Jaunākais izdevums

Rīga svētku laikā lidlaukā Spilve 18.augustā un 19.augustā norisināsies Aviācijas svētki, kuru laikā skatītājiem būs iespēja baudīt aviošovu, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Aviācijas eskadriļas un Valsts robežsardzes aviācijas paraugdemonstrējumi.

Aviācijas svētku apmeklētāji varēs iepazīties arī ar topošā Aviācijas muzeja ekspedīciju. Topošajā Aviācijas muzejā patlaban ir aplūkojamas aptuveni 20 dažādas vienības, kur ir gan lidaparāti, gan arī formas tērpi un citi interesanti apskates objekti, kas vēsta par aviācijas vēsturi un attīstību. Svētku viesi varēs noskatīties arī filmu par dažādiem interesantiem notikumiem aviācijā.

Rīgas svētki tiks svinēti trīs dienu garumā no 17.augusta līdz 19.augustam, kad rīdzinieki un pilsētas viesi ap 50 dažādos pasākumos Rīgas centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā, Mežaparkā un citviet varēs baudīt mūzikas, mākslas, teātra un dejas priekšnesumus, kā arī sporta pasākumus un atrakcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Spilves lidostas ziedu laiki un noriets

Laura Mazbērziņa, 20.09.2018

Spilves lidlauks darbojās jau no 1916. gada, kad te izvietojās Krievu Cara armijas 12. iznīcinātāju nodaļa.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz lidostas Rīga atklāšanai 1975. gadā Rīgā galvenā bija Spilves lidosta.

Tā agrāk dēvēta gan par Spilves gaisa ostu, gan Rīgas gaisa ostu un Rīgas Centrālo lidostu. Tagad Spilves lidlaukā tiek nodrošināti privātie lidojumi un pilotu skolu treniņlidojumi, bet attīstības plāni ir miglā tīti, biznesa portālam db.lv pastāstīja Aivars Graholskis, bijušais Spilves aviācijas muzeja vadītājs.

Spilves lidostu sāka būvēt kara gūstekņi 1954. gadā, lidostas iekšdarbus veica latviešu amatnieki. «Amatnieki esot sacījuši, ka šī būs mazā Rundāle Rīgā,» stāstīja A. Graholskis.

Lidosta tika atklāta 1975. gadā. Spilvē 51 hektāru lielā teritorijā iekārtoja lidostu, ko trīsdesmitajos gados pārdēvēja par Spilves gaisa ostu. Tās īpašnieks bija Rīgas pilsēta, nomnieks - Pasta un telegrāfa departaments. Tika uzceltas divas būves. Viena no tām bija Rīgas – Liepājas reisa apkalpojošo lidmašīnu un privāto lidmašīnu novietošanai. Savukārt, gaisa satiksmes kārtības regulēšanai uzbūvēja stacijas ēku ar pasažieru uzgaidāmajām telpām, pastu, muitu, policiju, komandantūru, meteoroloģisko staciju, restorānu u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome šodien atbalstīja lēmumu par Spilves lidlaukā esošu skrejceļu atpirkšanu no SIA «Spilve International Business Park» par 180 085 eiro un vienlaikus pieņēma lēmumu par pašvaldības nodibinājuma «Lidlauks Spilve» likvidēšanu.

Kā skaidroja nodibinājuma valdes loceklis Jānis Maslovskis, nodibinājums tika radīts ar mērķi izveidot lidlauku un nodrošināt tā izmantošanu atbilstoši sabiedriskā labuma organizācijas statusam. Balstoties uz Rīgas attīstības plānu 2006.-2018.gadam, lidlauku primāri bija paredzēts izmantot vispārējās nozīmes aviācijas un tehnisko sporta veidu darbības attīstībai un nodrošināšanai, tehnisko sporta veidu popularizēšanai, informējošu un izglītojošu pasākumu organizēšanai, mācību grupu veidošanai amatieru un aviācijas personāla sagatavošanai, kā arī citiem uzdevumiem. Nodibinājums darbojās gan uz Rīgas Brīvostai, gan uz «Rīgas namiem» uzticētās zemes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Spilves lidostu atvērs plašākam interesentu lokam

Ingrīda Drazdovska, 20.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc lielās talkas 21. aprīlī lidosta Spilve kļūs par publiski pieejamu objektu – tas apmeklētājiem būs atvērts nedēļas nogalēs, bet vasarā – visu nedēļu, izņemot pirmdienas, informē pašvaldības nekustamā īpašuma pārvaldīšanas uzņēmums SIA Rīgas nami.

Sezonas atklāšanas svētki paredzēti šo sestdien, 24. martā, kad sevi publiski piesaka topošais Aviācijas muzejs. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir iekļāvusi lidostas Spilve centrālo ēku ar aleju valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā; ir atzīta kompleksa kultūrvēsturiskā un mākslinieciskā vērtība.

Spilves lidlaukā saimniekojusi gan Krievijas cara armija, gan boļševiki, gan vācieši, gan latviešu avantūristiskie lidotāji. 1919. gada 7.jūnijā tika izveidota Latvijas aviācijas vēsturē pirmā latviešu nacionālā vienība – Kara aviācijas grupa. Kopš tā laika Spilves aerodroms kļuva par Latvijas aviācijas centru. Miera laikā tajā bāzējās arī sporta un satiksmes aviācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Spilves lidlaukā notiks starptautisks aviācijas salidojums

Dienas Bizness, 02.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamajā nedēļas nogalē, no 10. līdz 12.jūlijam, nodibinājums Lidlauks Spilve organizē starptautisku aviācijas salidojumu Riga Fly-In 2015, kurā piedalās gaisa kuģi un piloti no visas Eiropas, informē Rīgas dome.

Kopš Spilves lidlauks ir atkal sertificēts un pieejams visiem lidot gribētājiem, ar katru gadu ir audzis no ārvalstīm ielidojošo gaisa kuģu skaits. Šā gada maijā un jūnijā gandrīz katru dienu, kad laika apstākļi bija labvēlīgi tālākiem pārlidojumiem, lidlaukā Spilve nosēdās vismaz viens lidaparāts, kas mērojis ceļu vismaz pāris stundu lidojuma attālumā. Ļoti populārs Eiropas pilotu vidū ir maršruts apkārt Baltijas jūrai, kurā Rīgas vēsturiskais lidlauks ir lielisks pieturas punkts.

Sestdien, 11.jūlijā aviācijas svētku laikā būs apskatāma statiskā gaisa kuģu izstāde un aviācijas paraugdemonstrējumi debesīs, vakarpusē paraugdemonstrējumus veiks motoparaplāni, kā arī pilotu skolas piedāvās iepazīšanās lidojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidlaukā Spilve, Rīgā aizvadītajā nedēļā norisinājās "autokoncerts", kas tā rīkotājiem neradīja milzu peļņu, bet bija veids, kā atbalstīt nozarē strādājošos.

"Autokoncerta" organizators bija Uldis Pabērzis, kurš šajā vasarā plānoja rīkot arī festivālu "Summer Sound". "Covid-19" ierobežojumu dēļ festivāls pārcelts uz nākamo gadu.

"Kopumā situācija ir visiem zināma. Ir pandēmija un kaut kādā brīdī bija pilnīgi skaidrs, ka mūsu lielais pasākums, vasaras festivāls šogad nevarēs notikt. Mēs sākām jau laicīgi plānot tā pārcelšanu uz nākamo gadu. Spējām vienoties ar visiem māksliniekiem, ka pasākums notiks 2021. gadā ar tādu pašu programmu, tajā pašā nedēļas nogalē. Tā kā pasākums ir pārcelts, tad domājām, ko šajā laikā ir iespējams izdarīt. Vēl pirms tika izziņota tāda iespēja kā "autorkoncerti", šādu iespēju jau apsvērām un pētījām, kā to varētu īstenot. Kad izziņoja, ka šāds formāts ir pieļaujams, mēs sākām šī pasākuma organizēšanu," stāsta U.Pabērzis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Saeimas komisijā izgaismojas daudz nepilnību dronu lietošanas regulējumā

LETA, 11.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde šodien izgaismojās daudz nepilnību tālvadības lidaparātu jeb dronu lietošanas regulējumā, novēroja aģentūra LETA.

Civilās aviācijas aģentūras (CAA) direktors Māris Gorodcovs norādīja, ka Eiropas Savienības līmenī patlaban notiek darbs pie dronu izmantošanas regulējuma, kuru varētu pieņemt nākamā gada pirmajā ceturksnī. Tas gan nebūšot visaptverošs regulējums, tāds plānots līdz 2020.gadam. Viena no prasībām varētu būt dronu ar svaru virs 900 gramiem aprīkot ar SIM karti, lai attālināti varētu pārņemt tā vadību.

Vienlaikus līdz gada beigām plānots pilnveidot regulējumu nacionālā līmenī, pie kuru patlaban strādā darba grupa.

Gorodcovs klāstīja, ka dronu izmantošanas aspekti pēdējā laikā kļuvuši aktuālāki, tāpēc šogad īstenota informatīvā kampaņa, izdodot bukletus, reklāmas rullīšus, kā arī stāstot par droniem skolās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēstniecība, pārstāvniecība, savrupnams, kultūras un darījumu centrs, muzejs, izstāžu telpa, mākslinieku rezidences, kāzu saloni, kafejnīca. Šīs ir tikai dažas no idejām, kas nākotnē varētu atrasties fon Stricka villā Rīgā. Realitātē nams jau vairāk nekā 10 gadus gaida potenciālo investoru.

Pirms aptuveni trim gadiem villas apsaimniekošanu uzņēmās Mārtiņš Mielavs, kurš tajā laikā vēl darbojās kaimiņos esošajā bārā Piens. Viņš praktisku apsvērumu dēļ vēlējies pirms bāra Piens svētkiem sarīkot ieskaņas pasākumu fon Stricka villā. M. Mielavs atzīst, ka juridiskais ceļš, kā tikt pie villas īres tiesībām, bija diezgan sarežģīts. Bija nepieciešama apdrošināšana, jo nams ir vēsturisks un tajā atrodas vērtīgi interjera priekšmeti. Lai atvieglotu procesu, īpašnieki – Rietumu Banka – piedāvāja uzņēmējam slēgt līgumu uz gadu. M. Mielavs ar tā laika biznesa partneriem bārā Piens apspriedās un nolēma par labu koncepcijai, kas paredz villā rīkot publiskus pasākumus. Šobrīd uzņēmējam ar ēkas īpašnieku – Rietumu Banku – noslēgts beztermiņa īres līgums.

Komentāri

Pievienot komentāru