Investors

Tallina Vesi dividendēs maksās 0,87 eiro par akciju

Žanete Hāka, 30.05.2013

Jaunākais izdevums

Tallinas ūdensapgādes uzņēmuma Tallina Vesi akcionāru sapulcē dividendēs nolemts maksāt 0,87 eiro (0,609 latus) par akciju, liecina paziņojums NASDAQ OMX Tallinn.

Kā liecina informācija biržā, šajā gadā uzņēmuma akcijas cena pieaugusi par 17,39%, un kopējais apgrozījums ar uzņēmuma akcijām bijis 7 miljonu latu apmērā.

Šā gada pirmajā ceturksnī uzņēmuma apgrozījums bijis 12,7 miljoni eiro, kas ir par 2,3% mazāk nekā pirms gada, savukārt peļņa bijusi 6,2 miljoni eiro, kas ir par 1,5% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta ar FOTO - Nasdaq paziņo Baltic Market Awards 2016 uzvarētājus

Žanete Hāka, 27.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Video tiešraides ceremonijā, ko vienlaicīgi vadīja Nasdaq Baltijas biržas Tallinā, Rīgā un Viļņā, paziņoti un apbalvoti 2016. gada Baltic Market Awards uzvarētāji.

Pirmo reizi tika apbalvoti arī Baltijas Parāda vērtspapīru emitenti ar labākajām investoru attiecībām.

Jau ceturto gadu pēc kārtas Igaunijas lielākais ūdensapgādes uzņēmums Tallinna Vesi tika atzīts par uzvarētāju 2016. gadā augstākajā nominācijā Labākās investoru attiecības Baltijas valstīs.

Ņemot vērā ievērojamo Baltijas Parāda vērtspapīru tirgus attīstību, pirmo reizi vērtējamo uzņēmumu sarakstā tika iekļauti arī parāda vērtspapīru emitenti. Latvijas enerģētikas uzņēmums Latvenergo kļuva par pirmo valsts akciju sabiedrību, kas tika izvirzīta balvai nominācijā Labākās investoru attiecības Baltijas Parāda vērtspapīru tirgū un ieguva 1. vietu. Lai atzīmētu šo notikumu, Nasdaq prezidente Adena Frīdmana uzaicināja Latvenergo svinīgi iezvanīt tirdzniecības sesijas zvanu Nasdaq MarketSite studijā Ņujorkas Taimskvērā, ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apbalvo labākos Baltijas biržu uzņēmumus

Žanete Hāka, 22.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien sumināti Nasdaq Baltic biržās kotētie uzņēmumi par labākajām investoru attiecībām 2014.gadā.

Apbalvošanas ceremonija notika jau devīto gadu pēc kārtas un norisinājās vienlaicīgi Rīgā, Viļņā un Tallinā ar video tilta starpniecību.

Igaunijas ūdensapgādes uzņēmums Tallinna Vesi atzīts par uzvarētāju galvenajā nominācijā Labākās investoru attiecības Baltijas valstīs jau otro gadu pēc kārtas.

Lietuvas valsts uzņēmums Klaipėdos nafta ieguva 1.vietu nominācijā Lielākais progress gada laikā un saņēma Nasdaq grupas valdes priekšsēdētāja Boba Greifelda uzaicinājumu svinīgi iezvanīt tirdzniecības sesijas atvēršanas zvanu Nasdaq MarketSite studijā - Ņujorkas Taimskvērā.

«Lai uzņēmums mūsdienās būtu ienesīgs, ar investoru un finansējuma piesaisti izaugsmei vien nepietiek – arvien robustākais finanšu tirgus regulējums diktē nepieciešamību parādīt godīgu, atklātu un pastāvīgu dialogu ar investoriem un saprātīgu korporatīvās pārvaldības praksi,» sacīja Arminta Saladžienė, Nasdaq Baltic vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas biržā – straujākais kāpums

Žanete Hāka, 12.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdienu NASDAQ OMX Baltijas biržas noslēdza ar dažādiem rezultātiem, liecina vērtspapīru tirgus dati.

OMX Baltic Benchmark saruka par 0,04% līdz 583,77 punktiem. Visstraujāk – par 1,55% līdz 431,4 punktiem palielinājās OMX Riga, bet par 0,41% līdz 459.62 punktiem – OMX Vilnius. Savukārt par 0,11% līdz 768,65 punktiem samazinājās OMX Tallinn vērtība.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta apgrozījums sasniedza 292,7 tūkstošus eiro. Visaktīvākā tirdzniecība notika ar Lietuvas uzņēmuma Rokiškio sūris akcijām, tirdzniecības apgrozījumam sasniedzot 75,3 tūkstošus eiro. Otra aktīvākā akcija bija Silvano Fashion – apgrozījums sasniedza 26,6 tūkstošus eiro, savukārt ar Igaunijas kompānijas Tallina Vesi vērtspapīriem tika veikti 13 darījumi 22,3 tūkstošu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Intervija ar Coffee Inn līdzīpašnieku: Biznesu ievelk kosmopolītisms

Didzis Meļķis, 27.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga kā reģionālā metropole izceļas ar radošākiem ļaudīm un atvērtību jaunajam

Kafejnīcu ķēdes Coffee Inn līdzīpašnieks Nids Kuberis (Nidas Kiuberis) par sava biznesa pamatu uzskata kafijas un urbānās kultūras maisījumu.

Jūs iepriekš teicāt, ka bieži esat Rīgā ne tikai savu kafejnīcu dēļ, bet arī lai tiktos ar plašāku «kafijas kopienu». Kas tā ir?

Fakts ir tāds, ka, jo vairāk tu zini, jo patiesībā mazāk tu zini. Ar katru nākamo soli atklājas, ka ceļš uz kafijas un kafijas kultūras saprašanu ir daudz garāks un bagātāks, nekā tikko šķita. Un es esmu ļoti dedzīgi noskaņots uzzināt vēl vairāk. Svarīgākais šai ziņā ir saprast, ka kafija – tie ir cilvēki. Cilvēki, kas gatavo kafiju un kam kafija ir kaislība. Tie, kas grauzdē kafiju, importē to, brūvē un arī dzer. Man kopš bērnības patīk sarunāties ar cilvēkiem, tāpēc ir dabiski, ka arī mūsu četru čaļu kafijas kompānijā esmu atbildīgais gan par komunikāciju, gan pašu kafiju. Es sāku pamatīgāk iepazīties ar Rīgu, šķiet, pirms sešiem gadiem. Mans biznesa partneris pusgadu dzīvoja Rīgā, lai saprastu šo pilsētu un tajā tiešām ieietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Valsts uzņēmumu akcijas kapitāla tirgus sildīšanai

Māris Ķirsons, 04.12.2017

Premjers Māris Kučinskis (no labās), Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne un Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Stinka atzīst, ka lielāko valsts

uzņēmumu akciju kotēšana biržā ir iespēja Latvijas kapitāla tirgus attīstībai.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij piederošo uzņēmumu neliela daļa (iespējams, 5% līdz 15% akciju) varētu tikt kotēta biržā, tādējādi nošaujot vairākus zaķus reizē – piesaistot kapitālu, uzlabojot sabiedrību pārvaldi un radot papildu iespējas, kur ieguldīt naudu gan iedzīvotājiem, gan pensiju fondiem

Tādu risinājumu iezīmēja Nasdaq Riga un Pārresoru koordinācijas centra diskusija. Konkrēti uzņēmumi, kā arī iespējamie to akciju daudzumi, kas varētu tikt kotēti biržā, netika nosaukti, taču šie jautājumi varētu tikt atbildēti informatīvajā ziņojumā, kurš jau drīzumā varētu tikt skatīts valdībā.

Lai arī pašlaik tiek domāts par valsts kapitālsabiedrību akciju daļas kotēšanu biržā, tomēr perspektīvā šādu instrumentu varētu izmantot arī attiecībā uz pašvaldību kapitālsabiedrībām, it īpaši tik lielām kā Rīgas satiksme, Rīgas siltums, Rīgas ūdens utt. Vēl jo vairāk, ja, piemēram, analoga uzņēmuma Rīgas ūdenim Igaunijas galvaspilsētā – Tallina Vesi – akcijas jau sen tiek kotētas biržā un tās ir investoru interesi raisošas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2021. gads iezīmē “atgūšanās laiku” virknē ekonomikas nozaru un uzņēmumu, ko apliecina salīdzinoši augstais M&A (iegādes un apvienošanās) darījumu skaits Baltijas valstīs, liecina Oaklins Baltics dati.

Pērn paziņoti kopumā 155 darījumi (2020. gadā – 147) un līdzīgi kā Eiropā, arī Baltijas valstīs darījumu aktivitāte ir atgriezusies 2019. gada līmenī. Kopējā darījumu vērtība pērn sasniegusi 2,7 miljardus eiro.

Vērtējot M&A darījumu aktivitāti katrā no Baltijas valstīm, redzams, ka visliekākā interese bijusi par Lietuvas (66 darījumi) un Igaunijas (60 darījumi) uzņēmumiem. Latvija pēc šī rādītāja jau tradicionāli ierindojas pēdējā vietā (29 darījumi). Igaunijā ir visizteiktākā IT nozares dominance M&A darījumu kopskaitā – trešdaļa no visiem darījumos iesaistītajiem uzņēmumiem pārstāv programmēšanas, kā arī interneta un e-komercijas sektorus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvenergo audzē tirgus daļas Lietuvā un Igaunijā

Žanete Hāka, 09.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Latvenergo koncerns Baltijā ir pārdevis par 2% vairāk elektroenerģijas nekā pagājušajā gada attiecīgajā periodā, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Koncernam ir pieaugušas tirgus daļas Igaunijā un Lietuvā, saglabāta stabila līdera pozīcija Latvijā, kā arī ārpus Latvijas iegūti 10 tūkstoši klientu.

Šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar līdzvērtīgu periodu iepriekšējā gadā, Latvenergo koncerna pārdotās elektroenerģijas apjoms Lietuvā palielinājies par 87 GWh jeb 34% un Igaunijā – par 125 GWh jeb 96%. Abās kaimiņvalstīs tirgus situācijas izmaiņas veiksmīgi ir izmantojušas AS Latvenergo meitassabiedrības Elektrum Lietuva, UAB un Elektrum Eesti, OÜ.

Lietuvā Elektrum Lietuva, UAB šī gada pirmajā ceturksnī ir ieguvusi jaunus klientus ražošanas, lauksaimniecības un nekustamā īpašuma apsaimniekošanas jomās. Lielākais klients Lietuvā, ar kuru ir panākta vienošanās turpināt līdzšinējo veiksmīgo sadarbību, ir cementa ražotājs Akmenes Cementas, AB. Šajā periodā Lietuvā ir pārdotas 344 GWh elektroenerģijas, kas ir par 34% vairāk nekā iepriekšējā gada pirmajā ceturksnī, tādējādi palielinot Elektrum Lietuva, UAB tirgus daļu Lietuvā līdz 13%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržā pirmdien lielākais kāpums SAF Tehnikai

Žanete Hāka, 20.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien lielāko kāpumu starp NASDAQ OMX Baltijas biržu Oficiālā saraksta akcijām piedzīvoja Latvijas telekomunikāciju aparatūras ražotāja SAF Tehnika akcijas cena, liecina biržu informācija.

Ar uzņēmuma akcijām tika veikts 31 darījums, kura laikā īpašniekus mainīja 14,2 tūkstoši akciju. Rezultātā akcijas cena pakāpās par 7,58% līdz 1,42 latiem.

Otrs lielākais kāpums bija Igaunijas apģērbu mazumtirgotāja Baltika akcijas cenai – tā pieauga par 4% līdz 0,64 latiem. Ar akcijām tika veikti 19 darījumi, kuru laikā īpašniekus mainīja vairāk nekā 20 tūkstoši vērtspapīru.

Savukārt trešo lielāku pieaugumu varēja vērot Igaunijas saldētās un atdzesētās pārtikas ražotājam Premia Foods, kurš pirmdien ziņoja par 750 tūkstošu eiro lielām investīcijām saldējuma ražošanas iekārtās. Uzņēmuma akcijas cena pieauga par 3,46% līdz 0,484 latiem. Tiesa gan, ar akcijām tika veikti tikai pieci darījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržu indekss sarucis, Rīgas - palielinājies

Žanete Hāka, 23.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienu Baltijas biržas aizvadīja dažādi, NASDAQ OMX Baltic Benchmark indeksam tomēr sekojot pasaules akciju tirgos valdošajām tendencēm un sarūkot par 1,05%.

Lejupslīdi piedzīvoja arī OMX Tallinn indekss – par 1,34% un OMX Vilnius – par 0,98%, savukārt kāpums bija vērojams OMX Riga indeksam – par 0,39%.

Baltijas Oficiālajā sarakstā kāpumu piedzīvoja vien triju kompāniju akcijas – Ventspils naftas – par 3%, Latvijas kuģniecības – par 2,13% un Premia Foods – par 0,14%.

Savukārt lielāko kritumu piedzīvoja Igaunijas kokapstrādes uzņēmuma Skano Group akcijas cena, samazinoties par 5,31% līdz 0,752 latiem.

Lielākais apgrozījums ceturtdien bija ar Tallink Grupp akcijām – 334,45 tūkstoši latu, mazumtirgotāja Apranga Group akcijām – 202,75 tūkstoši latu un Tallinas ūdensapgādes uzņēmuma Tallina Vesi akcijām – 196,8 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Uzņēmumu pirmā ceturkšņa dati varētu aktivizēt Baltijas biržas

Žanete Hāka, 24.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo nedēļu Baltijas akciju tirgos varam sagaidīt ar iespējamu optimismu, jo vairāku uzņēmumu sagaidāmie pirmā ceturkšņa rezultāti iespējams varētu radīt investoros lielāku aktivitāti, paredz bankas Citadele brokeris Kaspars Kurmiņš.

Šajā nedēļā Baltijas akciju tirgos varēja vērot nelielu lejupslīdi, un nedēļa tika noslēgta ar Baltic Benchmark indeksa vērtības kritumu par 0,7%. Vislielāko kritumu šonedēļ piedzīvoja OMX Tallin indekss (-1,44%), kam sekoja OMX Vilnius (-1,54%) un OMX Riga (-0,09%) indeksi.

Tomēr atsevišķiem uzņēmumiem šonedēļ ir izdevies pozitīvi ietekmēt akciju tirgu. Igaunijas Premia Foods paziņoja, ka ieguldījis 750 tūkstošus eiro saldējuma ražotnes modernizācijā, kas ļaus palielināt ražošanas apjomus vasarā, un uzņēmuma akcijas vērtība Tallinas biržā šonedēļ auga par 4,48% līdz 0,68 eiro par akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržās ceturtdien kāpums

Žanete Hāka, 30.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien NASDAQ OMX Baltijas biržās straujākais akcijas cenas pieaugums bija Lietuvas farmācijas uzņēmumam Sanitas un AS Latvijas kuģniecība, liecina biržas dati.

Sanitas akcijas cena palielinājās par 8,77% līdz 6,887 latiem, savukārt Latvijas kuģniecības akcijas cena – par 4,64% līdz 0,248 latiem. Trešais lielākais kāpums bija piena pārstrādes kompānijai Pieno žvaigždes, kuras akcijas cena pieauga par 2,08% līdz 1,377 latiem.

Kopumā visas Baltijas biržas dienu noslēdza pozitīvā teritorijā, OMX Baltic Benchmark palielinoties par 0,25% līdz 605,71 punktam. Lielākais kāpums bija OMX Vilnius indeksam – par 0,3% līdz 395,2 punktiem, kam sekoja OMX Tallinn ar 0,26% pieaugumu līdz 805,36 punktiem un OMX Riga pieauga par 0,07% līdz 409,18 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas biržās vairāki patīkami pārsteigumi

Žanete Hāka, 20.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NASDAQ OMX Baltijas biržās izteikti pozitīvi vai negatīvi pārsteigumi pagaidām nav bijuši, tomēr ir kompānijas, kas iepriecinājušas investorus, stāsta LHV bankas Latvijas pārstāvniecības vadītājs Māris Rambaks.

Viņš skaidro, ka rezultātus vairāk nākas vērtēt kopējā kontekstā, skatoties ne tikai uz apgrozījumu, bet arī uz bruto un neto rentabilitāti, vienreizējiem ienākumiem un izdevumiem un citiem rādītājiem. No šāda skatpunkta, apskatīto uzņēmumu rezultāti ir bijuši neitrāli, nedaudz labāki vai nedaudz sliktāki nekā gaidīts.

Pēc rezultātu paziņošanas, lielai daļai uzņēmumu akciju cenas nav būtiski mainījušās.

Piemēram, Harju Elekter apgrozījums otrajā ceturksnī bija 13,1 miljoni eiro, kas ir par 7,2% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, bet tīrā peļņa, pateicoties ļoti labiem saistītā uzņēmuma darbības rezultātiem, ir palielinājusies par 14,2% līdz 1,7 miljoniem eiro, kas ir krietni virs ekspertu prognozētajiem 1,4 miljoniem eiro. Kaut arī rentabilitāte ir uzlabojusies, kopējā bilance ir neitrāla. Par to liecina arī akcijas cenas dinamika, uzsver M. Rambaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Straujākais kāpums Rīgas biržā

Žanete Hāka, 09.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienu NASDAQ OMX Baltijas biržas noslēdza ar dažādiem rezultātiem, bet straujākais kāpums bija vērojams Rīgas biržā, liecina vērtspapīru tirgus dati.

Tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark saruka par 0,22% līdz 601,61 punktam. Par 0,52% līdz 797,29 punktiem samazinājās OMX Tallinn vērtība.

Visstraujāk – par 1,78%, sasniedzot 421 punkti, pakāpās OMX Riga indekss, bet OMX Vilnius palielinājās par 0,29% līdz 454,63 punktiem.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 777,9 tūkstošus eiro.

Visaktīvāk tika tirgotas Igaunijas azartspēļu kompānijas Olympic Entertainment Group akcijas, apgrozījumam sasniedzot 187,3 tūkstošus eiro. Igaunijas ūdensapgādes uzņēmuma Tallina Vesi akciju apgrozījums sasniedza 169,1 tūkstoti eiro, savukārt Tallink Grupp – 58 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visstraujākais kāpums - Rīgas biržā

Žanete Hāka, 10.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienu NASDAQ OMX Baltijas biržas noslēdza ar dažādiem rezultātiem, bet straujākais pieaugums bija Rīgas biržas indeksam, liecina vērtspapīru tirgus dati.

Tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,09% līdz 602,13 punktiem. Par 0,01% līdz 797,4 punktiem palielinājās OMX Tallinn vērtība.

Visstraujāk – par 0,49%, sasniedzot 423,08 punktus, pakāpās OMX Riga indekss, bet OMX Vilnius samazinājās par 0,2% līdz 453,71 punktam.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 449,3 tūkstošus eiro.

Visaktīvāk tika tirgotas Igaunijas azartspēļu kompānijas Olympic Entertainment Group akcijas, apgrozījumam sasniedzot 56,8 tūkstošus eiro. Igaunijas ūdensapgādes uzņēmuma Tallina Vesi akciju apgrozījums sasniedza 49 tūkstošus eiro, savukārt Tallinn Kaubamaja – 48 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas biržā visstraujākais kāpums

Žanete Hāka, 16.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienu NASDAQ OMX Baltijas biržas noslēdza ar dažādiem rezultātiem, bet straujākais kāpums bija vērojams Rīgas biržā, liecina vērtspapīru tirgus dati.

Tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,29% līdz 596,59 punktiem. Par 0,07% līdz 792,88 punktiem samazinājās OMX Tallinn vērtība.

Visstraujāk – par 2,03%, sasniedzot 421,73 punktus, pakāpās OMX Riga indekss, bet OMX Vilnius palielinājās par 0,54% līdz 449,91 punktam.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 536,5 tūkstošus eiro.

Visaktīvāk tika tirgotas Igaunijas kuģniecības kompānijas Tallink Grupp akcijas, apgrozījumam sasniedzot 62,4 tūkstošus eiro. Igaunijas ūdensapgādes uzņēmuma Tallina Vesi akciju apgrozījums sasniedza 58,2 tūkstošus eiro, savukārt Silvano Fashion Group – 44,2 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru