Jaunākais izdevums

Latvijas banku kopējais apmaksātais pamatkapitāls šogad septembra beigās sasniedza 1,85 miljardus latu, tostarp lielākais pamatkapitāls ir Swedbank – 662,6 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad aizvadītajā gadā reģistrēts zemākais jaunu uzņēmumu skaits pēdējo 17 gadu laikā, dati par šī gada martu viesuši cerību par situācijas uzlabošanos.

To apliecina ne tikai Lursoft apkopotie dati par jaunu uzņēmumu reģistrēšanas aktivitāti martā, bet arī Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji, kas liecina, ka aizvadītajā mēnesī uzņēmēju noskaņojums uzlabojies gan pakalpojumu sektorā un mazumtirdzniecībā, gan arī rūpniecībā un būvniecībā.

Visaugstākais šis rādītājs martā bijis apstrādes rūpniecībā, ko ietekmējis uzņēmēju nedaudz pozitīvāks šī brīža pasūtījumu līmeņa novērtējums un optimistiskas uzņēmumu vadītāju prognozes turpmākajiem trim mēnešiem*.

Lursoft apkopotā informācija rāda, ka aizvadītajā mēnesī Latvijā reģistrēti 1032 jauni uzņēmumi. Tas ir lielākais viena mēneša laikā reģistrētais jaunu uzņēmumu skaits kopš 2018.gada marta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku tirgus šogad pirmajos divos mēnešos uzrādījis 18,9 miljonu latu peļņu iepretim 59,2 miljonu latu zaudējumiem pagājušā gada attiecīgajā laika posmā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati liecina, ka ar peļņu šajā periodā strādāja 15 Latvijas bankas un četras ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 81,1%), kopā nopelnot 28,8 miljonus latu. Tādējādi var aplēst, ka pārējās bankas kopumā cietušas 9,9 miljonu latu zaudējumus. Jau vēstīts, ka šogad janvārī bankas strādāja ar 10,9 miljonu latu peļņu. Tātad februārī kopējā peļņa bija par 26,6% mazāka nekā janvārī.

Banku sektora gūtie ienākumi ir pārsnieguši izdevumus galvenokārt samazinoties nepieciešamībai pēc jauniem uzkrājumiem nedrošiem kredītiem un pateicoties jau iepriekš izveidoto uzkrājumu samazinājumam. Banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem janvārī un februārī kopumā sasniedza 29,8 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gada pirmajā ceturksnī bankas nopelnījušas 38 miljonus latu

nozare.lv, 27.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmo ceturksni banku sektors kopumā noslēdzis ar peļņu 38 miljonu latu apmērā, tomēr neiekļaujot AS Latvijas Krājbanka gūtos zaudējumus, banku sektora gūtā peļņa līdz marta beigām kopumā sasniedza 48 miljonus latu, tostarp ar peļņu darbojās 16 Latvijas bankas un sešas ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos - 92,6%).

Banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem līdz marta beigām sasniedza 70,2 miljonus latu jeb par 50,4% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir auguši gan tīrie komisijas naudas ienākumi - par 43,8%, gan tīrie procentu ienākumi - par 17,1%.

Banku sektora likviditāte saglabājās augsta un likviditātes rādītājs šā gada marta beigās bija 63,2% (februāra beigās - 62,3%). Arī banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs saglabājās augstā līmenī un marta beigās sasniedza 18,1% (minimālā kapitāla prasība - 8%), savukārt pirmā līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 14,9% (februāra beigās - attiecīgi 17,4% un 14,2%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku sektora kopējie zaudējumi aprīļa beigās sasniedza 176,5 miljonus latu, ko galvenokārt radīja izdevumi uzkrājumiem nedrošiem kredītiem, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas operatīvie dati.

Šogad ar peļņu strādājušas septiņas Latvijas bankas un viena ārvalstu bankas filiāle, kopā nopelnot 4,2 miljonus latu.

Banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem aprīļa beigās sasniedza 37.9 miljonus latu.

Banku sektora likviditātes rādītājs ir palielinājies un aprīļa beigās sasniedza 67,3% (marta beigās – 62,8%). Arī banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs ir palielinājies līdz 14,5% (marta beigās – 14,2%). Kopš gada sākuma kapitālu palielinājušas sešas bankas kopumā par 127,6 miljoniem latu un aprīļa beigās banku sektora apmaksātais pamatkapitāls sasniedza 1,7 miljardu latu.

Aprīļa beigās noguldījumu apmērs Latvijas banku sektorā sasniedza 10,1 miljardus latu, kas ir par 3,1% jeb 301,8 miljoniem latu vairāk nekā marta beigās. Aprīlis ir pirmais mēnesis, kad piesaistīto noguldījumu atlikums banku sektorā ir sasniedzis pirmskrīzes līmeni, un jau otrais mēnesis pēc kārtas, kad noguldījumu atlikuma gada pieauguma temps ir pozitīvs – 3,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nozīmīgākais 2010. gadā: Finanšu tirgū pozitīvs pavērsiens

Ieva Mārtiņa, 02.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl pirms gada lielos zaudējumos iestigušais Latvijas banku tirgus 2010. gadā nostājies uz kājām.

Arī ar valsts teju miljarda latu atbalstu glābtās, tomēr arvien dziļākos mīnusos slīgstošās Parex bankas sadalīšana labajā un sliktajā bankā paglābusi Latvijas finanšu tirgus no jauniem satricinājumiem.

Tiesa gan, visiem finanšu tirgus dalībniekiem nav paveicies izdzīvot - banku sektorā bez licences palika viena no visu laiku mazākajām Latvijas bankām - VEF banka, bet apdrošināšanas tirgu atstāja Rīgas domei piederošā RSK Apdrošināšanas AS. No tirgus aizgāja arī vairākas apdrošināšanas brokeru kompānijas. Tomēr šo tirgus dalībnieku aiziešana būtisku iespaidu uz kopējo tirgu neatstāja, turklāt 2010. gadā Latvijā atvērtas divas ES dalībvalstu banku filiāles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz izskanējušām ziņām par astotās lielākās bankas – AS Norvik banka - kapitāla nepietiekamību un faktisku maksātnespēju, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) noraida šādas spekulācijas. Banka ir maksātspējīga, nodrošina nepārtrauktu darbību un saistības pret klientiem izpilda pilnā apmērā, sociālajā tīklā Twitter paziņojusi komisija.

Šādi FKTK reaģē uz pietiek.com publikāciju, ka bankai mēneša laikā jāpalielina savs pamatkapitāls par aptuveni 50 miljoniem latu, pretējā gadījumā var nākties lemt par tās darbības apturēšanu. Valsts garantēto noguldījumu apjoms Norvik bankā ir aptuveni 204 miljoni latu.

Paziņojumā medijiem FKTK arī apstiprina, ka kopā ar banku jau vairākus mēnešus tiek veikts pasākumu kopums, kas vērsts uz bankas kapitāla stiprināšanu, lai nodrošinātu bankas ilgtspējīga biznesa attīstību. Ir piesaistīts labi pazīstams Ungāru investors Šandors Demjans, kurš pamatkapitālā ieguldījis vairāk nekā piecus miljonus eiro (3,5 miljonus latu) un ieguldīto daļu plāno palielināt atbilstoši apstiprinātajam grafikam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gada pirmajos astoņos mēnešos ar peļņu strādāja septiņas Latvijas bankas un divas ārvalstu banku filiāles, kopā nopelnot 7,1 miljonu latu, tomēr banku sektora kopējie zaudējumi augusta beigās sasniedza 299,2 miljonus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija.

Banku sektora zaudējumi šogad pirmajos astoņos mēnešos bijuši par 34,3% mazāki nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad zaudējumi sasniedza 455,4 miljonus latu. FKTK prognozē, ka kopējie banku sektora zaudējumi šogad kopumā varētu būt ap 500 miljoniem latu, kas būtu aptuveni par trešdaļu mazāki nekā 2009. gadā, kad tie sasniedza 773,4 miljonus latu.

Banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem augusta beigās sasniedza 96 miljonus latu.

Augusta beigās noguldījumu apmērs Latvijas banku sektorā sasniedza 10,4 miljardus latu jeb par 2.6% vairāk nekā jūlija beigās, t.sk. palielinājās gan piesaistīto rezidentu noguldījumu atlikums – par 1,4% jeb 89 miljoniem latu, gan piesaistīto nerezidentu noguldījumu atlikums – par 4,4% jeb 173 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banku sektora peļņa strauji tuvojas 100 miljoniem latu

Ieva Mārtiņa, 24.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad septiņos mēnešos banku tirgus strādājis ar 90,4 miljonu latu peļņu iepretim 312,8 miljonu latu zaudējumiem pērn šajā laika periodā.

Tādējādi jūlijs ir jau septītais mēnesis pēc kārtas, kad banku sektors kopumā darbojies ar peļņu, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). DB aplēses liecina, ka jūlijā banku sektors nopelnījis 21,8 miljonus latu.

Tajā skaitā šogad septiņos mēnešos ar peļņu 139,4 miljonu latu apjomā strādājušas 16 bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kas aizņem 84,6% kopējos banku aktīvos. Tātad pārējo banku zaudējumi bijuši 49 miljonu latu apjomā. Vēl pērn septiņos mēnešos ar peļņu strādāja astoņas bankas un divas ārvalstu banku filiāles, kopumā nopelnot septiņus miljonus latu.

FKTK skaidro, ka banku pelņu ietekmēja gan operatīvās darbības rezultāts (procentu un komisijas naudas ieņēmumu pārsniegums pār to darbības izdevumiem), gan kredītportfeļa kvalitāte (izdevumu uzkrājumiem nedrošiem parādiem būtisks samazinājums salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad piecos mēnešos ar tīro peļņu strādājušas vien sešas bankas, kopumā nopelnot 4,7 miljonus latu. Pērn šajā periodā peļņu 24 miljonus latu apjomā vēl uzrādīja 13 bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau ceturto mēnesi pēc kārtas banku sektors darbojas ar peļņu un kopumā četros mēnešos gūtās peļņas apjoms sasniedza 55,9 miljonus latu iepretim 176,4 miljonu latu zaudējumiem pērn attiecīgajā laika periodā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotie dati liecina, ka tajā skaitā ar kopējo peļņu 75,3 miljonu latu apjomā šogad strādājušas 14 Latvijas bankas un trīs ārvalstu banku filiāles, kuru kopējā tirgus daļa banku sektora aktīvos ir 73,2%. Tādējādi var aplēst, ka pārējo dažu banku zaudējumi šogad četros mēnešos sasniedza 19,4 miljonus latu. Tā kā šogad trīs mēnešos bankas strādāja ar 33,47 miljonu latu peļņu, aprīlī banku kopējā peļņa tādējādi bijusi 22,43 miljoni latu.

Dati liecina, ka martā banku peļņa bija 14,56 miljoni latu, februārī tā bija 7,98 miljoni latu, bet janvārī – 10,93 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bez Krājbankas un Parex, bankas pērn nopelnījušas 97 miljonus latu

Ieva Mārtiņa, 01.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas 2011.gada nogalē gūtie zaudējumi būtiski ietekmēja banku sektora darbības rezultātu un 2011. gadu tas kopumā noslēdza ar zaudējumiem 179 miljonu latu apmērā.

Neiekļaujot Krājbankas un arī Parex bankas gūtos zaudējumus, banku sektors kopumā 2011. gadā darbojās ar 97 miljonu latu peļņu, tajā skaitā 11 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles kopā nopelnīja 197,5 miljonus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā operatīvā informācija par Latvijas banku darbības rezultātiem.

Tādējādi 2011. gads būs jau trešais gads pēc kārtas, kad Latvijas banku nozare strādājusi ar zaudējumiem, tajā skaitā 2010. gadā tie bija 360,7 miljoni latu, bet 2009. gadā – 773,4 miljoni latu, liecina FKTK dati. Db.lv jau vēstīja, ka Krājbankas zaudējumi pērn pārsniedza 200 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas bankas šogad deviņos mēnešos cietušas 314 miljonu latu zaudējumus, kas ir par 45,7% mazāki nekā šajā laika periodā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banku sektoram izredzes šogad nopelnīt virs 100 miljoniem latu

Ieva Mārtiņa, 17.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau piekto mēnesi pēc kārtas banku sektors darbojas ar peļņu un kopumā šajā laikā gūtā peļņa sasniegusi 59,5 miljonus latu. Ja bankas turpinās uzrādīt līdzīgus peļņas radītājus arī nākamajos mēnešos, tad gadā kopumā tās varētu pārsniegt 100 miljonu latu peļņu.

Ar peļņu šogad piecos mēnešos kopumā strādāja 14 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 74,7%), kopā nopelnot 80,5 miljonus latu, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Pagājušā gada piecos mēnešos banku nozare cieta 207 miljonu latu zaudējumus, bet gadā kopumā to apjoms sasniedza 360,7 miljonus latu. Līdz šim pelnošākais bijis 2007. gads, kad banku sektors strādāja ar vairāk nekā 360 miljonu latu peļņu.

FKTK skaidro, ka banku pelņu ietekmēja gan operatīvās darbības rezultāts (procentu un komisijas naudas ieņēmumu pārsniegums pār darbības izdevumiem), gan kredītportfeļa kvalitāte, jo būtiski samazinājās izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu. Tāpat peļņu ietekmēja iepriekš atzīto zaudējumu atgūšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas banku sektors pusgadā nopelnījis 68,6 miljonus latu

Dienas Bizness, 25.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau sesto mēnesi pēc kārtas banku sektors kopumā darbojas ar peļņu - šogad līdz jūnija beigām gūtās peļņas apmērs sasniedzis 68.6 miljonus latu. Pagājušā gada attiecīgajā laika periodā bankas strādāja ar zaudējumiem 249.5 miljonu latu apmērā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija.

Ar peļņu šajā periodā strādāja 16 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 84.6%), kopā nopelnot 114.8 miljonus latu. Banku pelņu ietekmēja gan procentu un komisijas naudas ieņēmumu apjoma pārsvars pār tekošās darbības izdevumiem, gan izdevumu uzkrājumiem nedrošiem parādiem būtisks samazinājums salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu.

2011. gada otrajā ceturksnī banku likvīdajiem aktīviem samazinoties straujāk par tekošajām saistībām, banku sektora likviditātes rādītājs ir samazinājies un jūnija beigās bija 62.3% (marta beigās – 65.1%). Banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs jūnija beigās bija 15.1%, savukārt pirmā līmeņa pašu kapitāla rādītājs – 12.0% (marta beigās – attiecīgi 15.2% un 12.0%). Kopš 2011. gada sākuma sešas bankas palielinājušas kapitālu kopumā par 23.6 miljoniem latu un jūnija beigās banku sektora apmaksātais pamatkapitāls sasniedza 1 910.8 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem (līdz novembra beigām – gandrīz 470 milj. Ls) arī šogad ir galvenais iemesls banku sektora kopējiem zaudējumiem, kas līdz novembra beigām ir sasnieguši gandrīz 327 milj. Ls, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati.

Zaudējumi ir par 54,6% mazāki nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad zaudējumi sasniedza 719,8 milj. Ls.

2010. gada 11 mēnešos ar peļņu strādāja desmit Latvijas bankas, tostarp divas ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 11,9%) kopā nopelnot 9 milj. Ls.

Banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem 2010. gada 11 mēnešos sasniedza 136 milj. Ls jeb par 55% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

FKTK norāda, ka visu Latvijas banku darbības rādītāji novembrī ir bijuši atbilstoši normatīvu prasībām un saglabājās augsti, t.i. arī novembra beigās kapitāla pietiekamības rādītājs bija 15,2%, savukārt banku sektora likviditātes rādītājs bija 64,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neiekļaujot Latvijas Krājbankas un Parex bankas gūtos zaudējumus, banku sektors darbojās ar peļņu un līdz februāra beigām kopumā nopelnīja 43,3 miljonus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada desmit mēnešos banku sektors kopumā strādājis ar 74 miljonu latu peļņu iepretim 321,1 miljona latu zaudējumiem pērn šajā laikā. Oktobrī banku peļņa bijusi trīs miljoni latu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informē, ka desmit mēnešos ar peļņu strādāja 14 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 78,4%). Banku pelņu ietekmēja gan operatīvās darbības rezultāts (procentu un komisijas naudas ieņēmumu pārsniegums pār tekošās darbības izdevumiem), gan izmaiņas kredītportfeļa kvalitātē (neto izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem).

Db.lv jau vēstīja, ka šogad deviņos mēnešos bankas strādāja ar 71 miljona latu peļņu, kas bija par 41,8 miljoniem latu mazāka nekā šogad astoņos mēnešos.

FKTK informē, ka banku sektora likviditāte saglabājās augsta un likviditātes rādītājs oktobra beigās bija 61% (septembra beigās – 60,1%). Atjaunojoties banku pelnītspējai, vairākas bankas izmantojušas iespēju stiprināt kapitāla bāzi, tajā iekļaujot pusgada auditēto peļņu, tādējādi turpināja palielināties arī visa banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs un oktobra beigās sasniedza 17,2%, savukārt 1. līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 14,1% (septembra beigās attiecīgi 17% un 14%). Kopš 2011. gada sākuma kapitālu palielinājušas 12 bankas kopumā par 125 miljoniem latu un banku sektora apmaksātais pamatkapitāls oktobra beigās sasniedza 1,956 miljardus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas banku sektors kopumā janvāri beidza ar peļņu 10.9 miljonus latu apmērā, salīdzinot pagājušā gada attiecīgā perioda zaudējumiem 36.1 miljonu latu apmērā. Ar peļņu šogad janvārī strādāja 15 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kopā nopelnot 15.5 miljonus latu, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Banku janvārī gūtie ienākumi ir pārsnieguši izdevumus galvenokārt pateicoties iepriekš izveidoto uzkrājumu samazinājumam un norakstīto aktīvu atgūšanai, kā arī tīro procentu ienākumu pieaugumam.

Banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem janvārī sasniedza 18.2 miljonu latu.

Visu Latvijas banku darbības rādītāji janvārī ir bijuši atbilstoši normatīvu prasībām. Janvāra beigās banku sektora likviditātes rādītājs bija 67.5% (decembra beigās – 67.9%). Savukārt banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs un 1. līmeņa kapitāla rādītājs - pašu kapitālā iekļaujot tikai augstākās kvalitātes kapitāla elementus: apmaksāto akciju kapitālu un rezerves, kā arī iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu - janvāra beigās bija attiecīgi 14.4% un 11.3% (decembra beigās – attiecīgi 14.6% un 11.5%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas bankas šogad pirmajā pusgadā kopumā cietušas 249,5 miljonu latu zaudējumus, kas ir par 28% mazāki nekā pērn šajā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rungainis: Otkritie Latvijas ekonomikai radīs lielāku pienesumu nekā GE Money

NOZARE.LV, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS GE Money Bank Latvijas finanšu tirgum nespēja vai negribēja sniegt pievienoto vērtību, bet Krievijas banka Otkritie ir pietiekami liela un nopietna, lai to izdarītu, radot lielāku labumu arī Latvijas ekonomikai kopumā, uzksata investīciju baņķieris, "IBS Prudentia" partneris Ģirts Rungainis.

Viņš uzskata, ka krievu kapitāla ienākšana Latvijas finanšu sektorā ir pozitīva tendence, jo Latvijas ģeogrāfiskais novietojums Rietumvalstu bankām nav tik interesants. Tāpēc, mēģinot Rīgu veidot par reģiona finanšu centru, Krievijas un NVS valstu klātbūtne esot ļoti svarīga.

Viņaprāt, tas, ka Krievijas bankas Rīgu un Latviju izmanto kā placdarmu savai attīstībai Eiropas Savienībā (ES), mums sniedz tikai ieguvumus, jo nodrošina darbavietas un veido papildu ienākumus ekonomikai.

Vienlaikus Rungainis arī norādīja, ka finanšu tirgus uzraugam līdz ar spēlētāju skaita pieaugumu palielinās darba apjomi, bet, ņemot vērā, ka bankas pašas maksā par to uzraudzību, regulatoram ir visas iespējas attīstīt savas spējas un stiprināt savu kapacitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmos četrus mēnešus Latvijas banku sektors kopumā noslēdza ar peļņu 55.3 milj. latu apmērā. Pelnošas bija 17 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles ar kopējo tirgus daļu banku sektora aktīvos 95.6% apmērā.

Neiekļaujot AS Latvijas Krājbanka gūtos zaudējumus, banku sektora gūtā peļņa līdz aprīļa beigām kopumā sasniedza 60.2 milj. latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas jaunākais ziņojums.

Banku sektora likviditāte saglabājās augsta un likviditātes rādītājs aprīļa beigās bija 62.0% (marta beigās – 63.2%). Arī banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs saglabājās augstā līmenī un aprīļa beigās sasniedza 18.1% (minimālā kapitāla prasība – 8%), savukārt 1. līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 15.0% (marta beigās – attiecīgi 18.1% un 14.9%).

Kopš 2012. gada sākuma septiņas bankas palielinājušas kapitālu kopumā par 11.7 milj. latu un banku sektora apmaksātais pamatkapitāls aprīļa beigās sasniedza 1,68 miljardus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas kopumā šogad strādājušas ar 10,9 miljonu latu peļņu iepretim 36,1 miljona latu zaudējumiem pirms gada. Tostarp ar 15,5 miljonu latu peļņu strādāja 15 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kas pēc aktīviem kopumā aizņem 78,6% tirgus.

Par to Finnašu un kapitāla tirgus komisijas dati. Tādējādi var secināt, ka pārējās bankas kopumā cieta 4,6 miljonu latu zaudējumus.

Banku janvārī gūtie ienākumi ir pārsnieguši izdevumus galvenokārt pateicoties iepriekš izveidoto uzkrājumu samazinājumam un norakstīto aktīvu atgūšanai, kā arī tīro procentu ienākumu pieaugumam. Banku gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem janvārī sasniedza 18,2 miljonus latu.

Visu Latvijas banku darbības rādītāji janvārī bijuši atbilstoši normatīvu prasībām. Janvāra beigās banku sektora likviditātes rādītājs bija 67,5% (decembra beigās – 67,9%). Savukārt banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs un pirmā līmeņa kapitāla rādītājs (pašu kapitālā iekļaujot tikai augstākās kvalitātes kapitāla elementus: apmaksāto akciju kapitālu un rezerves, kā arī iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu) janvāra beigās bija attiecīgi 14,4% un 11,3% (decembra beigās – attiecīgi 14,6% un 11,5%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tehnoloģiju Indexo bankas pamatpakalpojumiem piegādās Mambu

Db.lv, 08.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldījumu pārvaldes uzņēmums "Indexo", kas šobrīd strādā pie jaunas bankas izveides projekta, ir izraudzījies bankas pakalpojumu tehnoloģiju platformu "Mambu", informē uzņēmumā.

"Mambu" ir mākoņdatošanā bāzēta banku operāciju platforma, ko jau izmanto tādas finanšu institūcijas kā "Raiffeisen Bank", "ABN AMRO New10", "N26", "Western Union" un citas. "Mambu" nodrošinās "Indexo" ar galveno finanšu pakalpojumu tehnoloģiju - kontu darbību, maksājumiem, noguldījumu un aizdevumu vadības funkcionalitāti, kā arī ļaus attīstīt nākotnes pakalpojumu portfeli, jaunajai bankai izvēršot darbību arvien jaunos produktu segmentos.

"Mambu" ir mākoņdatošanas banku operāciju platforma ar unikālu izstrādes un dažādu komponentu savietojamības pieeju, kas bankām sniedz elastīgas attīstības iespējas izaugsmes plāniem. Platforma nodrošina plašas funkcionalitātes iespējas un tās elastīgie, mākoņdatošanā balstītie pakalpojumu moduļi ļaus "Indexo" ātri ieviest jaunus produktus bez resursu ietilpīgiem procesiem un bez attīstības atkarības no pagātnē ieviestu tehnoloģiju ietvara.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banku peļņa pārsniedz 75 miljonus latu

Ieva Mārtiņa, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad 11 mēnešos banku sektora gūtās peļņas apmērs sasniedza 75,5 miljonus latu iepretim pērnā gada attiecīgā perioda zaudējumiem 326,8 miljonu latu apmērā. Tajā skaitā ar peļņu strādāja 15 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kuru tirgus daļa aktīvos ir 82,1%.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informē, ka banku pelņu ietekmēja gan operatīvās darbības rezultāts (procentu un komisijas naudas ieņēmumu pārsniegums pār tekošās darbības izdevumiem), gan izmaiņas kredītportfeļa kvalitātē (neto izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem).

Banku sektora likviditātes rādītājs saglabājās augstā līmenī un novembra beigās bija 59,4% (oktobra beigās – 61%). Atjaunojoties banku pelnītspējai, kreditēšanas tempu sarukuma dēļ samazinoties riska svērto aktīvu apmēram, kā arī atsevišķām bankām stiprinot kapitāla bāzi, palielinājās banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs un novembra beigās sasniedza 17,3% (minimālā kapitāla prasība – 8%), savukārt 1. līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 14,2% (minimālā prasība – 2%). Kopš 2011. gada sākuma kapitālu palielinājušas 12 bankas kopumā par 133,3 miljoniem latu un banku sektora apmaksātais pamatkapitāls novembra beigās bija 1,96 miljardi latu, informē FKTK.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Krievijas kapitāls bankās audzis par ceturtdaļu

Žanete Hāka, 25.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā kopējais Latvijā strādājošo banku pamatkapitāls samazinājies par 12,7%, sasniedzot 1,667 miljardus latu, savukārt Krievijas investoru ieguldījumi kopš pērnā gada vidus auguši.

Gada laikā nedaudz mainījies rezidentu un nerezidentu īpatsvars banku kapitālā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotie dati. Pērn jūnija beigās rezidentiem piederēja 34,7%, bet nerezidentiem - 65,3% banku kapitāla, savukārt šogad augusi nerezidentu daļa, pārsniedzot 70% no kopējā banku apmaksātā pamatkapitāla. 45,9% pieder zviedru akcionāriem, savukārt pārējos 25% dala citas valstis.

Gada laikā audzis Krievijas ieguldījumu īpatsvars banku kapitālā - un, lai arī, salīdzinot ar lielo banku akcionāriem, kopējā tirgus daļa ir tikai 2%, Krievijas kapitāla nozīme bankās aizvien pieaug, un eksperti paredz, ka tā arī turpināsies. Lai arī otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, Krievijas investoru ieguldījumi par vairāk nekā 19% samazinājušies, tomēr, salīdzinot ar pērno gadu, tie auguši par vairāk nekā 25%, jūnija beigās sasniedzot nepilnus 34 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru