Pasaulē

Taizemes Finanšu ministrija palielina šā gada izaugsmes prognozi

Lelde Petrāne, 29.03.2010

Jaunākais izdevums

Taizemes Finanšu ministrija paaugstinājusi ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, jo valsts ekonomikas atveseļošanās, pateicoties pieaugumam eksportā un valsts izdevumiem, uzņemot apgriezienus, vēsta Bloomberg.

Saskaņā ar jaunākajām prognozēm iekšzemes kopprodukts (IKP) 2010.gadā augs par 4-5%, pavēstījis ministrijas fiskālās politikas biroja vadītājs Satits Rungkasiri (Satit Rungkasiri).

Decembrī ministrija paredzēja izaugsmi par 3-4% šogad.

Taizemes Banka, kas bāzes procentu likmi šomēnes saglabāja piecu gadu zemākajā līmenī, pagājušajā nedēļā norādīja, ka, ekonomiskajai situācijai uzlabojoties, tā sāks «normalizēt» aizņēmumu izmaksas.

Viens no nosacījumiem, lai pieaugums atbilstu augstākajai prognozei ir, ka valdībai ātri jāatrisina savas politiskās problēmas, norādījis finanšu ministrijas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Gads saules pielietās Taizemes iepazīšanai

Iesaka: arhitekts Kārlis Ceske un viņa sieva Kristīne Ceske; Sagatavojusi: Linda Zalāne, 03.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atgriežoties no divu nedēļu ilga atpūtas brauciena Taizemē, sapratām, ka mums šī zeme tik ļoti iepatikusies, ka tajā vēlamies pavadīt ilgāku laiku. Sakārtojām darbā lietas tā, lai varētu strādāt attālināti. Kopā ar septiņgadīgo meitu Emmu, kura bija beigusi bērnudārzu, devāmies gadu dzīvot saulainajā Taizemē.

Tūrisma sezona tur ilgst no novembra līdz februārim, kad ir samērā maz nokrišņu un nav pārlieku karsts. Temperatūra visu gadu ir virs 30 grādiem. Neiesakām uz Taizemi braukt no marta līdz maijam, kad ir viskarstākais laiks un termometra stabiņš sasniedz pat +40 grādu atzīmi. Cilvēki meklē ēnu un cenšas vairāk uzturēties kondicionētās telpās, un arī daba šajā periodā cieš, zaudējot savu krāšņumu. Savukārt lietus sezona, kas ilgst no jūlija līdz septembrim, ir mūsu mīļākais laiks, jo reizi dienā pērkona negaiss drīzāk ir kā veldze, un daba līdz ar lietavām iegūst košumu un spirgtumu. Ja ceļojuma mērķis ir atpūta pludmalē, tad gan jārēķinās, ka lietus sezonā bieži var būt aizliegums peldēties viļņu un straumju dēļ, tomēr valsts ir milzīga, 2500 km gara, līdz ar to klimats dažādās tās daļās mēdz atšķirties. Piemēram, Koh Samui salā tūrisma sezona ir gandrīz visu gadu. Taizemē ziema iestājas janvārī, un tā ilgst apmēram divas nedēļas, kad gaisa temperatūra nokrītas līdz +15 grādiem, un šādi apstākļi vietējiem iedzīvotājiem ir katastrofa, jo mājas ir teju kā malkas šķūņi un paredzēti siltumam, nevis aukstumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

VIDEO: Pēc tūristu pazušanas Taizemē plosās izbadējušies pērtiķi

Lelde Petrāne, 13.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā līdz ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu apsīkusi tūristu plūsma, atsevišķās vietās Taizemē novērojami badā esošu pērtiķu bari, kas līdz šim pārtikuši galvenokārt no tūristu sagādātās pārtikas, vēsta ārvalstu mediji.

Viena no populārākajām atrakcijām Āzijas valstīs, piemēram, Malaizijā un Taizemē, ir savvaļas dzīvnieku barošana. Tomēr tas rada arī lielu problēmu-tie kļūst atkarīgi no cilvēkiem, lai izdzīvotu.

Ņemot vērā "Covid-19" koronavīrusa globālo pandēmiju, tūrisma apjomi samazinājušies gandrīz visās pasaules valstīs. Lieki piebilst, ka Taizeme, kas ir populārs tūristu galamērķis, jau tagad izjūt tūrisma nozares lejupslīdes sekas.

Taizemē tagad novērojami izsalkušu un agresīvu pērtiķu baru kari par jebkādu pārtiku, ko tiem izdodas atrast.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Taizeme plāno līdz oktobra vidum atvērt robežas vakcinētiem ārzemniekiem

LETA--AP, 17.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taizeme plāno līdz oktobra vidum pilnīgi atvērt savas robežas vakcinētiem ārvalstu viesiem, valdībai cenšoties restartēt jaunā koronavīrusa pandēmijas izpostīto tūrisma industriju, trešdien paziņoja premjerministrs Prajuts Čanoča.

Premjers sacīja, ka pret Covid-19 pilnīgi vakcinētiem ārzemniekiem un Taizemes pilsoņiem, kas atgriežas dzimtenē, jāļauj iebraukt "bez karantīnas vai citiem neērtiem ierobežojumiem", un ka viņa mērķis ir atvērt valsti 120 dienu laikā.

Viņš atzina, ka centieni atkal atvērt valsts robežas var radīt problēmas.

"Es zinu, ka šis lēmums ir ar zināmu risku, jo, kad mēs atvērsim valsti, pieaugs infekcijas gadījumu skaits, lai cik labi būtu mūsu piesardzības pasākumi. Bet es domāju - ņemot vērā tautas ekonomiskās vajadzības, mums ir pienācis laiks uzņemties šo aprēķināto risku."

Tūrisms dod lielu ieguldījumu Taizemes ekonomikā, un tajā ir nodarbināti miljoniem cilvēku. 2019.gadā valstī ieradās apmēram 40 miljoni ārzemnieku, bet 2020.gadā viņu skaits saruka, jo tika noteikts iebraukšanas aizliegums, lai kontrolētu pandēmiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja vēlaties sākt jaunu dzīvi ārzemēs, bet nezināt, kur sākt, der ielūkoties jaunākās emigrantu aptaujas datos. Saskaņā ar to labākā vieta, kurp doties, ir Taizeme, vēsta Relaxnews.

HSBC Expat Explorer Survey sestajā izdevumā vairāk nekā 7000 emigrantu novērtējuši Taizemi kā labāko galamērķi, ja runa ir par ārzemnieka dzīves kvalitāti.

Interesanti, ka pieci no Top 10 galamērķiem atrodami tieši Āzijā, padarot kontinentu par viesmīlīgāko reģionu pasaulē, kurp doties ārvalstniekiem. Pārējās Āzijas valstis ir Singapūra, Taivāna, Ķīna un Indija.

76 procenti emigrantu, kuri dzīvo Taizemē, norādījuši, ka jaunajā mītnes valstī ir viegli iegūt draugus. Emigranti, kuri mitinās Taizemē, baudot arī labāko sabiedrisko dzīvi, salīdzinot ar ārvalstniekiem citās valstīs.

44 procenti no ārvalstniekiem, kuri dzīvo Ķīnā, norādījuši, ka viņiem ir aktīva sabiedriskā dzīve. Šis rādītājs sarūk līdz 37 procentiem starp ārvalstniekiem Indijā, 36 procentiem - Taivānā un 29 procentiem - Singapūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas autobūves kompānija Honda iznīcinās vairāk nekā tūkstoš automašīnu, kas cieta nesenajos plūdos Taizemē.

Tādējādi ražotājs cenšas pārliecināt klientus, ka plūdos cietušie transportlīdzekļi nenonāks tirdzniecībā.

Līdz šim izplatījās baumas, ka Japānas autobūves uzņēmums varētu plūdos cietušos automobiļus remontēt un pēc tam pārdot. Šie pieļāvumi izsauca paniku Honda klientu vidū, kuri nevēlējās, lai to rīcībā nonāktu automašīnas, kas zināmu laika periodu pavadījušas zem ūdens.

Paredzēts, ka automašīnu iznīcināšanas process ilgs vienu mēnesi, vēsta AFP.

«Lai gan mums izdevās lielu daļu automašīnu pārvietot uz drošu vietu, tomēr 1 055 transportlīdzekļi palika ražotnē un cieta plūdos,» sacīja Honda Automobile Thailand viceprezidents. «Mēs netirgojam un neizmantojam bojātas mašīnas vai to daļas, kā arī nedāvinām tās nekādām organizācijām. Tas sagrautu mūsu ilggadīgo reputāciju,» piebilda Honda pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā un citviet pasaulē divkāršojušās cieto disku cenas

Sanita Igaune, 31.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujais cieto disku cenu pieaugums skaidrojams ar to, ka daudzas rūpnīcas Taizemē ir applūdušas un traucēts ražošanas process. Liels deficīts dabas kataklizmas dēļ ir izveidojies tieši cieto disku jomā. Tas savukārt atstāj negatīvu ietekmi uz kopējiem datoru pārdošanas, piegāžu procesiem un apmēriem.

Vairākas kompānijas, tostarp pasaules līderis cieto disku ražošanā Western Digital Corp. (WD) publiski norādījušas uz situācijas nopietnību. Publiskie dati liecina, ka pēdējā ceturksnī Taizemē WD saražoja 32,5 miljonus disku. Vairāki analītiķi jau paziņojuši, ka zemestrīce Japānā radījusi daudz mazāk negatīvu seku nekā plūdi Taizemē. Rezultātā visā pasaulē, tostarp Baltijas reģionā, salīdzinoši īsā laika sprīdi ir būtiski pieaugušas cieto disku cenas. «Jā, noteikti tas ietekmē arī Latviju,» DB sacīja IT vairumtirgotāja ALSO Latvia valdes priekšsēdētājs Juris Ducens. Pēdējo divu nedēļu laikā vispieprasītāko cieto disku cenas Latvijā ir pieaugušas divas reizes. Savukārt mazāk pieprasītu cieto disku cenas ir pieaugušas vidēji par 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taizemē atrodas daļa no pasaulē lielākajām krokodilu fermām, kuru viens no uzdevumiem ir izklaidēt tūristus.

Vairāk nekā 1000 fermās Taizemē tiek turēti aptuveni 1,2 miljoni krokodilu. Krokodilu fermas mēdz būt aprīkotas arī ar kautuvēm un miecētavām, lai vēlāk taptu luksusa produkcija.

Aģentūra Reuters publicējusi fotogrāfijas (fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā), kas uzņemtas Sri Ayuthaya krokodilu fermā. Tā ir viena no lielākajām Taizemē un darbojas jau 35 gadus. Fermā mīt 150 tūkstoši krokodilu.

«Mēs radām darbavietas cilvēkiem un ienākumus valstij,» lepojas tās īpašnieks. Ferma eksportē krokodila ādas produktus, kā arī pārdod gaļu.

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Krokodilu gaļas tirgotājs beidzis darbību

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Garo brīvdienu dēļ šogad pieprasījums pēc Ziemassvētku un Jaungada ceļojumiem lielāks nekā pērn

LETA, 08.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Latvijas ceļotāju pieprasījums pēc atpūtas braucieniem Ziemassvētkos un Jaunajā gadā ir nedaudz lielāks nekā pērn, kas, visticamāk, skaidrojams ar daudzajām brīvdienām. Tūristi Ziemassvētkos joprojām iecienījuši doties uz Lapzemi, Vāciju un citām tuvākām valstīm, savukārt Jaunajā gadā nemainīgi populāras ir Taizeme, Maroka un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), liecina aģentūras LETA tūroperatoru aptauja.

Pieprasījums pēc tūroperatora Latvia Tours Ziemassvētku un Jaunā gada braucieniem šogad ir ļoti augsts, tas lielā mērā saistīts ar faktu, ka šogad brīvdienas būs garas, aģentūrai LETA pastāstīja Latvia Tours direktore Ieva Keiša. Savukārt, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieprasījums ir audzis aptuveni par pieciem līdz desmit procentiem.

Ziemassvētkos ceļotāji vislabprātāk dodas uz Čehiju, Vāciju, Austriju un citām valstīm, Jaunajā gadā dominē arī Ēģipte, Kanāriju salas, AAE, Taizeme, Maroka.

Pēdējā laikā ir parādījusies tendence savlaicīgi saplānot brīvdienas, kas agrāk tūroperatora klientu vidū bijusi diezgan reti sastopama parādība. Arī Latvijas ceļotāji beidzot ir sapratuši, ka uz tādiem periodiem, kad ir paaugstināts pieprasījums, nemēdz būt speciālie piedāvājumi, tāpēc brīvdienu ceļojums būtu jāizvēlas un jārezervē laicīgi. Tomēr joprojām ir arī tādi klienti, kas jautā pēc speciālajiem piedāvājumiem tieši uz šo periodu, kā arī tādi, kas nesen attapušies, ka brīvdienas būs garas, un vēl steidz ko piemērotu piemeklēt, norāda Keiša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lai uzturētos Taizemē, Latvijas diplomātisko pasu turētājiem turpmāk nebūs nepieciešama vīza

LETA, 19.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzturētos Taizemē, Latvijas diplomātisko, dienesta un oficiālo pasu turētājiem turpmāk nebūs nepieciešama vīza, liecina valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ārlietu ministrijas (ĀM) noteikumu projekts.

Tajā norādīts, ka Latvijai pēc pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) ir saistoša Padomes regula, ar ko izveido to trešo valstu sarakstu, kuru pilsoņiem, šķērsojot dalībvalstu ārējās robežas, ir jābūt vīzām, kā arī to trešo valstu sarakstu, uz kuru pilsoņiem šī prasība neattiecas. Taizeme ir to valstu sarakstā, kuru pilsoņiem, šķērsojot ES ārējās robežas, ir nepieciešama vīza.

Tomēr ES dalībvalstīm ir tiesības noteikt atbrīvojumu no vīzas prasības diplomātisko, dienesta un oficiālo pasu turētājiem. Ar Ministru kabineta noteikumiem, pieņemot un apstiprinot Latvijas un Taizemes valdību līgumu par vīzu prasības atcelšanu diplomātisko, dienesta un oficiālo pasu turētājiem projektu, tiks noteikta bezvīzu ieceļošanas, izceļošanas, uzturēšanās un tranzīta kārtība abu pušu diplomātisko, dienesta un oficiālo pasu turētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īslande un Londona, pateicoties ekonomiskajai krīzei, kļūst par pasaulē ieteicamākajiem tūrisma galamērķiem, paziņojusi ceļojumu un izklaides firma Lonely Planet.

«Vai jūs vienmēr esat vēlējies atklāt šo burvīgo, noslēpumaino valsti? Lai pētītu ledus cepures un vulkānus, un izbaudītu karstos geizerus? Bet atlikāt, jo cena bija nesasniedzama? Nu, tad 2010. ir jūsu gads,» apgalvo Lielbritānijas kompānija savā ikgadējā izdevumā Best In 2010 Travel.

(Foto: AFP/SCANPIX)Taizeme, kas minēta otrajā vietā, esot mūžīgā vērtība, jo ir viens no lētākajiem galamērķiem eiropiešiem garajās svētku brīvdienās, teikts izdevumā. Tomēr te vienmēr varot ceļojumu sabojāt izmitināšanas vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Personālo datoru piegādes Rietumeiropai samazinājušās par 11%

Gunta Kursiša, 14.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada trešajā ceturksnī Rietumeiropai piegādāts par 11% mazāk personālo datoru, nekā attiecīgajā laika posmā 2010. gadā, atsaucoties uz tehnoloģiju pētījumu firmas Gartner apkopotajiem datiem, vēsta BBC.

Kopumā pasaulē lielākie datoru ražotāji Rietumeiropas valstu patērētājiem piegādājuši 14,8 miljonus datoru, kas ir 11,4% samazinājums gada griezumā. Savukārt pārnēsājamo personālo datoru piegādes ir samazinājušās par 12,6% - to visvairāk ir ietekmējis nelielā izmēra notebook datoru piegāžu samazinājums par 40%. Tā saucamo «galda datoru» piegādes ir samazinājušās par 8,7%.

«Trešā ceturkšņa dati personālo datoru industrijai ir nepatīkami, jo šajā laika posmā labus pārodšanas rezultātus tradicionāli nodrošina ieprikšanās skolas vajadzībām,» norādīja Gartner analītiķe Meike Ešerihe (Meike Escherich).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī cukura cenas pasaulē pieauga līdz augstākajam līmenim gandrīz 13 gadu laikā, jo klimatiskā parādība "El Ninjo" ietekmēja ražošanu Indijā un Taizemē, piektdien paziņoja ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

Lai gan pagājušajā mēnesī pārtikas cenas pasaulē kopumā stabilizējās, FAO cukura cenu indekss salīdzinājumā ar augustu pieauga par 9,8%, kas ir augstākais rādītājs kopš 2010.gada novembra, liecina FAO dati.

"El Ninjo", kas atkārtojas vidēji reizi divos līdz septiņos gados, ir saistīta ar ūdens virsmas temperatūras paaugstināšanos Klusā okeāna centrālajā un austrumu daļā.

Saskaņā ar ANO Pasaules Meteoroloģijas organizācijas datiem šī parādība, kas var ilgt deviņus līdz 12 mēnešus, sākās jūlijā.

FAO cukura cenu indekss palielinājies jau divus mēnešus pēc kārtas, jo pieaug bažas par ierobežotāku globālo piegādi 2023.-2024. gada sezonā.

"Tas galvenokārt atspoguļo agrīnās prognozes, kas liecina par ražošanas samazināšanos galvenajās cukura ražotājās Taizemē un Indijā sausāku laika apstākļu dēļ, kas saistīti ar dominējošo "El Ninjo"," norādīja FAO.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecu padomu izpilde jaunajai valdībai var nest vairāku miljardu eiro vērtu eksporta apjoma pieaugumu vēl šī Saeimas sasaukuma laikā, intervijā Dienas Biznesam pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas The Red Jackets valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tiknuss.

Energoneatkarība, zaļais koridors eksportētājiem, investīcijas eksportējošajos uzņēmumos, atbalsts infrastruktūras sakārtošanai un Latvijas veiksmes stāstu valstiska popularizēšana, pēc viņa domām, dos drīzu efektu un palīdzēs ātrāk pārvarēt recesiju.

Fragments no intervijas

Vispirms jāsaprot atskaites punkts. Piemēram, ja paraugāmies uz eksportu kopumā, cik ļoti atpaliekam no Lietuvas? Cik daudz uzņēmumu eksportē, un cik ir lielu eksportētāju?

Latvijā 68% no IKP veido eksports. Lietuviešiem tas ir tuvu pie 83% no IKP. Proti, arī tas, kas ienāk budžetā, vismaz par divām trešdaļām ir saistīts ar eksportējošu uzņēmumu darbību. Tas, cik šeit ieved naudas, ir vienīgais pretsvars importam.Latvijā ir aptuveni 101 tūkstotis ekonomiski aktīvo uzņēmumu, no kuriem seši tūkstoši ir eksportējoši. Tie ir naudas importētāji, tie, kas veido mūsu IKP ieņēmumu daļu. 1800 uzņēmumu no šiem sešiem tūkstošiem veido 60% no kopējā eksporta, tos arī varētu dēvēt par lielajiem. Neviena attīstīta valsts nav radusies bez pamatuzdevuma eksportēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Intel peļņas prognoze liek mikroshēmu tirgum ļodzīties

Gunta Kursiša, 13.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu mikroshēmu ražotāja Intel paziņotās aplēses par nākamā gada pārdošanas apjomiem otrdien likušas ievērojami samazināt akciju cenas datoru mikroshēmām Āzijas tirgos, vēsta BBC.

Intel, pasaules lielākais mikroprocesoru ražotājs, pavēstījis par cieto disku trūkumu. Plūdi Taizemē, kas nogalināja 600 cilvēku, apstādinājuši ražošanu. Līdz ar to kompānija šā gada ceturtajā ceturksnī paredz aptuveni 13,7 miljardus ASV dolāru ieņēmumus iepretim aptuveni 14,7 miljardu ieņēmumiem, ko Intel paredzēja iepriekš.

Pēc Intel paziņojuma Dienvidkorejas Samsung Electronics akciju vērtība samazinājās par 1,29%, bet Hynix Semiconductor akciju cena bija par 2,02% zemāka.

Ņemot vērā Intel kompānijas lielumu un nozīmību, bieži vien tās nākotnes aplēšu paziņojumi satricina visu nozari.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Ford nopelnījuši mazāk kā cerēts

Gunta Kursiša, 27.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu ražotāja Ford aizvadītā gada pēdējā ceturkšņa rezultāti nav bijuši tik labi, kā tika cerēts iepriekš. To ietekmējušas pieaugušās materiālu izmaksas un vājie pārdošanas rezultāti ārpus Ziemeļamerikas, vēsta Reuters.

Ford peļņa no pamatdarbības pērnā gada pēdējā ceturksnī saruka līdz 1,1 miljardiem ASV dolāru jeb 20 centiem par vienu Ford akciju. Attiecīgajā laika posmā pērn Ford nopelnīja 1,3 miljardus ASV dolāru. Analītiķi paredzēja, ka Ford peļņa būs 25 centi par akciju.

Ford 2011. gada pēdējā ceturksnī neguva tik lielu peļņu kā cerēts augstāku materiālu izmaksu, plūdu Taizemē, nelabvēlīgo valūtas maiņas kursu un vājo pārdošanas rezultātu Eiropas, Āzijas un Dienvidamerikas tirgos dēļ. Minētajā ceturksnī Ford izmaksas bija 2,3 miljardi ASV dolāru iepriekš paredzēto 2,2 miljardu ASV dolāru vietā.

Pērnā gada ceturksni Āzijas tirgū Ford noslēdza ar 83 milonu ASV dolāru zaudējumiem iepretim 23 miljoniem ASV dolāru attiecīgajā periodā pirms gada. Galvenis iemesls zaudējumiem Āzijā bija plūdi Taizemē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Gumijas cena tuvojas 20 mēnešu augstākajai atzīmei

Žanete Hāka, 14.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gumijas cena pasaules biržās kāpj, tuvojoties 20 mēnešu augstākajai atzīmei, raksta Bloomberg.

To veicina signāli par to, ka pasaules ekonomikas atveseļošanās ir uzņēmusi tempus, kā rezultātā pieaug pārliecība, ka pieprasījums pēc materiāla, no kura izgatavo transportlīdzekļu riepas, var palielināties.

Tāpat izejvielas cenas pieaugumu veicina sezonālais izlaides samazinājums Taizemē, kas ir lielākais gumijas ražotājs. Taizemē valda ziema periodā no februāra līdz aprīlim – šajā laikā gumijas kokiem nokrīt lapas un samazinās lateksa ražošanas apjomi.

Gumijas nākotnes cenas Tokijas biržā pieauga par 0,6% līdz 330 jenam par kilogramu, kas ir tuvu augstākajai atzīmei kopš 2008. gada 31. jūlija – 332,4 jenam par kilogramu. Cena pieauga trešo reizi pēdējo četru dienu laikā. Kopumā gumijas nākotnes cenas šogad jau pieaugušas par 19%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Dobelē par domes un uzņēmēju attiecībām vēsta sniegavīri

Dienas Bizness, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Dobeles pašvaldības un pilsētas uzņēmēju sadarbība vērtējama kā minimāla, un abas puses to atzīst, šoziem, viesojoties Dobelē, labi pamanāms bija domes un ražotņu kopdarbs - gigantiski sniegavīri, kas izvietoti daudzviet laukumos, skvēros, pat ielu stūros, turpinot pētīt Latvijas pilsētas, raksta laikraksts Diena.

Materiālu, no kā sniegavīru skulptūras izgatavotas, esot sarūpējis vietējais būvķīmijas uzņēmums Tenax, bet acis, degunus un pogas - Dobeles sveču ražotājs Baltc Candles.

Kā norāda laikraksts, tūrismam Dobelē būtu izaugsmes iespējas, domā pilsētas iedzīvotāji, uzsverot, ka pilsētā ir, piemēram, uzmanības vērtās pilsdrupas, Pētera Upīša ceriņu dārzs, Tirgus laukuma senlaicīgā apbūve. Bet dobelnieki arī atzīstot - lai piesaistītu ceļotājus, nepieciešams piešķirt pilsētai dzīvīgumu un atraktivitāti.

Kopumā Dobelē un novadā darbojas aptuveni 600 uzņēmumu, atsaucoties uz pašvaldības datiem, raksta Diena. Sociālekonomisko stabilitāti visspēcīgāk balstot vērienīgās dažādu nozaru ražotnes, kurām veiksmīgi izdevies pārvarēt visas krīzes un satricinājumus. Privātā sektora nozīmīgāko spēlētāju vidū esot gan jau minētās Tenax un Baltic Candles, gan arī Spodrība, Dobeles dzirnavnieks un vēl vairāki citi uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Taizeme aizliedz sauļošanās krēmus aizsargātās jūras teritorijās

LETA--AFP/BBC, 05.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taizeme trešdien aizliegusi aizsargātās jūras teritorijās sauļošanās krēmus, kas satur koraļļiem kaitīgas vielas.

Taizemes pludmales jau sen ir tūristu iecienītas atpūtas vietas, taču pieaug bažas, ka krēmi, kurus tie izmanto aizsardzībai pret saules kaitīgo ietekmi, bojā koraļļus.

No trešdienas jūras parkos aizliegti losjoni, kas satur oksibenzonu, oktinoksātu, 4-metilbenzilidēna kamparu un butilparabēnu.

Zinātne pierādījusi, ka šīs vielas "kaitē koraļļu rifiem, iznīcina koraļļu kāpurus, kavē to reproduktīvo sistēmu un izraisa koraļļu rifu balēšanu", paziņoja Taizemes valdība.

Līdzīgs aizliegums jau ir spēkā Palau un Havaju salās.

Taizemē aizlieguma pārkāpējiem tiks piemērota līdz 100 000 batu (2546 eiro) liela sodanauda, taču amatpersonas nav atklājušas, kā plāno nodrošināt aizlieguma ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Alkohola ražotāji panikā: Taizemes plāni brīdināt patērētājus varētu izplesties pasaulē

Lelde Petrāne, 17.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu ražotāji no visas pasaules gatavi cīnīties pret Taizemes plānu pieprasīt grafiskas brīdinājuma zīmes uz pašmāju un importēto alkoholisko dzērienu pudelēm, vēsta The Wall Street Journal.

Plānotās etiķetes, kas nosegtu 30% no pudeles, ietverot neparasti atklātus brīdinājumus par risku, kas saistīts ar alkohola lietošanu. Piemēram, vienā attēlā redzams vīrietis bez krekla, kas sagrābis sievieti aiz matiem un pacēlis savu dūri pret viņu, kā arī teksts: «Alkohola patēriņš var kaitēt tev, bērniem un ģimenei.»

Citā savukārt redzams kailu kāju pāris, kas šūpojas gaisā, cik saprotams, pēc pašnāvības, kā arī vārdi: «Alkohola patēriņš var izmainīt apziņu un novest pie nāves.» Citās attēlotas slimas aknas un asiņaina motocikla avārija.

Etiķetes ir «ekstrēmākās, kādas esmu redzējis,» sacījis Brets Bivans (Brett Bivans), Vašingtonā bāzētas bezpeļņas grupas, ko finansē alkohola kompānijas, International Center for Alcohol Policies viceprezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Āzijas valūtām labākā nedēļa pusotra gada laikā

Žanete Hāka, 07.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Āzijas valūtas aizvadījušas labāko nedēļu kopš 2012. gada septembra, jo signāli par lēnāku ASV ekonomikas atveseļošanos veicināja runas tirgus dalībnieku vidū, ka ASV Federālo Rezervju sistēma lēnāk bremzēs monetārās stimulēšanas programmu, raksta Bloomberg.

Bloomberg-JP Morgan Asia Dollar indekss piecu dienu laikā pakāpās par 0,8%, jo mazinājās arī bažas par Krievijas un Ukrainas konfliktu.

Pasaules akciju fondi šajā nedēļā Indijā, Taizemē, Filipīnās un Indonēzijā iegādājās par 558 miljoniem dolāriem vairāk akciju nekā pārdeva, savukārt obligācijas Indijā un Taizemē tie iepirka par 562 miljoniem dolāru vairāk.

Indijas rūpija šonedēļ aizvadīja labāko nedēļu kopš decembra pēc tam, kad jaunākais ziņojums uzrādīja, ka tās tekošā konta deficīts ir samazinājies līdz četru gadu zemākajam līmenim. Rūpijas vērtība aug jau piekto nedēļu pēc kārtas, kas ir ilgākais kāpums kopš 2011. gada aprīļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreiz valdošā neskaidrība par tālāko ekonomikas atveseļošanos pasaulē turpinās būtiski bremzēt izaugsmi Dienvidaustrumāzijas reģionā, uzskata "Nomura" galvenais Āzijas ekonomists Eubens Paracuells.

Dažas ekonomikas no Covid-19 pandēmijas ir bijušas ieguvējas, tomēr kopējā globālā neskaidrība turpinās ierobežot ekonomikas atveseļošanos reģionā, uzskata eksperts.

Viņš uzsvēris, ka, piemēram, Taizemes ekonomiku būtiski ietekmē tūrisma apjomu samazinājums, un šāda situācija turpināsies līdz brīdim, kad atkal robežas tiks atvērtas plašāk vai arī kļūs pieejama vakcīna, ļaujot cilvēkiem aktīvāk ceļot, viņš piebildis.

Apvienoto Nāciju Tirdzniecības un attīstības konferencē pagājušajā mēnesī publicētajā ziņojumā teikts, ka Taizeme ir viena no valstīm, kuru vissmagāk skars tūrisma apjoma samazināšanās, un optimistiskākā scenārija gadījumā Taizeme zaudēs 9% jeb 47,7 miljardus no sava IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japānas ekonomika sliktākā stāvoklī nekā domāts

Lelde Petrāne, 13.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas ekonomika 2011. gada pēdējos trīs mēnešos sarukusi vairāk nekā gaidīts, jo augošā jenas vērtība un plūdi Taizemē negatīvi ietekmējuši uzņēmumus, ziņo BBC.

Iekšzemes kopprodukts ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājies par 2,3%. Tas ir daudz vairāk nekā bija prognozējuši analītiķi - kritums par 1,4%.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni valsts ekonomika sarukusi par 0,6%.

Tas ir liels trieciens Japānas centieniem atgūties no zemestrīces un cunami, kas to piemeklēja pagājušajā gadā.

Japānas ekonomikai par sliktu nākusi ne vien krīze Eiropā, kur mazinājies patērētāju pieprasījums, bet arī spēcīgā jena. Japānas valūtas vērtība kopš pagājušā gada aprīļa pieaugusi par vairāk nekā 7% pret ASV dolāru.

Šāda situācija Japānas preces padara dārgākas ārvalstu pircējiem un mazina eksportētāju peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

papildināta - Kašmiras krīzes dēļ atcelti avioreisi starp Eiropu un Taizemi

Laura Mazbērziņa/LETA, 28.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Pakistānas lēmumu slēgt savu gaisu telpu pēc saspīlējuma eskalācijas ar Indiju Kašmiras dēļ atcelti daudzi reisi starp Eiropu un Taizemi, kā rezultātā iestrēguši tūkstošiem atpūtnieku.

Aviokompānija Thai Airways paziņoja, ka trešdienas vakarā un ceturtdienas rītā atcelti visi reisi uz no no Eiropas līdz tiks atrasts jauns maršruts, un par reisu atcelšanu un pārkārtošanu ziņo arī citas aviokompānijas. Domājams, ka tiks ietekmēti reisu grafiki arī citās Dienvidaustrumu Āzijas lidostās.

Taizemes galvaspilsētā Bangkokā iestrēguši tūkstošiem atpūtnieku. Thai Airways pavēstīja, ka atcelti 27 reisi, galvenokārt Eiropas maršrutos, kas ietekmējis 5000 pasažieru. «4000 ir no Eiropas reisiem un 700 līdz 800 ir no Pakistāna reisiem,» pavēstīja Thai Airways preses pārstāve. «Mēs gaidām atļauju lidot pāri citām valstīm. Šobrīd mēs kontaktējamies ar Ķīnu.» Irāna noraidījusi lūgumu lidot pāri tās teritorijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Eksperti: Latvijas ekonomikā zemākais punkts aiz muguras, izaugsme kļūs straujāka

Žanete Hāka, 19.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz globālās nenoteiktības un negatīvo risku plīvuru, pērn Eiropas ekonomika ir augusi spējāk, nekā gaidīts, secināts jaunākajā Swedbank ekonomikas apskatā, ko šodien prezentēja Swedbank Latvija galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Pašlaik noskaņojums ir diezgan labs un liek domāt, ka arī nākamgad izaugsme varētu būt diezgan solīda. Bet riski saglabājas – neziņa par Trampa īstenoto politiku, vēlēšanas Eiropā, Brexit ietekme, ģeopolitiskā situācija. Izaugsme Eiropā Latvijai nozīmē augošus eksporta tirgus, kas kopā ar Eiropas Savienības fondu projektu straujāku ieviešanu un investīciju aktivitātes kāpumu sekmēs Latvijas ekonomikas izaugsmi. Investīcijas izcels no krīzes būvniecību, kas veidos jaunas darba vietas. Bezdarbs saruks straujāk, un spiediens uz algām pastiprināsies. Ekonomikas izaugsmes zemākais punkts jau ir aiz muguras, un šajā un nākamajā gadā ekonomikas izaugsme būs ap 3%, kas ir turpat divreiz straujāka nekā pērn. Tomēr mēs varam un mums vajag augt straujāk. Ekonomikas vārgums pērn ir kārtējo reizi apstiprinājis, ka bez kvalitatīviem uzlabojumiem izaugsme būs vārga. Aktivitātes augstākajā izglītībā un valdības uzstādījums jau pavasarī izlemt nodokļu politikas nākotni mudina cerēt, ka ledus ir mazliet iekustējies, bet īstā ledus iešana vēl priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas ekonomikas izaugsmi bremzēs straujāks nerezidentu biznesa samazinājums

Dienas Bizness, 27.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē šogad turpināsies spēcīga izaugsme, kas nāks par labu Latvijas eksportētājiem, teikts jaunākajā Swedbank ekonomikas apskatā.

«Tomēr ir pieauguši ārējie riski. Bažas rada protekcionisms, proti, ASV prezidenta Donalda Trampa retorika, kas var apgrūtināt globālo tirdzniecību un negatīvi ietekmēt pasaules un attiecīgi arī Latvijas ekonomikas izaugsmi. Līdz ar ekonomikas izaugsmi arī ECB mazina ekonomikas stimulēšanas pasākumus, bet likmju kāpums būs piesardzīgs, un turpmākos pāris gadus nauda vēl joprojām būs lēta. Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam esam samazinājuši no 4.2% uz 3.0%. Tam ir divi iemesli. Pirmkārt, pērnā gada pēdējā ceturkšņa izaugsme – īpaši investīciju jomā – bija lēnāka, nekā cerēts. Otrkārt, šogad turpinās sarukt nerezidentu klientiem sniegto finanšu pakalpojumu apjoms, un tas notiks straujāk, nekā domājām janvārī. Kopumā Latvijā izaugsme būs gana plaša un strauja. Darba tirgus turpinās uzsilt, augs praktiski visas nozares, izņemot finanšu un apdrošināšanas pakalpojumus, kas līdzīgi kā pērn, turpinās sarukt,» , stāsta Swedbank Latvija galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Komentāri

Pievienot komentāru