Pasaules biržas

S&P 500 indekss šogad varētu pieaugt par 19%

Žanete Hāka, 30.03.2010

Jaunākais izdevums

No šī brīža līdz gada beigām Standard&Poor’s 500 Index varētu pieaugt vēl par 13%, atsaucoties uz Birinyi Associates Inc, raksta Bloomberg.

Indekss gada beigās varētu sasniegt 1325 punktus, kopumā šajā gadā sasniedzot 19% pieaugumu. Paredzams, ka to veicinās General Electric, Citigroup un Microsoft Corp akciju cenu kāpums. General Eletric un Citigroup akcijas cenas kāpums jau sasniedzis 20%, bet Microsoft Corp akcijas cena pieaugusi virs 30 dolāriem.

Arī Bloomberg veiktajā analītiķu aptaujā izteikta vidējā prognoze, ka indekss pieaugs līdz 1243 punktiem.

Kopš 2009. gada 9. marta indekss ir palielinājies par 73% līdz 1173,22 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Saprātīgas gaidas par akciju tirgus ienesīgumu

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja šodien esmu pieņēmis stratēģisku lēmumu veikt ilgtermiņa ieguldījumus akciju tirgū, investējot daļu sava portfeļa, piemērām, augsti diversificētā akciju ieguldījumu fondā, kāds būtu vidējais sagaidāmais ienesīgums gadā, ar kuru varu saprātīgi rēķināties nākamo 10 gadu laikā? Šis nav triviāls jautājums, jo atšķirības pāris procentu punktu apmērā atstātu nozīmīgu ietekmi uz portfeļa gala vērtību termiņa beigās. Piemēram, izvēles cena starp sagaidāmo gada ienesīgumu 8% vai 10% ir papildus 43.5 eiro pēc desmit gadiem uz katriem sākotnēji ieguldītiem 100 eiro.

Lai iegūtu sākotnējo atskaites punktu ilgtermiņa sagaidāmā ienesīguma līmenim, varētu izmantot akciju tirgus vēsturiski sasniegtos ienesīguma rādītājus. Piemēram, ASV lielāko publisko uzņēmumu akciju tirgus indekss S&P 500 kopējais gada ienesīgums iepriekšējo 5 gadu laikā ir sasniedzis 18.4%, iepriekšējo 10 gadu laikā 7.8%, bet 25 gadu laikā 9.8% (skatīt 1. attēlu). Jāatzīst gan, ka šāda vienkārša vēsturisko datu analīze daudz nepalīdz, jo atšķirības dažādu laika periodu ienesīgumos ir ievērojamas.

1. attēls. ASV akciju tirgus indeksa S&P 500 vēsturiskie iepriekšējo periodu ienesīguma un riska rādītāji uz 31/05/2014

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Volstrītas analītiķu visaugstāk novērtētās akcijas

Žanete Hāka, 05.02.2016

1. Agree Realty Group

Nozare: nekustamā īpašuma investīciju trasts
Dividenžu ienesīgums: 4,93%
Analītiķu īpatsvars, kuri iesaka iegādāties akciju (rekomendācija «pirkt»): 100%

Foto: Agree Realty Group

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem patīk to uzņēmumu akcijas, kuri maksā dividendes, un viņi tās iegādājas pat laikā, kad finanšu tirgos valda satricinājums, raksta MarketWatch.

Daļa investoru uzmanību pievērš esošajiem ienākumiem, savukārt citi seko līdzi korelācijai starp dividenžu palielināšanu un prognožu pārsniegšanu.

MarketWatch apkopojis informāciju par kompānijām, kurām Volstrītas eksperti ir piešķīruši visaugstākos reitingus.

Saraksta veidošanā izmantots Standard&Poor’s 1500 Composite Index, kurā iekļautas Standard&Poor’s 500, Standard&Poor’s Midcap 400 un Standard&Poor’s Small-Cap 600 indeksa akcijas. Tad izvērtējamo akciju skaits tika samazināts līdz 249 akcijām, kuru dividenžu ienesīgums ir vismaz 3,5%.

Pēc tam saraksts tika sašaurināts līdz 209 kompānijām, kurām ir vismaz piecas pārdošanas rekomendācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: Dividenžu aristokrāti, kuru vērtība var pieaugt

Žanete Hāka, 08.09.2017

Tanger Factory Outlet Centers

Nozare: nekustamā īpašuma investīciju trasts

Cenas izmaiņas šogad: -32%

Dividendes ienesīgums: 5,62%

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju tirgū nepastāv investīcijas bez riska, taču dažkārt kompānijas pieredze dividenžu maksāšanā var pārspēt bažas par akcijas cenas perspektīvām, raksta MarketWatch.

Standard&Poor’s 500 Dividend Aristocrats Index veido 51 Standard&Poor’s 500 indeksā ietilpstošās kompānijas akcija, kas vismaz 25 gadus regulāri ir paaugstinājušas dividendes izmaksas. Viens veids, kā investēt visā indeksā ir 3,1 miljardu vērtais ProShares S&P Dividend Aristocrats ETF, kurā ir spoguļinvestīcijas indeksam.

2016.gadā labākos rezultātus starp Standard&Poor’s 500 akcijām uzrādīja enerģētikas sektors, ko veicināja augošās naftas cenas. Otrs labākais rezultāts bija telekomunikāciju sektoram, kas uzrādīja 23,5% ienesīgumu.

Savukārt šogad enerģētika sliktāko rezultātu uzrādīja enerģētika, kuru raksturojošais indekss saruka par 12,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas otrdien kritās Volstrītā, bet pieauga Eiropas biržās, savukārt ASV vērtība pret citām valūtām samazinājās, apsīkstot bažām par banku sektora krīzi.

Visi galvenie ASV biržu indeksi samazinājās, un indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,2%.

"Tirgos šodien nav iedvesmas jaunu katalizatoru trūkuma dēļ, kuri veicinātu akciju cenu kāpumu pēc nesenās finanšu sektora turbulences," sacīja "City Index" un "Forex" analītiķis Favads Razakzada.

ASV dolāra vērtība kritās pret eiro, britu mārciņu un Japānas jenu.

Šis kritums atspoguļo bažu mazināšanos par banku krīzi, kuras bija veicinājušas investīcijas tādos drošos aktīvos kā ASV dolārs, kā arī sajūtu, ka "ASV ekonomikas vājināšanās" nozīmē to, ka "Federālā rezervju sistēma (FRS) varētu izbeigt procentlikmju paaugstināšanu," paziņoja "Convera" analītiķis Džozefs Manimbo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Turpinoties bažām par FRS turpmāko rīcību, akciju cenas krīt

Žanete Hāka, Mārtiņš Apinis, 20.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien akciju indeksi turpināja sarukt, tirgus dalībnieku vidū turpinoties runām, ka ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS) nākamajā mēnesī sāks bremzēt kvantitatīvās mīkstināšanas programmu.

Stoxx Europe 600 index dienu sāka ar 0,9% kritumu, Vācijas DAX 30 – ar 1,19% samazinājumu, Francijas CAC 40 – ar 0,99%, bet Lielbritānijas FTSE 100 – ar 0,8% kritumu.

Bailes par FRS īstenotās ekonomikas stimulēšanas programmas maiņu, vakar lika samazināties akciju cenām arī ASV fondu tirgū, tādējādi indeksiem samazinoties jau ceturto dienu pēc kārtas.

Tādējādi indekss Dow Jones Industrial Average uzrādījis šā gada ilgāko cenu samazināšanās periodu, savukārt indeksiem

Nasdaq Composite un Standard & Poor’s 500 šobrīd fiksēta ilgākā krituma sērija kopš šā gada jūnija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi trešdien pieauga, noslēdzot oktobra mēnesi, kas bija izrādījies biedējošs investoriem.

Volstrītas indekss «Standard & Poor's 500» trešdien pieauga par 1,1%, bet oktobrī tas ir krities par 6,9%, kas ir lielākais šī indeksa kritums viena mēneša laikā kopš 2011.gada.

Indekss «MSCI World Index», kas ietver akcijas no 23 jaunattīstības valstīm, kritās par vairāk nekā 8%, un tas bija lielākais kritums pēdējos sešos gados.

