Jaunākais izdevums

No koalīcijas politiķu akceptētā budžeta konsolidācijas pasākumu saraksta izriet, ka, vērtējot iespējas veikt valsts budžeta papildu sabalansēšanu par 50 milj. Ls, priekšroka tiek dota ieņēmumu palielināšanai.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Latvijas Banka: Nākamā gada valsts budžetā varētu nākties veikt 110 līdz 130 miljonu latu konsolidāciju

LETA, 09.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamā gada valsts budžeta konsolidācijai nepieciešamais apmērs iepriekš lēsto vismaz 150 miljonu latu vietā varētu būt no 110 līdz 130 miljoniem latu, apliecināja Latvijas Bankas Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Kristaps Otersons.

Otersons skaidroja, ka šā gada, tostarp vasarā veiktie, budžeta konsolidācijas pasākumi, pēc centrālās bankas speciālistu aprēķiniem, var mazināt 2012.gada konsolidācijas nepieciešamību.

«Turklāt skaidrs, jo ātrāk konsolidācijas lēmumi tiks pieņemti un jo ātrāk būs skaidrs, ka tajos nav ierakstīta nodokļu celšana, jo tas sekmēs uzņēmējdarbību, ekonomikas attīstību un lielākus budžeta ienākumus. Tātad konsolidācijas apjoms lielā mērā ir pašu lēmēju rokās,» uzsvēra Otersons.

Tomēr Latvijas Bankas vērtējumā ir iespējams ātrs, nodokļu kāpumu izslēdzošs konsolidācijas lēmumu pieņemšanas scenārijs, kas nozīmētu mazāku konsolidācijas apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vilks: nav iespējama precīza prognoze par konsolidācijas apjomu pēc gada

Lelde Petrāne, 20.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Turpinot budžeta konsolidāciju, valdība raudzījās uz to divu gadu griezumā, lai neatstātu visus smagākos lēmumus uz pēdējo brīdi. Valdības izvēle bija koncentrēties uz 2011. gadu, par kuru ir pietiekami ticamas makroekonomiskās prognozes,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā saka finanšu ministrs Andris Vilks.

Viņš norāda, ka «attiecībā uz 2012. gadu ir jāņem vērā, ka tik lielas ekonomiskās aktivitātes svārstības, kādas bija vērojamas pērn un šogad, nedod iespēju veidot precīzu prognozi gan par makroekonomiskajiem radītājiem, gan par inflācijas lielumu utt., un līdz ar to nav iespējama precīza prognoze par konsolidācijas apjomu pēc gada. Tagad, vērtējot konsolidācijas apjomu 2012. gadam, mēs varētu būt neprecīzi un veikt kļūdainus pieņēmumus. Tāpēc valdība izvēlējās iesniegto budžeta variantu. Tomēr jau pēc nākamā gada pirmā ceturkšņa rezultātiem turpināsies debates ar aizdevējiem».

«Var gadīties, ka Latvijas ekonomiskās attīstības prognozes būs jākoriģē divreiz vai trīsreiz gadā. Tad arī iezīmēsies precīzie konsolidācijas apjomi 2012. gadam,» akcentē ministrs, turpinot: «Kaut vai viens piemērs. Šā gada pavasarī aizdevēji Latvijai prognozēja 4% IKP kritumu līdz 2010. gada beigām, bet realitātē mums ir uzlabojums. Sākotnēji tika prognozēta trīs gadu deflācija un netika prognozēts pieaugums nākamgad. Šīs prognozes nepiepildījās, un līdz ar to arī mēs varējām samazināt ieplānoto konsolidācijas apjomu. Kad sākās diskusijas par konsolidācijas apjomu 2011. gadam, tad sākumā izskanēja, ka tie būtu 500 miljoni, tad tika nosaukts skaitlis 450, vēl vēlāk 400 miljoni, bet tagad mēs esam nonākuši līdz daudz mazākam konsolidācijas lielumam. Turklāt mēs varējām veidot valsts budžetu, sasniedzot aizdevēju nosprausto mērķi – 6% lielu valsts konsolidētā kopbudžeta deficītu pret IKP, ar konsolidācijas apjomu 230 miljoni latu. Mēs izvēlējāmies veidot mazāku budžeta deficītu 5,4% lielumā pret IKP ar konsolidācijas apjomu 292 miljoni latu. 2011. gadā ir ieplānots mazāks valsts budžeta deficīts, nekā prasīja starptautiskie aizdevēji. Var teikt, ka 2011. gada budžetā ir iestrādāta zināma rezerve.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi uzņēmēji DB pauž sašutumu par Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) - tā «uzkaras», ir lēna, lielai daļai nesaprotama. VID neizdarības dēļ (nereģistrēja laikus EDS) saimnieciskās darbības veicējam Mārtiņam Vanagam tagad ir jāmaina uzskaites sistēma. «Kad sāksies nopietnāks strīds, tad iešu un cīnīšos, jo vainīgs nejūtos, lai arī, iespējams, varēju darboties ātrāk. Nespēju iedomāties, ka līguma reģistrēšana (es esmu SIA valdē, un tur jau man ir EDS, un pieslēdzos kā Mārtiņš Vanags) aizņems divas nedēļas,» tā viņš.

Valsts budžeta konsolidācija var aprīt pasažieru pārvadājumus laukos

Piedāvātais plāns paredz krietni lielāku konsolidācijas apjomu, nekā prasa starptautiskie aizdevēji.

Dabasgāze

Gāzes tirgū krasas pārmaiņas

Cīņā par klientiem E.ON Ruhrgas piedāvā dažādas atlaides, Latvijā līdzīgiem pasākumiem trūkst motivācijas.

Statistika

Mazumtirdzniecībā var redzēt stagnācijas pazīmes

Inflācija un konsolidācijas pasākumi sāk bremzēt mazum­tirdzniecības apgrozījumu.

Eksports

Bez indes visi kukaiņi augšpēdus

SIA Sitno eksportē ekoloģiskus produktus cīņai pret kaitēkļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais izaicinājums jaunajam VAS Pasažieru vilciens (PV) valdes priekšsēdētājam Nilam Freivaldam ir novest galā 41 jaunā vilciena iepirkumu. Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Kohēzijas fonda līdzfinansējumu šim iepirkumam 100 milj. Ls apmērā. Tā kā šis finansējums piesaistīts konkrētam plānošanas periodam, vilcināties ar tā izmantošanu vairāk laika nav, atzīst N. Freivalds. N. Freivalds apzinās, ka trīs konkursa pretendentu - Stadler Bussnang AD, Bombardier un RVR, kā arī Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA - savstarpējie ķīviņi un pretenzijas konkursa norisi nepadara vienkāršāku, tomēr ir gatavs visiem trim konkursa dalībniekiem piedāvāt vienādas iespējas.

Budžetu neaizlāpīs pensionāri

Jaunas darba vietas un ēnu ekonomikas apkarošana ir socbudžeta glābšanas riņķis, uzskata ne tikai uzņēmēji, bet arī Labklājības ministrijas vadība.

Budžets

Konsolidācijas akcenti nemainās

Nedēļu no nedēļas politiķiem pieņemamo budžeta konsolidācijas pasākumu saraksts top garāks, bet akcenti nemainās.

Investors

Obligācijas interesantākas

Cīņa ar inflāciju var veicināt ienesīguma pieaugumu.

Saldo

Kas jāzina pirms darba ienākumu transformēšanas?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: Akcīzes nodoklis degvielai Latvijā šobrīd ir jāsamazina, nevis jāceļ

Normunds Labrencis, SIA Ingman saldējums direktors, 22.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau agrāk Latvijas uzņēmēji izteikuši viedokli par pasākumiem no valdības puses, kas nepieciešami uzņēmējdarbības stimulēšanai, tostarp, runājot par to, ka tālāks degvielas cenu kāpums negatīvi ietekmēs uzņēmējdarbības vidi. Tādēļ būtu nepieciešams domāt par risinājumiem krasajam degvielas cenu kāpumam, piemēram, samazinot akcīzes nodokli. Pirmkārt, degvielas cenu kāpums sadārdzina ražošanas procesu un arī gala produktu. Otrkārt, līdzšinējā akcizēto preču segmenta nodokļu politika jau ir pierādījusi savu ietekmi uz ēnu ekonomikas īpatsvara pieaugumu.

Tomēr, iepazīstoties ar jaunākajiem valdības plāniem papildus budžeta konsolidācijai, kļuvis zināms, ka akcīzes nodokļa iespējamais samazinājums ne tikai netiek plānots, bet tas pat ir kļuvis par vienu no paredzamajiem konsolidācijas pasākumiem, akcīzes nodokli palielinot.Ir jomas, kuras valdība nevar ietekmēt. Piemēram, izejvielu cenu straujo pieaugumu pasaules biržās, laika apstākļus, dolāra svārstības, degvielas cenas pasaules tirgū u.tml., kas jau šobrīd ir sasniegušas savu kritisko punktu un visas kopā ievērojami sadārdzinājušas produkcijas ražošanas izmaksas. Bet valdība var palīdzēt uzņēmējiem, nepieņemot lēmumus, kas uzliks tiem papildu slogu, kā tas būtu akcīzes nodokļa degvielai palielināšanas gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais Apple viedtālrunis iPhone 4S klajā nācis, sabiedrībā viešot dalītas jūtas. Kamēr paši uzticīgākie Apple fani joprojām ir sajūsmā par visu, ar ko ASV tehnoloģiju gigants nāk klajā, citi ir vīlušies ar Apple jaunāko veikumu.

Arī pēc vairāku ekspertu domām, iPhone 4S nav tas, ko sabiedrība gaidīja pēc vairākām ASV tehnoloģiju kompānijas jauno produktu prezentācijām, kas ikreiz mēdza satricināt pasauli.

Visticamāk, Apple izdosies pārdot miljoniem iPhone 4S, ņemot vērā, ka tā priekštecis ceturkšņa laikā pārdots 20 miljonos eksemplāru, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem iPhone, kas pārsnieguši viens otra pārdošanas rekordus, jaunākais Apple viedtālrunis varētu būt pirmā melnā avs iPhone ģimenē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārvadātāji varētu taupīt līdzekļus, turpmāk nebraucot iekšā autoostās, kas savukārt radītu haosu un pašvaldību izdevumu palielināšanos.

Hipiji atgriežas

Ar optimismu sejā autoražotāji tradicionāli devušies uz Ženēvu, lai rādītu savus sasniegumus.

Aviācija

Lidosta gatava būvēt

Šovasar lidostā Rīga pasažieru pieaugums varētu sasniegt 350 tūkstošus.

Bankas

Par Komercbanku asociācijas vadītāju virzīs Bičevski

Komercbanku asociācijas vadītāja amatā virzīs Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski.

Pasaulē

Eiro bāzes procentu likmes varētu kāpt

ECB ziņo par gatavību cīņai ar inflāciju un iespējamu eiro likmes palielināšanu jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai ierobežotu inflāciju, uz vairākiem gadiem plānots iesaldēt publiskā sektora algas, piektdien informē laikraksts Dienas bizness.

Lai panāktu to, ka 2012. gadā gada vidējā inflācija nepārsniedz 1,5-2%, valdība arī plāno uzrunāt privāto sektoru - ar nozaru asociācijām runās, lai tās pārliecinātu 2012.-2014. gadā ierobežot algu un cenu kāpumu nozarēs. Tāpat valdība aicinās Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju tikai absolūti neatliekamos gadījumos atļaut tarifu paaugstināšanu, izriet no Finanšu ministrijas informatīvā ziņojuma.

No ziņojuma izriet, ka starptautiskos aizdevējus - Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu - īsti neapmierina arī Latvijas apņemšanās 2012. gada budžetu veidot ar deficītu 2,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Aizdevēji norādījuši, ka deficīta mērķim jābūt ambiciozākam. No pērnruden veiktajiem Finanšu ministrijas aprēķiniem izrietēja, ka, lai 2012. gadā sasniegtu budžeta deficītu 2,9% no IKP, veidojot nākamā gada budžetu, būs nepieciešams veikt konsolidācijas pasākumus aptuveni 310 milj. Ls apmērā. Ministrijas amatpersonas publiski pieļāvušas, ka patiesais konsolidācijas apmērs varētu būt mazāks - līdz 200 milj. Ls - , taču portāls pietiek.com pagājušajā nedēļā ziņoja, ka aizdevēju eksperti devuši mājienu, ka budžeta sabalansēšanas pasākumu kopējā summa varētu sasniegt pat 400 milj.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Dombrovskis: nodokļi netiks celti, 2012. gada budžets jākonsolidē mazāk

Ieva Mārtiņa, 30.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar jaunāko novērtējumu 2012. gada valsts budžeta konsolidācijas apmērs ir aptuveni 110 – 130 miljoni latu. Uzsvars būs uz izdevumu daļu, bet nodokļu pieaugumam šobrīd nav loģikas.

Tiesa, konsolidācijas apjoms vēl tiks precizēts atbilstoši pusgada makroekonomikas datiem un atbilstoši deviņu mēnešu faktiskajai izpildei, kad redzēs galējo konsolidācijas apjomu, uz kuru tiks veidots budžets, atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Viņš atgādināja, ka šogad aprīlī bija vienošanās ar aizdevējiem par konsolidācijas apjomu 150 – 180 milj. Ls, kas nozīmētu budžeta deficītu aptuveni 2% apjomā no IKP. Tomēr ekonomika attīstās nedaudz labāk nekā bija prognozēts aprīlī, turklāt budžetā šobrīd izveidojies neliels pārpalikums. «Visi faktori patlaban ved uz to, ka konsolidācijas apjoms būs zemāks nekā prognozēts pirms dažiem mēnešiem,» tā V. Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Vienojas kā cirps vairākus desmitus miljonu latu

BNS, 06.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koalīcija trešdien iezīmējusi iespējamos 2012.gada budžeta konsolidācijas virzienus vairāku desmitu miljonu latu apmērā, trešdien žurnālistiem pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Sīkāku informāciju gan viņš neatklāja, norādot, ka vispirms jābūt zināmam provizoriskajam nākamā gada budžeta konsolidācijas apmēram.

Dombrovskis informēja, ka šīs nedēļas laikā Finanšu ministrijai (FM) ar starptautisko aizdevēju misijas ekspertiem jāpanāk vienošanās par provizorisko 2012.gada budžeta konsolidācijas apmēru. «Ar misiju nav saskaņots provizoriskais konsolidācijas apmērs. Tas ir tehnisks darbs, ko dara FM un misijas eksperti. Tas ir šīs nedēļas darbs,» klāstīja valdības vadītājs un piebilda, ka pēc tam, kad šis provizoriskais skaitlis būs zināms, varēs jau sīkāk runāt par virzieniem, kā nepieciešamo konsolidācijas apmēru nodrošināt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa ekonomikas burbuļa plīšana pēdējos gados valsts ekonomikai likusi nedaudz mainīt attīstības akcentus. Ar iekšējo patēriņu saistīto nozaru īpatsvars uzrāda tendenci samazināties, tā vietā lielāku lomu ieņemot ražojošajiem un eksportējošajiem segmentiem.

Labvēlīgā konjunktūra eksporta tirgos un tai sekojošais rūpniecības produkcijas izlaides kāpums, kas pēdējos mēnešos uzrāda gada pieaugumu vairāk nekā par 10%, veicināja ekonomikas atgūšanos, kā rezultātā valsts iekšzemes kopproduktam (IKP) pērn izdevās izvairīties no būtiska krituma. Pērn IKP kritums bija 0,3%, savukārt 2009. gadā valsts ekonomikas apjoms samazinājās par 18%.

Latvijā plāno būvēt vēja turbīna

200 MW vēja parka attīstīšanai ģeneratorus grib būvēt uz vietas – Latvijā. To pēc brauciena uz ASV, kur notikusi tikšanās ar piekto lielāko vēja turbīnu ražotāju pasaulē Suzlon Wind Energy, DB pastāstīja Baltic Wind Park (BWP) padomes priekšsēdētājs Andrejs Siliņš. BWP pašlaik strādā pie projekta, lai uzbūvētu 200 MW jūras vēja parku Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Kontrolēs arī importa pārtiku

Sandra Dieziņa, 08.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pārtikas ražotāju saceltās ažiotāžas Veselības ministrija sola stigrākas prasības piemērot arī importa produktiem.

Pārtikas rūpnieki ceturtdien gan atteicās slēgt kopīgu memorandu par sadarbību ar Veselības ministriju (VM), savu rīcību pamatojot ar faktu, ka VM ceļ godā citu valstu profesoru pētījumus, kas nodara zaudējumus vietējiem ražotājiem.

Ministrijas rīkotajā diskusijā par pēdējā laikā sacelto trauksmi ap transtaukskābēm un to pieļaujamā daudzuma noteikšanu, veselības ministrs Juris Bārzdiņš solīja, ka jebkādi ierobežojumi vienādi tiks attiecināti gan uz vietējiem, gan importētajiem produktiem un nekāda diskriminācija pret vietējiem uzņēmējiem neesot pieļaujama. Uz DB jautājumu, kas tad nodrošinās importa kontroli, ministrs teica, ka tādas funkcijas jau deleģētas Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD). Ritenis no jauna netikšot izgudrots arī attiecībā uz transtaukskābju un to ietekmes pētījumiem, jo citās valstīs, tostarp Dānijā, izpēte jau notikusi un Latvija ņemšot to vērā. PVD Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vadītājs Māris Eiklons sacīja, ka dienests pildīs to, kas likumdošanā paredzēts, bet pagaidām nekādas izmaiņas vēl nav veiktas. Sanāksmes laikā pārtikas ražotāji pauda neapmierinātību ar dāņu profesora Stēna Stendera izraisīto ažiotāžu ap Selgas vafelēm, taču pietrūka konstruktīvas diskusijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē jau izskanējis, ka par vienu no labākajām darbavietām atzīts interneta milzis Google, kas darbiniekus vilina ar savu netradicionāli iekārtotajiem birojiem un pievilcīgajiem darba nosacījumiem. Taču Google uz papēžiem min arī sociālais portāls Facebook, kura galvenais birojs ir ne mazāk neordinārs.

GOOGLE

Google saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātus atvaļinājumus: pirmajā darba gadā 15 dienas, otrajā – 20 dienas un, sākot ar sesto darba gadu, 25 dienas gadā, kā arī 12 apmaksātas svētku brīvdienas.

Google visiem saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu trīs mēnešu garumā, kā arī vēl papildus 6 nedēļas, ja darbinieks kompānijā strādā vairāk nekā gadu.

Visi Google darbinieki pēc nepieciešamības var saņemt neierobežotus apmaksātu slimības atvaļinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad valsts budžeta izdevumi augs straujāk nekā ieņēmumi. 2011.gadā tērēsim par 402 miljoniem latu jeb par 9,2% vairāk nekā šogad, pirmdien informē laikraksts Dienas bizness.

Ieskatoties Finanšu ministrijas aprēķinos, kas raksturo 2011. gada valsts budžetu, secināms, ka, pat neraugoties uz to, ka vairāk nekā 50% no kopējā konsolidācijas apmēra ir iecerēts nodrošināt, palielinot ieņēmumus, valsts kopbudžeta izdevumi vēl arvien par vairāk nekā 584 milj. Ls pārsniegs tā ieņēmumus.

Proti, izdevumu pieaugums nākamgad varētu sasniegt 9,2%, kamēr ieņēmumi varētu pieaugt vien par 8,9%. Salīdzinājumā ar līdz šim «treknāko», proti, 2007. gadu, valsts budžeta izdevumi nākamgad būs gandrīz par pusmiljardu Ls lielāki, turpretī ieņēmumi - aptuveni par 192 milj. Ls mazāki.

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Baiba Bāne budžeta izdevumu pieaugumu laikrakstam skaidro ar nepieciešamību nodrošināt adekvātu finansējumu Eiropas Savienības struktūrfondu apgūšanai. Kopumā šim mērķim paredzēti aptuveni 1,2 miljardi Ls - salīdzinājumā ar 2007. gadu, ES struktūrfondu līdzekļu apjoms ir dubultojies, bet pret 2010. gadu - pieaudzis par nepilniem 300 milj. Ls. Atsevišķu ministriju budžetu izdevumi tieši šī iemesla dēļ nākamgad plānoti ievērojami lielāki nekā šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai tik mazi tirgi kā Baltijas valstis spētu piesaistīt investorus, ļoti svarīgi ir attīstīt gan autoceļus, gan sliežu ceļus, piemēram, Rail Baltica projektu, intervijā Dienas Biznesam norāda Ziemeļu investīciju bankas prezidents Džonijs Akerholms. Savukārt joma, kurā Baltijas valstīm vēl ir ievērojama vieta attīstībai ir energoefektivitāte. Labākās investīcijas enerģētikas jomā ir investīcijas energoefektivitātē, jo no šīm investīcijām ir lielākā atdeve.

Iebilst pret iemaksu samazināšanu

Vēl tiek diskutēts par to, vai 2. pensiju līmeņa iemaksu likmes samazināšana tiks atzīta par budžeta konsolidācijas pasākumu.

Eksports

Būšu vīlies, ja neizdosiet angliski

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Prezidents intervijā DB: no nodokļu samazināšanas Latvija neizvairīsies

Andrejs Vaivars, 08.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai attīstītu valsti un mazinātu ēnu ekonomiku, iedzīvotāju ienākuma nodoklim jābūt mazākam, tā intervijā laikrakstam Dienas Bizness norāda jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš tieši šodien dod svinīgo solījumu Saeimai.

A. Bērziņš pauž viedokli, ka, apkarojot ēnu ekonomiku, būs jāvērtē esošā nodokļu pakete un jāatrod iespēja to koriģēt nodokļu samazināšanas virzienā. «Domāju, ka pats pirmais ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Ēnu ekonomiku var samazināt tikai ar skaidri reāliem soļiem, nevis ar piespiedu metodēm, cerot, ka būs kāds, kurš maksās labāk. Var jau teikt, ka Ungārija ir valsts, kas neievēro dažādus noteikumus, bet tieši šādas metodes tā lieto, samazinot nodokļus. Nevaru gan šobrīd pateikt, cik labi ungāriem ir veicies, bet no nodokļu samazināšanas mēs noteikti neizvairīsimies,» tā jaunievēlētais prezidents, piebilstot, ka IIN samazinājums varētu notikt jau nākamgad.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pats svarīgākais ir sasniegts – mēs šobrīd ejam pareizajā virzienā, uzskata bijušais Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis.

Faktiski jebkura lēmuma pieņemšana, konsolidējot valsts budžetu, lielākā vai mazākā mērā ir bijis politisks kompromiss, atzīst nu jau bijušais Finanšu ministrijas valsts sekretārs un jaunieceltais Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents. Viņš pats pāreju no publiskā sektora uz finanšu sektora interešu lobijorganizāciju skaidro ar jauniem izaicinājumiem, taču kuluāros dzirdams, ka jau tūlīt pēc pašreizējās valdības ievēlēšanas jaunā vara skaidri likusi saprast, ka viņa dienas augstajā ministrijas amatā ir skaitītas, vēsta biznesa žurnāls LD.

«Savā laikā es pietiekami esmu strādājis privātajā sektorā – gan skolas un studiju gados, gan pēc tam arī profesionālajā darbībā. Savukārt mana darbība publiskajā sektorā vairākus gadus pastarpināti ir bijusi saistīta ar uzņēmējdarbību, ar komercdarbību. Piemēram, esmu strādājis Privatizācijas aģentūrā, bet kā valsts sekretāram man ir bijis jāpilda kapitāldaļu arī turētāja pienākumi daudzās kapitālsabiedrībās, kur ir bijusi nepārprotama saikne ar privāto sektoru. Tādējādi var teikt, ka es neesmu klasisks publiskā sektora darbinieks, kas vēl nodarbojas ar tiesību aktu ietvara veidošanu. Paskatoties, kāds ir mans jaunais izaicinājums, droši var teikt, ka tā ir robežšķirtne, kas atrodas tikai nedaudz vairāk uz privāto pusi. Tā ir nevalstiska organizācija, kas ir kā tilts starp privāto un publisko sektoru, spēj pietiekami visaptveroši formulēt attiecīgā sektora intereses, vīziju, vajadzības, piedāvājumu publiskajam sektoram saprotamā, viegli uztveramā valodā. Zināmā mērā mans jaunais darbs sasaucas ar to, ko es darīju ministrijā,» intervijā skaidro Bičevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Satiksmes ministrs Uldis Augulis, gan airBaltic vadītājs Bertolds Fliks uzskata, ka par airBaltic un lidostas Rīga finansiālajām domstarpībām abām pusēm vēl ir iespējams vienoties līdz tiesai šās vasaras vidū.

Augulis pauda atzinību par to, ka lidosta Rīga Arņa Luhses vadībā ir iemācījusies sēsties ar airBaltic pie sarunu galda, nevis tikai strīdēties. Neesot pieļaujams, ka konfliktē divas valsts kompānijas. DB jau rakstīja, ka pašreizējās airBaltic prasības apmērs pret lidostu ir pārsniedzis 23 milj. Ls sakarā ar aviokompānijai atceltajām apjoma atlaidēm, kuras turpinot saņemt Īrijas zemo cenu kompānija Ryanair. Savukārt airBaltic ir parādā par lidostas Rīga pakalpojumiem 7-8 milj. Ls. Pagaidām gan netika minēts tas, kādā formā šīs savstarpējās pretenzijas varētu tikt atrisinātas - samaksājot vismaz daļu no parāda, atsakoties no prasības vai kā citādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pozitīvi vērtējams Nodarbinātības valsts aģentūras direktores Baibas Paševicas sacītais, ka «ir jābūt valsts politikai, kas būtu vērsta uz to, lai cilvēki bez darba nebūtu ilgstoši, jo šī tiešām ir lielākā problēma» un «kā vienu no iespējamajiem risinājumiem šajā jomā redzu nodokļu atlaižu piešķiršanu tiem uzņēmumiem, kas pieņem darbā tieši bezdarbniekus», tomēr uzņēmēji vēlētos detalizētāku informāciju.

Latvijā varētu izveidoties piena nozares milzis

Rīgas piena kombināta un Rīgas piensaimnieka apvienošanās dotu labu handikapu eksportā.

ES rakurss

Cīnīsies par lielāku Eiropas kūkas gabalu

Pēc 2013. gada ES fondu finansējums varētu būt pieejams vien atsevišķām jomām.

Darījumi

Rāvis: varētu iepirkties vēl

Uzņēmējs Guntis Rāvis šogad pieļauj vēl viena, divu uzņēmumu daļu pirkšanas darījumus, kas līdzīgi LEC daļu iegādes darījumam.

Īpašums

Pelēkajā komercīpašumu tirgū parādās rozā toņi

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: Izskatās, ka ir vēlme cīnīties pret aptaukošanos, palielinot bezdarbu

Uldis Ronis, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas izpilddirektors, 16.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem ir novērojama nelāga tendence - vietējo pārtikas uzņēmumu darbības ierobežošana pēc tam, kad tie sāk pacelt galvu no krīzes bedres, kad it kā ir sācies ienākumu pieaugums.

Vispirms, protams, jārunā par to nodokļu slogu, kas pieaugs pilnīgi visam biznesam - PVN likmju palielināšana, nekustamā īpašuma nodokļa dubultošana utt. Taču ne mazāk svarīgs aspekts ir arī vēlme palielināt akcīzes nodokli bezalkoholiskajiem dzērieniem. Vadmotīvs tam ir tikai viens - vajag naudu un tā tiek meklēta.

Veselības ministrijas valsts sekretārs ir uzaicinājis uz diskusiju visas puses, partnerus, lai spriestu par veselīgu dzīvesveidu, par sabiedrības veselības pamatnostādnēm no 2011. līdz 2017. gadam. Ar to tiek saprasts, ka Ekonomikas ministrijai būtu jāuzdod sagatavot izmaiņas nodokļu likumos, vienkārši sakot, apliekot ar akcīzes nodokli visus sāļos, treknos, saldos produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Budžeta grozījumi atver slūžas tēriņu straumei

Madara Fridrihsone, Zanda Zablovska, 06.09.2012

Ceļu uzturēšanai atvēlētais finansējums tiek atjaunots teju tādā pašā līmenī kā pirms 2012. gada budžeta veidošanas gaitā veiktās konsolidācijas, kad valsts un pašvaldību ceļu uzturēšanai paredzētais finansējums tika samazināts par 10 milj. Ls.

Foto: Kristaps Kalns, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskās izaugsmes nodrošinātais ieņēmumu pieaugums tiek izmantots, lai atgūtu uz konsolidācijas altāra ziedoto. Necerēti labie ekonomiskās izaugsmes rādītāji ļauj valdībai un Saeimai dažās pozīcijās pat ar uzviju atdot nozarēm budžeta finansējumu, kas tām tika samazināts, tiecoties iekļauties starptautisko aizdevēju paģērētajos konsolidācijas rāmjos.

Salīdzinot tos mērķus, kam 2012. gada budžeta grozījumi paredz papildu finansējuma injekcijas ar budžeta likuma veidošanas gaitā atbalstīto konsolidācijas pasākumu sarakstu, atklājas, ka vairākos gadījumos budžeta grozījumos papildu līdzekļi tiek atvēlēti tiem mērķiem, kas pērnā gada nogalē tika atzīti par tādiem, uz kuru rēķina var krietni ietaupīt. Visspilgtāk tas atklājas Satiksmes ministrijas gadījumā. Tai jau budžeta grozījumu 1. lasījumā tiek paredzēts papildu finansējums 20,6 miljonu latu apmērā. No šīs summas 4,98 milj. Ls tiek paredzēti valsts autoceļiem, bet nepilni 4,3 milj. Ls - mērķdotācijām pašvaldību autoceļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar mērķi ierobežot inflāciju eirozonā Eiropas Centrālā banka (ECB) vakar nolēma palielināt bāzes procentu likmi, kas nosaka Euribor likmju izmaiņas, par 0,25 procentu punktiem, līdz 1,25%.

Tā kā šāds iznākums jau nosacīti ticis gaidīts un līdz ar to ierēķināts, piemēram, kredītu gadījumā visvairāk izmantotajās trīs, sešu un arī 12 mēnešu Euribor likmēs, jaunus tūlītējus pārsteigumus vairs neviens tā īsti negaida. Tomēr banku eksperti pieļauj, ka šis bijis vien pirmais solis tālākam likmju kāpumam, ja inflācija eirozonā turpinās pieaugt.

Valsts naudas trūkumu kompensē ar Eiropas miljoniem

LLU par ES naudu būvēs veterinārmedicīnas klīniku, tā rektors J. Skujāns.

Tekstils

Lauma Fabrics: realizācijas apjomi pieaug

Komentāri

Pievienot komentāru