Pakalpojumi

Sods par rupjiem higiēnas prasību pārkāpumiem SIA Kindercatering - 700 eiro

Zane Atlāce - Bistere, 07.10.2016

Jaunākais izdevums

Par SIA Kindercatering konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem, kā rezultātā ar salmonelozi saslima 13 Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu 89 bērni, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) piemērojis augstāko iespējamo naudas sodu, kādu par šāda veida pārkāpumiem ļauj piemērot Administratīvo pārkāpumu kodekss – 700 eiro, informē PVD.

Papildus tam, 200 eiro naudas sods piemērots arī par higiēnas prasību pārkāpumiem, kas konstatēti SIA Kindercatering telpās, uz kurām uzņēmums bija spiests pārcelt darbību pēc tam, kad PVD antisanitāro apstākļu dēļ apturēja uzņēmuma darbību iepriekšējās telpās.

Tāpat uzņēmumam būs jāsedz visi izdevumi, kas saistīti ar PVD ārpuskārtas pārbaudēm, kā arī jāsedz laboratorisko izmeklējumu izmaksas.

Jau ziņots, ka pēc tam, kad Slimības profilakses un kontroles centrs informēja par vairākiem ar salmonelozi saslimušiem bērniem, PVD veica pārbaudi uzņēmumā SIA Kindercatering, kur konstatēja rupjus higiēnas prasību pārkāpumus, kā arī produktus ar beigušos derīguma termiņu.

Nepietiekamu tīrīšanu un dezinfekciju uzņēmuma telpās apstiprināja arī laboratorisko izmeklējumu rezultāti, kas uzrādīja augstu piesārņojuma līmeni uz virtuves iekārtu un ūdens krāna virsmām, kā arī izmeklētajos pārtikas produktos identificētās baktērijas liecina par produkta zemu kvalitāti.

Pārtikas un veterinārais dienests pārbaudēs ir secinājis, ka antisanitārie apstākļi SIA Kindercatering virtuvē radīja labvēlīgus apstākļus salmonelozes uzliesmojumam. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs, noslēdzot epidemioloģisko izmeklēšanu, savā gala slēdzienā norāda, ka bērnu saslimšanā vainojama piesārņotas pārtikas lietošana uzturā. Visiem bērnudārziem, kuros konstatēti saslimšanas gadījumi, pārtiku piegādājis SIA Kindercatering.

Inficēties ar salmonelozi var, cilvēka organismā nokļūstot pavisam niecīgam salmonelozes ierosinātāju daudzumam, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes produktus, piemēram, gaļu, olas, pienu, piena produktus u.c., kā arī, lietojot uzturā ēdienus, kas pagatavoti higiēnas prasībām neatbilstošos apstākļos, kuros iespējama salmonellu pārnešana no jēliem uz gataviem produktiem ar rokām un virtuves inventāru, kā arī, ja piesārņota pārtika nonāk saskarē ar citu pārtiku, nepareizi to uzglabājot, vai pārvadājot ēdienus, un ar inficēta personāla starpniecību (slimnieki vai baktēriju nēsātāji).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Apstiprinās aizdomas par higiēnas prasību pārkāpumiem SIA Kindercatering

Zane Atlāce - Bistere, 21.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas norāda uz higiēnas prasību pārkāpumiem uzņēmumā SIA Kindercatering; tā darbība ir apdraudējusi patērētāju, šajā gadījumā 27 Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu, veselību, informē PVD pārstāve Ilze Meistere.

Pārbaudes laikā PVD SIA Kindercatering virtuves telpās noņēma un laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtīja 11 virsmu nomazgājumu, kā arī piecus pārtikas produktu paraugus. Trīs neapstrādātas pārtikas produktu paraugi tika noņemti pie izejvielu piegādātāja un viens mērces paraugs - pirmskolas izglītības iestādē, kas saņēma gatavus ēdienus no SIA Kindercatering virtuves.

Divos virsmu nomazgājumu paraugos identificētas patogēnas baktērijas Bacillus cereus, desmit paraugos - īpaši augsts mikroorganismu kopskaits, kas, saskaņā ar starptautisko praksi, norāda uz sliktu uzņēmuma higiēnu. Tostarp augstākais mikrobioloģiskā piesārņojuma līmenis konstatēts nomazgājumos no virtuves krāna. Septiņos gadījumos identificētas zarnu nūjiņas grupas baktērijas un vienā gadījumā - zeltainais stafilokoks, kas ir patogēns cilvēka veselībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PVD atklājis nopietnus higiēnas normu pārkāpumus Kauguru kafejnīcā Bez-e

LETA, 14.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) par virknes higiēnas prasību neievērošanu ierosinājis administratīvo lietvedību pret Kauguru kafejnīcu-konditoreju Bez-e, informēja PVD pārstāvji.

Kafejnīcā konstatēta elementāru higiēnas prasību neievērošana - netīras grīdas, darba virsmas, trauki, ventilācijas iekārta, kā arī nepareiza pārtikas produktu uzglabāšana. Jēlprodukti un gatavie produkti uzglabāti vienuviet, gatavā produkcija - konditorejas izstrādājumi - novietoti blakus sadzīves atkritumiem, radot piesārņojuma risku. Tāpat konstatēti produkti - siers, pīrādziņu gaļa, iesala ekstrakts un kanēlis - ar beigušos derīguma termiņu. Konstatēti arī citi ar higiēnas prasību neievērošanu saistīti pārkāpumi.

Kā norāda PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja Ina Šubina, faktiski minētajā kafejnīcā tika konstatēti tikpat nopietni pārkāpumi kā SIA Kindercatering, kuras darbības rezultātā šonedēļ ar salmonelozi Rīgā saslimuši vairāku bērnudārzu bērni un kuras darbība ir apturēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

PVD pagaidām neprognozē, vai izdosies noskaidrot zarnu infekcijas izplatības cēloni Siguldā

LETA, 16.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagaidām neprognozē, vai izdosies noskaidrot un pierādīt zarnu infekcijas izplatības cēloni Siguldā.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» pirmdien sacīja, ka saslimšana konstatēta Siguldas bērnudārzos «Saulīte», «Ieviņa», «Pasaciņa», «Pīlādzītis» un «Tornīši», taču pagaidām runa ir par samērā mazu skaitu saslimušo katrā no šīm iestādēm.

«Dīvaini šajā situācijā ir tas, ka pagaidām runa ir par samērā mazu daudzumu saslimušo katrā no šīm iestādēm,» teica Balodis, piebilstot, ka trijās no minētajām iestādēm ir pilnīgi atsevišķas virtuves ar atsevišķu personālu, kas gatavo ēdienu uz vietas, bet divas iestādes saņem pārtikas produktus no citiem uzņēmumiem.

«Klasiskā gadījumā, ja infekcija būtu saistīta tieši ar pārtikas bloku, tas būtu viens pārtikas bloks. Tādi gadījumi mums ir bijuši, piemēram, ar SIA «Kindercatering», kur viens pārtikas bloks ēdināja 17 bērnudārzus un visos tika konstatēta salmonellas saslimšana. Šajā gadījumā mums ir atsevišķas virtuves, maz saslimušo bērnu, un, paldies dievam, higiēnas situācija nenorāda uz to, ka tur būtu labvēlīgi apstākļi infekcijas izplatībai, tātad pamata higiēnas nosacījumi tiek ievēroti,» minēja PVD ģenerāldirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru