Ražošana

Stora Enso Mežs papīrmalku pirks mazāk

Māris Ķirsons [email protected], 15.02.2006

Jaunākais izdevums

«Vairāku iemeslu dēļ pērn saruka uzņēmuma papīrmalkas eksporta apjomi, un arī šogad tie būs mazāki nekā 2005. gadā,» atzīst viens no lielākajiem spēlētājiem papīrmalkas iepirkšanā Latvijā un eksportā SIA Stora Enso Mežs direktors Vilnis Freimanis. «Pērn Stora Enso koncerns tikai Somijā vien par 4 milj. m3 neizpildīja budžetā noteikto koksnes piegāžu apjomu, kas attiecīgi šobrīd samazina somu «apetīti» pēc importētām izejvielām papīrmalkas un celulozes šķeldas veidā,» saka V. Freimanis. Viņš arī norāda, ka aukstais laiks var radīt vēl vienu papildu draudu — proti, sala radītie ledus apstākļi papīrmalkas eksportu caur mazajām ostām un, iespējams, pat Rīgas ostu var padarīt problemātiskāku. Sinoptiķu prognozes liecina, ka kuģošanas grūtību draudu Rīgas jūras līcī varētu ieilgt līdz aprīlim — savās pārdomās par iespējamo scenāriju dalās V. Freimanis. Minēto iemeslu dēļ arī V. Freimanis neprognozē papīrmalkas cenu kāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepakojuma ražotāju konkurētspēju gan šogad, gan tuvākajā nākotnē ietekmēs spēja pielāgoties straujajai tirgus dinamikai un elastība klientu prasību apmierināšanā, akcentē Stora Enso Packaging Baltic reģionālā vadītāja Aija Zemribo.

Kādas izmaiņas un vienlaikus tendences iepakojuma tirgū bija vērojamas pagājušajā gadā kopumā gan pasaulē, gan Latvijā un Baltijā?

Uz šo jautājumu var atbildēt, ņemot vērā vairākus aspektus – gan globālās tendences, t.i., stabili augošo pieprasījumu pēc gofrētā kartona un papīra iepakojuma Eiropas un Āzijā tirgos, augošo interesi par videi draudzīgiem risinājumiem, gan arī klientu individuālās vēlmes, piemēram, veselīga dzīvesveida popularizēšana, dzīves kvalitātes uzlabošana, interneta veikalu tīklu aktīva izmantošana. Bet kopumā šīs tirgus tendences es gribētu raksturot ar vienu atslēgvārdu – ātrums. Mūsu uzņēmumā to saprot kā spēju un vēlmi mainīties un nekavējoties pielāgoties situācijai, vienmēr būt gataviem meklēt jaunus risinājumus. Tieši to tirgus un patērētāji no mums pieprasa un novērtē visvairāk. Ātrums, kādā šodien notiek informācijas apmaiņa, nav salīdzināms ar situāciju pat pirms gada, kur nu vēl pieciem. Un varam tikai iedomāties, kas notiks vēl pēc gada vai diviem. Ražotājam ir jābūt tam gatavam un jāpakārto savi ilgtermiņa un arī īstermiņa plāni šai kopējai tendencei – prasībai pēc dinamikas un ātruma gan lēmumu pieņemšanā, gan izpildē. Savā uzņēmumā ātrumu esam definējuši kā galveno vadmotīvu visiem uzņēmuma biznesa procesiem – katram savas atbildības robežās jādomā par to, kā varam strādāt efektīvāk, saīsināt laiku, piemēram, jaunu produktu izstrādei, ražošanai, piegādēm un citiem procesiem, – tas ir nepieciešams mūsu klientiem un ļoti būtiski ietekmē viņu biznesa attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

AS Stora Enso Latvija saņems uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi 4,076 miljonu eiro apmērā

Db.lv, 14.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 14. augusta sēdē atbalstīja uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides 4 075 885 eiro apmērā piešķiršanu vienam no lielākajiem meža nozares uzņēmumiem Latvijā AS «Stora Enso Latvija» pēc investīciju projekta «Launkalnes ražotnes konkurētspējas un pievienotās vērtības paaugstināšana» īstenošanas, informē Ekonomikas ministrija.

Investīciju mērķis ir nostiprināt AS «Stora Enso Latvija» konkurētspēju grupas ražošanas struktūrvienību vidū un padziļināt koksnes pārstrādes dziļumu, attīstot ražošanas bāzi, kas dotu iespēju palielināt esošo ražošanas jaudu un nākotnē ļautu piesaistīt grupas investīcijas augstākas pievienotas vērtības produktu ražošanai. Projekta īstenošanas rezultātā plānots palielināt zāģmateriālu ražošanas jaudu par 80 tūkst. m3 gadā, žāvēšanas jaudu par 80 tūkst. m3 gadā un ēvelēšanas ražošanas jaudu par 45 tūkst. m3 gadā. Tāpat tiks nodrošināta koksnes dziļāka pārstrāde, palielinot gan esošo produktu pievienoto vērtību, gan uzsākot jaunu produktu ražošanu – Premium klases koksnes granulas. Investīciju projektu plānots realizēt līdz 2020.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eiropā lielākais papīra ražotājs atlaidīs 180 darbiniekus

Ritvars Bīders, 07.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas lielākais papīra ražotājs Stora Enso nolēmis slēgt avīžpapīra ražošanas līniju kompānijas rūpnīcā Vācijā, kā rezultātā bez darba paliks 180 cilvēki, ziņo Swedish Wire.

«Eiropas tirgus ir pārpludināts un izejmateriālu izmaksas ir dārgas. Mēs neredzam šī tirgus atgūšos 2008. gada līmenī, un mēs neredzam iespēju, ka šī ražotne atkal kļūs pelnoša,» skaidrojot ražošanas pārtraukšanu, saka Stora Enso viceprezidents Juha Vanhainens.

Stroa Enso negaida drīzu pieprasījuma atgūšanos tirgū, taču cer, ka ražošanas līnijas slēgšana varētu palielināt kompānijas operacionālo peļņu, neskatoties uz to, ka pārdošanas apjomi, visticamāk, samazināsies.

Kompānija arī norādīja, ka tā strādā pie «sociālā plāna» darbiniekiem, kuri zaudēs savu amata vietu uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts lielāko zemes platību īpašnieki - fiziskās un juridiskās personas

Ja gadu iepriekš gandrīz piektā daļa Latvijas lielāko privāto zemes īpašnieku – fizisko personu pēdējā gada laikā bija šķīrušies no ievērojamas daļas savu zemes platību, tad aizvadītajā gadā šajā ziņā valdījis sastingums.

Kā rāda jau tradicionālā ikgadējā informācija par Latvijas, Rīgas, Jūrmalas un Rīgas rajona lielāko un vērtīgāko zemes platību īpašniekiem, ko Baltic Screen apkopojis, balstoties uz Valsts zemes dienesta atlasītajiem datiem, jaunpienācēji zemes megaīpašnieku vidū ir uz pirkstiem skaitāmi, savukārt būtiskākās pārmaiņas saistītas ar kadastrālo vērtību maiņu un zemes nonākšanu no fizisko personu īpašuma šīm pašām personām piederošu kompāniju rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmaksu samazināšanas nolūkos Latvijā ir veikta Stora Enso kokapstrādes, koksnes sagādes un tirdzniecības uzņēmumu konsolidācija zem viena jumta, ziņo Dienas bizness.

«Apvienošanās zem viena juma ļauj samazināt izmaksas, jo biznesa virziens un arī īpašnieks jau nav mainījies,» stāsta a/s Stora Enso Latvija valdes priekšsēdētājs Uldis Deisons. Šobrīd zem viena juridiskā jumta a/s Stora Enso Latvija apvienoti kokzāģēšanas a/s Stora Enso Timber, koksnes sagādes un tirdzniecības SIA Stora Enso Mežs, zāģmateriālu tirdzniecības SIA Puumerkki un SIA Stora Enso Timber Trading.

«Apvienošanās ļauj izbēgt no daudzām nevajadzīgām formalitātēm, uzlabot struktūru un sadarbību starp dažādām jomām, kā arī samazināt izmaksas, piemēram, par auditu — četru vietā tikai viens, nav jāraksta un jāpārsūta savstarpējie rēķini utt.,» uzsver U. Deisons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāji kļūst arvien prasīgāki, meklē iespējami labāku preci un prasmīgāku tās piedāvāšanas veidu, bet uzmanību noturēt ir grūti mūsdienu informācijas un izvēļu plašajā klāstā. Arvien tiek meklēti jaunievedumi tirgū, kur svarīgi faktori ir izdevīgums, efektivitāte, estētiskums un citi patērētājiem saistoši parametri. Lai piesaistītu uzmanību, iegūtu uzticību un lojalitāti ilgtermiņā un veicinātu pārdošanu, svarīgs ir merčendaizings, tajā skaitā reklāmas stendi. Merčendaizings ir process kā notiek preču prezentēšana tirdzniecības vietās, lai piesaistītu potenciālo klientu uzmanību un veicinātu pārdošanu.

Merčendaizinga mērķi tirdzniecības vietās var būt vairāki un tos var ietekmēt reklāmas vai mārketinga kampaņas kopējais vēstījums un uzdevumi, bet tie var būt, piemēram:

• palielināt pārdodamo preču apjomu un iepazīstināt ar jauniem produktiem;

• veidot preču zīmolu pievilcīgumu, piesaistīt uzmanību;

• palielināt lojālo pircēju skaitu un piesaistīt jaunus pircējus;

• uzsvērt preču konkurētspēju, salīdzinot ar konkurentu produktiem;

• nostiprināt pircēju apziņā konkrētu zīmolu un tā priekšrocības;

• efektīvi piedāvāt preces tirgum (klientiem);

• nodrošināt pircējus ar nepieciešamo informāciju par konkrēta zīmola preci vai precēm.

Merčendaizings ir process, kura rezultātā preces tiek prezentētas saistošā un pamanāmā veidā tirdzniecības vietās. Produkcija tiek izkārtota tā, lai tiktu stimulēta uzmanība un patērētāju vēlme to iegādāties. Reklāmas stendi ir iecienīts risinājums preču prezentēšanai tirdzniecības vietās, jo tie ir pamanāmi, kā arī palīdz veicināt pārdošanu un radīt zīmola atpazīstamību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikušas izmaiņas gofrētā papīra un kartona ražotājas SIA Stora Enso Packaging valdē un padomē, par uzņēmuma jauno valdes locekli kopš 24. septembra kļūstot Aijai Zembīro, kas turpmāk būs arī vienīgā valdes locekle uzņēmumā, liecina Lursoft dati.

A. Zembīro Stora Enso Packaging valdes locekles amatā iecelta līdzšinējā valdes locekļa Ojāra Skangala vietā, kas turpmāk uzņēmumā pildīs padomes locekļa amata pienākumus. Stora Enso Pankaging padomi pametis arī tās līdzšinējais priekšsēdētājs Somijas pilsonis Nīlo Peters Laurinpoika Poihonens (Niilo Petter Lauronpoka Poyhonen), un viņa vietā iecelts Sampo Ervards Anti (Sampo Edward Antti). Tāpat mainījies arī padomes priekšsēdētāja vietnieka amata pienākumu pildītājs – Jouni Pauli Olavi Sepalas (Jouni Pauli Olavi Seppala) vietā stājusies Paivi Katarina Sūtari (Paivi Katarina Suutari). Darbu uzņēmuma padomē pametis arī līdzšinējais padomes loceklis Jari Tapio Sāris (Jari Tapio Saari), liecina informācija Lursoft.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meklējot inovācijas, "Stora Enso" analizē 880 jaunuzņēmumus 39 valstīs.

"Mēs nodrošinām finansējumu idejām un sadarbojamies ar jaunuzņēmumiem un citām kompānijām, jo ticam, ka gudrība ir "tur ārā". Potenciālos risinājumus mūsu vajadzībām mēs meklējam globāli - mēs esam izpētījuši 880 jaunuzņēmumus no 39 valstīm," jaunuzņēmumu konferencē "sTARTUp Day" teica Samuli Savo, "Stora Enso" digitālo risinājumu vadītājs.

Kompānija veic atlasi, uzaicina piemērotākos uzņēmumus, kam palīdz izveidot īpaši piemērotu piedāvājumu un izvēlas kādu, ar ko turpināt sadarbību. Piemēram, šobrīd "Stora Enso" ir atvērtas četras dažādas programmas, kurās jaunuzņēmumi var pieteikties un piedāvāt savus risinājumus. Šādu pieeju S. Savo iesaka arī citām lielām kompānijām, jo pašiem šis modelis strādā veiksmīgi. Viņš gan īpaši uzsver, ka veiksmīgā šādas stratēģijas ieviešanā nepieciešama uzņēmuma augstākās vadības iesaiste.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ideju mežs: Izmanto koka suvenīru vilkmi

Māris Ķirsons, 05.12.2017

Anda Miķelsone un Ēriks Miķelsons, SIA Kreder factory īpašnieki


Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka interjera un dekoratīvie izstrādājumi kļūst arvien pieprasītāki ne tikai ārzemēs, bet arī Latvijā; lai paplašinātu savu iespēju arsenālu, SIA Kreder factory uzstāda jaunu CNC frēzi

Tādējādi uzņēmumā līdzās lāzergriešanas iekārtai būs vēl viena, kas paver jaunas iespējas gan dažādu produktu izstrādē, gan esošo, potenciālo klientu vēlmju materializēšanai dzīvē. Uzņēmums pašlaik vairāk strādā tieši ar pircējiem Latvijā, tomēr vairāki radītie izstrādājumi ir nonākuši ārzemēs, un perspektīvā SIA Kreder factory īpašnieks Ēriks Miķelsons neizslēdz eksporta iespējas. «Produkcija ir nosūtīta uz Islandi, Franciju un Zviedriju, iespējams, ka ir vēl kādā citā valstī. Tiesa, tur tā ir nonākusi, pateicoties mūsu klientiem – produkcijas pircējiem, nevis mūsu pašu apzinātām aktivitātēm ārvalstu tirgus apguvē,» viņš skaidro.

Uzņēmums izgatavo dažādus koka izstrādājumus – vizītkartes, medaļas, ielūgumus, atslēgu piekariņus, rotaslietas, ķemmes, koka kastītes, glāžu paliktņus, apsveikumus, svečturus, reklāmas stendus, saliekamos plauktus un dažādas korporatīvās dāvanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas lielākajam papīra ražotājam Stora Enso otrajā ceturksnī peļņa samazinās par 84%, vēsta Bloomberg.com.

Peļņas samazinājums saistāms ar augstajām kokmateriālu izmaksām un samazinātu pieprasījumu pēc papīra un kokmateriāliem.

Stora Enso neto ieņēmumi samazinājušies no 141.3 miljoniem EUR jeb 18 centiem par akciju līdz 23.3 miljoniem eiro jeb 3 centiem par akciju, kas ir krietni mazāk nekā analītiķi iepriekš prognozēja.

"Pagājušā gada nogalē noteiktie restrukturizācijas pasākumi ir ieviesti, kā plānots, taču patreizējos apstākļos ar tiem nav pietiekami," sacīja uzņēmuma vadītājs Jouko Karvinens. Viņš norādīja, ka aizvien pieaugošās cenas un iespējamais pieprasījuma samazinājums arī nākotnē, var likt uzņēmumam ieviest gan pagaidu, gan arī pastāvīgus kapacitātes samazināšanas pasākumus. Tāpat uzņēmums samazinājis kapitālinvestīciju budžetu par 25%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 20 milj. eiro, AS Stora Enso Latvija kļūs par pavisam cita veida uzņēmumu, jo būtiski kāpinās produkcijas ar augstu pievienoto vērtību ražošanas apjomus, racionālāk izmantos koksni

Uzņēmums jau ir sācis būvniecības darbus, lai modernizētu kokzāģētavu, kā arī palielinātu tajā pārstrādājamās apaļkoksnes daudzumu, vienlaikus izmantojot labākās pieejamās tehnoloģijas, kas ļauj iegūt maksimāli lielāku derīgās produkcijas iznākumu un to veikt ātrāk. Paralēli tiek plānoti darbi, lai būtiski uzlabotu zāģētās produkcijas ēvelēšanas iecirkni. «Būvniecības darbi rit pilnā sparā, un abu iecirkņu iedarbināšana paredzēta jau nākamā gada pavasarī,» iecerēto grafiku skaidro AS Stora Enso Latvija valdes priekšsēdētājs Uldis Deisons. Tik iespaidīgu investīciju projektu ir bijis iespējams sākt, pateicoties Latvijas valdības atbalstītajai uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaides piešķiršanai. Protams, Ministru kabineta atbalstāmais investīciju projekts ir mazāks nekā uzņēmuma kopējie kapitālieguldījumi. Šā gada augustā valdība nolēma piešķirt Stora Enso Latvija uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaidi 4,076 milj. eiro apmērā par 16,31 milj. eiro vērta projekta realizāciju. Uzņēmums šo nodokļa atlaidi varēs sākt piemērot pēc iecerētā projekta īstenošanas. «Ja nebūtu šāda veida uzņēmuma ienākuma nodokļa atbalsta mehānisma, īpašniekiem būtu bijis mazāk motivācijas šādas investīcijas veikt Latvijā, jo uz ieguldījumiem pretendē arī citas Stora Enso grupā ietilpstošās ražotnes dažādās valstīs,» atzīst U. Deisons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Stora Enso Packaging jauna valde un padome

Gunta Kursiša, 25.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par uzņēmuma Stora Enso Packaging vienīgo valdes locekli iecelta Aija Zemrībo, savukārt viņas priekštecis Ojārs Skangals kļuvis par padomes locekli, liecina Lursoft dati.

Somiem piederošā uzņēmuma padomes sastāvs pirmdien pilnībā mainīts, par padomes priekšsēdētāju ieceļot Tomasu Zembrovski (Tomasz Zembrowski), bet padomes priekšsēdētāja vietnieku – Pjotrs Martins Novickis (Piotr Marcin Nowicki), savukārt padomes locekļa pienākumus, kā jau iepriekš rakstīts, turpmāk pildīs līdzšinējais valdes loceklis Ojārs Skangals.

SIA Stora Enso Packaging ir Somijas uzņēmuma Stora Enso Packaging Oy meitas kompānija. Tā dibināta 1994. gadā, un pašlaik atrodams arī Dienas Biznesa un Lursoft veidotajā Latvijas lielāko uzņēmumu sarakstā TOP 500. Kompāniajs apgrozījums 2012. gadā veidoja 46,8 miljonus latu, bet peļņa bija 1,72 miljoni latu. TOP 500 sarakstā Stora Enso Packaging ierindojas 89. vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papīra ražotājs ieguldīs divus miljonus ražošanā

Gunta Kursiša, 09.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gofrētā papīra un kartona ražotāja SIA Stora Enso Packaging tuvākajā laikā grasās ieguldīt vairāk nekā 2,274 miljonus Ls ražotnes attīstībā.

SIA Stora Enso Packaging, kas ir 177. lielākais Latvijas uzņēmums, vērtējot pēc 2010. gada apgrozījuma, plāno iegādāties gofrētā kartona kastu ražošanas līniju (FFG), liecina iepirkuma konkursa rezultāts Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā. Šis ir viens no pēdējā laika Stora Enso Packaging lielākajiem iepirkumiem, tomēr šā gada aprīlī uzņēmums noslēdza citu, tikpat apjomīgu iepirkumu par ražošanas līnijas iegādi, kurā uzvarēja uzņēmums Martin, kas reģistrēts tajā pašā adresē, kur pēdējā konkursa uzvarētājs Bobst Lyon. Tāpat šogad papīra ražošanas uzņēmums slēdzis vairākus ne tik lielus iepirkumus, kas saistīti ar ražošanas paplašināšanu, piemēram, 669 tūkst. Ls iepirkumu par tehnoloģisko gofrējamo iekārtu kompleksa iegādi un 937 tūkst. Ls vērto apdrukas sekcijas iekārtu kompleksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Iepakošanas nozarē - veselīga izaugsme

Lāsma Vaivare, 21.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāja vēlmes gan sekmē iepakotu preču patēriņa pieaugumu, gan motivē investēt iepakojuma ražošanā.

«Pasaulē pašlaik dominē trīs materiāli, ko izmanto iepakojuma izgatavošanai, – elastīgie (flexible – pakām, paciņām utt.) un stingrie dažādu polimēru iepakojumi (rigid plastic – trauciņi, burciņas, kastes utt.), kā arī papīra un kartona (ekoloģiskais) iepakojums.

Arī Latvijā ir līdzīgi, tomēr jāmin, ka proporcijas starp šiem materiālu veidiem ir svārstīgas, jo, ņemot vērā, ka ir daudz mazo un vidējo ražotāju, bieži vien viņi biežāk izvēlas ekoloģiskos materiālus – kartonu, papīru, tekstilu, atsevišķos gadījumos arī koku kā primāro iepakojumu, dažreiz izmantojot ar fleksiblos polimērus kā papildmateriālu produkta saturēšanai,» DB norāda Latvijas Iepakojuma asociācijas valdes priekšsēdētāja Iveta Krauja. Vienlaikus lielākās investīcijas ieplūst tieši elastīgo iepakojumu nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Ideju mežs: Pēta betulīna ražošanu no bērza mizas

Māris Ķirsons, 02.10.2017

AS Latvijas Finieris padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Matvejs (no labās), AS Latvijas Finieris investīciju projektu vadītājs Kristaps Stankus

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Finieris pēta iespējas bērza mizu izmantot betulīna ražošanai, ko pieprasa kosmētikas izgatavošanā un farmācijā, šim mērķim uzņēmums kopumā investējis vairāk nekā 0,2 milj. eiro

Pētījums tiek īstenots ar ES struktūrfondu atbalstu Kompetences centru programmas ietvaros, kas notiek SIA Meža nozares kompetences centrs. Pašlaik ir izstrādāta eksperimentālā betulīna ieguves iekārta, par šīs idejas komercializāciju vēl gan ir pāragri runāt, jo tas ir atkarīgs ne tikai no šī produkta tirgus ietilpības, bet arī pieprasījuma un ražošanas izmaksām. Atbildes uz šiem jautājumiem pēc vairākiem gadiem sniegs tirgus, taču AS Latvijas Finieris pētījuma rezultātā būs gatavs attiecīgi rīkoties.

«Bērza saplākšņa ražošanas procesā rodas dažādi blakusprodukti – bērza miza, zāģskaidas, tehnoloģiskā šķelda, slīpputekļi – faktiski no trijiem m3 finierkluču top viens m3 saplākšņa, tāpēc jau teju pirms 10 gadiem sākām meklēt dažādas iespējas, kā šos minētos produktus izmantot,» stāsta AS Latvijas Finieris padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Matvejs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stora Enso Oyj, Eiropas lielākais papīra ražotājs, zaudēto kravu uz pazudušā kuģa Arctic Sea novērtējis par aptuveni 1.3 miljoniem eiro, ziņo aģentūra Bloomberg.

Kuģa operators bija Somijā bāzētā kompānija Oy Solchart Management AB, ko vada krievu izcelsmes uzņēmējs. Sākotnējā informācija ārvalstu aģentūrās, kā arī neoficiāla informācija liecināja, ka kuģis, kas reģistrēts Maltā, patiesībā piederot Latvijas uzņēmējiem. Db mēģināja sazināties ar Somijas kompānijas vadītāju, taču viņš uz telefona zvaniem neatbildēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Biržas analītiķi ieteic zviedru meža nozares akcijas

Juris Kaža [email protected], 16.01.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Birža analītiķi atkal sākuši ieteikt investīcijas Zviedrijas un Ziemeļvalstu meža nozares akcijās, raksta biznesa avīze Dagens industri (DI). DI atsaucas uz analītiķiem kas norāda – šogad lielo nozares uzņēmumu peļņa būšot labākam nekā 2005. gadā. Norādīts, ka pagājušā gada meža nozares akcijas nīkuļojušas. Tomēr analītiķi uzskata, ka galvenais iemesls optimismam ir nozares kapacitātes samazināšana, kas perspektīvā kāpina atdevi, jo mazāk ražošanas kapacitātes stāves dīkā. Tomēr analītiķu domas dalās, vai ar kapacitātes samazināšanu vien pietiks. Tiek norādīts, ka papīra cenas šobrīd joprojām ir zemas un nesens, neliels cenu kāpums vēl nepārliecina, ka beidzies cenu atslābums. Kā perspektīvas akcijas tiek minētas Stora Enso, SCA un Holmen, lai gan dažādu analītiķu domas dalās, sevišķi par Stora Enso. Lielās bankas Handelsbanken analītiķi uzskata, ka Stora Enso darbojas pietiekami plašā nozares spektrā, lai mazinātu risku un būtu uzskatāms par perspektīvu investīciju akciju pircējam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāģēšanas, ēvelēšanas un impregnēšanas uzņēmuma Stora Enso Latvija padomes locekļu skaits palielināts līdz četriem, un uzņēmuma padomei pievienojies Vadims Vlasovs, liecina Lursoft dati.

Darbu uzņēmuma padomē turpina līdzšinējais padomes priekšsēdētājs soms Hannu Antero Kasurinens, padomes priekšsēdētāja vietnieks Raits Hīepū, kā arī padomes loceklis Anssi Peka Vesama.

Tāpat nemainīgs palicis līdzšinējais uzņēmuma valdes sastāvs – valdes priekšsēdētāja amatā darbojas Uldis Deisons, savukārt valdes locekļa pienākumus pilda Vilnis Freimanis.

A/s Stora Enso Latvija dibināta 2001. gadā, un tās juridiskā adrese ir Smiltenes novada Launkalnes pagasta Krogzemji. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 3,220 miljoni Ls.

Vērtējot pēc 2010. gada apgrozījuma, Latvijas lielāko uzņēmumu sarakstā TOP 500, Stora Enso Latvija ierindojas 52. vietā. 2010. gadā kompānija apgrozīja 56,283 milj. Ls, un uzņēmuma peļņa veidoja 2,53 miljonus Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Stora Enso Latvija termokoksnes ražotnē iegulda 3 miljonus eiro

Māris Ķirsons, 04.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot aptuveni trīs milj. eiro, a/s Stora Enso Latvija ir izveidojusi vienīgo rūpniecisko termokoksnes ražošanas iecirkni Latvijā, perspektīvā tā jaudas varētu dubultoties, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

«Pašlaik ir īstenota tikai investīciju projekta pirmā kārta, kurā ir uzstādītas divas speciālās koksnes žāvēšanas kaltes, termokoksnes šķirošanas un pakošanas līnija,» stāsta a/s Stora Enso Latvija valdes priekšsēdētājs Uldis Deisons. Viņš norāda, ka joprojām mācās, kā ražot termokoksni, ievērojot visas prasības. «Pašreizējā režīmā strādājot, gada jauda ir ap 10 tūkst. m3 termokoksnes, taču mērķis ir pakāpeniski sasniegt 20 tūkst. m3 robežu,» tā U. Deisons. Šajā ražošanas iecirknī ir radītas 13 jaunas darba vietas. «Noieta tirgus termokoksnei ir ļoti plašs – sākot no Skandināvijas un beidzot ar Tuvo un Tālo Austrumu valstīm,» uz jautājumu par potenciālo noieta tirgu atbild U. Deisons. Patlaban ražotā termokoksne ir vidēji divas reizes dārgāka par parastajiem zāģmateriāliem, bet ēvelētas termokoksnes cena ir aptuveni trīs reizes lielāka. «Tas ir augstas pievienotās vērtības produkts, kura ražotnes projekta īstenošanai uzņēmumam Latvijas valdība pērn atļāva pēc tā pabeigšanas izmantot 1,5 milj. eiro lielu uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi,» skaidro U. Deisons. Pašlaik gan ir īstenota tikai puse no iecerētā projekta, bet otru varētu realizēt vēlāk – līdz ar pilnīgu esošo jaudu izmantošanu. «Visa 6,2 milj. eiro vērtā projekta īstenošanas termiņš ir pieci gadi, un peļņas nodokļa atlaidi varēsim izmantot tikai pēc tā pabeigšanas,» vaicāts, kad varētu sākt izmantot nodokļa atlaidi, atbild U. Deisons. Realizējot iecerēto projektu kopumā, tiktu radītas 25 jaunas darba vietas. Tagad Launkalnes ražotnē strādā 110 darbinieki, vēl 25 darbojas kokmateriālu sagādē, tādējādi uzņēmumā kopā – 135.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Stora Enso Latvija plāno piešķirt UIN atlaidi 1,1 miljona latu apmērā

Zanda Zablovska, 08.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja valdība piešķirs kokapstrādes uzņēmuma Stora Enso Latvija projektam atbalstāmā investīciju projekta statusu, kompānija varēs saņemt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi vairāk nekā 1 miljona latu apmērā.

Stora Enso Latvija projekts paredz ieviest jaunus produktus Launkalnes ražotnē un plānoto ieguldījumu apmērs ir 4,4 milj. latu. Saskaņā ar likumu, ja kopējā sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa ir līdz 35 milj. latu, piemērojama 25% UIN atlaide, kas šajā gadījumā veido 1,1 milj. latu.

Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie dokumenti liecina, ka Stora Enso Latvija projektu paredzēts īstenot 30 mēnešu laikā, uzsākot to divus mēnešus pēc Ministru kabineta lēmuma par investīciju projekta atbalstīšanu.

Pozitīva valdības lēmuma gadījumā šis būtu jau 10. investīciju projekts, kas atbalstīts kopš UIN atlaides par atbalstāmo investīciju projektu ietvaros veiktajiem ieguldījumiem atjaunošanas 2011. gadā. Likums paredz piemērot atlaidi 25% (ja kopējā sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa ir līdz 35 milj.latu) vai 15% (ja kopējā ieguldījumu summa pārsniedz 35 milj. latu) apmērā par investīciju summu, kas pārsniedz 3 milj. latu. Lai saņemtu atlaidi, ieguldījumi jāveic pamatlīdzekļos, kas izmantojami uzņēmuma saimnieciskās darbības veikšanai atbalstāmajās prioritārajās nozarēs un nodrošina jauna darbības profila uzsākšanu, esošās darbības modernizāciju vai paplašināšanu, vai vispārēju darbības procesa būtisku maiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Stora Enso atliek ražotnes būvniecību Krievijā

Inese Cirša, Db, 22.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somu–zviedru Stora Enso ir pārcēlis uz diviem gadiem lēmuma pieņemšanu par papīra un celulozes ražotnes celtniecību Ņižegorodas apgabalā Krievijā.

Par to preses konferencē trešdien paziņoja apgabala gubernators Varērijs Šancevs. Tas noticis pasaules finanšu un ekonomikas krīzes dēļ. Vienlaikus viņš norādīja, ka šī kavēšanās neatliek visas procedūras Stora–Enso projektam piešķirt prioritātes statusu.

Db jau vairākkārt vēstījis, ka Stora-Enso par plāniem būvēt Krievijā 1.67 miljardus eiro vērtu papīra un celulozes rūpnīcu pirmo reizi paziņoja 2007.gada vasarā. Investori plānoja līdz šā gada aprīlim pabeigt projekta tehniski ekonomisko pamatojumu un izvēlēties būvniecībai konkrētu vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Stora Enso Mežs 2006. gadā papīrmalku pirks mazāk

Māris Ķirsons [email protected], 21.11.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandināvijas valstu meža nozares koncernu ieviestā taupības politika atsauksies arī uz Latviju. Db jau rakstīja, ka Stora Enso ievieš taupības politiku un samazina celulozes un papīra ražošanu, kā rezultātā mazākos apjomos būs nepieciešamas arī to izejvielas — celulozes šķelda un papīrmalka. «2006. gadā papīrmalka tiks pirkta mazāk nekā līdz šim,» secina viens no lielākajiem spēlētājiem papīrmalkas iepirkšanā Latvijā SIA Stora Enso Mežs direktors Vilnis Freimanis. Viņš atzīst, ka šobrīd nākošā gada piegāžu apjomi vēl tiek precizēti, tomēr tie būtiski nepieaugs. V. Freimanis arī atzīst, ka Baltijā papīrmalkas cenas pēdējo gadu laikā ir būtiski pieaugušas un šī izejviela ir kļuvusi par vienu no dārgākajām. Vairāki aptaujātie norāda, ka celulozes rūpniecība Skandināvijā tiek orientēta uz lētākām izejvielām, piemēram, lētāko un ātraudzīgāko koksni (eikaliptu) no Dienvidmerikas, vai lētāko no Krievijas. Tā kā taupības politika neesot tikai kāda atsevišķa tirgus spēlētāja untums, bet gan plānveidīgs pasākums, tad neesot lielu cerību, ka citi papīrmalkas pircēji būtu gatavi strauji kāpināt savus šīs izejvielas iepirkšanas apjomus Latvijā un tādējādi kompensēt citu iepircēju pērkamo apjomu samazinājumu. Vienīgo iespēju, kā ieinteresēt celulozes ražotājus iegādāties papīrmalku Latvijā, V. Freimanis redz cenu samazinājumu šim resursam. Tā kā eikalipts pēc savām tehniskajām īpašībām ir analogs bērzam, tad V. Freimanis prognozē arī bērza papīrmalas iepirkuma cenas kritumu, it īpaši, ja bērza papīrmalka Krievijā ir lētāka nekā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā mobilo telefonu tirgus pērn kopumā ir samazinājies par 5-15%, un sagaidāms, ka arī šogad tirdzniecības kritums turpināsies, šodien raksta laikraksts Dienas bizness.

Turklāt būtiskas izmaiņas ir notikušas tieši atsevišķu kategoriju mobilo telefonu tirdzniecībā. Piemēram, telefoni, kas tiek pārdoti t.s. brīvajā tirdzniecībā bez jebkādām saistībām ar operatoru, kritums pērn lēšams līdz pat 20 - 25 %, tai pat laikā t.s. subsidēto telefonu pārdošana ir samazinājusies tikai par 5 - 10 %. Tiesa, iespējams, ka atsevišķiem operatoriem subsidēto tālruņu tirdzniecība ir pieaugusi. "Tieši subsidētie telefoni ir kļuvuši par galveno preču kategoriju starp mobilajiem telefoniem un veido vismaz 70% no visu pārdoto telefonu skaita," norādīja U. Priedītis. Latvijas Mobilā telefona dīlerim DT Mobile, piekrīt arī operators Tele2. "Telekomunikāciju tirgus Latvijā attīstās un savstarpējā cīņa starp operatoriem palīdz klientiem izvēlēties labāko piedāvājumu – tas attiecas gan uz tarifu, gan arī izdevīgu mobilo telefonu iegādes piedāvājumu. Pēdējos gados un arī šobrīd skaidri vērojama tendence, ka cilvēki vairāk izvēlas subsidētos telefonus un šis pārsvars sasniedz gandrīz 80%," Db paskaidroja Tele2 mārketinga direktors Jānis Spoģis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meži Latvijā aizņem vairāk nekā 3 miljonus hektāru, no tiem teju puse pieder Latvijas valstij, bet pārējās platības – juridiskajām un fiziskajām personām.

Kuri ir lielākie mežu īpašnieki Latvijā? Lursoft apkopojis TOP 20 juridiskās personas, kurām pieder lielākās mežu platības, analizējot šo uzņēmumu pēdējo gadu finanšu rādītājus un kapitāla izcelsmi.

TOP 20 lielākajiem mežu īpašniekiem kopā pieder meži vairāk nekā 300 tūkst. ha platībā, liecina Lursoft apkopotā informācija. Astoņiem no tiem piederošo mežu platība pārsniedz 10 tūkst. ha, savukārt līderim SIA “MYRTILLUS” – pat 58,96 tūkst. ha meža.

Liela daļa no sarakstā esošajiem uzņēmumiem saistīti ar atsevišķām ārvalstu kompānijām. Tā, piemēram, ceturtā daļa no visiem TOP 20 uzņēmumiem saistīti ar zviedru kompāniju “Sodra”. Tai pieder ne tikai saraksta 1.vietā esošais SIA “MYRTILLUS”, bet arī SIA “Fragaria”, SIA “Zilupe mežs”, SIA “Sodra mežs” un SIA “Ruda”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot nepilnu miljonu eiro, SIA Daiļrade Koks Tukuma ražotnē veic ražošanas korpusu renovāciju un siltināšanu, uzstāda modernas iekārtas un programmatūru, kas ļaus strādāt efektīvāk, vienlaikus paaugstinot kopējo ražotnes energoefektivitāti, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Viens no lielākajiem mēbeļu ražotājiem Latvijā SIA Daiļrade Koks, šogad īsteno investīciju projektu, kas mainīs uzņēmuma iespējas reaģēt uz pasūtījumu izpildes termiņiem. Šīs investīcijas ir lielākās šajā ražotnē pēdējos piecos gados, pēc tam, kad uzņēmums iegādājās bankrotējušās SIA Sāga ražotni. Tam bez ražotnes Tukumā ir arī rūpnīcas Vaiņodē, Valmierā un Viļakā. Šogad uzņēmums iecerējis kāpināt neto apgrozījumus par aptuveni 10% un sasniegt 22 milj. eiro līmeni. Pērn uzņēmumā nodarbināti 590 strādājošo, bet pašlaik to skaits pārsniedz 650. Nodokļos kopumā Daiļrade koks 2016.gadā samaksāja 2,87 milj. eiro, kas ir par 0,8 milj. eiro jeb 39% vairāk nekā 2015. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru