domē SIA Monum valdes priekšsēdētājs Māris Ozoliņš parakstīja līgumu ar pašvaldību par sporta halles būvniecību. Būvnieki solās celtni pabeigt līdz šā gada beigām. Plānotās projekta izmaksas ir 2 769 895,36 eiro, ES līdzfinansējums ir 1 000 00,00 eiro. Pārējo finansē Nīcas novada dome.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apbalvos konkursa “Sakoptākais Latvijas pagasts” nominācijas “Mežs un sabiedrība” laureātus Kurzemes reģionā

Sandra Dieziņa, 28.09.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 30.septembrī, Valsts meža dienesta ģenerāldirektors Jānis Kinna Nīcā, Liepājas rajonā apbalvos konkursa “Sakoptākais Latvijas pagasts” nominācijas “Mežs un sabiedrība” Kurzemes reģiona laureātus - Mērsraga pagastu. Šogad konkursa laureāti Zemgales reģionā ir Gārsenes pagasts, Kurzemes reģionā - Mērsraga pagasts, Latgales reģionā - Rugāju pagasts, Vidzemes reģionā - Kalsnavas pagasts un Pierīgas reģionā - Krimuldas pagasts. Konkursa moto: „Cilvēks - sakopta pagasta dvēsele”. Jau trešo gadu konkursa “Sakoptākais Latvijas pagasts” nolikumā ir iekļauta nominācija „Mežs un sabiedrība”. Nominācijas ietvaros pagastos tika vērtēta koka kā videi draudzīga materiāla izmantošana, pagasta un nozares institūciju, organizāciju sadarbība (Meža dienu, konkursu, talku, ar meža uguns apsardzību saistīto jautājumu, u.c. pasākumu rīkošanā) sabiedrības, tai skaitā meža īpašnieku, informēšanā, meža vides sakārtotība un meža ainavas izmantošana, izglītojošo pasākumu organizēšana par mežu un jauno stādījumu ierīkošana. Nomināciju „Mežs un sabiedrība” vērtēja Zemkopības ministrijas, Valsts meža dienesta, a/s „Latvijas valsts meži” un Latvijas Kokrūpniecības federācijas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursā Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 Zemgalē uzvar Glūda

Vēsma Lēvalde, 21.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 18.jūlijā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 vērtēšana Zemgalē, kur kopvērtējumā visvairāk punktu ieguva un par šā gada sakoptāko pagastu tika atzīts Jelgavas rajona Glūdas pagasts.

Zemgales vērtēšanas komisiju vada Valkas rajona Trikātas pagasta padomes priekšsēdētāja Cilda Purgale.

Glūda ir uzvarējusi divās nominācijās:

1) Bērnam un ģimenei draudzīgs pagasts (vērtē un apbalvo Bērnu un ģimenes lietu ministrija) un

2) Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos (ĪUMSIL sekretariāts).

Aizkraukles rajona Valles pagasts ir uzvarējis piecās nominācijās:

1) Mežs un sabiedrība (ZM, Valsts meža dienests, a/s „Latvijas valsts meži” un Latvijas Kokrūpniecības federācija);

2) Izglītība un sports (IZM);

3) Vides aizsardzība (Vides ministrija);

4) Sakoptākā uzņēmējdarbības vide (EM) un

5) Par veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanu pagasta iedzīvotājiem (Veselības ministrija).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sakoptākais pagasts Vidzemē — Kalsnava

Rudīte Spakovska [email protected], 08.09.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursa “Sakoptākais Latvijas pagasts” nominācijas “Mežs un sabiedrība” Vidzemes reģiona laureāts ir Kalsnavas pagasts. Kalsnavas pagasta teritorijā esošie meža nozares resursi tiek veiksmīgi izmantoti un integrēti pagasta saimnieciskajā un sabiedriskajā dzīvē. Pagasta priekšsēdētājs Vitauts Bartušauskis rūpējas, lai mežs ir pagasta prioritāte un sadarbībā ar vietējiem uzņēmējiem, zinātniekiem, valsts iestādēm, skolotājiem meža nozares daudzveidīgās iespējas veiksmīgi izmanto. Kalsnaviešiem ir pierasts, ka pagasta aktivitātes norit saistībā ar mežu – sākot ar bērnudārzu un skolu un beidzot ar uzņēmējdarbību un pagasta sabiedrisko dzīvi. Pagasta vidi un individuālo māju apkārtni izdaiļo košumkrūmi un prasmīgi pielietots koks noformējumos un apbūvē. Kalsnavas pagasts var būt lepns ar saviem cilvēkiem – meža nozares speciālistiem, kas savas zināšanas, prasmes un mīlestību pret mežu izmanto gan pagasta uzņēmējdarbībā, zinātnes attīstībā un apkārtējās vides labiekārtošanā, gan arī daloties pieredzē, lai Kalsnavas pagasta mežsaimnieku slava izskanētu visā Latvijā. Šogad konkursa laureāti Zemgales reģionā ir Gārsenes pagasts, Kurzemes reģionā - Mērsraga pagasts, Latgales reģionā - Rugāju pagasts, Vidzemes reģionā - Kalsnavas pagasts un Pierīgas reģionā - Krimuldas pagasts. Konkursa moto: „Cilvēks - sakopta pagasta dvēsele”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gads notikumiem bagāts bijis arī Latvijas reģionos. Db piedāvā atskatīties uz notikumiem Kurzemē, kas saviļņojuši ne tikai reģionu, bet arī visas Latvijas biznesa vidi.

Janvāris

Liepājas mērs Uldis Sesks sarunās ar ministru prezidentu Ivaru Godmani un ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu vienojušies par tālāku izpēti un plānošanu elektroenerģijas ražotnes būvniecībai Liepājā, akcentējot cietā kurināmā izmantošanu kā alternatīvu Krievijas gāzei.

Februāris

Pēc SIA Zaksi pasūtījuma Užavas pagastā pabeidz jaunas alus ražotnes būvniecību un sāk tehnoloģisko iekārtu montāžu. Ēkas projekts paredz tūristiem apskatāmu alus darīšanas procesu.

Par atkritumu apsaimniekošanas firmas SIA Eko Kurzeme īpašniekiem kļuvušas ar Īslandes kapitālu saistītas firmas, kas neslēpj savu vēlmi izveidot lielāko atkritumu apsaimniekotāju valstī, pārņemot vairāku lielo pilsētu atkritumu saimniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursā Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 Kurzemē uzvar Lauciene

Vēsma Lēvalde, 18.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 17.jūlijā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 vērtēšana Kurzemē, kur kopvērtējumā visvairāk punktu ieguva un par šā gada sakoptāko pagastu tika atzīts Talsu rajona Laucienes pagasts.

Lauciene ir uzvarējuši sešās nominācijās:

1) Pagasta attīstības iespējas (vērtē un apbalvo RAPLM);

2) Izglītība un sports (IZM);

3) Vides aizsardzība (Vides ministrija);

4) Ceļi un ielas (Satiksmes ministrija);

5) Civilā aizsardzība un ugunsdrošība pagastā (Iekšlietu ministrijas VUGD) un

6) Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos (ĪUMSIL sekretariāts).

Saldus rajona Lutriņu pagasts Laucienei min uz papēžiem ar nedaudz mazāku punktu skaitu kopvērtējumā, toties ar uzvaru veselās septiņās nominācijās:

1) Zemkopība un lauku vide (ZM, LLKC un LOSP);

2) Mežs un sabiedrība (ZM, Valsts meža dienests, a/s Latvijas valsts meži un Latvijas Kokrūpniecības federācija);

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Staķe sveiks Vecumnieku pagastu - iedzīvotājus sociāli atbalstošāko pašvaldību Zemgales novadā

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministre Dagnija Staķe šodien dosies uz Bauskas rajonu, lai konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2007 noslēguma pasākumā sveiktu Vecumnieku pagastu kā iedzīvotājus sociāli atbalstošāko pašvaldību Zemgales novadā.

"Es patiesi lepojos, ka Vecumnieku pagastu mēs varam saukt par Zemgales novada iedzīvotājus sociāli atbalstošāko pašvaldību. Šis goda nosaukums iegūts ar lielu un neatlaidīgu darbu, veidojot un uzturot pozitīvu sociālo vidi," uzsver labklājības ministre D.Staķe.

Ministre Vecumnieku pagastam pasniegs dāvanu karti 300 Ls vērtībā un Labklājības ministrijas atzinības rakstu.

Vecumnieku pagastā papildus sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības pieejamībai, tiek sniegts arī daudzpusīgs atbalsts ģimenēm. Piemēram, pagastā strādā 3 sociālie darbinieki, no tiem viens ir specializējies darbā ar ģimenēm un bērniem. Tāpat šogad izveidota subsidētā darba vieta cilvēkam ar invaliditāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīcas sporta halles būvdarbi tuvojas noslēgumam, informē Nīcas novada dome.

Pašreiz tiek pabeigta piebūvju fasādes apdares paneļu montāža un pēdējie darbi teritorijas labiekārtošanā: uzstādītas atkritumu urnas, uzbērta melnzeme, pabeigti taciņu pieslēgumi Skolas ielai. Iekštelpās notiek sanitāro telpu aprīkojuma uzstādīšana, pabeigta starpsienu uzstādīšana tualetēs, montēti jaucējkrāni izlietnēs un dušās.

Notiek lielās halles grīdas slīpēšana, pēc kuras tiks uzklāta pirmā lakas kārta, tai sekos tonēšana, laukumu līniju krāsošana un atkārtota lakošana. Pēdējie tiks piegādāti lielie un mazie tablo un 6 basketbola grozi: 2 lielie un 4 mazie – šķērslaukumiem, kā arī zviedru siena, kura vajadzības gadījumā kalpos kā papildus skatītāju sēdvietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Kurzemes jūrmalā māju sev ceļ slavenais basketbolists Kristaps Porziņģis

Monta Glumane, 11.10.2018

Kā liecina neoficiāla informācija, Nīcas novadā, jūras krastā top arī basketbolista Kristapa Porziņģa māja.

Foto: Monta Glumane

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īpašumus Rucavas novada piekrastes zonā joprojām aktīvi iegādājas Lietuvas pilsoņi, savukārt, Nīcas novadā lietuviešu aktivitāte ir mazinājusies un īpašumus vairāk iegādājas Latvijas iedzīvotāji. Kā biznesa portālam db.lv pastāstīja kāds informācijas avots, sev māju tur būvē arī slavenais latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis.

Veidojot rakstu par piekrastes īpašumiem, db.lv novēroja, ka K. Porziņģa mājas būvdarbus veic uzņēmums «UPTK». Uzņēmuma pārstāvis atzina, ka pasūtītājs ir persona, kura vēlētos uz kādu laiku palikt anonīma, bet tā ir kāda Latvijas slavenība. Būvniecības darbi uzsākti aptuveni septembra sākumā un tos plānots pabeigt nākamā gada maijā.

«Šeit jau iepriekš bija tāds kā komplekss un viss tika projektēts uz vecajiem pamatiem. Te iepriekš notika pionieru nometnes, bija ēdnīcu telpas un daudzas citas ēkas,» skaidroja «UPTK» pārstāvis. Galvenie norādījumi, kas jāievēro šīs būvniecības laikā - īpašums atrodas starplieguma zonā un būvniecības laikā nedrīkst aizskart kāpas, bet teritorijā var notikt brīva būvniecība. «No būvniecības viedokļa nekas te neatšķiras, grunts ir laba. Vienīgais visu laiku jāuzlabo piebraucamā ceļa kvalitāte,» viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 60 Nīcas novada iedzīvotājiem, kuri dzīvo netālu no īpašuma Teikas Bernātos, saņemts protests pret uzņēmuma Saules enerģijas ieleja ieceri uzstādīt nelielu saules parku. Nīcas novada dome uz saņemto protestu reaģējusi, bet vērā neņems, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Bernātu iedzīvotāji ir satraukti par iespējamo zemes vērtības kritumu un par iespējamo saules parka ietekmi uz cilvēka veselību. Protesta vēstulē Nīcas novada domei iedzīvotāji pārmet, ka nav izsludināta projekta sabiedriskā apspriešana un nav ņemts vērā citu Bernātu pusē dzīvojošo cilvēku viedoklis.

Nīcas novada dome uz protestu atbildējusi un nesaskata iedzīvotāju prasībās likumīgu pamatojumu: «Pirmkārt, atbilstoši Nīcas novada teritorijas plānojumam, īpašumā Teikas ir atļauta papildu apbūve. Tā ir lauksaimniecības teritorija, kurā papildizmantošanā, atbilstoši Nīcas novada teritorijas plānojumam, iespējama energoapgādes uzņēmumu apbūve.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalā apsveikti ikgadējā konkursa Jūrmalas sakoptākais īpašums 2015 laureāti. Tādējādi tiek izteikta pateicība čaklākajiem privātmāju saimniekiem, iestāžu un daudzdzīvokļu namu teritoriju apsaimniekotājiem, kas rūpējas par sava īpašuma sakopšanu.

Apskatot konkursam pieteiktos īpašumus, konkursa komisija vērtēja pirmo iespaidu, kādu rada apskatāmais objekts un tā apkārtne, ēku ārējo izskatu, celiņu un laukumu sakoptību, apstādījumu saskaņotību, mazās arhitektūras formas dārzā, labiekārtojuma un apstādījumu dažādību, to piemērotību vietai, savstarpējo saderību u.c. aspektus, kas veido īpašuma kopskatu.

Šogad konkursā kopumā tika pieteikti 35 īpašumi.

Individuālo dzīvojamo māju grupā konkursam bija pieteikti 22 īpašumi, konkursa komisija godalgu 2015. gada Jūrmalas sakoptākais īpašums piešķīra septiņiem pretendentiem: Smilšu ielā 10 un 10a, Emīla Dārziņa ielā 5, Alejas ielā 16, Jēkabpils ielā 6, Mazā dzirnavu ielā 6, Caunu ielā 10 un Riekstu ielā 1a.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašvaldības infrastruktūras attīstībai šogad saņēmušas 55.55 miljonus latu

, 31.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna rīkojumiem 12 novadus veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai šonedēļ piešķirti 3.22 miljoni latu. Līdz ar to šogad valsts budžetā paredzētais atbalsts 55.55 miljonu latu apmērā pašvaldībām, kas vienojušās par novadu izveidi, ir izlietots. Kopumā kopš 2005.gada novadus veidojošās pašvaldības dažādu infrastruktūras objektu sakārtošanai saņēmušas valsts finansējumu 97.15 miljonu latu apmērā.

Šonedēļ ar ministra rīkojumu 100 000 latu atbalsts piešķirts Brocēnu novadu veidojošajam Remtes pagastam pamatskolas tehniskā projekta izstrādei, savukārt 200 000 latu piešķirti Ogres novadu veidojošajam Krapes pagastam pamatskolas sporta zāles tehniskā projekta izstrādei. 200 000 latu saņems arī Līvānu novadu veidojošais Rudzātu pagasts vidusskolas remontam un teritorijas labiekārtošanai, notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvei, apgaismojuma izbūvei, medpunkta telpu remontam un gājēju celiņa ierīkošanai.

200 000 latu valsts atbalsts ar ministra E. Zalāna rīkojumu piešķirts arī Priekules novadu veidojošajam Priekules pagastam ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu renovācijai, kā arī autoceļu remontdarbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru