Jaunākais izdevums

Premjers Ivars Godmanis negrasās iejaukties ar Aināra Šlesera saistītu cilvēku iecelšanā Satiksmes ministrijas pārraudzībā esošo valsts uzņēmumu vadībā, raksta Diena.

Premjera uzdevums esot noteikt politiku, bet "viņš nezina šo uzņēmumu personālsastāvu, un politikas īstenošana ir uzņēmuma valdes kompetencē", Dienai norāda I. Godmaņa preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Diena raksta, ka gadījums ar A. Šlesera šofera dēla iecelšanu Pasažieru vilciena valdē ar 4 000 LVL algu, viņš nav vienīgais A. Šlesera protežē, kuram gada nogalē atrasts darbs dzelzceļa uzņēmumu vadībā. Latvijas dzelzceļa (LDz) meitasuzņēmuma LDz Cargo valdē iecelts Guntis Mačs, bijušais SM valsts sekretāra vietnieks, kurš no amata aizgāja pēc incidenta, kas bija saistīts ar alkohola lietošanu. LDz valdē vieta atrasta Mārim Gavaram, kurš bez augstākās izglītības bijis I.Godmaņa biroja vadītāja, toreiz izglītības ministra Jura Radzēviča (LPP/LC) padomnieks. Citā PV meitasuzņēmuma padomē iecelts bijušais tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds, kurš apgalvo, ka LPP/LC pasākumos vairs nepiedalās un viņu izvirzījis privātais akcionārs, nevis A. Šlesers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērojot notikumus Rīgā no Čikāgas, ar apbrīnu sekoju Rīgas mēra kandidātam Aināram Šleseram. Viņš atgādina čikāgieti prezidentu Baraku Obamu un Čikāgas mēru Ričardu Deiliju. Kas vieno Deiliju, Obamu un Šleseru? Man šķiet, nepārtraukta ideju ģenerēšana un darba spars.

Tomēr Latvijā ne visiem Šlesers patīk. Esmu dzirdējis kritiku, ka Šlesers atrodot vietas saviem draugiem valsts uzņēmumos. Jāsaka, ka Čikāgas mēra Deilija un ASV prezidenta Obama valdības ir pilnas ar veciem kolēģiem, draugiem, un pat radiniekiem. Tie ir viņu tuvākie padomdevēji, cilvēki, ar kuriem viņi visērtāk jūtas un var uzticēties. Nevienam nenāk prātā to pārmest, jo šie puiši raujas amerikāņu labā un mums ir pieņemts komandas darbs.

Deilijs neatlaidīgi mēģina piesaistīt jaunas kompānijas Čikāgai. Viņš veicina to, lai kompānijas dibinātu savas galvenās mītnes tieši Čikāgā, jo tas rada jaunas darba vietas čikāgiešiem. Deilijs ir mazinājis haotiskās un neefektīvās Čikāgas domes ietekmi. Viņš uzrauga arī Čikāgas skolu vadību, uzņemoties pilnu atbildību par skolēnu izaugsmi. Ostas piestātni Ričards Deilijs no tukšas ostas ēkas pārvērta par populārāko tūristu galamērķi pilsētā ar restorāniem, atrakcijām, teātriem un laivu izbraucieniem. Agrāk tuksnesīgā ostas piestātne tagad nes nodokļus Čikāgai. Deilijs pārrauga arī lidostu, kuras ienākumi palīdz noturēt zemu nodokļu nastu Čikāgas iedzīvotājiem. Deilijs rūpējas, lai Čikāga būtu zaļa pilsēta. Viņš ir pieņēmis lēmumu, ka uz Čikāgas ēku jumtiem tiek stādīta zāle un krūmi, lai taupītu enerģiju un attīrītu pilsētas gaisu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Jūrmalas domes lēmumu Mellužu kāpās, kur zeme pieder satiksmes ministram Aināram Šleseram, apbūves laikā atļauta koku izciršana, šodien vēsta Dienas bizness.

«Viss notiek likumīgi, saskaņā ar jau apstiprināto detālplānu. Lai kā arī kādam nepatiktu Šlesers, mums bija jāapstiprina meža zemes transformācija Upes ielā 1a, pretējā gadījumā būtu jārēķinās ar tiesu darbiem un jāmaksā īpašniekam zaudējumi,» laikrakstam norādījis Jūrmalas mērs Ģirts Trencis. Viņš skaidrojis, ka nemaz tik daudz kokus nenocirtīšot.

Db jau vēstījis, ka Jūrmalas dome apstiprināja zemesgabalu sadali Jūrmalā Upes ielā, kur vairāk nekā 2 ha platībā pieder zeme A. Šleseram. Zemes gabals kvartālā pie jūras sadalīts vairākos zemes gabalos, lai tur varētu veidot savrupmāju apbūvi. Projektus ēkām izstrādājis SIA Arhitektu birojs Sīlis, Zābers&Kļava. A.Šlesers 2008. gada 10. martā noslēdzis nomas līgumu ar SIA AVADEL, lai firma sadalītajā zemesgabalā veiktu būvprojektam atbilstošu dzīvojamo un saimniecības ēku būvniecību iznomātāja vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neatbalsta Šleseram piederošās zemes transformāciju

Madara Fridrihsone, Db, 21.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības komiteja šodien nolēma nosūtīt atkārtotai saskaņošanai rīkojumu par Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Aināram Šleseram (LPP/LC) piederošās meža zemes transformāciju.

Transformējamā meža zeme 0.89 hektāru platībā atrodas Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā, Jūrmalā. Jau pirms gandrīz četriem gadiem A. Šlesers no Lielrīgas vides pārvaldes tehniskos noteikumus savrupmājas un saimniecības ēku celtniecībai, kā arī meža zemes transformācijai, taču pret to iebilst Jūrmalas Aizsardzības biedrība.

A. Šleseram piederošajā zemesgabalā plānots izcirst 76 kokus.

Db jau rakstīja, ka Jūrmalas dome apstiprināja zemesgabalu sadali Jūrmalā Upes ielā, kur vairāk nekā 2 ha platībā pieder zeme A. Šleseram. Zemesgabals kvartālā pie jūras sadalīts vairākos zemesgabalos, lai tur varētu veidot savrupmāju apbūvi. Projektus ēkām izstrādājis SIA Arhitektu birojs Sīlis, Zābers&Kļava. Teritorija sadalīta piecos gabalos - trīs no tiem apmēram 2000 m2 lieli, viens 5000 m2 liels un viens 16 tūkst. m2 liels. A.Šlesers 2008. gada 10. martā noslēdzis nomas līgumu ar SIA AVADEL, lai firma sadalītajā zemesgabalā Upes ielā 1a veiktu būvprojektam atbilstošu dzīvojamo un saimniecības ēku būvniecību iznomātāja vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āra baseins, tenisa korti, atsevišķa māja pārvaldniekam un vēl iespēja no sava balkona vērot saulrietu jūrā — šādas un vēl citas ekstras paredzētas satiksmes ministra Aināra Šlesera īpašumā Jūrmalā, Upes ielā, ziņo portāls apollo.lv.

Galvenās ēkas celtniecība pagaidām vēl ir skiču projekta stadijā, taču, iespējams, jau šogad sāksies tās celtniecība, pieļauj raksta autors.

Patlaban Šlesera īpašumā ir vairāk nekā divus hektārus liels zemes gabals, uz kura drīz jau būs gatava viena dzīvojamā ēka. Aptuveni simt kvadrātmetru lielā ēka paredzēta īpašuma pārvaldniekam, taču galvenā dzīvojamā ēka ir vēl tikai «uz papīra»

Spriežot pēc izkārtnes, būvniecības darbus Šlesera īpašumā veic SIA Avadel, bijusī SIA Ulmaņgatves centrs, kuras īpašnieks ir pats Šlesers. Valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā arī minēts, ka ministrs 2007. gadā iemaksājis 1.998 miljonus latu savas firmas kapitāla palielināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC) pieļauj, ka uz bankrota sliekšņa esošais Latvijas Radio būtu jāapvieno ar Latvijas Televīziju, savukārt radio ēka Vecrīgā būtu jāpārdod, raksta Diena.

Tiekoties ar Latvijas Radio ģenerāldirektora vietas izpildītāju Dzintri Kolātu, Šlesers jautājis, vai nākotnē iespējama Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas saplūdināšana. Kolāts sarunas laikā atzinis, ka nākotnē tas varot notikt, taču ministrs šo procesu gribējis ātrāk.

Ministrs, kurš jau iepriekš interesējies par LR ēku, arī Kolātam apjautājies par radio ēkas Vecrīgā pārdošanu, taču politiķi radio neuzspiedīšot savu plānu, solījis satiksmes ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zivju pārstrādes uzņēmumam Brīvais vilnis iecelta jauna padome

LETA, 28.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju pārstrādes uzņēmuma «Brīvais vilnis» akcionāri pirmdien ārkārtas sapulcē iecēla padomi jaunā sastāvā, sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

Viņš pastāstīja, ka uzņēmuma padomē ir iecelts Guntis Bergs, Indra Amatniece un Sarmīte Šīne. Jaunievēlētie padomes locekļi kādreiz strādājuši «Brīvajā vilnī», bet pirms izvēlēšanas padomē ar uzņēmumu kādu laiku nav bijuši saistīti.

Babris teica, ka padomes priekšsēdētājs vēl nav zināms, jo «Brīvā viļņa» jaunieceltajiem padomes locekļiem vēl ir savstarpēji jāvienojas par to, kurš no viņiem būs padomes priekšsēdētājs. Taču, visticamāk, tas būs Bergs, pieļāva Babris.

Tāpat «Brīvā viļņa» valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka akcionāru sapulcē nolemts konvertēt «Brīvā viļņa» akcijas uz vārda akcijām. «Tā kā mēs izstājāmies no biržas, izmainījām statūtus un pārejam uz vārdiskām akcijām. Attiecīgi, mēs vairs neturēsim akcionāru sarakstu depozitārijā, bet pie sevis,» sacīja Babris, skaidrojot, ka tādējādi kompānijai nebūs jāmaksā par šo pakalpojumu depozitārijam «Nasdaq CSD».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Latvenergo» padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks ir informējis ekonomikas ministru Ralfu Nemiro par visu padomes locekļu lēmumu atkāpties no amata, jo neredz iespēju pilnvērtīgi pildīt funkcijas esošā politiskā spiediena dēļ, informē uzņēmums.

Padome norāda, ka pēc vairāku politiķu publiskajiem paziņojumiem tā kļuvusi par «neērtu padomi» un neredz iespēju pildīt akcionāra – Latvijas valsts - doto uzdevumu par elektrības rēķinu samazināšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kas bija viens no galvenajiem iemesliem iepriekšējās padomes atcelšanai.

Pagaidu padome apzinās, ka tās lēmums par atkāpšanos var ietekmēt uzsākto elektrības rēķinu samazināšanas gaitu, kā arī «Latvenergo» koncerna pilnvērtīgu lēmumu pieņemšanu līdz tiks nodrošināta pastāvīgās padomes iecelšana. Tomēr esošajā politiski nokaitētajā gaisotnē tā neredz citas iespējas, kā atkāpties, norādīja uzņēmumā.

«Uzskatām, ka nav pamatoti pārmetumi padomei par politisko angažētību, jo tajā darbojās savas jomas eksperti un daļa no tiem jau līdz šim piedalījās Ekonomikas ministrijas izveidotajā darba grupā par elektrības rēķinu samazināšanu un to iecelšana padomē ir iesāktā darba turpinājums,» komentēja P.Rebenoks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rimšēvičs plāno iecelt aizstājēju ECB, bet vispirms apstrīdēs Ģenerālprokuratūras lēmumu

LETA, 02.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kukuļņemšanā apsūdzētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs iecels savu aizstājēju Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes locekļa amatā, bet patlaban tas neesot iespējams, jo viņš esot spiests apstrīdēt Ģenerālprokuratūras lēmumu izmeklēšanas tiesnesim, aģentūrai LETA pauda Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Aizstāvība uzskata, ka Latvija nav izpildījusi Eiropas Savienības (ES) Tiesas pagaidu noregulējuma rīkojumu, jo situācijā, kad LB prezidentam joprojām ir piemērots drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt amatu - neapturot to, no juridiskā viedokļa tiesiska aizstājēja iecelšana patlaban ir neiespējama, aģentūrai LETA sacīja Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Advokāts piebilda, ka ES Tiesa ar savu rīkojumu «nepārprotami uzdevusi Latvijas apturēt drošības līdzekļus tā, lai LB prezidents var iecelt aizstājēju ievērojot ECB sistēmas regulējumu un tiesas pagaidu noregulējuma rīkojumu».

ECB padomes locekļa aizstājēja iecelšana būtiski atšķiras no parasta pilnvarojuma došanas, jo centrālās bankas prezidentam pirms aizstājēja iecelšanas jābūt nodrošinātam vismaz ar iespēju izmantot informācijas sistēmas un informāciju par notikumiem pasaules finanšu tirgos, uzsvēra Vārpiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par bankas Luminor jauno valdes priekšsēdētāju un izpilddirektoru ar 2024. gada 18. martu iecelts Vojcehs Sass (Wojciech Sass).

Līdzšinējais Luminor vadītājs Peters Boseks atstās amatu dienu iepriekš. Vojcehs Sass ir atzīts starptautiskā biznesa līderis ar plašu pieredzi finanšu pakalpojumu nozarē un padziļinātām operacionālām zināšanām par privātpersonu un korporatīvo klientu apkalpošanu, kā arī IT sistēmām un procesiem.

Vojcehs Sass pievienojas Luminor no Aion Bank, kas ir digitālā banka ar galveno mītni Beļģijā, kurai viņš bija līdzdibinātājs un izpilddirektors. Viņa līdzšinējā pieredze ietver arī darbu Nationale Nederlanden Poland valdes priekšsēdētāja, BNP Paribas Bank Polska valdes priekšsēdētāja vietnieka un BCG Poland vadītāja amatos.

“Viņa iecelšana amatā ir rezultāts plašam globāla mēroga atlases procesam, ko vadīja uzraudzības padome. Vojcehs pievienojas Luminor ar iespaidīgu pieredzi transformācijas procesos un inovācijās, kā arī pierādītu spēju strādāt pasaules tirgos, sasniedzot rezultātus. Neskatoties uz to, ka Luminor joprojām ir salīdzinoši jauna banka, tā ir guvusi lielus panākumus, īstenojot misiju uzlabot savu klientu un Baltijas reģiona finansiālo labklājību, un esmu pārliecināts, ka Vojcehs ir īstais līderis, lai Luminor pārietu nākamajā līmenī,” norāda Nils Melngailis, Luminor Padomes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatkarīgi no ģeogrāfijas, problemātisks ir nevis viens vai otrs tirgus, bet gan brīvā tirgus neesamība ekonomikai dzīvīgi svarīgos posmos

Ķīnas akciju tirgus ir problemātisks, un tāds pats tas ir atsevišķajos segmentos – nekustamajos īpašumos, izejvielās, metalurģijā un kur tik vēl ne. Bet, kā jau sarunvalodā tas nereti gadās, ir jāprecizē, par ko ir runa, tāpēc jautājums ir – ko tu saproti ar «tirgu»?

Vien salīdzinoši īsu brīdi principā brīva tirgus apstākļos padzīvojuši, jau sākam piemirst, kā tas ir – dzīvot viscaur Lielā Brāļa modrās acs uzraudzībā, kas tēvišķi gādā par t.s. kopējo labumu, bet individuālais labums ir tam pakārtots. Tiesa, Ķīnā vairs nav plānveida ekonomikas, tomēr tas ne tuvu nav arī brīvs tirgus, jo praktiski viss notiek ar centrālās valdības akceptu, tās vadībā un tās interesēs. Paradokss gan ir tāds, ka valdības intereses par augošu ekonomiku un tautas labklājību nav labo nodomu un krietno centienu jautājums, bet gan maksimāli brīvas apmaiņas starp indivīdiem darīšana, komerciālo apmaiņu ieskaitot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārsteigumi ir, un pārsteigumu nav — tā īsumā varētu raksturot aizvadītās pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā.

Vispirms par to, kas nepārsteidz… Redzot, kādi politiskie spēki ir guvuši virsroku pilsētās, kuru nosaukums nav «Rīga», ir pierādījusies senā patiesība — rajonos iedzīvotāji balso nevis par partiju nosaukumiem, bet gan par personībām. Acīmredzot ir jāpierod pie tā, ka Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī, Jelgavā, Valmierā un vēl vienā otrā pilsētā iedzīvotāji «pie šprices» vēlas redzēt vienus un tos pašus līderus. Par viņu darbību nereti tiek pausta neapmierinātība, viņi pat tiek lamāti, bet, kolīdz pienāk vēlēšanu diena, tā viņu reitingi kļūst teju vai neapstrīdami. Par pārsteigumu nevar nosaukt arī Saskaņas centra un LPP/LC pārliecinošo iestūrēšanu Rīgas domē. Vienu popularitāte bija augusi gadiem ilgi, un tagad tā ir sagaidījusi savu kulmināciju, savukārt otri savu tēlu spodrināja tik pārliecinoši, ka tā vien šķita: pār visu Rīgu prevalē viens liels sauklis: «Šlesers! Kurš gan cits?!» Savukārt pārsteidzošs ir apstāklis, ka laikam jau pirmo reizi atjaunotās Latvijas vēsturē Rīgas domes sastāvs nebūs sadrumstalots, un tajā strādās vien četras partijas, aiz borta atstājot tādus flagmaņus kā PCTVL, TB/LNNK, kā arī droši var teikt, ka savā noslēguma fāzē ir iegājis uzņēmēja Andra Šķēles savulaik izveidotais biznesa projekts Tautas partija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas autopārvadātāji, kuru intereses pārstāv autopārvadātāju asociācija Latvijas Auto, 19.02.2009. nosūtīja vēstuli ministru prezidentam Ivaram Godmanim un Satiksmes ministram Aināram Šleseram.

Vēstules teksts:

"Ministru Prezidentam Ivaram Godmanim

Satiksmes ministram Aināram Šleseram

2009. gada 19. februārī

Rīgā

Par ārkārtas situāciju starptautisko autopārvadājumu jomā

A.God. Ministru prezidenta kungs ,

A.God. ministra kungs,

Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas pakalpojumu eksports nemitīgi pieaudzis. Nozīmīga vieta Latvijas pakalpojumu eksportā ir tranzītpārvadājumiem, kuri, pēc Latvijas Bankas datiem, sastāda vairāk nekā pusi no kopējā Latvijas pakalpojumu apjoma, pie kam, pēc daudzu ekspertu viedokļa, tieši tranzītam un loģistikas pakalpojumiem, globālās ekonomiskās krīzes apstākļos ir lielākas iespējas un perspektīvas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas mēru diskusija pārvēršas gaiļu cīņā

, 26.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā 900 sekundes šorīt bija vērojama abu Rīgas mēra amata kandidātu Jāņa Birka un Aināra Šlesera diskusiju, ko kā raksta tvnet, varēja salīdzināt ar gaiļu cīņu.

Rīgas mēra amata kandidāti Jānis Birks (pa kreisi) un Ainārs Šlesers"Tirgū bez nodokļu nomaksas tiekot tirgotas Ķīnas preces, bet vietējie zemnieki bez starpniekiem tur nevarot nokļūt, līdz ar to piens arī maksājot tik, cik maksājot. Tirgi jāatdod zemniekiem, ārzemju precēm ir citas tirdzniecības vietas - piemēram, lielveikali," uzsvēra A. Šlesers.

Uz šo A. Šlesera paziņojumu J. Birks atbildēja, ka šis ir kārtējais A. Šlesera populisma kalngals, un uz to pat atbildēt nevēloties. J. Birks uzsvēra, ka Valsts ieņēmumu dienests kontrolējot nodokļu nomaksu tirgū. Rīgas mērs A. Šleseram atbildēja ar pretjautājumu: "Kas tad jādara - jāaizliedz tirgū pārdot banānus, apelsīnus un arbūzus? Mērs arī A. Šleseram jautāja, vai šeit gadījumā neparādoties Rimi lobisms. "Nevajag pārvērst pilsētu par prastu bodīti," paziņoja J. Birks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārvaldnieka Leonīda Loginova izdabāšanas spējas vairākiem politiskiem spēkiem radījušas problēmas sadarbībā ar Rīgas vicemēru Ainaru Šleseru, kas radis izmantot cilvēkus, kas viņam ir absolūti lojāli.

Par to ziņoja TV3 raidījums Nekā Personīga. Šleseram lojāli cilvēki veikuši konsultācijas ar atsevišķiem Rīgas ostas valdes locekļiem par Rīgas Brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova nomaiņu ar kādu citu pārvaldnieku, piemēram, Latvijas dzelzceļa šefu Uģi Magoni. Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers to noliedz. Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs šorīt LNT raidījumā 900 sekundes teica, ka viņam par Rīgas Brīvostas pārvaldnieka maiņu neesot nekas zināms.

Raidījums atklāj, ka vienā no pirmajām valdes sēdēm jaunais Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Ainars Šlesers lūdzis tiesības pieņemt divus štata padomniekus. Šāds amats bijis paredzēts vienam no LPP/LC vēlēšanu kampaņas organizatoriem Georgam Lansmanim. Taču ostas valdes locekļi to neatbalstīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Freivaldam tiek krēsls Jūras administrācijā

Vita Dreijere, speciāli Db; Dace Preisa, Db, 20.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Nils Freivalds (LPP/LC) tikai nedēļu pēc augstā amata pamešanas SM, jau iekārtots citā amatā. Viņš ieguvis vietu Jūras administrācijā.

17.novembrī Latvijas Jūras administrācijas (LJA) darbinieki uzzināja, ka ar SM lēmumu jau no 18.novembra atcelts viņu līdzšinējais valdes priekšsēdētājs un direktors Artūrs Brokovskis un šajā amatā iecelts N.Freivalds, Dienai apstiprināja LJA preses pārstāve Sarma Kočāne. Otrs valdes loceklis Ģirts Auškāps (TB/LNNK) turpina pildīt savus pienākumus.

Db jau vēstīja, ka pavisam nesen N. Freivalds pēc paša vēlēšanās pameta Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietu.

Pēdējo mēnešu laikā no saviem amatiem aizgājuši vai atlaisti ir vairāki ar A. Šleseru saistīti cilvēki – piemēram, par jau tautas folkloru kļuvušais gadījums ar «šofera dēls» Kaspars Upenieks, kurš pats nolēma aiziet no darba AS Pasažieru vilciens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Godmanis kritizē Šleseru un Gerhardu

Madara Fridrihsone, Db, 01.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Ivars Godmanis (Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Panorāma veltīja kritiskus vārdus gan tēvzemiešus pārstāvošajam ekonomikas ministram Kasparam Gerhardam, gan savam partijas biedram, satiksmes ministram Aināram Šleseram.

Valdības vadītājs atzina, ka augstu vērtē K. Gerharda profesionalitāti, taču lēnā uzņēmējdarbības atbalsta programmu izstrāde ir radījusi neizpratni uzņēmēju vidū un nav atbilstoša pašreizējai ekonomiskajai situācijai.

Savukārt A. Šlesers, pēc I. Godmaņa teiktā, piekopj nepareizu personāla politiku savā pārraudzībā esošajos uzņēmējos un tādējādi ir "nokaitinājis sabiedrību". Pēc premjera domām, galvenajam kritērijam, pieņemot darbā amatpersonas valsts kapitālsabiedrības, ir jābūt šo cilvēku profesionalitātei, nevis lojalitātei.

Db.lv jau vēstījis, ka par Satiksmes ministrijas pārraudzībā esošu uzņēmumu valžu un padomju locekļiem kļuvuši vairāki A. Šleseram pietuvināti cilvēki, piemēram, Latvijas Televīzijas un radio centra valdes priekšsēdētājs Lauris Dripe ir bijis A. Šlesera padomnieks, savukārt nesen par a/s Pasažieru vilciens valdes locekli tika iecelts satiksmes ministra šofera dēls Kaspars Upenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, Lursoft pētījis, cik daudzu partiju sarakstu pirmās personas šobrīd saistītas ar biznesu, un lūkojis, kādas ir šo uzņēmumu sekmes.

Saeimas vēlēšanām šogad reģistrēti 19 partiju un to apvienību saraksti, uz 100 deputātu vietām parlamentā pretendējot 1832 deputātu kandidātiem. Visas partijas un to apvienības, kuras vēlas iekļūt 14. Saeimā, vēlēšanām pieteikušas sarakstus visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Patiesā labuma guvēja statuss visvairāk uzņēmumos – Vilim Krištopanam

Izpētot personas, kas vēlēšanu apgabalos izvirzītas sarakstu pirmajā vietā, Lursoft secinājis, ka visvairāk uzņēmumos patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts Vilim Krištopanam no “Latvija pirmajā vietā”. Visi uzņēmumi, izņemot SIA “Krievupes golfa klubs”, saistīti ar nekustamā īpašuma jomu. Lai arī SIA “Krievupes golfa klubs” jaunākajā vadības ziņojumā norādījis, ka sporta objektu darbības jomā tas strādāja arī 2021.gadā un savu darbības jomu iecerēts attīstīt arī turpmāk, attīstot golfa laukumu, gada pārskatā redzams, ka uzņēmums 2021.gadā nav guvis ieņēmumus no saimnieciskās darbības. SIA “Krievupes golfa klubs” peļņas vai zaudējumu aprēķinā publiskota vien informācija par uzņēmuma pārējām saimnieciskās darbības izmaksām, un, galu galā, pagājušo gadu Vilim Krištopanam piederošais golfa klubs noslēdzis ar 6,75 tūkst. EUR zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā prokuratūra uzrādījusi apsūdzību uzņēmējiem un bijušajiem politiķiem Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apliecināja, ka vienai personai apsūdzība uzrādīta pēc diviem Krimināllikuma pantiem - krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc šiem pantiem apsūdzības uzrādītas Šķēlem.

Savukārt bijušajam satiksmes ministram Šleseram apsūdzība uzrādīta par krāpšanu lielā apmērā.

Abām personām nav piemēroti drošības līdzekļi.

Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien svinīgā godināšanas ceremonijā laikraksts Dienas Bizness un informācijas tehnoloģiju uzņēmums Lursoft IT pasniedza balvas veiksmīgākajiem Latvijas uzņēmumiem, kā arī tika prezentēts jau sešpadsmitais TOP 500 žurnāls. 2011. gadā lielākais uzņēmums pēc neto apgrozījuma bijis ķīmisko vielu vairumtirgotājs SIA Uralchem Trading, uz otro pozīciju novirzot iepriekšējo gadu līderi AS Latvenergo.

  1. Nominācija TOP 500 līderisSIA Uralchem Trading, kura darbības joma ir ķīmisko vielu vairumtirdzniecība. Šis uzņēmums pakāpies par vienu pozīciju un ierindojies TOPa pirmajā vietā, pēc neto apgrozījuma apsteidzot iepriekšējo gadu līderi AS Latvenergo. Uzņēmuma apgrozījums 2011. gadā sasniedzis 719,9 miljonus latu (pret 2010. g. + 58%). Lielāko uzņēmumu TOPa trijnieku 2011. gadā pēc neto apgrozījuma, tāpat kā gadu iepriekš, noslēdz mazumtirgotājs SIA Rimi Latvia
  2. Dienas Biznesa izvēle nominācijā TOP 500 jaunpienācējs – plastmasas cauruļu ražotājs SIA Evopipes. 2011. gadā uzņēmums strādāja ar 9,4 miljonu latu apgrozījumu un lielāko uzņēmumu topā tas debitējis 476. vietā;
  3. Dienas Biznesa izvēle nominācijā TOP 500 koncernsAS Elko grupa. Šis datortehnikas vairumtigotājs 2011. gadā spējis sasniegt apgrozījumu 396,3 miljonu latu apmērā (pret 2010.g. + 11,8%). TOP 500 uzņēmumu sarakstā AS Elko grupa, tāpat kā pērn, ierindojies 5. vietā;
  4. Dienas Biznesa izvēle nominācijā TOP 500 EBITDA pelnītājsAS Olainfarm, farmaceitisko preperātu ražotājs. AS Olainfarm 2011. gadā strādājis ar 35,8 miljonu latu apgrozījumu (pret 2010.g. + 43,2%), un 2011. gada lielāko uzņēmumu TOPā pēc neto apgrozījuma šoreiz ierindojas 107. vietā;
  5. Dienas Biznesa izvēle nominācijā TOP 500 reģionu uzņēmumsSIA Gaļas pārstrādes uzņēmums Nākotne. Uzņēmums, kas nodarbojas ar gaļas pārstrādi un konservēšanu, 2011. gadā strādāja ar 10,9 miljonu latu apgrozījumu (pret 2010.g. + 29%). Lielāko uzņēmumu topā tas ieņem 406. vietu pēc neto apgrozījuma 2011. gadā;
  6. Dienas Biznesa izvēle nominācijā TOP 500 darba devējs AS Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca. Šis uzņēmums, kas darbojas masīnbūves jomā 2011. gadā strādājis ar 22,7 miljonu latu apgrozījumu (pret 2010.g. + 68,9%). Lielāko uzņēmumu topā ražotājs ieņem 186. vietu;
  7. Dienas Biznesa izvēle nominācijā TOP 500 eksportētājs – SIA Kwintet Production, kas nodarbojas ar darba apģērbu ražošanu. Uzņēmums 2011. gadu noslēdzis ar 11,8 miljonu latu apgrozījumu (pret 2010.g. + 167%) un topā ieņem 378.vietu;
  8. Dienas Biznesa izvēle nominācijā TOP 500 pakalpojumu sniedzējs – graudu un lopbarības vairumtigotājs LPKS Latraps. Šis uzņēmums 2011. gadā strādājis ar 75,7 miljonu latu apgrozījumu (pret 2010.g. + 34%) un TOPā ieņem 37. vietu;
  9. Dienas Biznesa izvēle nominācijā TOP 500 ražotājs – mēbeļu ražotājs SIA Avoti SWF. 2011. gadā uzņēmums strādājis ar 16,9 miljonu latu apgrozījumu (2010.g. + 17%). TOPā mēbeļu ražotājs ieņem 262. vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cibiņa egles ēnā – gandrīz puse Latvijas bērnu

Didzis Meļķis, 26.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk par ceturto daļu Eiropas Savienības bērnu zem 18 gadiem – 27% – 2011. gadā atradušies nabadzības un sociālās atstumtības riska zonā, liecina Eurostat šodien publiskotais pētījums. Latvijā šis procents ir dramatiski augstāks par ES vidējo – 44%.

Attiecīgi ar 52% un 49% bērnu riska ziņā sliktāki rādītāji par Latviju ir tikai Bulgārijai un Rumānijai. Igaunijā šis riska rādītājs ir 24,8%, Lietuvā – 33,4%.

Darbaspējīgajiem pieaugušajiem eiropiešiem nabadzības un atstumtības risks vidēji ir 24%. Igaunijā tas ir 24,2%, Latvijā – 40,9%, bet Lietuvā – 33,6% (augstāks nekā Lietuvas bērniem).

Eurostat pētījums uzrāda, ka bērnu mantiskā un sociālā drošība ir ārkārtīgi atkarīga no vecāku izglītības līmeņa. Praktiski visās ES valstīs šo risku procents bērniem drastiski krītas līdz ar katru nākamo vecāku pakāpienu augšup pa izglītības kāpnēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Savējo atbalsta programmas rezultātā darbu sākuši piemie kredītņēmēji

Gunta Kursiša, 10.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas un Rēzeknes novada pašvaldības organizētajā mikrokreditēšanas programmā Savējo atbalsta programma šobrīd iesaistījušies Rēzeknes, Lūdzas un Dagdas pašvaldības - darbu programmas ietvaros sākuši šo pašvaldību iedzīvotāji, kas saņēmuši kredītus.

«Savējo atbalsta programmā sadarbībā ar pašvaldībām izsniegtie kredīti apliecina, ka cilvēki reģionos ir ne tikai uzņēmīgi, bet viņiem ir arī dažādas neikdienišķas idejas par jauna biznesa virzieniem,» stāsta Latvijas Krājbankas Kredītu pārvaldes vadītājs Mārtiņš Grakausis.

Kreditēšanas projektos vietējās pašvaldības izvērtē iedzīvotāju iesniegtos projektus un garantē 30% no projektiem nepieciešamo līdzekļu apjoma, bet kredītu izsniedz banka. Galvenais projekta mērķis ir palīdzēt veidot un attīstīt mikro uzņēmumus, kā arī veicināt iedzīvotāju ekonomisko aktivitāti reģionos.

Patlaban viens no programmas dalībnieks Stass Astaševs ar saņemtā trīs tūkstošus latu aizdevuma palīdzību Ludzas novadā uzsācis apdares materiālu – kapu apmaļu un cokolu ražošanu. Ideju pievērsties šai biznesa nišai ieteikuši vietējie iedzīvotāji. Tuvākajā laikā uzņēmējs plāno papildināt ražošanas produkcijas klāstu ar dolomīta apdares paneļiem ēku fasādes apšūšanai, notekām lietus ūdeņu novadīšanai un citiem produkcijas veidiem, atkarībā no klientu pieprasījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Psiholoģiskā lidostas valdes stiprināšana Vienotības gaumē


Līva Melbārzde,
 DB galvenā redaktora vietniece, 26.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienotība nodemonstrējusi cinisma un sabiedrības viedokļa ignorances paraugstundu. Kad ir runa par augstām likmēm, tad savējo ieceļ lidostas valdē, nerēķinoties ne ar ko.

Pēc tam, kad publiski kļuva zināms, ka visiem līdzekļiem tiek meklēta iespēja, lai lidostas Rīgas valdē nodarbinātu demisionējušā un uz augstiem Briseles amatiem cierējošā premjera Valda Dombrovska biroja vadītāju Olitu Augustovsku, Latvijas mediju telpā sacēlās trauksme. Kā tad tā – Latvijas tiesiskuma balsts Vienotība atļaujas rīkoties tāpat kā sliktākie Latvijas politikas piemēri un liek valsts uzņēmumu amatos «labus un vajadzīgus cilvēkus» pilnīgi neatkarīgi no viņu profesionālās piemērotības konkrētai darba specifikai?! Tāpat kā divi plus divi ir četri, ir skaidrs, ka arī tā ir sava veida korupcija, ja šādās valsts struktūrās cilvēki tiek iecelti politisku, nevis profesionālu apsvērumu dēļ. Realitāte šoreiz izrādījās vēl skarbāka – vadošie Vienotības politiķi, redzot mediju reakciju, pat nepaņēma pieklājības pauzi, lai mēģinātu Augustovskas iecelšanu vismaz nomaskēt ar formālu konkursu. Iecēla, un viss. Kā saka, suņi rej, bet karavāna iet tālāk. Ļoti tuvo vēlēšanu priekšā šādi izrīkoties varas partija var tikai tad, ja runa ir par patiešām augstām likmēm. Un, kā izrādās, tādas patiešām ir.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Opozīcija: Rīgas domē notiekot savējo bīdīšanu amatos

Elīna Pankovska, 14.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partiju apvienības Vienotība Rīgas domē (RD) pārstāvētās partijas Pilsoniskā savienība(PS) un Jaunais laiks (JL) Mājokļu un vides komitejas deputāti šodien neatbalstīja jaunas štata vietas izveidošanu Rīgas enerģētikas aģentūrā.

Tādējādi notiekot protests pret RD vadības iesākto politiku, proti, savējo bīdīšanu labi apmaksātos amatos, uzskata RD opozīcija.

Šodien, 14.oktobrī, Mājokļu un vides komitejas darba kārtībā bija iekļauts jautājums par Rīgas enerģētikas aģentūrai nepieciešamo papildus līdzekļu pieprasījumu no pašvaldības šā gada budžeta. Papildus aģentūra pieprasīja finansējumu arī jaunas direktora vietnieka štata vietas izveidošanai, atalgojumam paredzot vairāk nekā tūkstoš latu mēnesī.

Konkursu uz šo amata vietu netika plānots rīkot un jauno direktora vietnieku izraudzītos Rīgas domes vadība.

Paziņojumā norādīts, ka no neoficiāliem avotiem kļuvis zināms, ka Rīgas enerģētikas aģentūras direktora vietnieks būs domes priekšsēdētāja partijas biedrs un komponists Armands Strazds. Iespējamo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzimta inteliģence — tie ir pirmie vārdi, kas nāk prātā, dzirdot bijušā satiksmes ministra, LPP/LC līdera Aināra Šlesera izteikumus par to, ko tikai viņš visu nedarīs tad, kad būs pārņēmis varu Rīgā.

Vispirms jau jāteic, jēdziens pārņemt varu lielā mērā atgādina par tiem procesiem, kas Latvijā norisinājās 1934. gada 15. maijā, tomēr cerams, ka Šlesers to mēģinās darīt demokrātiskā ceļā.

Īpaši jāatzīmē eksministra pakratīšana ar pirkstu tēvzemiešiem — ja to biedrs Kaspars Gerhards mainīšot LPP/LC cilvēkus Satiksmes ministrijā, Šlesers, gadījumā, ja nonāks Rīgas domē, to pašu darīšot ar TB/LNNK biedriem.

Pirmām kārtām jau jāteic godīgi — ja Šlesers tiešām nonāks Rīgas mēra krēslā, viņš bez īpašām ceremonijām tēvzemiešu vietā saliks savējos, neatkarīgi no tā, ko tagad darīs vai nedarīs Gerhards. To Šlesers pats ir atzinis publiski. Otrkārt… Ko tad Gerhards līdz šim tādu ir izdarījis — vien panācis to, ka no valdes locekļa amata Pasažieru vilcienā aiziet Šlesera šofera dēls. Cilvēks, kurš pat nespēja pateikt, cik liela ir viņa alga, lai gan tā bija mērāma vairākos tūkstošos latu. (Neatbildēts paliek jautājums — priekš kam vispār Pasažieru vilcienam vajadzīgs mārketinga speciālists?!)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Silenieks: vāji politiķi kautrējas pateikt to, ko dara

Ritvars Bīders, 22.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es domāju, ka agrāk bija gļēvi politiķi, kas baidījās pateikt: «Jā, mēs liekam savējo, lai mēs panāktu savu ietekmi»,» saka bijušais Rīgas brīvostas valdes loceklis Viesturs Silenieks (ZZS).

«Ja mēs skatāmies Amerikas piemēru, tajā brīdī, kad mainījās prezidents, visi vēstnieki atkāpjas – vispār nav jautājumu, tā tas ir. Nevis viņus atceļ, bet viņi paši atkāpjas, jo nāk jauna politiskā vara ar jauniem uzstādījumiem, un, lai varētu šo varu realizēt, vajag savus cilvēkus, kuriem tu uzticies. Tas ir normāli,» savu nostāju skaidro Silenieks.

Viņš skaidro, ka politiskā vara uzņēmumā dažkārt «ir ļoti laba, jo tev ir tiešais kontakts ar ministru, ar ministriju, ar ministrijas darbiniekiem».

Viņš arī norāda, ka nevienam nav pārmetis, ka politisku apsvērumu dēļ viņš pats atcelts no Rīgas brīvostā valdes locekļa amata. «Bet tajā brīdī, kad [politiķi] atsaucas uz dažādiem citiem argumentiem, lai tikai nepateiktu, ka mēs politiski ieliekam savējo... tā teikt vāji politiķi kautrējās pateikt, ko dara,» LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Silenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru