Transports un loģistika

Sola plašāko autoizstādi Baltijā

, 09.03.2007

Jaunākais izdevums

Līdz 9. Starptautiskajai autoizstādei Rīgā Baltic International Motorshow Riga 2007 ir palicis mazliet vairāk par mēnesi un jau ilgu laiku noris nopietns un intensīvs darbs pie ekspozīcijas sagatavošanas, Db.lv BT 1 mediju koordinatore Inese Libere.

Autoizstāde "Baltic International Motorshow Riga 2007", kas notiks no 24. līdz 29. aprīlim Ķīpsalā, ir izaugusi no apmeklētājiem jau labi pazīstamās ilggadējās Starptautiskās automobiļu izstādes Rīgā "Auto". Tā šogad būšot plašākā automobiļu ekspozīcija visu Baltijas valstu autoizstāžu vēsturē, norāda izstādes organizatori.

Izstādē vienkopus būs skatāmi vairāk nekā 35 vieglo un 10 komerctransporta marku jaunākie un populārākie modeļi, no kuriem lielāko daļu varēs arī uzreiz iegādāties par īpaši izdevīgām izstādes cenām un apmaksas noteikumiem. Šobrīd līgumus par dalību izstādē jau parakstījuši šādu automobiļu marku pārstāvji: Alpina, Aston Martin, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroen, Corvette, DAF, Dodge, Fiat, Ford, Hummer, Isuzu, Iveco, Jaguar, Jeep, KIA, Lada, Land Rover, Lexus, MAN, Maz, Mazda, Mercedes Benz, Mini, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Rolls Royce, Scania, Seat, Ssang Yong, Subaru, Suzuki, Škoda, Toyota, Volkswagen, Volvo.

Apmeklētājiem būs iespēja apskatīt itāļu dizaina leģendas Pininfarina konceptauto Ferrari rossa un jauno latviešu rallija auto OSCar O3.

Turpmāk autoizstāde Baltic International Motorshow notiks ar trīs gadu intervālu un katru gadu citā Baltijas valstī. Šogad, izņēmuma kārtā, izstāde norisināsies arī Viļņā, taču turpmāk katru gadu visā Baltijas reģionā būs tikai viena autoizstāde – 2008. gadā Tallinā, 2009. gadā Viļņā un tikai 2010. gadā atkal Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Decathlon ienāks Latvijā

Zane Atlāce - Bistere, 11.05.2020

Francijā izveidotajā "Decathlon" ķēdē ietilpst vairāk nekā 1400 veikalu 47 valstīs Eiropā, Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Āfrikā un Āzijā (attēlā veikals Spānijā).

Foto: ZUMAPRESS.com/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar tirdzniecības centra "Sāga" atklāšanu, rudenī Latvijā ienāks pasaulē lielākais sporta zīmolu tirgotājs "Decathlon" ar plašāko Baltijā veikalu.

"Decathlon" būs daļa no jaunā tirdzniecības centra unikālā koncepta, kas paredz izveidot pirmo sporta klasteri Latvijā, apvienojot vienuviet plašāko sporta preču, fitnesa centru piedāvājumu un āra treniņu un atpūtas iespējas.

"Varam apstiprināt, ka šobrīd gatavojamies pirmā "Decathlon" veikala atvēršanai Latvijā šī gada rudenī. Latvijā pēdējo gadu laikā ir būtiski attīstījies sports, kļūstot par arvien nozīmīgāku iedzīvotāju dzīvesveida sastāvdaļa. Esam pārliecināti, ka mūsu plašais sortiments un unikālais pārdošanas koncepts spēs sekmēt vēl augstāku dzīves kvalitātes līmeni, ko rada sports un saturīgi pavadīts brīvais laiks. "Decathlon" ir daudzu pasaulē atzītu un iecienītu zīmolu radītājs. Mūsu mērķis ir padarīt sportu pieejamu pēc iespējas vairāk cilvēkiem, pielāgojoties to sagatavotības līmenim, vietai, cenu līmenim un arī ērtai lietošanai. Mūsu produkti ir unikāli, un tos var izmēģināt uz vietas veikalā, kur klienti var izjust pārsteidzošu pieredzi," norāda "Decathlon Riga" vadītājs Jordane Czapski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Enefit ieguldīs 5 miljonus eiro elektroauto uzlādes tīkla attīstībā Latvijā

Db.lv, 10.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinot Igaunijā pieejamo Enefit Volt elektroauto uzlādes tīklu, energouzņēmums Enefit šogad Latvijā investēs 5 miljonus eiro, t. sk. Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta CEF līdzfinansējumu 500 000 eiro apmērā.

Uzņēmuma mērķis ir jau šogad sākt sadarbību ar Latvijas uzņēmumiem par vairāk nekā 100 publisko elektroauto uzlāžu staciju izveidi, lai tuvāko gadu laikā radītu Baltijā plašāko uzlādes tīklu.

2023.gadā piecās vietās uz Ventspils, Bauskas un Tallinas šosejas plānots izbūvēt desmit Enefit Volt ātrās uzlādes stacijas ar maksimāli lielāko iespējamo jaudu - 300 kilovatu. Šis ir šobrīd pasaulē viens no jaudīgākajiem pieejamajiem uzlādes risinājumiem, kas ļauj vien 20 minūtēs elektroauto bateriju uzlādēt līdz aptuveni 80% līmenim. Katrā uzlādes vietā būs divas uzlādes iekārtas, piedāvājot vienlaikus uzlādēt četrus elektroauto.

Stacijas tiks izvietotas Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju savienojošā Eiropas transporta tīklā (TEN-T), vietās, kur elektroauto īpašnieki uzturas ilgstoši un regulāri - pie lielveikaliem, biznesa centriem un viesnīcām. Līdzīgi kā šobrīd Igaunijā, arī Latvijā klienti uzlādes stacijās varēs norēķināties ar Enefit Volt lietotni, maksājot par izmantotajām kilovatstundām, nevis uzlādes laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KPMG: Ģimenes uzņēmumi Eiropā un Baltijas valstīs uzņem apgriezienus

Dienas Bizness, 09.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimenes uzņēmumi visā Eiropā un tostarp arī Baltijas valstīs kopumā ļoti optimistiski raugās nākotnē. Pozitīvu pārliecību savās nākotnes prognozēs Eiropā vidēji pauž 75% ģimenes uzņēmumu, savukārt Baltijas valstīs tikai nedaudz mazāk – 74% ģimenes biznesu pārstāvju, liecina jaunākais starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG Eiropas ģimenes uzņēmumu pētījums European Family Business Barometer 2015.

Pētījums parāda, ka iepriekšējā gada laikā 68% Baltijas valstu ģimenes uzņēmumu ir izdevies palielināt apgrozījumu (Eiropā vidēji – 58%), 53% ir palielinājuši darbinieku skaitu (Eiropā – 46%), bet 56% ir izdevies palielināt savu darbību ārvalstīs (Eiropā – 58%). Barometrs uzrāda vispārēju pārliecinātību dažāda lieluma uzņēmumos, tomēr nedaudz mazāks optimisms ir novērojams mazākos ģimenes uzņēmumos (kuru apgrozījums nepārsniedz 10 miljonus eiro): kamēr mazo uzņēmumu vidū pozitīvs skats nākotnē ir 66%, lielo uzņēmumu vidū nākotnē pozitīvi raugās pat 81%.

Lai arī kopumā ģimenes uzņēmumu darbības rādītāji un to skats nākotnē ir pozitīvs, tomēr vairākas tendences var sagādāt tiem grūtības un jaunus izaicinājumus. Attiecībā uz lielākajiem nākotnes izaicinājumiem nedaudz atšķiras Baltijas un Eiropas respondentu atbildes. Baltijas valstīs kā lielākais izaicinājums tiek minētas pieaugošās darba spēka izmaksas (Baltijā – 44%, Eiropā vidēji – 26%), kas tuvākajā nākotnē var kļūt par lielāko apgrūtinājumu vietējiem ģimenes uzņēmumiem. Savukārt Eiropā kopumā kā lielākais izaicinājums dominē konkurences pieaugums (Eiropā – 37%, Baltijā – 26%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LSDSP priekšvēlēšanu programmā sola no bagātajiem nodokļos iekasēt vairāk

LETA, 16.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) šodien Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegtajā 4000 zīmju priekšvēlēšanu programmā sola ieviest progresīvu un taisnīgu sistēmu iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšanā, pēc kuras bagātie maksās vairāk.

LSDSP sola panākt Latvijas pāreju uz valsts regulētu, sociāli atbildīgu tirgus ekonomiku, netērējot vairāk, nekā nopelnīts, kā arī neļaut valsts budžeta konsolidācijai un taupībai atstāt graujošu ietekmi uz ekonomiku, iedzīvotājiem, sociālo jomu, vēlēšanos dzīvot, strādāt un investēt šajā valstī.

Tāpat partija savā programmā sola nepieļaut valsts uzņēmumu privatizēšanu, un, tieši otrādi, veidot uzņēmumus ar valsts atbalstu, tā radot darba vietas.

LSDSP iecerējusi sakārtot valsts pārvaldi, lai trūkstošā nauda valsts budžetā nebūtu jāmeklē pie starptautiskajiem aizdevējiem vai mehāniskā nodokļu palielināšanā, kā arī veicināt videi draudzīgu atjaunojamo vietējo energoresursu attīstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eko Baltija plāno Latvijā attīstīt uz eksportu orientētu ražošanu

LETA, 17.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko gadu laikā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un otrreizējo izejvielu pārstrādes holdings SIA Eko Baltija plāno ieguldīt vairākus miljonus latu lielas investīcijas uz eksportu orientētu produktu ražotņu izveidē Latvijā, biznesa portālam Nozare.lv pastāstīja Eko Baltija valdes loceklis Viesturs Tamužs.

Tā būtu jaunas uzņēmumu grupas izveide, un ražotņu skaits tuvāko piecu gadu laikā varētu sasniegt līdz 100 ražotnēm. «Tie būtu vairāki uzņēmumi, kuros gribam multiplicēt savu pašreizējo pieredzi no PET Baltija, Nordic Plast un citiem uzņēmumiem,» stāstīja Tamužs, pagaidām neatklājot, ko plānots ražot.

Ražotnes gandrīz 100% būtu orientētas uz eksportu, jo Latvijas tirgus ir ierobežots, bet tajā pašā laikā Latvija atrodas pasaules lielākajā ekonomiskajā telpā, atzina Tamužs, norādot, ka tas, visdrīzāk, būšot eksports pa sauszemi.

Jaunās ražotnes tiks būvētas un izvietotas Latvijas reģionos, pastāvot iespējamība, ka izmantoti varētu tikt uzņēmumi, kuriem nav gājis tik labi un kuru darbību pārņēmušas bankas, bet pamatuzsvars ir uz jaunu ražotņu izveidi, norādīja Tamužs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielveikalu «Sky» īpašnieks «Skai Baltija» veikalu pārvaldīšanu nodos uzņēmumam «RX Tirdzniecība», apstiprina «Skai Baltija» pārstāvji.

Kā liecina informācija oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesī», lēmums par šādu uzņēmuma «Skai Baltija» reorganizāciju pieņemts 27.septembrī.

«Skai Baltija» pārstāvji skaidroja, ka uzņēmums pēc reorganizācijas plāno pilnībā pievērsties ražošanai. «Skai Baltija» ražoto produktu klāstā ir aukstā un karstā kulinārija, zivju kūpinājumi un pusfabrikāti, gaļas izstrādājumi, gaļas pusfabrikāti, konditoreja un citi produkti.

Lēmums par veikalu operēšanas nodošanu uzņēmumam «RX Tirdzniecība» pieņemts, jo ražošana esot sasniegusi tādu apjomu, ka to ir iespējams attīstīt kā pastāvīgu biznesa vienību. Tādējādi «Skai Baltija» iegūs pārskatāmāku procesu vadību katrā no uzņēmumiem un iespēju mērķtiecīgi attīstīties izvēlētajā pamatdarbības virzienā, uzsvēra «Skai Baltija» pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirgotājs Rimi ir atvēris jaunu piegādes maršrutu Jelgavā un tās blakus teritorijās, tādējādi nedaudz vairāk nekā pusotru gadu pēc e-veikala atklāšanas aptverot plašāko zonu Latvijā ar piegādēm, informē uzņēmumā.

Rimi piegādes šobrīd pieejamas Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Ķekavā, Ogrē, Saulkrastos, Zvejniekciemā un teritorijā starp šīm pilsētām.

Piegāžu komplektēšanu nodrošina jau seši pilnībā aprīkoti veikali, piecos no šiem veikaliem ierīkots arī Rimi Drive.

“Kopš atklāšanas 2019. gada rudenī Rimi e-veikalā ik dienas veikto pirkumu apjoms ir desmitkāršojies. Sekojot pircēju pieprasījumam, nedaudz vairāk nekā pusotra gada laikā esam spējuši attīstīt plašāko areālu Latvijā no piegādēm,” uzsver Rimi Latvia e-komercijas direktors Didzis Kirstuks.

Līdz ar piegādes areāla paplašināšanu šobrīd vairāk nekā trīs reižu palielinājies arī autoparks, kas papildināts ar specializētu, kvalitatīvi aprīkotu transportu. Arī turpmākie Rimi e-komercijas plāni paredz nepārtrauktu e-veikala attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai privātpersonām un biznesa klientiem Latvijā vienuviet nodrošinātu tirgū plašāko elektronisko sakaru un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojumu klāstu, uzsākta divu “Bites grupas” uzņēmumu – “Baltcom” un “Bite Latvija” – apvienošana.

Tā tiks pabeigta šī gada vasarā, un, noslēdzoties apvienošanās procesam, visus līdzšinējos “Baltcom” pakalpojumus turpinās sniegt IKT uzņēmums “Bite Latvija”. “Baltcom” klientiem šobrīd nekas nav jādara – ne cenas, ne pakalpojumu klāsts nemainās.

Apvienojoties ar “Baltcom”, “Bite Latvija” kļūs par vienīgo mobilo sakaru operatoru Latvijā, kura īpašumā būs ne vien 4G/5G mobilais tīkls, televīzija un klientu aparatūras izvietošanai paredzēti datu centri, bet arī valsts mēroga optiskā infrastruktūra, kas īpaši paredzēta gala klientu un mājsaimniecību pieslēgšanai.

“Abu uzņēmumu apvienošana ir solis tuvāk mūsu ilgtermiņa attīstības mērķim – stiprināt “Bite” pozīcijas elektronisko sakaru pakalpojumu un IKT tirgū, klientiem piedāvājot maksimāli plašāko pakalpojumu portfeli. Pēc apvienošanās pabeigšanas galvenie ieguvēji būs mūsu esošie un topošie klienti, kuri vienuviet varēs iegādāties gan interneta pakalpojumus mājām un birojam, izmantojot optisko vai 5G tīklu, tirgū iecienīto “Go3” televīziju, balss pakalpojumus, dažādus IoT un IKT risinājumus biznesam, gan plašu ierīču klāstu “Bite” salonos, interneta veikalā un zvanu centrā,” norāda “Bite Latvija” ģenerāldirektors Arunas Mickevicius.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2023. gadā Elektrum Drive pieejamais uzlādes tīkls pieaudzis par 69 % un kļuvis par lielāko elektrouzlādes tīklu valstī, sasniedzot 571 pieslēgvietu visā Baltijā, informē AS Latvenergo.

Decembrī sasniegts jauns uzlādes apjomu rekords Baltijā – Elektrum Drive tīklā mēneša laikā uzlādētas vairāk nekā 183 MWh, un kopumā pērn Elektrum Drive tīklā veiktas vairāk nekā 53400 uzlādes sesijas, sniedzot 727 tonnu CO2 izmešu ietaupījumu. 2024. gadā plānots sasniegt 800 publisko pieslēgvietu skaitu Baltijā un izbūvēt pirmos 300 kW uzlādes lieljaudas laukumus.

Elektrum Drive uzlādes tīkla kartē 2023. gadā pievienotas tāda pilsētas kā Tallina, Viļņa, Klaipēda, Pērnava, Tartu, Narva, Sigulda un Ogre. Uzlādes iespējas paplašinātas arī Rīgā un tās apkārtnē – Līčos, Carnikavā, Ķekavā, Baložos un citviet, kā arī citās Latvijas lielākajās pilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itāļu autodizaina metrs Pininfarina speciāli uz Ženēvas autoizstādi Indijas autogigantam Tata sagatavojis jaunu konceptu Tata Prima.

Atgādināsim, ka Tata īpašumā ir 50 % Pininfarina akciju, kas arī izskaidro šī modeļa tiešo saistību ar Pininfarina . Pagaidām par konceptmodeļa tālāko likteni skaidrs atbildes no Tata puses nav, tomēr indieši optimistiski sola, ka no šī prototipa 2011. gadā varētu iznākt jauns mazās klases auto.

picturegallery.83da3a6e-45b0-4174-b795-0d1102bf3b7f

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoruden uz Parīzes autoizstādi franču ražotājs Renault sola atvest savu jauno konceptmodeli DeZire ar vidū iebūvētu elektromotoru.

Renault DeZire koncepts ir būvēts no metāla trubu rāmja, kas pārvilkts ar kevlara virsbūvi, tādējādi koncepta pašmasa būs tikai nieka 830 kg. Liekot lietā 150 ZS jaudīgo elektromotoru DeZire līdz 100 km/h lielam ātrumam ieskriesies piecās sekundēs, bet auto maksimālais ātrums sasniegs 180 km/h. Ar uzlādētām litija jona baterijām DeZire spēs nobraukt 160 kilometrus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 21.janvārī Rīgas apgabaltiesa plāno skatīt prasību, ko cēlusi LR Ģenerālprokuratūra kādreizējās VAS Latvijas Krājbanka interesēs pret likvidējamo a/s Banka Baltija un trešo personu SIA Grīnberga sabiedrība par 1994.gada 18.februāra ķīlas līguma atzīšanu par spēkā neesošu no noslēgšanas brīža, informēja Rīgas apgabaltiesa.

1996.gada 15.janvārī Rīgas apgabaltiesā saņemtajā prasībā norādīts, ka 1994.gada 1.februārī starp a/s Banka Baltija un Valsts akciju sabiedrību Latvijas Krājbanka tika noslēgts termiņdepozīta līgums, saskaņā ar kuru VAS Latvijas Krājbanka ieguldīja depozītā a/s Banka Baltija 500 000 ASV dolārus.

Saskaņā ar noslēgto aizdevuma līgumu a/s Banka Baltija izsniedza aizdevumu 500 000 ASV dolāru apmērā SIA Grīnberga sabiedrība.

Lai nodrošinātu izsniegto aizdevumu, starp a/s Banka Baltija un VAS Latvijas Krājbanka 1994.gada 18.februārī tika noslēgts ķīlas līgums par labu SIA Grīnberga sabiedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperte: Partiju solījumi nodokļu jomā izsauc šermuļus

Anna Medne - Biznesa augstskolas Turība docētāja,nodokļu eksperte, 02.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no jomām, par kuru sabiedrībā bieži izskan neapmierinātība, ir nodokļu sistēma. Tuvojoties vēlēšanām, arī partiju pārstāvji nodokļu jomā sola daudz un dažādus uzlabojumus. Šogad lielākā partiju uzmanība pievērsta nekustamā īpašuma nodoklim (NĪN), taču jāsaka, ka daļa priekšvēlēšanu solījumu attiecībā uz nodokļiem izsauc šermuļus.

Izpētot to, ko savās 4000 zīmju programmas partijas sola uzlabot nodokļu jomā, var secināt, ka solījumi ir ļoti atšķirīgi. Liela daļa solījumu skar NĪN – vieni sola lielu atlaidi, citi – atcelt NĪN vienīgajam īpašumam. Varētu teikt, ka attiecībā uz NĪN partijas sacenšas vairāksolīšanā, saprotot, ka tā gandrīz ikvienam vēlētājam ir jūtīga tēma. Īpašums ir ļoti būtiska lieta mūsu dzīvēs, un partiju programmu veidotāji to apzinās. Tas, ko viņi neapzinās vai izliekas nesaprotam, ir fakts, ka tieši NĪN lielā daļā pašvaldību veido budžeta pamatu. Partijas sola atcelt NĪN vienīgajam īpašumam, bet nepiedāvā nevienu alternatīvu, ka tiks aizlāpīts budžeta robs, ko šāds lēmums radītu. Šis solījums uzskatāms par reālu tikai tad, ja politiķi nāks klajā ar konkrētiem risinājumiem pašvaldību budžeta sabalansēšanai. Vēl partijas aizmirst piebilst, ka pašvaldības jau šobrīd var lemt par atlaižu piešķiršanu NĪN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Igaunijas Ceļu administrācija gadiem nodokļu maksātāju naudu tērējusi izpriecām

Lelde Petrāne, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadiem ilgi vadošie darbinieki no Igaunijas Ceļu administrācijas, ko vada ģenerāldirektors Tamurs Tsako (Tamur Tsäkko), par nodokļu maksātāju naudu apmeklējuši slēpošanas kūrortus, šādas brīvdienas maskējot kā darījumu braucienus, atsaucoties uz izdevumu Äripäev, raksta bbn.ee.

Šajā pirmdienā Tsako atgriezies no nedēļu ilga komandējuma uz Šveici, kur viņš un vēl citi ceļu administrācijas vadošie darbinieki pavadījuši ilgu laiku, slēpojot un apmeklējot Ženēvas autoizstādi.

Formāli Tsako un delegācija apmeklēja Šveici, lai piedalītos ANO forumā, kas bija vērsts uz automobiļu jautājumiem.

Turklāt, kamēr Tsako un viņa divi vietnieki lidojuši uz Ženēvu, divi kolēģi Aldo Taters, IT departamenta vadītājs, un Ilmars Mārs, administrācijas departamenta vadītājs, uz Šveici devušies ar iestādes mikroautobusu.

Automašīna bijusi nepieciešama, lai visas grupas slēpošanas aprīkojumu nogādātu Šveicē, kā arī nodrošinātu, ka grupai būs transports, ar ko nokļūt no viesnīcas uz slēpošanas kūrortiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgi gaidītais sporta auto meistara Porsche četrdurvju limuzīns Panamera pie klientiem došoties šī gada rudenī.

Pagaidām nav skaidrs vai glauno Grand Turismo klases spēkratu ieraudzīsim Ženēvas autoizstādē, jo pēc Automotive News Europe rīcībā esošās informācijas Porsche vadība nolēmusi modeļa debiju pārlikt uz Šanhajas autoizstādi Ķīnā, kas notiks aprīlī.

Porsche amatpersonas šādu rīcību skaidro ar to, ka Āzijas tirgus priekš Porsche pēdējos gados spēlē arvien nozīmīgāku lomu, par ko liecina lieliskie Porsche pārdošanas apjomi Āzijā. Piemēram, Ķīnā pārdošanas apjomi ir dubultojušies, turpretim Ziemeļamerikā un Eiropā Štutgartes slavenības sportiskie modeļi tiek pirkti arvien kūtrāk. Iespējams, ka tas ir tikai veikls mārketinga triks, lai pakaitinātu eiropiešus, kuri jau sen ir nocietušies ieraudzīt Panamera klātienē. To, mēs uzināsim pavisam drīz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korejiešu ražotājs Hyundai uz Frankfurtes autoizstādi ved jauno kompakto SUV modeli Hyundai ix 35, kuram būs jānomaina Hyundai Tucson.

Atgādināsim, ka šī gada pavasarī, Ženēvas autoizstādē Hyundai startēja ar spilgto Hyundai ix-onic konceptu, sagādājot daudziem autoekspertiem un apmeklētājiem patīkamu pārsteigumu. Tagad, pēc pusgada no šī konceptmodeļa izauklētais sērijveida modelis, kāps uz Frankfurtes izstādes dēļiem, bet 2010. gada pavasarī dosies pie Eiropas pircējiem.

4.41 metrus garais modelis būs astoņus centimetrus garāks par priekšgājēju un nesalīdzināmi modernāks un izskatīgāks.

Vispirms Hyundai ix 35 motortelpā darbs tiks uzticēts 160 ZS jaudīgajam divu litru benzīnmotoram un divu litru 136 ZS jaudīgajam dīzelim. Pircēji varēs izvēlēties sešpakāpju mehānisko vai sešpakāpju automātisko pārnesumkārbu, turklāt ix 35 būs pieejams gan priekšpiedziņas, gan pilnpiedziņas versijās. Pagaidām jaunā modeļa cenas vēl nav zināmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rumāņu mazcenas automašīnu ražotājs Dacia uz Frankfurtes autoizstādi atvizināja jauno ceļojuma konceptmodeli Dacia YAV (Young Activity Van), kuram jau 2010. gada pavasarī jākļūst par sērijveida modeli.

Izmanojot Dacia MCV universāla platformu, attiecīgi arī salona plašumus Dacia ir sagatavojusi auto, ar kuru doties ceļojumus. Ši projekta īstenošana savu roku ir pielikuši kemperu speciālisti no Hymer-Gruppe.

Jaunajam auto ir paredzēti vairāki transformācijas veidi, lai ceļojuma laikā varētu izguldināt sākot no 2 līdz 4 personām. Atkarībā no automašīnas dzinēju un aprīkojuma veida jaunais Dacia sērijveida kemperis varētu maksāt sākot no 15 līdz 20 tūkst. eiro, turklāt pēc Dacia amatpersonu solītā tas jau nākamā gada pavasarī dosies pie pircējiem.

picturegallery.c6bcc84f-f90c-4fd6-998e-07ac40abe222

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japāņu autoražotājs Honda uz Ženēvas autoizstādi vedīšot ar sporta auto gēniem apveltīto Honda CR-Z hibrīdmodeli. Pirmo reizi hibrīdmodelis būs aprīkots ar sešpakāpju mehānisko pārnesumkārbu.

Bez tam, pēc japāņu autoražotāja domām CR –Z divdurvju kupeja būšot pasaulē pirmais ar hibrīdtehnoloģiju apveltītais sporta auto. Atgādināsim, ka CR-Z pamatā ir saīsināta Insight platforma, no kura ir nācis arī 1.5 litru benzīnmotors, kurš savienībā ar elektromotoru saražos 124 ZS lielu jaudu un 174 ņūtonmetru lielu griezes momentu.

Autovadītājam būs iespēja izvēlēties, kādu no trijiem braukšanas režīmiem – Normal, Eco vai Sport. Auto vidēji uz 100 kilometriem patērēs piecus litrus degvielas, bet kaitīgo CO2 izmešu līmenis nepārsniegs 117 g/km. Diez ko satriecoši šie rādītāji neizklausās, bet jāatceras, ka šis tomēr ir sportiskas cilmes auto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācu autoražotājs BMW uz Frankfurtes autoizstādi vedīs sensacionālo hibrīda sporta auto konceptu BMW Vision Efficient Dynamics.

Futūristiskais 2+2 sēdvietu koncepcijas konceptmodelis būs viena no lielākajām Frankfurtes autoizstādes sensācijām. BMW inženieriem un tehniķiem ir izdevies savienot nesavienojamo, proti, videi draudzīgais auto pēc BMW šefdizainera Adriana van Hoidonga (Adrian van Hooydonk) domām dinamikas un sportiskuma ziņā neatpaliks, piemēram, no BMW M3 modeļa. Kāpēc? Atbildes meklējiet klāt pievienotajā video.

picturegallery.50f7bb83-0040-4848-9827-e5a164952597

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Ženēvas autoizstādi saposies britu ražotāja Bentley visu laiku jaudīgākais un ātrākais sērijveida modelis Bentley Continental Supersports.

To, ka jaunais Continental ģimenes loceklis sevī slēpj milzīgas jaudas rezerves apliecinās Supersports atlētiskā stāja. Milzīgi gaisa savācēji bampera sānos un pilnīgi taisna apakšējā gaisa ieplūdes atvere, kā arī ventilācijas iegriezumi motora pārsegā. Jaunais Supersports par pamatu ir izmantojis Bentley Continentl GT platformu. Liekot lietā modernākus izejmateriālus Supersports ir nometis 110 kg liekā svara. Tiesa, atlikušie 2240 kg priekš sportiskas izcelsmes auto ir ļoti daudz.

Lielāko sensācija atradīsim motortelpā, proti, pirmo Bentley FlexFuel dzinēju, kas spēs darboties gan ar benzīnu, gan ar bioetanolu (E85). Jāpiebilst, ka dzinēja izstrādē par pamatu tika ņemts pazīstamais Volkswagen 12 cilindru spēka agregāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 5. līdz 15. martam Šveices pilsētā Ženēvā apmeklētājiem durvis vērs viena no pasaulē prestižākajām automašīnu izstādēm, kurā šogad varam sagaidīt 85 pasaules un Eiropas pirmizrādes.

Pirmā Ženēvas automašīnu un velosipēdu izstāde notika 1905. gadā. Toreiz tajā piedalījās 37 firmas un izstādi apmeklēja 17 500 cilvēku.

Par spīti sarežģītajai ekonomiskajai situācijā arī šogad uz Ženēvas izstādi pošas teju ikviena sevi cienoša autoražotāju kompānija, ieskaitot nelielos dizaina ateljē, kurus var ieraudzīt tikai un vienīgi Ženēvā. Izstādes rīkotāji sagaida, ka 11 dienās tajā pabūs vairāk nekā 700 tūkstoši apmeklētāju.

Atšķirībā no citām top 5 pasaules izstādēm – Detroitu, Frankfurti, Tokiju vai Parīzi, kur lielākoties dominē pašmāju autoražotāji, šeit, Šveices pilsētā, ikvienam ir vienādi spēles noteikumi. Bez tam, Ženēvas autoizstāde allaž ir bijusi tā vieta, kur autoražotāji tiecas plašākai publikai atrādīt jaunākos dizaina un tehnoloģiju paraugus, lai vēlāk tie varētu kļūt par sērijveida automobiļiem. Šogad Ženēvā pirmoreiz dienas gaismu ieraudzīs vairāki spilgti konceptauto, tostarp Bentley Continental Supersports, Rolls Royce EX vai BMW jaunākais lolujums BMW 5. series GT. Nav noslēpums, ka Ženēvas izstādes allaž kalpo kā lakmusa papīriņš, kas ražotājiem sniedz autoekspertu novērtējumu un ieteikumus, kādā virzienā tālāk attīstīt produktu. Šeit tiek atklāts, kādas kļūdiņas automobilim būtu jāpielabo, lai, nonākot pie klienta, braucamrīks kļūtu par veiksmīgu. Protams, daudzi no konceptauto tā arī nekad nekļūst par masveida produktiem, taču savu misiju - spodrināt kompānijas imidžu tas pilda godam. Izstādes organizatori prognozē, ka 79. Ženēvas autoizstādi apmeklēs vismaz 10 tūkstoši mediju pārstāji, to vidū būs arī Dienas bizness pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu autoražotājs MINI uz Detroitas starptautisko autoizstādi, kas notiks 2010. gada janvārī, ir sagatavojis MINI Beachcomber Concept modeli.

Pēc BMW stāstītā, jaunais pilnpiedziņas koncepts izcelsies ar veselu lērumu variantiem kā transformēt četrvietīgo automašīnas salonu. To, ka auto ir piederīgs saules pielietajām pludmalēm apliecinās iespēja viegli nolocīt audekla jumtu un izņemt audekla sānu durvis. Par konceptmodeļa tehniskajām īpašībām, kā arī par to vai BMW no šī prototipa nākotnē plāno uzbūvēt sērijveida auto, netiek ziņots.

picturegallery.06fea142-5b08-40e1-845f-3348531550e7

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices dizaina studija Rinspeed ir sagatavojusi elektroauto i Change Concept Car, kurš mudina aktīvāk pievērsties videi draudzīgiem auto.

Rinspeed tradicionāli uz Ženēvas autoizstādi gatavo īpašos konceptmodeļus. Savulaik iepzinām Rinspeed Advantige R one sporta auto, kas enerģijai izmantoja dabas atkritumus. Visi,protams, atceras slaveno Lotus Elise, kura nonākot Rinspeed meistaru rokās iemācijās peldēt zem ūdens. Piemēru no Šveices kompānijas ir ļoti daudz.

Šī gada Rinspeed lepnums ir trīsvietīgais elektroauto, kurš atļaus dažādas transformācijas.

Rinsspeed i Change benzīndzinēja vietā izmantos 204 ZS jaudīgo elektromotoru, kurš tandēmā ar sešpakāpju pārnesumkārbu līdz 100 km/h ieskriesies aptuveni četrās sekundēs, bet maksimālais ātrums sasniegs 220 km/h. Dzinējs barosies no litija-jona baterijām. Jāpiebilst, ka automobilim būs divu veida akumulatori. Vieni ir paredzēti īsākiem braucieniem, bet otri tālākiem ceļojumiem. Pirmie no tiem, ir vieglāki un ar mazāku enerģijas rezervi, bet otri ir smagāki, ļaujot veikt lielākus attālumus. Akumulatori uzlādējas no saules baterijām, bremzējot, vai arī vienkārši štepseli pieslēdzot mājas elektrorozetei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedru ražotājis Volvo ir uzlabojis C70 kupeju-kabrioletu, kā arī kompaktklases hečbeku C30. Abas modernizētos modeļus zviedru ražotājs vedīs uz Frankfurtes autoizstādi.

Gan C 70 kupejai kabrioletam, gan uzlabotajam C30 lielākās izmaiņas ir piedzīvojis automašīnas priekšgals. Jaunas formas lukturi, masīvāks bampers ar lielāku gaisa ieplūdes atveri.

C70 aizmugurējo daļu turpmāk rotās LED lukturi, arī interjerā ir izmantoti glaunāki apdares materiāli, lai uzsvērtu Volvo bezjumta auto stilu. Dzinēju palētē abiem modeļiem revolucionāru jaunumu nav, toties, kas attiecas uz C30 modeli, tad turpmāk to varēšot pasūtīt ar sportiskāku balstiekārtu, kura būšot iespējams uzstādīt visām modifikācijām izņemot modelim ar 1.6 dīzeli.

Paredzams, ka Volvo C30 Latvijā varētu ierasties nākamā gada janvārī, savukārt C70 kupeja kabriolets 2009. gada pavasarī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Merkele izrāda interesi par BMW videi draudzīgo sporta auto

, 17.09.2009

BMW vadītājs Norberts Reithofers iepazīstina Vācijas kancleri Angelu Merkeli ar jauno BMW Vision Efficient Dynamics konceptmodeli (Foto: REUTERS/AFP)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kanclere Angela Merkele šodien apmeklējusi 63. starptautisko Frankfurtes autoizstādi, kurā īpašu vērību veltījusi videi draudzīgiem, bet tajā pašā laikā sportiskiem auto.

Oficiālajā izstādes atvēršanas dienā Vācijas kanclere ir veltījusi uzmanību vairākiem izstādes dalībniekiem, tostarp arī pašmāju slavenībai BMW, kurš šogad var lepoties ar sensacionālo hibrīda sporta auto konceptu BMW Vision Efficient Dynamics. Futūristiskais 2+2 sēdvietu koncepcijas konceptmodelis ir viena no lielākajām Frankfurtes autoizstādes sensācijām.

Komentāri

Pievienot komentāru