Jaunākais izdevums

«Raugoties no likumdošanas viedokļa, ir pilnīgi nepareizi mani dēvēt par Solncevas grupējuma līderi,» laikrakstam Neatkarīgā stāstījis Sergejs Mihailovs.

Februāra sākumā tika publiskota informācija, ka it kā Solncevas noziedzīgajam grupējumam Krievijā pasūtīta KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes slepkavība. Par šīs grupas līderi minēts Mihailovs, kurš bieži vien presē saukts arī par Mihasju.

Laikraksts uzzinājis, ka biznesmenis ir informēts par publikācijām Latvijā un tās vērtē kā pasūtītu apmelošanas kampaņu. Tikšanās ar biznesmeni notikusi Mihailovam daļēji piederošā 33 stāvus augstā viesnīcā Astrus vēlā naktī, jo biznesmenis bieži strādājot līdz pat agram rītam. Intervijas laikā viesnīcas koridoru apsargājusi iespaidīga biznesmeņa personīgā apsardze.

Vaicāts, vai pazīst J. Strīķi, Mihailovs atbildējis: «Nē! Nekad neesmu viņu saticis, viņu nepazīstu. Notikumus, par kuriem raksta prese, uzskatu par murgainiem.»

Atbildot uz jautājumu: «Jums ir vienalga, ko par jums raksta?» Krievijas biznesmenis teicis: «Godīgi sakot – vienalga. Man ir vesela psihe, es esmu pārdzīvojis pietiekami daudz stresu un jūtos normāli. Raugoties no likumdošanas viedokļa, ir pilnīgi nepareizi mani dēvēt par Solncevas grupējuma līderi. Šveices tiesa konstatēja, ka nav tāda Solncevas grupējuma un nav tāda līdera. Tas nozīmē, ka dēvēt mani par Solncevas grupējuma līderi ir pretlikumīgi! Tas viss ir nepatiesība no sākta gala, taču tā joprojām tiek izplatīta. Bet kas tad man! Es būvēju baznīcas, esmu nodibinājis labdarības fondu, ļoti daudz palīdzu Krievijas trūkumcietējiem, bērnu namiem. Ar vislielāko prieku palīdzētu arī Latvijai, nodarbotos ar labdarību... taču tur mani apmelo, lai sabiedrībā radītu par mani negatīvu iespaidu.»

«Viņi nevēlas, lai man dotu atļauju iebraukšanai Latvijā. Kāds baidās no konkurences biznesā, kāds par kaut ko ir sabijies. Par mani taču tik daudz ir sarakstīts un sastāstītas visādas teikas un šausmu stāsti. Es ne par ko nebrīnos,» runājot par to, kuram šādas informācijas publiskošana varētu būt izdevīga, teicis Mihailovs.

Stāstot par to, kad pēdējo reizi viesojies Latvijā un ko darījis, viņš atklājis: «Kad ierados Latvijā, man tur viss patika. Nopirku māju, pārvedu tur savu Rolls-Royce. Viss gāja brīnišķīgi. Tad pēkšņi ne no šā, ne no tā – liegums ieceļot. Es nevienam neko sliktu neesmu izdarījis. Latvijā pat savu biznesu nesāku, lai tikai, nedod dievs, kādam ceļu nešķērsotu. Vēlējos tur tikai atpūsties un baudīt Baltijas dabu. Varbūt notikušo var skaidrot ar tiesas procesu Šveicē. Kad procesu uzvarēju un saņēmu naudu, Rietumu specdienesti to neaizmirsa un sāka man taisīt visādas nelietības līdz pat šai dienai.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeru grupējums LulzSec ir izveidojis telefona līniju, kuru izmantojot tā atbalstītāji var ieteik potenciālus mērķus, vēsta BBC. Grupējums apgalvo, ka jau ir veicis uzbrukumus ieteiktajiem mērķiem.

Uzbrukumi esot bijusi daļa no notiekošās akcijas, kuru grupējums nosaucis par «Titānika pārņemšanas otrdienu». LulzSec ir ieguvusi plašu ievērību pēc pēdējās nedēļās veiktajiem uzbrukumiem Sony, Nintendo un ASV Senāta interneta vietnēm.

Savā kontā mikroblogošanas vietnē Twitter, hakeru grupējums raksta, ka otrdien vien esot saņēmis 5 tūkstošus zvanu un 2,5 tūkstošus balss ziņojumu. Interesantus, kas piezvana uz LulzSec «uzlaušanas karsto līniju» sagaida iepriekšierakstīts audio ziņojums, no kāda, kas sevi sauc par Pjēru Dubē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas martā, veicot 30 kratīšanas, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas izvairījās no nodokļu nomaksas, kā arī veica noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros. Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas un pārtikas eļļas iepirkšanu no Eiropas Savienības (ES) valstīm, informē VID.

Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas, kā arī pārtikas eļļas, iepirkšanu no ES ražotājiem, galvenokārt Polijā, Igaunijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā, par cenu ar 0% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi un tās pārdošanu ar PVN gaļas izstrādājumu ražotājiem, tai skaitā arī lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā.

Veicot šīs darbības, noziedzīgais grupējums realizēja gaļu un pārtikas eļļu par zemāku cenu, nekā tā ir vidēji tirgū legālās izcelsmes produkcijai. Šāda veida gaļas iepirkšana varētu radīt šaubas par tās kvalitāti un atbilstību prasībām. VID izmeklēšanas ietvaros pārbaudīs arī informāciju par iespējamu gaļas izcelsmi no citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Atrod lielceļu laupītāju, kurš 12 gadus slēpās Krievijas Federācijā ar mainītu identitāti

Lelde Petrāne, 08.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas darbinieki nākuši uz pēdām kādam 1975.gadā dzimušam vīrietim, kurš pirms 12 gadiem Latvijā veicis vairākas bruņotas laupīšanas personu grupā un divpadsmit gadus slēpās Krievijas Federācijā ar mainītu identitāti. Šā gada oktobra sākumā Krievijas kolēģi, vadoties pēc Valsts policijas sniegtās informācijas, vīrieti aizturēja Krievijas Federācijā. Šobrīd tiek lemts jautājums par viņa izdošanu Latvijai.

1975.gadā dzimušais vīrietis noziedzīgās grupas sastāvā 2004.gada pavasarī un vasarā veica četras bruņotas laupīšanas uz Latvijas autoceļiem. Bruņotais grupējums, izliekoties par tiesībsargājošo instanču pārstāvjiem, pārvietojās automašīnā, kura aprīkota ar bākugunīm un, izmantojot policijas zizli, piespieda lielkravas automašīnu vadītājus apstāties. Tādā veidā personu grupa nolaupīja svešu kustamu mantu par kopējo summu vismaz 149 440 latu vērtībā.

Uz autoceļiem Rīga–Jelgava un Jelgava–Dobele–Annenieki noziedzīgā grupa nolaupīja divas lielkravas automašīnas ar pilnām benzīna cisternām. Pēc tam, kad grupējums benzīnu nodeva tālākai realizācijai, vienu no kravas automašīnām sadedzināja Ķekavas novadā, bet otru atstāja kādā pamesta ceļa malā. Savukārt abās sekojošajās laupīšanas reizēs noziedzīgais grupējums pievērsās tādām kravas automašīnām, kas aprīkotas ar refrižeratoru. Viena tāda laupīšana notika uz autoceļa Rīga – Ainaži, bet otra uz autoceļa Rīga – Veclaicene. Vienu no šīm automašīnām noziedznieki paspēja realizēt, pārdodot Krievijas Federācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krāpnieki valsts budžetā neiemaksātos 11 miljonus eiro tērē greznas dzīves nodrošināšanai

Žanete Hāka, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policiju un Rīgas pašvaldības policiju apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas, īstenojot nelikumīgu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apjoma samazināšanu, nodarīja kaitējumu valsts budžetam vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

Kā informē VID, noziedzīgais grupējums noziedzīgajos nodarījumos iesaistīja savus radiniekus un tuvus paziņas, un noziedzīgo darbību rezultātā iegūtos līdzekļus izmantoja greznas dzīves nodrošināšanai, pērkot īpašumus, ekskluzīvas automašīnas un dodoties eksotiskos ceļojumos.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji trīs šā gada jūnijā uzsāktu kriminālprocesu ietvaros pagājušajā nedēļā īstenoja vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu. Minēto kriminālprocesu laikā tika veiktas 87 kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automašīnās Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā un Grobiņā. Kratīšanu laikā izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izraēla un grupējums "Hamās" vienojušies par četru dienu uguns pārtraukšanu, 50 "Hamās" Izraēlā sagrābto ķīlnieku atbrīvošanu no gūsta Gazas joslā un 150 palestīniešu atbrīvošanu no Izraēlas cietumiem, naktī uz trešdienu pavēstīja Izraēlas un "Hamās", kā arī sarunu vidutājas Kataras pārstāvji.

"Pauzes sākuma laiks tiks izziņots tuvāko 24 stundu laikā, un tā ilgs četras dienas un var tikt pagarināta," teikts Kataras Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Vienošanās paredz 50 šobrīd Gazas joslā turēto ķīlnieku, civilistu - sieviešu un bērnu, atbrīvošanu apmaiņā pret vairāku Izraēlas cietumos ieslodzīto palestīniešu sieviešu un bērnu atbrīvošanu. Atbrīvoto skaits palielināsies nākamajās šīs vienošanās īstenošanas fāzēs," teikts paziņojumā.

Vienošanās arī paredz "liela skaita humāno konvoju un palīdzības kravu iebraukšanu [Gazas joslā], ieskaitot degvielas, kas ir paredzēta humānajām vajadzībām, piegādes", norādīja ministrija.

"Ja palestīnieši piekritīs lielāka [ķīlnieku] skaita atbrīvošanai, tad uguns pārtraukšana var tikt pagarināta," ziņu aģentūrai AFP sacīja Kataras Ārlietu ministrijas preses sekretārs Madžeds al Ansari.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

The Pirate Bay uz diennakti paralizējuši hakeri; aizdomu ēna uz autortiesību īpašniekiem

Gunta Kursiša, 17.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Failu dalīšanās vietne The Pirate Bay cietusi DDoS (Distributed Denial of Service) uzbrukumā, un tādējādi The Pirate Bay nebija pieejama vairāk nekā diennakti. Aizsardzības sistēmu pārstāvji izteikuši minējumus, ka uzbrukumu nelegālajai failu dalīšanās vietnei varētu būt veikušas arī ierakstu kompānijas, citi autortiesību īpašnieki vai no pirātisma apkarošanas centieniem nogurušās valdības, vēsta BBC.

The Pirate Bay apstiprināja, ka tā cietusi no hakeru uzbrukumiem arī savā Faceboook profilā. Failu dalīšanās vietnes pārstāvji norādījuši, ka viņiem nav zināms, kas veicis uzbrukumu, tomēr The Pirate Bay «ir aizdomas» par to, kas varētu būt ļaundari.

The Pirate Bay, kas ir nelegāla failu dalīšanās vietne, sniedz iespēju tā lietotājiem ielādēt dziesmas, filmas un citu saturu bez maksas, tādējādi kaitinot ienākumus zaudējušo autortiesību turētājus.

DDoS aizsardzības sistēmas nodrošinātāja Corero Network Security (CNS) pārstāvji pauda, ka ir maz ticams, ka uzbrukumu varētu būt organizējis hakeru grupējums Anonymous. Andrē Stevarts (Andre Stewart) no CNS norādīja, ka varētu būt gaidāmi arī turpmāki uzbrukumi. Viņš norādīja, ka nozīmīgi ir tas, ka cilvēki domā, ka uzbrukumus The Pirate Bay veica hakeru grupējums Anonymous, lai arī, kā norādīja A. Stevarts, The Pirate Bay ir tāda veida vietne, ko hakeru grupējums Anonymous parasti aizstāv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas pieķer Latvijas datorprogrammu izstrādes tirgus dalībnieku

Elīna Pankovska, 21.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID Finanšu policijas pārvalde atkal pieķērusi noziedzīgu grupēju, kas izvairījies no nodokļu nomaksas lielā apmērā un legalizējis noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, Nodarītais zaudējums valsts budžetam lēšams aptuveni 1,4 milj. Ls. Viens no shēmā iesaistītajiem uzņēmumiem ir nozīmīgs Latvijas datorprogrammu izstrādes tirgus dalībnieks.

Šajā lietā veiktas 27 kratīšanas Rīgas rajonā, un kopumā bija iesaistīti vairāk nekā desmit reāli strādājoši uzņēmumi un vēl 15 fiktīvi uzņēmumi. Astoņas personas, tajā skaitā pieci organizatori un trīs atbalstītāji, ir atzītas par aizdomās turētām. Kratīšanu laikā izņemta skaidra nauda 8,1 tūkst. eiro un 17 tūkst. Ls, dokumenti, kodu kalkulatori, zīmogi (tai skaitā Uzbekistānas notāra zīmogs), pasu kopijas, pierakstu klades ar personu datiem, bankas kartes, datori, datu nesēji un citi svarīgi lietiskie pierādījumi.

Tāpat kratīšanu laikā divās adresēs tika izņemti augu izcelsmes produkti, kas, iespējams, varētu būt narkotiskās vielas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz 68 cilvēki gājuši bojā un vairāk nekā 170 guvuši ievainojumus uzbrukumā iepirkšanās centram Kenijas galvaspilsētā Nairobi. Uzbrukumu sarīkoja islāma fundamentālistu grupējums al-Shabab.

Grupējuma kaujinieki iepirkšanās centrā Westgate gūstā sagrābuši nezināmu skaitu cilvēku, kurus solījuši nogalināt, ja Kenijas drošības spēki centīsies ielauzties ēkā. Uzbrukumu grupējums ārvalstnieku un bagāto kenijiešu vidū iecienītajam tirdzniecības centram sarīkojis, atriebjoties par Kenijas bruņoto spēku militārajām operācijām kaimiņos esošajā Somālijā.

Grupējums jau iepriekš brīdinājis, ka gatavojas veikt uzbrukumus Kenijā, ja Somāliju nepametīs šīs valsts karaspēks. Kenijas karaspēks pilsoņu kara izpostītajā Somālijā atrodas Āfrikas Savienības miera uzturēšanas misijas ietvaros. Kenijas karaspēks Somālijā vairākkārt guvis virsroku pār al-Shabab grupējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Arestē noziedzīgā grupējumā iesaistīta uzņēmuma naudas līdzekļus 90 000 eiro apmērā

Dienas Bizness, 15.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada martā, veicot 30 kratīšanas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldei (FPP) izdevās apturēt noziedzīga grupējuma darbību, kurš, nodarbojoties ar gaļas un pārtikas eļļas iepirkšanu no ES valstīm, izvairījās no nodokļu nomaksas un veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros, informē VID.

Šī gada aprīlī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa apstiprināja VID FPP pieņemto lēmumu par aresta uzlikšanu lietā iesaistītās juridiskas personas norēķinu kontos esošajiem naudas līdzekļiem vairāk kā 90 000 eiro apmērā. Papildus VID FPP pieņemts lēmums piemērot juridiskajai personai piespiedu ietekmēšanas līdzekļus.

2015.gada aprīlī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa apstiprināja VID FPP pieņemto lēmumu par aresta uzlikšanu kādas juridiskās personas norēķinu kontā esošiem finanšu līdzekļiem vairāk kā 90 000 eiro apmērā. Arests minētajiem finanšu līdzekļiem tika piemērots, lai nodrošinātu valsts budžetam nodarīto zaudējumu segšanu, kā arī, lai juridiskai personai varētu piemērot kādu no piespiedu ietekmēšanas līdzekļu veidiem, vai iespējamu likvidāciju, vai naudas piedziņu, vai mantas konfiskāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Hakeru grupējums veidos sociālo portālu

Jānis Rancāns, 19.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeru grupējums Anonymous ir nolēmis veidot savu sociālo portālu, kā atbildi tam, ka ticis izslēgts no Google jaunās sociālās vietnes Google+, vēsta Los Angeles Times.

Grupējumam ir slēgta pieeja ne tikai Google+, bet gan arī pārējiem Google pakalpojumiem, tādiem kā Gmail, Google Calendar, Picasa, YouTube utt.

Anonymous jau ir izveidojis 17 biedru komandu, kas veidos hakeru sociālo tīklu AnonPlus. «Projekts ir paredzēts visiem cilvēkiem, kas vēlas labāku internetu,» norāda grupējums.

Anonymous sevī apvieno vairākus biedrus, kuri sevi sauc par «haktīvistiem», viņi nodarbojas ar «interneta brīvību nodrošinošām aktivitātēm». Pēc tam, kad vairākas kompānijas, piemēram, PayPal un Visa, atteicās sadarboties ar Wikileaks, interneta aktīvistu grupējums pret tām veica uzbrukumus, lai tās sodītu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Likvidēta starptautiska kibernoziedznieku banda

LETA, 10.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc plašas policijas operācijas likvidēta starptautiska kibernoziedznieku banda, kas aktīvi darbojusies Itālijā, Spānijā, Polijā, Lielbritānijā, Beļģijā un Gruzijā, trešdien paziņojis Eiropols.

Policija veikusi reidus 58 īpašumos un arestējusi 49 cilvēkus.

Lielākā daļa aizdomās turamo ir no Nigērijas, Kamerūnas un Spānijas.

Saskaņā ar Eiropola sniegto informāciju grupējums uzlauzis vidēju un lielu Eiropas uzņēmumu datorus un fiksējis visu komunikāciju, kas saistīta ar maksājumu pieprasījumiem.

Pēc tam grupējums informējis uzņēmumu klientus, lai pārskaita naudu uz kontiem, kurus patiesībā kontrolē grupējums. Nauda no šiem kontiem nekavējoties izņemta un pārskaitīta ārpus Eiropas Savienības (ES) caur izsmalcinātu naudas atmazgāšanas pārskaitījumu tīklu, atklāja Eiropols.

Eiropols paziņoja, ka paralēlā izmeklēšanā atklājusies starptautiska krāpšana sešu miljonu eiro apmērā, kas pastrādāta īsā laika posmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pārtrauc grupējuma darbību, kas ar vairāku desmitu uzņēmumu palīdzību legalizējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus

Žanete Hāka, 16.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas pagājušajā nedēļā, veicot 14 kratīšanas Rīgā un Jēkabpilī, apturēja kāda noziedzīga grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums, izveidojot savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes, laika periodā no 2014.gada līdz 2015.gadam izvairījās no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Kriminālprocesa ietvaros ir aizturētas un par aizdomās turamām atzītas piecas personas. Divas no tām uzskatāmas par noziedzīgā nodarījuma organizatoriem; pie tam viena no tām jau iepriekš ir nonākusi VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un figurējusi VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētajos kriminālprocesos.

Kriminālprocess pret apturēto noziedzīgo grupējumu tika uzsākts 2015.gada maija beigās saskaņā ar Krimināllikumu. Minētā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji pagājušās nedēļas nogalē kopumā veica 14 kratīšanas Rīgā un Jēkabpilī noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automašīnās. Kratīšanu laikā tika izņemti grāmatvedības dokumenti, datori, zīmogi, kodu kalkulatori, kā arī skaidra nauda 10 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kriptoindustrija un naudas atmazgāšanas novēršanas tehnoloģijas

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā, 30.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no visplašāk sastopamajiem pārpratumiem, runājot par kriptovalūtām, ir maldīgais uzskats, ka tās tiek plaši izmantotas dažādām noziedzīgām darbībām un naudas atmazgāšanai. Cilvēki, kas saprot blokķēdes un kriptovalūtu tehnoloģijas, zina, ka kripto ir neērts un ļoti nepiemērots līdzeklis naudas atmazgāšanai.

Pirmkārt, Zini savu klientu jeb KYC procedūras kripto nozarē ir tik stingras, ka krāpniekiem daudz vienkāršāk varētu būt izmantot viltotus identifikācijas dokumentus bankas konta atvēršanai.

Otrkārt, nav iespējams pārvietot lielus kriptovalūtu apjomus, lai to nepamanītu. Treškārt, kriptovalūtu darījumi ir pilnībā izsekojami. Pat lielākā daļa tā saukto “privātuma monētu” ir daudz pārskatāmākas un vieglāk izsekojamas nekā tradicionālā nauda.

Patieso situāciju vislabāk raksturo reālie fakti un skaitļi. 2021. gadā no visiem kriptovalūtu darījumiem tikai 0,15 % bija iespējams sasaistīt ar kāda veida nelikumīgām darbībām1. Tajā pašā laikā 2 %–5 % skaidras naudas darījumiem jeb līdz pat 2 triljoniem tradicionālās fiat, izteikti ASV dolāros, bija saistāmi ar nelikumīgām darbībām2.Izsekot skaidras naudas darījumus ir praktiski neiespējami. Savukārt blokķēdes tehnoloģija praksē ir sevi pierādījusi kā viens no efektīvākajiem tiesībaizsardzības iestāžu instrumentiem finanšu plūsmas pārvaldībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas varasiestādes likvidējušas noziedzīgu grupējumu, kurš nopelnījis vairāk nekā pusotru miljonu ASV dolāru, kā jēra gaļu pārdodot žurku un citu nelielu zīdītāju gaļu. Pēdējo mēnešu laikā tas ir kārtējais skaļais gadījums, kas saistīts ar pārtikas drošības neievērošanu Ķīnā.

Kopš janvāra beigām Ķīnas varasiestādes arestējušas 904 personas saistībā ar viltotas gaļas tirdzniecību, atsaucoties uz valsts Sabiedriskās drošības ministriju, vēsta Reuters. Ministrija arī norādījusi, ka, neskatoties uz valsts varasiestāžu aktīvo darbību, «pārtikas drošības pārkāpumi joprojām ir plaši sastopami».

Grupējums strādājis Šanhajas un Džiangsu provincēs un nodarbojies ar žurku, lapsu un ūdeļu gaļas tirdzniecību, apgalvojot ka tā ir jēra gaļa. Nelielo zīdītāju gaļai tikušas pievienotas speciālas garšvielas, lai mainītu tās garšu. Tāpat grupējums gaļā injicējis ūdeni, lai to padarītu apjomīgāku, kā arī pārdevis nobeigušos cūku un vistu gaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Hakeri apzog Apple un vaino FIB

Jānis Rancāns, 05.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju pasauli satricinājis jauns skandāls - hakeru grupējums AntiSec pavēstījis, ka tam izdevies savā rīcībā iegūt 12 miljonus Apple ierīču identifikācijas jeb tā sauktos UDID kodus.

Grupējums norāda, ka kodus tam izdevies iegūt, uzlaužot kāda ASV Federālās izmeklēšanas biroja (FIB) darbinieka datoru. Hakeru grupējums pieļauj, ka FIB izmantojusi Apple ierīču identifikācijas kodus, lai izsekotu to lietotājus.

Tomēr FIB kategoriski noliedz izskanējušos apgalvojumus un norāda, ka nav nekādu pierādījumu tam, ka būtu uzlauzti biroja darbinieku datori, un ka organizācija šāda veida informāciju neuzkrāj, kā arī to, ka tai nav zināms, no kurienes hakeru rīcībā nonākuši Apple identifikācijas kodi, vēsta BBC.

Tikmēr hakeri publiskojuši sarakstu ar vienu miljonu identifikācijas numuriem. Kibernoziedznieku rīcībā nonākuši gan Apple planšetdatoru, gan viedtālruņi identifikācijas kodi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID aptur PVN nemaksātāju un, iespējams, pabalstu izkrāpēju grupējumu

Sanita Igaune, 17.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas, legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli, valsts budžetam radīja zaudējumus teju 380 tūkst. Ls apmērā.

Iespējams, grupējums, nodarbojies arī ar maternitātes un slimības pabalstu izkrāpšanu. Kriminālprocesa ietvaros aizturētas un par aizdomās turamām atzītas piecas personas, no kurām divas personas ir noziedzīgā grupējuma organizatori, bet trīs – atbalstītāji.

Viena no noziedzīgajā shēmā iesaistītām personām, kura shēmas ietvaros nodarbojās ar fiktīvu uzņēmumu dibināšanu un, izmantojot minētos uzņēmumus, fiktīvi noformēja darba tiesiskās attiecības ar mērķi vēlāk izkrāpt no valsts budžeta naudas līdzekļus dažādu pabalstu veidā, jau iepriekš ir nonākusi VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā kriminālprocesos saistībā ar izvairīšanos no PVN nomaksas pilnā apmērā, kur tai bija piemērots liecinieka statuss, skaidro VID.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret 15 «naudas atmazgātājiem»

Dienas Bizness, 19.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID Finanšu policijas pārvalde lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret 15 personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju teju 160 tūkstošu latu apmērā.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu kopumā pret 15 personām, tajā skaitā pret septiņām reāli darbojošos uzņēmumu amatpersonām jeb shēmas «klientiem» un shēmas organizatoru, par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju teju 160 tūkstošu latu apmērā. Kriminālprocesa ietvaros veikto kratīšanu laikā izņemtie naudas līdzekļi – 72 675 eiro un 9 830 lati, ir atzīti par noziedzīgi iegūtiem un ieskaitīti valsts budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Strīķes slepkavības pasūtīšana saistīta ar Krievijas Solncevas noziedzīgo grupējumu

Elīna Pankovska, 08.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes slepkavības pasūtīšana esot saistīta ar Krieviju – Solncevas noziedzības grupējumu, raksta Latvijas Avīze.

Laikraksta avots norāda, ka grupējuma pamatintereses Latvijā esot akcizēto preču kontrabanda. Par grupējuma līderi tiekot uzskatīts Sergejs Mihailovs (zināms arī ar iesauku Mihasj), par kura iespējamo iekļaušanu nevēlamo personu sarakstā valdības un parlamenta līmenī savulaik bijušas diskusijas.

J.Strīķes nogalināšanas plāns esot izstrādāts uzreiz pēc bijušā Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka un tagad no amata atstādinātā Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas politikas departamenta direktora vietnieka Vladimira Vaškeviča aizturēšanas par 50 tūkst. eiro liela kukuļa došanu.

Vairāki avoti tiesībsargājošās iestādēs neoficiāli apstiprinot, ka esot zināmi gan atentāta pasūtītāji, gan organizētāji, gan piedāvātā summa, tomēr maz ticams, ka būs juridisks pamats viņus saukt pie atbildības. Valsts policija J.Strīķei norīkojusi īpašu apsardzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamgad OCTA cenas augšot par aptuveni 8%

Žanete Hāka, 30.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai apdrošinātāji izrāptos no zaudējumiem obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas nozarē cenām šajā gadā vajadzētu būt par 20% augstākām, uzskata Ergo Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

Tomēr konkurence tirgū neļauj tik strauji palielināt cenas, līdz ar to nākamajā gadā straujš polišu cenu kāpums nav paredzams, un cenas visdrīzāk augs par 8%, uzskata Ergo pārstāvis, piebilstot, ka arī divu jaunu spēlētāju ienākšana tirgū bremzēs cenu pieaugumu.

Savukārt KASKO polišu cenām nākamajā gadā tiek prognozēts aptuveni 5% kāpums.

Runājot par tiešo zaudējumu regulēšanas sistēmu, Ergo pārstāvis uzsver, ka jau patlaban vairākiem apdrošinātājiem ir ieviesti apdrošināšanas produkti, kas ietver TZR principus, pat neeksistējot vienotai sistēmai valstī. Līdz ar to pašreizējā situācija, kad TZR sistēmas ieviešana aizvien ir atkarīga no apdrošinātāju savstarpējām sarunām un diskusijām dokumentu bāzes ieviešanā, vērtējama kā starpposms, viņš norāda, piebilstot, ka tas, visticamāk, būs iemesls, kas liks apdrošinātājiem atkārtoti atgriezties pie diskusijām par sistēmas ieviešanu. Proti, tirgus situācijā, kad lielākajai daļai apdrošinātāju ir produkti, kas darbojas pēc TZR principa, optimāli izdevīgāka un efektīvāka būs TZR sistēmas ieviešana, skaidro Ergo pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ACTA sarunu galvenais vedējs: nolīgums var «likvidēt» nepatentētus medikamentus

Jānis Rancāns, 02.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgums (ACTA) ir «pārspīlēts» un var ierobežot cilvēku iespējas iegūt nepatentētus medikamentus, kā arī samazināt internetā valdošo brīvību, pavēstījis iepriekš amatu pametušais Eiropas Parlamenta galvenais sarunu vedējs par nolīgumu Kaders Erifs (Kader Arif).

Intervijā ar britu laikrakstu The Guardian K. Erifs, kurš sagatavoja oficiālus ziņojumus par nolīgumu, norādīja – neskatoties uz to, ka sarunas par ACTA tika uzsāktas jau 2007. gadā, Eiropas Parlamentam netika sniegta informācija par Eiropas Komisijas (EK), kā arī par citu līgumu parakstījošo valstu, nostāju šajā jautājumā.

Pašlaik esot īpaši svarīgi sabiedrībā veicināt debates par ACTA, jo līgums vēl būs jāratificē gan Eiropas parlamentam, gan arī katrai dalībvalstij. Tomēr šobrīd vairs neesot iespējams pārskatīt līgumu jo diskusijas par to ir noslēgtas. Bijusī amatpersona arī norāda, ka nolīguma nosaukums ir maldinošs, jo tajā tiek runāts ne tikai par preču viltošanu, bet arī par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpšanu, kas ir divi atšķirīgi koncepti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīna vilina vīnu ražotājus, tomēr tiem būs ķīniešiem jāmāca dzert vīnu

Jānis Rancāns, 07.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samazinoties tradicionālo tirgu izaugsmei, pasaules vīna ražotāji raida savus skatienus uz Ķīnas milzīgo tirgu, tomēr nozares speciālisti norāda, ka pieaugoša konkurence un vīna dzeršanas tradīciju iztrūkums nozīmē, ka nauda šajā tirgū nenāks viegli, raksta Associated Press.

Ķīna ir straujāk augošais vieglo vīnu tirgus pasaulē un tiek prognozēts, ka šogad valsts apsteigs Lielbritāniju un kļūs par piekto lielāko tirgu, liecina International Wine and Spirit pētījums.

Pētījumā arī paredzēts, ka Ķīnas vīna patēriņš līdz 2016. gadam dubultosies, sasniedzot 250 miljonus 12 pudeļu kastes (125 miljoni aizvadītajā gadā). Ja izaugsme turpināsies šādā tempā – valsts varētu kļūt par pasaules lielāko vīna tirgu jau tuvāko divdesmit gadu laikā.

Šādas perspektīvas izraisījušas daudzu vīna ražotāju interesi. Aizvadītajā nedēļā Honkongā norisinājās vīna gadatirgus, kurā piedalījās tūkstoš ražotāju no 37 pasaules valstīm, tostarp arī no tādām, kuras nav plaši pazīstamas ar saviem vīniem, ieskaitot, Izraēlu, Latviju un Maltu, vēsta AP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Aptur starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, kas organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes

Žanete Hāka, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Lietuvas Iekšlietu ministrijas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu apturējušas starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, kas laika posmā no 2012.gada janvāra līdz 2014.gada maijam izvairījās no nodokļa nomaksas, izkrāpa pievienotās vērtības nodokli un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Kā informē VID, noziedzīgo darbību rezultātā Latvijas valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 3 miljonu eiro apmērā, bet Lietuvas valsts budžetam aptuveni 2,5 miljonu eiro apmērā. Aizturētas 12 personas, sešām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Izmeklēšanas gaitā VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas noskaidroja, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti (patiesā noziedzīgā labuma guvēji), kuri darbojās alkohola, pārtikas ražošanas un tirdzniecības, kā arī būvmateriālu tirdzniecības jomā, iegādājās sev nepieciešamo preci (tai skaitā, cukuru, eļļu, sieru, būvmateriālus) no ārvalstu uzņēmumiem Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā un citās valstīs, taču PVN atskaitēs uzrādīja, ka prece iegādāta no Latvijā reģistrētiem noziedzīgās grupas kontrolē esošiem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apturēts grupējums, kas no valsts budžeta izkrāpis sešus milj. Ls

Gunta Kursiša, 03.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde ar pretterorisma vienības OMEGA līdzdalību aizturējusi noziedzīgu grupējumu, kas no budžeta izkrāpis rekordlielu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas summu.

Kopumā tika veiktas 26 kratīšanas dažādos objektos Rīgā, un rezultātā šā gada 23. aprīlī tika apturēta noziedziedzīga grupējuma darbība, kas vairāk nekā trīs gadu laikā – no 2009. gada janvāra līdz šā gada 1. aprīlim – Rīgas teritorijā veica krāpšanu lielā apmērā. Kopumā krāpniecisko darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā sešu milj. Ls apjomā.

Sadarbojoties ar OMEGA, aizturētas 12 personas. Šobrīd diviem grupējuma organizatoriem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Kratīšanu laikā tika izņemta 300 tūkst. eiro skaidra nauda, kurai patlaban uzlikts arests un tā ieskaitīta VID depozīta kontā, seifi, datori un citi datu nesēji, zīmogi, dokumenti, piezīmju grāmatiņas, USB atmiņas kartes un mobilie telefoni. Kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbiniekiem tika izrādīta pretdarbība un notika mēģinājumi iznīcināt lietiskos pierādījumus - pa logu tika izmesti kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti - telefons, dators, divas somas ar dokumentiem, kurās pamatā bija aplokšņu algu saraksti un cita informācija par skaidras naudas plūsmu. Tāpat attālināti tika mēģināts dzēst datus, kas atrodas serverī, taču, pateicoties Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Infotehnisko ekspertīžu nodaļas ekspertiem, kuri sniedza savu atbalstu kratīšanas laikā, datu dzēšana tika pārtraukta. Persona, kura mēģināja iznīcināt datus, šobrīd ir aizturēta un atzīta par aizdomās turēto, skaidro VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas policija izjaukusi grupējumu, kas tiek turēts aizdomās par britu grafiti mākslinieka Banksija darbu viltošanu.

Policisti aizturēja divus cilvēkus Saragosā, kur, kā tiek uzskatīts, tika izgatavoti viltojumi, un vēl divus cilvēkus ar "zināšanām mākslas pasaulē", kuri tiek turēti aizdomās par darbu pārdošanu, paziņoja Katalonijas policija.

Policijai ir aizdomas, ka grupējums specializētos veikalos, Barselonas izsoļu namos un tiešsaistē pircējiem Vācijā, Skotijā, Spānijā un ASV pārdeva vismaz 25 darbus. Viltojumu cena varēja sasniegt 1500 eiro gabalā.

Grupējums viltoja sertifikātus, apgalvojot, ka darbus radījis Banksijs projekta "Dismaland" ietvaros. 2015.gadā atklātā izstādē bija redzama noplukusi pasaku pils duļķainā ūdens grāvī un laivu modeļi baseinā, kas pilns ar bēgļiem. Kopiespaids vedināja domāt par draudīgu Disnejlendas versiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Anonymous ķēries klāt pasaules līmeņa spēļu izstrādātājam, kas slikti izturējies pret darbiniekiem

Gunta Kursiša, 29.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Haktīvistu grupējums Anonymous nav atstājis bez ievērības spēļu izstrādātāja Zynga pēdējās nedēļas aktivitātes, kad FarmVille radītājs atlaida piecus procentus savu darbinieku. Anonymous sola publicēt Zynga konfidenciālus dokumentus, kā arī nopludināt Zynga radītās spēles, raksta TechCrunch.

Anonymous savā YouTube ievietotājā video, kas pašlaik no medija izdzēsts, jo tajā «aprakstītas kaitīgas aktivitātes», pauž, ka Zynga darbinieku atlaišana ir apvainojums ASV nācijai. «[Zynga – red.] bankas kontā ir miljardiem dolāru, tādēļ šādas aktivitātes mēs uzskatām par apvainojumu nācijai, un tādu uzņēmumu kā Zynga uzvedībai jādara gals,» tika pausts video. Haktīvistu grupējums uzskata, ka Zynga darbības dara kaitējumu ASV spēļu tirgum, jo darbavietas no ASV tiks pārceltas uz «finansiāli izdevīgākām valstīm».

Komentāri

Pievienot komentāru