Ražošana

Šogad elektrolīniju trases plānots attīrīt 5500 km garumā

Žanete Hāka, 22.07.2016

Jaunākais izdevums

AS Sadales tīkls šogad visā Latvijā plāno veikt elektrolīniju trašu un aizsargjoslu attīrīšanu no bīstamiem kokiem un zariem 5500 kilometru garumā, kas nepieciešams, lai samazinātu elektrotīkla bojājumu skaitu un elektroapgādes pārtraukumus klientiem, informē uzņēmums.

Vienlaicīgi atjaunojot elektroapgādes infrastruktūru un turpinot gaisvadu elektrolīniju pārbūvi kabeļu līnijās, piecu gadu laikā elektrotīkla bojājumu skaits ir samazinājies par 36%.

AS Sadales tīkls elektrotīkla kopgarums sasniedz gandrīz 95 tūkst. km, no kuriem vairāk nekā 66 tūkst. km ir gaisvadu elektrolīnijas un 21 tūkst. km no tām šķērso mežainas teritorijas. AS Sadales tīkls ilgtermiņā ir izvirzījusi prioritātes, kas saistītas ar elektroenerģijas sadales sistēmas drošumu, kvalitāti un attīstību, un elektrolīniju uzturēšana un trašu attīrīšana no bīstamiem kokiem un zariem ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem kvalitatīvai un nepārtrauktai elektroapgādes nodrošināšanai. 2014.gadā elektrolīniju trases attīrītas 4 661 km garumā, 2015.gadā - 5 451 km garumā, bet šogad AS Sadales tīkls trašu tīrīšanas darbus plāno veikt vismaz 5 500 km garumā. Paveikto darbu ieguvums ir elektrotīkla bojājuma skaita un klientu elektroapgādes pārtraukuma laika samazināšanās.

Salīdzinot ar 2014. gadu, pērn kopējais bojājumu skaits samazinājās par 23% un pārtraukumu ilgums par 18%, bet no 2007.gada elektrotīkla bojājumu skaits ir samazinājies gandrīz uz pusi - par 49%. Dati apliecina, ka arī elektrolīniju trašu tīrīšanas darbi un bīstamo koku un zaru nozāģēšana vienlaicīgi ar elektrolīniju pārbūvi un atjaunošanu ir nozīmīgs preventīvs darbs, kas ilgtermiņā būtiski paaugstina elektroapgādes drošumu, kā arī samazina bojājumu skaitu, kurus laika apstākļu iespaidā rada elektrolīniju vados iegāzti koki un ieķērušies vēja nesti zari. Ja elektrolīnijas trase ir attīrīta, uzņēmuma operatīvais personāls var netraucēti ar tehniku piekļūt pie elektrolīnijas un operatīvi novērst elektrotīkla bojājumus, samazinot elektroapgādes pārtraukumu laiku klientiem.

Elektrolīniju trašu tīrīšanu un bīstamo koku un zaru nozāģēšanu elektrolīniju aizsargjoslās AS Sadales tīkls jāveic reizi četros gados.

Aptuveni 20% no plānotajiem elektrolīniju trašu tīrīšanas darbiem AS Sadales tīkls veic pašu spēkiem, savukārt lielāko daļu no šiem darbiem kā arī bīstamo koku nozāģēšanu veic uzņēmuma piesaistīti komersanti, kuri tiek izvēlēti, balstoties uz atklātu iepirkumu procedūru rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) realizētā 330kV elektrolīnijas izbūve no Valmieras uz Tsirgulīnu tuvojas noslēgumam - ir izbūvēti visi līnijas balsti un vadu montāža pabeigta vairāk kā 80% līnijas.

Valmieras - Tartu līnijas pārbūves darbi tika pabeigti jau pagājušajā vasarā.

Divu Latvijas - Igauniju starpsavienojumu pārbūve ir viens no svarīgākajiem projektiem Baltijas elektrotīklu sinhronizācijas ar Eiropu nodrošināšanai. Tas paredz pārbūvēt divas pagājušā gadsimta 60-tajos un 70-tajos gados uzbūvētās līnijas, kas 49 km garā koridorā iet paralēli. Līniju rekonstrukcija notiek, nomainot visu veco infrastruktūru, un patlaban tā jau ir pilnībā demontēta. Pārbūves ietvaros nav paredzēts mainīt elektrolīniju trasi un sprieguma līmeni - tās tiks izbūvētas kā gaisvadu 330 kV līnijas esošo 330kV gaisvadu līniju trasē, uzstādot jaunus balstus un montējot jaunus vadus.

Komentāri

Pievienot komentāru