Jaunākais izdevums

Centrālamerikas mazākā valsts Salvadora cieš no rekordaugsta slepkavību skaita un vājas ekonomiskās situācijas, kas piespiedusi emigrēt daudzus valsts iedzīvotājus. Taču vienā pilsētā, tieši pateicoties pirmajam faktoram, iedzīvotājiem ir «darba pilnas rokas», vēsta Reuters.

Jucuapa, kas atrodas 116 kilomentru attālumā no galvaspilsētas Sansalvadoras un kurā reģistrēti 18 tūkstoši iedzīvotāju, 18 uzņēmumi nodarbojas ar zārku ražošanu. Arvien vairāk iedzīvotāju pamet darbu kafijas nozarē un lauksaimniecībā, lai pievērstos šai biznesa nišai.

Zārku darināšanā pilsētā nodarbināti visdažādāko jomu pārstāvji: kokzāģētāji, galdnieki, dekoratori, autovadītāji, tirgotāji, šuvēji un citi. Produktu cenas svārstā no 100 līdz pat 1200 ASV dolāriem.

Salvadorā vidējais slepkavību skaits dienā jau sasniedz skaitli 22, un valsts varētu pārspēt Hondurasu, kļūstot par pasaules slepkavību epicentru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Autovadītāju apmierinātības indeksā Latvija ieņem septīto vietu

Zane Atlāce - Bistere, 17.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir autovadītājiem septītā labākā valsts pasaulē, liecina Waze apkopotais Autobraucēju apmierinātības indekss, informē VAS Latvijas Valsts ceļi.

raukšanas pieredze Latvijā 10 baļļu skalā novērtēta ar 6,5 ballēm. Pirmajā vietā ar vērtējumu 7,5 ierindojusies Nīderlande, otrajā vietā - Francija ar vērtējumu 7,4, bet trešajā - ASV ar 7,2 ballēm.

Starp desmit labākajām braukšanai piemērotajām valstīm ir arī Čehija, Zviedrija, Apvienotie Arābu Emirāti, Ungārija, Slovākija, Itālija, Spānija un Beļģija.

Kā vissliktāko valsti, kur pārvietoties ar auto, Waze indekss uzrāda Filipīnas (Cebu pilsēta) ar vērtējumu 1,1. Priekšpēdējā vietā ir Indonēzija (Bogora) ar 2,1 balli, bet trešā no beigām ir Salvadora (Sansalvadora) ar vērtējumu 2,8. Starp desmit auto braukšanai nepiemērotākajām valstīm ir arī Kolumbija, Gvatemala, Brazīlija, Panama, Čīle un Dienvidāfrika.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salvadora otrdien kļūst par pirmo pasaules valsti, kur kriptovalūta "Bitcoin" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, neraugoties uz plašu skepsi un starptautiskiem brīdinājumiem par iespējamiem riskiem patērētājiem.

Salvadoras prezidenta Najiba Bukeles valdība apgalvo, ka šāds solis pirmoreiz nodrošinās daudziem valsts iiedzīvotājiem piekļuvi banku pakalpojumiem, kā arī ļaus ietaupīt apmēram 400 miljonus ASV dolāru vērtas nodevas par naudas pārvedumiem, ko ārzemēs strādājošie Salvadoras pilsoņi katru gadu sūta uz dzimteni.

"Rīt pirmoreiz vēsturē visas pasaules acis būs pievērstas Salvadorai. To izdarīja #Bitcoin," pirmdien tviterī paziņoja Bukele.

Prezidents pirmdienas vakarā paziņoja, ka Salvadora ir nopirkusi pirmos 400 bitkoinus - divās operācijās pa 200 katrā, un solīja, ka tiem sekos nākamie.

Nopirkto 400 bitkoinu vērtība bija apmēram 21 miljons dolāru, informēja kriptovalūtu biržas lietotne "Gemini".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salvadoras Kongress otrdienas vakarā pieņēmis likumu, atzīstot kriptovalūtu "Bitcoin" par oficiālu maksāšanas līdzekli šajā Centrālamerikas valstī.

Par likumu nobalsoja 62 no 84 Kongresa deputātiem.

Pieņemt šādu likumu bija ierosinājis valsts prezidents Najibs Bukele.

Līdz ar to Salvadora kļūs par pirmo valsti pasaulē, kurā "Bitcoin" būs oficiāls maksāšanas līdzeklis.

"Bitcoin" tiks lietots reizē ar ASV dolāru, kas ir Salvadoras oficiālā valūta.

Bukele par šo ieceri paziņoja videoierakstā, kas sestdien tika atskaņots "Bitcoin" veltītā konferencē Maiami.

Prezidents norādīja, ka "Bitcoin" atzīšana par likumīgu maksāšanas līdzekli radīs jaunas darbavietas un veicinās to cilvēku finansiālo integrāciju, kas pašreiz atrodas ārpus oficiālās ekonomikas, kā arī varētu veicināt investīcijas Salvadorā.

"Vairāk nekā 70% no Salvadoras aktīvajiem iedzīvotājiem nav bankas konta. Viņi nav finanšu sistēmā," konferencē sacīja maksājumu platformas "Strike" dibinātājs Džeks Malerss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

3D drukas uzņēmums "Icon" bija pirmais uzņēmums Amerikā, kas 2018.gadā uzcēla 3D izdrukātu māju Teksasā. Gadu pēc šī prototipa "Icon" šādas mājas drukā uz pusi ātrāk un lētāk.

Pērn martā aptuveni 33 kvadrātmetrus lielu māju "Icon" sadarbībā ar bezpeļņas organizāciju "New Story" izdrukāja 48 stundās, tās izmaksas lēšot aptuveni 10 000 ASV dolāru apmērā. Tagad uzņēmums pārliecināts, ka šāda izmēra māju spēj izdrukāt 24 stundu laikā, tās izmaksas lēšot ap 4 000 dolāru.

Mājas prototipa izstrādes laikā printeris "Vulcan" darbojās tikai ar 25% ātrumu, kas uzņēmumiem deva pārliecību, ka patiesās jaudas ir daudz lielākas.

"Icon" un "New Story" plāno saražot vairāk nekā 100 mājas Salvadorā - valstī, kuras nelīdzenā teritorija un biežie plūdi ir apgrūtinājuši mājokļu celtniecību.

"New Story" mērķis ir nodrošināt nodrošināt drošas mājas kaut dažiem no 1,3 miljardiem cilvēku visā pasaulē, kas dzīvo graustos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Huawei P40 Pro" sarūpējis vēl labāku kameru, bet tālruņa panākumi tirgū būs atkarīgi no lietotņu veikala piepildīšanas tempa.

Sazvērestību teoriju cienītājiem būtu, kur izvērsties, šķetinot Ķīnas lielākā viedtelefonu ražotāja "Huawei" pēdējā gada likteņa pavērsienus. Pēc ASV sankciju ietekmē klusi prezentētā "Mate 30 Pro" modeļa ķīnieši plānoja atgūt sabiedrības interesi ar vērienīgu "P40" sērijas pieteikšanu marta nogalē Parīzē, taču šo ieceri «nopļāva» koronavīrusa izsauktie pārvietošanās un pulcēšanās ierobežojumi. Taisnības labad jāsaka, ka līdzīgi cieta ikviens ražotājs, kura plānos bija prezentācijas pasākumi kopš Mobilās pasaules kongresa Barselonā.

Zīmola cienītājiem labākā ziņa ir tāda, ka "P40" sērija, atšķirībā no "Mate 30", ir sasniegusi arī Latviju un nopērkami veseli trīs modeļi – "P40 Lite", "P40" un "P40 Pro".

Komentāri

Pievienot komentāru