Bankas

Societe Generale peļņa vairāk nekā trīskāršojusies

Žanete Hāka, 04.08.2010

Jaunākais izdevums

Francijas bankas Societe Generale peļņa otrajā ceturksnī pieaugusi vairāk nekā trīs reizes, liecina bankas paziņojums.

Otrajā ceturksnī grupa nopelnījusi 1,08 miljardus eiro, salīdzinot ar 309 miljoniem eiro pirms gada. Kopumā pirmajā pusgadā grupas peļņa sasniedza 2,15 miljardus eiro.

Bankas pārstāvji skaidro, ka rezultātu uzlabošanos veicināja bankas pamatpakalpojumu sniegšana Francijā – šis sektors pieauga par 7,6% līdz 312 miljoniem eiro, jo klienti turpināja atvērt jaunus kontus un pieauga līdzekļu ieplūde dzīvības apdrošināšanas uzkrājumos.

Korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu peļņa samazinājās par 53% līdz 410 miljoniem eiro, jo Eiropas valstu parādu krīze bremzēja tirdzniecību.

Bankas pārstāvji norāda, ka ekonomikas atveseļošanās, kas sākās 2009. gada beigās, kļūst spēcīgāka, tomēr saglabājas svārstīga un dažādos reģionos ir atšķirīga. Eiropā izaugsmes perspektīvas saglabājas mērenas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Societe Generale par veiksmīgu Citadeles investora piesaisti var saņemt 2,3 miljonus eiro

Žanete Hāka, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja finanšu konsultanta atlases komisijas rekomendāciju slēgt līgumu ar starptautisku investīciju banku Societe Generale SA, kuras uzdevums būs noteikt valstij labāko investoru piesaistes modeli bankai Citadele, kā arī veikt investoru piesaisti.

Kā informē VAS Privatizācijas aģentūra (PA), konkursā tika uzaicinātas piedalīties starptautiski atzītas un respektablas investīciju bankas, kurām ir nevainojama reputācija un pēdējo 5 gadu pieredze banku akciju pārdošanas darījumos virs 80 miljoniem eiro, kā arī darba pieredze valsts atbalsta lietās Eiropas Savienībā banku nozarē. Uzaicinājumi piedalīties konkursā tika izsūtīti 13 lielākajām investīciju bankām, kas tika atlasītas izmantojot Bloomberg un Financial Times finanšu konsultantu un investīciju banku 2012.gada reitingus. Divas no tām iesniedza piedāvājumus, no kuriem kā kvalitatīvākais un finansiāli izdevīgākais tika atzīts Societe Generale SA piedāvājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Inserviss Group, iespējams, pilnībā pārtrauc darbību; Societe Generale atkal neveicas

Ieva Mārtiņa, 13.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas finanšu kompānijai Societe Generale Consumer Finance piederošā Latvijas patēriņa kredītu komānija SIA Inserviss Group, iespējams, pilnībā pārtrauc darbību, jo šogad decembrī nodevusi visu savu kredītporfeli Zviedrijas Marginalen grupas uzņēmumiem.

Inserviss Group sniegtā informācija mājas lapā liecina, ka saskaņā ar Inserviss Group un Marginalen grupas uzņēmumiem, tajā skaitā Marginalen Bank, Kredit AB Marginalen, SIA Aizdevums.lv un UAB Gelvora filiāli Latvijā noslēgto cesijas līgumu, kas stājās spēkā šā gada 9.decembrī (cesijas līguma parakstīšanas datums šā gada 8.marts), Inserviss Group savus kredītlīgumus un prasījumus ir nodevusi Marginalen grupas uzņēmumiem.

Sākot ar 9.decembro visi ar aizdevuma līgumu saistītie maksājumi kompānijas klientiem jāveic ar bankas pārskaitījumu uz Aizdevums.lv vai UAB Gelvora filiāli Latvijā kontiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par investoru piesaisti AS Citadele banka Privatizācijas aģentūra (PA) starptautiskajai investīciju bankai Societe Generale samaksājusi atlīdzību divu miljonu eiro apmērā, bet starptautiskajam juridiskajam birojam Linklaters izmaksāti 493 125 eiro, aģentūru LETA informēja PA.

PA 2014.gada izdevumos ir ietverts paredzētais maksājums konsultantam Societe Generale par investoru piesaisti divu miljonu eiro apmērā, kas tiks izmaksāts šajā gadā. Tāpat konsultantam tiks izmaksāti attaisnotie izdevumi 96 650 eiro apmērā.

Savukārt līdz 2014.gada beigām Linklaters ir samaksāti 493 125 eiro, no kuriem 490 000 eiro ir atlīdzība, bet 3125 eiro kā attaisnotie izdevumi bez pievienotās vērtības nodokļa. Papildus šogad PA Linklaters varētu izmaksāt vēl 30 000 eiro.

Iepriekš PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs aģentūrai LETA stāstīja, ka Societe Generale uzdevums bija sagatavot un ieviest privātā kapitāla piesaistes stratēģiju, tostarp īstenot mārketinga aktivitātes un sarunas ar potenciālajiem investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s samazina Francijas lielāko banku reitingus

Jānis Rancāns, 14.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service samazinājusi kredītreitingus divām lielākajām Francijas bankām - Credit Agricole un Societe Generale.

Reitingu aģentūra savu lēmumu skaidro ar Grieķijas iespējamās maksātnespējas izraisīto apdraudējumu Francijas bankām, kuras ir vienas no galvenajiem Atēnu kreditoriem. Tāpat arī Moody’s pārskatīs Francijas finanšu giganta BNP Paribas reitingu, vēsta BBC.

Credit Agricole reitings ticis samazināts no Aa1 līdz Aa2, bet Societe Generale no Aa2 līdz Aa3. Kopš februāra Credit Agricole akciju vērtība kritusies par 60%, bet Societe Generale par 65%, norāda medijs.

Db.lv jau vēstīja, ka augusta sākumā uzvirmoja baumas, ka valsts otra lielākā banka Societe Generale tuvojas finanšu sabrukumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Delavēras Citadele un Rotšildu talants

Sandris Točs, speciāli DB, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Delavēras štatā reģistrētā RA Citadele Holdings LLC nav vientuļa. Vēl ir vairāk nekā 700 000 kompāniju, ko ir reģistrējis aģents The Corporation Trust Company. Kompānijas statuss raksturots kā «nezināms». Mēs zinām, ka tas ir Latvijas bankas Citadele īpašnieks, kas savukārt pieder Citadeles padomes priekšsēdētāja Timotija Kolinsa kompānijai Ripplewood Advisers LLC, kas arī reģistrēta Delavērā.

Kāpēc Delavēra? Šīs jurisdikcijas galvenā priekšrocība ir anonimitāte, šeit reģistrēto kompāniju dalībnieki neatkarīgi no daļu skaita līgumos var noteikt jebkādus nosacījumus peļņas sadalei savā starpā, patiesā labuma guvēji paliek publiski nezināmi. Tieši Delavēras štatā ir reģistrētas vairāk nekā puse no ASV lielākajām un veiksmīgākajām 500 «Fortune» kompānijām. Ofšoru štatā var atrast arī Citigroup Inc., bet Citadeles korespondentbanka ASV ir Citibank. Taču tieši Latvijai vairāk par visiem vajag apkarot «ofšorus» un «čaulas».

Savulaik liela uzmanība ir bijusi pievērsta tam, kādos iespējamos interešu konfliktos Citadeles pārdošanas procesā atrodas mūsu politiķi un amatpersonas, bet nekad - kādos ārvalstu konsultants un pircēji. Taču notikumi atklāj, ka starp Citadeles pārdošanas konsultantu Societe Generale un tās pircēju T. Kolinsu ir izsekojamas ļoti iespējamas darījumu attiecības. Ir zināms, ka T.Kolinsam piederošais Ripplewood holdings RHJ International, mainot nosaukumu uz BHF Kleinwort Benson Group, ir pārdots sākumā Oddo&Cie un tūlīt pat Amundi un Societe Generale. Savukārt 2016.gadā ir izveidota Societe Generale piederoša privāta banka Kleinwort Hambros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Societe Generale sodanaudā par sankciju pārkāpšanu varētu samaksāt ASV 1,1 miljardu eiro

LETA, 04.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas banka «Societe Generale» otrdien paziņoja, ka tai varētu nākties samaksāt 1,1 miljarda eiro sodanaudu, lai izbeigtu tiesvedību ar ASV varasiestādēm saistībām ar apsūdzībām, ka banka pārkāpusi sankcijas, jo sevišķi Irānā.

Francijas otra lielākā banka norāda, ka tā šos izdevumus plāno nosegt ar šim nolūkam jau atvēlētajiem uzkrājumiem.

Vienošanos šajā jautājumā paredzēts panākt tuvāko nedēļu laikā.

Pēdējos mēnešos «Societe Generale» tikusi ierauta vairākās izmeklēšanās un tiesas prāvās.

Jūnijā ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka «Societe Generale» maksās ASV varasiestādēm 1,34 miljardus dolāru saistībā ar apsūdzībām, ka tā devusi kukuļus Muammara Kadafi režīma amatpersonām Lībijā un manipulējusi ar starpbanku procentu likmi «Libor».

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Societe Generale boss noliedz, ka bankai draud nepatikšanas

Lelde Petrāne, 11.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Societe Generale vadītājs Frederiks Oudea noraidījis baumas, ka Francijas otra lielākā banka nonākusi nepatikšanās. Spekulācijās par to, ka Francija varētu zaudēt savu AAA reitingu, viņš vaino vienīgi ASV kredītreitinga pazemināšanu, vēsta CNBC.

Viņu pārsteidzot tas, ka pēc vienas valsts reitinga pazemināšanas par vienu pakāpi, tiek gaidīts, ka citas valstis piemeklēs tāds pats liktenis. «Tas ir dīvains veids, kā domāt par situāciju ekonomikā,» akcentējis Oudea.

Par spīti tam, ka Societe Generale noliegusi baumas par to, ka tās pakļautība citām Eiropas valstīm apdraud tās finansiālo stabilitāti, trešdien samazinājās bankas akciju cena.

Oudea teicis, ka reitingu aģentūras apstiprinājušas Francijas reitingu, un tik ilgi, kamēr Francijā turpina «būt balansēta ekonomika un valdība, kas vēlas samazināt budžeta deficītu», nav iemeslu, lai šis reitings mainītos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Societe Generale ASV maksās 1,3 miljardu dolāru sodu par sankciju pārkāpšanu

LETA, 20.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas banka «Societe Generale» ASV maksās 1,3 miljardu dolāru (1,1 miljarda eiro) naudassodu par to, ka pārkāpusi Savienoto Valstu sankcijas pret Kubu, Irānu un citām valstīm.

ASV Tieslietu ministrija pirmdien paziņoja, ka «Societe Generale» atzinusi savu vainu un naudassoda summa noteikta, vienojoties ar ASV varasiestādēm.

Pēc ministrijas sniegtajiem datiem, banka no 2004. līdz 2010.gadam bijusi iesaistīta vairāk nekā 2500 transakcijās ar Kubu 13 miljardu dolāru (vairāk nekā 11 miljardu eiro) apmērā, lai gan atbilstoši ASV sankcijām šīs transakcijas vajadzēja vai nu bloķēt, vai arī apturēt, lai par tām veiktu izmeklēšanu.

«Societe Generale» pārkāpusi arī ASV sankcijas pret citām valstīm.

Banka paziņojusi, ka veikusi pasākumus, lai uzlabotu naudas plūsmu kontroles mehānismus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Siemens esot izņēmis depozītus no Societe Generale

Jānis Šķupelis, 20.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas inženieru kompānija Siemens no Francijas bankas Societe Generale jūlijā esot izņēmusi zināmu daudzumu savu depozītu, raksta Reuters, atsaucoties uz no Parīzes sniegtu informāciju.

Tiesa gan Siemens lēmums izņemt depozītus it kā neesot saistītas ar bankas finansiālajām problēmām. Tāpat netika sniegta informācija par to, kāds varētu būt bijis izņemto depozītu kopējais apjoms. Societe Generale pagaidām situāciju komentēt atteikusies.

Katrā ziņā šādas ziņas palielina spekulācijas par Eiropas finanšu sektora veselību un stabilitāti, kas var stimulēt depozītu noplūdi no bankām un vēl vairāk sarežģīt to nākotnes perspektīvas.

Eiropas lielākajām bankām (tajā skaitā Vācijas un Francijas) bilancēs ir daudz eiro zonas perifērijas valstu obligāciju. Pavisam drīz bankām var nākties atzīt zaudējumus sakarā ar Grieķijas valsts obligāciju restrukturizāciju. Ja ar zaudējumiem no Grieķijas parāda restrukturizācijas vēl varbūt varētu tikt galā, tad Itālijas un Spānijas iespējamās valsts parāda problēmas var radīt sistēmiski svarīgajām Eiropas bankām zaudējumus, kurus tās nevarēs absorbēt - jo Itālijas un Spānijas obligāciju vērtība Vācijas un Francijas bilancēs ir mērojama simtos miljardu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas banka "Societe Generale" pirmdien paziņoja par plāniem galvenajā pārvaldes birojā likvidēt aptuveni 900 darbavietas, tādējādi cenšoties samazināt izdevumus.

"Societe Generale" jaunais vadītājs Slavomirs Krupa septembrī prezentēja stratēģisku plānu, kas paredz izmaksas līdz 2026.gadam salīdzinājumā ar 2022.gadu samazināt par 1,7 miljardiem eiro.

Banka pirmdien pavēstīja, ka galvenā pārvaldes biroja darbinieku skaits tiks samazināts par 5%, lai vienkāršotu tā darbību un uzlabotu efektivitāti.

"Societe Generale" pasaulē nodarbina 117 500 cilvēkus, tostarp 56 000 Francijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Societe Generale bijušajam treiderim neprasīs atmaksāt 4,9 miljardus

Lelde Petrāne, 07.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas banka Societe Generale par zaudējumu radīšanu notiesāto bijušo treideri Žeromu Kervjēlu neplāno piespiest atmaksāt 4,9 miljardus eiro kā zaudējumu atlīdzināšanu bankai, atsaucoties uz bankas pārstāves sacīto, ziņo CNN.

Viņa norādījusi, ka nebūtu normāli pieprasīt šādu naudas summu no viena cilvēka.

Kā vēstīts, Kervjēls otrdien tika atzīts par vainīgu falsifikācijā, neatļautā datora lietošanā un uzticības pārkāpšanā. Societe Generale apgalvo, ka Kervjēls apzināti rīkojies ar lielām naudas summām bez bankas ziņas, tādējādi radot bankai miljardiem lielus zaudējumus.

Bijušajam treiderim tika piespriesti pieci gadi cietumā, no kuriem divi gadi ir nosacīts sods. Tiesa arī lika viņam atmaksāt 4,9 miljardus eiro kā zaudējumus bankai.

«Šis lēmums ir ārkārtīgi svarīgs bankai», jo tas apliecina, ka atbildīgs par notikušo ir Kervjēls, nevis banka, sacījusi Societe Generale pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas lielākās bankas tuvāko nedēļu laikā gatavojas aiziet no parādu nomocītās Grieķijas. Aizejošie finanšu milži norāda, ka īpašumi Grieķijā likuši tiem ciest ievērojamus zaudējumus.

Societe Generale uzsākusi sarunas par tai piederošo 99,1% akciju pārdošanu Grieķijas lielākajā bankā Geniki Bank. Iespējamais pircējs varētu būt Piraeus Bank of Greece.

Par aiziešanu no parādu nomocītās valsts runā arī Francijas Credit Agricole, kas gatavojas parakstīt darījumu par sava Grieķijas meitasuzņēmuma Emporiki Bank pārdošanu.

Francijas bankas Societe Generale un Credit Agricole aktīvus Grieķijā iegādājās aizvadītajā desmitgadē, cerot, ka tām izdosies izveidot spēcīgas pozīcijas tobrīd perspektīvā reģionā. Grieķija bija pievilcīgs tirgus – tās ekonomika auga divreiz ātrāk nekā pārējā Eiropā, skaidro Wall Street Journal. Tomēr drīz vien īpašumi Grieķijā abām bankām sāka nest zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Francijas banka Societe Generale maksās ASV varasiestādēm

LETA/AFP/Db.lv, 06.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas banka «Societe Generale» maksās ASV varasiestādēm 1,34 miljardus dolāru saistībā ar apsūdzībām, ka tā devusi kukuļus Muammara Kadafi režīma amatpersonām Lībijā un manipulējusi ar starpbanku procentu likmi «Libor», paziņojusi ASV Tieslietu ministrija.

Bankas struktūrvienība piekritusi atzīt savu vainu Ņujorkas tiesā saistībā ar apsūdzībām par Lībijas amatpersonu kukuļošanu no 2004. līdz 2009.gadam, lai iegūtu ienesīgus investīciju pārvaldes līgumus.

Savukārt 2010. un 2011.gadā bankas vadošās amatpersonas manipulējušas ar «Libor» likmi, liekot darbiniekiem sniegt maldīgus finanšu datus, kas radījuši iespaidu, ka banka ir finansiāli spēcīgāka nekā tā bija patiesībā.

«Gadiem ilgi «Societe Generale» grāva globālo tirgu un ārzemju institūciju godīgumu, sniedzot viltus finanšu datus un krāpnieciski nodrošinot līgumus kukuļošanas ceļā,» sacīts ASV Tieslietu ministrijas paziņojumā.

Savukārt, Austrālijas varas iestādes piespriedušas aptuveni 700 miljonu Austrālijas dolāru jeb apmēram 450 miljonu eiro sodu bankai «Commonwealth Bank of Australia», kura neesot ievērojusi noteikumus par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu. Sods attiecas uz laika posmu no 2012. līdz 2015.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izejvielas kļūšot vēl lētākas

Žanete Hāka, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori uzskata, ka sliktākais periods izejvielu cenām vēl nav beidzies, un tās turpinās samazināties, raksta Bloomberg.

Šajā mēnesī no ASV biržās tirgotajiem fondiem, kas iegulda izejvielās, aizplūduši aptuveni 873 miljardi ASV dolāru, kas ir lielākais apjoms kopš aprīļa, liecina aģentūras apkopotie dati. Izejvielu rezervju pieaugums, dolāra vērtības palielināšanās un Ķīnas izaugsmes bremzēšanās ir palīdzējusi izejvielu cenu apkopojošajam indeksam Bloomberg Commodity Index nokrist līdz zemākajam līmenim kopš 2009. gada.

Šajā gadā indekss ir sarucis par 4,6%, un kritumu piedzīvo jau ceturto gadu pēc kārtas, kas ir ilgākais kritums kopš 1991.gada, kad sāka apkopot datus. Zaudējumi seko indeksa vērtības dubultošanās periodam no 2000.gada līdz 2008.gada jūlijam, kad tas sasniedza rekordu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Četras ES valstis aizliedz banku vērtspapīru īsās pozīcijas pārdošanu

Jānis Rancāns, 12.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francija, Itālija, Spānija un Beļģija aizliegušas banku un citu finanšu kompāniju akciju īsās pozīcijas pārdošanu, vēsta BBC.

Šāds lēmums pieņemts pēc pamatīgām banku vērtspapīru cenu izmaiņām pēdējās dienās, galvenokārt Francijā, kas palīdzējis veicināt bažas par iespējamām problēmām valsts finanšu sektorā.

Jau vēstīts, ka ievērojami samazinājās Francijas otras lielākās bankas Societe Generale akciju vērtība, kas izraisīja investoru bažas par eirozonas krīzes pastiprināšanos. Finanšu iestāde tomēr noliedza, ka tai būtu problēmas.

Par īsās pozīcijas pārdošanas aizliegumu paziņojusi Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestāde (ESMA), kā arī minēto valstu nacionālie finanšu tirgu regulatori.

Francijā īsās pozīcijas pārdošanas aizlieguma ilgums būs spēkā 15 dienas un attieksies uz 11 kompāniju akcijām, ieskaitot Francijas lielākās bankas - Societe Generale, BNP Paribas un Credit Agricole.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki lieli Eiropas uzņēmumi pirmo ceturksni aizvadījuši ar sliktākiem rezultātiem nekā gaidīts, ko veicināja Krievijas ekonomikas izaugsmes bremzēšanās un konflikts Ukrainā, raksta The Wall Street Journal.

Francijas banka Societe Generale trešdien paziņojusi, ka pirmajā ceturksnī nācies norakstīt 525 miljonus eiro Krievijā, tādējādi šā perioda peļņa sarukusi par 13%. Bankas peļņa gada laikā sarukusi no 364 miljoniem eiro līdz 315 miljoniem eiro. Kā krituma iemeslus banka minējusi augošo politisko neskaidrību, ekonomikas bremzēšanos Krievijā un rubļa vājumu.

Rezultātā Societe Generale operatīvie ieņēmumi Krievijā saruka no 61 miljona eiro pirms gada līdz 7 miljoniem eiro šogad.

Arī alus ražotājs Carlsberg un tabakas izstrādājumu ražotājs Imperial Tobacco Group ziņo, ka krītošie pārdošanas apjomi Krievijā un vājais rublis ir mazinājuši peļņu, kā arī var atspoguļoties ieņēmumu kritumā visa gada garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien zelta cena saruka, tuvojoties četru gadu zemākajai atzīmei, ko tā sasniedza pagājušajā nedēļā, un eksperti paredz, ka tā turpinās samazināties, raksta Bloomberg.

Zelta cena sarūk, jo investoru vidū valda runas, ka ASV Federālo Rezervju sistēma tuvojas likmju celšanas periodam, savukārt citas bankas palielina monetārās stimulēšanas programmas apjomus, tādējādi stiprinot dolāru.

Pagājušajā nedēļā zelta cena saruka līdz 1161,35 dolāriem par unci, kas ir zemākā cena kopš 2010. gada jūlija. Likmju paaugstināšana samazina zelta pievilcību, jo tas lielākoties investoriem piedāvā pelnīt tikai ar cenas kāpumu, savukārt dolāra vērtības kāpums parasti samazina pieprasījumu pēc zelta.

Zelta cena tūlītējām piegādēm pirmdien samazinājās par 0,3% līdz 1169,28 dolāriem par unci, bet cena decembra kontraktam saruka par 0,2% līdz 1168,9 dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Societe Generale treiderim Kervjēlam piespriež trīs gadus cietumā un milzu soda naudu

Lelde Petrāne, 05.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušajam Francijas bankas Societe Generale treiderim Žeromam Kervjēlam (Jerome Kerviel) jāpavada trīs gadi cietumā, lēmusi Parīzes tiesa, ziņo BBC.

Kervjēlam arī jāatmaksā 4,9 miljardi eiro, kurus, kā apgalvo banka, tā zaudēja viņa rīcības rezultātā.

Viņš atzīts par vainīgu falsifikācijā, neatļautā datora lietošanā un uzticības pārkāpšanā.

Kervjēla advokāts sacījis, ka viņi tiesas lēmumu pārsūdzēs. Pagaidām bijušais treideris palikšot uz brīvām kājām.

Kopumā Kervjēlam piespriesti pieci gadi cietumā, bet divi gadi ir nosacīts cietumsods.

Societe Generale apgalvo, ka Kervjēls apzināti rīkojies ar lielām naudas summām bez bankas ziņas.

Savukārt bijušais treideris apgalvo, ka banka zinājusi par riska uzņemšanos un bijusi apmierināta, kamēr viņš guvis peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Precizēta - Dombrovskis: Valsts nevar cerēt atgūt visus finanšu sistēmas glābšanā ieguldītos līdzekļus

LETA, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts nevar cerēt atgūt visus līdzekļus, ko tā ieguldījusi finanšu sistēmas stabilizācijā, uzskata ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

(Precizēts virsraksts un pirmā rindkopa.)

Telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes viņš skaidroja, ka finanšu krīzes laikā visas privātās bankas cieta vairākus simtus miljonu eiro zaudējumus. Tādēļ būtu ārkārtīgi naivi cerēt, ka valsts, kā bankas akcionārs neciestu nekādus zaudējumus.

Viņš uzskata, ka pašlaik ir ļoti izdevīgs brīdis, lai pārdotu banku Citadele. Ja šogad nebūtu gaidāmas Saeimas vēlēšanas, šis būtu ideāls brīdis bankas pārdošanai.

«Ir vērojama ļoti liela interese no ārvalstu investoriem. Piektdien tiks iesniegti saistošie piedāvājumi. Un ja viss notiks kā prognozēts, tad augusta sākumā varētu noslēgt līgumu par Citadeles pārdošanu,» atklāja Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bēdīgi slavenajam baņķierim Kervjēlam Societe Generale jāatmaksā miljons eiro

LETA, 23.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušajam franču brokerim Žeromam Kervjēlam piektdien dots rīkojums samaksāt vienu miljonu eiro savam bijušajam darba devējam - Francijas bankai Societe Generale, kas viņa neveiksmīgo darījumu dēļ cieta 4,9 miljardu eiro zaudējumus.

Apelāciju tiesa Versaļā norāda, ka 39 gadus vecais Kervjēls ir daļēji atbildīgs par šiem zaudējumiem, kas Francijas banku 2008.gadā noveda uz bankrota sliekšņa.

Societe Generale advokāts pavēstīja, ka šāds tiesas lēmums ir pilnībā apmierinošs.

Tiesa varēja dot rīkojumu Kervjēlam atmaksāt visus 4,9 miljardus eiro vai ne centa, kas gan būtu pazemojoša sakāve bankai.

Kervjēls tika notiesāts apsūdzībās par uzticēšanās pārkāpšanu, viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu, viņam piespriežot piecu gadu cietumsodu, no kuriem divi bija nosacīti.

Kopumā gan viņš cietumā pavadīja vien 150 dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody's: Grieķijas defolta gadījumā Francijas bankas zaudēs naudu

Lelde Petrāne, 15.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody's brīdinājusi, ka tā saistībā ar problēmām Grieķijā varētu pazemināt kredītreitingus trim Francijas bankām, ziņo BBC.

Brīdinājums attiecas uz bankām Credit Agricole, BNP Paribas un Societe Generale. Aģentūra norāda, ka Grieķijas defolta gadījumā tās cietīs zaudējumus.

Moody's jau samazinājusi kredītreitingus astoņām Grieķijas bankām.

Eiropas līderiem vēl jāpieņem lēmums par Grieķijas otrās glābšanas nosacījumiem.

Trešdien valstī atkal norisinās streiki pret taupības pasākumiem.

Paziņojumā Moody's norāda, ka brīdinājums «atspoguļo bažas par šo banku saistību ar Grieķijas ekonomiku».

Gan Societe Generale, gan Credit Agricole pieder akciju kontrolpaketes Grieķijas bankās.

Kā vēsta Financial Times, Grieķijas parāda noteikumu maiņas plāns, ko ierosinājusi Vācija, varētu piespiest eirozonas valdības nodrošināt vēl līdz pat 20 miljardiem eiro. Izdevums atsaucas uz Eiropas Komisijas dokumentu, kas domāts finanšu ministriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Cietumu pametis brokeris, kurš Societe Generale radīja 4,9 miljardu eiro zaudējumus

Žanete Hāka, 08.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Societe Generale brokeris, kurš bankai nodarīja milzu zaudējumus - Žeroms Kervjēls pametis cietumu, taču līdz pat brīdim, kad beigsies viņa soda izciešanas termiņš, viņam būs elektroniskā aproce, raksta BBC News.

«Es vēlos atjaunot savu dzīvi,» viņš sacījis reportieriem, pametot cietumu.

Ž. Kervjēla tirdzniecības dēļ 2008. gadā Societe Generale tika nodarīti 4,9 miljardu eiro zaudējumi. Brokeris nodarbojās ar slepenu tirdzniecību un ievērojami pārsniedza savas pilnvaras. Ž. Kervjēls izmantoja savas zināšanas par bankas datorsistēmu, lai apslēptu savu darījumu aizvien pieaugošos zaudējumus. Viņš gan apgalvoja, ka banka ir zinājusi, ar ko viņš nodarbojas.

2007. gadā brokeris radīja 1,4 miljardu eiro peļņu bankai.

2010. gadā tiesa piesprieda viņam trīs gadu cietumsodu, taču pēc apelācijas sūdzībām šā gada martā viņa prasība tika apmierināta. Prokurors lika viņam pagājušajā mēnesī palikt cietumā, taču tiesnesis uzsvēra, ka viņu varētu atbrīvot, ja uz rokas nēsā elektronisko aproci. Ž. Kervjēlam saskaņā ar prasību naktis jāpavada mājās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaules banku peļņa tuvu pirmskrīzes līmenim; arī Swedbank izceļas uz pasaules fona

Dienas Bizness, 06.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules banku kopējā peļņa 2010. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājusies par 77% līdz 709 miljardiem ASV dolāru, kas ir vien par 80 miljardiem dolāru mazāk par pirmskrīzes gados sasniegto globālā banku sektora peļņas pīķi, liecina The Banker publicētais pētījums TOP 1000 World Banks 2011.

Tajā pat laikā banku aktīvu apjoms pirmo reizi pārsniedzis 100 triljonu ASV dolāru robežu, palielinoties par 6,4% salīdzinājumā ar 2009. gadu.

Latvijā strādājošā Zviedrijas banka Swedbank ir iekļuvusi 11. vietā starp 2010. gada pelnošākajām bankām, kas vēl 2009. gadā strādāja ar zaudējumiem. Pēc The Banker datiem, Swedbank 2010. gadu noslēgusi ar peļņu 1,48 miljardu ASV dolāru apjomā.

Taču, lai iekļūtu pelnošāko banku TOP 25, Swedbank peļņa ir krietni par mazu, ņemot vērā, ka 25. pelnošākā banka (Societe Generale) pērn strādājusi ar 7,3 miljardu dolāru lielu peļņu.

Pasaulē pelnošākā banka pērn bijusi Ķīnas Industrial Commercial Bank of China, nopelnot 32,5 miljardus ASV dolāru. Otrajā un trešajā vietā ierindojas China Construction Bank Corporation un JPMorgan Chase & Co ar attiecīgi 26,4 un 24,9 miljardu dolāru peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudziem mēģinot sadzīvot ar jaunajiem riskiem ekonomikai, ko nesusi Ķīnas vīrusa izplatīšanās, drošība tiek meklēta pie ASV dolāriem.

Būtībā daudzi tirgus dalībnieki raugās drošā patvēruma virzienā, kur šajā ziņā pirmais rindā ir neviens cits kā "karalis dolārs" (kurš izgriež pogas pat zeltam).

Arī iepriekšējās finanšu krīzes laikā ASV dolāra cenas izmaiņas lielā mērā bija uzskatāmas par tirgus dalībnieku optimisma vai pesimisma indikatoru. Ja ziņu fons bija drūms, neskatoties uz dažādām runām par pašas ASV ekonomikas un visas finanšu sistēmas (ne)stabilitāti, palielinājās pieprasījums pēc nosacīti drošajiem ASV dolāriem un tā vērtība auga, un otrādāk.

Katrā ziņā tieši šī valūta joprojām ir un paliek viens no pasaules finanšu sistēmas stūrakmeņiem.

Var spekulēt, ka kāda apokaliptiska scenārija gadījumā ticība tam pazudīs gluži vai pēdējā (jeb kam tad vispār atliek ticēt, ja ne ASV dolāram - nav jau dižas alternatīvas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Naftas cena pie 112 ASV dolāriem par barelu

Jānis Šķupelis, 02.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskaties uz daudzu rietumvalstu ekonomikas sagurumu, jēlnaftas cena turpina turēties augstos līmeņos.

Naftas cenu uz augšu bīdījis optimisms akciju tirgū, kur pieauga lielākā daļa vadošo indeksu vērtības. Investori mēģina attaisnot kāpumu, piemēram, ar nedaudz mazāk sliktiem ekonomikas datiem. Joprojām saspringta situācija ir ģeopolitiskajā frontē – nav izslēgts Rietumvalstu militārais konflikts ar vienu no pasaules lielākajiem naftas eksportētajiem – Irānu. Tāpat nav aizmirsts fakts, ka ASV Federālo rezervju sistēma ik mēnesi apņēmusies finanšu tirgū ieplūdināt 40 miljardus ASV dolārus (tā saucamā kvantitatīvās mīkstināšana nr. 3).

Naftas cenai nedaudz pieaugt palīdzējuši arī Jēlnaftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dati. Tie atklāja, ka OPEC kopējie naftas ražošanas apjomi septembrī, salīdzinot ar augustu, sarukuši straujākajos tempos pēdējo 18 mēnešu laikā jeb vidēji par 454 tūkst. barelu dienā (par 1,4%) līdz 31,98 milj. barelu dienā. Starptautiskā Enerģētikas aģentūra pēdējā laikā jau vairākkārt mudinājusi lielākos naftas ražotājus darīt vairāk, lai stabilizētu naftas cenas, kuras esošajos līmeņos pasaules ekonomiku varot novest recesijā.

Komentāri

Pievienot komentāru