Citas ziņas

Šogad paredz izsniegt divarpus reižu vairāk pasu nekā pērn

Dienas Bizness, 02.01.2013

Jaunākais izdevums

Pases šogad būs jāapmaina vairāk nekā 500 tūkstošiem cilvēku, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) aplēses, šorīt sarunā ar Latvijas Radio sacīja pārvaldes vadītāja vietnieks Jānis Citskovskis.

Pagājušajā gadā pārvalde jaunas pases izsniegusi vairāk nekā 200 tūkstošiem personu. Novērojot lielu klientu pieplūdumu pagājušajā gadā, pārvalde ar šādu informāciju vērsusies pie valdības, kas pārvaldei piešķīrusi papildus finansējumu, kas ļauj pieņemt jaunus darbiniekus. Kopskaitā ar šo gadu pārvaldē darbu uzsāk 74 klientu apkalpošanas speciālistu un no nākamās nedēļas pārvalde sāk apkalpot klientus ar palielinātu personāla skaitu, sacīja J. Citskovskis. Jaunie darbinieki tiks pieņemti darbā Rīgas nodaļās.

Sarunā ar Latvijas Radio pārvaldes vadītāja vietnieks norādīja, ka aizvadītā gada vasarā mēnesī pārvalde apkalpojusi līdz pat 30 tūkstošiem personu, kurām izsniegti personu apliecinoši dokumenti.

Db.lv jau vēstīja, ka, lai PMLP iecerējusi arī pagarināt darba laiku nodaļās no plkst. 8.00 līdz 20.00. Pārvaldes pārstāve Lāsma Lapinska informēja, ka pieprasījums pēc PMLP sniegtajiem pakalpojumiem ievērojami pieaugs tuvāko triju gadu laikā. Aizvadītajā gadā intensīvākais pieprasījums pēc pasēm bijis jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Jaunā parauga Latvijas pilsoņu pases dizainu izstrādājuši PMLP speciālisti un vācu dizaineri

LETA, 29.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā parauga Latvijas pilsoņu pases dizainu izstrādājuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) speciālisti un vācu dizaineri.

PMLP preses pārstāve Laura Laiva aģentūrai LETA pastāstīja, ka PMLP Personu apliecinošu dokumentu departamenta amatpersonas izstrādāja pases dizaina koncepciju, kas tika nosūtīta uz Vāciju pasu sagatavju ražošanas uzņēmumam Giesecke&Devrient GmbH. Šis uzņēmums uzvarēja iepirkuma konkursā par pasu sagatavju izgatavošanu.

Pasu sagatavju dizains ir PMLP un pasu ražotāju kompānijas dizaineru kopdarbs. PMLP sniedza savu skatījumu uz dizaina elementiem un sadarbībā ar vāciešiem strādāja tikai pie viena dizaina varianta. Darba procesā tika izstrādāti vairāki varianti atsevišķiem pases elementiem, bet ne dizainam kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl jaunāka parauga pases būs nepieciešamas pēc aptuveni desmit gadiem, otrdien žurnālistiem pastāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšniece Maira Roze.

LETA 2022.gada oktobrī rakstīja, ka PMLP rīkotajā 9,8 miljonu eiro apjomīgajā iepirkumā par jauna parauga pasu sagatavju izgatavošanu un piegādi pieciem gadiem uzvarējusi Vācijā un Portugālē reģistrētu divu uzņēmumu - "Veridos GmbH" un "Imprensa Nacional-Casa da Moeda, S.A." - apvienība.

Iepirkumā izvēlēts lētākais piedāvājums, un kopumā tiks piegādātas 1 250 000 pasu sagataves. Pārvalde no pirmdienas sākusi izsniegt jaunā parauga pases par jauno valsts nodevu.

Jauna parauga pases ir nepieciešamas apmēram pēc astoņiem, desmit gadiem. "Ja tagad sāk izdot jauna parauga pases, tad pēdējie iedzīvotāji tās saņems apmēram pēc astoņiem gadiem un tā būs derīga vēl desmit gadus. Jārēķinās, ka šī pase būs apritē 18 gadus un tas nozīmē, ka nepieciešams skatīties uz jaunākajām tehnoloģijām, iet laikam līdzi, pasēs iestrādāt jaunus drošības elementus un arī mainīt dizainu," uzsvēra Roze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde no šodienas sāks izsniegt jaunā parauga pases par jauno valsts nodevu.

Valsts nodevas apmērs par pases izsniegšanu būs 34 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā, ja pasi izsniedz desmit darbdienu laikā. Ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, tad nodevas apmērs būs 60 eiro līdzšinējo 55 eiro vietā.

Tāpat noteikts saglabāt atvieglojumus personām, kuras atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā, bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem, personām ar I vai II grupas invaliditāti, kā arī bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

Jaunajos pasu paraugos ir iekļauti inovatīvi pretviltošanas risinājumi, kas pamatoti ar Eiropas Padomes Regulas prasībām par drošības elementiem un biometrijas standartiem dalībvalstu izdotajās pasēs un ceļošanas dokumentos. Šie risinājumi ļauj saglabāt un nodrošināt augstu pasu uzticamības un pretviltošanas līmeni, līdz ar to - arī augstu vietu Latvijai to pasaules valstu vidū, kuru pases ir atzītas par atbilstošām augstam drošības standartam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ap 1000 eID turētāju saņems bezmaksas pases, lai varētu balsot

LETA, 30.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) bez maksas izsniegs pases ap 1000 cilvēkiem, kuri likuma nepilnību dēļ ir izņēmuši tikai elektroniskās identifikācijas (eID) kartes un zaudējuši iespēju piedalīties Saeimas vēlēšanās, šodien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā sacīja tās priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC).

S. Dolgopolovs skaidroja, ka Saeimas vēlēšanās vienīgais personu apliecinošais dokuments, kas dod iespēju balsot, ir tikai un vienīgi pase. Likumdošanas «caurumu» dēļ no šīs sistēmas ir «izkritusi neliela pilsoņu grupa», kas ir saņēmusi tikai eID kartes - apmēram 1000 pilsoņi. Tāpēc viņiem jāpiešķir pases, lai viņi varētu nobalsot Saeimas vēlēšanās.

Runa ir par cilvēkiem, kuri eID kartes saņēma līdz grozījumu likumā pieņemšanai, kad pārejas noteikumos tika noteikts, ka Saeimas vēlēšanās var piedalīties tikai ar pasi. Šī norma visu laiku ir bijusi spēkā Saeimas vēlēšanu likumā, aģentūrai LETA skaidroja komisijas priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada februāra Latvijā sāks izsniegt jauna parauga pases, līdz ar to no 2024.gada 12.februāra uz pusi pieaugs arī nodevas apmērs par pasu izsniegšanu, liecina Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos.

Esošā parauga pases Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāka izsniegt 2015.gadā. Personu apliecinošiem dokumentiem to lietošanas laikā aizsardzība pret viltošanu samazinās, tāpēc, lai mazinātu riskus, kas saistās ar viltotu dokumentu izmantošanu, personu apliecinošu dokumentu paraugs periodiski ir jāuzlabo, mainot dizainu un ieviešot jaunākas paaudzes līdzekļus pret viltošanu, izmaiņas pamato PMLP.

Jaunajos pasu paraugos būšot iekļauti "inovatīvi pretviltošanas risinājumi". Jaunā parauga pases būs biezākas - tajās no 34 uz 42 palielināts lapu skaits.

Valsts nodevas par pasu izsniegšanu pēdējo reizi tika noteiktas 2012.gadā. Kopš minētā laika vairāku valsts nodevas veidojošo pozīciju izmaksas ir gandrīz dubultojušās, cenu celšanu pamato PMLP. IeM rosinātie grozījumi paredz, ka valsts nodeva par pases izsniegšanu pieaugušajam bez atvieglojumiem desmit darba dienu laikā būs jāmaksā 60 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lietuvā sāk darboties "iespēju pase" Covid-19 pārslimojušajiem un vakcinētajiem

LETA--BNS, 24.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā no šodienas sākusi darboties tā dēvētā iespēju pase, kas cilvēkiem pēc vakcinācijas pret Covid-19, negatīva testa vai šīs slimības pārslimošanas ļauj izmantot dažādus ierobežojumu atvieglojumus.

Iespēja lejuplādēt šo dokumentu tika aktivizēta aizvadītajā nedēļas nogalē, un līdz pirmdienas rītam to jau bija izdarījuši mazliet vairāk par 100 000 cilvēkiem, savukārt tie, kuriem nav pieejas internetam, to varēs saņemt Lietuvas Reģistru centra klientu apkalpošanas vietās.

"Iespēju pases" īpašniekiem paredzēti karantīnas noteikumu atvieglojumi vairākās dzīves jomās - ar to var apmeklēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes, bārus un sabiedriskās iekštelpas, piedalīties lielos pasākumos un atgriezties darbavietās. Tiesa gan, arī šajās situācijās būs jāievēro distancēšanās un citas drošības prasības.

Piemēram, pasākumos, kuros piedalās tikai "iespēju pases" īpašnieki, iekštelpās dalībnieku skaits drīkst sasniegt 500, bet brīvā dabā - 2000, tomēr rīkotājiem būs jāgādā, lai sēdvietas nav aizpildītas vairāk kā par 75%, jānodrošina biļešu tirdzniecība internetā vai dalībnieku reģistrācija un visiem dalībniekiem vecumā no sešiem gadiem jāvalkā maskas. Savukārt pirtīs un baseinos, kur atrodas tikai "iespēju pases" īpašnieki , kopējais apmeklētāju skaits nav ierobežots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

"Iespēju pase" Lietuvā pagaidām nav palielinājusi ēstuvju apmeklētāju plūsmas

LETA--BNS, 01.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Lietuvā jau nedēļu darbojas tā dēvētā iespēju pase, kas cilvēkiem pēc vakcinācijas pret Covid-19, negatīva testa vai šīs slimības pārslimošanas ļauj izmantot dažādus ierobežojumu atvieglojumus, tomēr kafejnīcu, restorānu un bāru īpašnieki atzīst, ka vismaz pagaidām tā nav palielinājusi apmeklētāju plūsmas.

"Iespēju pases" īpašniekiem paredzēti karantīnas noteikumu atvieglojumi vairākās dzīves jomās - ar to var apmeklēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes, bārus un sabiedriskās iekštelpas, piedalīties lielos pasākumos un atgriezties darbavietās. Tiesa gan, arī šajās situācijās jāievēro distancēšanās un citas drošības prasības.

Kā izteicies Lietuvas Viesnīcu un restorānu asociācijas viceprezidents Ģedimins Balnis, kura vadītais uzņēmums "Amber Food" pārvalda vairāk nekā pussimtu restorānu un picēriju, apmeklētāju plūsma šīs nedēļas laikā tikpat kā nav pieaugusi.

"Ja atnāk trīs vai četri cilvēki, bieži gadās, ka vienam no viņiem "iespēju pases" nav, un visa kompānija dodas prom. Gadās, ka lietus laikā cilvēkiem nav kur palikt, tomēr viņi vienkārši aiziet, jo dažiem nav šīs pases," viņš stāstījis ziņu aģentūrai BNS. Balnis uzskata, ka būtu labāk, ja iekštelpās, nodrošinot distancēšanos, tiktu atļauts kopā sēdēt vismaz diviem cilvēkiem arī bez "iespēju pases".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā no pirmdienas cilvēkiem, kas vēlas iekļūt restorānos un kafejnīcās un doties iekšzemes ceļojumos, nepieciešams uzrādīt "Covid pasi".

"Covid pase" jau kopš 21.jūlija ir nepieciešama, lai apmeklētu kinoteātrus, teātrus, muzejus un citas kultūras iestādes, bet no pirmdienas tā būs nepieciešama arī daudzās citās vietās.

Jauno prasību mērķis ir pamudināt vairāk cilvēku vakcinēties pret Covid-19 un palēnināt koronavīrusa izplatību. Pašreiz Francijā lielāko daļu Covid-19 gadījumu izraisa koronavīrusa delta paveids.

Francijā pret Covid-19 pilnībā vakcinēti vairāk nekā 36 miljoni cilvēku jeb vairāk nekā 54% no iedzīvotāju kopskaita.

"Covid pasi" Francijā var saņemt cilvēki, kas ir vakcinējušies pret Covid-19, to pārslimojuši vai nesen veikuši Covid-19 testu un tā rezultāts bijis negatīvs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā no šodienas stājušies spēkā jauni ierobežojumi cilvēkiem, kuriem nav tā dēvētās iespēju pases - dokumenta, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, pārslimojis šo slimību vai pēdējo 48 stundu laikā saņēmis negatīvu testa rezultātu.

Bez "iespēju pases" būs atļauts iepirkties tikai nelielos ikdienā nepieciešamāko preču veikalos ar atsevišķu ieeju no āra, ja to tirdzniecības platība nepārsniedz 1500 kvadrātmetru.

Nedrīkstēs apmeklēt sabiedrisko ēdināšanas iestāžu iekštelpas, sporta klubus, saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus un piedalīties pasākumos, kuros dalībnieku skaits pārsniedz 500.

Kafejnīcās, restorānos un bāros ēdienu varēs pasūtīt līdzņemšanai vai baudīt āra terasēs, pie viena galdiņa nesēžot vairāk par pieciem cilvēkiem.

"Iespēju pase" nebūs vajadzīga bibliotēku, muzeju un izstāžu apmeklēšanai, nepieciešamo valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumu, sociālās un juridiskās palīdzības saņemšanai. Bez šā dokumenta varēs saņemt arī nelielus remonta pakalpojumus, kuros kontakti starp cilvēkiem nav ilgāki par 15 minūtēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas valdība nākamnedēļ plāno pieņemt lēmumu par nacionālā Covid-19 sertifikāta jeb "iespēju pases" darbības apturēšanu, piektdien paziņoja premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Pēc viņas sacītā, šādu lēmumu iecerēts pieņemt valdības sēdē trešdien.

"Varu pateikt, ka valdībai jau vairākas nedēļas ir plāns apturēt "iespēju pases" darbību, vienkārši šo nedēļu laikā tika saskaņoti operacionālās vadības risinājumi, notika apspriešanās ar biznesu. Es domāju, ka lēmumu par "iespēju pases" apturēšanu valdība pieņems nākamtrešdien," Varēnas rajonā apmeklējot robežsardzes posteni pie robežas ar Baltkrieviju, žurnālistiem teica Šimonīte.

Tā kā Lietuvā pēdējā laikā strauji pieaug inficēšanās ar Covid-19 omikrona paveidu, taču slimības gaita lielākoties ir viegla, nepieciešamība pēc "iespēju pases" aizvien vairāk tiek apšaubīta. Turklāt veselības ministrs Arūns Duļķis apstiprinājis kārtību, kas ļauj ar Covid-19 inficētajiem, kuriem slimības gaita norit bez simptomiem, ierasties darbā, ja viņi strādā vitāli svarīgās nozarēs, kurās trūkst darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV amatpersonas ir atklājušas shēmu, kas ļāva cilvēkiem krāpnieciskā veidā iegūt Ungārijas pases un ierasties ASV ar neīstu identitāti, un ASV tāpēc varētu izslēgt Ungārijas pilsoņus no vīzu režīma atcelšanas programmas (VWP), ceturtdien ziņoja ASV un Ungārijas mediji.

«Ievainojamība» Ungārijas pasu sistēmā ir novedusi pie «drošības pārkāpumiem», sacīja ASV amatpersonas, kuras tika citētas ASV laikraksta The Washington Post un Ungārijas vietnes Direkt36 kopīgā rakstā.

Saskaņā ar laikraksta iegūtu ASV Iekšzemes drošības ministrijas (DHS) dokumentu apmēram 700 cilvēku bija krāpnieciski ieguvuši autentiskas Ungārijas pases un pieņēmuši šo pasu sākotnējo īpašnieku identitāti.

«Ir acīmredzams risks, ka uz ASV dodas cilvēki, kuriem ir iemesls slēpt savu identitāti,» sacīja bijusī DHS amatpersona, kas citēta šajā rakstā.

DHS dokumentā teikts, ka vismaz 65 no šiem Ungārijas pasu ieguvējiem veiksmīgi iekļuvuši ASV. Neraugoties uz DHS mēģinājumiem atrast un izraidīt šos cilvēkus, pērnā gada oktobrī 30 no viņiem vēl nebija atrasti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas valdība izstrādājusi lēmuma projektu, kas paredz, ka tiem, kas nav vakcinēti pret Covid-19 vai nav to nesen pārslimojuši, būs atļauts iepirkties tikai nelielos veikalos, viņi nedrīkstēs apmeklēt pasākumus iekštelpās un sabiedriskās ēdināšanas iestādes.

Iecerēts, ka ierobežojumi stāsies spēkā 13.septembrī un attieksies uz tiem, kuriem nav "iespēju pases" - dokumenta, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, pārslimojis šo slimību vai arī viņam nesen bijis negatīvs Covid-19 testa rezultāts.

Projekts paredz, ka pakalpojumi, veikali, tirdzniecības un izklaides vietas, restorāni, kafejnīcas, bāri, spēļu saloni, komerciālie un nekomerciālie kultūras, izklaides sporta pasākumi, svētki, gadatirgi, festivāli un citas cilvēku masu pulcēšanās vietas būs pieejamas tikai cilvēkiem, kam ir "iespēju pase", kā arī bērniem līdz 16 gadu vecumam.

Savukārt cilvēkiem, kam nav "iespēju pases". iespējas apmeklēt sabiedriskās vietas būs ierobežotas. Viņi drīkstēs iepirkties tikai pārtikas veikalos, aptiekās, optikas veikalos, ja šīm tirdzniecības vietām ir atsevišķa ieeja no āra vai ja tās atrodas tirdzniecības centros, un ja to tirdzniecības platība nepārsniedz 1500 kvadrātmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Lietuvā no sestdienas apturēs sertifikātus, bet ieviesīs citus ierobežojumus

LETA--LRT, 02.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi no sestdienas apturēt nacionālā Covid-19 sertifikāta jeb "iespēju pases" darbību, vienlaikus ieviešot citus ierobežojumus.

Kā pēc valdības sēdes uzsvēruši ministri, "iespēju pase" netiek atcelta pilnībā un valdība to joprojām patur savā risinājumu arsenālā. Tomēr premjerministre Ingrīda Šimonīte izteikusi cerību, ka šā dokumenta darbību vairs nenāksies atjaunot.

Viņa arī atgādinājusi, ka sertifikāta ieviešana pērn ļāva uzņēmumiem pēc karantīnas atsākt darbu, bet vēlāk, saslimstībai atkal pieaugot, deva iespēju darbu neapturēt, kā arī pamudināja daļu cilvēku vakcinēties pret Covid-19.

Kā norādījis veselības ministrs Arūns Duļķis, lēmums par "iespēju pases" darbības apturēšanu pieņemts, jo mainījusies epidemioloģiskā situācija.

"Izplatoties daudz lipīgākajam koronavīrusa omikrona paveidam, risks inficēties joprojām pastāv gan nevakcinētām, gan pilnībā vakcinētām vai pārslimojušām personām, tāpēc "iespēju pases" loma sabiedrības pasargāšanā un Covid-19 izplatības riska mazināšanā būtiski sarukusi," teikts lēmuma pavaddokumentā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi no nākamās nedēļas atvieglot virkni līdzšinējo karantīnas ierobežojumu attiecībā uz cilvēku pulcēšanos, veikalu, kafejnīcu un baseinu darbību.

Jaunas priekšrocības noteiktas arī tā dēvētās iespēju pases īpašniekiem - cilvēkiem, kuri pārslimojuši Covid-19, vakcinēti vai saņēmuši negatīvus testa rezultātus pēdējās diennakts laikā. Šāds dokuments, kā jau ziņots, Lietuvā arī stāsies spēkā pirmdien, 24.maijā.

Brīvdabas pasākumos turpmāk būs ļauts piedalīties līdz 300 cilvēkiem, bet iekštelpās - līdz 150 skatītājiem, aizpildot ne vairāk par 30% no kopējā sēdvietu skaita, savukārt gadījumā, ja pasākumā piedalās tikai "iespēju pases" īpašnieki, brīvā dabā dalībnieku skaits drīkstēs sasniegt 2000, bet attiecībā uz pasākumiem iekštelpās lēmums vēl tiks pieņemts. Dabas takās, zooloģisko un botānisko dārzu āra teritorijā būs atļautas ekskursijas ar gidu grupās līdz 25 cilvēkiem ar iepriekšēju dalībnieku reģistrāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dogecoin ir meme kriptovalūta, kas 2013. gadā aizsākās kā joks, galu galā sasniedza kopējo novērtējumu vairāk nekā 80 miljardu ASV dolāru apmērā un visu laiku augstāko vērtību (ATH) 0,7376 ASV dolāru apmērā. Kopš tā laika monētas vērtība ir samazinājusies par 91%.

Pamatojoties uz pašreizējo Dogecoin cenu 0,064$ par vienu žetonu, hipotētiska 1$ mērķa cena nozīmē peļņu gandrīz 15 reižu apmērā. Vai tas vispār ir iespējams? Aplūkosim sīkāk, kāpēc Dogecoin turētājiem vajadzētu nopietni pārskatīt savas cerības. Tāpat pastāstīsim vairāk par labākajām jaunajām Dogecoin alternatīvām – Wall Street Memes un Chimpzee.

Dogecoin cenas vēsture

Pirms iedziļināties Dogecoin cenu prognozē, ir vērts ielūkoties galvenajos Dogecoin cenas vēstures punktos:

• Dogecoin sākotnēji tika izveidots kā joks, pamatojoties uz "doge meme”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maltas "zelta pasu" programma nākamgad ienesīs valsts budžetā par 40 miljoniem eiro mazāk nekā pērn, taču valdība neplāno no tās atteikties, neskatoties uz Briseles kritiku.

Malta sāka tirgot pases bagātiem ārvalstniekiem 2014.gadā. Veicot investīcijas Maltā par aptuveni 1,2 miljoniem eiro, bagātnieki saņem arī tiesības pārvietoties Eiropas Savienībā un izmantot bloka finanšu sistēmas.

Šī programma izpelnījās pretrunīgus vērtējumus jau no sākta gala, galvenokārt tādēļ, ka Maltas pilsonību šādā ceļā ieguva daudzi Krievijas, Saūda Arābijas un Ķīnas pilsoņi, no kuriem daudzi ir saistīti ar savas valsts valdībām, lielajiem uzņēmumiem vai karaļnamiem.

Bažas pastiprinājuši lielie finanšu skandāli, kuros iesaistīti šādi jaunie Maltas pilsoņi, tai skaitā skandāli par naudas atmazgāšanu, krāpšanos un kontrabandu.

Eiropas Komisija (EK) ir sākusi pret Maltu procedūru par Eiropas Savienības (ES) tiesību normu pārkāpšanu saistībā ar "zelta pasēm" un nodevusi šo jautājumu izskatīšanai ES Tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras valdība līdz šim atņēmusi pilsonību 222 bagātiem investoriem un viņu ģimenes locekļiem, kuriem iepriekš tikušas izsniegtas tā dēvētās zelta pases.

Pases atņemtas 63 investoriem un 159 viņu ģimenes locekļiem, tajā skaitā sievām, bērniem un vecākiem, atklāja valdība.

Kipras valdība cenšas uzlabot savu reputāciju, kas cieta no "zelta pasu" programmas, kuras ietvaros 13 gadu laikā Kipras pilsonību varēja saņemt, veicot investīcijas valsts ekonomikā.

Programma asu kritiku izpelnījās, kad 2020.gadā televīzijas žurnālisti slepus nofilmēja, kā parlamenta spīkers un kāds ietekmīgs deputāts apgalvo, ka varētu apiet noteikumus, lai piešķirtu pilsonību izdomātam Ķīnas investoram, kurš Ķīnā it kā notiesāts par krāpšanu.

Televīzijas eksperiments izraisīja sašutumu gan Kiprā, gan Eiropas Savienībā, tādēļ valdība atcēla "zelta pasu" programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Lietuva pagarina karantīnu līdz jūnija beigām, atvieglo ierobežojumus

LETA--LRT, 26.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas valdība trešdien pagarināja valstī Covid-19 dēļ noteikto karantīnu vēl par mēnesi - līdz jūnija beigām, taču nolēma mīkstināt ierobežojumus.

Karantīna pagarināta līdz 30.jūnijam.

Ierobežojumu atvieglojumi stāsies spēkā 1.jūnijā.

Pašlaik restorānu, kafejnīcu un bāru āra terases jāslēdz plkst. 22, bet nākammēnes tās drīkstēs strādāt līdz plkst.24. Būs atļauts arī apkalpot iekštelpās tos klientus, kuriem ir "iespēju pases". Tādas Lietuvā tiek izmantotas kopš šīs nedēļas, un tās apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, pārslimojis šo slimību vai arī viņam nesen bijis negatīvs koronavīrusa testa rezultāts.

Naktsklubiem, kas slēgti kopš novembra, būs atļauts strādāt no plkst. 7 līdz 24, taču arī tos drīkstēs apmeklēt tikai tie, kuriem ir "iespēju pases".

Tiks samazināti ierobežojumi publiskiem pasākumiem. Brīvdabas pasākumos drīkstēs piedalīties neierobežots cilvēku skaits, bet pasākumos iekštelpās - 250 cilvēki. Taču, ja organizatori pasākumos telpās ielaidīs tikai tos, kuriem ir iespēju pases, tad tos drīkstēs apmeklēt līdz 2000 cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sadarbībā ar Iekšlietu ministriju (IeM) un Ministru kabinetu (MK) vienojusies valsts nodevu par pasi palielināt par 4 eiro, informēja PMLP.

Iepriekš nodevu par pasi tika rosināts palielināt divas reizes, līdzšinējo 30 eiro vietā iedzīvotājiem liekot maksāt 60 eiro.

Galīgais lēmums par to būs jāpieņem Ministru kabinetam.

Apstiprinot jauno risinājumu, valsts nodeva par pases izsniegšanu paātrinātā kārtībā divu darba dienu laikā tiks noteikta 60 eiro apmērā līdzšinējo 55 eiro vietā.

Plānots arī saglabāt atvieglojumus personām, kuras atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā, bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem, personām ar I vai II grupas invaliditāti, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

Daļu no iepriekš plānotās valsts nodevas izmaksām, piemēram, sertifikācijas pakalpojuma izdevumus, kas saistīti ar dokumentu drošību, ieguldījumus tehnoloģijās, lai nodrošinātu dokumentu sagatavošanu, plānots segt, piesaistot finansējumu no citiem avotiem, tostarp Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem un valsts budžeta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas valdība aizliedz anonīmu pieslēgšanos publiskiem Wi-Fi tīkliem

LETA--NEWSRU, 08.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs parakstījis lēmumu, kurā noteikts, ka Krievijā publiskās vietās vairs nebūs iespējams anonīmi pieslēgties atvērtiem Wi-Fi tīkliem.

Turpmāk sakaru operatoriem būs jāidentificē lietotājs, norādot viņa vārdu, uzvārdu, tēva vārdu, kā arī pases rekvizītus un dzīvesvietu.

Turklāt operatoram būs nepieciešams uzstādīt unikālu ierīces numuru, ar kura palīdzību lietotājs iekļūs tīklā. Iegūtie dati tiks glabāti pusgadu un vajadzības gadījumā nodoti tiesībsargāšanas iestādēm.

Noteikumi ieviesti saistībā ar drošības situāciju, informēja Valsts dome. «Notiek informācijas karš. Anonīma pieslēgšanās internetam publiskās vietās ļauj nesodīti veikt pretlikumīgas darbības. Atrast pārkāpēju ir ļoti grūti,« laikrakstam Izvestija skaidro Valsts domes informācijas politikas komitejas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Vadims Deņgins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Neraugoties uz ES spiedienu, Malta neatsakās no pasu tirgošanas ieceres

LETA--DW, 17.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Malta neatteiksies no ieceres tirgot savas pases ārzemniekiem, neraugoties uz Eiropas Savienības (ES) iebildumiem. Maltas premjerministrs Džozefs Muskats paudis pārliecību, ka ieceres īstenošanas rezultātā valsts varētu nopelnīt miljardu eiro.

Eiropas Parlaments (EP) pieņēmis nesaistošu rezolūciju, par kuru nobalsojuši teju 90% deputātu, mudinot Maltu atteikties no šīs ieceres, tomēr, kā šķiet, uz Muskatu tā nav atstājusi lielu iespaidu.

«Mana valdība ir ievēlēta, lai valdītu nacionālajās interesēs. Tā ir ievēlēta, lai panāktu pārmaiņas un celtu dzīves līmeni,» žurnālistiem ceturtdien sacīja Muskats, kurš pats ir bijušais EP deputāts. «Mēs esam pieņēmuši zināšanai, kas ir ticis pateikts. Tagad dosimies uz priekšu.»

Attiecībā uz to, kādus cilvēkus apstiprināt plānam, valdība būs «ļoti selektīva», piebilda premjers. Viņš arī atzina, ka pēc tam, kad pagājušajā nedēļā sāka darboties šī programma, jau ir saņemti pirmie pieteikumi. Viņš gan nevēlējās atklāt, tieši cik pieteikumus valdība ir saņēmusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Droši elektroniskās identitātes rīki pieejami vairāk nekā miljonam iedzīvotāju

Jānis Goldbergs, 16.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tāpat kā klātienes saziņā ir situācijas, kurās nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, arī attālināti darījumu un saziņas drošības nosacījumi pieaug, tāpēc arvien biežāk iedzīvotāji tiek aicināti izmantot digitālo pasi – eID karti vai lietotni eParaksts mobile. Tieši šie rīki šobrīd ir vienīgie kvalificētie identitātes apliecināšanas rīki.

Par to izmantošanu un integrēšanu biznesa portālos Dienas Bizness izjautāja VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra Biznesa attīstības daļas vadītāju Kārli Siliņu.

Digitālās identifikācijas jomā 2023.gads nesis un turpinās nest jaunumus. Atsevišķām iedzīvotāju grupām tas šķiet izaicinoši.

2023. gads patiesi ir ieviesis būtiskas korekcijas digitālās identifikācijas jomā. No 1.februāra ne tikai valsts pārvaldei, bet arī komersantiem, kuri sniedz e-pakalpojumus un identificē klientus, ir jānodrošina identifikācija arī ar nacionālās identifikācijas rīkiem – eID karti un eParaksts mobile. Tas, ko valsts ir izdevusi – eID karte un rīku eParaksts mobile -, nav ignorējams, un šīm lietām ir jābūt iekļautām pakalpojumu grozā līdzās citām iespējām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Malta aptur "zelta pases" programmu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem

LETA--UKRAINSKA PRAVDA, 02.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Malta strauji mainījusi savu pozīciju un apturējusi tā dēvētās zelta pases izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, vēstīja izdevums "Times of Malta".

Valsts valdība trešdien paziņoja, ka saistībā ar "jaunākajiem notikumiem" nepieciešamās pārbaudes "zelta pases" izsniegšanai nevar veikt atbilstoši.

"Tādējādi Malta uz nenoteiktu laiku apturējusi Krievijas Federācijas un Baltkrievijas pilsoņu iesniegumu iepriekšminētajam statusam izskatīšanu," pavēstīja valdība.

Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi nevarēs saņemt Maltas pilsonību nedz apmaiņā pret investīcijām, nedz uzturēšanās atļauju apmaiņā pret investīcijām, kam nepieciešama atjaunošana reizi gadā.

Malta sāka pārdot pases bagātiem ārzemniekiem 2014.gadā. Veicot investīcijas Maltā, bagātnieki saņem arī tiesības pārvietoties Eiropas Savienībā un izmantot bloka finanšu sistēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu izlūkošanas dienests (FID) šogad sešos mēnešos izdevis 227 rīkojumus, iesaldējot iespējami noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus 327,56 miljonu eiro apmērā, informēja FID.

FID skatījumā, 2020.gada pirmo pusgadu lielā mērā raksturo Covid-19 pandēmijas radītie izaicinājumi un izmaiņas gan pasaules, gan nacionālā mērogā. Pandēmija esot izgaismojusi jaunas tendences un tipoloģijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā, kā arī piespiedusi pielāgot darba specifiku tās radītajiem apstākļiem.

FID vadība uzskata, ka iestādei izdevies saglabāt ierasto darba tempu, kā arī nodrošināt darbības rezultātus, kas līdzvērtīgi iepriekšējiem periodiem, ko demonstrējot tiesībaizsardzības iestādēm nosūtīto materiālu un analizēto lietu skaits, kā arī apturētais jeb iesaldētais iespējami noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Uz nodrupušām ēku fasādēm vairs nesaskaņos jaunas reklāmas

Zane Atlāce - Bistere, 30.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai ierobežotu patvaļīgo būvniecību un uzlabotu situāciju pilsētvidē, otrdien Rīgas domes deputāti pieņēma grozījumus saistošajos noteikumos Par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas un afišu stabu un stendu izmantošanas kārtību Rīgā, kas paredzēs papildu tiesības būvvaldei atteikt izsniegt reklāmas atļaujas.

Grozījumi paredz, ka turpmāk Rīgas pilsētas būvvaldei būs tiesības neizsniegt reklāmas atļauju, ja konstatēts, ka paredzēts reklamēt saimniecisko darbība ēkā, kuras telpu funkcija nav atbilstoši pielāgota un saskaņota.

Tāpat atbalstīts priekšlikums aizliegt izvietot reklāmas uz nekoptām ēku fasādēm, kas būvvaldes ieskatā būs papildu stimuls ēku īpašniekiem uzturēt savus īpašumus sakoptā stāvoklī. Savukārt, lai veicinātu operatīvu kultūras iestādēs notiekošo pasākumu popularizēšanu, noteikts izņēmums, ļaujot kultūras iestādēm mainīt grafisko repertuāra dizainu, neveicot atsevišķu reklāmas dizaina saskaņošanu ar būvvaldi.

Komentāri

Pievienot komentāru