Finanses

Šokējošais rekords

Rudīte Spakovska kopā ar Gerdu Monkeviču, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Augusta inflācija sasniegusi 10.1 %, lielāko lomu pieaugumā spēlējušas pārtikas cenas, kas paliks inflācijas dzinējspēks arī tuvākā nākotnē.

Šā gada augustā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar pērnā gada augustu, palielinājies par 10.1%, t.sk. precēm par 8,7%, bet pakalpojumiem - par 13,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ekonomikas ministrija to raksturo kā «strauju cenu pieaugumu šim mēnesim». Latvijas Banka uzskata, ka ne tikai nepieciešams pārskatīt un, iespējams, ieviest jaunus pretinflācijas pasākumus, bet arī mudina valdību strādāt pie budžeta ar pārpalikumu 1% no IKP apmēra jau šogad, un, būtiski lielāku, nekā patlaban plānots, pārpalikumu nākamā gada budžetā - 2% no IKP.

Nesagaidījām...

Tradicionāli augustā, tirgū ar pilnu sparu ienākot jaunajai ražai un pateicoties vasaras preču atlaidēm, vērojams inflācijas skrējiena pierimums vai pat deflācija, bet šogad šie apstākļi inflācijas skrējienu ievērojami mazināt nespēja. CSP dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2007.gada augustā, salīdzinot ar 2007.gada jūliju, palielinājās par 0,4%, lai gan pērngad augustā cenas, salīdzinot ar jūliju, samazinājās par 0.2 %. Augstā gada inflācija lielā mērā vērtējama kā iepriekšējo periodu straujās ekonomikas izaugsmes inerce, taču vērojami arī jauni faktori, kas mudina apsvērt stingrāku pretinflācijas pasākumu nepieciešamību, uzskata Latvijas Banka. «Lai arī pārtikas cenās vērojams sezonāls kritums, kas pozitīvi, taču nozīmīgu augšupvērstu ietekmi atstājuši divi salīdzinoši jauni faktori. Pirmkārt, cenu lēcienu kopš jūlija turpina tabakas izstrādājumu cenas - apsteidzot līmeņus, ko varētu sagaidīt tabakas akcīzes nodokļa pieauguma iespaidā. Otrkārt, pēc neliela pārtraukuma atsācies cenu kāpums neregulējamo pakalpojumu sektorā, kas gada griezumā kāpis par 14%, t.sk. ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumi, bet galvenokārt finanšu starpniecībā - apdrošināšanā,» norādīts Latvijas Bankas paziņojumā. «Inflācija būtu bijusi augstāka, ja nebūtu neliels sezonas cenu samazinājums atsevišķām pārtikas precēm. Taču turpmāk pārtika varētu būt viena no inflācijas pieauguma veicinātājām,» uzsver SEB Unibankas galvenais ekonomists Andris Vilks. Db jau ziņoja (22.08.), ka, pasaules pārtikas tirgus situācijas un augošo ražotāju izmaksu dēļ, līdz šā gada beigām pārtikas cenu kāpums varētu uzņemt sen neredzētus apgriezienus, dažādās pārtikas preču grupās paaugstinoties no 10 % līdz 50%.

Spirāle strādā

«Pakalpojumu cenu kāpumā, kas bijis lielāks nekā preču cenu kāpums, jau pilnībā izpaužas inflācijas spirāles darbība un iepriekš piedzīvotais straujais darba algu pieaugums, un tas, atšķirībā no nodokļu izmaiņām, ir daudz ilgākas ietekmes faktors,» skaidro Ieva Vēja, DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas analītiķe. Viņasprāt, uzskatāmi to varot redzēt transporta grupā, kur transporta pakalpojumiem cenas aug, neskatoties uz nozīmīgākās izmaksu pozīcijas - degvielas - cenu samazināšanos. «Ja degvielas cenas salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu ir kritušās par 1,7%, transporta pakalpojumu cenas augušas par 18%,» skaidro DnB NORD analītiķe. «Patēriņa cenu pieauguma tempu palielinājums šī gada augustā norāda uz to, ka inflācijas otrās kārtas efekts (algu pieaugums, ražotāju cenu kāpums u.c.) un inflācijas gaidas vēl arvien ir ļoti spēcīgi faktori, kas ietekmē patēriņa cenu kāpumu,» atzīst arī Ekonomikas ministrija.

Divciparu - neprognozē

«Lai gan 12 mēnešu inflācija sasniegusi divciparu skaitli, tomēr gada vidējā inflācija līdz gada beigām, visdrīzāk nesasniegs divciparu skaitli,» domā A. Vilks. Līdzīgi domā Ekonomikas ministrija, kura uzskata, ka līdz gada beigām inflācijas tempi būtiski neizmainīsies un acīmredzot ministrijas prognozes par 8 % inflāciju 2007. gadā paliek spēkā. Tajā pašā laikā eksperti kritiski vērtē valdības pretinflācijas plāna darbību, kas «pozitīvi vērtējams atsevišķu nozaru sakārtošanas aspektā, patēriņa pieauguma un inflācijas samazināšanas jomā ietekmi vēl nav devis,» klāsta I. Vēja.

Inflācijas gaidas

Gada griezumā lielāko ietekmi - 1.02 %punktus - uz inflācijas rādītājiem atstājuši ēdināšanas pakalpojumu un tabakas izstrādājumu cenas, inflāciju par 0.92 %punktiem palielinājušas maizes un graudaugu izstrādājumu cenas, bet gaļas un tās izstrādājumu cenas - par 0.86 %punktiem, informē CSP. «Nākamā gada sākumā nodokļa likmes atkal tiks paceltas, un tas turpinās ietekmēt inflācijas rādītājus,» par tabakas izstrādājumu ietekmi uz inflācijas rādītajiem saka I. Vēja. «Inflāciju veicināja gan valdošais patēriņa bums un izmaksu kāpums, kā arī vairāku regulēto cenu ietekme,» uzskata A. Vilks, uzsverot, ka «visam tam caurvijas noturīgas inflācijas gaidas».

Deldē konkurētspēju

Inflācijas straujais kāpums netīk vairumam uzņēmēju, īpaši eksportpreču ražotājiem, kas deldē to konkurētspēju un spiež meklēt risinājumus.

«Šitāda inflācija ir katastrofa,» atzīst SIA Daiļrade koks valdes priekšsēdētājs Andris Jansons. Savu teikto viņš pamato ar to, ka algas strādājošajiem nāksies palielināt, bet ārvalstu pircēji nelabprāt palielina iepirkumu cenas par dažiem procentiem vai to desmitdaļām. «Visas diskusijas ar ārvalstu pircējiem šobrīd notiek tikai par cenām, jo esam sasnieguši līmeni, kad esam teju vai dārgāki par konkurentiem - Lietuvā un Polijā strādājošajiem uzņēmumiem,» situāciju raksturo A. Jansons. Arī Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas vadītājs Guntis Strazds atzīst, ka eksporta precēm cenas, pamatojoties ar inflāciju, nepacelsi. Tas reāli nozīmējot, ka ražotāju izmaksās inflācijas ietekme ir jūtama, bet paaugstināt saražotā cenas, lai to kompensētu, nevar. Vislielākā ietekme tekstila nozarē esot tieši darba algu pieaugumam.

Skar tāpat kā citus

«Inflācija uz degvielas tirgu kopumā tiešu iespaidu neatstāj, taču degvielas tirgotāju tā ietekmē tāpat kā jebkuru citu uzņēmēju, kurš izjūt darba algas kāpumu un izmaksu pieaugumu,» skaidro SIA Alexela Oil Latvia valdes loceklis Jānis Blūms. «Tā kā neviens uzņēmējs nevar atļauties strādāt ar zaudējumiem, nereti esam spiesti paaugstināt cenas, lai segtu pieaugošo pašizmaksu,» norāda a/s Virši-A valdes loceklis Andris Priedītis. Protams, var teikt, ka tas ir kā apburtais loks - paaugstinoties degvielas cenām, nesnauž attiecīgi citas nozares. Inflācija neietekmē degvielas cenu, jo, pat ņemot vērā akcīzes likmes pieaugumu, benzīna un dīzeļdegvielas cenas šobrīd ir tādā pašā līmenī, kā bija pērn augustā, uzskata Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas prezidents, SIA Astarte nafta direktors Ojārs Karčevskis.

Apdraud atdevi

«Telekomunikāciju nozare ir starp tiem tautsaimniecības virzieniem, kas patlaban piedzīvo visstraujāko izaugsmi un ir apjomīgu investīciju objekts. Kritiski augstas inflācijas apstākļos investīciju atdeve tiek apdraudēta, kas savukārt pasliktina mūsu valsts investīciju vidi,» norāda Baltkom preses sekretārs Lauris Kļaviņš, piebilstot, ka uzņēmums, plānojot nākamā gada budžetu, seko valsts attīstības ekonomiskajiem indikatoriem un pieaugošais inflācijas procents liek vēl rūpīgāk izsvērt nākamā finanšu perioda investīciju objektus. Mobilo sakaru pakalpojumu cenas ir viens no retajiem faktoriem, kas samazina inflācijas pieaugumu Latvijā. «Tele2 pieeja ir veicinājusi cenu pazemināšanos gan priekšapmaksas, gan pēcapmaksas un biznesa klientu segmentos,» norāda Tele2 mārketinga direktors Jānis Spoģis.

Nesteidzas ar budžetu

Ir skaidrs, ka izmaksu pieaugumu nākamā gada budžetā plānosim noteikti, taču konkrētu skaitli šobrīd ir grūti nosaukt, tas varētu būt ap 7 %, jo ir jāzina, kādi būs inflācijas apkarošanas plāna rezultāti, proti, kā tas būs ietekmējis inflācijas rādītājus septembrī un oktobrī skaidro J. Blūms. A/s Virši-A, plānojot budžetu 2008. gadam, veic rūpīgu risku izvērtēšanu, tomēr inflācijas koeficienta un tā ietekmes analīzes metodiku, pēc A. Priedīša teiktā, neesot ieviesuši. Tomēr viņš nenoliedz, ka budžeta plānošanā tiek paredzētas rezerves, lai inflācija neradītu pārāk lielus robus kompānijas budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO: Daudzviet Eiropā pārspēti karstuma rekordi

LETA, 25.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien daudzviet Francijā, Anglijā, Beniluksa valstīs un Vācijā pieredzēta augstākā gaisa temperatūra kopš mērījumu sākuma 18.-19.gadsimtā, lēš sinoptiķi.

Rietumeiropā valdošais karstums gan jūnijā, gan šomēnes saistīts ar svelmaina gaisa ienākšanu no Āfrikas. Spāniju tas sasniedz visai bieži, tādēļ tur šonedēļ nav apdraudēts absolūtais karstuma rekords, savukārt līdz Anglijai, Nīderlandei un Skandināvijai Āfrikas svelme nokļūst reti.

Meteorologi skaidro, ka globālā sasilšana karstuma viļņus padara intensīvākus, kā arī palielina to atkārtošanās biežumu.

Lielbritānijas meteoroloģijas dienests prognozē 60% varbūtību, ka vietām Anglijas dienvidos un austrumos termometra stabiņš pēcpusdienā pakāpsies līdz +39 grādiem, pārspējot Apvienotās Karalistes absolūto karstuma rekordu - 2003.gadā reģistrētos +38,5 grādus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Platforma Rekords iesniedz maksātnespēju

Līva Melbārzde, 28.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūzikas ierakstu kompānija Platforma Rekords tiesā iesniegusi maksātnespējas procesa pieteikumu, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 23.decembrī ierosinājusi maksātnespējas lietu.

Par Platforma Rekords administratori izvēlēta Svetlana Titova, taču viņa līdz 29.decembra dienas vidum no šiem pienākumiem vēl var atteikties, ziņo aģentūra LETA. Uzņēmuma publiskie tālruņa numuri nedarbojas.

Platforma Rekords 2009.gadā strādāja ar 360,3 tūkstošu latu apgrozījumu, kas ir par 35% mazāk, salīdzinot ar gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma zaudējumi bija 35,9 tūkstoši latu, kas ir 2,8 reizes vairāk nekā 2008.gadā, liecina Lursoft datubāzē publiskotais kompānijas darbības pārskats.

Uzņēmuma finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka apgrozījums pērn samazinājās saistībā ar vispārējo ekonomisko situāciju valstī. Platforma Rekords vadība gan bija plānojusi nostiprināt vietu Latvijas tirgū un vēstīja, ka iecerējusi sākt aktīvu Latvijas mūziķu popularizēšanu ārpus robežām, kā arī turpināt pārdošanu digitālā veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atzīst Platforma Rekords maksātnespēju

Elīna Pankovska, 05.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa pasludinājusi mūzikas ierakstu kompānija Platforma Rekords maksātnespējas procesu, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistra mājas lapā.

Kreditori savus prasījumus pret parādnieku var iesniegt maksātnespējas administratoram Svetlania Titovai līdz šā gada 3.februārim.

DB jau rakstīja, ka Platforma Rekords pērn strādājusi ar 360,3 tūkst. Ls lielu apgrozījumu, kas ir par 35% mazāk, salīdzinot ar gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma zaudējumi bija 35,9 tūkst. Ls, kas ir 2,8 reizes vairāk nekā 2008.gadā, liecina Lursoft datubāzē publiskotā informācija.

Uzņēmuma finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka apgrozījums pērn samazinājās saistībā ar vispārējo ekonomisko situāciju valstī. Platforma Rekords vadība gan bija plānojusi nostiprināt vietu Latvijas tirgū un vēstīja, ka iecerējusi sākt aktīvu Latvijas mūziķu popularizēšanu ārpus robežām, kā arī turpināt pārdošanu digitālā veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Gada lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā

Lato Lapsa, Kristīne Bormane, pietiek.com, speciāli Db, 27.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Pērnais rekords – 36,6 miljoni eiro.

Laikraksts Dienas Bizness šodien publicējis sarakstu: gada 20 lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā. Pērnais rekords – 36,6 miljoni eiro

DB sāk publicēt ekskluzīvus datus – pilnu informāciju par pagājušā gada 20 lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā, Jūrmalā un pārējā Latvijā. 2016. gada lielākā darījuma summa bija Latvijas apstākļiem fantastiska – 91 miljons eiro, bet pagājušā gada rekords ir bijis pieticīgāks – «tikai» 36,6 miljoni eiro.

Pērnā gada dārgākais nekustamā īpašuma darījums noticis ar biroju centra Place Eleven ēku un 8317 kvadrātmetru lielu zemesgabalu Sporta ielā 11, Rīgā. To par vairāk nekā 36 miljoniem eiro divos darījumos pārdevusi Ieguldījumu pārvaldes AS INVL Asset Management. Darījumu ar 24 miljonu eiro kredītu finansēja ABLV Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajās dienās Rietumeiropā gaidāma liela svelme, kas - līdzīgi karstuma vilnim jūnijā - vietām pārspēs absolūtos karstuma rekordus, brīdina sinoptiķi.

Spānijā jau vairākas dienas valda karstums līdz +42 grādiem, pirmdien arī Francijas dienvidos gaidāma gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +40 grādiem. Nedēļas vidū nebijusi svelme sasniegs Francijas ziemeļu daļu un Beniluksa valstis.

Pastāv liela iespēja, ka ceturtdien Parīzē tiks pārspēts Francijas galvaspilsētas absolūtais temperatūras rekords - 1947.gada 28.jūlijā reģistrētie +40,4 grādi.

Iespējams, ceturtdien arī Beļģijā un Nīderlandē gaisa temperatūra pakāpsies līdz augstākajai atzīmei novērojumu vēsturē. Pašreizējais nacionālais karstuma rekords Beļģijā ir +38,8 grādi 1947.gadā, Nīderlandē tie ir +38,6 grādi 1944.gadā. Briselē prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +39 grādiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO: Rīgas Motormuzejā apskatāms pasaulē ātrākais elektromobilis

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Motormuzejā iespējams aplūkot starptautisko Pikes Peak kalnā braukšanas sacensību čempionu elektroauto klasē – Andra Dambja un viņa komandas konstruēto «eO PP100».

Elektromobilim «eO PP100» ir tērauda cauruļu rāmis un oglekļa šķiedras virsbūve, tā svars - 1200 kg. Spēkrats aprīkots ar septiņiem elektromotoriem, kuru griezes moments ir 2520 Nm, jauda - 1600 ZS un maksimālais ātrums 260 km/h.

2016.gada sacensībās latviešu konstruēto 1600ZS elektromobili pilotēja pieredzējušais jaunzēlandiešu braucējs Rīss Millens (Rhys Millen), kas 20 kilometru garo trasi ar 156 pagriezieniem pievarēja 8 minūtēs un 57 sekundēs. Elektromobiļu klasē šis rekords vēl nav pārspēts. Savukārt Pikes Peak trases rekords kopējā ieskaitē pieder franču autorallija pilotam Sebastjēnam Lēbam (Sébastien Loeb), kurš to uzstādīja 2013. gadā ar «Peugeot», finišu sasniedzot pēc 8 minūtēm un 13 sekundēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz četrās meteoroloģisko novērojumu stacijās sasniegts jauns 28. decembra maksimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Piemēram, Ainažos sestdien gaiss iesilis līdz plus 6,8 grādiem pēc Celsija, pārspējot iepriekšējo rekordu, kas tika novērots 2006. gadā, gaisam iesilstot līdz 5,7 grādiem pēc Celsija.

Tāpat jauns rekords ir Rūjienā, kur termometra stabiņš sasniedz plus 6,4 grādus pēc Celsija. Tādējādi pārspēts 1975. gada rekords, kad bija plus 6,3 grādu pēc Celsija silta diena.

Rekordi pārspēti arī Skultē (plus 6,8 grādi pēc Celsija; iepriekšējais rekords 1998. gadā – 6,3 grādi pēc Celsija), un Ventspilī (6,9 grādi pēc Celsija, bet iepriekš, 1975. gadā – plus 6,4 grādi pēc Celsija).

Ilgtermiņa prognozes šobrīd rāda, ka vēl līdz Vecgada dienai Latvijā pieturēsies silts un mitrs laiks, tomēr Jaunā gada pirmajās dienās varētu kļūt nedaudz vēsāks. Latvijas austrumos gaisa temperatūra šajā periodā pieturēsies -1...-3 grādu robežās visas diennakts garumā, bet Latvijas rietumos, izņemot jūras piekrasti, neliels sals ir gaidāms vien nakts stundās, bet dienas laikā gaisa temperatūra sasniegs jau pozitīvas termometra stabiņa atzīmes, ziņo LVĢMC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV loterijā Powerball trīs laimīgo biļešu īpašnieki trešdien vinnēja nepilnus 1,59 miljardus ASV dolāru (1,5 miljardus eiro), kas ir pasaules rekords loteriju vēsturē, paziņoja amatpersonas.

Izlozi vēroja miljoniem televīzijas skatītāju. Laimīgie skaitļi bija 8, 27, 34, 4 un 19, bet loterijas bumbiņa Powerball bija ar 10.numuru.

«Tas ir oficiāli. Šodienas Powerball izlozē ir trīs džekpotu laimējušas biļetes: Kalifornijas, Floridas un Tenesī štatos,» mikroemuāru vietnē Twitter pavēstīja uzņēmums California Lottery.

Laimests dienas lielāko daļu bija 1,5 miljardi dolāru (1,4 miljardi eiro), kas jau bija pasaules rekords loteriju vēsturē, bet vēlāk pieauga līdz nepilniem 1,59 miljardiem dolāru, ziņoja telekanāls ABC News.

Laimētājiem būs lielais laimests jāsadala vienādās daļās. Loterijas noteikumi paredz, ka uzvarētājs var izvēlēties, vai saņemt laimestu ikgadējos maksājumos 29 gadu laikā, vai visu vinnesta summu uzreiz - pēc nodokļu nomaksas, kas šajā gadījumā kopumā ir 860 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā naktī Alūksnē, Rūjienā un Zosēnos pārspēts, bet Priekuļos atkārtots 12.jūlija minimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra ieraksts Twiter.

Zosēnos ar +4.3 grādiem uzstādīts arī jauns visas Latvijas 12. jūlija rekords. Iepriekšējais 12.jūlija aukstuma rekords valstī bija +4,9 grādi 1965.gadā.

Nedēļas izskaņā, mazinoties zema spiediena ieplakas ietekmei, laika apstākļi uzlabosies - nokrišņu būs mazāk un sestdien gaidāms lielākoties saulains un sauss laiks, tomēr šī brīža prognoze liecina, ka nākamās nedēļas pirmajā pusē Latvijai pietuvosies kārtējais ciklons, līdz ar to atkal līs lietus un vietām ducinās pērkons.

Nedēļas nogalē atmosfēras spiedienam pakāpeniski paaugstinoties, zema spiediena ieplakas ietekme mazināsies un laika apstākļi nedaudz uzlabosies. Mākoņu daudzums mazināsies un dienā bieži starp mākoņiem uzspīdēs saule. Ja vēl naktī uz piektdienu vietām valsts teritorijā ir gaidāms īslaicīgs lietus, tad piektdien dienā un sestdien saglabāsies lielākoties sauss laiks. Pūšot lēnam galvenokārt ziemeļu, ziemeļrietumu vējam, naktī un no rīta vietām veidosies migla.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas, vai Jēkabpilī vakar tika uzstādīts Ginesa rekords par skaitliski vislielākajām kāzām, kas vienlaicīgi notikušas gaisa balonos, taps zināms vien pēc vairākām nedēļām, atzina festivāla Love Cup 2016 sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Auziņa.

Jau vakar pēc kāzu ceremonijām tika saņemts diploms no Ginesa rekordu Ukrainas organizācijas, un tās vadība apgalvo, ka ir izpildītas visas prasības, lai rekords tiktu ieskaitīts. Tomēr galvenais atzinums tiks gaidīts no galvenās organizācijas, kas atrodas Londonā. Ukrainas organizācija atzinusi, ka tās tiešām bijušas skaitliski lielākās kāzas, kas vienlaicīgi notikušas gaisa balonos putna lidojuma augstumā.

Jau patlaban pasākuma organizatori apkopo visus nepieciešamos dokumentus un pierādījumus, lai tos šīs nedēļas laikā nosūtītu uz Londonu. Taču sagaidāms, ka atbilde nebūs ātrāk kā vien pēc vairākām nedēļām, prognozēja Auziņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākie nekustamā īpašuma darījumi Jūrmalā: rekords - 3,10 miljoni

Lato Lapsa, Kristīne Bormane, pietiek.com, speciāli DB, 22.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Dienas Bizness" turpina publicēt ekskluzīvus datus – pilnu informāciju par pagājušā gada 25 lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā, Jūrmalā un pārējā Latvijā.

Kūrortpilsētā pērn reģistrēti tikai 15 darījumi, kuros darījuma summa bija miljons eiro vai vairāk, un darījuma cenas rekords ir bijis pieticīgs – 3,1 miljons eiro

Ieskats TOP darījumos:

1997. gadā dzimusī Latvijas pilsone Mona Martinsone divos darījumos, katrā nopērkot pusi, pagājušā gada 20. un 21. maijā nopirka 3735 kvadrātmetrus zemes ar dzīvojamo māju Vikingu ielā 25, Jūrmalā. Īpašumu pārdeva SIA "MMA Invest", kas to ieguva 2017. gadā par trīs miljoniem eiro. Darījums veikts bez hipotekārajiem kredītlīdzekļiem.

1953. gadā dzimusī Marina Mamontova pagājušā gada 19. jūnijā nopirka pusi no 5519 kvadrātmetru liela zemesgabala Ernesta Birznieka-Upīša ielā 3, Jūrmalā, uz kura atrodas divas dzīvojamās mājas, pirts ēka, saimniecības ēka un noliktavas ēka ar nojumi. Īpašumu pārdeva Kiprā reģistrēts uzņēmums "Tobis Ent, Limited". Iepriekšējais darījums ar šo nekustamo īpašumu slēgts 2012. gadā par 3,83 miljoniem latu (5,45 miljoni eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu ražotājs Audi 2008. gadā pirmo reizi uzņēmuma vēsturē pārdevis vairāk nekā vienu miljonu automobiļu. Ar 1 003 400 pārdotām vienībām visā pasaulē, Audi palielinājis pārdošanas apjomu par 4.1%, informē kompānija.

Audi izaugsmes mērķi īpaši veiksmīgi sasniegti Eiropas tirgos un Āzijas – Klusā okeāna reģionā. Rietumeiropā vienas vienības pārdošanas apjomi decembrī (53 900) pārsniedza iepriekšējā gada rādītājus par 22.7%. Kopumā 2008. gadā Audi šajā reģionā pārdeva 667 000 automobiļus, par 2.5% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Āzijas – Klusā okeāna reģionā Audi decembrī piegādājis jaunus automobiļus apmēram 14 000 klientiem, kas nozīmē pārdošanas apjomu pieaugumu par 15.6%. Visa gada laikā šajā reģionā Audi iegādājās 155 100 klienti – par 15.6% vairāk nekā 2007. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO: Ņujorkas izsolē Monē un Matisa darbi pārdoti par rekordcenām

LETA, 09.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkā otrdien sākusies nelaiķa baņķiera Deivida Rokfellera mākslas darbu kolekcijas izsole un tajā Kloda Monē un Anrī Matisa darbi pārdoti par izsoļu rekordcenām, pavēstīja izsoļu nams «Christie's».

Monē «Nympheas en fleur», kas ir viens no franču impresionista ūdensrožu cikla darbiem, otrdienas vakarā pārdots par 84,69 miljoniem dolāru (71,35 miljoniem eiro).

Līdzšinējais Monē darbu izsoļu cenas rekords bija 81,4 miljoni dolāri, kas «Christie's» izsolē tika iegūti par gleznu «Meule» - vienu no Monē slavenā siena kaudžu cikla darbiem.

Otrdienas izsolē uzstādīts jauns izsoļu rekords Anrī Matisam, kura 1923.gada darbs «Odalisque couchee aux magnolias» tika pārdots par 80,75 miljoniem dolāru. Iepriekšējais Matisa darbu cenas rekords bija 49 miljoni dolāru.

Tomēr par visaugstāko cenu vakara izsolē tika pārdots Pablo Pikaso 1905.gada meistardarbs «Fillette a la corbeille fleurie», kas tika izsolīts par 115 miljoniem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipra padara stingrākus ieceļošanas noteikumus un nosaka citus ierobežojumus pēc tam, kad tur ticis sasniegts jauno Covid-19 gadījumu skaita rekords, trešdien paziņoja veselības ministrs Mihalis Hadžipantels.

No 4.janvāra līdz 15.janvārim katram, kas ierodas Kipras Republikā, būs jāuzrāda negatīvs PCR tests, kas veikts ne vairāk kā 48 stundas pirms došanās ceļā.

Pasažieriem jau tiek prasīts veikt PCR testu uz sava rēķina, ierodoties lidostā.

Tuvākajās dienās stāsies spēkā arī citi jauni noteikumi, kas liek uzņēmumiem nodrošināt to, ka 40% darbinieku strādā attālināti - līdzšinējo 20% vietā.

Viesmīlības nozares uzņēmumi varēs apkalpot tikai sēdošus klientus, un tajos būs aizliegtas dejas.

Lai iekļūtu naktsklubos, izklaides vietās un kāzu svinībās, vakcinētiem viesiem būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts pēdējo 24 stundu laikā. Šī prasība gan neattieksies uz balstvakcīnas saņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pēc nedēļas gaisa temperatūra var pietuvoties absolūtajam Latvijas rekordam - plus 36,4 grādiem

LETA, 28.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc nedēļas - nākamajā pirmdienā un otrdienā - Latvijā gaiss sakarsīs līdz plus 34 grādiem, un var pat būt vēl karstāks, pietuvojoties absolūtajam maksimālās gaisa temperatūras rekordam Latvijā, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Jūlija pēdējās dienās un augusta pirmajā dienā karstums nedaudz atkāpsies. Ja šajās dienās gaidāmi plus 33 grādi, 1.augustā maksimālā gaisa temperatūra būs ap plus 22, plus 27 grādiem. Taču šāds laiks būs tikai īslaicīgi.

Jau nedēļas nogalē atkal kļūs karsts, un svelme iestāsies diezgan strauji, prognozē sinoptiķi. Svētdiena un pirmdiena varētu būt šī perioda karstākās dienas - termometra stabiņš pakāpsies līdz plus 33, plus 34 grādiem, un pastāv varbūtība, ka būs vēl par kādu grādu karstāks.

Absolūtais karstuma rekords Latvijā ir fiksēts 1943.gadā Daugavpilī, 4.augustā, kad gaiss sakarsa līdz plus 36,4 grādiem. Atsevišķi maksimālās gaisa temperatūras rekordi šajās dienās var tikt pārspēti, bet pagaidām gan sinoptiķi neapgalvo, ka varētu tikt pārspēts arī absolūtais gaisa temperatūras rekords.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules akciju tirgus flagmanis šonedēļ atgriezies uz jaunu rekordu sasniegšanas lielceļa.

ASV akciju tirgus dinamiku raksturojošā "Standard & Poor's 500" indeksa (tas apkopo 500 publiski kotēto ASV korporatīvo līderu akciju izmaiņas) vērtība kopš saviem marta zemākajiem punktiem ir palielinājusies jau vairāk nekā par 50%. Tas ir arī bijis pietiekami, lai šonedēļ šis indekss pirmo reizi kopš februāra aizsniegtos līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam. Kopš šā gada sākuma ASV "S&P 500" indeksa vērtība nu ir palielinājusies par 4,8%, ko, ņemot vērā bezprecedenta pasaules nozīmīgāko ekonomiku kritumu, var uzskatīt pat par visai unikālu sniegumu. Gandrīz pat varētu teikt tā – cik ātri akciju cenas saruka, tik ātri tās arī pieauga. Iepriekšējais ASV akciju rekords tika fiksēts 2. februārī. Tādējādi, lai atgrieztos pie jauniem vēsturiskiem maksimumiem, ASV akcijām bija nepieciešamas vien 122 tirdzniecības dienas. Tas pēc lāču tirgus (akciju cenu krituma vismaz par 20%) ir visīsākais šāds periods vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē veidojas «jauns klimata režīms», kuru raksturos līdz šim nepieredzēti karstuma viļņi, secināts šonedēļ žurnālā «Earth’s Future» publicētajā pētījumā.

Pagājušajā vasarā ziemeļu puslodi vienlaicīgi piemeklēja vairāki karstuma viļņi, kuru dēļ dzīvību zaudēja simtiem cilvēku un tūkstošiem tika hospitalizēti. Karstuma dēļ pastiprinājās arī savvaļas ugunsgrēki.

Pētījumā secināts, ka šī karstuma viļņu epidēmija nebūtu sākusies bez cilvēku izraisītām klimata izmaiņām.

Meteorologu prognozes liecina, ka līdzīga situācija var atkārtoties arī šogad, iespējams, signalizējot, ka intensīvi karstuma viļņi kļūst par jauno normu.

Pēdējās dienās apdullinošs karstums skāris vairākas ziemeļu puslodes daļas.

Indijas galvaspilsētā Deli termometra stabiņš pirmdien pakāpās līdz 48 grādiem pēc Celsija, kas ir augstākā Deli jebkad reģistrētā temperatūra jūnijā. Citviet Indijā karstums sasniedzi pat 50 grādus pēc Celsija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

MEŽONĪGI LABA ĒSTGRIBA PLOSĪJĀS JELGAVĀ!

, 27.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 2007. gada 25. augustā visas dienas garumā Jelgavā ikviens pilsētnieks un Jelgavas viesis varēja baudīt Piena, maizes un medus svētku garšu, uzstādot svētku rekordu apmeklētāju skaita ziņā! Kopējais apmeklējums ~ 25 000.

VII Vispārējie Latvijas Piena, Maizes un Medus svētki norisinājās siera zīmē, tāpēc daudzas izdarības, konkursi un aktivitātes bija tiešā saistībā ar sieru.

Svētki nodrošināja vērienīgas un aizraujošas izklaides, brīvā laika pavadīšanas programmu. Piena, maizes un medus svētki ir ne tikai izklaides un atpūtas, bet arī izglītojošs pasākums. Būtiski, ka atšķirībā no citiem svētkiem Latvijā, šajos svētkos netiek tirgoti nekādi alkoholiskie dzērieni!

Svētkiem, kurus piedāvāja Jelgavas Dome un pašvaldības aģentūra "Kultūra" sadarbībā ar biedrību "Mārketinga padome", dota devīze: Esi vesels savas tautas un nākotnes labā!

Savukārt pateicoties Jelgavas pašvaldībai un svētku atbalstītājiem ieejas maksa svētkos bija tik vien kā - Mežonīgi laba ēstgriba.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas sportiste Diāna Dadzīte otrdien Tokijas paralimpiskajās spēlēs uzstādīja jaunu paralimpisko rekordu F-55 medicīnas grupā un izcīnīja bronzas medaļu šķēpmešanas sacensībās.

Dadzītei labākais metiens padevās ceturtajā piegājienā, kad šķēps aizmests 24,22 metru tālumā, kas ir jauns paralimpiskais rekords F-55 medicīnas grupā.

Šķēpmešanā startēja arī sportistes no F-56 medicīnas grupas. Uzvaru ar jaunu pasaules rekordu 24,50 metri svinēja Irānas pārstāve Hašemije Motagiani Moavi. Sudraba godalga ar 24,39 metrus tālu metienu brazīlietei Raisai Rošai Mačado.

Latvijas pārstāve otrajā un piektajā mēģinājumā palika bez rezultāta. Pirmajā piegājienā viņa rīku raidīja 23,98 metru tālumā, trešajā - 23,68 metri, savukārt sestajā mēģinājumā sasniegti 23,34 metri.

Dadzīte pirms pieciem gadiem Riodežaneiro spēlēs uzvarēja ar jaunu pasaules rekordu 23,26 metri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā janvāra nogalē sasniegts 95.markas benzīna vidējās cenas rekords, degvielas litra vidējai cenai pieaugot līdz 1,526 eiro, liecina Eiropas Komisijas (EK) apkopotie dati.

EK ik nedēļu apkopo dalībvalstu datus par vidējām degvielas cenām.

Komisijas dati liecina, ka iepriekšējais rekords tika fiksēts pērnā gada novembrī - 1,508 eiro par litru. Savukārt iepriekš Latvijā 95.markas benzīna augstākā vidējā cena nedēļā tika sasniegta 2012.gada aprīlī, kad litrs šīs degvielas atbilstoši lata kursam pret eiro maksāja 1,507 eiro.

Aizvadītajā nedēļā publiskotā EK informācija par iepriekšējo nedēļu liecina, ka Latvijā litrs 95.markas benzīns nedēļā no 24. līdz 30.janvārim maksāja vidēji 1,526 eiro.

Līdz šim augstākā auto dīzeļdegvielas vidējā cena sasniegta 2012.gada marta vidu, kad litrs dīzeļdegvielas atbilstoši tā brīža lata kursam pret eiro maksāja vidēji 1,416 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas jēlnaftas ieguves apjomi turpina pieaugt

Jānis Šķupelis, 02.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija februārī nostiprinājusi savas pozīcijas kā pasaulē lielākā jēlnaftas ieguvēja, pagājušajā mēnesī iegūstot vidēji 10,08 miljonus barelu dienā, atklājuši Krievijas Enerģētikas ministrijas dati.

Janvārī Krievija ieguva vidēji 10,04 milj. barelu dienā (kas arī toreiz bija Krievijas naftas ražošanas rekords).

Jāpiebilst, ka otra lielākā pasaules naftas ražotāja ir Saūda Arābija, kura februārī vidēji dienā izpumpējusi 8,22 milj. barelu jēlnaftas. Vairāki tirgus dalībnieki izteikuši prognozes, ka Saūda Arābija varētu paziņot, ka tā samazinās cenu visām savām eksportējamās naftas markām dēļ konkurences ar Krieviju. Sevišķi aktīvi Krievija vēlas palielināt ietekmi Āzijas tirgū, uz kuru martā ir plānots palielināt Krievijas ESPO Blend jēlnaftas markas eksportu caur Austrumsibīrijas Klusā okeāna (East Siberian-Pacific Ocean jeb ESPO) naftas cauruļvadu par 12,5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB projekti

FOTO: TOP 500 uzņēmumu godināšanas ceremonija

Uldis Andersons, 30.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas 500 lielākie uzņēmumi pagājušajā gadā kopā apgrozījuši 31,2 miljardus eiro, kas ir jauns apgrozījuma rekords TOP 500 vēsturē

Jauns TOP 500 rekords sasniegts arī kopējos peļņas rādītājos – 1,9 miljardi eiro. Tā liecina Dienas Biznesa un Lursoft kopdarbībā veidotā lielāko uzņēmumu saraksta rezultāti. Diezgan interesanti ir salīdzināt šos skaitļus ar pēdējās desmitgades neveiksmīgāko periodu – 2009. gadu, kas finanšu datos iezīmēja krīzes kulmināciju.

Tad TOP 500 uzņēmumi kopā apgrozīja vien 19,7 miljardus eiro, bet nopelnīja 751,1 miljonu eiro, savukārt kopējie zaudējumi sasniedza 1,47 miljardus eiro. Attiecīgi 2017. gadā kopējie zaudējumi bija vairs tikai 99,3 miljoni eiro. Patiesībā jau šī summa ir daudzkārt mazāka, jo teju puse no visa 2017. gada kopējo zaudējumu apjoma ir viena uzņēmuma «nopelns», un tā ir AS Norvik banka, kuras kontā pērn bija mīnus 43,9 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairums cilvēku nedēļu ilgu atvaļinājumu, dzīvojot teltī, izvēlētos pavadīt, piemēram, pie kāda ezera vai pludmales, bet divi berlīnieši uz sešas dienas ilgu laika periodu izvietojušies pie pilsētā esošā kompānijas Apple veikala. Viņu mērķis ir būt pirmajiem, kuru rokas pieskārsies jaunajiem iPhone 6, vēsta thelocal.de.

Apple jaunākie iPhone, kas tika prezentēti pagājušajā nedēļā, Vācijā tirdzniecībā nonāks tikai piektdien, bet Helge Bruns un Fils Gesieričs grib būt pilnīgi pārliecināti, ka būs pirmie, kas tos nopirks.

Tā viņi svētdien 10 no rīta pie Berlīnes Apple veikala uzcēluši telti un piepūtuši divus matračus - īsāk sakot īslaicīgi pārcēlušies tur uz dzīvi. Ja viņi, pārtiekot no Burger King un McDonalds ēdieniem un izteikot bez kārtīgas izgulēšanās, «izvilks» līdz piektdienai, tad iPhone 6 būs gaidījuši 136 stundas, kas esot jauns Vācijas rekords.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Madonnas Tallinas koncerta biļetes izpārdotas rekordātrumā

, 06.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā biļetes uz Madonnas 4. augusta koncertu Tallinā iegādājušies vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku, un vairāk biļešu šobrīd pārdošanā nav, paziņojusi koncertaģentūra FBI.

Kopumā tirdzniecībā nonāca vairāk nekā 70 tūkstoši biļešu, kas tika izpirktas aptuveni diennakts laikā, un no tām vairāk nekā 10 tūkstoši biļešu iegādātas Latvijā.

Šāds biļešu pirkšanas ātrums ir vēsturisks rekords ne vien koncertaģentūras FBI rīkoto pasākumu vēsturē, bet Baltijas valstu šovbiznesā kopumā. Madonnas koncerta biļešu realizācija ātrumā pārspēja iepriekšējo rekordu, kas piederēja grupai Metallica, kuras koncerts 70 tūkstošu skatītāju ietilpīgajā Tallinas Dziesmu svētku estrādē 2006. gadā tika izpārdots trīs dienu laikā. Tas ir arī savdabīgs rekords Latvijai, jo līdz šim vēl nekad uz koncertu ārpus mūsu valsts nav pārdots tik ievērojams biļešu skaits tieši Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas televīzijas kanālos atļautais reklāmas laiks stundā nedrīkst pārsniegt 12 minūtes, taču laikraksta Diena veiktais televīzijas monitorings liecina, ka tas ir pārkāpts pat par 30%.

Laikraksts Diena veica abu populārāko LNT un TV3, kā arī LTV1 kanālu monitoringu decembra vidū piektdienas un svētdienas vakarā laikā no 18:00 līdz 24:00.

Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) vadītājs Ābrams Kleckins reklāmas apjoma pārkāpumus sauc par televīziju nekrietnību, taču, lai arī pārkāpumus uzskata par būtiskiem, ar bargām sankcijām pret televīzijām vērsties negrasās, bet plāno izteikt brīdinājumu.

Rekords pieder kanālam TV3

Laikraksta Diena fiksētais reklāmas apjoma rekords kanālā TV3 sasniedz 19 minūtes stundā, kas ir par 50% vairāk nekā atļauts. Otrs lielākais pārkāpums komerctelevīzijā fiksēts LNT svētdienas raidlaikā, kad no deviņiem līdz desmitiem vakarā šova Divas zvaigznes fināla laikā reklāma rādīta turpat 18 minūtes.

Komentāri

Pievienot komentāru