Jaunākais izdevums

Latviešu izcelsmes zinātnieces Esteres Sāns-Takeuči atklājumi glābj miljoniem cilvēku dzīvības. Implantējamā elektrokardiostimulatora un vēlāk sirds defibrilatora izgudrošana bija sava veida revolūcija medicīnā.

Šīs ierīces tagad ļauj baudīt dzīvi cilvēkiem, kuru sirds citādi nespētu pilnvērtīgi strādāt. Tomēr šiem izgudrojumiem būtu maza nozīme, ja neizdotos radīt avotu, kas apgādātu mazās ierīces cilvēka ķermenī ar enerģiju gadiem ilgi, videokonferencē Latvijas topošajiem mediķiem un zinātniekiem skaidro E. Sāns-Takeuči. Amerikāņu zinātniece Rīgas Stradiņa universitātes studentus sveicina latviešu valodā. E. Sāns-Takeuči vecāki ASV ieradušies no Latvijas un viņa pauž sajūsmu par iespēju uzrunāt Latvijas studentus.

Starp zinātnes dūžiem

E.Sāns-Takeuči tiek uzskatīta par vienu no sievietēm ar visvairāk reģistrētajiem patentiem ASV, viņas īpašumā ir vismaz 140 patenti. Zinātniece atklāj, ka arī tagad turpina darbu pie dažādiem projektiem, piemēram, mikrobateriju izstrādes un dažādu ķīmisko vielu pielietojuma izpētes baterijās. Tagad viņa strādā Bufalo universitātē, bet 22 gadus zinātniece bija kompānijas Greatbatch Ltd vadošā zinātniece.

Šogad zinātnieces panākumi novērtēti ar ASV prezidenta Baraka Obamas pasniegto Nacionālās zinātnes, tehnoloģiju un izgudrojumu medaļu, kas ir augstākais apbalvojums par tehnoloģiskiem sasniegumiem šajā valstī. Iepriekš šī medaļa pasniegta, piemēram, Microsoft dibinātājam Bilam Geitsam un Apple radītājam Stīvam Džobsam. Bet šogad līdz ar E. Sāns-Takeuči apbalvojumu saņēma arī pazīstamais zinātnieks Frānsiss Kolins, kas ir cilvēka genoma projekta vadītājs. E. Sāns-Takeuči ir ķīmiķe, kas specializējas enerģijas glabāšanā, pārvietojamos enerģijas avotos, elektroķīmiski aktīvu materiālu sintēzē, kā arī nanomateriālos, teikts ASV Baltā nama izplatītajā paziņojumā par šī gada tehnoloģiju medaļas saņēmējiem.

Zāles bez blaknēm

Implantētie sirds defibrilatori «uzrauga» sirds darbību un sirds apstāšanās gadījumā raida tai strāvas triecienu, kas liek sirdij atsākt pukstēt. Zinātniece uzsver, ka atšķirībā no medikamentiem ierīce nerada nekādus blakusefektus, kas ietekmētu citu orgānu darbību. Sākotnēji baterija spēja uzturēt ierīces darbu aptuveni gadu, kas nozīmēja, ka ik gadu pacientiem jāveic operācija, lai nomainītu bateriju. Šobrīd E.Sāns Takeuči radītās sudraba vanādija oksīda baterijas mūžs ir 5 - 7 gadi, un tagad tā tiek izmantota daudzās un dažādās medicīniskās ierīcēs.

Zinātniece Latvijas studentiem atklāj, ka viņas slavenākais izgudrojums radās vairāku gadu eksperimentu un nebeidzamo pārbaužu un testu rezultātā, jo baterijai bija jābūt mazai, bet ar ilgu mūžu un pilnīgi drošai.

Ir pagājuši vairāk nekā 20 gadi, kopš cilvēka ķermenī tika implantēta pirmā sudraba vanādija oksīda baterija. Tagad viņas radītās baterijas tiek izmantotas aptuveni 90% implantējamo sirds defibrilatoru pasaulē. Katru gadu aptuveni 300 tūkstošiem cilvēku tiek implantētas šīs ierīces. «Iedomājaties bateriju jūsu telefona akumulatora izmērā, kas strādā vairāk nekā piecus gadus,» saka E. Sāns-Takeuči. Viņa atzīst, ka ir ļoti pagodināta par viņai šogad piešķirto apbalvojumu, tomēr skaidro, ka ne jau medaļas ir lielākais zinātnieka gandarījums par savu darbu.

Katram sava baterija

Viņa uzsver, ka enerģijas avotu izstrādē ir milzums izaicinājumu un iespēju, piemēram, viņa saskata, ka elektrisko automašīnu un sirds implantu sākotnējā problēma ir viena un tā pati - ir nepieciešama labāka baterija. Proti, ir jārada baterijas un akumulatori, kas ir piemērotāki katrai konkrētajai ierīcei.

«Ļoti gudrs cilvēks - mans tēvs - manā jaunībā man mēdza teikt, ka nav iespējams kontrolēt dzīves apstākļus, jo tie var mainīties ļoti strauji. Tomēr, lai kas arī notiktu, izglītība un zināšanas vienmēr paliks ar tevi,» saka E. Sāns-Takeuči. Viņas tēvs Rūdolfs Sāns bija elektroinženieris un Sānu ģimene līdz Otrajam pasaules karam dzīvoja Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

3D printēts sirds modelis operācijas veikšanai Stradiņos izmaksājis 2000 eiro

Zane Atlāce - Bistere, 13.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot 3D izveidotu pacienta autentisku sirds modeli, Stradiņa slimnīcā veikta sarežģīta sirds ķirurģiska operācija. Šāda sirds modeļa izveide izmaksājusi 2000 eiro, informē slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Pēc infarkta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sirds ķirurgu rokās nonāca 58 gadus vecs vīrietis, kuram konstatēta reta sirds kambaru defekta patoloģija – izveidojies caurums starpsienā, kuru bija nepieciešams slēgt. Ārsti norāda, ka šādas operācija notiek reti un tās ir tehniski sarežģītas ar augstu mirstības risku. Neoperējot šādus pacientus, mirstība ir 100%.

«Tradicionālās diagnostikas metodes neļauj tik precīzi izprast problēmas novietojumu telpā, kā arī ir nepietiekamas, lai izprastu, kā labāk piekļūt problēmai. 3D printētais sirds modelis bija ļoti svarīgs, lai jau pirms operācijas varētu izplānot, no kuras vietas piekļūt, kuru sirds kameru atvērt, lai pēc iespējas saudzīgāk veiktu jau tā ļoti sarežģīto un riskanto operāciju,» stāsta ķirurgs Edgars Freilibs, kurš veica sarežģīto operāciju un tās tehnisko plānošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RSU zinātnieki rada jaunu sirds vārstuļa protēzi

Dienas Bizness, 02.05.2016

RSU asociētais profesors, sirds ķirurgs Pēteris Stradiņš (no kreisās) un RSU Biomehānikas laboratorijas vadošais pētnieks, sirds ķirurgs Mārtiņš Kalējs

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zinātniekiem izdevies izskaitļot ideālo materiālu sirds vārstuļa protēzes izgatavošanai, turklāt tādu, kurš nenolietotos - šis jaunais un unikālais materiāls pamazām apaugtu ar cilvēka organisma šūnām, kuras ar laiku pilnībā pārņemtu mākslīgo protēzi. Šāds rezultāts panākts Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) paspārnē veiktā pētījumā.

«Esam izpētījuši, ka vispiemērotākais būtu kombinēts sintētisks nanošķiedru materiāls, kurš atbilst dabiska sirds vārstuļa mehāniskajām īpašībām. Tas ir pietiekami blīvs, lai izturētu pastāvīgo spiedienu, ko sirdī rada asinsrite, taču tas ir arī gana porains, lai tajā varētu iemājot cilvēka šūnas. Šīs šūnas pakāpeniski no jauna izveidotu cilvēka sirds vārstulim raksturīgo ļoti izturīgo dabīgo šķiedru tīklojumu, kas ar laiku pārņemtu sintētiskā materiāla funkcijas, tam pakāpeniski sadaloties. Tādējādi, par šablonu izmantojot sintētisko nanošķiedru karkasu, būtu radies pilnībā jauns sirds vārstulis. Šābrīža izaicinājums ir saražot šo kombinēto materiālu, lai turpinātu pētījumus materiāla izmantošanā. Pēc pāris nesekmīgiem mēģinājumiem to izveidot ārvalstīs, esam nolēmuši šo kombinēto materiālu sadarbībā ar vietējiem fiziķiem radīt Latvijā. Ražošanas process nav no vieglajiem - materiāls jāauž elektriskajā laukā no ārkārtīgi smalkiem pavedieniem, kuru diametrs mērāms nanometros,» stāsta RSU Biomehānikas laboratorijas vadošais pētnieks, sirds ķirurgs Mārtiņš Kalējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izveidotais klimata pārmaiņu finanšu instruments jeb KPFI, kura mērķis ir veicināt CO2 izmešu samazinājumu dabā, sniedz unikālu iespēju tikai līdz šī gada 30. novembrim iegādāties saules baterijas savai mājsaimniecībai ar 50 % atlaidi.

Izmantojot šo iespēju, SIA SINERGO palīdz ikvienam iegādāties un uzstādīt augstākās kvalitātes Eiropā sertificētas saules baterijas, kā arī sniedz bezmaksas konsultācijas KPFI projekta sagatavošanā.

Saules baterijas ir mūsdienīgs veids kā ražot elektrību, izmantojot saules enerģiju, šādā veidā ekonomējot jūsu līdzekļus un saudzējot apkārtējo vidi. To mūža ilgums ir 25 gadi, kuru laikā jūs esat atbrīvojuši sevi no rūpēm par pastāvīgi pieaugošajiem elektrotarifiem, iegūstot bezmaksas elektrību.

Galvenie iemesli, kāpēc ir izdevīgi uzstādīt saules baterijas Latvijā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Viedtālruņu akumulatora izgudrotājs: jauna tipa baterijām vajadzīgs izrāviens

Natālija Poriete, 03.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par litija jonu baterijas tēvu uzskatītais Japānas zinātnieks Akira Yoshino Eiropas Patentu biroja ceremonijā Vīnē, 20. jūnijā saņēma Eiropas gada izgudrotāja balvu par savu ieguldījumu litija jonu bateriju izstrādē un attīstībā.

Viņš izgudrojis populārāko akumulatoru veidu, kas tiek izmantots tādās ierīcēs kā mobilie tālruņi, klēpjdatori, digitālās kameras, videokameras un elektriskie automobiļi. Pirmo litija jonu akumulatoru 1991. gadā klajā laida Sony.

Pirms balvu piešķiršanas un laureātu paziņošanas, DB bija iespēja īsai sarunai ar slaveno japāni.

Litija jonu baterijas šodien ir viens no pieprasītākajiem enerģijas avotu veidiem un, attīstoties tehnoloģijām, pieprasījums pēc tiem palielinās. Kādas ir litija resursu rezerves uz mūsu planētas? Vai mums ir pietiekami daudz litija?

Litija rezerves uz Zemes nav problēma. Uzdevums ir - kā to iegūt, litijs nav koncentrēts vienā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Šogad vēlme uzstādīt saules paneļus bijusi tikpat augsta kā buma laikā

Db.lv, 19.04.2024

Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācijas valdes loceklis un “Baltijas Elektro Sabiedrība” SIA valdes priekšsēdētājs Edgars Bergholcs.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācijas valdes loceklis un “Baltijas Elektro Sabiedrība” SIA valdes priekšsēdētājs Edgars Bergholcs norāda, ka tik lielu privātmāju īpašnieku aktivitāti saules paneļu uzstādīšanā kā šogad pirmajos četros mēnešos varēja novērot tikai buma laikā 2022.gadā.

Asociācijas vērtējumā pieprasījums bija līdz pat divām reizēm augstāks nekā pērn vidēji. Pieprasījuma pieaugums sācies pērn novembrī, un tas saistīts ar neto uzskaites sistēmas regulējuma maiņu, kas paredz, ka no šī gada 1.maija privātmāju īpašniekiem būs iespēja pieslēgties tikai neto norēķinu sistēmai.

Vienlaikus asociācija norāda, ka valsts un nozare ir spērusi būtisku soli, lai arī pēc tam piedāvātu alternatīvu šai neto uzskaites sistēmai, un tās ir uzkrājošās saules baterijas jeb akumulatori, kas ļauj saglabāt saražoto elektrību un to tērēt vai nodot tīklā pēc saviem ieskatiem. Šobrīd atbildīgā Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) strādā pie regulējuma, lai ieviestu finansiālu atbalstu elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu iegādei mājsaimniecībām, kuras uzstāda saules paneļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Tūkstošiem lietotāju sūdzas par iPhone 4S bateriju; Apple izstrādā iOS 5 atjauninājumu

Gunta Kursiša, 03.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki tūkstoši jaunākā Apple viedtālruņa iPhone 4S lietotāju ir ziņojuši par to, ka jaunās ierīces baterija izlādējas pārāk ātri, vēsta BBC.

Dažos gadījumos cilvēki ir sūdzējušies par to, ka viedtālruņa baterija izlādējas līdz 15% atzīmei pat tad, ja viņi ierīci nav lietojuši. Par baterijas dzīves īsumu ir sūdzējušies arī tie Apple produktu lietotāji, kas vecāka izlaiduma viedtālruņiem instalējuši jaunāko Apple operētājsistēmu iOS 5.

Apple atzīst, ka pēc jaunās operētājsistēmas iOS 5 instalēšanas iPhone viedtālruņos ir samazinājies dažu ierīču baterijas «dzīves ilgums», vēsta portāls mashable.com. «Ir atrasti daži traucējumi, kas ietekmē baterijas izlādēšanos,» teikts Apple paziņojumā AllThingsD. Apple pavēstījis arī par programmatūras atjaunināšanu, lai labotu situāciju - kompānija patlaban izstrādātājiem nodevusi operētājsistēmas beta versiju iOS 5.0.1.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir otrā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidū, liecina jaunākais "Starptautiskais nodokļu konkurētspējas indekss", ko veidojusi ASV domnīca "Tax Foundation".

Kopējā nodokļu konkurētspējas reitingā Latvija ierindojas otrajā vietā, atpaliekot tikai no Igaunijas.

Vērtējot atsevišķas nodokļu grupas, Latvija uzņēmējdarbības nodokļu rādītājā ieņēmusi 1.vietu, patēriņa nodokļu konkurētspēja mūsu valstī ir 26.augstākā 36 OECD dalībvalstu vidū, īpašuma nodokļu rādītājā Latvija ieņem 6.vietu, personīgo nodokļu rādītājā 5.vietu, bet starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā Latvija ieņem 9.vietu.

Jau septīto gadu pēc kārtas par OECD dalībvalsti ar viskonkurētspējīgāko nodokļu sistēmu atzīta Igaunija. 1.vietu tā ieņem īpašuma nodokļu un personīgo nodokļu rādītājos, 2.vietā ierindojas uzņēmējdarbības nodokļu rādītājā, 9.vietā ierindojas patēriņa nodokļu izvērtējumā, bet sliktākais sniegums - 16.vieta - tai ir starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

PTAC brīdina par spineru jeb grozāmgrābšļu bīstamību

Zane Atlāce - Bistere, 12.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot spinera (fidget spinner) ar gaismiņām (preces identifikācija NO:2701) parauga testēšanu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis, ka tas neatbilst būtiskajām drošuma prasībām, proti, no rotaļlietas atdalās bateriju nodalījuma detaļas un tādējādi kļūst pieejamas tajos esošās baterijas, informē PTAC.

Pēc VID Muitas iestādes pieprasījuma PTAC ir pārbaudījis 6403 spinerus. Pārbaužu rezultātā 2017.gadā 1550 spinerus nav atļauts laist brīvā apgrozībā (aizliegts importēt), kas novērtēti kā neatbilstoša prece (prece ir neidentificējama, nav pierādīta atbilstība drošuma prasībām) un 480 spineri atzīti par nedrošiem (no rotaļlietas atdalās bateriju nodalījuma detaļas un tādējādi kļūst pieejamas tajos esošās baterijas, kuras nejauši norijot var radīt nopietnus barības vada, kuņģa, zarnu un centrālās asinsrites bojājumus).

Pēc statistikas datiem 2015. un 2016. gadā Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā nonākuši 139 bērni ar svešķermeņiem gremošanas orgānu sistēmā, 57 bērni ar svešķermeņiem elpceļos, un 59 gadījumos svešķermenis nonācis acīs vai ausīs, no visiem gadījumiem 11 % svešķermeņu ir tieši baterijas. Arī šī gada pirmajos piecos mēnešos no visiem gadījumiem 5,66% svešķermeņu ir baterijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaudīgs un stabili strādājošs dators ir nepieciešams ikvienam uzņēmējam, neatkarīgi no izvēlētās biznesa nozares. Portatīvie datori nodrošina iespēju strādāt jebkurā vietā un laikā, gan tiešsaistē, gan bezsaistē, tāpēc datora izvēle ir svarīgs jautājums, ko nevar atlikt uz vēlāku laiku.

Reti kurš uzņēmējs var atļauties greznību meklēt īsto datoru mēnešiem ilgi, tāpēc vērts pievērst uzmanību interneta veikalu piedāvājumam. Kāds portatīvais dators ir pieprasītākais Latvijas pircēju vidū? Kur meklēt labu datoru biznesa mērķiem par adekvātu cenu? Turpini lasīt un uzzini!

##Lenovo portatīvie datori – klusi, stabili, jaudīgi

Viens no vadošajiem datoru ražotājiem pasaulē, Lenovo, piedāvā plašu biznesa datoru segmentu. Interneta veikalā 1a.lv pirktāko portatīvo datoru topā ietilpst pieci Lenovo modeļi:

1. Lenovo V130-15 Full HD SSD Kaby Lake i5

● Windows 10 operētājsistēma;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir otrā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidū, liecina jaunākais "Starptautiskais nodokļu konkurētspējas indekss", ko veidojusi ASV domnīca "Tax Foundation".

Kopējā nodokļu konkurētspējas reitingā Latvija ierindojas otrajā vietā, atpaliekot tikai no Igaunijas.

Vērtējot atsevišķas nodokļu grupas, Latvija uzņēmējdarbības nodokļu rādītājā ieņēmusi 2.vietu, patēriņa nodokļu konkurētspēja mūsu valstī ir 27.augstākā OECD dalībvalstu vidū, gan īpašuma nodokļu, gan personīgo nodokļu rādītājā Latvija ieņem 5.vietu, bet starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā Latvija ieņem 9.vietu.

Jau astoto gadu pēc kārtas par OECD dalībvalsti ar viskonkurētspējīgāko nodokļu sistēmu atzīta Igaunija. 1.vietu tā ieņem īpašuma nodokļu un personīgo nodokļu rādītājos, 3.vietā ierindojas uzņēmējdarbības nodokļu rādītājā, 9.vietā ierindojas patēriņa nodokļu izvērtējumā, bet sliktākais sniegums - 15.vieta - tai ir starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Indekss: Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma OECD

LETA, 25.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidū, liecina jaunākais «Starptautiskais nodokļu konkurētspējas indekss», ko veidojusi ASV domnīca «Tax Foundation».

Kopējā nodokļu konkurētspējas reitingā Latvija ierindojas trešajā vietā, atpaliekot tikai no Igaunijas un Jaunzēlandes.

Vērtējot atsevišķas nodokļu grupas, Latvija uzņēmējdarbības nodokļu rādītājā ieņēmusi 1.vietu, patēriņa nodokļu konkurētspēja mūsu valstī ir 29.augstākā 36 OECD dalībvalstu vidū, gan īpašuma nodokļu, gan personīgo nodokļu rādītājā Latvija ieņem 6.vietu, bet starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā Latvija ieņem 7.vietu.

Jau sesto gadu pēc kārtas par OECD dalībvalsti ar viskonkurētspējīgāko nodokļu sistēmu atzīta Igaunija.

1.vietu tā ieņem īpašuma nodokļu un personīgo nodokļu rādītājos, 2.vietā ierindojas uzņēmējdarbības nodokļu rādītājā, 9.vietā ierindojas patēriņa nodokļu izvērtējumā, bet sliktāko sniegumu - 11.vietu - uzrādījusi starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Garmin Venu" patiks tiem sportiska dzīvesveida cienītājiem, kuri sagaida ne vien plašas sporta pulksteņa iespējas, bet arī kvalitatīvu skārienekrānu.

Kopš iesaistīšanās ar viedtelefonu savienojamu valkājamo tehnoloģiju ražošanā aizgājušās desmitgades sākumā "Garmin" uzaudzējis prāvu piekritēju pulku, kas augstu novērtē amerikāņu ražotāja piedāvātās daudzveidīgās sporta aktivitāšu mērīšanas iespējas. Tomēr visu šo laiku kompānija pati sev «šāvusi kājā», viedajiem pulksteņiem izvēloties taupīgus, taču modernos lietotājus pavisam neuzrunājošus zemas izšķirtspējas displejus. Pērnā gada nogalē "Garmin" šo kļūmi laboja, prezentējot savu pirmo izstrādājumu ar laika garam atbilstošu AMOLED ekrānu.

Dizains

✪✪✪✪✪✪✪

(Raksta autora vērtējums: 7 punkti no 10)

Atšķirībā no "Garmin" dārgajiem modeļiem, "Venu" vizuāli ir pavisam vienkāršs un viegls. Šeit nav ne titāna, ne safīra. Korpuss veidots no plastmasas, kas mārketinga vajadzībām nosaukta par «šķiedru stiprinātu polimēru» un tikai ap pašu 1,2 collu AMOLED displeju ir dažus milimetrus plats nerūsējoša tērauda gredzens, kurā nez kādēļ iegrebtas sīkas gropes. Var jau būt, ka vizuāli tas piešķir pulkstenim savdabīgu šarmu, taču praktisku labumu nedod. Gredzenu nevar pagriezt, tādēļ šādai saķeres virsmai jēgas nav. Vēl vairāk – gropēs viegli ieķeras netīrumi un tos ir grūti izkasīt no dziļajām rievām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvija jaunākajā Doing Business pētījumā pakāpusies līdz 14.vietai

Žanete Hāka, 25.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākajā Pasaules Bankas Doing Business 2017 pētījumā 190 valstu konkurencē Latvija ierindota 14.vietā, kas ir vēsturiski augstākais sniegums (par 3 vietām augstāk nekā iepriekšējā gadā, informē Ekonomikas ministrijā.

Jaunākais pārskats vēsta, ka, izmantojot salīdzināmu metodoloģiju, Latvijas rādītājs no 79,14 punktiem Doing Bussiness 2016 reitingā pieaudzis līdz 80,61 punktiem Doing Business 2017 reitingā. Tas nozīmē, ka, atbilstoši Doing Business indikatoriem, Latvija uzlabojusi uzņēmējdarbības regulējumu, lēnām tuvinoties pasaules labākās prakses piemēriem, stāsta Pasaules Bankas ekonomisks Maciejs Drozds (Maciej Drozd).

Uzņēmējiem labvēlīgas vides novērtējumā Latvija ieņem 6.vietu ES dalībvalstu vidū, novērtējumā piekāpjoties Dānijai, Apvienotajai Karalistei, Zviedrijai, Igaunijai un Somijai.

Pasaules Banka ir novērtējusi šādas Latvijas īstenotās reformas: elektrības pieslēguma rādītājā kāpums no 65.vietas uz 42.vietu – atzinīgi vērtēta ieviestā sistēma, kad uzņēmējs, vienojoties ar sistēmas operatoru, pieslēguma ierīkošanu var apmaksāt ar atlikto maksājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārstiem izdevies likvidēt infekciju Vējoņa sirds vārstulī; prezidenta veselības stāvokli vērtē kā stabilu

LETA, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem ir izdevies likvidēt infekcijas avotu Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa sirds vārstulī un viņa veselības stāvoklis tiek vērtēts kā stabils, atbilstoši slimības raksturam un operācijas apjomam, aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Šobrīd Vējonim veiktā operācija ir noslēgusies. Valsts pirmā persona atrodas pēcoperācijas stāvoklī. Operācijas gaitā infekcijas skartais sirds vārstulis ticis aizstāts ar vārstuļa protēzi.

Sīle sacīja, ka, pretēji iepriekš plānotajam, slimnīcas kardiologi tomēr šodien plašāk Vējoņa veselības stāvokli nekomentēs, to viņi vēlas darīt aptuveni pēc diennakts, tātad 21.janvārī, kad prezidenta veselības stāvoklis varētu būt stabilizējies.

Jau ziņots, ka mediķi Vējonim konstatējuši sepses infekciju, kas skar sirds vārstuļus, tāpēc valsts pirmajai personai bija nepieciešams veikt sirds operāciju.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā Vējonim veikti papildu izmeklējumi. Mediķi konstatējuši sepses infekciju, kas skar sirds vārstuļus. Kardiologu, kardioķirurgu un visu iesaistīto speciālistu komanda ir lēmusi, ka šobrīd galvenais ir likvidēt infekcijas avotu, lai novērstu tālāku tās izplatību, un veids, kā to izdarīt, ir sirds operācijas veikšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Liepājas ostas navigācijas zīmes darbina saules baterijas

Vēsma Lēvalde, 15.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) Hidrogrāfijas grupas darbinieki atjauno Liepājas ostas krasta un peldošās navigācijas zīmes. Tās nepieciešamas, līdzīgi kā ceļa zīmes, drošai kuģošanai. Kopumā Liepājas ostā šobrīd atrodas 62 navigācijas zīmes, kas ir aprīkotas ar gaismas zibšņa aparātiem, lai būtu redzamas arī diennakts tumšajā laikā.

Liepājas ostā ir 29 krasta navigācijas zīmes, kas izvietotas gan ostas vārtos, gan Karostas kanālā, gan Brīvostā, gan tirdzniecības kanālā. Lielākā daļa no krasta navigācijas zīmēm ir aprīkotas ar saules baterijām, kas ļauj nodrošināt neatkarību no elektrības padeves. Liepājas osta bija pirmā no Latvijas ostām, kas ieviesa šādu jauninājumu. Pirmās saules baterijas uz krasta navigācijas zīmēm uzstādītas jau 1997. gadā – ostas vārtos. 2004. gadā ar saules baterijām aprīkotas visas krasta navigācijas zīmes Karostas kanālā, bet 2011. gadā saules baterijas uzstādītas uz navigācijas zīmēm pie ieejas brīvostā.

Uzstādītās saules baterijas spēj nodrošināt nepieciešamo enerģiju, jo uzlādējas ne tikai no saules, bet arī no gaismas un ūdens atspulga. Vasarā ir pretēja darbība. Katram akumulatoram ir noteikta maksimālā pieļaujamā jauda un tiklīdz tā tiek sasniegta saules baterijas automātiski atslēdzas un nedarbojas, bet savu darbību atsāk, kad nepieciešama jauna enerģija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sekmētu sabiedrības iesaisti videi kaitīgu atkritumu apsaimniekošanas sistēmā, Zaļā josta uzsāk izlietoto bateriju vākšanas konkursu Tīrai Latvijai!. Konkursā aicinātas iesaistīties mācību iestādes, ar kuru audzēkņu starpniecību ikdienas atkritumu šķirošanas kultūru un cīņu ar videi kaitīgiem atkritumiem plānots izvērst visas valsts mērogā.

Kā norāda Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa, izlietoto bateriju vākšanas konkurss izglītības iestādēm kļuvis par ikgadēju tradīciju, ar kuras palīdzību Zaļā josta īsteno videi kaitīgu preču reģenerāciju. Šajā mācību gadā konkurss divpadsmito gadu pēc kārtas apvieno bērnus un jauniešus, palīdzot visiem piedalīties tīras Latvijas vides veidošanā un vērtīgu resursu taupīšanā. Turklāt konkursa laikā bērni mācās izprast izlietoto bateriju kaitīgo ietekmi uz vidi, iepazīst bateriju pārstrādes gaitu un savām acīm ierauga, cik daudz šo videi kaitīgo atkritumu katrs no mums ik gadu rada.

Izlietoto bateriju vākšanas konkursā Tīrai Latvijai! aicinātas piedalīties vispārējās, profesionālās un pirmsskolas izglītības iestādes, kā arī interešu izglītības iestādes no visas Latvijas. Dalībnieku pieteikumi tiek pieņemti līdz 2017.gada 31.decembrim. Savukārt bateriju vākšana ilgs līdz pat 2018.gada 28.februārim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidošanas ātrums, kameras kvalitāte, baterijas uzlādes un filmēšanas ilgums, kā arī pilotu zināšanu pilnveidošana ir nepilnības, ar kurām vēl joprojām sastopas profesionāļi, kuri ikdienā izmanto dronu sniegtās iespējas.

Kā biznesa portālam db.lv pastāstīja «Lattelecom» produktu līnijas vadītājs Daniels Skopans, arī droniem - kā jebkurai citai tehnoloģijai - vēl ir, kur augt. Viņaprāt, droniem vēl jāattīsta lidošanas ātrums, jo šobrīd maksimālais ātrums filmēšanas droniem ir aptuveni 60-70 kilometri stundā, bet, ja nepieciešams filmēt sacīkstes, rallijus, ekstrēmos sporta veidus, kur viss notiek ļoti ātri, tad ar šādu ātrumu ir krietni par maz. Eksperts norāda, ka nākamā nepilnība ir kameras, lai arī ar tām filmē pat Holivudas filmas.

«Lattelecom» tehnikas pakalpojumu vadītājs Pāvels Degtjarevs papildina, ka noteikti jāpilnveido arī baterijas uzlādes ātrums un tās filmēšanas ilgums. «Es gribētu sapņot, ka kādreiz, uzlādējot pilnu bateriju, varēs lidināt dronu stundu vai pusotru. Īpaši noderīgi tas ir, ja esam ceļā un mums nav iespēju uzlādēt baterijas. Ar trīsdesmit minūtēm ceļojumā varētu būt krietni par maz. Jāpilnveido arī baterijas uzlādes laiks, jo šobrīd sanāk tā, ka vidēji droni lido 30 minūtes un uzlādē bateriju pusotru vai divas stundas. Vēlētos, lai uzlādes laiks būtu samērīgs – 30 minūtes lido un 30 minūtes uzlādē,» domā P. Degtjarevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstrādājot speciālu pārklājuma materiālu saules baterijām, arī Latvijā var būt izdevīga solāro paneļu modificēšana un uzstādīšana, kas pie pašreizējām elektroenerģijas cenām var atmaksāties 5 līdz 6 gados, apgalvo SIA Composite Constructions. Patlaban darbs pie saules bateriju pārklājuma izstādes ir iegājis noslēguma fāzē un jau drīzumā plānots radīt saules elektrostacijas prototipu, kas būtu pamatā masveida ražošanas uzsākšanai.

«Viena no saules enerģijas iegūšanas problēmām Latvijas apstākļos ir saules paneļu pārklājuma uzņēmība pret putekļiem un salīdzinoši biežās temperatūras maiņas, kad diennakts laikā nulles grāda robeža tiek šķērsota vairākas reizes. Līdz ar to solārie elementi (saules baterijas) to efektīvai darbībai ir samērā bieži jātīra no apledojuma un netīrumiem, kas šādu elektroenerģijas iegūšanas veidu vismaz pagaidām padara ekonomiski neizdevīgu,» skaidro SIA Composite Constructions valdes loceklis, ķīmijas zinātņu doktors Andrejs Žagars.

Esošo situāciju plānots risināt, saules baterijas virsslāni pārklājot ar speciālām filmām, kas ne tikai atgrūdīs putekļus un pasargās saules baterijas no apledošanas, bet arī lauzīs saules starus tā, lai elektroenerģiju būtu iespējams iegūt arī no tā sauktās izkliedētās gaismas (brīžos, kad saule ir tuvāk horizontam).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Asus plānais klēpjdators ZenBook 14 UX425E piedāvā reti sastopamu jaudas un akumulatora darbības ilguma kombināciju.

Klēpjdatoru ēras rītausmā līdz ar sajūsmu par iespēju tolaik vēl izmēros prāvo skaitļotāju pacelt un samērā viegli pārnest uz citu vietu atskanēja samiernieciska nopūta par to, ka tieši tik ilgam manevram arī pietiek ar akumulatorā ieslodzīto elektrību. Tas, protams, bija pārspīlējums, taču ne pārāk tāls no patiesības. Pirmos «laptopus» patiešām vienā darbdienā nācās lādēt divas un pat trīs reizes.

Gadu gaitā akumulatora ietilpība ir ievērojami augusi, un nu arī esam saņēmuši ierīci, kurā vairs nav jāizvēlas starp jaudīgu procesoru un ilgu baterijas darbības laiku. Asus ZenBook 14 UX425E piedāvā abus vienā – Intel Core i7 procesoru un līdz 22 stundām ar vienu uzlādi strādājošu akumulatoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan vasara tipiski ir atvaļinājumu laiks, uzņēmēji ne vienmēr atrod laiku divu nedēļu vai ilgākai atpūtai, taču arī nedēļas nogalēs un darbadienu vakaros var paspēt «uzlādēt baterijas»

«Es šogad strādāju «viensētas laiku režīmā» - kādreiz mātes visu darīja kopā ar bērniem un šovasar tā ir man ar meitām. Uzsākot jaunu biznesu, atvaļinājumu paņemt nav gluži iespējams, jo tad viss apstājas, bet bērniem ir vasaras brīvlaiks. Tā nu mēs visas trīs strādājam, ejam uz tikšanos, strādājam pie jūras vai vecvecāku dārzā – visur kopā. Nedomāju, ka tā ir atpūta, bet tas ir veids, kā vasarā pabūt kopā un mācīties pacietību un pieņemšanu,» saka Anna Andersone, Froont līdzīpašniece, Riga TechGirls kustības iniciatore un Be-With radītāja. No domām par darbu viņai palīdz «atslēgties» daba – jau divu dienu brauciens ar laivām samazina stresu un atslēdz smadzenes no ikdienišķā. Uzņēmēja zina arī ģimenes, kuras vasarā strādā no pirmdienas līdz ceturtdienai un tad trīs dienas pavada laukos, atslēdzoties no interneta un telefoniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mitruma drošais Sony skaļrunis ar gumijotu apvalku izceļas ar nelielajam izmēram negaidīti skaļu un tīru skanējumu

Apkārtnes pierībināšana ar skaļu mūziku sabiedriskās vietās vairs netiek uzskatīta par tik stilīgu izrādīšanās formu kā aizgājušā gadsimta pēdējās desmitgadēs. Tomēr netrūkst situāciju, kad labs skaļrunis ir noderīgāks par tik iecienītajām austiņām, kaut vai kašājoties pa dārzu, stumdot bērnu ratus vai ar velosipēdu braucot garu distanci pa vienmuļu ceļu. Tieši šiem interesants risinājums varētu būt vidusmēra apelsīna izmēra Sony bezvadu skaļrunis SRS-XB10. Komplektā iekļautā siksniņa ar rokturi dod iespēju uzkārt skandu uz velosipēda stūres, tādējādi piešķirot braucamrīkam automašīnas ekstru – skaņas sistēmu, un var piedalīties satiksmes situācijas uzraudzīšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir 39.pasaulē dārgākā degviela, bet rādītājā, kur tiek salīdzināti vidējie iedzīvotāju ienākumi dienā ar naudu, kas nepieciešama galona degvielas iegādei, Latvija ierindojusies 23.vietā, liecina aģentūras Bloomberg jaunākais pētījums par degvielas cenām 61 pasaules valstī.

Bloomberg Degvielas cenu reitinga autori aprēķinājuši, ka galons (nepilni četri litri) degvielas Latvijā maksā 5,56 ASV dolārus (4,46 eiro), kas ir 39.augstākā cena 61 pētījumā aplūkotās valsts vidū. Latvijā degvielas cena pēdējo sešu mēnešu laikā ir kritusies par 20%, kas ir trešais lielākais samazinājums pētījumā aplūkoto valstu vidū. Latvijas iedzīvotāju vidējie ienākumi, pēc pētījuma autoru vērtējuma, ir 44 dolāri (35,3 eiro) dienā, no kuriem galona degvielas iegādei jātērē 13%, kas ir 23.augstākais rādītājs 61 valsts vidū.

Pētījumā norādīts, ka Latvija gandrīz pilnībā ir atkarīga no Krievijas savu enerģētisko vajadzību apmierinājumā, turklāt valsts bija galvenais Krievijas naftas eksporta terminālos līdz Primorskas ostas un Baltijas cauruļvadu sistēmas atklāšanai, bet šie projekti ir būtiski mazinājuši Latvijas nozīmi Krievijas naftas eksportā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Pasaulē strauji gūst popularitāti fitnesa kompānija Orangetheory

Žanete Hāka, 04.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV uzņēmumam Orangetheory Fitness patlaban ir jau vairāk nekā 1100 studijas visā pasaulē, un uzņēmums paplašinās ārkārtīgi strauji – patlaban attīstības plānos ir atvērt vēl 500 jaunas studijas, raksta Business Insider.

Pērn uzņēmuma ienākumi sasniedza vienu miljardu eiro, ierindojoties starp straujāk augošākajām fitnesa franšīzēm pasaulē.

Orangetheory piedāvā uz sirds ritmu balstītus vingrinājumus, apvienojot tehnoloģiju un zinātni ar iespēju sportot.

Uzņēmums izceļas ar laipno apkalpošanu – ikviena persona, kas ienāk pa studijas durvīm, tiek sveicināta vienādi laipnā tonī, un šī pieeja ir viens no faktoriem, kas liek cilvēkiem sporta studijā atgriezties.

Orangetheory patlaban ir vairāk nekā 800 tūkstoši klientu, kas apmeklē 1100 studijas 49 ASV štatos un 22 citās pasaules valstīs.

Abonementa cenas ir dažādas atkarībā no pakalpojumiem, taču Lielbritānijā mēneša abonements maksā aptuveni 109-149 mārciņas, bet ASV cenas ir 129-290 dolāri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Dzīves kvalitātei ir jābūt iespējami augstai līdz pat pēdējai stundiņai, un dzīve ir jāizdzīvo! Bet man pat tagad reizēm nākas uzklausīt pārmetumus, ka mēs operējot pārāk vecus cilvēkus,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā saka profesors Romans Lācis, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centra vadītājs.

Vaicāts: «Jums kāds to ir teicis?» viņš atbild: «Jā, pārmetumi nākuši no ministrijas. Tad es saku: labi, ja gribat mani ierobežot, tad dodiet man atbilstošu rakstisku rīkojumu. Vai es to ievērošu, nevaru jums apsolīt, taču vienu gan varu droši teikt: noteikti to aizsūtīšu Eiropas sirds ķirurgu asociācijai, kuras biedrs es esmu. Šādi rīkojumi par ierobežojumiem ir vienkārši amorāli. Taču ierobežojumi atkritīs, ja slimība skars šādu rīkojumu devēju radiniekus - tēvu, māti, dzīvesbiedru...»

Runājot par neseno aparatūras skandālu Stradiņa slimnīcā, R. Lācis teicis: «Jāteic, šī aparatūra būtu liels ieguvums slimnīcai, tas ir hibrīdzāles iekārtojums, kas ļautu samazināt operācijas traumu, un ar jauno zāli būtu iespējams vienā operācijā apvienot gan sirds ķirurģiju, gan invazīvo kardioloģiju. Domāju, ka slimnīcas vadībai vajadzēja meklēt kompromisa risinājumus, lai šis hibrīdzāles aprīkojums mums neietu secen, nevis apvainot mani, ka es telefoniski esot pasūtījis kaut kādu aparatūru. To nemaz nav iespējams izdarīt! Tas būtu tāpat kā man tagad kādam piezvanīt un pateikt: lūdzu, lai pēc trim stundām man te lejā būtu divi ferrari! Tas taču ir absurds.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Starptautiskā Viroterapijas centra komandai pievienojas Aldis Rozenbergs

Žanete Hāka, 07.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Starptautiskā Viroterapijas centra Baltijas reģionālo medicīnas pārstāvi kļuvis ārsts Aldis Rozenbergs, kas iepriekš strādājis par Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Attīstības biroja vadītāju, informē centra pārstāvji.

Jaunajā amatā viņa pienākumos būs viroterapijas attīstība un komunikācija ar ārstiem Baltijas valstīs.

Aldis Rozenbergs starptautiski zināms kā sirds un asinsvadu saslimšanu ārstēšanas ar dabas vielām speciālists. Viņš ir Latvijas un Eiropas kardiologu asociācijas biedrs. Aldis Rozenbergs ir 16 zinātnisko publikāciju, tostarp starptautiski citējamu publikāciju par dabas vielu ietekmi uz sirds un asinsvadu veselību autors. Tāpat, viņš ir līdzautors Eiropā patentētam uztura bagātinātājam – resveratrolam, kurš balstīts uz dabas vielām un spēj samazināt holesterīna līmeni asinīs.

Aldis Rozenbergs atzīst, ka jaunais amats ir liels profesionāls izaicinājums un vienlaikus lieliska iespēja pielietot uzkrāto pieredzi un zināšanas Starptautiskā Viroterapijas Centra darbības attīstībā. «Mana līdzšinējā pieredze bija vairāk saistīta ar sirds veselību un tās pētniecību, un jaunu preparātu izstrādi. Taču arī sirds veselības jomā attīstās tendences, kas norāda uz dabas vielu nozīmi efektīvas ārstniecības procesā. Tādējādi dabas vielu nozīme saslimšanu ārstēšanas procesā ir kopīga gan sirds un asinsvadu veselības, gan vēža ārstēšanas jomā,» stāsta Aldis Rozenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru