Ražošana

SBE Latvia pērn audzējis apgrozījumu un dubultojis peļņu

Žanete Hāka, 26.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka skaidu granulu ražotāja SIA SBE Latvia apgrozījums sasniedzis 12,107 miljonus eiro, kas ir par 45,71% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt peļņa pēc nodokļiem dubultojusies, sasniedzot 297,844 tūkstošus eiro, liecina Lursoft dati.

SIA SBE Latvia Ltd. iesniegtajā pārskatā par norādījis, ka pērn uzņēmums saražojis 71,396 tūkstošus tonnu gatavās produkcijas, kas ir par 484 t mazāk nekā gadu iepriekš. Tāpat arī vadības ziņojumā uzņēmums norādījis, ka 2013.gadā produkcijas vidējā pārdošanas cena, salīdzinot ar 2012.gadu, palielinājusies par 2,05%, taču, neskatoties uz šo faktu, bijusi par 0,75% zemāka nekā plānots budžetā.

Lielāko daļu jeb 52,95% no SIA SBE Latvia Ltd. apgrozījuma pagājušajā gadā veidojušas piegādes uz Dāniju, savukārt vēl 28,49% - uz Zviedriju. Gada pārskatā publicētā informācija liecina, ka uzņēmums savu produkciju aizvadītajā gadā realizējis arī Latvijā, Vācijā, Igaunijā, Lietuvā un Norvēģijā.

2013.gadā SIA SBE Latvia Ltd. lielākos ieguldījumus veicis skaidu sijāšanas un granulu pakošanas iekārtu izveidei. Kā norāda uzņēmuma vadība, skaidu sijāšanas iekārta ekspluatācijā nodota pērn, savukārt gada beigās eksperimentālā kārtā uzsākta arī granulu pakošanas iekārtas ekspluatācija. Līdz ar pakošanas iekārtas nodošanu ekspluatācijā uzņēmumam vairs nevajadzēs pirkt granulu fasēšanas pakalpojumus.

Talsu novadā esošais SIA SBE Latvia Ltd. reģistrēts 1997.gada 3.septembrī, uzņēmums pieder zviedru Lantmannen Agroenergie AB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Granulu tirgu šūpo globalizācija

Vēsma Lēvalde, Kristīne Stepiņa, 23.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biokurināmā noietu ietekmē gan laika apstākļi, gan globālā enerģētikas politika, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Siltā ziema mazinājusi pieprasījumu pēc kurināmajām granulām vietējā tirgū, savukārt Amerikas granulu ražotāju ekspansija Eiropā negatīvi ietekmē vietējo ražotāju konkurētspēju industriālo granulu segmentā. Arvien vairāk gan visā pasaulē, gan lokāli saasinās izejmateriālu pieejamības problēma, kā arī pieaug biokurināmā lobiju nozīme politikas veidotāju aprindās. Tomēr sarežģītie tirgus apstākļi kopumā nav mazinājuši ne ražošanas, ne eksporta apjomu Latvijas granulu rūpnīcās, kas lielākoties strādā ar pilnu jaudu. Pēdējo gadu laikā granulu ražošana Latvijā ir ievērojami augusi, kopumā sasniedzot aptuveni 1,3 miljonus tonnu un iekļūstot Eiropas ražotāju pirmajā piecniekā. Lielākā daļa Latvijas granulu tiek pārdota Centrāleiropā un Skandināvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru