Tirdzniecība un pakalpojumi

Starptautiskie zvani ES nedrīkstēs maksāt dārgāk par 0,19 eiro minūtē

Žanete Hāka, 18.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2014. gada jūlija vairs nebūs jāmaksā papildu cena, kad cilvēks atbildēs uz sava mobilā tālruņa zvanu, atrodoties citā Eiropas Savienības valstī, informē Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji.

Operatoriem būs pienākums piedāvāt fiksētu cenu, kas ļauj izmantot mobilo tālruni visā ES ar tādiem pašiem nosacījumiem kā abonenta dzīvesvietas valstī vai, nemainot SIM karti, ļauj ārzemēs izmantot cita operatora pakalpojumus.

Runājot par starptautiskajiem zvaniem ES, tarifi nedrīkstēs pārsniegt vietējo tālsarunu cenas un uz tiem attieksies limits 0,19 eiro minūtē (bez PVN).

Kaut ES jau 26 gadus ir strādājusi, lai harmonizētu elektronisko sakaru sektoru, tas joprojām ir sadrumstalots un darbojas pamatā valstu tirgus robežās. Līdz ar to ES uzņēmumi ir palikuši ASV un Āzijas konkurentiem iepakaļus, norāda EK.

Pasākumu kopuma Savienotais kontinents mērķis ir atjaunot dinamiku ES elektronisko sakaru sektorā, likvidējot viesabonēšanas cenas un vienkāršojot noteikumus, lai veicinātu ieguldījumus ātrgaitas sakaru tīklos un tā stimulētu izaugsmi un darbvietu radīšanu.

Ekonomikā arvien pieaug vajadzība pēc arvien ātrdarbīgākiem savienojumiem, uzsver EK. Ir novērtēts, ka vienotā elektronisko sakaru tirgus izveide ļautu radīt tūkstošiem darbvietu un IKP pieaugtu par aptuveni 1% gadā.

Komisija arī atbalsta tīkla neitralitāti — principu, saskaņā ar kuru internetam arī turpmāk ir jāpaliek par atvērtu sistēmu. Tā, piemēram, aizliegs operatoriem piedāvāt platjoslas pakalpojumu abonementus, tajā pašā laikā ierobežojot piekļuvi konkurentiem.

Līdz ar patērētāju aizsardzības noteikumu pilnīgu saskaņošanu atkristu vajadzība katrā valstī pielāgot pakalpojumus un tiktu arī nostiprināta aizsardzība, kurā ir ieinteresēts katrs patērētājs.

Iedzīvotājiem ir paredzēti arī citi jaunievedumi: skaidra un vienkāršota līgumu redakcija, plašākas tiesības mainīt pakalpojumu sniedzēju vai abonementu, kā arī tiesības atteikties no abonementa, ja netiek nodrošināti apsolītie pieslēguma ātrumi.

ES vēlas uzlabot elektronisko sakaru operatoriem jaunu tirgu pieejamību. Tālab tā ierosina, lai vienā valstī izsniegtas licences būtu derīgas visā ES un lai platjoslas radiofrekvenču spektrs tiktu saskaņots, un līdz ar to varētu vienkāršot pārrobežu ieguldījumu programmas.

Tā arī ierosina stabilizēt infrastruktūras īres cenas, lai stimulētu ieguldījumus optiskās šķiedras platjoslas tīklos un uzlabotu ceturtās paaudzes pakalpojumu un Wi-Fi pieejamību. Tam vajadzētu nostiprināt konkurenci šajā sektorā.

Šie priekšlikumi ir jāapstiprina Eiropas Parlamentam un ES Padomes ietvaros apvienotajām 28 dalībvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru