Foto

Slovēņa ideja par koka fotokameru ražošanu piesaista desmitreiz lielāku finansējumu nekā plānots

Gunta Kursiša, 05.07.2013

Jaunākais izdevums

Slovēnijas dizaina studija Ondu, izmantojot finansējuma piesaistes vietni Kickstarter, sākusi ražot fotokameras no dabīgiem materiāliem – valrieksta un kļavas koka, vēsta Reuters.

Lai pārvērstu savu hobiju uzņēmējdarbībā, Ondu dibinātājs Elviss Halilovics (Elvis Halilovic) ar Kickstarter palīdzību vēlējies iegūt līdzekļus desmit tūkstošu ASV dolāru apmērā, taču atbalstītāji koka kameru ražošanas uzsākšanai ziedojuši desmit reizes lielāku summu.

Pašlaik interesenti pasūtījuši vairāk nekā tūkstoti koka kameru, un Ondu dibinātājs norāda, ka vienas nedēļas laikā iespējams saražot aptuveni simts fotokameras, un to ražošanā pilnībā tiek izmantots roku darbs.

Ondu ražo dažādu veidu fotokameras, kuru cena svārstās no 70 līdz 200 ASV dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK anulēs GE Money Bank kredītiestādes licenci

Žanete Hāka, 24.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome, sākot ar gada 28. oktobri, nolēmusi anulēt AS GE Money Bank izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļaut reorganizēt banku par komercsabiedrību, kas nesniedz kredītiestādes pakalpojumus.

Saskaņā ar Kredītiestāžu likumu banka var atteikties no licences, ja tās akcionāri lēmuši par bankas reorganizāciju un ir izpildītas visas saistības pret noguldītājiem. Pārbaudot bankas operatīvo bilanci, FKTK secināja, ka banka ir izpildījusi visas saistības pret noguldītājiem, tāpēc nepastāv šķēršļi bankai brīvprātīgi atteikties no kredītiestādes licences, pabeidzot pakāpenisku darbības izbeigšanu Latvijā.

GE Money Bank jau pirms vairāk nekā diviem gadiem bija paziņojusi par tās stratēģisko plānu pakāpeniski iziet no Latvijas tirgus.

Šā gada 23. septembrī noslēdzās GE Money Bank privātpersonu un uzņēmumu klientu norēķinu kontu apkalpošanas, depozītu, krājkontu un kredītu pāreja uz banku Citadele. Starp pusēm noslēgtais līgums nosaka arī GE Money Asset Management fondu un pensiju 2. un 3. līmeņa plānu pārvaldīšanas nodošanu Citadeles grupas uzņēmumam IPAS Citadele Asset Management.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slovēnijas ciematā Skalē noris pasaulē ātrākā velosipēda konstruēšana. Drīzumā dizaineris un riteņbraucējs Damjans Zabovniks (Damjan Zabovnik) mēģinās pārspēt pasaules rekordu un, minot pedāļus, sasniegt vismaz 133 km/h lielu ātrumu, ziņo Reuters.

Tiesa gan, braucamrīka izskats nelīdzinās tradicionālam velosipēdam, taču to ar klasisko divriteni vieno tas, ka tas brauc uz priekšu, riteņbraucējam minot pedāļus. Jaunu pasaules rekordu D. Zabovniks cer uzstādīt šā gada septembrī ASV Nevadas tuksnesī.

Par pārsteigumu ziņu aģentūras Reuters fotogrāfam, pasaulē ātrākais velosipēds tiek konstruēts nelielā garāžā, kurā ar grūtībām ietilptu vidēja izmēra automašīna. Velosipēda, kurš pretendē uz pasaulē ātrākā divriteņa godu, svars ir aptuveni 19 kilogrami, turklāt šī divriteņa konstrukcija garāžā veikta pilnīgi «no nulles».

Db.lv jau vēstīja, ka iepriekš šā gada vasarā pasaules mediju interesi izpelnījās kāds cits slovēnis Elviss Halilovics (Elvis Halilovic), kura dizaina studija Ondu no valrieksta un kļavas koka ražo koka fotokameras. Finansējuma piesaistes vietnē Kickstarter viņa ideja piesaistīja desmit reizes lielāku finansējumu nekā sākotnēji tika plānots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fotogrāfija spēj no jauna izraisīt emocijas un palīdz mums atcerēties notikumus, kuri citādāk vienkārši izbalētu un aizmirstos – tā uzskata fotogrāfs Valdis Skudre, kurš būs Latvijas žūrijas pārstāvis Huawei mobilās fotogrāfijas un video konkursā Next Image 2020. Viņaprāt, Latvijā ir daudz talantīgu jauno fotogrāfu, tādēļ pats galvenais ir aizmirst paškritiku un uzdrošināties parādīt savus darbus visai pasaulei.

Runājot par jaunajiem Latvijas fotogrāfiem, Valdis Skudre saredz lielu izaugsmi vietējā mērogā: "Fotogrāfija kā tāda kļuvusi krietni populārāka un arī jauno fotogrāfu ir vairāk nekā tad, kad ar to sāku nodarboties es. Šīs konkurences dēļ jaunie fotogrāfi ir spiesti būt radošāki. Turklāt mēs dzīvojam diezgan plakanā vidē bez pārāk iespaidīgiem dabas skatiem, tāpēc darbu autoriem vairāk jāpiedomā pie tā, kur meklēt šīs elpu aizraujošās vietas un skatus, kas būtu fotogrāfijas vērti." Kā vērtē pieredzējušais fotogrāfs, mūsmājās ir daudz talantīgu dabas, ainavu, ceļojumu, kā arī pilsētvides un portretu fotogrāfu.

Viena no galvenajām lietām, kas atšķir labu fotogrāfiju no pārējiem darbiem, ir tās spēja nodot emocijas. Kā stāsta V. Skudre, fotogrāfiju uzdevums ir ne vien likt atkārtoti sajust jau piedzīvotas emocijas, bet arī radīt jaunas, vēl nebijušas sajūtas. "Fotogrāfija spēj mūsos raisīt ļoti bagātīgu un krāsainu emociju un sajūtu gammu – tā var motivēt, palīdzēt noteikti jaunus dzīves mērķus, apskatīt jaunas vietas, kā arī izbaudīt ko jaunu uz savas ādas. Taču tikpat iespējams, ka kādam tā atgādina par pagātni un liek pārdomāt līdz šim pieredzēto," tā fotogrāfs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rimšēvičs ģenerālprokuroram pārsūdzējis SAB lēmumu par valsts noslēpuma pielaides anulēšanu

LETA, 12.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kukuļņemšanā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram pārsūdzējis Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu par valsts noslēpuma pielaides anulēšanu.

Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš aģentūrai LETA pieļāva, ka Kalnmeiers lēmumu pieņems jau pēc 1.jūlija, kad stāsies spēkā jaunais regulējums par pielaižu pārsūdzēšanas kārtību.

Pašlaik likums «Par valsts noslēpumu» paredz, ka SAB lēmumu var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, bet 1.jūlijā spēkā stāsies likuma grozījumi, kas paredz, ka turpmāk ģenerālprokurora lēmumu par speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu atteikumu, anulēšanu vai kategorijas pazemināšanu persona varēs pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neapturēs tā darbību.

Ja Kalnmeiera lēmums būs negatīvs, tad, visticamāk, aizstāvji jau saskaņā ar jauno kārtību vērsīsies Administratīvajā apgabaltiesā, norādīja Vārpiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

iPhone Photography School domā par jauniem virzieniem

Anda Asere, 13.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gadā iPhone Photography School (SIA IPS Media) apgrozījums sasniedza 1,46 miljonus eiro, bet peļņa pirms nodokļiem bija 542,95 tūkstoši eiro; šogad apgrozījumu plānots dubultot.

«Ar rezultātiem esmu ļoti apmierināts, bet ir cerības un pamats ticēt, ka šogad tos varam ievērojami pārspēt. Līdzšinējie rezultāti nāk no mūsu šobrīd galvenā un vienīgā pelnošā projekta iPhonePhotographySchool.com. Šogad turpinām fokusēties uz esošā biznesa attīstīšanu un jau aprīļa sākumā pārdošanas rezultāti ir 784 tūkstoši dolāru (737 tūkstoši eiro). Parēķinot uz priekšu, var prognozēt, ka gada beigās apgrozījums varētu būt divreiz lielāks. Paralēli testējam jaunus produktus,» stāsta Emīls Pakārklis, iPhone Photography School dibinātājs. Gadu iepriekš uzņēmuma apgrozījums bija 266 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Iesaka fotogrāfs: kā uzņemt kvalitatīvus attēlus tumsā un ierobežota apgaismojuma apstākļos

Sadarbības materiāls, 23.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notvert nakts skaistumu nekad nav bijis vienkārši, taču ar pareizo tehnoloģiju atbalstu un nelielu treniņu viss ir iespējams. To pierāda arī fotogrāfs Jānis Zilvers, kuram ierobežota apgaismojuma apstākļos, izmantojot jauno Huawei P60 Pro viedtālruņa kameru, izdevās iemūžināt Gaujas Nacionālā parka krāšņās ainavas. Atskatoties uz pieredzēto, Jānis Zilvers dalās vērtīgos padomos kvalitatīvu attēlu uzņemšanai, aicinot arī citus izmēģināt savus spēkus foto mākslā un nebaidīties no tumsas, jo tā vairs nav šķērslis nedz profesionāliem fotogrāfiem, nedz šīs jomas entuziastiem.

1. Sagatavojies un esi pacietīgs

Kaut gan sākotnēji var šķist, ka foto uzņemšana naktī galvenokārt atkarīga no veiksmes, tā nebūt nav – kvalitatīvu attēlu notveršanai svarīgs ir neatlaidīgs treniņš vairāku vakaru garumā, testējot kameras piedāvātās funkcijas un pielāgojot tās reālajai situācijai. Tāpat svarīga loma ir sagatavošanās darbiem pirms došanās foto medībās, piemēram, maršruta izveidei un fotografējamo objektu izvēlei, kā arī tālruņa statīva iegādei, ja ir sajūta, ka rokas būs grūti noturēt miera stāvoklī.

2. Liec lietā kameras funkcijas

Pirmkārt, dodoties nakts melnumā ar tālruņa kameru, fotogrāfs iesaka likt lietā Huawei P60 Pro kameras pro režīmu, jo tas palīdzēs iegūt attēlus, kas teju vai nebūs atšķirami no profesionālas kameras uzņemtajiem. Pēc fotogrāfa pieredzes var spriest, ka vislabāk izgaismotās fotogrāfijas sanāks, nepietuvinot kameru un neizmantojot platleņķa iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

AirBaltic apkalpei piespriež cietumsodus; viņi esot zaudējuši kontroli pār alkoholu

Žanete Hāka, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AirBaltic reibumā esošās apkalpes otrais pilots pirmdien liecināja Norvēģijas tiesā, uzsverot, ka ir priecīgs, ka policija apturējusi visu apkalpi, pirms viņi paspēja iekāpt lidmašīnā, lai vestu vairāk nekā 100 pasažieru no Oslo uz Krētu, raksta newsinenglish.no.

Viņam pirmdien tika piespriests sešu mēnešu cietumsods. Aizturētajām stjuartēm tiesa piespriedusi attiecīgi 60 un 45 dienu ieslodzījumu. Savukārt lidmašīnas kapteinis paliks apcietinājumā līdz 17.septembrim, kad paredzēts izskatīt viņa apsūdzību.

Viņš atzina, ka apkalpe zaudējusi kontroli pār to, cik daudz alkohola viņi iepriekšējā naktī ir izdzēruši, kā rezultātā četriem no pieciem apkalpes locekļiem tika konstatēts paaugstināts alkohola līmenis asinīs.

Otrajam pilotam šis līmenis bija visaugstākais – 1,35 promiles -, un viņš atzinis, ka nevar atcerēties, kad beidzis lietot alkoholu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Labākās ar viedtālruni uzņemtās fotogrāfijas

Lelde Petrāne, 12.09.2018

Galvenās balvas ieguvēja ir jauniete ar segvārdu rekapavo no Ungārijas, kas konkursā startēja ar emocionālu pieteikumu par autores ilgstošo cīņu ar leikēmiju.

Avots: konkursa organizatori

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies tehnoloģiju zīmola Huawei rīkotais mobilās fotogrāfijas konkurss Next Image Awards.

Tā laikā fotogrāfijas entuziasti no 20 pasaules valstīm, tostarp Latvijas, iesūtīja ar mobilajiem tālruņiem iemūžinātos mirkļus, lai piedalītos cīņā par galveno balvu.

No 9. jūlija līdz 27. augustam par iesniegtajām 67 610 fotogrāfijām kopā tika saņemtas 956 326 balsis, un par vispopulārāko konkursa kategoriju kļuva kategorija Daba, kurā dalībnieki kopā iesniedza 26 640 fotogrāfijas.

Interesi par konkursu un vēlmi uzvarēt apliecināja arī lielais pieteikumu skaits no Latvijas – kopā 2980 fotoattēli, kuri uzņemti ar Huawei tālruņiem, tika nodoti 20 valstu iedzīvotāju balsojumam. Lielāko atbalstu – 359 balsis – ieguva fotogrāfija kategorijā Daba, kuru pievienoja Kristiana.M ar nosaukumu «Honey Bee», tomēr tas nebija pietiekams, lai bilde nonāktu līdz žūrijas vērtēšanai, kur konkurence šogad bija īpaši liela un sīva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Nevajadzētu būt iecietīgiem pret uzņēmumiem, kas turpina strādāt Krievijā

LETA/BNS, 15.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas uzņēmumi, kas turpina strādāt Krievijā, rīkojas neētiski un amorāli, pret tiem nevajadzētu izturēties iecietīgi un tiem jāsaprot, ka Krievijā tiem var draudēt nacionalizācija, piektdien brīdināja Lietuvas ārlietu viceministrs Simons Šatūns.

Tā viņš Lietuvas sabiedriskajam radio komentēja izskanējušo informāciju, ka Lietuvas pārtikas produktu ražotājam "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, piederošā ražotne Kēnigsbergas (Karaļauču) apgabala Tilzītē (padomju laikā pārdēvēta par Sovetsku) "Vičīūnai-Rus" pārstāvēja Krieviju augsta līmeņa sanāksmē Maskavā ar Kubas delegāciju.

Lietuvas ārlietu viceministrs uzsvēra, ka tas ir jautājums par ētiku un morāli. "Es nezinu, cik iecietīgi mēs varam izturēties pret tādiem uzņēmumiem, kas joprojām reāli ir iesaistīti Krievijas ekonomikas veidošanā. Mūsu pozīcija ir ļoti skaidra, un ir žēl, ka daži uzņēmumi to nedzird," sacīja Šatūns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad apritēs 14 gadi, kopš SIA "Berga foto pakalpojumi" sniedz foto pakalpojumus mācību iestāžu audzēkņiem, un 16 gadi, kopš tirgū ir pazīstama "Berga foto" preču zīme.

"Berga foto" izveidotājs, fotogrāfs Gundars Bergs biznesa portālam db.lv stāsta: "Ideja radās ilgstoši darbojoties šajā sfērā kā darbiniekam citu uzņēmumu paspārnē. Biznesā tā ir ierasta prakse, kad ar laiku izkristalizējas savs skatījums uz to, kādu gribētu redzēt šo pakalpojumu. Arī es nebiju izņēmums un, pēc pavadītiem 10 gadiem šajā nozarē, ar domubiedriem nolēmām uzsākt lietu ar citādāku, svaigāku skatījumu.

Tobrīd mērķis bija iekarot savu vietu un noturēties. Par prioritāti tika izvirzīta uzņēmuma attīstība, ieguldījumi tehnoloģijās, kā arī jaunu produktu radīšana."

Laika gaitā no neliela uzņēmuma "Berga foto" kļuvis par vienu no lielākajiem foto pakalpojuma sniedzējiem Latvijā, nodarbinot vairāk nekā 30 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medijos izplatītajā fotogrāfijā, kurā kukuļošanā apsūdzētais Latvijas bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs atpūšas Kamčatkā, ir redzamas pazīmes, kas norāda uz fotogrāfijas rediģēšanu un montāžu, apgalvoja Rimšēviča advokāts Juris Grīnvalds.

Viņš skaidroja, ka fotogrāfijas autentiskumu tika lūgts pārbaudīt diviem neatkarīgiem ekspertiem, kuri veica dažādu veidu fotogrāfijas analīzes, tostarp spektrogrāfiju. Abi eksperti savos atzinumos esot norādījuši, ka medijos publicētajā fotogrāfijā konstatētās pazīmes ir būtiskas, stabilas un sastāda pazīmju kopumu, kas ir pietiekams kategoriskam atzinumam, ka ir veikta fotogrāfijas rediģēšana un montāža.

Komentējot medijos izskanējušo informāciju, ka izmeklēšanas gaitā Rimšēvičs ir sācis sniegt liecības, aizstāvis norādīja, ka Rimšēvičs kopš apsūdzības uzrādīšanas brīža jūnija beigās ir sniedzis liecības. Aizstāvība krimināllietā veicot aktīvu darbu, un esot iegūti un prokuroram iesniegti objektīvi pierādījumi, kas, pēc aizstāvju domām, atspēko Rimšēvičam apsūdzībā izteiktos apgalvojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Inovē vai gatavojies aiziet no biznesa

Anda Asere, 02.01.2019

Nikolauss Franke (Nikolaus Franke), Vīnes Ekonomikas un biznesa universitātes WU Vienna Uzņēmējdarbības un inovācijas institūta vadītājs.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākoties uzņēmējus virza vajadzība pēc neatkarības, nevis vēlme nopelnīt vēl vienu miljonu, tā uzskata profesors Nikolauss Franke (Nikolaus Franke), Vīnes Ekonomikas un biznesa universitātes WU Vienna Uzņēmējdarbības un inovācijas institūta vadītājs.

Viņa skatījumā, visa sabiedrība iegūtu, ja jau bērniem un jauniešiem viņiem piemērotā veidā mācītu par uzņēmējdarbību un mudinātu aktivizēt uzņēmējspējas. Vairāk par mītiem saistībā ar biznesu un to, kā ieviest organizācijā inovāciju, viņš stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Fragments no intervijas

Kas ir populārākie mīti par uzņēmējdarbību?

Viens no tiem ir par uzņēmēju kā supervaroni. Medijiem patīk šie stāsti, kur viens cilvēks pārvar visus šķēršļus un kļūt par varoni. Realitātē tā gluži nav. Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, parasti ir komanda, vienam ir grūti. Ļoti reti visas vajadzīgās prasmes, spējas un zināšanas ir apvienotas vienā indivīdā. Visbiežāk cilvēki ar tehnoloģiju zināšanām ir relatīvi nabadzīgi, ja runājam par biznesa prasmēm, pārdošanu, finanšu plānošanu. Otrkārt, maldīgs ir priekšstats par tūlītējiem panākumiem. Tie prasa laiku, reti notiek vienas nakts laikā. Varbūt ir tādi priekpilni brīži, kad tiek piesaistīts pirmais klients vai investors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jaunāko interneta sensāciju kļuvušas Krievijas fotogrāfa Murada Osmana Instagram fotogrāfijas, kurās redzams kā viņa draudzene Natālija Žakharova viņu pie rokas vadā pa dažādām pasaules vietām.

Katrā pāra fotogrāfijā sieviete redzama no aizmugures, aiz rokas vedot fotogrāfu pa zināmākajām pasaules vietām. Fotogrāfijas uzņemtas Londonā, Honkongā, Venēcijā, Bangkokā u. c.

Fotogrāfiju sērija interneta lietotāju vidū kļuvusi populāra un piesaistījusi vairāk nekā 50 tūkstošus sekotāju.

Pirmā fotogrāfija tikusi uzņemta Barselonā. «Natālija bija nedaudz apvainojusies, kad es fotografēju visu pēc kārtas un saķēra mani aiz rokas,» laikrakstam The Daily Mail sacīja M. Osmans. «Tas gan netraucēja man turpināt visu fotografēt un tā arī viss sākās.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nervus kutinoša pašbilde, kas uzņemta Riodežaneiro slavenās statujas – Kristus Pestītāja – virsotnē, izpelnījusies plašu popularitāti interneta vidē un, iespējams, kļuvusi par visu laiku labāko pašbildi jeb tā saukto selfiju.

Savu portretu uzņēmis brits Lī Tomsons (Lee Thompson), kurš ar Brazīlijas tūrisma padomes palīdzību uzrāpās valsts svarīgākā pieminekļa – Kristus Pestītāja statujas – virsotnē. Fotogrāfijā labi redzams augstums, kādā piemineklis paceļas virs jūras līmeņa.

Fotogrāfijā izskatās, ka L. Tomsons atrodas statujas virsotnē, turklāt bez drošinājuma. Patiesībā viņš ir iznācis no kāpnēm, kas paredzētas strādniekiem, lai tie varētu nokļūt līdz pieminekļa virsotnei – Kristus galvai.

«[..] Mani pārņēma pilnīga bijība, acīm ieraugot panorāmu, kas gluži burtiski pameta mani bez elpas,» savā blogā Theflashpack.co.uk raksta ceļotājs un ceļojumu kompānijas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr ASV prezidents Donalds Tramps par kanālu komunikācijai ar sabiedrību ir izvēlējies mikroblogu vietni Twitter, Slovēnijas prezidents Boruts Pahors neapšaubāmi ir kļuvis par mobilās lietotnes Instagram zvaigzni.

Pahors, kurš iesaukts par «Bārbiju» un līdzīgi Melānijai Trampai ir bijušais Slovēnijas modes modelis, kas guvis starptautisku ievērību, aktīvi lieto sociālos medijus savu vēstījumu izplatīšanai.

Pahors sāka publicēt savas fotogrāfijas Instagram, tostarp vienu, kurā viņš sarkanā virsvalkā vada atkritumu savākšanas mašīnu, jau pirms prezidenta vēlēšanām 2012.gadā, kurās viņš pārsteidzošā kārtā uzvarēja.

Tūkstošiem «patīk», kurus izpelnās Pahora fotogrāfijas Instagram, padara viņu par favorītu arī šogad paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

Slovēnijā, kas ir valsts ar diviem miljoniem iedzīvotāju, 53 gadus vecajam prezidentam lietotnē Instagram ir 24 tūkstoši sekotāju, kas var viņu apskatīt ļoti dažādās pozās un personības izpausmēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizsardzības ministrija: Pret Latviju tiek izvērsta masveida informācijas operācija

Rūta Lapiņa, 20.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar pēdējo dienu notikumiem banku sektorā un ar Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu, ir augsta varbūtība, ka tiek īstenota no ārienes organizēta plaša mēroga informācijas operācija, kas pēc struktūras un izpildījuma ir identiska tām, kas tika novērotas priekšvēlēšanu laikā ASV, Francijā un Vācijā, informē Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļa.

Ministrijas analīze liecina, ka operācijas avots ir «AssociatedPress» žurnālista Karlo Piovano tvīts (ievietots Twitter 19.februārī 19:05) ar saiti uz vietni «AP News» un fotogrāfiju, kurā redzams Latvijas Bankas prezidents I. Rimšēvičs kopā ar vairākām personām. Pārbaudot fotogrāfiju starptautiskās fotoaģentūras «Scanpix» datubāzē, ir secināts, ka konkrētā fotogrāfija tajā ievietota vakar, 2018.gada 19. februārī, nevis jau 2010. gadā, un to ievietojusi trešā puse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Izdienas pensiju varēs saņemt arī kultūras darbinieki un diplomāti

Žanete Hāka, 24.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnē izdienas pensijas apliecības varēs saņemt plašāks izdienas pensiju saņēmēju loks, pieprasot tās personīgi, pa pastu vai elektroniski, informē Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji.

Turpmāk izdienas pensijas apliecības līdztekus iekšlietu jomas pārstāvjiem varēs saņemt arī kultūras darbinieki, diplomāti, prokurori, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonas, kurām piešķirta izdienas pensija.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Izdienas pensijas saņēmēja apliecības izsniegšanas kārtība, kas ceturtdien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Šobrīd, lai saņemtu apliecību, cilvēkam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā klātienē jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un jāiesniedz fotogrāfija. Turpmāk plānots, ka iesniegumu varēs nosūtīt pa pastu vai iesniegt elektroniski. Papildu iesniegumam cilvēkam ir jāiesniedz arī fotogrāfija (3 x 4 cm).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 laiks ir mainījis cilvēku paradumus e-komercijā, un pieaugošajam pieprasījumam un klientu prasībām pretī ir jāliek efektīvs piegādes ātrums un pēc iespējas plašāks preču sortiments.

Tāds ir kopīgais secinājums pēc radošās konferences “Loģistika e-komercijā”, kuru izdevniecība Dienas Bizness organizēja sadarbībā ar VAS Latvijas Pasts, SIA Omniva, SIA Rimi Latvia, tirdzniecības centru internetā 220.lv un SIA SSI Schaefer.

Pasts e-komercijas laikmetā

Vēl aizvien Latvijas Pasta īpašumā ir pasta nodaļas, kuras izveidotas pirms 100 gadiem, kad valdīja zirgu transports un telegrāfs, tomēr šīs aizpagājušā gadsimta liecības uzņēmumā mudinājušas VAS Latvijas Pasts valdes priekšsēdētāju Mārci Vilcānu domāt par nākotni.

Patlaban vairs tikai daži sūta vēstules papīra formātā, toties teju katrs ir iegādājies preci internetā, un nereti to piegādā Latvijas Pasts. Uzņēmums pēdējos gados ir atdzimis jaunā veidolā kā e-komercijas loģistikas realizētājs, un šī joma ik dienu piedāvā jaunus izaicinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo dienu laikā Londonas rietumdaļā redzēts ar zamšu klāts Porsche.

Ekskluzīvā spēkrata fotogrāfija, protams, ātri vien nonākusi mikroblogošanas vietnē Twitter, kur cilvēki brīnās, kuram gan būtu vajadzīga šāda izskata automašīna. Tās īpašnieks pagaidām nav zināms.

Fotogrāfijas autors ir Džeimijs Lesters, kurš spēkratu pamanījis pie sava biroja. «Dažiem cilvēkiem tā ļoti patīk, citi to ienīst,» viņš komentējis samtaini gludo superauto.

Tikmēr Apvienotās Karalistes ekonomika par mata tiesu izglābusies no atkārtotas ieslīgšanas recesijā. 2013. gada pirmajā ceturksnī ekonomika augusi par 0,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja es būtu uzgleznojusi Elvisu Presliju, vai kādam būtu jautājumi?» jautā māksliniece, gleznas Melnā avs autore Ivonna Kalita. Viņas veikums atzīts par šā gada visizcilāko Liepājas mākslinieku radīto darbu. Tomēr, kad ļaudis internetā pamanīja, ka iedvesma gleznai rasta no fotoattēla, dažādos sociālajos tīklos tiek apspriests jautājums – vai mākslinieks drīkst savu darbu balstīt uz cita autora radīto un to noklusēt?, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

«Es nevēlos taisnoties, jo nejūtos vainīga – es gleznoju no sirds un dvēseles. «Ģimenes melnā avs» ir ļoti slavena fotogrāfija, nemaz nebiju domājusi kaut ko slēpt. Bildes attēlojumu pārdod uz suvenīriem, tas ir ļoti populārs darbs. Es tiešām nenojautu, ka cilvēkiem tas būs tāds atklājums. Šobrīd šī melnā avs ir atdzīvojusies,» ažiotāžu ap viņas radīto gleznu komentē māksliniece. I. Kalita vēlreiz uzsver, ka nebija gaidījusi šādu iznākumu, tomēr novērtē, ka katrs skandāls māksliniekam nāk par labu.

«Tas muzejam un žūrijai bija pārsteigums. Tikai pēc ziņām internetā uzzinājām, ka darbs ir kopija,» Kursas Laikam atzīst Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. «Mēs, žūrijas locekļi, to nezinājām,» apliecina Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs Andris Vītoliņš. Muzeja vadītāja uzskata, ka māksliniecei tas noteikti bija jānorāda kopā ar nedaudz plašāku skaidrojumu par to, kā rasta iedvesma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Investējot 100 000 eiro, atdzīvina fotokluba Rīga telpas Blaumaņa ielā

Lelde Petrāne, 20.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, Blaumaņa ielā, atvērta Photo Space Riga.

Fotogrāfijas - raksta galerijā!

Blaumaņa iela 21 savulaik pulcēja Latvijas fotomākslas talantus – Gunāru Bindi, Leonu Balodi, Jāni Gleizdu, Zentu Dzividzinsku un citus - fotokluba Rīga darbīgākais laiks bija tieši tur. Photo Space Riga atklāj šīs telpas no jauna.

Photo Space Riga mērķis ir veicināt foto renesansi Latvijā – radīt emocijas, ko sniedz izdrukātas fotogrāfijas, sniegt iespējas mācīties un papildināt savu pieredzi. Saskaņā ar plāniem Blaumaņa iela 21 atkal kļūs par vietu, kur doties visiem, kurus interesē fotogrāfija.

Photo Space Riga būs pieejama kvalitatīva fotodarbu druka, instax momentfoto kameras un to aksesuāri, kā arī Fujifilm X fototehnika. Tiks organizētas vieslekcijas, semināri un citi pasākumi, nodrošinātas kopstrādes un tikšanās telpas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Porziņģa fizioterapeits: Kristaps laukumā atgriezīsies jau augusta beigās

LETA, 26.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis būs gatavs spēlēt jau nākamās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonas sākumā, uzskata ar Latvijas spēlētāju strādājošais fizioterapeits Kerlons Kolkers.

Ņujorkas Knicks komandu pārstāvošais Porziņģis 7.februārī kārtējā NBA mačā sarāva kreisā ceļgala krusteniskās saites, kas viņu no basketbola atturēs uz ilgu laiku. Parasti atlabšana no šādām traumām prasa vismaz pusgadu, bet bieži ieilgst arī aptuveni gada ilgumā, turklāt klubs negrasoties sasteigt atlabšanas procesu un iespēlēt latvieti ātrāk par Ziemassvētkiem.

Tiesa, pretējās domās ir plaši atzīstais Kolkers, kuru savā rehabilitācijas procesā nolīdzis Porziņģis.

«Protams, Knicks vadībai piederēs galavārds saistībā ar Porziņģa atgriešanos laukumā, bet es saku, ka viņš būs gatavs jau ar nākamās sezonas sākumu,» sarunā ar The New York Post teica Kolkers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atdzimušā Somijas zīmola dārgākais modelis Nokia 8 Sirocco sapņo iespraukties starp pasaules labākajiem

Pirms diviem gadiem ieguvis tiesības izmantot leģendāro Nokia zīmolu, uzņēmums HMD Global nav izniekojis laiku velti. Īsā laika sprīdī sagatavoti modeļi teju visiem tirgus segmentiem, kas galvenokārt piesaistīja uzmanību ar pievilcīgu cenu. Šogad daži no tiem piedzīvojuši otro paaudzi, un redzams, ka pievilcīgie skaitļi drīzāk bija «iepazīšanās akcija», nevis ilgtermiņa stratēģija. Vismaz ne attiecībā uz augstāko klasi, uz kuru pretendē vasarā pie pircējiem nonākušais Nokia 8 Sirocco.

Ja HMD apzināti vēlējās radīt no pūļa atšķirīgu telefonu, ar Nokia 8 Sirocco tas zināmā mērā ir izdevies. Pretēji valdošajai tendencei izstiept ierīci pēc iespējas garāku, HMD palikuši uzticīgi klasiskajām vērtībām jeb 16:9 ekrāna malu attiecībai. Rezultātā Sirocco uz konkurentu fona izskatās kā resnītis – strups un plats. Tas vairāk ir vizuāls efekts, jo tālrunis ar 7,3 cm ir pat šaurāks par citiem konkurentiem. Taču 14 cm garums ir krietni mazāks, nekā šajā klasē pieņemts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ilgstošas slimības mūžībā devies latviešu aktieris, režisors un uzņēmējs Andrejs Žagars, savā Twitter profilā vēsta radio SWH.

A. Žagars dzimis 1958. gada 16. oktobrī. No 1996. līdz 2013. gadam bija Latvijas Nacionālās operas direktors. 2017. gada jūnijā ievēlēts par Rīgas domes deputātu no partijas Latvijas attīstībai.

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā režisora un uzņēmēja notiks Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē 4.martā plkst.13.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, 1996.gadā Žagars tika iecelts par Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) direktoru un šo amatu ieņēma līdz 2013.gada septembrim. 2002.gadā debitējis Dalhallas operas festivālā kā operas režisors ar Riharda Vāgnera operu «Klīstošais holandietis», bet 2003.gadā šo pašu operu iestudējis Nacionālajā operā. Iestudējis operas gan Latvijā, gan ārvalstīs, ar iestudējumiem piedalījies arī dažādos festivālos. 2015.gadā atsācis darbu Dailes teātrī kā režisors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meža nozares uzņēmumi pērn ir uzstādījuši nebijušu neto apgrozījuma pieaugumu – par 25%, sasnieguši rekordu, ko veicināja produkcijas globālā inflācija un arī ražošana.

To liecina SIA Lursoft datubāzē iesniegto meža nozares uzņēmumu gada pārskatu dati. Vērtējot pēc neto apgrozījuma, 2018. saimnieciskajā gadā nozares līderi – valsts mežu apsaimniekošanas AS Latvijas valsts meži un AS Latvijas finieris – ir noturējuši savas pozīcijas, trešajā vietā joprojām ir SIA Kronospan Riga. Savukārt būtisku apgrozījuma pieaugumu – vairāk par 10 milj. eiro – pērn veica 22 uzņēmumi, vairāk par vienu milj. eiro to iespēja 79 uzņēmumi. Nozares eksperti neatceras, kad iepriekš ir bijis tik straujš ienākumu pieaugums nozarē, jo jau 5% ir labs rādītājs, 10% skaitās izcils, bet 25% tiek vērtēts kā fantastika – acīm redzamais, neticamais.

Komentāri

Pievienot komentāru