Parīzes biržas indekss CAC 40 mēneša laikā saruka par vairāk nekā 7%, kas bija lielākais kritums kopš 2015.gada augusta. Ievērojamus kritumus oktobrī piedzīvoja arī Frankfurtes un Londonas biržu indeksi.

«Pat pēc šī rīta kāpumiem, globālie akciju tirgi laiza savas brūces pēc brutāla mēneša,» sacīja XTB analītiķis Deivids Čītems. «Tagad izvirzās jautājums – vai ļaunākais jau ir beidzies, vai tomēr būs vēl viens pārdošanas vilnis gada beigās?»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Volstrītas indeksi «Standard & Poor's 500» un «Nasdaq Composite» trešdien pieauga līdz jauniem rekordiem, bet indekss «Dow Jones Industrial Average» samazinājās, savukārt eiro vērtība turpināja kristies pirms Eiropas Centrālās bankas (ECB) sanāksmes.

Investorus maz uztrauca paziņojums par ASV pretmonopola izmeklēšanas uzsākšanu pret lielajām tiešsaistes platformām un bijušā īpašā prokurora Roberta Millera liecība Kongresā.

«Tā ir pazīme, ka tirgus vienkārši turpina atrast iemeslus kāpumam, jo to atbalsta zemākas procentlikmes,» sacīja Briefing.com analītiķis Patriks O'Hērs.

Kompāniju akciju cenu ievērojamās palielināšanās pēc labas peļņas atspoguļoja pārliecību, kas robežojas ar pašapmierinātību, teica O'Hērs.

«Nasdaq Composite» jaunais rekords bija sevišķi uzkrītošs pēc ASV Tieslietu ministrijas paziņojuma, ka tā sāks pretmonopola izmeklēšanu pret lielajām tiešsaistes platformām, vai tās nav ierobežojušas konkurenci.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Akciju cenas divu gadu augstākajā līmenī

Žanete Hāka, 06.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien pasaulē pieauga akciju cenas un MSCI World Index uzkāpa līdz divu gadu augstākajam līmenim, valdot spekulācijām, ka tempu ieguvusi ekonomikas atveseļošanās.

Savukārt samazinājās Īrijas parādzīmju un eiro cena, jo pieauga apdrošināšanas maksa pret reģiona banku iespējamo defoltu.

MSCI World Index pieauga par 0,4%, Tāpat par 0,4% palielinājās Standard & Poor’s 500 Index nākotnes vērtība, bet Stoxx Europe 600 Index pakāpās par 0,9% līdz augstākajam līmenim kopš Lehman Brothers sabrukuma 2008. gada septembrī.

Īrijas desmit gadu parādzīmju ienesīgumi palielinājās par četriem bāzes punktiem līdz 9,23%, bet eiro kurss pret dolāru samazinājās par 0,3%. Indekss, kas apkopo Eiropas banku un apdrošinātāju kredītsaistību neizpildes mijmaiņas līgumu cenas, pieauga līdz augstākajam līmenim kopš 2009. gada marta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Austrumeiropas akcijas – kāpuma līderi

Žanete Hāka, 09.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Lehman Brothers sabrukuma, vislielākā izaugsme bijusi Austrumeiropas un Centrālāzijas akciju tirgiem, raksta Bloomberg.

Ukrainas PFTS Index kopš pērnā gada marta pieaudzis par 281%, kas ir lielākais kāpums starp 93 pasaules akciju indeksiem. To veicināja 16,4 miljardus dolāru lielais finansējums no Starptautiskā Valūtu fonda.

Krievijas, Kazahstānas un Ungārijas akciju tirgi gada laikā vairāk nekā dubultojušies, jo ekonomikas atveseļošanās un likmju samazinājums tādās valstīs kā Ķīna un ASV palielināja naftas un metālu cenas.

Krievijas Micex indekss pērn ir pieaudzis par 104%, bet Kazahstānas KASE Index trīskāršojās, sekojot naftas un metālu cenām. Rumānijas Bukarestes biržas indekss pieauga par 181%.

MSCI AC World Index, kas sevī ietver gan attīstīto, gan jaunattīstības valstu akcijas, kopš 2007. gada oktobrī sasniegtā augstākā punkta nokrita par 60%, bet pēc tam spējis atgūties un uzkāpt par 74%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Akciju tirgi krīt, valdot bažām par ASV ekonomiku

Žanete Hāka, 31.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules akciju tirgi piedzīvo kritumu jau otro dienu pēc kārtas, tirgus dalībnieku vidū valdot bažām, ka otrdienas ekonomikas dati kārtējo reizi apstiprinās, ka atveseļošanās ASV bremzējas.

MSCI World Index nokritās par 0,8%, bet Standard & Poor’s 500 Index nākotnes vērtība samazinājās par 0,6%.

Kritums negāja secen arī Eiropas akciju tirgiem. Stoxx Europe 600 Index samazinājās par 1,1%, Londonas FTSE 100 piedzīvoja kritumu par 0,92%, Francijas CAC 40 – par 1,13%, Vācijas DAX – par 0,88%.

Samazinājās arī Āzijas akciju tirgus indeksu vērtības. Japānas Nikkei 225 nokritās par 3,55%, Honkongas Hang Seng indekss – par 0,97%, bet Ķīnas Shanghai Composite indekss – par 0,52%.

Gaidāmie dati par ASV patērētāju noskaņojumu varētu uzrādīt, ka tas šomēnes stagnē aptuveni piecu mēnešu zemākajā līmenī, raksta Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju tirgi, reaģējot uz Kipras vienošanos, piedzīvo kāpumu

Žanete Hāka, 25.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Kipras un eirozonas finanšu ministru panāktās vienošanās finanšu tirgi pirmdien piedzīvoja kāpumu.

Eiropas akciju tirgus indeksi un naftas cena pirmdien pakāpās, savukārt Vācijas valdības obligāciju un zelta cena saruka.

Stoxx Europe 600 Index palielinājās par 0,5%, bet Standard & Poor’s 500 Index – par 0,3%. Lielāko kāpumu indeksos piedzīvoja banku akcijas.

Tāpat arī jaunattīstības tirgu kompāniju akcijas pirmdien piedzīvoja straujāko izaugsmi 2,5 mēnešu laikā un palielinājās arī šo valstu valūtu vērtība. Jāpiebilst, ka MSCI Emerging Markets Index pieauga par 1%, kas ir lielākais pieaugums kopš 7. janvāra. Straujāko pieaugumu piedzīvoja šajos tirgos piedzīvoja IT un rūpniecības uzņēmumu akcijas, palielinoties par 1,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārkarsušie akciju tirgi draud nolaist tvaiku

Neraugoties uz to, ka ziņas par stāvokli Rietumvalstu ekonomikās ir nosacīti labas, kas investīciju mikroklimatu saglabā vairāk pozitīvu nekā negatīvu ,par spīti dažādiem ģeopolitiskajiem satricinājumiem, līdzšinējais akciju cenu pieaugums rada bažas par tirgus burbuļa veidošanos. Tādējādi, lai arī, piemēram, ekonomiskā pretstāve ar Krieviju Rietumvalstu tautsaimniecībām nekādu būtisku kaitējumu nodarīt nevar, Krievijas faktors var kļūt par ieganstu tam, lai šobrīd pārkarsušajos finanšu tirgos sāktos korekcija, un gadījumā, ja laika gaitā akciju pircēju aktivitāte nepalielināsies, šis faktors var kļūt par ieganstu jau pamatīgākam kritumam pasaules akciju biržās. Jau patlaban ir jūtams, ka iepriekš dinamiskā Volstrīta šobrīd uzrāda saguruma pazīmes. Kopš gada sākuma ASV 500 lielāko kompāniju indeksa Standard & Poor’s 500 vērtība ir pieaugusi par 4,7%. Salīdzinājumam – pagājušogad šajā pašā laika posmā šī biržas indikatora vērtība bija pakāpusies – par 18,5%, savukārt vēl gadu iepriekš par 11,8%. Vājāka tirgus dinamika var būt indikators tam, ka akciju tirgum vairs īsti nepietiek spēka turpināt strauju kāpumu, pat neraugoties uz to, ka jaunu pozīciju veidošanai tiek ieķīlāti esošie akciju portfeļi, tādējādi iegūstot naudu jauniem akciju pirkumiem. Patiesībā šim faktam jau tuvākajā nākotnē var būt daudz lielāka nozīme nekā dažādām ar ekonomiku vai ģeopolitiku saistītajām ziņām, jo pat tad, ja ekonomiskais fons saglabāsies labs, var izveidoties situācija, ka, neredzot tālāku izaugsmi tirgus dalībnieku vidū pieaugs nervozitāte, kas bailēs par saviem ieguldījumiem var likt slēgt esošās pozīcijas, un šai parādībai uzņemot stihisku raksturu, tirgū var sākties vispārēja panika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Tirgus dalībnieki reaģē uz FRS lēmumu

Žanete Hāka, 11.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Eiropas akciju cenas kritās, savukārt ASV valdības vērtspapīru cena pieauga pēc tam, kad ASV Federālo Rezervju sistēmas (FRS) pārstāvji paziņoja, ka ekonomikas atveseļošanās palēninās.

Stoxx Europe 600 Index samazinājās par 1,3%, savukārt Standard&Poor’s 500 Index nākotnes vērtība nokritās līdz 1,4%.

ASV valsts parādzīmju cenas auga, dzenot uz leju divu gadu vērtspapīru ienesīgumu līdz rekordzemiem līmeņiem. Divu gadu parādzīmju ienesīgums samazinājās par diviem bāzes punktiem līdz 0,5%. Pirms tam ienesīgums nokrita līdz rekordzemiem 0,4892%.

Starpība starp desmit un divu gadu parāda vērtspapīru ienesīgumiem samazinājās līdz 2,22 procentpunktiem, kas ir mazākā starpība kopš 2009. gada marta.

Db.lv jau rakstīja, ka FRS savā otrdienas sanāksmē nolēmusi rīkoties, lai stimulētu ekonomikas atveseļošanos un saglabāt ASV valdības parādzīmju iepirkšanas līmeni, liecina FRS paziņojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Eiropas biržās un naftas cenas pasaulē otrdien kritās, savukārt eiro vērtība pret ASV dolāru saruka, padziļinoties bažām par recesiju pēc centrālo banku lēmumiem pacelt procentlikmes, lai cīnītos pret inflācijas pieaugumu.

Akciju cenas Volstrītā pārsvarā pieauga, atsākoties tirdzniecībai pēc ASV Neatkarības dienas brīvdienām.

"Bailes par pasaules ekonomikas veselīgumu izplatās, tāpēc mēs redzam akciju, energoresursu un rūpniecisko metālu cenu ievērojamu krišanos," sacīja "Equiti Capital" tirgus analītiķis Deivids Madens.

Eiro vērtība pret ASV dolāru kritās līdz 20 gadu zemākajam līmenim, investoriem reaģējot uz ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) agresīvu procentlikmju pacelšanu pretstatā Eiropas Centrālās bankas (ECB) iecerēm par pieticīgāku procentlikmju palielināšanu.

"Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par gandrīz 10%, bet Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena kritās par 8,8%, pirmoreiz apmēram divu mēnešu laikā noslīdot zem 100 ASV dolāriem par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Izejvielu cenas šogad varot pieaugt par 10%

Žanete Hāka, 13.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izejvielu cenas pasaules biržās šajā desmitgadē varētu augt par 10% gadā, pārspējot Standard&Poor’s 500 Index, atsaucoties uz Credit Agricole, raksta Bloomberg.

Izejvielu atdeve būs lielāka nekā 2000.-2009. gadam piedzīvotais 3,4% gada ienesīgums, prognozē Credit Agricole Corporate & Investment Bank. Tomēr tajā pašā laikā zaudējumu risks pieaugs.

Dow Jones-UBS Commodity Index atdeve pērn bija 19%, ko veicināja naftas, cukura un vara cenas kāpums. Savukārt pirms tam indekss kritās par 36%, jo pasaules finanšu krīze samazināja pieprasījumu pēc izejvielām.

«Izejvielas gan varētu būt daudz riskantāks ieguldījums tagad, jo tās sāk no punkta, kas nav tik nenovērtēts kā 2000. gadā,» uzsvēris Credit Agricole Corporate & Investment Bank analītiķis Žans Fransuā Perins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

S&P 500 indekss varētu pieaugt vēl par 26%

Žanete Hāka, 15.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Standard & Poor’s 500 Index nākamo 18 mēnešu laikā varētu palielināties par vairāk nekā 26%, liecina Nordea Bank analītiķu tehniskā analīze.

Indeksa kāpumu veicinās pieaugošā kompāniju peļņa un ekonomikas atgūšanās.

«Ja ticam, ka kompānijas turpinās uzlabot savu pelnītspēju un Buša nodokļu atlaižu pagarinājums ASV tiks apstiprināts, indeksam visdrīzāk būs impulss sasniegt 1440 punktu pretestības līmeni jau pirms vasaras un pārsniegs pirms recesijas 2007. gada oktobrī sasniegto augstāko punktu nākamo 18 mēnešu laikā,» norāda Nordea analītiķis Jonass Olavi.

S&P 500 otrdien pieauga par 0,1% līdz 1241,59 punktiem pēc tam, kad Federālo Rezervju sistēmas pārstāvji paziņoja, ka ASV atveseļošanās rit savu gaitu un turpināja savu 600 miljardu dolāru vērto aktīvu atpirkšanas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Veselības aprūpes sektors - straujāk augošākais

Žanete Hāka, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujāko pieaugumu starp ASV kompāniju akcijām pirmo reizi kopš 1998. gada piedzīvo veselības aprūpes sektora akcijas, raksta Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeksā iekļauto zāļu ražotāju, veselības apdrošinātāju un biotehnoloģiju kompāniju akciju ienesīgums, ieskaitot reinvestētās dividendes, šajā gadā sasniedzis 12%, kas ir straujākais kāpums starp 10 nozīmīgāko sektoru akcijām.

Veselības aprūpes sektora akciju cenas uz augšu dzen aplēses par jauno likumu ASV, kura rezultātā apdrošināšanas tirgus nākamo desmit gadu laikā varētu piedzīvot izaugsmi par 27 miljoniem cilvēku, kuri patlaban nav apdrošināti.

«Pilnīgi noteikti patlaban sektora izaugsmes perspektīvas atkal atjaunojas,» sacījis Haverford Investments eksperts Timotijs Hoils.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir tādi fondi, kas mēģina ieguldīt turpat, kur tirgus līderi

Lai gan, investējot kādos finanšu instrumentos, faktiski vienmēr būtu ieteicams domāt ar savu galvu, to klāsts ir tik interesants un plašs, ka pieejami, piemēram, tādi biržās tirgotie fondi, kas seko līdzi atskaitēm par pasaules slavenāko investoru ieguldījumiem un investē līdzīgi. Līdz ar to tiek dota iespēja ieguldīt turpat, kur, piemēram, savas kompānijas naudu liek Berkshire Hathaway vadītājs pasaulslavenais investors Vorens Bafets.

Var kopēt

Būtībā tas, ka kāda biržā tirgotā fonda ieguldīšanas stratēģija balstīta uz kādu tirgus līderu performanci, nekāds jaunums nav. Bieži vien jau tā ir, ka pašam kaut ko jaunu un revolucionāru izdomāt ir grūtāk, nekā to noskatīties no gudrāka kaimiņa (kā rezultātā arī nopelnītā atzīme mēdz sakrist).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaules biržās trešdien pieauga, bet ASV dolāra vērtība kritās pēc ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) sēdes protokola publicēšanas, kas liecina par mērenāku pieeju cīņā pret inflāciju. Naftas cenas samazinājās bažās par jēlnaftas pieprasījumu.

Akciju cenas Volstrītā turpināja pieaugt pēc FRS politikas noteicēju vairākuma viedokļa, ka procentlikmju lēnāka celšana "drīzumā būtu piemērota", par ko liecina FRS šī mēneša sēdes protokols.

ASV finanšu tirgi ceturtdien būs slēgti, jo valstī būs brīvdiena - Pateicības diena.

Eiropas biržu indeksi palielinājās pēc eirozonas privātā sektora aktivitātes negaidīta kāpuma novembrī.

Privātā sektora ražošanas un pakalpojumu aktivitāti raksturojošais indekss "Purchasing Managers' Index" (PMI) eirozonā novembrī negaidīti palielinājies līdz 47,8 punktiem, salīdzinot ar 47,3 punktiem oktobrī. Taču, neskatoties uz šo kāpumu, indekss piekto mēnesi pēc kārtas atrodas zem 50 punktu atzīmes, kas liecina par aktivitātes lejupslīdi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

ASV akciju cenas aug cerībā uz jaunām procentlikmju pazemināšanām

LETA--AFP, 04.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cenas ceturtdien pieauga pēc cerībām, ka ASV ekonomikas vājums pamudinās Federālo rezervju sistēmu (FRS) uz jaunām procentlikmju pazemināšanām.

Londonas biržas indekss kritās pēc bažām par Lielbritānijas ekonomikas recesiju, valstij gatavojoties izstāties no Eiropas Savienības (ES). Frankfurtes biržas indekss nemainījās, bet Parīzes birzās indekss pieauga.

ASV akciju cenas tirdzniecības sesijas sākumā bija kritušās, reaģējot uz datiem, ka pakalpojumu sektora aktivitāte septembrī bijusi triju gadu zemākajā līmenī.

Iepriekš bija ziņots, ka ASV privātajā sektorā septembrī radīti 135 000 jaunu darbavietu, kas ir mazāk, nekā bija prognozēts, un ka ASV rūpniecisko aktivitāti raksturojošais indekss «Purchasing Managers» Index» (PMI) septembrī negaidīti samazinājies līdz 47,8 punktiem salīdzinājumā ar 49,1 punktu augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2009.gada jūnija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas otrdien kritās Volstrītā, ko noteica bažas par augošām procentlikmēm, recesijas risku un Krievijas karu pret Ukrainu. Eirozonas biržās akciju cenas pieauga, ko veicināja Jaungada noskaņojums.

Lai gan 2022.gads bija nelabvēlīgs investoriem, ir bažas, ka šīs gads varētu būt vēl sliktāks. Starptautiskā valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristalina Georgijeva ir brīdinājusi, ka trešdaļai pasaules ekonomikas šogad draud recesija.

Frankfurtes biržas indekss pieauga pēc ziņām, ka gada inflācija Vācijā decembrī samazinājusies līdz 8,6% salīdzinājumā ar 10% novembrī, tādējādi reģistrēts straujāks kritums par prognozēto.

"Noskaņojumu daļēji uzlaboja tas, ka mazinājās bažas par gāzes trūkumu, pateicoties maigākam ziemas sākumam, kas samazinājis pieprasījumu pēc apkures," sacīja "City Index" un "FOREX.com" analītiķis Favads Razakzada.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" otrdien nemainījās un bija 33 136,37 punkti, indekss "Standard & Poor's 500" kritās par 0,4% līdz 3824,14 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,8% līdz 10 386,98 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, reaģējot uz ziņām par sprādzieniem Briselē, Eiropas akciju tirgus indeksi piedzīvo kritumu.

Visstraujākais samazinājums vērojams aviokompāniju un viesnīcu akciju cenām.

Tā, EasyJet Plc, Air France-KLM Group un Ryanair Holdings akcijas cenas samazinājās par vismaz 4,1%, bet Accor un Intercontinental Hotels Group akciju cenas saruka par vismaz 3%.

Rezultātā Eiropas akciju tirgus indeksa Stoxx Europe 600 vērtība samazinājās par 0,8%, bet indekss Vstoxx Index, kas mēra gaidāmo eirozonas kompāniju akciju cenu svārstīgumu, palēcās par 4,9%.

Saruka arī ASV akciju indeksa Standard&Poor’s 500 nākotnes kontrakta vērtība – par 0,28%, bet Dow Jones Industrial Average – par 0,18%.

«Akciju cenu reakcija atspoguļo investoru piesardzīgo attieksmi pēc uzbrukumiem,» norāda Notz, Stucki & Cie eksperts Pjērs Mutons. «Kaut arī tas varētu likt dažiem investoriem pamest Eiropu, bažījoties par augošo ģeopolitisko risku, neuzskatu, ka ilgtermiņā tas veicinās akciju cenu kritumu, un tā ir tikai sākotnējā reakcija,» viņš paredz piebilstot, ka lielāku ietekmi varēs vērot tikai atsevišķos sektoros, piemēram, ceļojumu un tūrisma pakalpojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Ņujorkas biržā otrdien noslēdza ceturksni ar vēsturiska apmēra kritumu, savukārt Eiropas un Āzijas biržās akciju cenas pieauga, sekojot Ķīnas ekonomikas datu uzlabojumam.

Volstrītas indekss "Dow Jones Industrial Average" otrdien saruka par 1,8%, bet ceturkšņa gaitā piedzīvoja kritumu par vairāk nekā 23%, kas ir straujākais tā kritums kopš 1987.gada.

"Lai gan akcijas šonedēļ nostabilizējās pēc vairāku nedēļu mežonīgām svārstībām, galvenie tendenču indikatori vēl arvien norāda uz cenu samazināšanos, un cenu līmeņi var kristies līdz jauniem minimumiem tuvākajās nedēļās," brīdināja "Gorilla Trades" stratēģis Kens Bermans.

Eiropas akciju tirgos kāpumu veicināja spēcīgi Ķīnas rūpniecības dati, kas norādīja uz atdzimšanas pazīmēm pēc tam, kad liela daļa Ķīnas ekonomikas bija slēgta jaunā koronavīrusa dēļ, bet tagad šādā stāvoklī ir citu valstu ekonomikas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās otrdien kritās, atjaunojoties bažām par ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) politiku procentlikmju celšanā.

Volstrītas indeksi saruka visu tirdzniecības sesijas laiku, kamēr ASV Finanšu ministrijas 10 gadu obligāciju ienesīgums pieauga tuvāk četriem procentiem. Tā bija jaunākā pazīme, ka tirgi paredz jaunas ASV centrālās bankas darbības, lai iegrožotu inflāciju un palēninātu ekonomikas izaugsmi.

Tirgus arī satrauca pesimistiskas lielveikalu tīklu "Walmart" un "Home Depot" prognozes 2023.gadam. Abi uzņēmumi atzina inflācijas un augsto procentlikmju ietekmi uz patērētāju pārliecību.

Parīzes un Frankfurtes biržu indeksi kritās, neraugoties uz labvēlīgajiem datiem par Vācijas investoru pārliecību.

Privātā sektora ražošanas un pakalpojumu aktivitāti raksturojošais indekss "Purchasing Managers' Index" (PMI) eirozonā šogad februārī palielinājies līdz 52,3 punktiem, salīdzinot ar 50,3 punktiem janvārī, tādējādi reģistrēts pēdējos deviņos mēnešos augstākais līmenis, liecina tirgus izpētes uzņēmuma "S&P Global" jaunākie dati. Indekss šobrīd atrodas virs 50 punktu atzīmes, kas liecina par aktivitātes augšupeju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Brokeri līksmo - Dow Jones Industrial Average sasniedz 20 000 punktu atzīmi

Žanete Hāka, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tirdzniecības sesijas laikā ASV akciju indekss Dow Jones Industrial Average sasniedza psiholoģiski nozīmīgo – 20 000 punktu – atzīmi, liecina jaunākie biržas dati.

Kopš ASV Prezidenta Donalda Trampa ievēlēšanas indekss ir uzņēmis diezgan strauju pieauguma tempu, un patlaban atrodas par 9% augstāk nekā pērnā gada 8.novembrī. Standard&Poor’s 500 kopš tā laika audzis par nepilniem 7%, bet Nasdaq Composite Index – par aptuveni 8%.

Akciju tirgus pieaugumu atbalsta tirgus dalībnieku prognozes, ka D. Tramps atvieglos politiku, kas atbalsta biznesu, mīkstinot likumdošanu, audzējot izdevumus un budžeta tēriņus.

Dow Jones Industrial Average pieaugums sekoja pēc tam, kad D. Tramps parakstīja vairākus rīkojumus par iespaidīgu infrastruktūras projektu īstenošanu, kas nozīmē lielāku līdzekļu ieplūšanu ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru