Citas ziņas

Swedbanka atsakās izmaksāt skaidru naudu Ata Kronvalda fondam

Māris Ķirsons, Db, 20.05.2009

Jaunākais izdevums

A/s Swedbank Rīgas Centra filiāle ierobežo skaidras naudas izmaksu mazajiem klientiem, atsaucoties uz noziedzīgo līdzekļu atmazgāšanas ierobežojumiem, norādīts Ata Kronvalda informācijā.

Problēma ir dokumentu aizpildīšanā un tiklīdz Ata Kronvalda fonda pārstāvji tos noformēs atbilstoši prasībām, tā arī prasītā nauda tiks izmaksāta, uzsver Swedbank pārstāve Kristine Jakubovska.

Ata Kronvalda fonds norāda, ka banka atteicās gan atteicās izmaksāt naudu, gan uzrādīt juridisku dokumentu, kas pamato naudas izmaksas atteikumu, gan sniegt rakstisku apstiprinājumu atteikumam. Savuklārt Ata Kronvalda fonds uzskata, ka tas iespējams saistīts ar skaidrās naudas iztrūkumu bankā vai skaudīgu rīcību pret bijušajiem partneriem.

Savukārt K. Jakubovska, neizprot Ata Kronvalda fonda rīcību, jo bankas filiāles darbinieki ir paskaidrojuši, kas ir vajadzīgs (kādi dokumenti jānoformē — kuras ailītes jāaizpilda).

Ata Kronvalda fondam nauda bijusi nepieciešama 21.maija svinīgā pasākuma ceļojošās balvas Lielā Pūce pasniegšanas ceremonijai, kas paredzēta 21.maijā Izglītības ministrijā. Par naudas izmaksas no konta atteikumu iesniegta sūdzība Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komitejas priekšsēdētājai Irēnai Krūmanei, informēta Finanšu ministra padomniece Baiba Brigmane.

Ata Kronvalda fonds ir Swedbank klients no 1992.gada ar gada apgrozījumu aptuveni 5000 Ls.

Ata Kronvalda fonds norāda, ka Swedbank līdz 2008. gadam atbalstīja izglītības programmas, kuras realizēja Ata Kronvalda fonds (talantīgo skolēnu atbalsts, ieskaitot Ata Kronvalda prēmijas un Lielās pūces balvas). Ņemot vērā finansiālo situāciju bankā, šogad Swedbank pārtrauca skolēnu izglītības programmu atbalstu. Skolēnu izglītības programmu atbalstu pārņēma Rietumu banka. 1000 Ls, ko Ata Kronvalda fonds vēlējās noņemt no sava konta Swedbankā, paredzēti skolu kolektīvu apbalvošanas ar Lielās pūces balvu pasākuma norisei un bija Rietumu bankas ieskaitīti Ata Kronvalda fonda kontā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā mācību gadā Rīgas Valsts 1.ģimnāzija zaudējusi 30 gadus saglabāto skolu topa līderpozīciju, liecina Ata Kronvalda fonda veidotas Latvijas skolu reitings.

2020./2021.mācību gada skolu reitingā ir iekļautas 20 valsts ģimnāzijas, 33 "lielās" skolas un 34 "mazās" skolas. Ierobežojumi mācību organizācijā nav ietekmējuši talantīgo skolēnu iesaisti zinību paplašinātā apguvē un spēju apliecināšanā un reitingā iekļuvušo skolu skaits palicis nemainīgs, kas fonda ieskatā apliecina aktīvo skolu profesionalitāti sasniegt mērķi arī ierobežotas komunicēšanas apstākļos.

Šogad lielo skolu grupā reitinga augšgalā ir Rīgas 10.vidusskola, Rīgas 40. vidusskola, Rīgas Franču licejs, Daugavpils tehnoloģiju vidusskola - licejs un Rīgas Purvciema vidusskola. Rīgas 10.vidusskola ir pierādījusi savu mērķtiecību un nostiprinājusies reitinga augšgalā: no 21.vietas 2018.gadā pakāpjoties uz 5.vietu 2019.gadā un 2.vietu 2020.gadā. Šai skolu grupā četru līderu secība ir nemainīga, tikai 5.vietu šogad ieņem Rīgas Purvciema vidusskola. Savukārt 5.-10.vietu aizņem tās pašas skolas, katru gadu veicot nelielas rokādes: Rīgas Purvciema un Juglas vidusskolas, Rīgas Angļu ģimnāzija, Salaspils 1.vidusskola un Daugavpils 3.vidusskola.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

12. jūnijā atklās latviešu uzņēmuma Dd studio izveidoto ekspozīciju senajā uguns templī Atašgahs, kas atrodas Baku, Azerbaidžānā. Aprīļa beigās šajā templī tika aizdedzināta 1. Eiropas Spēļu olimpiskā lāpa, un jaunā ekspozīcija papildina kultūras notikumu klāstu, kas pavada Eiropas Spēles, kuras 12. – 28. jūnijā notiks Baku.

Atašgahs ir sena uguns pielūdzēju svētvieta. Azerbaidžāņu valodā «atašgah» nozīmē «uguns māja». Sākotnēji tas ir uzcelts teritorijā, kur bija novērojama neparasta dabas parādība – «degošā zeme». Tā rodas vietās, kur caur augsni no pazemes pastāvīgi sūcas dabasgāze. Šobrīd nav zināms, kad Atašgahā apmetušies pirmie uguns pielūdzēji, bet 17. gadsimtā templis tika atjaunots, un to izmantoja dažādu reliģiju pārstāvji, tai skaitā zoroastrieši un hinduisti. Līdz 19. gadsimta beigām templī mitinājās askēti, kuri Azerbaidžānā ieradās no Indijas. Atašgahu savās ceļojumu piezīmēs aprakstījis Aleksandrs Dimā un citi pazīstami Kaukāza apceļotāji, stāsta Dd studio.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada decembrī, piesaistot Valsts Kases aizdevumu, SIA “Rīgas nami” plāno realizēt vienu no vērienīgākajiem projektiem savā pastāvēšanas vēsturē, uzsākot “Rīgas Kongresu nams” pārbūves pirmo kārtu.

Tās ietvaros iecerēts paplašināt Lielās zāles skatītāju vietu skaitu, uzlabot zāles tehnoloģisko aprīkojumu, skatuvi un akustiku, kā arī parūpēties par skatītāju labsajūtu, atjaunojot vestibilu un citas koplietošanas telpas. Mainīsies arī ēkas līdzšinējais nosaukums – turpmāk to dēvēs par Kronvalda koncertzāli.

Kopējās ēkas atjaunošanas pirmās kārtas izmaksas sasniegs 14,5 miljonus eiro. Lielāko daļu no finansējuma SIA “Rīgas nami” aizdevuma veidā plāno piesaistīt no Valsts kases. “Rīgas nami” pašu ieguldījums šajā projektā būs gandrīz miljons eiro.

Lielākās izmaksas plānotas inženierkomunikāciju nomaiņai (3,4 milj. EUR), skatuves tehnoloģijām (2,8 milj. EUR), kā arī interjerā (1,00 milj. EUR).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

70% iedzīvotāju nejūtas droši, glabājot skaidru naudu

, 12.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 12 % Latvijas iedzīvotāju jūtas pilnībā droši, glabājot skaidru naudu vai to pārnēsājot makā un 70 % nejūtas droši, liecina SEB grupas Latvijā un E-spy veiktā interneta aptauja.

49 % respondentu jūtas daļēji droši, savukārt 21 % nejūtas droši, glabājot skaidru naudu vai pārnēsājot to makā.

Aptaujas dati liecina, ka sievietes jūtas mazāk drošas par skaidru naudu savā naudas makā nekā vīrieši – 15 % vīriešu un 23 % sieviešu jūtas nedroši par skaidro naudu savā naudas makā. Cittautieši ir daudz nedrošāki, glabājot skaidru naudu, nekā latvieši – nedrošību izjūt attiecīgi 30 % cittautiešu un 18 % latviešu.

32 % respondentu ikdienā nenēsā līdzi skaidru naudu. 33 % aptaujas dalībnieku nēsā līdzi summu, kas nav lielāka par 10 latiem, savukārt 19 % nēsā līdzi ne vairāk kā 20 latu.

Sievietes skaidru naudu līdzi nēsā mazāk nekā vīrieši, jo aptaujas dati rāda, ka 36 % sieviešu un 25 % vīriešu skaidru naudu nenēsā līdzi. Cittautieši ir piesardzīgāki un mazāk nēsā līdzi skaidru naudu – 42 % cittautiešu atzina, ka nenēsā skaidru naudu līdzi, tai pat laikā to pašu atzina tikai 30 % latviešu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Apstrīd Siguldas sporta kompleksa būvniecības konkursu

Žanete Hāka, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) saņēmis sūdzību Siguldas novada dome izsludinātajā konkursā par Siguldas sporta kompleksa projektēšanu un būvniecību Ata Kronvalda ielā 7, Siguldā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Sūdzību iesniegusi kompānija SIA Arčers, un, kā norāda uzņēmuma valdes loceklis Kaspars Garkanis, par iepirkumu tika iesniegta sūdzība saistībā ar pēdējām veiktajām izmaiņām izsludinātā konkursa nolikuma prasībās.

Šajā gadījumā tiek apstrīdēts konkursa nolikums, kurā ir vairākas neprecizitātes un nepamatotas prasības, kas varētu traucēt iesniegt kvalitatīvi sagatavotu piedāvājumu, kā arī objektīvi izvērtēt pretendentus.

Uzņēmums jau iepriekš konkursā iesniedzis sūdzības, un konkursa nolikums vairākas reizes mainīts.

SIA Arčers sūdzību IUB izskatīs 30. jūlijā.

Db.lv jau rakstīja, ka līgumcena, ko Siguldas novada dome plāno atvēlēt šo darbu veikšanai, ir 4,5 – 4,85 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Sigulda jaunam sporta kompleksam gatava atvēlēt 4,8 miljonus eiro

Gunta Kursiša, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldas novada dome izsludinājusi konkursu par Siguldas Sporta kompleksa projektēšanu un būvniecību Ata Kronvalda ielā 7, Siguldā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Līgumcena, ko Siguldas novada dome plāno atvēlēt šo darbu veikšanai, ir 4,5 – 4,85 miljoni eiro.

Kā liecina dokuments par Siguldas kompleksa jaunbūvi Ata Kronvalda ielā 7, Siguldas Sporta kompleksa būvniecības ietvaros paredzēts izbūvēt vieglatlētikas sektoru ar simts metru skrejceļu, smagatlētikas zāli, fitnesa zāli, sporta spēļu zāli, peldbaseinu ar četriem, 25 metrus gariem celiņiem pieaugušajiem un bērnu peldbaseinu. Tāpat ēkā paredzēts izveidot savienojumu – slēgtu pāreju – ar blakus esošo Siguldas pilsētas vidusskolas ēku, kā arī funkcionālu savienojumu ar blakus esošo vieglatlētikas stadionu. Piebraucamais ceļš plānots no Jēkaba Dubura ielas un Ata Kronvalda ielas vai arī no Kr. Barona ielas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ingrīda Blūma: Latvijā skolotāju profesija netiek novērtēta

Kristīne Stepiņa, 27.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs pierādījām, ka Latvijā ir tādi jauni cilvēki, kuri vēlas kļūt par pārmaiņu virzītājiem skolās, tādi, kuriem ir nepieciešamie talanti, zināšanas un līdera spējas. Tā intervijā DB saka Iespējamās misijas vadītāja Ingrīda Blūma

Ar bijušo Hansabankas prezidenti tiekamies Swedbankas centrālajā birojā Saules akmenī, kur notiek kārtējais Latvijas skolu Direktoru kluba pasākums. Pēc direktoriem veltītās svinīgās uzrunas viņa ir gatava plašākai sarunai par situāciju izglītības sistēmā un organizācijas paveikto astoņos gados.

Vai, atrodoties Swedbankā, jūs nepārņem tāda kā deja vu sajūta? Kā nekā banku vadījāt teju vai desmit gadus...

Tā īsti ne, jo šurp šad un tad nāku kā bankas kliente. Tad, kad mēs – tāds neliels domu biedru pulciņš – veidojām Iespējamo misiju, bija skaidrs, ka nepieciešams meklēt atbalstu pie lieliem spēlētājiem, kuri domā līdzīgi un būtu gatavi palīdzēt ne tikai ar naudu, bet arī visādi citādi, piemēram, ar telpām vai ar saviem lektoriem, kā to dara Swedbank. Banka mūs atbalsta gan ar idejām, gan ar padomiem, gan ar darbiem, gan, protams, arī finansiāli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka jau visai ilgi tiek runāts par skaidras naudas norietu, šī pandēmija atklājusi, ka pēc tās daudzviet Rietumu pasaulē saglabājas liels pieprasījums.

Tas zināmā mērā varētu būt pārsteigums, ja ņem vērā, ka pasaule Covid-19 laikmetā cik vien tas ir bijis iespējams pārslēgusies uz dzīvi tiešsaistē. Lai nu kā - pieprasījums pēc papīra naudas pandēmijā audzis, kur sevišķi liels tas ir bijis pēc lielāka nomināla banknotēm, ziņo, piemēram, Bloomberg.

Kā piemērs tiek izcelti Apvienotās Karalistes dati, kur papīra naudas vērtība apritē pagājušā gada trešajā ceturksnī palielinājusies līdz 78 miljardiem sterliņu mārciņām. Kopš pandēmijas pirmā viļņa martā tas esot pieaugums par 11,5%. Tādējādi kādas runās par papīra naudas norietu patiesībā daudzviet nemaz neatbilst realitātei. Tajā pašā Apvienotajā Karalistē kopš 2014. gadā skaidras naudas apjoms apgrozībā audzis par 40%, liecina pieejamie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāmobilizējas sadarbībai ar Ķīnu aviācijas, dzelzceļa pārvadājumu, ostu un industriālo zonu jomā, sarunā ar Dienas Biznesu ceturtdien norāda Satiksmes ministrijas nozares atašejs Helmuts Kols.

Fragments no intervijas

Kas ir tas, kas šobrīd liecina, ka komunikācija starp Ķīnu un Latviju politiskajā un uzņēmumu līmenī var rezultēties ar reāliem projektiem transporta jomā?

Pirms mēneša atzīmējām Ķīnas‒Latvijas diplomātisko attiecību atjaunošanas 25. gadadienu. Šis būtiskais fakts sakrīt ar lēmumu pieņemšanas laiku ne tikai divpusējas, bet arī daudzpusējas sadarbības ietvaros. Ķīnai esam interesanti ne tikai labā ģeogrāfiskā izvietojuma dēļ, bet drīzāk daudzpusējas sadarbības ietvaros, ko Ķīna realizē ar «Vienas jostas, viena ceļa» iniciatīvu.

Viens no tās formātiem ir 16+1. Pērnā gada beigās Centrālās un Austrumeiropas valstu vadītāju un Ķīnas premjera samitā Sudžo tika izlemts fundamentāls jautājums par to, kā Ķīna var rast kopsaucējus ar minētajām valstīm infrastruktūras attīstības un savienojamības jomā, kā arī stimulēt kopējo ekonomisko izaugsmi. Šie trīs punkti faktiski ir Ķīnas redzējums sadarbībā ar mūsu reģionu. Ja runājam par tiešajām investīcijām, pārstāvniecībām un kopuzņēmumiem, Ķīnas ekonomiskā aktivitāte Latvijā un arī kopumā Baltijā 25 gados bijusi maza. Tirdzniecība, protams, notiek, bet tā ir tikpat nesabalansēta kā ar jebkuru citu valsti, ar ko Ķīna strādā. Ķīna apzinās, ka patēriņš un tās ekonomiskā izaugsme ir samazinājusies, tur notiek pārmaiņas, un, veidojot daudzpusējo sadarbību, valdība sākusi strādāt ar potenciālajiem izaugsmes reģioniem. Viņu ieskatā Latvija ir vieta, kur iespējams veikt uzņēmējdarbību un investīcijas. Pērn t.s. Sudžo ceļa kartē Ķīna savos plānos iezīmēja arī Baltijas jūras reģionu. Tas ir monumentāls pagrieziens, jo līdz šim tur valdīja apziņa, ka šis reģions atrodas kaut kur aiz kādreizējā Dzelzs aizkara. Sudžo ceļa karte saskan arī ar Ķīnas Nacionālās Attīstības un Reformu Komisijas (NARK) lēmumu. Ķīnā līdzīgi bijušajai PSRS ekonomiskā plānošana tiek veikta centralizēti, un tā balstās uz piecu gadu plāniem. Šobrīd tā ir 13. piecgade (2016.‒2020. g.). Sudžo ceļa karte ir galvenais motivators, kas ļāvis Ķīnai, tās centrālajam aparātam, municipalitātēm pievērst uzmanību Baltijas valstu reģionam. Ķīna šo reģionu sasaista ar Vidusjūru un Melno jūru, izveidojoties redzējumam par trīs jūru savienojumu. Tas dod mums pārliecību, ka «Vienas jostas, viena ceļa» iniciatīva attīstīsies šajā virzienā, un 16+1 formāts palīdz valstīm ar mazāku ekonomiku, iedzīvotāju skaitu vai teritoriju piedalīties plašākā Ķīnas iniciatīvā. Šis formāts paver iespēju, ka mūsu balss tiks sadzirdēta. Tā ietvaros Latvija ar savu attīstīto transporta un loģistikas sektoru veido loģistikas sekretariātu, kura pirmais pasākums notika šā gada maijā Rīgā, piedaloties arī dalībvalstu uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ata Kronvalda fonda veidotajā "Zvaigžņu reitingā", kurā apkopotās skolas par labākajiem starptautisko olimpiāžu rezultātiem, atkārtoti pirmo vietu ieņem Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, informēja fondā.

Kā atklāja reitinga veidotāji, tad 2020.gada "Zvaigžņu reitinga" augšgalā, ar spēcīgu pārsvaru un 123 punktiem, nemainīgi ir Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, vienlaikus slavējams esot RTU Inženierzinātņu vidusskolas ieguldītais darbs, jo tās stratēģija - koncentrēt talantīgākos uz augstskolas mācību bāzes - palīdzējis iegūt 16 punktus un saglabāt 2.vietu reitingā.

Cēsu Valsts ģimnāzija reitinga labāko pieciniekā atrodoties katru gadu, un šogad ieguvusi 15 punktus un ieņem trešo vietu. Ar tādu pat punktu skaitu, blakus Cēsu Valsts ģimnāzijai 4.vietā atrodas Ziemeļvalstu ģimnāzija, kā arī lielu kāpumu reitingā veikusi Gulbenes novada Valsts ģimnāzija, kuras gūtie panākumi starptautiskajās olimpiādēs nodrošinājuši 5.vietu un deviņus punktus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlija beigās noslēgsies pērn uzsāktie Siguldas Valsts ģimnāzijas jaunā mācību korpusa būvniecības darbi, informē Siguldas novada pašvaldība.

Siguldas pilsētas vidusskola iegūs plašākas telpas līdzšinējās Siguldas Valsts ģimnāzijas ēkā Krišjāņa Barona ielā 10, savukārt Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni mācības uzsāks Ata Kronvalda ielā 7.

Šobrīd jaunajā mācību korpusā turpinās apdares darbi – sienu špaktelēšana un krāsošana, griestu paneļu montāža, grīdu un sienu flīzēšana, elektroinstalācijas darbi, kā arī teritorijas labiekārtošana un ēkas fasādes apdares darbi, lai jau šī gada rudenī uzsāktu rekonstrukcijas otro kārtu – skolas ēkas Ata Kronvalda ielā 7 rekonstrukciju.

«Šoruden Siguldas Valsts ģimnāzijas jaunajā korpusā mācības uzsāks aptuveni 450 skolēni, kuriem būs pieejamas 12 mūsdienīgi aprīkotas mācību telpas. Tiesa, visu mācību gadu, kamēr otrā skolas ēkā turpināsies remontdarbi, skolēniem un pedagogiem būs zināmas neērtības, jo nebūs pieejamas telpas abās skolas ēkās, tomēr mācību procesu tas neietekmēs,» paskaidroja Siguldas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Līga Sausiņa norādot, ka ģimnāzijas 7. klases mācības 2019./2020. mācību gadā vēl turpinās Krišjāņa Barona ielā 10.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumu, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) bez atlīdzības nodod savā pārvaldībā esošos, valstij piederošos tenisa kortus Kronvalda bulvārī 2B Rīgas pilsētai Nacionālā teātra paplašināšanai – jaunas piebūves būvniecībai, informē VNĪ.

Īpašums Kronvalda bulvārī 2B sastāv no zemes vienības 3475 kvadrātmetru platībā un trīs būvēm – tenisa kluba 345,9 kvadrātmetru platībā un diviem šķūņiem attiecīgi - 12,5 un 12,8 kvadrātmetru platībā. Uz nekustamā īpašuma vēl atrodas zemesgrāmatā nereģistrētas sešas inženierbūves.

«Gādājot par valsts īpašumiem, mūsu mērķis ir īpašumam atrast visefektīvāko un ilgtspējīgāko pielietojumu, kas arī kalpotu visas sabiedrības interesēs. Esam pārliecināti, ka īpašuma Kronvalda bulvārī 2B nodošana teātra paplašināšanai, ļaus uzlabot teātra ikdienas darbu un loģistiku, kā arī ļaus iebūvēt papildu zāli, kas savukārt ļaus teātrim piedāvāt sabiedrībai plašāku izrāžu klāstu,» atklāj VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgā – jaunas sabiedriskās tualetes

Ingrīda Drazdovska, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Rīgas pilsētas pašvaldības pasūtījuma tapušas jaunas sabiedriskās tualetes Radio ielā un Jaunielā pie Rīgas Tehniskās universitātes

Jauno tualešu tehnisko projektu un komunikāciju ierīkošanas darbus veica SIA Arhiteh, tualetes konstrukcijas izgatavoja Unico MODULAR (Čehija), bet celtniecības darbus veica SIA Blauplaz.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments informē, ka šogad tas ir plānojis ierīkot 12 jaunas sabiedriskās tualetes. Pašvaldība jau ir izbūvējusi komunikācijas un patlaban ir izsludināts starptautisks konkurss par jaunu tualešu būvniecību Vērmanes dārzā, Jēkaba laukumā, 13. janvāra ielā (pie Vaļņu ielas), Kronvalda parkā (pie Elizabetes ielas), divās vietās Mežaparkā (Ostas prospektā un pie bērnu rotaļu laukuma), Kronvalda parkā (Kronvalda bulvāra pusē), Turgeņeva un Gogoļa ielas skvērā (pie Zinātņu akadēmijas), Dailes teātra laukumā (Šarlotes un Brīvības ielas stūrī) un Esplanādē (pie Kalpaka bulvāra).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados daudz apspriesta digitalizācija, kurai komplektā nāk dažādu maksājumu veikšana ar interneta palīdzību. Bieži vien tādējādi spriests, ka nemaz tik tālu varētu nebūt situācija, kad notiek atteikšanās no skaidras naudas.

Tas arī nozīmējis, ka visai labi klājies tādām finanšu nozares kompānijām, kurām ir ļoti spēcīgas pozīcijas šādā pārskaitījumu tirgū, piemēram, "PayPal Holdings", "Mastercard" un "Visa". Rezultātā "PayPal Holdings" akcijas cena ASV biržā gada laikā palēkusies par 30%, "Visa" – par 44% un "Mastercard" – pat par 53%. Tāpat sevišķi jaunieši, darbojoties ar naudu, gatavi izmantot dažādas jaunas aplikācijas.

Ne viss gan šajā ziņā ir tik viennozīmīgi. Piemēram, "The Wall Street Journal" raksta – kur ir revolūcija, tur ir arī kontrrevolūcija. Proti, pietiekami daudzi cilvēki noraizējušies par blaknēm situācijai, kad zūd iespēja norēķināties ar skaidru naudu. Vēl tiek izcelts, ka šāda situācija vēl vairāk dzīvi sarežģītu cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem, kuri skaidru naudu mēdz izmantot vairāk. Tas turklāt var arī traucēt pietiekami daudzu biznesu darbībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Eksperiments: Latu un eiro paralēlās aprites periodā norēķini ar skaidru naudu rindas var vairāk nekā divkāršot

NOZARE.LV, 28.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra pirmās divas nedēļas Latvijā būs latu un eiro paralēlās aprites periods, un šajā laikā veikalos norēķini ar skaidru naudu var rindas pie kasēm pat vairāk nekā divkāršot.

To apliecināja šodien veikalā Stockmann rīkots eksperiments - 12 minūšu laikā kasē, kur eksperimenta dalībnieki norēķinājās ar maksājumu kartēm, tika veikti 23 pirkumi, kamēr kasē, kur varēja maksāt tikai ar skaidru naudu, tika veikti desmit pirkumi. Tātad stundas laikā ar maksājumu kartēm varētu veikt aptuveni 115 pirkumus, kamēr ar skaidru naudu - ap 50.

Eksperimentā iesaistītajiem dalībniekiem bija salīdzināmi pērkamo preču grozi, taču atšķīrās maksājumu līdzeklis - kamēr vienā rindā visi klienti maksāja ar karti, tikmēr otrā norēķini notika ar skaidru naudu, turklāt pircēji bija dažādi - maksāja gan ar skaidru naudu latos, gan eiro, gan ar naudaszīmēm, gan bija arī «neapzinīgais pircējs», kam makā kopā sajauktas latu un eiro monētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 10.februārī galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai", kas nosaka desmit gadu laikā ebreju kopienai izmaksāt 40 miljonu eiro kompensāciju par holokausta dēļ zaudētajiem īpašumiem.

Atlīdzinājumu ebreju kopienai vēsturiskā netaisnīguma mazināšanai īstenos no 2023.gada līdz 2032.gadam - katru gadu izmaksājot četrus miljonus eiro, secināms no likuma anotācijā norādītā.

Līdzekļus cita starpā varēs izlietot Latvijas ebreju kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošanai un saglabāšanai, kopienas organizāciju atbalstam, īpašumu apsaimniekošanai, ar reliģiju, kultūru, izglītību, zinātni, veselības aprūpi, vēsturi, sportu, labdarību saistītu pasākumu finansēšanai un Latvijas sabiedrības saliedētības, vienotības un pilsoniskās sabiedrības attīstības veicināšanai.

Tāpat līdzekļus varēs izmantot holokausta upuru memoriālu (Biķernieku mežā, Dreiliņu mežā, Rumbulā, Mežaparkā, Šķēdes kāpās, Daugavpilī un citās vietās) uzturēšanai un labiekārtošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļānu novadā, Radopolē top 3,3 miljonus eiro vērta AS Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale jaunā ferma.

Jau iepriekš, paaugstinot dzīvnieku uzturēšanas komforta līmeni, izslaukums no govs palielinājies par 12,3%.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Valentīna Sarkane, pērn izslaukums no govs bija 8110 kilogrami, savukārt šogad pēc prognozēm tas varētu būt vismaz par 1000 kilogramiem lielāks.

AS Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale jaunuzceltās fermas pirmā kārta tika nodota ekspluatācijā 2016.gada novembrī. Tās gaitā tika uzbūvēta slaucamo govju novietne 500 lopiem un piena bloks ar slaukšanas karuseli, kā arī 14 000 kubikmetru šķidrmēslu krātuve.

Jaunās fermas būvniecības pirmā kārta izmaksāja 2,26 miljonus eiro, no kuriem viens miljons eiro bija Lauku atbalsta dienesta finansējums no Eiropas fondiem, atlikusī summa - aizņēmums AS Swedbanka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz krīzi, joprojām saglabājas pieprasījums pēc tirdzniecības telpām, apskatā Atvērtās & slēgtās tirdzniecības telpas Rīgas centrā secina kompānija Lucrum Realty.

Šā gada 3. ceturksnī turpinājās pirmajos divos ceturkšņos novērotā tendence, ka tirdzniecības telpas vairāk tiek atvērtas nekā slēgtas. Pašlaik ir iezīmējušās stabilizācijas tendences uz maģistrālajām ielām, jo ir ievērojami samazinājies slēgto telpu īpatsvars.

Šķērsielās slēgto telpu pieaugums nav uzskatāms par negatīvu tendenci, jo tam ir vispārējs sezonāls raksturs, turklāt pašreiz nomnieki vienkārši pāriet uz labākām vietām.

Trešajā ceturksnī salīdzinoši daudz veikalu tika atvērti Tērbatas ielā — apmēram tik pat daudz jaunu veikalu, cik iepriekšējos gados apmēram gada laikā. K. Barona ielā joprojām bija vērojama augsta nomnieku rotācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku Rietumvalstīs var runāt par negatīvu likmju laikmetu. Tas nozīme, ka, nobāzējot naudu kādos drošos vērtspapīros, piemēram, Vācijas parādā, garantēti tiks zaudēta nauda.

Turklāt šādas likmes ir ne tikai šādiem Eiropas drošības etalona vērtspapīriem. Investori demonstrējuši gatavību piemaksāt par iespēju aizdot naudu pat mūsu valstij.

Katrā ziņā - lai līdzekļus turētu kādā nosacītā drošībā, ir jābūt gatavam piemaksāt. Tomēr šādas negatīvas likmes pa prātam nebūt nav tiem pašiem vāciešiem, kuri tad labāk izvēlas skaidru naudu un seifus.

Pati ideja par skaidras naudas kaudzes glabāšanu mūsdienu elektroniskā laikmetā varētu šķist vecmodīga, lai gan izskatās, ka komercbankas un apdrošinātāji šādu alternatīvu apsver visai nopietni. Vācijas Bundesbank apkopotie dati liecina, ka šīs valsts komercbanku fiziski naudas uzkrājumi pagājušā gada decembrī sasnieguši 43,4 miljardus eiro, kas ir aptuveni trīs reizes lielāks apmērs nekā 2014. gadā maijā (jeb mēnesi pirms Eiropas Centrālā banka ieviesa savu negatīvo likmju politiku komercbankām).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Liela daļa pirkumu aizvien notiek skaidrā naudā

Anda Asere, 09.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nereti cilvēki atsakās no pirkuma, ja par to nav iespējams norēķināties ar maksājumu karti, taču joprojām liela daļa darījumu notiek skaidrā naudā

66% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka elektronisko norēķinu trūkums tiem ir licis atteikties no kādu pakalpojumu izmantošanas vai pirkuma, liecina Swedbank veiktais pētījums. Savukārt vairāk nekā 70% analizēto uzņēmumu pēc karšu norēķinu ieviešanas uzlabojušies peļņas rādītāji un pieaudzis apgrozījums.

Maksājumi pieaug

2015. gadā Latvijā par 8% pieauga bezskaidras naudas darījumu skaits, liecina Bigbank un Banku augstskolas pētījums. Tas saskan ar kopējo tendenci pasaulē, kur katru gadu vērojams pieaugums vidēji par 5%. Pētījums parāda, ka patērētāji, izvēloties savas finanses pārvaldīt elektroniski, meklē ērtākus risinājumus, kā to īstenot, kas ne vienmēr ir tradicionālo banku piedāvātās maksājumu kartes vai internetbanku pārskaitījumi – alternatīvi bezskaidras naudas norēķini kopumā veido jau ap 10% no visa bezskaidras naudas operāciju apjoma. «Tagad, kad digitalizācijas procesi un tehnoloģiju ieplūšana finanšu jomā ir straujāka nekā jebkad iepriekš, mazām, specializētām finanšu institūcijām ir vienkāršāk pielāgoties mainīgajam klientu pieprasījumam. Par to liecina arī mobilo maksājumu risinājumu augstais pieprasījums,» uzsver Artis Bērziņš, Bigbank Latvijas filiāles vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Investē 1,7 miljonus eiro, lai nodrošinātu dienesta dzīvokļus

Monta Glumane, 22.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 1,7 miljonus eiro, Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 56 atklāta Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas atjaunotā dienesta dzīvokļu ēka, informē Aizsardzības ministrija.

«Atklājot šo ēku, mēs būtiski uzlabosim ikdienas apstākļus Instruktoru skolā dienošiem karavīriem. Šis projekts ir piemērs Aizsardzības ministrijas nospraustajam mērķim attīstīt infrastruktūru reģionālajās struktūrvienībās, lai turpinātu uzlabot Nacionālo bruņoto spēku sagatavotību un kaujas spējas,» informē aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Atjaunotā dzīvojamā ēka A.Kronvalda ielā 56 ir Aizsardzības ministrijas un Cēsu novada pašvaldības kopīpašums. Abas puses kopīgi piedalījās tā iepirkuma organizēšanā un līguma slēgšanā par dzīvojamās ēkas pārbūves būvprojekta izstrādi, būvdarbiem, autoratlīdzību, būvekspertīzi un citiem darbiem.

Ēkas atjaunošanu par 1 751 455 eiro veica SIA «WOLTEC». Aizsardzības ministrija no projekta kopējām izmaksām sedza 478 143 eiro. Dzīvojamā ēka ekspluatācijā tika nodota šā gada 2. augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Par Vides aizsardzības fonda līdzekļiem plāno būvēt jaunas tualetes Rīgā

Ingrīda Drazdovska, 29.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja akceptējusi Rīgas Vides aizsardzības fonda līdzekļu izlietojuma programmu otrās kārtas projektiem, informē pašvaldība.

14 projektiem kopumā paredzēts izlietot 303 tūkstošus latu. Lielākā daļa līdzekļu paredzēta jaunu sabiedrisko tualešu būvniecībai Rīgas parkos. Plānots izbūvēt sešas jaunas sabiedriskās tualetes ēkas Vērmanes dārzā, Kronvalda parkā (pie Elizabetes ielas), Mežaparkā Ostas prospektā, Mežaparkā Ostas prospektā pie bērnu laukuma, Kronvalda parkā (Kronvalda bulvāra pusē), Esplanādē (pie Kalpaka bulvāra).

Līdzekļi nepieciešami arī Spilves poldera uzturēšanai, jaunas dziļurbuma akas ierīkošanai Mangaļsalā, lai ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni varētu nodrošināt vairāk nekā 200 iedzīvotājus. No Rīgas Vides aizsardzības fonda plānots finansēt arī citus projektus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Enkurobjekta vietā dārgs kompromiss

Zane Atlāce-Bistere, 28.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iztērēt 100 miljonus eiro un neiegūt ideālo risinājumu – tāds risks pastāv, akustisko koncertzāli par katru cenu iespiežot Kronvalda parkā, kur, daudzu ekspertu skatījumā, tai nav pietiekamas vietas, bet projekta virzītājas – Kultūras ministrijas – ieskatā ideālākas vietas šai gadsimta celtnei nav.

Gadu gadiem dažādu ekspertu grupas un apvienības dažnedažādās kombinācijās spriedušas, kādu un kur vislabāk būvēt nacionālo lepnumu – Rīgas akustisko koncertzāli. Vietas meklējumos un izpētēs aiztecējuši gadi un miljoni, līdz 2020. gada 16. jūnijā valdība apbrīnojamā vienprātībā atbalstīja rekordātrumā tapušo priekšlikumu koncertzāli būvēt VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) piederošā teritorijā Elizabetes ielā 2 un Kronvalda bulvārī 6. Tur esošā Pasaules tirdzniecības centra (PTC) nākotni – nojaukt vai pārbūvēt – izšķirs koncertzāles attīstības darba grupa, kuru plānots veidot.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) nama autoru tuviniekiem solījis veikt vispusīgu ēkas novērtēšanu pirms jebkādu darbu sākšanas, lai precīzi zinātu gan tās kultūrvēsturisko, gan materiālo vērtību. Ministrs vairākkārt uzsvēris, ka valdība koncertzālei ir atvēlējusi izcilāko zemes gabalu Rīgā un varot diezgan droši apgalvot, ka koncertzāle būs tieši tur.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Atceļ īpašuma Kronvalda bulvārī 2b privatizācijas plānus; Nacionālais teātris tiks pie Mazās zāles

Žanete Hāka, 29.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Privatizācijas aģentūra (PA) valde nolēmusi atcelt valsts nekustamā īpašuma Kronvalda bulvārī 2b, Rīgā, privatizācijas noteikumus un izbeigt tā privatizāciju.

Kā informēja PA pārstāvji, tas nozīmē, ka Latvijas Nacionālais teātris varēs nākotnē realizēt iecerēto teātra paplašināšanas projektu un izveidot šajā teritorijā Mazo zāli.

PA valde lēmumu pieņēma pēc tam, kad Ministru kabinets (MK) nolēma atcelt rīkojumu par nekustamā īpašuma nodošanu privatizācijai un saglabāt to valsts īpašumā.

Neievērojot Ekonomikas ministrijas (EM) lūgumu atlikt privatizācijas noteikumu apstiprināšanu, PA valde 2012.gada 29.augustā nolēma apstiprināt nekustamā īpašuma Kronvalda bulvārī 2B, Rīgā, privatizācijas noteikumus un noteica nosacīto cenu 150 200 lati. Iepriekšējās PA valdes rīcība, neņemot vērā Kultūras ministrijas (KM) un Nacionālā teātra pausto viedokli par nepieciešamību saglabāt šo nekustamo īpašumu valsts īpašumā un EM lūgumu atlikt privatizācijas noteikumu apstiprināšanu, bija viens no iemesliem valdes atbrīvošanai no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru