Transports un loģistika

Šeremetjevo lidostai ir jauns domēna vārds

Aivars Mackevics [email protected], 07.06.2005

Jaunākais izdevums

Maskavas lidosta Šeremetjevo reģistrēja jaunu interneta domēnu svo.aero. Iespēja reģistrēt vārdu domēnā “.aero” ir kompānijām, kuras strādā aviācijas sfērā, proti, lidsabiedrībām, lidostām un citiem ar aviāciju saistītiem uzņēmumiem. Domēns “.aero” palīdzēs visiem aviācijas pakalpojumu patērētājiem orientēties pasaules tīklā, vienkāršos komunikāciju starp pasažieriem un palielinās informācijas apmaiņas efektivitāti starp klientiem un kompānijām, kā arī padarīs aviācijas biznesu daudz veiksmīgāku. Par to pārliecināts ir arī starptautiskās lidostas “Šeremetjevo” informācijas tehnoloģiju pārvaldes direktors Igors Hohlovs

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā interviju ar Latvijas Universitātes Matemātikas un Informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas vadītāja vietnieci Katrīnu Sataki. Uzzini, kādas izmaiņas gaidāmas domēnu reģistrācijā Latvijā, kā arī kuri varētu būt Latvijā un citur pasaulē vērtīgākie domēni.

Autore: Lelde Petrāne, Db.lv žurnāliste

Cik .lv domēni pašlaik ir reģistrēti Latvijā?

Pagājušā gada janvārī kopējais aktīvo .lv domēnu skaits bija 25 861. Gada laikā aktīvo domēnu skaits palielinājās par 8 100 domēniem, taču gandrīz 4 500 domēnu īpašnieki nepagarināja reģistrāciju. Gada pēdējos mēnešos vidēji mēnesī tika reģistrēts par 330 domēniem vairāk nekā gada sākumā. Aktīvākie reģistrācijas mēneši bija marts un oktobris, kad mēnesī tika pieteikti vairāk kā 1 300 domēni. Šogad mums jau ir pirmais rekords - janvārī reģistrācijai tika pieteikti vairāk kā 1 600 domēni. Tomēr jāņem vērā, ka, kā liecina pieredze, ne visi no šiem domēniem turpmāk tiks lietoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Aktualizējas domēnu vārdu strīdi

Sintija Radionova, zvērinātu advokātu birojs Red, 03.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā joprojām nav tiesiskā regulējuma ar interneta domēnu vārdiem saistītu jautājumu risināšanai. Normatīvo aktu „caurumi” veikliem darboņiem paver plašas iespējas savtīga labuma gūšanai. To kārtējo reizi apliecināja gan iespējamais mēģinājums gūt mantisku labumu par domēna ir.lv izmantošanu no žurnāla „IR”, gan tiesvedība par plaši pazīstamās preču zīmes PEPSI nelikumīgas lietošanas izbeigšanu un domēna vārda dzēšanu.

Domēna vārdi kalpo interneta objektu identificēšanai lietotājam ērtā un saprotamā veidā, un arvien biežāk spēlē biznesa identifikatoru lomu. Proti, domēna vārdi nereti apzīmē ne tikai interneta vietni, kurā rodama informācija par komersantu, bet identificējas arī ar to preču zīmēm. Savukārt Latvijas normatīvajos aktos nav atrodami noteikumi, kas būtu tieši paredzēti domēna vārdu lietošanas reglamentācijai un strīdu izšķiršanai. Domēnu vārdu lietotājiem ir saistoši vienīgi reģistra turētāja –

Latvijas Universitātes aģentūras "Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta" Tīkla risinājumu daļas (NIC) apstiprinātie „Domēnu vārdu lietošanas noteikumi augstākā līmeņa domēnā .lv”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1.septembra ".lv" domēna reģistra uzturētājs NIC paaugstinās maksu par ".lv" domēna vārdu lietošanas tiesībām.

"Ņemot vērā resursu cenu un normatīvo aktu prasību sloga pieaugumu, lai arī turpmāk NIC spētu attīstīt un nodrošināt drošu un nepārtrauktu ".lv" domēna darbību atbilstoši starptautiski pieņemtajiem tehniskajiem standartiem, esam pieņēmuši lēmumu paaugstināt maksu par ".lv" domēna vārda lietošanas tiesībām līdz 12EUR (+PVN) gadā.", norāda ".lv" reģistra NIC vadītāja Katrīna Sataki.

Šī ir pirmā reize ".lv" domēna 30 gadu pastāvēšanas laikā, kad tiek paaugstināta tā cena.

Maksa par ".lv" domēna vārda reģistrēšanu un lietošanu tika ieviesta 1997.gada 1.aprīlī. Pirmos četrus ".lv" domēna pastāvēšanas gadus domēna vārdu reģistrācijas, uzturēšanas, infrastruktūras izbūves u.c. izdevumus sedza reģistra uzturētājs. Interneta pielietojumam vēršoties plašumā un piesaistot arvien vairāk ne tikai godprātību lietotāju, bet arī kiberuzbrucēju, radās nepieciešamība arvien vairāk resursu ieguldīt ".lv" domēna drošības un nepārtrauktas darbības nodrošināšanai, infrastruktūras attīstībā, ".lv" domēna vārdu lietošanas noteikumu izstrādē, strīdu un sūdzību izskatīšanā u.c. Bez papildu finansiālu līdzekļu piesaistes to visu paveikt bija neiespējami, tādēļ, sekojot pieredzei citās pasaules valstīs, tai skaitā, jau tajā laikā populārā domēna ".com" piemēram, tika ieviesta maksa arī par ".lv" domēna vārdu lietošanas tiesībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Domēnutiesības.lv

Edvīns Draba, Mārtiņa Bunkus advokātu biroja jurists, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados domēnu vārdu nozīme komercdarbībā ir ievērojami pieaugusi, līdz ar to tiesības uz domēnu vārdu izmantošanu ne tikai praktiskā, bet juridiskā izpratnē dažādiem ražotājiem, tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem kļūst arvien aktuālākas, ko pierāda nesen izskanējusī informācija par strīdu saistībā ar tiesībām uz domēnu «draugiem.lv».

Ja sākotnēji domēnu vārdi tika radīti, lai vienkāršotu sarežģīto mājas lapu, e-pasta adrešu, FTP serveru un citu tīmekļa objektu identificēšanu «ierindas» lietotājam ērtā un saprotamā veidā, tad šodien tie arvien biežāk tiek izmantoti kā pilnvērtīgi biznesa komponenti. Tie apzīmē ne tikai vietni, kur rodama informācija par uzņēmumu, bet bieži arī tiek izmantoti uzņēmumu nosaukumos vai preču zīmēs, veidojot daļu uzņēmuma nemantisko aktīvu.

Fakts, ko vairākums no mums nezina, - domēna vārds tomēr nav īpašuma tiesību objekts, un, to reģistrējot, mēs iegūstam tikai tiesības šo vārdu lietot. Tai pašā laikā nodot domēna vārdu par maksu lietošanā citai personai ir iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Domēna vārdu reģistrācija kļūs liberālāka

, 30.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no 1. jūlija, domēna vārdu reģistrācija Latvijas līmeņa domēnā «.lv» notiks pēc jauniem līguma noteikumiem, Db norādīja NIC sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Jānis Riņķis.

Viņš paskaidroja, ka šobrīd spēkā esošos stingros noteikumus, kas aizliedz reģistrēt domēna vārdu, uz kuru kādam citam ir pirmtiesības, aizstās kārtība, kas pieļauj gandrīz jebkura domēna vārda reģistrāciju.

Šobrīd domēna vārda reģistrācija tiek atteikta, ja uz pieteikto domēna vārdu ir tiesības citai personai. Piemēram, nedrīkst piešķirt Uzņēmumu reģistrā reģistrēto uzņēmumu nosaukumu, jo preču zīmju īpašniekiem ir pirmtiesības kļūt par atbilstoša nosaukuma domēna vārdu lietotājiem. Tāpat netiek reģistrēti personu vārdi, kā arī pastāv noteikti ierobežojumi ģeogrāfisku vietu vai objektu nosaukumiem. Reģistrāciju atsaka arī tad, ja domēna vārds ir nepieklājīgs vai aizskarošs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja raugās no augstākā līmeņa domēnu puses, dažas valstis ir laimīgākas nekā citas, raksta BBC.

Kā piemēru medijs min Klusā okeāna Tuvalu salas, kurām ir raidorganizācijām pievilcīgs .tv domēns, kā arī Tongu, kuras .to domēns ir sekmējis tādu interneta vietņu kā go.to (doties uz) un how.to (kā) izveidi. Taču, iespējams, visvairāk šajā vārdu spēlē ir paveicies Melnkalnei. Pēc tam, kad tā 2006.gadā atdalījās no Serbijas, Melnkalne ieguva domēnu .me - ideālu domēnu sociālo mediju paaudzei.

«Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka .me būs sava daļa tirgū,» stāstījis .me reģistra Melnkalnē izpilddirektors Predrags Lesiks (Predrag Lesic). BBC piebilst: «Šī daļa tagad ir milzīga.»

Kopš «palaišanas dzīvē» 2008.gadā reģistrēti vairāk nekā 320 tūkstoši domēna vārdu, padarot to par jebkad visātrāk pārdoto debitējušo augstākā līmeņa domēnu. Tas ir īss, personisks un populārs, sekmējot tādu domēna vārdu kā youand.me (tu un es) un whatabout.me (dziesmas nosaukums) izveidi. To bijis viegli izmantot uz darbību aicinošu domēna vārdu veidošanai, piemēram, notify.me (paziņo man).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests apturējis SIA Internet, kas administrē Latvijā populārāko sludinājumu vietni ss.lv, saimniecisko darbību, informē VID.

Papildināta visa ziņa!

Patlaban ss.lv vēl darbojas, jo pēc lēmuma par saimnieciskās darbības apturēšanu, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa pašu domēnu slēdz piecu dienu laikā.

Situācijā, kad ir apturēta uzņēmuma saimnieciskā darbība, VID aicina patērētājus neveikt maksājumus par sludinājumu ievietošanu.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine ceturtdien preses konferencē pastāstīja, ka VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem.

Kārliņa-Ādmine norādīja, ka VID, analizējot ar e-komerciju saistītos riskus, konstatēja, ka, izmantojot šo interneta vietni, notiek ne tikai legāla uzņēmējdarbība, bet ir daļa cilvēku, kas nereģistrē savu saimniecisko darbību un nodarbojas ar auto tirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar NIC (Network Information Center) datiem, šobrīd Latvijā darbojas vairāki taiposkvateri (typosquaters). Tie ir cilvēki, kuri ar nolūku reģistrē domēna vārdus (interneta adreses), kas ir līdzīgi preču zīmēm vai citiem atpazīstamiem nosaukumiem, Db.lv informēja NIC preses sekretārs Jānis Riņķis.

Pēdējā laikā vērojams aktivitātes pieaugums no taiposkvateru puses. Tādēļ NIC aicina domēna vārdu reģistrētājus būt uzmanīgiem un nepakļauties šo labās slavas "zagļu" centieniem iedzīvoties uz citu rēķina.

Interneta lietotāji, meklējot kādu populāru adresi, pazīstamu preču zīmi vai nosaukumu, nereti kļūdās. To izmanto taiposkvateri. Labās slavas "zagļi" pieliek vai atņem domēna vārdam kādu burtu, aizstāj to ar skaitli, vai izmanto citu paņēmienu, kas ļauj piesavināties pazīstamā nosaukuma reputāciju. Kad līdzīgais domēna vārds ir reģistrēts, taiposkvateris mēģina šo interneta adresi pārdot vai iznomāt īstā nosaukuma īpašniekam.

Pati par sevi šāda rīcība nav krimināli sodāma. Taču, ja tiek skartas trešās personas intereses, pret taiposkvateriem var vērsties civiltiesiskā kārtā, ceļot tiesā prasību, sakarā ar nodarīto kaitējumu. Ir kompānijas, kas tieši tā arī rīkojas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir aktivizējušies "domēnu skvoteri", kuri reģistrē zināmu zīmolu un uzņēmumu mājaslapu nosaukumu latvisko versiju un mēģina to pārdot otrreizējā tirgū, informēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļā (NIC).

Pēdējā gada laikā dubultojies to domēna vārdu skaits, kuros izmantoti latviešu valodas burti ar diakritiskajām zīmēm, piemēram, "tūdaliņ.lv", jeb latviskie domēna vārdi. Turklāt interesi izrāda ne tikai uzņēmēji, bet arī tā sauktie "domēnu skvoteri". Ja latviskie domēna vārdi primāri maksā 8,47 eiro (ieskaitot PVN), tad otrreizējā tirgus cenas svārstās no 500 līdz pat 15 000 eiro un vairāk.

"Aicinām uzņēmējus būt vērīgiem un reģistrēt savas mājaslapas nosaukuma latvisko versiju, pirms to ir paspējis izdarīt kāds cits," uzsvēra NIC ārējo attiecību speciāliste Dana Ludviga.

Domēna vārdi, kuros izmantotas no pierastā latīņu alfabēta atšķirīgas rakstu zīmes, piemēram, "tūdaliņ.lv", "пример.рф" vai "??.??", sen vairs nav nekāds jaunums. Patlaban pasaulē ir reģistrēti jau 8,3 miljoni šādu domēna vārdu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā domēna vārdu tirgus piedzīvo reformas

, 01.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no 1.jūlija, domēna vārdu reģistrācija Latvijas augstākā līmeņa domēnā .lv notiek saskaņā ar jauniem līguma noteikumiem, kuri pieļauj gandrīz jebkura domēna vārda reģistrāciju, Db norādīja NIC sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Jānis Riņķis.

Viņš atgādināja, ka līdz šim spēkā esošie stingrie noteikumi aizliedza reģistrēt domēna vārdu, uz kuru kādam citam ir pirmtiesības.

Nākamais solis, ko plāno spert NIC domēna vārdu reģistrācijas sistēmas pilnveidošanā, ir reģistratūru modeļa ieviešana. Jau septembrī NIC plāno aicināt potenciālos interesentus uz tikšanos, lai prezentētu un apspriestu reģistratūru darbības principus.

Iepriekš domēna vārda reģistrācija tika atteikta, ja uz pieteikto vārdu bija tiesības citai personai. Piemēram, nedrīkstēja piešķirt Uzņēmumu reģistrā reģistrēto uzņēmumu nosaukumus, jo preču zīmju īpašniekiem bija pirmtiesības kļūt par attiecīgā nosaukuma domēna vārdu lietotājiem. Tāpat netika reģistrēti personu vārdi, kā arī pastāvēja noteikti ierobežojumi ģeogrāfisku vietu vai objektu nosaukumiem. Reģistrāciju atteica arī tad, ja domēna vārds ir nepieklājīgs vai aizskarošs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesāšanās strīda ābols ir Lattelecom piedāvātā domēna reģistrācijas maksa, kas ir divas reizes mazāka nekā līdzšinēji NIC piedāvātie septiņi lati.

Tā noskaidroja DB. Vasarā ar Satiksmes ministrijas (SM) lēmumu par domēna «.lv» reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētāju konkursa kārtībā tika atzīts Lattelecom. Savukārt pašreizējais domēna «.lv» reģistra turētājs Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts saistībā ar šo lēmumu ir vērsies administratīvajā tiesā.

«Lattelecom piedāvātā cena ir 3,10 Ls, neskaitot PVN. Diemžēl mūsu rīcībā nav pilnas informācijas par Lattelecom piedāvājumu - tā ir komercinformācija un mums sniegta netiek,» DB norādīja LU Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas (NIC) vadītāja Katrīna Sataki. Cenu ietekmē vairāki faktori un viens no būtiskākajiem ir reģistrēto domēna vārdu skaits, proti, jo vairāk domēna vārdu, jo lētāku var noteikt cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

.eu lieto 2,5 miljoni

, 11.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas interneta domēns .eu 7. aprīlī svinēja gada jubileju, kopš tas ir pieejams sabiedrībai. Arī vairāki uzņēmumi, kas nav Eiropas uzņēmumi, bet ir ar spēcīgu komerciālo klātbūtni Eiropā, sākuši izmantot .eu domēnu savās reklāmas kampaņās, tostarp Lexus un Sony.

Eiropas interneta domēns .eu 7. aprīlī svinēja gada jubileju, kopš tas ir pieejams sabiedrībai. Tajā reģistrēts vairāk nekā 2,5 miljoni domēna nosaukumu. Milzīgā aktīvo izmantotāju skaita dēļ .eu ir trešais populārākais augšējā līmeņa domēns (Top Level Domains -- TLD) Eiropā un septītais populārākais pasaulē. Tā kā pēdējos piecos mēnešos reģistrāciju skaits palielinājās par 17%, .eu ir arī viens no ātrāk augošajiem augšējā līmeņa domēna nosaukumiem, biznesa portālu Db.lv informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā .

Vislielākais pieprasījums pēc šī domēna bijis Vācijā (31%), Apvienotajā Karalistē (17%) un Nīderlandē (12%).

"Domēna .eu ieviešana noritēja bez aizķeršanās - sistēmas tika galā ļoti labi, neskatoties uz ļoti daudzajiem reģistrēšanas pieprasījumiem. Kulminācija bija 2006. gada aprīlī, kad ik sekundi domēnā tika sekmīgi reģistrēti 76 nosaukumi," liecina Eiropas Komisijas pārstāvniecības sniegtā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Network Information Center (NIC) 2007. gadā samazina maksu par domēna vārdu reģistrāciju un uzturēšanu, Db.lv informēja NIC preses sekretārs Jānis Riņķis.

Izmaiņas saistītas ar domēna vārdu īpašnieku skaita pieaugumu pēdējā gada laikā.

"Tā kā 2006. gada otrajā pusē saglabājās jau gada sākumā vērotā jaunu domēna vārdu reģistrācijas skaita pieaugums, mums radās iespēja samazināt maksu par reģistrāciju un uzturēšanu" saka NIC vadītāja vietniece Katrīna Sataki. NIC pārstāve paskaidroja, ka "jo lielāks ir reģistrēto vārdu skaits, jo mazākas kļūst katra atsevišķā domēna vārda uzturēšanas izmaksas." Tādēļ tagad gada maksa par domēna vārdu, kas reģistrēts augstākā līmeņa domēnā ".lv", ir noteikta 16 LVL, ieskaitot PVN, agrāko 20 LVL vietā.

Savukārt, tiem īpašniekiem, kuru domēna vārdu lietošanas tiesības par 2007. gadu apmaksātas jau iepriekš, nākamā rēķina summa tikšot samazināta proporcionāli tai maksājuma daļai, kas attiecināma uz 2007. gadu. Piemēram, ja maksājums 20 LVL apmērā veikts par periodu no 2006. gada septembra līdz 2007. gada septembrim, tad nākamajā rēķinā par periodu no 2007. gada septembra līdz 2008. gada septembrim, apmaksājamā summa būs 16,00 LVL - 2,67 LVL, t.i., 13,33 LVL, ieskaitot PVN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kamēr norisināsies tiesāšanās domēnu reģistrācijā izmaiņas nebūs

Sanita Igaune, 20.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā rajona tiesa ar pagaidu noregulējumu ir nolēmusi apmierināt Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas (NIC) lūgumu par Satiksmes ministrijas (SM) lēmumu par domēna «.lv» reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētāja izvēles konkursu darbības apturēšanu, DB norādīja Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Inese Deme.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka lieta nav skatīta pēc būtības. Tādējādi SM lēmums netiek atcelts, jo par tā atstāšanu vai atcelšanu tiesa vēl tikai lems. Datums tiesas sēdei šobrīd vēl nav nozīmēts.

DB jau rakstīja, ka vasarā ar SM lēmumu par domēna «.lv» reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētāju konkursa kārtībā tika atzīts Lattelecom. Savukārt pašreizējais domēna «.lv» reģistra turētājs Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts saistībā ar šo lēmumu vērsās administratīvajā tiesā.

Kā noskaidroja DB, tiesāšanās strīda ābols ir Lattelecom piedāvātā domēna reģistrācijas maksa, kas ir divas reizes mazāka nekā līdzšinēji NIC piedāvātie septiņi lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ievieš domēna vārdu paplašinājumu iPad un «gudro tālruņu» lietotājiem

Sanita Igaune, 10.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir ieviests domēna vārdu paplašinājums «.mobi», kas ir izveidots mobilā satura popularizēšanai un nodrošināšanai. Tādējādi visi «.lv» domēna vārdu lietotāji varēs saviem domēna vārdiem aktivizēt atbilstošus domēna vārdus ar paplašinājumu «.lv.mobi» bez maksas, DB informē LU Matemātikas un Informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas (NIC) sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Jānis Riņķis.

«Protams, nav nozīmes tam, kādu domēna vārdu izmantot, lai piedāvātu mobilo tālruņu lietotājiem draudzīgu saturu. Arī risinājums, piemēram, www vietā ierakstot m, ir lietotājiem ērts. Bet mēs vēlējāmies piedāvāt iespēju izmantot «lv.mobi», lai pievērstu uzņēmumu, iestāžu un mājas lapu uzturētāju uzmanību neapstrīdamam faktam – internets piedzīvo jaunu attīstības lēcienu un to nedrīkst ignorēt,» uzsver NIC vadītāja Katrīna Sataki.

DB jau rakstīja, ka Latvijā tuvākajā laikā ir plānots ieviest jaunu domēna vārdu paplašinājumu «.mobi».

«NIC iecere - visām mobilajām lapām ieviest vienotu domēna vārda sistēmu - ir apsveicama. No vienas puses, tas atvieglos mobilo telefonu lietotāju ikdienu, no otras puses - uzņēmumu un iestāžu komunikāciju ar klientiem. Klientiem nebūs jālauza galva, kāda varētu būt lapas mobilā versija, savukārt uzņēmumi varēs vieglāk komunikācijā ar klientu izmantot vēl vienu kanālu - mobilo telefonu,» DB norādīja Tele2 komercdirektors Jānis Spoģis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domēna vārdu tiešsaistes tirdzniecības organizētājam Sedo domēna vārdu poker.org izdevies pārdot par vienu miljonu ASV dolāru. To iegādājusies PokerCompany.com, ziņo The Washington Post.

Tā ir lielākā summa, par kādu līdz šim pārdots .org domēna vārds.

Pirms poker.org pārdošanas dārgākais .org domēna vārds bija engineering.org, kas tika pārdots par 198 tūkstošiem ASV dolāru. Savukārt sexe.org tika pārdots par 151 400 ASV dolāriem.

Taču par poker.org iegūtā summa ir daudz mazāka nekā tās, kas iegūtas par atsevišķiem .com domēna vārdiem. Piemēram, toys.com pārdots par 5,1 miljonu ASV dolāru, bet candy.com - par trīs miljoniem ASV dolāru. Sex.com ir visdārgāk pārdotais .com domēna vārds, jo par to tika iegūti 14 miljoni ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šodien lēma virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu atļaut Valsts ieņēmumu dienestam (VID) bloķēt tīmekļa vietnes par informācijas nesniegšanu.

Minētais priekšlikums ietverts grozījumos likumā par nodokļiem un nodevām.

FM norādīja uz pieaugošo ekonomikas digitalizāciju Latvijā, kad arvien vairāk darījumu notiek, izmantojot tīmekļa vietnes un mobilās lietotnes. «Ņemot vērā, ka tradicionālās nodokļu administrēšanas metodes ne vienmēr ir pietiekami efektīvas digitālās ekonomikas jomā, nodokļu administrēšanas procesā nepieciešams stiprināt metodes un regulējumu, kas ir piemērots nodokļu nomaksas kontrolei nodokļu maksātājiem, kas gūst ienākumu, piedāvājot preci vai pakalpojumus internetā,» atzina ministrijā.

Veicot tīmekļa vietņu monitoringu 2017.gada pirmajā pusgadā, VID identificēja vismaz piecas tīmekļa vietnes, kurās ir norādīts tikai tālruņa numurs un/vai e-pasts. Līdz ar to, lai gan saimnieciskās darbības veicēja dati daļēji ir norādīti, no tīmekļa vietnē norādītajiem datiem saimnieciskās darbības veicējs nav identificējams, līdz ar ko ir būtiski apgrūtināta iespēja pārliecināties, vai saistībā ar saimniecisko darbību, kas tiek veikta, izmantojot minētās tīmekļa vietnes, tiek nomaksāti nodokļi valsts budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

DHL jauns muitas terminālis Maskavas lidostā «Šeremetjevo»

Ainars Sedlenieks [email protected], 31.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavas lidostā Šeremetjevo atvērts jaunais DHL muitas terminālis. tas ļaus operatīvāk apstrādāt vēstules, pakas un smagās kravas, kuras uz Krievijas galvaspilsētu pa gaisu sūta DHL Latvia klienti. Saskaņā ar DHL meitas uzņēmuma DHL Latvia statistiku, Maskava ir piegādes punktu saraksta augšgalā, uz kurieni no Latvijas visvairāk sūta vēstules un nelielas pakas. Krievijas galvaspilsētas vadība šajā sarakstā izpaužas gan ar veikto pārvadājumu skaitu, gan kompānijas gūto ienākumu summu. Kompānijā DHL Latvia ir pārliecināti, ka, atverot Maskavas lidostas „Šeremetjevo” teritorijā jaunu DHL muitas termināli, visa veida kravas (no vēstulēm un pakām līdz smagajām), kuras no Rīgas uz Krievijas galvaspilsētu sūta pa gaisu, tiks apstrādātas vēl ātrāk un daudz operatīvāk nogādātas saņēmējiem. Pēc ievērojamas rekonstrukcijas atvērtā muitas termināļa platība paplašinājusies līdz 2000 kvadrātmetriem. Sakarā ar to, ka jaunais terminālis atrodas līdzās lidostai „Šeremetjevo”, kompānija DHL pagarinājusi sūtījumu pieņemšanas beigu termiņu visiem tiem saviem klientiem Maskavā, kuri nevēlas izsaukt kurjeru, bet personīgi atved uz termināli kravu, kuru paredzēts nosūtīt uz konkrētu galapunktu, piemēram, uz Rīgu. Kā kompānija DHL Latvia jau ir ziņojusi, pagājušā gada rudenī tika atklāta regulāra salikto kravu piegādes ar autotransportu līnija uz Krieviju, kuras maršruts ir Rīga-Viļņa-Maskava. Krievijas galvaspilsētā DHL treilers ierodas Butovo muitas terminālī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā grib ieviest elektroniskās numurēšanas sistēmu

Sanita Igaune, 12.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu interneta telefonijas izmantošanu un citu elektronisko sakaru pakalpojumu attīstību, Latvijā ir jāievieš elektroniskās numurēšanas sistēma (ENUM).

To paredz Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta «Noteikumos par augstākā līmeņa domēna «.lv» reģistra turētāja noteikšanas kārtību, prasībām un to izpildes uzraudzību», kas ceturtdien, 12. maijā, tika izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

ENUM ir jānodrošina tālruņa numuru pārveidošana par interneta domēna vārdu un otrādi, kas, savukārt, ļaus lietotājiem sazināties savā starpā gan interneta, gan balss telefonijas pakalpojumu vidē.

«Interneta telefonijas lietotāju skaits Latvijā pastāvīgi palielinās, un ENUM tehnoloģijas ieviešana to veicinās vēl vairāk. ENUM lietotāja informācijā varēs iekļaut informāciju par fiksētā un mobilā tālruņa numuru, balss pastkastīti, faksu vai par e-pastu un mājaslapu. Tāpēc šīs sistēmas lietotāji varēs sazināties savā starpā, zinot tikai viens otra tālruņa numurus,» skaidro SM Sakaru departamenta direktors Edmunds Beļskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) 2017. gada 23.augustā ir pieņēmis lēmumu atjaunot SIA Internet saimniecisko darbību, līdz ar to arī domēnu ss.lv, informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

«Lēmums par uzņēmuma saimnieciskās darbības atjaunošanu pieņemts, jo komersants jau ir nodevis VID rīcībā daļu pieprasītās informācijas par sludinājumu portālā “SS” ievietotajiem sludinājumiem. Tāpat uzņēmums ir rakstiski paudis apņemšanos arī turpmāk sadarboties ar VID un sniegt tam nepieciešamo informāciju,» skaidro VID.

Līdz ar saimnieciskās darbības atjaunošanu tiek atjaunota arī citu uzņēmumam piederošo domēna vārdu darbība. Lēmums par saimnieciskās darbības atjaunošanu stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

VID cer uz turpmāku konstruktīvu sadarbību, kuras ietvaros komersants pildīs rakstveidā pausto apņemšanos.

LASI ARĪ:

SS.LV domēna vārds ir atslēgts

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais uzņēmējs Sers Ričards Brensons cīņā ar kiberskvoteri veiksmīgi atguvis tiesības uz savu .xxx domēna vārdu, vēsta metro.co.uk.

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācija (WIPO) lēmusi, ka Virgin Group dibinātājam jābūt tiesībām uz šo adresi, jo kiberskvoteris, pēc viņa paša piekrišanas, to iegādājies tikai kā suvenīru.

Lemts, ka Šonam Trumenam, 23 gadus vecam austrālietim, nav nekādu tiesību uz richardbranson.xxx, un domēna vārds tagad tiek nodots Virgin.

Trumens, savukārt, apgalvo, ka Brensonam bijis pietiekami daudz iespēju reģistrēt šo vārdu, ja viņš uzskata, ka kāda cita persona var apdraudēt viņa tiesības.

Ņemot vērā, ka Virgin nav ar pornogrāfiju saistīts uzņēmums, domēna vārds netikšot aktivizēts, kas nozīmē, ka tas nestrādās, ja tiks ievadīts interneta adrešu joslā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Intervija: Lidosta vienosies ar AirBaltic

Egons Mudulis, Līva Melbārzde, 17.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas beidzot vienojušās par izlīguma modeli

To sarunā ar Dienas Biznesu norāda valsts a/s Starptautiskā lidosta «Rīga» valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, kurš pērnā gada novembrī pārņēma lidostas vadību.

Vai pirmajos darbības mēnešos ir bijuši kādi pārsteigumi, ko pirms nonākšanas amatā negaidījāt?

Nē, lielu pārsteigumu nav. Īpaši kopš 2011. g. beigām, kad biju AirBaltic padomē, ļoti labi zināju, kas notiek lidostā, aviācijā. Pagātnes lietas gan paņem pārāk daudz laika tam, lai veidotu aviācijas stratēģiju kopā ar AirBaltic un Satiksmes ministriju. Ir gan arī lietas, ar ko nebiju rēķinājies, ka jaunajai valdei ar to būs tik daudz jānodarbojas. Piemēram, turpinās Kohēzijas projekts, pirmais perons tiek rekonstruēts operacionāli visgrūtākajā laikā, jo uz prezidentūras pasākumiem būtiski pieaug gan VIP viesu, gan specreisu skaits. Līdz ar to jārisina lidmašīnu stāvvietu un lidostas tehnikas pietiekamības jautājums, lai visus vienā laikā apkalpotu. Būtu loģiski, ja Kohēzijas projekts un pirmais perons būtu bijuši pabeigti 2014. g., lai neievilktos prezidentūrā, vai arī tiktu atlikti uz 2016. g., kas gan nav iespējams struktūrfondu plānošanas dēļ. Grūti saprast, kāpēc piektā kārta tika uzsākta un tad būvniecību bija plānots apturēt. Tagad darām visu, lai piekto kārtu (savienojošā daļa un piestātne) pabeigtu līdz 2017. g. sākumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Viegli ir vienā dienā pateikt: mēs jūs vairs neapkalpojam, jo lidostu neapmierina jūsu samaksas disciplīna vai tās apmērs par sniegtajiem pakalpojumiem,» spriež lidostas Rīga vadītājs Aldis Mūrnieks, uzsverot, ka ir jāskatās plašāk, ņemot vērā valsts iedzīvotāju intereses, kuri izmanto Ryanair pakalpojumus.

Starptautiskā lidosta Rīga finansiālās domstarpības ar Īrijas zemo cenu lidsabiedrību Ryanair plāno atrisināt sarunu ceļā, Rietumu Radio atzina Mūrnieks.

«Ar Ryanair ir jārunā, bet aviokompānija ir smags sarunu partneris un vairākās Eiropas lidostās tai neizdodas veikt sarunas pozitīvā gaisotnē,» atzīst Mūrnieks. Viņš norāda, ka Ryanair un lidostai Rīga ir dažāda izpratne par līguma punktiem - «viens uzskata, ka tas ir parāds, otrs, ka ne».

«Ņemot vērā, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji devušies strādāt uz ārzemēm, Ryanair pilda arī tādu kā sociālo funkciju - ārzemēs strādājošajiem ir iespējas biežāk apciemot radiniekus Latvijā. Jāsaprot, ka, Ryanair aizejot no lidostas, par ceļošanu nāktos maksāt vairāk,» uzskata Mūrnieks, norādot, ka Ryanair Latvijā mainījis izpratni par ceļošanas tradīcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā un Lietuvā uzņēmumi saskārušies ar jauna veida krāpniecības mēģinājumiem, izmantojot rēķinu finansēšanas pakalpojumu (faktoringu), brīdina faktoringa kompānijas “Factris Latvia” izpilddirektors Kaspars Barons.

Krāpniecības shēma visos pieredzētajos gadījumos pamatā ir viena un tā pati, vienīgi mazliet atšķiras nianses, kādā veidā mēģināts iemidzināt uzņēmēju modrību. Lai nekļūtu par krāpnieku upuriem, K. Barons iesaka dažus vienkāršus, konkrētus ieteikumus potenciālo sadarbības partneru piedāvājumu patiesuma pārbaudei.

Jaunā krāpniecības shēma zīmīga ar to, ka no uzņēmumiem tiek mēģināts izkrāpt nevis naudu, bet preces. Proti, preču viltus pircējs, uzdodoties par kādu citu, tirgū zināmu un uzticamu kompāniju, pats sazinās ar pārdevēju un izsaka interesi par ievērojama apjoma preču pasūtījumu, stāsta K. Barons. Vienlaikus tiek norādīts, ka pircējs strādā tikai ar pēcapmaksu. Ja pārdevējs tomēr uzstāj uz vismaz daļējas priekšapmaksas saņemšanu, pircējs piedāvā pārdevējam vērsties pie faktoringa kompānijas, lai saņemtu rēķina apmaksu (līdz 90% apmērā) no tās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nākotnē sola vēl lētākus .lv domēnus

, 07.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau ziņojām, ka šogad domēna reģistrācija Latvijā maksās gandrīz uz pusi lētāk - 8,5 LVL. NIC sniegtā informācija medijiem liecina, ka domēnu vārdu reģistrēšanas un uzturēšanas maksa saruks arī turpmāk.

Šogad ar jauno tarifu stāšanos spēkā līdzšinējo 16,00 LVL vietā domēna vārda reģistrēšanas un apkalpošanas maksa būs tikai 8,50 LVL gadā (ieskaitot PVN).

Neraugoties uz cenu samazinājumu, arī turpmāk NIC ieguldīs darbu klientu apkalpošanas standarta paaugstināšanā un tehnisko risinājumu attīstīšanā. Pagājušajā gadā vairāk nekā 100 000 LVL ieguldīti aparatūras atjaunošanā. Tikpat daudz šī gada pirmajā pusē NIC plāno ieguldīt infrastruktūras attīstībā. Taču NIC rūpējas ne tikai par tehnoloģiju modernizāciju - jau tuvākajā laikā darbu uzsāks arī sen iecerētā klientu tiešsaistes sistēma. Ar tās palīdzību tiks vienkāršota virkne procesu, kā arī ietaupīts laiks, kas jāvelta domēnu vārdu reģistrēšanai un pārvaldīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru