Citas ziņas

Starp Kuļiku un Ameriku aizdomīgs darījums

Lato Lapsa kopā ar Kristīni Jančevsku ,Baltic Screen, 26.01.2007

Jaunākais izdevums

Personīgu bankrotu piedzīvojušais bijušās Rīgas komercbankas prezidents Vladimirs Kuļiks pagājušā gada septembrī spējis iegādāties iespaidīgu namīpašumu Jūrmalā. Par to viņš Rīgas domes Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētājam Andrim Amerikam oficiāli samaksājis vairāk nekā divus miljonus latu.

Ņemot vērā V. Kuļika oficiāli trūcīgo finanšu stāvokli un apstākli, ka šo īpašumu viņš A. Amerikam Rīgas komercbankas krīzes laikā bija pārdevis par nepilniem 37 000 Ls, šāds darījums var radīt aizdomas par fiktīvu pirkumu vai naudas atmazgāšanas mēģinājumu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs apliecina, ka šī informācija noteikti tiks ņemta vērā, pārbaudot Rīgas domnieka amatpersonas deklarāciju. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns atzīst, ka darījums "tīri teorētiski ir mūsu kompetences jautājums, šāda informācija ir pārbaudāma un pētāma".

Atpērk bijušo īpašumu

V. Kuļika un A. Amerika iespaidīgā darījuma objekts ir vairāk nekā 3200 kvadrātmetru zemes gabals Jūrmalā, Bulduru prospektā 152, uz kura atrodas paliela divstāvu ēka: šo īpašumu, kā rāda zemesgrāmatu dati, bijušais baņķieris no Rīgas domnieka pagājušā gada 26. septembrī nopircis par 2 108 412 Ls. Bankas kredīts V. Kuļikam nav bijis nepieciešams, līdz ar ko īpašums arī nav apgrūtināts ar hipotēku.

Šim īpašumam ir arī zīmīga vēsture: kā rāda zemesgrāmatu informācija, V. Kuļiks vienreiz jau ir bijis tā īpašnieks - 1997. gada vasarā viņš divos darījumos šo īpašumu oficiāli par 17 000 Ls iegādājies no kāda 1947. gadā dzimuša Aleksandra Pugačeva, kurš jau pirms trim gadiem par to bija maksājis pusotru reizi lielāku summu. Nepilnu pusotru gadu pēc pirkuma veikšanas V. Kuļiks īpašumu pārdevis A. Amerikam - atkal divos darījumos (kas nekustamo īpašumu jomā bieži tiek izmantoti, lai īpašumus pārdotu par mākslīgi pazeminātu cenu, bet neļautu to izmantot pašvaldībai ar tās pirmpirkuma tiesībām) tas jaunajam īpašniekam oficiāli izmaksājis 36 843 Ls.

Toreizējais baņķieris savu Jūrmalas īpašumu A. Amerikam pārdeva 1998. gada 25. novembrī un 7. decembrī - V. Kuļikam ļoti grūtā laikā. Banku sfēras pārstāvjiem un tās uzraugiem jau bija zināms, ka lielākā daļa Rīgas komercbankas līdzekļu, pateicoties V. Kuļika nepareizajai stratēģijai, bija ieguldīti lielu peļņu sološajās Krievijas parādzīmēs un pēc kaimiņvalsts augusta finanšu kraha bija faktiski zaudēti.

Šajā laikā jau atklāti tika runāts par iespējamu bankas slēgšanu un tās vadības atbildību akcionāru priekšā. V. Kuļiks, kurš pirmajās dienās pēc Krievijas paziņojumiem vēl bija runājis tikai par to, ka bankas "1998. gada peļņa nepārsniegs budžeta ietvarus", vēlāk jau vērsās tiesībsargāšanas iestādēs, aicinot noskaidrot personas, kuras izplatot nepatiesas baumas par viņa vadītās kredītiestādes stāvokli.

Tomēr Rīgas komercbankas stāvoklis patiešām bija tik smags, ka 1999. gada martā tika atzīta tās maksātnespēja un tika paziņots - Krievijā tā 1998. gadā zaudējusi vismaz 29 milj. Ls. Vēlākā bankas sanācija Latvijas valstij, pēc aptuveniem aprēķiniem, izmaksāja aptuveni 50 milj. Ls.

Iespaids par bankrotu

No paša V. Kuļika gan materiālā atbildība netika prasīta, un formāli arī nebija iespēju no viņa ko piedzīt - baņķierim nekas vairs nepiederēja. 1999. gadā intervijā laikrakstam Čas V. Kuļiks stāstīja, ka viņš neesot bijis labākā stāvoklī kā jebkurš bankas noguldītājs un ka daudzi paziņas viņam ieteikuši aizbraukt no valsts vai izdarīt pašnāvību.

Toreizējais bankas administrators Gundars Cers tagad atzīst, ka nekā krimināla bankas krahā un kredītiestādes valdes rīcībā neesot bijis - vienkārši "biznesa neveiksme - Krievijas krīzē vērtspapīri zaudēja vērtību, tur nebija nekādu dokumentu viltojumu vai kā tamlīdzīga, kā tagad Ogres komercbankā". Līdz ar to viņam neesot zināmi apsvērumi, kādēļ V. Kuļikam būtu vajadzējis pārdot savu mantu. Tomēr iespaidu par sevi kā pilnībā bankrotējušu uzņēmēju eksbaņķieris gan radīja vēl nākamos 5 - 7 gadus: piemēram, laikraksts Diena, 2004. gada martā rakstot par uzņēmēju bankrotiem, kā vienu no piemēriem minēja tieši viņu: "Bankrotējušās Rīgas komercbankas prezidents Vladimirs Kuļiks pašlaik ir konsultants būvuzņēmējdarbības jomā, viņa mobilais tālrunis klusē, bet cita viņam nav."

Tagad izrādās, ka V. Kuļiks, kurš 1999. gada intervijā pauda atziņu, ka viņam zudusi virkne ilūziju, kas saistītas ar cerībām biznesu veidot "baltos cimdos", ar A. Amerika palīdzību jau laikus nodrošinājies pret iespējamām materiālām pretenzijām: patiesībā visu laiku kopš 1998. gadā pirms bankas maksātnespējas noslēgtā Jūrmalas īpašuma formālās pārdošanas darījuma eksbaņķieris tajā turpinājis dzīvot.

Trešdien Jūrmalas mājā satiktā V. Kuļika dzīvesbiedre atzina - viņa neesot dzirdējusi, ka īpašums nesen būtu nopirkts. Viņa izteica pārliecību, ka pēdējos sešos gados īpašnieki nav mainījušies un viņa visu laiku bijusi šīs mājas saimniece. Tiesa, Kuļiku laulātais pāris esot domājuši par iespēju pārdot daļu īpašuma, jo tik lielu zemesgabalu uzturēt neesot vienkārši, taču māju pārdot viņi neesot plānojuši. Lai gan, kā atzīst bijušā bankas prezidenta kundze, viņa īsti vīra plānus nezinot, tādēļ neesot izslēgts, ka arī māja tiekot tirgota. Par to, ka māja vēl pirms pāris mēnešiem oficiāli piederējusi Rīgas domniekam A. Amerikam, Kuļika dzīvesbiedre nezina.

To, ka V. Kuļiks jau ilgstoši mīt šajā formāli pārdotajā īpašumā, apliecina arī 2005. gadā publiskotā informācija, ka iespējama elektroenerģijas nelegāla izmantošana konstatēta A. Amerika Jūrmalas īpašumā, ko "jau ilgstoši lieto bijušais Rīgas komercbankas vadītājs Vladimirs Kuļiks, kurš saskaņā ar pilnvaru ir atbildīgs par mājā notiekošo".

Amerikam neinteresē

A. Ameriks pašlaik, pēc ziņu par darījumu nonākšanas atklātībā apgalvo - viņš nezinot un viņu arī neinteresējot, kāpēc V. Kuļiks savulaik viņam īpašumu pārdevis un tagad izmantojis savas pārdošanas līgumā iekļautās pirmpirkuma tiesības.

Saskaņā ar līgumu eksbaņķierim visu šo laiku esot bijušas īpašuma lietošanas tiesības, tomēr Rīgas domnieks atsakās ar šo līgumu iepazīstināt - viņam "nav tāda pienākuma". Tāpat A. Ameriks pat nepiemin faktu, ka viņa amatpersonas deklarācijā nav norādīta kaut jel kāda summa, ko viņš no V. Kuļika būtu saņēmis par ēkas izmantošanu.

Īpaši lakoniski A. Ameriks izsakās par pašu īpašuma pārdošanas darījumu - viņu neinteresējot, no kurienes bankrotējušais baņķieris esot ņēmis naudu darījumam, taču "viņam pirkuma summa jāsamaksā trīs gadu laikā. Manā deklarācijā parādīsies visa summa, tikai viena daļa kā parāds. Pagaidām esmu saņēmis vienu miljonu un noguldījis bankā".

Taču nav redzami oficiāli avoti, no kuriem varētu būt nācis finansējums šim darījumam, V. Kuļikam no A. Amerika atgūstot oficiāli par niecīgu summu krīzes brīdī pārdoto īpašumu, kurā viņš turpinājis dzīvot un par kura oficiālo īpašnieku maiņu dzīvesbiedrei nav bijis pat nojausmas.

Pašlaik V. Kuļikam oficiāli nepieder neviens cits nekustamais īpašums, un tāpat eksbaņķieris oficiāli nav atgriezies lielajā biznesā: vismaz formāli viņš ir tikai 15% kapitāldaļu īpašnieks mazpazīstamajā SIA Baltijas Monitoringa centrs, kas, kā rāda Lursoft dati, 2004. gadu beigusi ar 19 tūkstošu latu apgrozījumu un 11 tūkstošu latu zaudējumiem. Nevienā citā uzņēmumā V. Kuļikam kapitāldaļas nepieder, un arī vadošus amatus viņš ieņem tikai vienā - 2005. gada novembrī dibinātajā 2000 latu pamatkapitāla SIA Jelvi.

Paša eksbaņķiera skaidrojums par to, kā šādos apstākļos viņš spējis bez bankas palīdzības veikt tik apjomīgu nekustamā īpašuma darījumu, pagaidām nav bijis iegūstams - viņa mobilais tālrunis ir atslēgts, bet uz darbavietā atstātajiem lūgumiem kontaktēties V. Kuļiks neatsaucās.

KNAB ieinteresējas

Atzīstot, ka šāds darījums "tīri teorētiski ir mūsu kompetences jautājums, šāda informācija ir pārbaudāma un pētāma", Latvijas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns vienlaikus norāda, ka šis atzinums uztverams, "abstrahējoties no konkrētā gadījuma, jo mums nav tiesību nevienam atklāt, ar kādām lietām strādājam".

Naudas atmazgāšanas apkarošanas dienests varot "pētīt tikai tad, ja kāds mums kaut ko uzraksta", un, ja kāds gadījums šķietot aizdomīgs, dienests to nosūtot prokuratūrai tālākai izmeklēšanai. Tāpēc V. Burkāns, kurš pagājušā gada oktobrī Db atzina, ka daži darījumi ar nekustamiem īpašumiem esot viņa pārstāvētās institūcijas uzmanbā, varot rekomendēt informāciju nosūtīt uz prokuratūru vai attiecīgo policijas nodau ar lūgumu izmeklēt pēc būtības, "un tad viņi būs spiesti šo gadījumu izpētīt".

Savukārt KNAB ir iepazinies ar oficiālo zemesgrāmatu informāciju par šo darījumu un atzīst, ka tā vēl ir nepietiekama, lai precīzi norādītu uz iespējamiem pārkāpumiem un to piekritības iestādi. Kā skaidroja KNAB preses sekretārs A. Vitenburgs, "KNAB kompetence būtu izvērtēt, vai valsts amatpersona nav pārkāpusi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā" noteiktās prasības, t.sk. attiecībā uz darījumu partneriem. Savukārt VID kompetence izvērtēt fizisko personu, t.sk. amatpersonu ienākumu likumību, kā arī ienākumu un izdevumu atbilstību. Protams, lielos darījumus ar banku starpniecību pēta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests".

Šīns skeptisks

Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas vadītājs Edgars Šīns pagājušā gada oktobrī Db atzina, ka Latvijas nekustamo īpašumu tirgus ir brīvi izmantojams naudas atmazgāšanai. Vakar, jautāts, vai varētu būt ticama versija, ka savulaik, kad V. Kuļikam zeme svilusi zem kājām, īpašums pārrakstīts uz A. Amerika vārda, savukārt vēlāk tas izmantots, lai legalizētu kādus finanšu līdzekļus, E. Šīns atbildēja - jā, pat ļoti.

Taču tā ir tikai versija, uzsvra E. Šīns, piebilstot: "Šādi darījumi ir perfekts veids, kā legalizēt nelikumīgi gūtos ienākumus. Domāju, ka neviens prokurors tur nevarēs pierādīt, ka līdzekļi nākuši kaut kā ne tādā veidā. Summas lielas, neviens neko nevar izsekot. Nekustamie īpašumi ir ideāla vieta nelikumīgi gūto līdzekļu legalizēšanai."

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paziņos Baltijas M&A un privātā kapitāla balvu ieguvējus

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 18.oktobrī Baltijas M&A un privātā kapitāla foruma 2018 laikā tiks paziņoti Baltijas M&A un privātā kapitāla balvu ieguvēji.

Pirmie seši mēneši Baltijā 2018. gadā uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas (M&A) nozarē aizvadīti aktīvi, liecina Prudentia M&A Folio dati. Šā gada pirmajā pusgadā kopumā tika izziņoti 137 M&A darījumi, kur vismaz vienu no darījuma pusēm pārstāv kāda no Baltijas valstīm. Ja salīdzina 2018. gada pirmos sešus mēnešus ar šo pašu periodu 2017. gadā, tad šogad M&A nozare Baltijā bijusi par 26 darījumiem jeb 23% piesātinātāka. 2018. gada pirmajos sešos mēnešos 28 Baltijas M&A darījumiem bija publiski pieejamas vērtības, kuru akumulētā summa bija aptuveni 976,3 milj. EUR. Lielāko trīs darījumu vērtība aizņem aptuveni 70% no kopējās publiski pieejamās darījumu summas Baltijas M&A sektorā. 2018. gadā pirmajos sešos mēnešos izziņotie darījumi pārsvarā bija Baltijas reģiona ietvaros, veidojot 54% no kopā izziņotajiem M&A darījumiem. Vienas valsts ietvaros pārliecinoši aktīvākā bija Igaunija, kur tika izziņoti 32 M&A darījuma, kam sekoja Lietuva un Latvija ar attiecīgi 24 un 7 izziņotiem M&A darījumiem. Toties tieši Latvijas uzņēmumi analizētajā periodā bija visizplatītākie starptautisko investoru lokā. 15 izziņotajos M&A darījumos Latvijas uzņēmumu iegādājās ārpus Baltijas bāzēts uzņēmums, Lietuvā un Igaunijā šāda tipa M&A darījumi tika izziņoti attiecīgi 12 un 8 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tik daudzu iekāroto Mārupes privātmāju tirgū novērojama visai izteikta sabalansētība lielāko darījumu vērtības ziņā.

Deviņi no desmit lielākajiem darījumiem ir 250 000 – 300 000 eiro robežās.

Vadoties pēc "Cenubanka.lv" pieejamās informācijas, 2019. gadā Mārupē reģistrēts tikai viens privātmājas (viena dzīvokļa māja ar zemi) iegādes darījums vērtībā virs 300 000 eiro (darījumi uz pirkuma līguma pamata).

2019 gada vērienīgāko Mārupes privātmāju darījumu TOP10:

Nr.10

Eur 255 000

Mēmeles iela, 344.50 kv.m telpu platība un 1445 kv.m plaša zeme. Darījums reģistrēts decembrī.

Nr.9

Eur 255 000

Mēmeles iela, 220 kv.m telpu platība un 1900 kv.m plaša zeme. Darījums reģistrēts maijā.

Nr.8

Eur 259 000

Laimdotas iela, 267.3 kv.m telpu platība un 1848 kv.m plaša zeme. Darījums reģistrēts februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lattelecom iegādes darījumam tiks piesaistīti privātā kapitāla līdzekļi

Aigars Kauliņš, [email protected], t. 7084416, 25.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esošā akcionāru struktūra traucē Lattelecom attīstību, jo katram no esošajiem akcionāriem ir savi tālejošie mērķi. Turklāt Lattelecom starptautiskajā tirgū ir pietiekami spēcīgs konkurents saviem īpašniekiem Zviedru telekomunikāciju kompānijai TeliaSonera.

Piedāvājums, kas pašlaik ir izteikts saistībā ar Lattelecom pārdošanu paredz, ka darījuma rezultātā uzņēmuma darbinieki un vadība kopā ar privātā kapitāla fonda iegūst 100% Lattelecom, bet TeliaSonera 100% Latvijas Mobilā telefona.

Tā intervijā Db norādīja finanšu konsultāciju un aktīvu pārvaldes kompānijas Lazard (Francija), kas nodarbojas ar Lattelecom pārdošanas darījuma sagatavošanu un finansējuma piesaisti no uzņēmuma darbinieku un vadības puses, rīkotājdirektors Vincents Stradiks (Vincent Le Stradic).

Kas šobrīd notiek ar Lattelecom vadības izteikto piedāvājumu uzņēmuma akcionāriem, piedāvājot iespēju darbiniekiem un vadībai izpirkt 100% uzņēmuma daļu. Kādi ir tuvākie mērķi, kas ir jāizdara? Kādi ir jūsu pašreizējie uzdevumi darījumā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā: iezīmējas ballītes beigas

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 15.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvien vairāk ārvalstu pircēju un aizvien vairāk tiešā ārvalstu finansējuma, bez Latvijas kredītiestāžu starpniecības, - tās ir galvenās tendences, ko uzrāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā pagājušā gada otrajā pusgadā.

Vienlaikus, neraugoties uz runām par briestošo krīzi nozarē, īpaši lielo darījumu ir bijis vairāk nekā iepriekš: ja pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, tad otrajā – jau 51. Tādējādi gandrīz atkārtots 2006. gada otrā pusgada rekords – tad bija notikuši vismaz 55 darījumi ar oficiāli uzrādīto summu virs miljona latu katram.

Ballītes beigas?

Pagājušā gada otrais pusgads nav nesis tādus rekordus kā tirdzniecības centra Domina un tā zemes platību pārdošana par 103 miljoniem latu pirmajā pusgadā. Apjomīgākais redzamais darījums (neskaitot darījumus, kad tiek pārdotas uzņēmumu kapitāldaļas, kam piesieti konkrēti nekustamie īpašumi) ir bijis desmitkārt mazāks – Palazzo Italia ēkas un zemes īpašnieku maiņa, darījuma summai pārsniedzot 10 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nekustamā īpašuma darījumi sankciju ēnā

Ilga Gudrenika-Krebs, zvērināta advokāte, ZAB Ellex Kļaviņš partnere, 03.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas iebrukums un karš Ukrainā, kas notiek ar Baltkrievijas atbalstu, Eiropas Savienībai (ES), Lielbritānijai un ASV licis noteikt virkni ierobežojumu uzņēmējdarbības veikšanai ar minētajām agresorvalstīm, kā arī šo valstu personu un kapitāla kustībai.

Daudziem ir apgrūtināta piekļuve saviem nekustamajiem īpašumiem un ir vērojama šo īpašumu, piemēram, Jūrmalas mājokļu, nonākšana nekustamo īpašumu tirgū. Un, lai arī cenas dažkārt ir pievilcīgas, potenciālajiem pircējiem jāņem vērā sarežģījumi, kas var rasties darījuma izpildē par šāda īpašuma iegādi. Ar ko būtu jārēķinās, pērkot īpašumu no Krievijas vai Baltkrievijas rezidentiem?

Jāpārbauda īpašuma statuss

Darījums ar Krievijas vai Baltkrievijas rezidentam piederošu nekustamo īpašumu varētu būt aizliegts noteikto sankciju dēļ. Līdzekļu iesaldēšana un aizliegums dot pieeju līdzekļiem ir noteikts saskaņā ar vairākām Eiropas Padomes regulām, kuru mērķis ir iesaldēt līdzekļus un noteikt vispārējus ierobežojumus un sankcijas attiecībā uz Krievijas Federāciju sakarā ar karu Ukrainā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā nekustamo īpašumu ballīte tiešām beigusies

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīte tiešām ir beigusies, un šā gada pirmajā pusgadā Rīgā būtiski sarucis kā lielo nekustamā īpašuma darījumu kopskaits, tā arī tajos figurējošās summas, – to rāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā šā gada pirmajā pusgadā.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika vismaz 70 nekustamā īpašuma darījumi, kuros katra summa bija virs pusmiljona eiro, otrajā pusgadā, neraugoties uz runām par tuvojošos nozares krīzi, šādu darījumu skaits pat palielinājās līdz 86 – un tas, pat neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām. Šā gada pirmajā pusgadā šis skaits nu ir sarucis līdz 60.

Vēl straujāk samazinājies īpaši lielo darījumu skaits: protams, nevarēja gadīt tādus megadarījumus kā 103 miljonu latu vērtais Domina Shopping pārdošanas darījums pagājušā gada pirmajā pusgadā, un vienalga: pagājušā gada otrajā pusgadā Rīgā vēl notika vismaz 11 nekustamā īpašuma darījumi par četriem miljoniem latu vai lielāku summu, bet šā gada pirmajā pusgadā ir bijis tikai viens nepilnu desmit miljonu darījums, savukārt nākamais lielākais – jau tikai par 3,5 miljoniem latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, otrajā – 51, bet šā gada pirmajā pusgadā – vairs tikai 31.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijā ražotie skreiperi apstrādā zemi Amerikā un Āfrikā

Elīna Pankovska, 15.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikas specializētās tehnikas ražotāja IMC Scrapers pārstāvniecība Latvijā SIA Baltic Manufacturing Group 2013. gada sākumā sadarbībā ar mašīnbūves uzņēmumu SIA Tehnika Auce sākusi Latvijā ražot IMC Scrapers tehniku pasaules tirgum.

Skreiperi ir paredzēti reljefa veidošanai; pielietojums šai tehnikai ir gan ceļu būvē, gan kalnrūpniecībā, gan lauksaimniecībā. «Esam apkalpojuši visas minētās sfēras, bet uzmanību pievēršam lauksaimniecībai, jo šī nozare ir stabili augoša, kas saskan ar mūsu tirgus attīstības vīziju,» norāda SIA Baltic Manufacturing Group līdzīpašnieks Viktors Melbārdis, kurš pats ir dzimis Amerikā, bet kopš 1995. gada dzīvo Latvijā. Uzņēmējs uzsver, ka viņa mērķis ir kliedēt mītu, ka Latvijā nekas netiek ražots.

Uz Ameriku

«Pāris mūsu agregāti ir pārdoti vietējā tirgū zemnieku saimniecībām, bet galvenais uzsvars ir tehnikas ražošana ar augstu pievienotu vērtību un tās eksportēšana. Galvenais eksporta tirgus ir Amerika, bet šonedēļ tiks sūtīti pirmie skreiperi uz Austrumāfriku,» stāsta V. Melbārdis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Intervija ar Draugiem.lv izveidotājiem: No draudzēšanās portāla līdz vairākiem saistītiem uzņēmumiem

Anda Asere, 25.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākotnēji draugiem.lv bija vien draudzēšanās portāls, desmit gadu laikā radušies dažādi saistīti projekti, kas pamazām attīstījušies par atsevišķiem uzņēmumiem. Intervijā DB draugiem.lv izveidotāji Lauris Liberts un Agris Tamanis stāsta par desmit gados piedzīvoto, Amerikas pieredzi, neveiksmēm biznesā, kas piederas pie lietas, un atklāj, ka no nulles sākt biznesu ir grūtāk, bet tad, kad ir citi projekti, katra nākamā sākums ir vieglāks.

Desmit gadi – tas ir daudz vai maz?

L.L. Interneta pasaulē tā ir mūžība. Šie desmit gadi bijuši ļoti piesātināti. Pašiem liekas, ka daudz esam iemācījušies un sapratuši. Atskatoties pagātnē, uzsākot to visu, izpratne bija ļoti niecīga. Droši vien, ka tiktāl esam nokļuvuši, jo apkārt ir gudri cilvēki un mums paveicās ar atsevišķiem pakalpojumiem.

Kurā brīdī jūs sākāt darīt kaut ko papildu?

L.L. Jau pēc pāris mēnešiem, kad mēs palaidām draugiem.lv, bija ambīcijas, ka vajag kaut ko piedāvāt ārzemēs saistībā ar portālu. Mēģinājām jau pēc kāda pusotra gada un tad tā pamatīgi apsvilinājāmies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā lidostā "Rīga" šogad varētu saņemt aptuveni 20 000 tonnu kravu un visi mēģinājumi pēc kara sākuma Ukrainā atjaunot aviokravu plūsmu kādreizējos apmērs nav bijuši sekmīgi, intervijā aģentūrai LETA atzina lidostas valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

"Krievijas gaisa telpa joprojām ir slēgta un pārvadātāji nevar šurp atlidot pa taisno no Ķīnas. Turklāt, visdrīzāk, tas nemainīsies arī tuvākajos gados, un ir jādomā alternatīvi varianti. Diemžēl tie top lēni, jo bieži vien apkārtceļi gluži vienkārši nav izdevīgi," stāstīja lidostas vadītāja.

Arī nesen bijuši testa lidojumi, bet secinājums bija, ka tas tomēr ir neizdevīgi, salīdzinot ar alternatīvajiem piegādes veidiem. Tādēļ pašlaik lielākā daļa aviokravu, kas nonāk Eiropā, tiek vestas uz citām lidostām un Latvijā nonāk pa zemes ceļiem.

Odiņa uzsvēra, ka tādēļ, paturot prātā arī Ķīnu, tomēr ir jādomā par citiem virzieniem, ar kuriem strādāt.

"Mēs turpinām strādāt pie dažādiem variantiem un ceram, ka kaut ko dos arī ASV Federālās aviācijas administrācijas (FAA) auditā Latvijai piešķirtā pirmā kategorija, jo tas paver iespēju Latvijas pārvadātājiem veikt tiešos lidojumus uz Ameriku, kā arī ASV puse ir vairāk ieinteresēta veikt lidojumus uz Rīgu. Šādi pārvadājumi vienmēr ir stāsts par sadarbību, jo mūsu pārvadātājiem noteikti ir jāatrod partneri otrā pusē, lai šīs lielās starpkontinentālās lidmašīnas varētu piepildīt. Kravu pārvadātāji ir ieinteresēti, un, visdrīzāk, viņi arī būs pirmie, kuri sāks lidojumus uz ASV," sacīja lidostas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degsme, ticība un pārliecība, ka cītīgs darbs nes augļus, ir Latvijas sieviešu volejbola izlases galvenās treneres Ingunas Minusas sabiedrotie

Inguna pati izprot «drēbi» un ir piedzīvojusi gan spožu uzvaru pludmales volejbola disciplīnā Eiropas līmenī, gan, protams, izjutusi zaudējuma smeldzi, bet tā rūdās tērauds. Fakts, ka pats savulaik esi bijis profesionāls sportists, nepadara par lielisku treneri, viņasprāt, tam ir jābūt dabas dotam talantam. Ir jābūt vēlmei sevi pilnveidot un jāspēj motivēt komanda neatlaidīgam, ilgstošam darbam, tikai tad var plūkt augļus – uzvaras.

Fragments no intervijas, kas publicēta 26. oktobra laikrakstā Dienas Bizness:

Patlaban Latvijā par sporta karaļa titulu cīnās te hokejs, te futbols, te basketbols. Volejbols cīņā par troni vismaz pagaidām aktīvi nepiedalās. Kādēļ, tavuprāt, volejbols nespēj popularitātes ziņā apsteigt citus sporta veidus un atrodas tādā kā pabērna lomā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID neuzsāk kriminālprocesu par aizdomīgu darījumu Daugavpilī

Daiga Ozola, Db, 22.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav uzsācis kriminālprocesu sakarā ar aizdomīgu darījumu Daugavpils mikrorajonā, kad darījuma summa aptuveni trīs reizes pārsniegusi reālo īpašuma tirgus vērtību.

Informāciju par to, vai veiktas pārbaudes un auditi, vai par konkrētu nodokļu maksātāju, VID saskaņā ar likumu Par nodokļiem un nodevām, nevar sniegt, ja nav uzsākts kriminālprocess, tā Db norādīja VID Komunikāciju daļā.

Db jau rakstīja, ka Daugavpils nomalē šī gada jūnijā noticis aizdomīgs darījums, kura summa aptuvni trīs reizes pārsniegusi reālo tirgus vērtību. Nekustamo īpašumu – nelielu tirdzniecības centru -, pārdevusi privātpersona Rima Manukova uzņēmumam SIA Vitala, kurā pati tajā laikā ieņēmusi valdes priekšsēdētājas amatu un bijusi arī 50% kapitāldaļu turētāja. Darījuma summa bija 2.49 milj. Ls, bet nekustamā īpašuma eksperti īpašumu novērtējuši par aptuveni 835 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Netīrības smārds ap bankas tirgošanu pieņemas spēkā

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 23.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu gadu tālākpārdošanas aizlieguma termiņš Citadeles bankas pircējiem ir pilnīgi bezjēdzīgs un finanšu tirgos elementāri apejams. Ar opciju darījumiem var panākt īpašnieku maiņu, arī nepārdodot akcijas

Ar vārdiem «Privatizācijas aģentūra uzskata, ka viņi ir panākuši tādu vienošanos, kādu ir panākuši» Latvijas premjere Laimdota Straujuma pretendē ne tikai uz gada komiskākā citāta autores godu, bet, iespējams, arī vēlas demonstrēt, ka valdībai šo vienošanos nav nekāda sakara. Privatizācijas aģentūra atrodas pilnībā ārpus kontroles, sazin ko un ar ko vienojas, un premjerei atliek tikai noplātīt rokas, pasakot «kā nu ir, tā ir».

Šāda nevarības poza valdības vadītājai ir iracionāla pašos pamatos, it īpaši atceroties Citadeles tirgošanas pēdējo mēnešu vēsturi. Slēgtā valdības sēdē pēkšņi izkristalizējās viens ekskluzīvs pircējs – ASV fonds Ripplewood Holdings. Pēc brīža izrādījās, ka šis fonds tomēr pirks tikai 25% no valstij piederošajām Citadeles akcijām, 50% atvēlot «pasaules līmeņa finanšu cilvēkiem», no kuriem viens, kā rakstīja portāls pietiek.com, izrādījās svaigi notiesāts par nodokļu nemaksāšanu. Kā ziņoja laikraksts Diena, varas partijas Vienotība spices cilvēki, ieskaitot jaunizcepto Eiropas Komisijas viceprezidentu Valdi Dombrovski, šovasar kopā ar šī fonda pārstāvi devās braucienā uz Gruziju. Pilnīgi nejauši, protams, un par Citadeles darījumu ne vārdiņa nerunājot. Pati Citadeles tirgošana izrādījās ļoti konfidenciāla, tāpat kā šīs bankas pārdošanas summa, kas, uz pirkstiem sametot no valdības pārstāvju izteiktajiem pusvārdiem, pašlaik izskatās pēc diezgan pieticīgiem 74 milj. eiro. Tagad kā pēdējais lielākais sasniegums sabiedrībai tiek prezentēts, ka jaunie Citadeles īpašnieki banku nedrīkstēs pārdot veselus divus gadus, lai gan bija gribējuši to piespiedu kārtā paturēt ne ilgāk par vienu gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TIME Investments: TeliaSonera manipulē ar valdību

, 09.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Iespējamais telekomunikāciju uzņēmuma Lattelecom akciju maiņas darījums starp Latvijas valsti un TeliaSonera AB, ekskluzīvi piesaistot Blackstone kā potenciālo Lattelecom akciju pircēju no Latvijas Valsts radio un televīzijas centra, (LVRTC) ir prettiesisks. Maiņas darījums ir pretrunā ar privatizācijas principiem un valsts kapitāla daļu atsavināšanu regulējošajiem normatīviem aktiem," norāda SIA TIME Investments.

"Iespējamais maiņas darījums ierobežo citu uzņēmumu intereses piedalīties Lattelecom akciju iegādē. Tajā skaitā darījums aizskar SIA TIME Investments un tās dalībnieka Nīderlandes uzņēmuma Eurobryan B.V. tiesības, kuras nodrošina nacionālās, starptautiskās un Eiropas tiesībās garantētās materiālās un procesuālās tiesības. Tāpēc TIME Investments ir nosūtījis vēstules Ekonomikas ministrijai, Satiksmes ministrijai, Privatizācijas aģentūrai un LVRTC, informējot par šī darījuma prettiesisko raksturu," teikts paziņojumā medijiem.

TIME Investments pārstāvis zvērināts advokāts Gints Vilgerts: "2008. gada 25. marta Augstākās tiesas Senāta lēmumā ir tieši norādīts, ka Privatizācijas aģentūra, kuras daļu turētājs ir Ekonomikas ministrija, nedrīkst pieņemt lēmumu par Lattelecom kapitāla daļu privatizāciju noteiktam pretendentam vai pretendentu grupai. Turpat Senāts ir norādījis, ka TIME Investments ir tiesības vērsties Administratīvajā tiesā ar prasību, ja netiks ievērotas likumā paredzētās tiesības piedalīties Lattelecom privatizācijā. Šī kārtība ir attiecināma arī uz mobilo sakaru operatora Latvijas Mobilais telefons (LMT) privatizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lursoft datu bāzē pieejama informācija par 2451 februārī reģistrētu nekustamā īpašuma darījumu, liecina apkopotie dati. Vairāk nekā puse, t.i., 55%, no visiem darījumiem ir ar telpu grupām, proti, telpām vai dzīvokļiem.

Analizējot nekustamo īpašumu darījumu datus, redzams, ka februārī jauni darījumi reģistrēti visu Latvijas pašvaldību teritorijās. Lursoft izpētījis, ka 36% no visiem nekustamo īpašumu darījumiem aizvadītajā mēnesī reģistrēti Rīgā, aiz kuras darījumu skaita ziņā seko Daugavpils un Liepāja.

Pašvaldības, kuru teritorijā februārī reģistrēti visvairāk nekustamo īpašumu darījumi:

  • Rīga: 888 darījumi;
  • Daugavpils: 96 darījumi;
  • Liepāja: 79 darījumi;
  • Jūrmala: 71 darījums;
  • Ropažu novads: 65 darījumi;
  • Rēzeknes novads: 59 darījumi;
  • Dienvidkurzemes novads: 57 darījumi;
  • Mārupes novads: 56 darījumi;
  • Cēsu novads: 53 darījumi;
  • Jēkabpils novads: 53 darījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Asociācija: Latvijā izplatīts uzskats, ka mazlietota auto iegāde nav ar PVN apliekams darījums

LETA, 14.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nostiprinājies uzskats, ka mazlietota auto iegāde nav ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekams darījums, sacīja Auto asociācijas vadītājs Ingus Rūtiņš.

Viņš skaidroja, ka pēdējo gadu laikā mazlietotu automobiļu iegādes darījumos izkristalizējusies krāpniecības shēma, tos pārdodot kā lietotas preces un rēķinā neuzrādot PVN, kam būtu jānonāk valsts kasē. Iepriekš PVN bija negodīgo tirgotāju papildus peļņas avots, jo tas netika nomaksāts valsts kasē, taču pēdējos gados, konkurencei saasinoties, pārdevēji atsakās arī no PVN tiesas un samierinās vien ar pāris simtu eiro komisiju par darījumu.

Tomēr automobilis, neatkarīgi no tā, vai tas ir jauns vai lietots, ir tāda pati prece kā jebkura cita, un tās pārdošanas gadījumā tas ir ar PVN apliekams darījums. Tiesa, izņēmums ir automobiļiem, kas ir bijuši privātpersonu īpašumā un par kuriem PVN ir pilnā apmērā samaksāts, tos iegādājoties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizdomīgs darījums Daugavpils nomalē

Daiga Ozola kopā ar Jāni Lasmani, 07.07.2008

Necila ēka Daugavpils pilsētas mikrorajonā pārdota par 2.48 milj. Ls, kas pēc nekustamo īpašumu speciālistu vērtējuma trīs reizes pārsniedz tās tirgus vērtību. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītājs Viesturs Burkāns atzīst, ka šāds darījums rada aizdomas par kādas shēmas realizēšanu.

FOTO: DAIGA OZOLA, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēka Daugavpils mikrorajonā pārdota par 2,49 milj. Ls, kas trīs reizes pārsniedz tās tirgus vērtību.

Šī gada 17. jūnijā Zemesgrāmatā reģistrēts darījums Daugavpilī, Inženieru ielā 1, par 2,49 milj. Ls lielu summu, kurā uzņēmēja Rima Manukova pārdevusi sev piederošo patstāvīgas ēkas nekustamo īpašumu SIA Vitala, kurā pati ieņem valdes priekšsēdētājas amatu. Turklāt pēc Lursoft datiem R. Manukovai pieder arī 50 % uzņēmuma kapitāldaļu. Kā viens no Vitala darbības virzieniem minēts arī nekustamais īpašums. Aizdomas rosina arī tas, ka zeme, uz kuras atrodas ēka, pēc Db rīcībā esošās informācijas pārdota vien par nepilniem 14 tūkst. Ls. Par šo darījumu interesi varētu izrādīt arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) un veikt pārbaudi, ja tai būšot pamats. Nezinot visus lietas apstākļus, bet tikai pāris faktus, VID Galvenās nodokļu pārvaldes speciālisti Db skaidroja, ka gadījumā, ja darījuma vērtība vairāk par 20% atšķiras no tirgus vērtības, saskaņā ar likumu Par nodokļiem un nodevām, VID, veicot nodokļu auditu, ir tiesības pārbaudīt darījuma vērtības noteikšanas pareizību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Blackstone Latvijā varēja ienākt jau pirms vairāk nekā 10 gadiem

Māris Ķirsons, 14.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Blackstone bija nauda un gatavība veikt darījumu, par kuru bija vienošanās gan ar Telia, gan Latvijas valsti, bet tā netika izpildīta, jo darījums nenotika, pat nenosaucot iemeslu. Jautājums, kāpēc 2007. gadā nenotika Latvijas valstij un Zviedrijas Telia piederošo SIA Lattelecom kapitāldaļu pārdošanas darījums ASV investīciju kompānijai Blackstone, ir jāuzdod tā laika Ministru kabineta locekļiem, intervijā DB saka AS Luminor Group padomes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Fragments no intervijas

Ko nozīmē fakts, ka Blackstone investē miljardu Baltijā?

N. Melngailis: Tas ir pēdējās desmitgades vērienīgākais privātā kapitāla fonda bankas vairākuma akciju iegādes darījums Baltijas reģionā, turklāt tās ir lielākās ASV investīcijas šajā reģionā. Nenoliedzami, ka tāda tirgus spēlētāja, kāds ir Blackstone, ienākšana Baltijā ir labs signāls citiem potenciālajiem ārvalstu investoriem ieguldīt naudu šajā reģionā. Pieļauju, ka tas varētu izraisīt vismaz papildu interesi par iespējām ieguldīt šajā reģionā, tas galu galā var rezultēties ar investīciju pieplūdumu, kas vēl svarīgāks ir ģeopolitiskā saspīlējuma apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Gada lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā TOP 25

Lato Lapsa, Kristīne Bormane, pietiek.com, speciāli Db, 19.02.2019

Pērnā gada iespaidīgākais un dārgākais darījums slēgts februārī, kad SIA Losmerta par gandrīz 25 miljoniem eiro nopirka 7188939/8471990 daļas no 11 305 kvadrātmetrus liela zemesgabala ar ēku īpašumam, kura adrese ir Krišjāņa Valdemāra iela 62; Krišjāņa Valdemāra iela 62A. To pārdeva SIA Alojas Biznesa Centrs, kas to pats pēdējo 12 gadu laikā iegādājies pa daļām, kā arī atsevišķas daļas saņēmis dāvinājumā. Darījumā hipotekārie kredītlīdzekļi nav izmantoti.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness sāk publicēt ekskluzīvus datus – informāciju par pagājušā gada lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Latvijā, Rīgā un Jūrmalā. Šoreiz kārta gada 25 lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā.

Ja 2016. gada lielākā darījuma summa galvaspilsētā bija Latvijas apstākļiem fantastiska - 91 miljons eiro, tad 2017. gada rekords ir bijis pieticīgāks –36,6 miljoni eiro, bet pērn, kā rāda detalizētie dati par 100 lielākajiem darījumiem Rīgā, vairs «tikai» nepilni 25 miljoni eiro.

Pērnā gada iespaidīgākais un dārgākais darījums slēgts februārī, kad SIA Losmerta par gandrīz 25 miljoniem eiro nopirka 7188939/8471990 daļas no 11 305 kvadrātmetrus liela zemesgabala ar ēku īpašumam, kura adrese ir Krišjāņa Valdemāra iela 62; Krišjāņa Valdemāra iela 62A. To pārdeva SIA Alojas Biznesa Centrs, kas to pats pēdējo 12 gadu laikā iegādājies pa daļām, kā arī atsevišķas daļas saņēmis dāvinājumā. Darījumā hipotekārie kredītlīdzekļi nav izmantoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uzņēmumi steidz izmantot labvēlīgus apstākļus IPO darījumu tirgos

Guntars Krols, EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs, 22.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IPO jeb sākotnējo publisko piedāvājumu tirgū pasaulē šī gada otrajā ceturksnī turpinājās gada sākumā uzsāktais temps – gada pirmajā pusgadā kopumā pagājušā gada rezultātus pārspējot pat trīs reizes pēc IPO darījumu piesaistītā finansējuma apjoma (222 miljardi ASV dolāru šī gada pirmajos sešos mēnešos pret 70,5 miljardiem pagājušā gada pirmajā pusē) un vairāk kā divkārt pēc darījumu skaita.

Proti, šī gada pirmajā pusgadā pasaulē bija 1070 IPO darījumi pretēji 428 pērnā gada salīdzināmā laika posmā. Otrais ceturksnis IPO darījumu pasaulē bija aktīvākais un ienesīgākais otrais kvartāls pēdējo 20 gadu laikā. Šī gada īpaši veiksmīgie rezultāti ir skaidrojami, galvenokārt, ar to, ka uzņēmumi, kas bija gatavojušies sava kapitāla publiskam piedāvājumam, šobrīd centās izmantot labvēlīgus tirgus apstākļus – investoru optimistisku sentimentu, kas bija novērojams jau šī gada sākumā un augsto tirgus likviditāti, ko raksturo liels apjoms salīdzinoši lēta finansējuma, kas meklē potenciāli ienesīgus darījumus. Iespējams, tieši šobrīd IPO gatavie uzņēmumi centās nenokavēt savu izdevības brīdi.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB projekti

Baltijas M&A un privātā kapitāla balva tiek piešķirta Luminor, Food Union un Laumai

Dienas Bizness, 05.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas M&A un privātā kapitāla foruma ietvaros, 4. oktobrī tika izziņoti Baltijas M&A un privātā kapitāla balvas ieguvēji. Visnozīmīgākie šā gada darījumi saņēma apbalvojumus trijās kategorijās.

Baltijas M&A gada darījums 2017 – Nordea un DNB darījums, kurā tika apvienoti uzņēmumi Baltijā

DNB, vadoša norvēģu finanšu pakalpojumu sabiedrība, un Nordea, lielākā finanšu pakalpojumu grupa Ziemeļeiropā, ir apvienojušas to darbības Baltijas reģionā, radot vadošu banku Baltijā ar spēcīgām saknēm Ziemeļvalstīs.

Šis ir lielākais darījums Baltijas valstu vēsturē – apvienoto aktīvu vērtība ir EUR 13 miljardi. Darījuma būtiskākais aspekts bija pārvarēt grūtības saistībā ar regulējumu: apvienošanai vajadzēja atļauju no ES Komisijas un Eiropas Centrālās bankas.

Baltijas privātā un riska kapitāla gada darījums 2017 – PAG Capital un Meridian Capital Management investīcijas sabiedrībā Food Union

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Izmantojot bomzi, izkrāpj 6 miljonus vērtu zemesgabalu (Video)

, 19.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija aizturējusi noziedzīgu grupu, kas mēģinājusi izkrāpt nekustamo īpašumu vairāku miljonu latu vērtībā ar bomža palīdzību. Kā informēja Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, īpašniekiem, kuri konstatēja, ka ar viņu īpašumu tiek veiktas krāpnieciskas darbības, tas vairs nepieder.

Policijas redzeslokā nonākusi cilvēku grupa, kas nodarbojās ar nekustamo īpašumu izkrāpšanu.

Sākotnēji policijas rīcībā nonākusi informācija, ka saistībā ar Rīgā, Kalnciema ielā esošu 4,9 ha lielu zemes gabalu, kura tirgus vērtība ir aptuveni 6 miljoni latu, uzsākts atsavināšanas process, kas radījis aizdomas. Uzsākot pirmatnējo pārbaudi, policija secinājusi, ka faktiskajiem zemes īpašniekiem zeme vairs nepieder. Tā pieder citam cilvēkam, kurš to it kā nopircis - skatoties zemes grāmatā bijis redzams, ka īpašumtiesības ir pārgājušas viņa īpašumā, pamatojoties uz pirkuma līgumu. Policija noskaidrojusi, ka dokumenti ir viltoti - viltoti gan notāru dokumenti, gan visi personas dokumenti, kā arī pirkuma un nostiprinājuma lūgums. Lūgums iesniegts zemesgrāmatā īpašnieka maiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mana pieredze: Celt pašapziņu ar apakšveļu

Monta Glumane, 12.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apakšveļas zīmols Flash You and me piecos gados kļuvis par stabili augošu biznesu, iekarojis Parīzi un plāno apakšveļā ietērpt arī sievietes Ņujorkā.

«Šajā nozarē ir viegli sākt individuālā dizaina veļas biznesu, bet noturēt uzmanību ir diezgan grūti. Tie uzņēmēji, kuri bija mani elki, kad sāku biznesu, šobrīd jau ir beiguši savu darbību. Pašmācības ceļā nodibinājām uzņēmumu, attīstījām šūšanu, pārdošanu. Pirmie trīs gadi bija maldīšanās un bakstīšanās, un tikai pēdējos divus gadus var teikt, ka šis ir bizness,» stāsta zīmola Flash You and me dizainere Līva Šteina.

Viņa pauž, ka Latvijā nevienam nav pieredzes veļas dizaina izstrādē, arvien viss tiek balstīts uz padomju laika zināšanām. Dizainerei aizvien ir nesaprotami, kā te var būt tik daudz veļas ražotāju, bet nav nevienas izglītības iestādes, kurā iegūt specializēto izglītību. Viņa pati ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju. «Pirku biksītes un ārdīju ārā. Lai arī viss ir nācis pašmācības ceļā, tāpat konstruēšanas un šūšanas pamatus, proporciju ievērošanu un sajušanu iedeva akadēmijas izglītība. 4. kursā manu vīru notrieca mašīna, viņš bija komā, un es taisīju kolekciju par to, kā atspoguļojas iekšējās rētas, kā cilvēks, kurš ir iekšēji cietis, izskatās ārēji. Kolekcija bija ar saitēm, lentēm. Tā doma bija, ka tu sasien sevi ar apģērbu, lai neredz to, kas notiek iekšā, un tā arī aizsākās apakšveļas radīšana ar lentēm,» atceras L. Šteina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mecenāti Boriss un Ināra Teterevi trešdien, 22.jūlijā tikās ar Rīgas vicemēru Andri Ameriku, lai pārrunātu Rīgas atpazīstamības veicināšanu un mākslas un kultūras lomu galvaspilsētas starptautiskā tēla veidošanā, informē Rīgas dome.

Tikšanās laikā Borisa un Ināras Teterevu fonda dibinātāji un pārstāvji iepazīstināja A.Ameriku ar šogad fonda plānotajām norisēm Rīgā, kā arī pārrunāja līdz šim paveikto, īpaši jomās, kas sekmējušas kultūras dzīvi pilsētā un tūristu piesaisti Rīgai.

«Pirms trīs gadiem saņemtais Gada rīdzinieka tituls mūsu ģimenei ir gods un vienlaikus arī pienākums turpināt veicināt Rīgas atpazīstamību, pievērst vietējās un starptautiskās sabiedrības uzmanību Latvijas galvaspilsētai. Esmu gandarīts, ka mūsu fonda darbība mākslas un kultūras jomā, sadarbojoties ar Rīgas pašvaldību un citiem nozīmīgiem partneriem, veicinājusi kultūras dzīves attīstību galvaspilsētā un tūristu pieplūdumu tajā,» stāsta Borisa un Ināras Teterevu fonda dibinātājs un mecenāts Boriss Teterevs. «Fonda piektā darbības gada jubilejā sabiedrībai piedāvājam daudzveidīgu Eiropas mēroga laikmetīgās kultūras un mākslas notikumu sēriju - sākot ar nupat noslēgušos izstādi Provansas valdzinājums un rudenī, svinības turpinot, ar ikgadējo mākslas programmu TETE-A-TETE,» darbības plānus ieskicē B.Teterevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā secinājuši amerikāņi, kas līdz šim Melnajā kontinentā pārsvarā nodarbojušies ar humanitāro palīdzību

Pragmatiskā Ķīna ir krietni priekšā ASV komerciālas jēgas gūšanā no darbības Āfrikā. Pērn Ķīnas un Āfrikas savstarpējie tirdzniecības sakari pārsniedza 200 miljardus ASV dolāru, raksta Bloomberg. Tas ir uz pusi vairāk, nekā Āfrikas tirdzniecībā ar Ameriku.

Miljardi piedzīšanai

Ķīnas konkurentu piedzīšanai ASV kompānijas gatavojas Āfrikā investēt 14 miljardus dolāru, ASV un Āfrikas vadītāju samitā paziņojis prezidents Baraks Obama. Samits domāts jaunu un krietni vairāk uz komerciāliem pamatiem dibinātu ASV un Āfrikas valstu attiecību sākšanai. Papildus privātajam sektoram arī oficiālā Vašingtona piešķirs vēl 17 miljardus dolāru valsts un kontinenta multilaterālajiem fondiem Āfrikas ekonomikas un divpusējo lietišķo sakaru veicināšanai, raksta Financial Times.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Zvērināts advokāts Ivars Grunte: Tas ir neaptverami, kā 25 gados attīstījušās tehnoloģijas

Elīna Pankovska, 10.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esam pieredzējuši milzīgu attīstību tehnoloģiju jomā, intervijā DB norāda zvērinātu advokātu biroja Tark Grunte Sutkiene partneris un zvērināts advokāts Ivars Grunte

Birojs tāpat kā Dienas Bizness savu darbību sāka pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā, kad Latvijā valdīja pārmaiņu vēji un tikai sāka veidoties pirmie privātie zvērinātu advokātu biroji (ZAB).

Fragments no intervijas:

Ņemot vērā situāciju Latvijā 90. gados, kas toreiz pamudināja veidot savu ZAB?

Viens no iemesliem bija ārzemju pieredze, jo mēs ar partneri Gundaru Ceru bijām starp pirmajiem, kas devās pieredzes apmaiņā uz ārvalstīm. Tie bija 90. gadi. Atceros, ka jau 80. gadu beigās advokāti Valentīns Bļugers un Baiba Plaude bija pirmie, ko advokātu padome nosūtīja praksē uz Ameriku. Viņi šīs pieredzes ietekmē uzreiz izveidoja biroju, un arī mums tajā pat laikā radās tāda ideja. Tas bija kaut kas absolūti jauns, un mēs izveidojām Latvijā otro, kā toreiz saucām, privāto advokātu biroju. Es domāju, ka nekļūdījāmies, jo pēc tam tie veidojās kā sēnes pēc lietus.

Komentāri

Pievienot komentāru