Jaunākais izdevums

Vācijā mītošo astoņkāji Paulu, kurš iepriekš pilnīgi precīzi prognozējis uzvarētāju visās Vācijas spēlēs Pasaules kausa turnīrā, kā arī nekļūdījās finālā, paredzot, ka par pasaules čempioniem kļūs Spānijas izlase, vēlas iegādāties Madrides zooloģiskais dārzs.

Ziņu aģentūra AP norāda, ka Madrides zooloģiskais dārzs izteicis piedāvājumu Sea Life akvārijam Oberhauzenē, kur šobrīd mitinās Pauls, iegādāties gaišreģi. Madrides zooloģiskais dārzs šādu lēmumu skaidro ar to, ka pēc Spānijas izlases uzvaras pasaules kausā simtiem Madrides iedzīvotāji lūguši, lai Paulu pārved uz Madrides zooloģsiko dārzu.

Sea Life pārstāves atbilde bija īsa un kodolīga: «Pauls paliks Vācijā».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vīriešu basketbola izlase piektdien Džakartā Pasaules kausa finālturnīra otrā posma pirmajā spēlē spraigā cīņā uzvarēja pašreizējo čempioni Spāniju un turpinās cīņu par vietu ceturtdaļfinālā.

Latvijas basketbolisti uzvarēja ar rezultātu 74:69 (17:16, 12:16, 18:26, 27:11).

Svētdien Latvijas izlase tiksies ar Brazīliju.

L apakšgrupā visās trīs spēlēs uzvarējusi Kanāda, pa trīs panākumiem četrās cīņās ir Latvijai un Spānijai, bet Brazīlija svinējusi divas uzvaras trīs dueļos.

Latvijas basketbolisti pēdējo reizi mačā vadības grožus pārņēma nepilnas trīs minūtes pirms pamatlaika beigām, kad tālmetienu realizēja Dāvis Bertāns. Tieši Bertāns ar 16 punktiem bija rezultatīvākais Latvijas izlasē.

Visproduktīvāk spēlēja Rodions Kurucs, kurš guva 13 punktus, izcīnīja astoņas bumbas zem groziem un pārtvēra trīs bumbas, pa 11 punktiem bija Andrejam Gražulim, kurš svarīgā epizodē bloķēja pretinieku, Rolandam Šmitam un Kristeram Zorikam, kurš ceturtajā ceturtdaļā realizēja divus svarīgus tālmetienus. Daudzpusīgs sniegums arī Artūram Žagaram, kurš guva septiņus punktus, izcīnīja piecas atlēkušās bumbas un atdeva piecas rezultatīvas piespēles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijā miris astoņkājis Pauls, kas pasaules slavu iekaroja, Pasaules kausa izcīņā futbolā precīzi prognozējot uzvarētājus Vācijas spēlēs un paredzot Spānijas triumfu kausa izcīņā.

Pēc Pasaules kausa izcīņas Paula pakalpojumus vēlējās izmantot gan bukmeikeri, gan starptautiskie finanšu portāli. Bloomberg vēlējās, lai astoņkājis prognozē dolāra kursu pret eiro, taču Pauls naudas zīmēm neesot pievērsis nekādu vērību.

Slavenākais astoņkājis pasaulē dzīvoja Sea Life centra akvārijā Oberhozenā, prognožu lielmeistars nomiris naktī. Sākotnējā informācija liecina, ka Pauls miris dabiskā nāvē, nāves iemesls - vecums, ziņo Dp.ru.

«Paula panākumi viņu padarīja teju vai ievērojamāku par pašu Pasaules kausu. Mēs lepojamies ar Paulu un mums viņa tiešām pietrūks,» saka Sea Life pārstāvis Stefans Porvols. Tiesa, Jūras centrā jau parādījies jauns astoņkājis, kas tiks nosaukts par godu viņa slavenajam priekštecim. Centra vadība lemj, kur apglabāt pareģi. Iespējams, apbedīšanai tiks atvēlēts kāds īpašs zemes gabals.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Domāju, ka vissmagākā situācija ir celtniecības sektorā - tas ir krities pilnībā. Stāv nepabeigtu māju karkasi, daudzas celtniecības firmas ir bankrotējušas. It kā pie Madrides plāno būvēt kaut ko līdzīgu Lasvegasai, varbūt tas radīs kaut kādus celtniecības apjomus. Man ir daudz paziņu, kas ir bez darba. Bezdarbs ir visos līmeņos. Visās jomās,» intervijā laikrakstam Diena stāstījis politikas analītiķis Aleksandrs Merkulovs, kurš jau vairāk nekā 12 gadu dzīvo Valensijas piepilsētā.

«Bezdarbs ir ārprātīgs! Statistika - tas ir viens, bet faktiskie skaitļi ir daudz lielāki, jo cilvēki, kuru nav uzskaitē, nesaņem nekādu palīdzību - viņus jau nepieskaita. Tas pats ir arī citur Eiropā. Domāju, ka jauniešiem rodas sajūta, ka vispār nav jēgas mācīties, jo darba nav. Mācies par mediķi un kļūsti par bezdarbnieku. Zūd jēga kaut ko apgūt, uzzināt. Tā nedrīkst būt,» teicis A. Merkulovs.

Vaicāts, kur darba meklējumos brauc paši spāņi, viņš sacījis: «Uz Franciju, Šveici, Vāciju - spāņi jau piepilda Eiropu. Iespējams, ka spāņiem varētu būt moratorijs attiecībā uz darbu atsevišķās valstīs - kā ar rumāņu darba meklētājiem Spānijā. Šeit ir arī daudz bulgāru, arābu. Esmu sastapis iebraucējus no Baltijas, kas dzīvo mašīnās. Tie gan ir tādi, kam ir problēmas ar alkoholu. Ir spāņi, kas tepat krīzes laikā iemanās iedzīvoties no sīkām mahinācijām, mazām shēmiņām, piemēram, dokumentu viltošanas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņkājis Pauls, kurš precīzi paredzēja Pasaules čempionāta futbolā uzvarētāju, vēl joprojām atrodas uzmanības centrā, jo viņa pakalpojumus vēlas izmantot gan bukmeikeri, gan starptautiskie finanšu portāli, raksta postimees.ee

Paula brends jau tiek novērtēts ar vairākiem miljoniem eiro, viņam ir līgums ar kinostudiju un daudz reklāmas piedāvājumu. Piemēram, Pauls kļuvis par reklāmas seju Vācijas lielveikalu tīklam Rewe Handelsgruppe.

Tiks izdota arī interaktīvā grāmata, kurā orākuls–astoņkājis paredzēs lasītāju nākotni. Bez tam, pēc moluska aģenta Krisa Devisa vārdiem, plānos esot arī radīt spēļu astoņkāji, kas arī spētu izteikt pareģojumus.

Taču Paulam ir arī tiesības atteikties no piedāvājumiem. Finanšu portāls Bloomberg vēlējies, lai astoņkājis prognozē dolāra kursu pret eiro, taču Pauls naudas zīmēm neesot pievērsis nekādu vērību. «Ja viņš prognozētu kādas valūtas kursa krišanos, mēs varētu saskarties ar jaunas ekonomiskās krīzes draudiem,» jokojot norādījis biologs Olivers Valenciaks. Viņš arī piebildis, ka viņiem tas viss vēl joprojām ir joks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Portugāles valdība uz sabrukuma robežas; bažas par starptautiskā aizdevuma likteni

Jānis Rancāns, 03.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāles valdības nonākusi uz sabrukuma robežas, kad divi valdības ministri paziņojuši par savu gatavību atkāpties, sekojot ārlietu ministra Paulu Portaša piemēram, kurš savu atlūgumu iesniedzis otrdien.

Valdību nolēmuši pamest Demokrātiskā un sociālā centra – Tautas partijas (CDS-PP) lauksaimniecības ministre Asunscao Kristas un sociālās drošības ministrs Pedro Mota Soaress. Viņi savu lēmumu pieņēmuši sekojot CDS-PP līdera, ārlietu ministra Paulu Portašam, kas atlūgumu otrdien iesniedzis saistībā ar nesaskaņām par valsts starptautiskās glābšanas ietvaros nepieciešamajām reformām.

Portugāles premjers Pedro Pasušs Koelju jau paziņojis, ka nepieņems P. Portaša atkāpšanos un turpinās vadīt valdību, lai nodrošinātu stabilitāti un strādātu pie politiskā strupceļa pārvarēšanas. Komentētāji šo situāciju nosaukuši par absurdu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Spāņu valodas centrs palīdz latviešiem nomest kautrības bruņas

Anda Asere, 09.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spāņu kultūras centrā Séneca Latvijas iedzīvotāji ne vien apgūst spāņu valodu un kultūru, bet arī trenējas nomest kautrības bruņas.

«Esam auguši, esam paplašinājuši savu kulturālo aktivitāšu piedāvājumu. Tagad pasniedzam arī gastronomijas meistarklases, ir kino pulciņš un šogad sākām sadarboties ar partneriem Valensijā – piedāvājam apgūt spāņu valodu tur. Pieprasījums bija liels, mūsu studenti vasarā grib braukt atvaļinājumā un turpināt mācīties vai arī apgūt intensīvo valodas apmācības kursu Spānijā. Vajadzēja atrast uzticamu uzņēmumu. Ir labas un ir sliktas skolas, mēs nevaram riskēt ar savu vārdu, sūtot cilvēkus uz skolu ar nekvalitatīvu piedāvājumu. Ja iesakām vietu, kur mūsu studentiem nepatiks, riskējam ar reputāciju. Atrast partneri nebija viegli,» stāsta Fransisko Havjers Fernandess Kruzs (Francisco Javier Fernández Cruz), spāņu kultūras centra Séneca īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reti izplatītu praksi - koncertu saviem klientiem - klajā nācis ātro kredītu devējs SMScredit.lv, 18. februārī Arēnā Rīga rīkojot koncertu Mīlestība īstajā brīdī. Bažas radījis fakts, ka ielūgumi uz koncertu ir dāvana, veicot aizņēmumu, raksta laikraksts Diena.

1. februārī ielūgumi uz koncertu jau bija beigušies, ziņojis SMScredit.lv.

Plānots, ka koncertā piedalīsies virkne Latvijā pazīstamu mūziķu, arī Intars Busulis, Aija Andrejeva, grupa Musiqq un Latvijas Radio bigbends ar Maestro Raimondu Paulu pie klavierēm. Taču izskanējušas ziņas, ka mūziķi sākotnēji nav bijuši pilnībā informēti par veidu, kādā cilvēki tiks aicināti uz koncertu, raksta Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržās kritums

Žanete Hāka, 03.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NASDAQ OMX Baltijas biržas, sekojot pārējo Eiropas akciju tirgu tendencēm, trešdienu noslēdza ar kritumu.

Tā, Baltijas biržas raksturojošais OMX Baltic Benchmark saruka par 0,46% līdz 617,84 punktiem. Lielākais kritums bija vērojams NASDAQ OMX Riga biržā, kuras indekss samazinājās par 1,06% līdz 433,82 punktiem. OMX Vilnius saruka par 0,51% līdz 405,33 punktiem, savukārt OMX Tallinn – par 0,12% līdz 814,42 punktiem.

Aktīvākā tirdzniecība trešdien notika ar Igaunijas apakšveļas ražotāja Silvano Fashion Group akcijām, apgrozījumam sasniedzot 322 tūkstošus latu, akcijas cenai sarūkot par 1,5%.

Ievērojami zemāks bija otrs lielākais apgrozījums – 81 tūkstotis latu, ar azartspēļu rīkotāja Olympic Entertainment Group akcijām. Uzņēmuma akcijas cena saruka par 1,1%. Savukārt trešais lielākais apgrozījums bija ar Tallink Grupp akcijām – 75,7 tūkstoši latu, akcijas cenai sarūkot par 0,21%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Indonēzijā top Latvijas filma bērniem Ziemassvētku laikam

Lelde Petrāne, 11.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studijas «Lokomotīve» filmēšanas grupa septembra sākumā devusies uz Indonēziju, lai sāktu filmēt jaunu piedzīvojumu filmu bērniem – «Ziemassvētki džungļos», kas stāstīs par Paulas un viņas drauga Ahima bīstamo un aizraujošo ceļu džungļu biezoknī, meklējot Ziemassvētku brīnumu.

Jau šobrīd filmēšanas grupa atrodas Indonēzijā, kur gandrīz divus mēnešus dažādās vietās filmēs Ziemassvētku piedzīvojumu filmu bērniem, kas uz ekrāniem nonāks 2020. gada decembrī. Filma stāsta par desmit gadus veco Paulu, kuras ģimene pārcēlusies uz eksotisku valsti, jo tēvs ir ģeologs un strādā zelta raktuvēs. Dzīve tālajā zemē izrādās nopietns pārbaudījums vecāku attiecībām, un, tuvojoties svētkiem, Paula saprot, ka tikai Ziemassvētku brīnums var saglābt ģimeni. Taču ko darīt, ja nav ziemas? Izrādās, Paulas jaunais draugs Ahims ir dzirdējis, ka arī džungļu biezoknī sastopams Ziemassvētku vecītis. Plāns ir rokā! Tomēr bērni nenojauš, cik bīstami un aizraujoši piedzīvojumi viņus sagaida ceļā: pazemes alas, džungļu gari, kanibāli, neparasti dzīvnieki un daudz kas cits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis prestižā Indianvelsas Masters 1000 sērijas turnīra vienspēļu sacensību ceturtās kārtas jeb astotdaļfināla mačā, nerādot pārāk labu sniegumu, trešdien ar 7-6 (7:0), 4-6, 6-2 pieveica spāni Roverto Bautistu Agutu.

Līdz ar to Gulbis pirmoreiz karjerā sasniedzis prestižā turnīra ceturtdaļfinālu, kurā tiksies ar spāni Fernando Verdasko vai amerikāni Džonu Isneru.

Pirmo setu Gulbis neaizvadīja pārliecinoši, tomēr tajā neviena no breikbumbām netika izmantota un tenisistiem nācās aizvadīt taibreiku. Sekojošajā papildgeimā Gulbis jau konkurentam neatstāja cerības uz panākumu, tiekot pie uzvaras ar 7:0.

Otrajā setā pirmajos trijos geimos uzvarēja serves pieņēmēji, bet šo tendenci apturēt izdevās latvietim, pārņemot vadību. Tomēr Gulbis joprojām nerādīja pārāk pārliecinošu sniegumu un sestajā geimā Bautista Aguts latvieti nobreikoja, pie breikbumbas Gulbim pieļaujot dubultkļūdu. Savukārt desmitajā geimā Gulbis vēlreiz zaudēja savu servi, otrajam setam noslēdzoties ar 4-6.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Eksperts: Latvijā ir zemu nodokļu vide

Didzis Meļķis, 28.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir zemu nodokļu vide. Turīgākie zviedri, spāņi vai franči būtu laimīgi, ja viņu valstīs būtu šādi nodokļi, tā intervijā laikrakstam Dienas Bizness, saka SEB Luxembourg privāto klientu aktīvu plānošanas vadītājs Jorgens Grēnlunds (Jörgen Grönlund).

Ja es būtu jūsu klients ar svaigi nopelnītiem dažiem miljoniem eiro un jautātu, ko man darīt, lai maksimāli lielu apjomu no šīs summas paturētu sev, ko jūs man kā Luksemburgas privāto klientu baņķieris ieteiktu?

Ja runājam par nodokļiem, tad ir notikusi ļoti liela pārmaiņa, kā tiek pārvaldīta šāda privātā bagātība. Iepriekš tika lietoti holdingi un trasti jūsu aktīvu strukturizācijai, un zināmā mērā tas aizvien notiek, tomēr pasaulē vispārīgi ir redzama ļoti liela pārbīde par labu aktīvu pārvaldības caurskatāmībai. Tie risinājumi, kas darbojās pirms desmit vai 15 gadiem un balstījās darījumu slepenībā un dažkārt arī nodokļu apiešanā, vairs nedarbojas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar negāzēto, pussauso ābolu sidru «Mr.Plūme» Lielvārdes novada Jumpravā esošā «Mr.Plūme sidra darītava» izcīnījusi zelta medaļu starptautiskā sidru konkursā Astūrijā, Spānijā, pussauso sidru kategorijā, informē uzņēmumā.

Konkursā «SISGA 2018 - Salon Internacional de les Sidres de Gala» tika pārstāvētas 17 valstis - ASV, Francija, Lielbritānija, Spānija, Vācija, Holande, Japāna, Itālija, Somija u.c., kopumā prezentējot ap 150 dažādiem ābolu sidriem. Atšķirībā no citiem, līdzīgiem konkursiem, kur medaļas iegūst, sasniedzot noteiktu punktu skaitu, šeit katrā dzērienu kategorijā ir tikai viena pirmā, otrā un trešā vieta.

«Esam gandarīti par sasniegto. Esam gandarīti nest Latvijas vārdu pasaulē. Jāteic, spāņi bija ļoti pārsteigti pozitīvā nozīmē, pārsteigti par mazu valsti Latviju, kurai nav nekādu sidra darīšanas tradīciju un sentēvu receptes, un mūsu dzērieniem, kas pēc žūrijas un organizatoru teiktā esot izcēlušies uz citu fona ar savu kvalitāti, oriģinalitāti. Un šeit mēs tiešām konkurējām ar daudziem zināmiem pasaules sidra zīmoliem kā «Angry Orchard» no ASV, «Hogan’s cider» no Lielbritānijas un citiem ražotājiem un valstīm, kur sidra darīšanai ir simtiem gadu sena vēsture, tradīcijas, receptes, piemeklētas ābolu šķirnes», stāsta sidrdaris Māris Plūme. «Zelta medaļa konkursā Spānijā ir kā atalgojums par mūsu ilgo, smago darbu vairāku gadu garumā. Šī atzinība ir pierādījums, ka jābūt drosmīgiem, jātic savai idejai un produktam.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvija kļūst atvērtāka pasaules ēdienu kultūrai

Zane Šveide, speciāli DB, 09.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīniešu veikaliņi, japāņu suši restorāni, gruzīnu virtuve, turku un Pakistānas kebabi un vēl, un vēl…

Latvija kļūst atvērtāka plašajam pasaules piedāvājumam, ļaujot vietējiem izbaudīt ēdienu kultūru teju no visas pasaules. Turklāt kvalitāti nodrošina arī arvien pieaugošā konkurence. Piemēram, gardo Azerbaidžānas virtuvi jau piedāvā vismaz trīs uzņēmēji. Arī spāņi pārstāvēti kuplā skaitā.

Taču kas viņus piesaista Latvijai? Un kā viņi vērtē izdaudzināto Latvijas birokrātijas slogu? Dienas Bizness devās spāņu gastronomijas meklējumos, un, izrādās, Rīgā var atrast gan dažādus autentiskus pārtikas veikaliņus, gan arī ēdinātavas. Piemēram, tapu bāru Madride Valdemāra ielā. Par pašu uzņēmumu un viesu labsajūtu rūpējas šefpavārs Hasinto, kura saknes meklējamas Spānijas galvaspilsētā Madridē. Tapas, risoto, gaspačo, palejas, garneles un kas tik vēl ne… Dažkārt liekas, kā vienā virtuvītē to visu var pagatavot. Madridi iecienījuši ne tikai vietējie, bet arī paši spāņi. Ja gribas dzirdēt čalas spāņu valodā, šī ir īstā vieta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtajā lielākajā eirozonas ekonomikā ir salīdzinoši slikti produktivitātes rādītāji, jo Spānijas strādnieki vienkārši ir pastāvīgi noguruši jeb, pareizāk sakot, neizgulējušies. Tā secina Spānijas parlamenta sagatavots oficiāls ziņojums par darbaspēka stāvokli valstī. Iemesls tam ir fašistiskā diktatora Francisko Franko laikā 1940. gados stundu atpakaļ pagrieztais Spānijas laiks, lai arī šai ziņā piemērotos nacistiskajai Vācijai, atsaucoties uz ziņojumu, vēsta smatrplanet.com.

Statistika liecina ne vien par salīdzinoši zemu spāņu produktivitāti pret darbā pavadīto laiku, bet arī par biežākiem negadījumiem darba vietās, darba kavējumiem un strādājošo augstāku stresa līmeni nekā strādniekiem līdzīgos apstākļos kaimiņvalstīs. Un tas viss tāpēc, ka spāņi turpina ignorēt dabisko nepieciešamību dzīvot savā laika joslā, kas sakrīt ar Lielbritāniju un Portugāli, nevis ar Vāciju. Turklāt valsts ievēro arī t.s. vasaras laiku dienasgaismas taupīšanai, kas nozīmē, ka no marta beigām līdz septembra beigās spāņiem ir jāceļas veselas divas stundas agrāk nekā to diktē viņu iekšējais «bioloģiskais pulkstenis».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis Kanādā notiekošā prestižā Monreālas Masters 1000 sērijas turnīra jeb Rogers Cup vienspēļu sacensību trešās kārtas mačā ceturtdien ar 6-4, 6-3 uzvarēja pasaules otro raketi Endiju Mareju no Lielbritānijas.

Latvietis titulēto britu pārspējis pirmo reizi karjerā, sasniedzot turnīra ceturtdaļfinālu.

Pirmajās izspēlēs pārliecinošāku sniegumu pie savas serves demonstrēja Marejs, tomēr jau trešajā geimā viņam radās lielas grūtības ar savas serves nosargāšanu. Latvietis bija nokļuvis viena uzvarēta punkta attālumā no breika iespējas, tomēr brits savu darbu padarīja un servi nosargāja. Ļoti līdzvērtīgā cīņā aizritēja arī nākamie divi geimi, rezultātam kļūstot neizšķirtam 3-3. Pie teicamas izdevības lauzt Gulbja servi titulētais Marejs tika septītajā geimā, taču nespēja izmantot nevienu no divām breikbumbām. Nākamajā geimā Marejs pie savas serves atkal bija pārliecinošs, panākot 4-4.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neizraisot starptautiskajā sabiedrībā faktiski nekādus pārsteigumus, lūgumu pēc starptautiskā aizdevuma nu ir izteikusi arī Spānija. Tomēr, kā mēdz teikt, divas reizes vienā upē iekāpt nav iespējams, tāpēc arī šis gadījums atšķiras no iepriekšējām reizēm, kad kāda ES valsts ir lūgusi naudu.

Pats interesantākais, protams, ir aspekts, ka 100 miljardu eiro lielais aizdevums spāņiem tiek izsniegts, pretī neprasot neko - nav starptautisko aizdevēju prasību, kas noteikti būtu jāizpilda. Iespējams, tas saistīts ar faktu, ka šoreiz tiek aizdots nevis Spānijas valstīm, bet gan bankām. To varētu interpretēt kā uzskatu, ka no baņķieriem noteiktas reformas var sagaidīt ātrāk nekā no politiķiem.

Spāņus gan nevar salīdzināt ar grieķiem, kuri nenovēršami slīkst parādu jūrā, izliekas nesaprotam, ka pārējā eirozona acīm redzami kaļ plānus, kā no Grieķijas pēc iespējas tuvākā nākotnē tikt vaļā, un galvenais - savā dzīvē neko mainīt nevēlas. Respektīvi, spāņi saprot līdzšinējās kļūdas un domā, kā no visai pesimistiskās situācijas tikt laukā. Protams, interesanta ir tīri psiholoģiskā nianse, jo spāņi minētos 100 miljardus eiro sauc nevis par palīdzību, bet gan finanšu injekciju, kas domāta ekonomikas attīstībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gada sākums līdz ar eiro ieviešanu nāca ar cerībām uz lielāku ārvalstu tiešo investīciju ieplūdumu, jaunu darba vietu rašanos un mūsu dzīves līmeņa paaugstināšanos. Tomēr izrādījās, ka eiro nav brīnumnūjiņa, un gada pirmajos deviņos mēnešos ĀTI pieauga vien par 166 miljoniem eiro. Salīdzinājumam var minēt, ka 2013. gadā kopējās ārvalstu investīcijas Latvijā bija 608,9 miljoni eiro, un tām pateicoties tika radītas 1614 jaunas darba vietas. Investīciju šogad bija mazāk, toties ar tām saistītu skandālu – vairāk.

Ne katrām ārvalstu investīcijām ir vienāda ietekme uz tautsaimniecības attīstību. Vieni investori ceļ jaunas ražotnes, citi pārpērk jau strādājošus uzņēmums, vēl citi iepludina naudu tautsaimniecībā, pērkot nekustamos īpašumus. Tomēr ir arī investīcijas, kuras līdzinās Pandoras lādei, un gaidīto labumu vietā valstij var nest tikai zaudējumus.

Strīdi ap termiņuzturēšanās atļaujām

Politiskajā lauciņā līdzīgi kā iepriekšējos gadus karstus strīdus izraisīja termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšana ārvalstniekiem, ja vien noteiktās cenu robežās iegādāts nekustamais īpašums, investēts uzņēmējdarbībā vai finanšu sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Sāk ar Vjetnamu

Anda Asere, 05.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iegūstot dažādus datus no viedtālruņa, aizdevumu salīdzināšanas risinājums Jeff App palīdz uzzināt vairāk par cilvēku, kurš vēlas aizņemties

Šā gada sākumā Tomam Nipartam un Reinim Tenim radās ideja par šādu mobilo lietotni. «Pats sākums bija TechChill konference. Abi bijām nodarbināti, dzīvoju Spānijā, nolēmām pieteikties ideju konkursā. Tikām finālā, un tas bija apliecinājums, ka ir vērts šo pētīt dziļāk. Paralēli pamatdarbam bijām gatavi startēt Latvijā, jau bija potenciālie klienti, bet sapratām, ka nedarīsim to te, – ir mazs tirgus, un problēma, ko risinām, nav tik aktuāla,» stāsta Toms.

Viņi izvēlējās Vjetnamu. Toms jūlijā pameta labu darbu un dzīvi siltajā Spānijā, lai «lēktu» iekšā šajā projektā. Lai pieņemtu šo lēmumu, nācās apsvērt daudzus aspektus. «Protams, Spānijai ir daudz plusu, lielisks klimats, plašas iespējas, jo īpaši jauniešiem, bet es vienmēr esmu paturējis prātā, ka vēlos atgriezties Latvijā un likt lietā iegūtās zināšanas. Spāņi ir spāņi, latvieši ir latvieši – ar saviem cilvēkiem vienmēr būs vairāk pa ceļam,» viņš uzskata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Biznesa maratonists: Ambīcijas iekarot eksporta tirgu

Ilze Žaime, 28.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā 20 gadiem biznesā Safari parks More ir jaunu izaicinājumu priekšā, atklāj tā saimnieks Dainis Paeglītis.

Ideju iegādāties briežus pirms aptuveni trīsdesmit gadiem Dainis Paeglītis aizguva Zviedrijā. Latvijā toreiz neviens vēl briežus neaudzēja; tos iegadāties Paeglīšiem izdevās no Rīgas Zooloģiskā dārza. Ģimene kopīgiem spēkiem šodien vada bioloģisko saimniecību, kurā ir 500 dzīvnieku liels ganāmpulks, kā arī darbojas viesmīlības biznesā. Saimnieks tomēr atzīst, ka «dzīvojot laukos, audzējot briežus un uzņemot tūristus, bagāts kļūt nevar». Tādēļ drīzumā plānots spert soli jaunu produktu ražošanā.

150 hektāru ganības

Saulstari 1 īpašumā sākotnēji bijuši tikai astoņi hektāri zemes, taču tad, kad kaimiņi piedāvāja zemi iegādāties, iespēju izmantojuši. Saimniecība palēnām izaugusi līdz teju 150 ha. Tā kā fiziski vairs audzētavai nav kur plesties, tiek strādāts nevis pie kvantitātes, bet kvalitātes. Šodien tajā ir 18 aploki un 500 dzīvnieku. Pa aplokiem tie ir sadalīti atkarībā no sugas un vecuma. Aplūkot ir iespējams gan staltbriežus, gan dambriežus. Pusotra kilometra garo pastaigu maršrutu briežu dārzā brauc izpētīt gan atpūtnieki no tuvienes, gan tūristi no ārzemēm. Viens no tūristu piesaistes elementiem ir tas, ka cilvēkiem ļauts barot dzīvniekus. Īpašumā izveidota arī tā sauktā Ragu māja, kurā notiek gan ikgadējās ragu mērīšanas sacensības, gan ir iespējams aplūkot krāšņākos eksemplārus. «Tos pārpērk Eiropa, tur ir ļoti attīstīta ragu izmantošana suvenīru dizainā. No ragiem izgatavo gan nažu un dakšu spalus, gan daudz ko citu. Lielākie pircēji ir itāļi un spāņi,» stāsta Māra Paeglīte, saimniecības īpašniece. Tā kā sacensību dalībnieku, kas uz Mori brauc no visas Eiropas, uzņemšana kļuva par ikgadēju pasākumu un tuvākās apmešanās vietas Morei bija Cēsis vai Sigulda, īpašnieki atvēra viesu māju. Pirmo piemeklēja ugunsnelaime tikai 14 mēnešus pēc tās uzcelšanas. «Lēmumu būvēt otrreiz bija grūti pieņemt. Ja ieliek sirdi, pārdzīvojumi ir ļoti dziļi,» atceras M. Paeglīte. Taču otrais viesu nams ir lielāks, to vada briežu audzētavas īpašnieku meita Māra ar vīru. Korporatīvos pasākumos viesiem tiek piedāvātas arī briežu gaļas maltītes. Steiki un viesu nama kafija vien ir kļuvuši par iemeslu, kādēļ cilvēki brauc uz Mori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mišelina restorānu kritiķis Endijs Heilers (Andy Hayler), kurš pagājušajā nedēļā viesojās Rīgā, apmeklēja piecus restorānus, novērtējot to atbilstību Mišelina kritērijiem, piešķirot vienu Mišelina zvaigzni savam favorītam, informē Reaton.

Heilers Profesionāļu Dienās sniedza lekciju, kuras laikā stāstīja gan par Mišelina sistēmas rašanos, gan vērtēšanas principiem un trūkumiem, kā arī salīdzināja Mišelina un sevis izstrādāto vērtēšanas sistēmu, meklējot atbildi uz jautājumu – kas īsti ir tiešām labs restorāns?

Ņemot vērā to, ka trīs Mišelina zvaigznes saņēmušo restorānu skaits ir būtiski pieaudzis pēdējo gadu laikā (2004.gadā trīs zvaigznes saņēmuši bija 49 pasaules restorāni, savukārt 2016.gadā – jau 115), jautājums par Mišelina kritērijiem un vērtēšanas kvalitāti tiek uzdots aizvien biežāk. Lai gan sistēmai ir daudz trūkumu, Heilers uzskata, ka šī joprojām ir nozīmīgākā un vērtīgākā restorānu vērtēšanas sistēma pasaulē – nekas labāks, gluži vienkārši, nav stājies tās vietā. Mišelina izmantotie kritēriji tiek turēti noslēpumā – ceļvedī netiek publicēti restorānu apraksti, bet tikai un vienīgi to nosaukumi, adreses un iegūto zvaigžņu skaits. Zināms ir tas, ka vērtēšanu veic anonīmi inspektori, kuri restorānā ierodas papusdienot vai pavakariņot bez iepriekšēja brīdinājuma, un restorāna darbinieki tā arī neuzzina, ka viņus apciemojis Mišelina vērtētājs (protams, izņemot tad, ja restorānam tiek piešķirta zvaigzne).

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Šofera dēlu un meitu patiesā seja

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieņemšana darbā vienlaikus ir arī uzticēšanās; ja vadītājs uzticas nekompetentiem cilvēkiem, viņš pats ir nekompetents

Kopš satiksmes ministra Aināra Šlesera laikiem «šofera dēls» ir diagnoze cilvēkiem, kas tiek iekārtoti valsts darbā bez atbilstošas izglītības un pieredzes, toties ar pareiziem politiskajiem sakariem. Varētu domāt, ka pēc oligarhu patriekšanas un tā saukto godīgo politiķu nonākšanas pie varas visas nelabās prakses ir pārtrauktas un filozofija «ka tik man pašam šodien labi» kopā ar salmu putnubiedēkļiem ir sadegusi Daugavmalā. Taču, kā liecina Agneses Margēvičas veiktais apkopojums 29. augusta avīzē Diena, Vienotības valdīšanas laikā dažādas Satiksmes ministrijas kapitālsabiedrības ir papildinājušās ar veseliem 18 šoferu dēliem un meitām. Līdz ar to, ja Šlesera laikā runāja par astoņkāji, tad Anrija Matīsa laikā šī dzīvības forma jau pakāpeniski transformējas simtkāja virzienā. Dabisks process, tā teikt, kam neviens netraucē. Mediju un sociālā tīkla Twitter vidē tik uzvirmo pa kādam vilnītim, kad kārtējais politiski pietuvinātais darbonis aizrotē, piemēram, uz labo un derīgo cilvēku atpūtas stūrīti Latvijas gaisa satiksmi (LGS), taču nekas no tā nemainās. LGS darbība balstās uz profesionāliem dispečeriem, nevis uz tā, ko tur dara vai nedara viens otrs valdes loceklis, iepirkumu nodaļas vadītājs vai datu ievades speciāliste. Funkcionāli LGS jau sen varēja apvienot ar Lietuvas un Skandināvijas attiecīgajām struktūrām, bet tādu «sviestu», protams, neviens pat neapsver, jo tad būtu jāslēdz barotne, kurā «piezemējas» visvairāk politiski pareizi domājošu cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku atbalsta dienests katru gadu uzņēmējiem un lauksaimniekiem izmaksā summas, kas līdzinās Rīgas budžetam. Tikmēr ekonomikas policija uzsākusi pārbaudi par vairākiem gadījumiem, kad naudu mēģināts izkrāpt, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga.

Rekordlielu summu - 347 miljonus latu pagājušajā gadā Lauku atbalsta dienests sadalīja Latvijas lauksaimniekiem un uzņēmējiem. Salīdzinājumam – visas Rīgas pilsētas budžets ir tikai par dažiem desmitiem miljonu lielāks. Bet šogad dienests plānojis izdalīt tik pat iespaidīgu summu - 319 miljonus latu.

Kā raidījumam Nekā Personīga norādījuši vairāki uzņēmēji, tad ir pamatotas aizdomas par pārāk kūtro valsts revidentu darbu, kas ļauj notikt aizdomīgiem darījumiem.

Atsevišķi uzņēmumi centušies izkrāpt Briseles naudu un par šiem darījumiem izmeklēšanu sākusi Ekonomikas policija. Lauku atbalsta dienests kopumā 210 gadījumos pieprasījis Eiropas naudu atmaksāt – tas ir vairāk nekā miljons latu (1 098 000 Ls). Atgūt vēl nav izdevies 200 tūkstošus (216 000 Ls). Bet pagājušajā gadā atklāti divi jauni aizdomīgi darījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Strīķes un Juraša ģimeņu mafija

Sandris Točs, speciāli DB, 25.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūziķis tiek izsaukts uz KNAB, lai viņu nopratinātu par patriotiskas dziesmiņas sacerēšanu, bet bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs par iespējamu maksātnespējas administratoru shēmu zināšanu un nekā nedarīšanu nopratināts netiek. Vai «T-krekla» uzvilkšana, proti, brīva savas politiskās pārliecības paušana ir tas, kas satrauc KNAB darbiniekus, bet maksātnespējas mafijas reketa shēmu piesegšana un iespējama līdzdalība tajās nesatrauc?

Taisnība Jutai Strīķei, ka šādam KNAB nav jēgas. Interesanti, ka Strīķe, kas nesen vēl aicināja demonstrācijās, lai aizstāvētu «KNAB neatkarību», tagad aicina to likvidēt, apvienojot ar Drošības policiju un SAB un izveidojot vienu lielu iestādi. Vai varētu būt tā, ka KNAB ir pārvērties par vārda brīvības ierobežošanas un politisko pretinieku iebiedēšanas rīku? Bet vai arī Strīķes laikā tāds tas nebija? Kas tagad vainas?

Vai ir kas mainījies kopš 2016. gada, kad Pietiek.com rakstīja par VID un Finanšu policijas «īsto astoņkāji» un zīmēja shēmas ar Maiguru Strīķi augšgalā? Jā, šie cilvēki ir parotējuši, pamainījuši amatu nosaukumus, M.Strīķis, sasniedzot noteiktu vecumu, oficiāli ir devies dienesta pensijā, bet manis aptaujātie eksperti ir vienisprātis – šie cilvēki joprojām ietekmē daudz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Futbola čempionātā uzstāda likmes rekordus

Aisma Orupe, 08.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas futbola izlases līdzjutējs, kas neklausīja astoņkāja Paula pareģojumam, zaudējis pusmiljonu eiro jeb 350 tūkstošus Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oberhauzas akvārija astoņkājis Pauls 80% gadījumu precīzi pareģo uzvarētāju futbola čempionāta mačos.

Komentāri

Pievienot komentāru