Tehnoloģijas

Tehnoloģiju eksperts: var runāt nevis par Latvijas Nokia, bet gan Latvijas Angry Birds

Nozare.lv, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

Izpratne mainās un tagad jautājuma «Kur ir Latvijas Nokia?» vietā var uzdot jautājumu «Kur ir Latvijas Angry Birds?», šodien Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) diskusijā par IKT nozares prioritāšu hartu norādīja tehnoloģiju pārzinātājs, Swedbank valdes loceklis Ģirts Bērziņš.

Pēc viņa skaidrotā, agrāk bija izpratne, ka nepieciešama rūpnīca, taču tagad tā mainījusies. Spēli Angry Birds viņš raksturoja kā spožu ideju, spožu intuitīvu risinājumu, kura lietošanai cilvēki nav ilgstoši jāapmāca, un, piemēram, bērni ātri saprot, kā to spēlēt.

Bērziņš arī norādīja, ka elektroniskās iespējas strādā, ja risinājumi ir savstarpēji integrēti un ja tie ir intuitīvi. Viņš pauda neizpratni, kāpēc cilvēkam jāpārvieto informācija no vienas sistēmas uz otru. «E-pārvalde valstī darbosies, kad iedzīvotājiem pazudīs termins «izziņa»,» teica Bērziņš. Viņš mudināja apzināt situācijas, kurās šāda veida dokumenti vispār ir nepieciešami.

Pasākumā izvērsās arī diskusija par Swedbank pakalpojumiem. Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce atzina, ka viņš kā klients bankas internetbanku uzskata par izcilu, taču joprojām ir atsevišķas lietas, ko nevar veikt elektroniski. «Arī Swedbank jāaug,» teica Pūce, kurš uzskata, ka patlaban Latvija ir līmenī, kad valsts konkurētspēja vairs nav atkarīga no valsts pārvaldes efektivitātes, bet gan no uzņēmējdarbības efektivitātes. Viņaprāt, valsts konkurētspējas atslēga ir milzīgs ražīguma kāpums, ko nevar panākt bez tehnoloģiju izmantošanas, un nepieciešams virzīt uz jaunajām prasmēm un iemaņām uzņēmējus.

Vaicāts par LIKTA hartā paredzēto mērķi sasniegt 90% bezpapīra dokumentu apriti valsts un pašvaldību pārvaldē un nepieciešamajām izmaiņām ierēdņu galvās, Pūce nepiekrita, ka ierēdņu galvās ir nepieciešamas «briesmīgas izmaiņas». Viņš klāstīja, ka ierēdņi ir «stipri paklausīga tauta» un, ievērojot hierarhiju lēmumu pieņemšanā, labi pakļaujas šādām izmaiņām, tiesa, ar zināmu laika nobīdi.

EM pārstāvis norādīja, ka aizvien vairāk speciālu dokumentu aprite notiek elektroniski, tomēr rodas problēmas ar iedzīvotājiem. Proti, šogad EM veikusi lietvedības sistēmas pārveidi, pārejot uz bezpapīra apriti, tomēr to nav iespējams ieviest attiecībā uz iedzīvotāju iesniegumiem, kas veido 60% EM saņemto un izsūtīto dokumentu. Turklāt nereti iedzīvotāji e-pasta vēstulēs lūdz sniegt atbildi papīra formā. Lai gan ministrija cenšas piedāvāt iedzīvotājiem jaunus rīkus, viņaprāt, nepieciešami jauni risinājumi, turklāt, pēc viņa domām, nepieciešams unikāls veids dažādām iestādēm.

Komentējot Pūces teikto, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš piekrita, ka attiecībā uz izmaiņu īstenošanu laika nobīde ir diezgan ievērojama. Proti, 2002.gadā Valsts pārvaldes iekārtas likumā tika paredzēts: ja informācija, kura nepieciešama pārvaldes lēmuma pieņemšanai, ir citas institūcijas rīcībā, iestāde to iegūst pati, nevis pieprasa no privātpersonas. Tomēr joprojām pēc desmit gadiem Saeimā jāaizstāv pozīcija, ka iepirkumu procesā nav jāiesniedz izziņa par sodu neesamību, jo tā jau ir pieejama valsts datubāzēs.

Uzņēmēji diskusijā norādīja uz valsts iespējām veicināt informācijas sabiedrības attīstību. Piemēram, IT nozares uzņēmējs Jānis Bergs pauda viedokli, ka tas būtu politiķu uzdevums risināt jautājumu, lai visas jaunās grāmatas latviešu valodā varētu izlasīt e-vidē. Viņš arī izteica vēlmi, lai bērniem nebūtu jānes uz skolu kaudze grāmatu, bet varētu iztikt ar vienu e-lasītāju.

Jau ziņots, ka IKT nozares prioritāšu harta ir apņemšanās palīdzēt sabiedrībai būt inovatīvai, tehnoloģiski izglītotai un attīstītai. Tajā izvirzīti seši būtiskākie virzieni: IKT jomā izglītoti un ar e-vides infrastruktūru aprīkoti iedzīvotāji, moderna e-pārvalde, uz IKT balstīta konkurētspējīga uzņēmējdarbības vide, aktīva labklājība un vienkārši pieejams kultūras mantojums.

Dokuments izstrādāts pieciem gadiem.

LIKTA ir profesionāla nevalstiska organizācija, kas izveidota 1998.gadā un aptver visu Latvijas IKT nozari - elektroniku, datoru aparatūru un programmatūru, telekomunikācijas un pakalpojumu sniedzējus. LIKTA mērķi ir veicināt informācijas sabiedrības izveidi un nozares attīstību Latvijā. LIKTA apvieno vairāk nekā 200 biedrus - nozares organizācijas, kā arī individuālos biedrus un asociācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Kā top?: Cēsu dusmīgie putni - dzēriens Angry Birds

Gunta Kursiša, 29.11.2013

Latvijas dusmīgo putnu stāsts sākas Cēsīs, Cēsu alus ražotnē, kur tiek gatavots un pildīts populārās Somijas spēles zīmola Angry Birds dzēriens. Db.lv raudzījās, kā tas top - no sastāvdaļu sajaukšanas līdz dzērienam skārdenē, kas gatavs doties pie pircējiem.

Foto: Gunta Kursiša, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijā izgudrotās spēles Angry Birds zīmols patlban tiek izmantots gan mīksto rotaļlietu, gan T-kreklu pārdošanā, un nav brīnums, ka tas ir pasaulē straujāk augošais franšīzes produkts. Angry Birds vārdu gana veiksmīgi izmanto arī pašmāju ražotājs - somiem piederošais Cēsu alus. Db.lv viesojās Vidzemes pilsētā Cēsīs, lai aplūkotu, kā top šis dzēriens.

Pasaules mērogā atpzīstamās spēles Angry Birds zīmola izmantošanu Cēsu alus pārstāvji uzskata par veiksmīgu - uzņēmuma skārdeņu segmentā pērn Angry Birds aizņēma 20% lielu īpatsvaru, kā arī bija viens no TOP3 jaunumiem bezalkoholisko dzērienu tirgū, Db.lv stāstīja Agita Baltvārde, Cēsu alus pārstāve.

Cēsu alus ceļš pie šī zīmola dzērienu pārdošanas saistāms ar Angry Birds izclesmes valsti - Somiju. Tā ir arī Cēsu alus mātes kompānijas - Olvi valsts. «Olvi grupai iegādājoties Angry Birds zīmola franšīzi, Cēsu alus ieguva tiesības šo dzērienu gan ražot, gan pildīt Latvijā – Cēsu alus darītavā esošajā skārdeņu līnijā,» stāsta uzņēmuma pārstāve A. Baltbāre. Viņa norāda, ka Cēsīs tiek ražoti Angry Birds dzērieni, kas tirgoti tiek arī citur Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

No spēles Angry Birds vilina uz kaitīgām lapām

Gunta Kursiša, 07.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsevišķi spēlē Angry Birds izvietotie reklāmkarogi ved uz veikala Google Play mājaslapas viltus kopijām, kur lietotājs ir pakļauts riskam lejuplādēt kaitīgas datnes, brīdina Kaspersky Lab eksperti.

Tā, piemēram, Angry Birds bezmaksas versijās krievu valodā katrs trešais reklāmas bloks, kurš ticis atvērts un analizēts, veda uz kaitīgu datni, norāda Kaspersky Lab eksperts Jurijs Namestņikovs. Uzklikšķinot uz atsevišķu Angry Birds reklāmkarogu saites, lietotājs riskē nonākt veikala Google Play mājaslapas kopijā. Izskatā pilnīgi neatšķiroties no likumīgām lietojumprogrammām, šajā kopijā ir izvietotas kaitīgās programmatūras, kas tiek lejupielādētas tālrunī, piespiežot taustiņu «Lejupielādēt». Piesardzīgu dara vienīgi fakts, ka viltus veikals tiek atvērts tieši pārlūkā, bet adreses joslā redzams, ka vietne atrodas «.net» vai «.in» zonā. Citu atšķirību nav - dizains ir praktiski identisks oficiālajai versijai, tāpat ir pieejami teksta tulkojumi, norāda eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Angry Birds izstrādātāja peļņa pirmajā ceturksnī vairāk nekā dubultojusies

LETA, 17.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārās videospēles «Angry Birds» izstrādātājs - Somijas uzņēmums «Rovio» - šā gada trešajā ceturksnī strādājis ar 7,1 miljona eiro tīro peļņu, tai vairāk nekā dubultojoties salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn, teikts ceturtdien publiskotajā kompānijas paziņojumā.

Peļņas pieaugumu galvenokārt veicinājusi «Angry Birds» otrās daļas popularitāte, tai sasniedzot rekordlielus ienākumus.

Kā ziņots, Rovio« pērn septembrī veiksmīgi debitēja Helsinku fondu biržā.

Lēmums kotēt akcijas Helsinku fondu biržā tika pieņemts saistībā ar panākumiem, kas gūti pēc »Angry Birds« filmas uzņemšanas un ar videospēli saistītu produktu pārdošanas.

Kompānijas »Sony Entertainment« 2016.gadā izlaistā filma »Angry Birds« (»Dusmīgie putni«) guva milzīgus panākumus, pasaulē nopelnot 350 miljonus dolāru.

Tāpat »Rovio« pieder arī »Angry Birds« izklaides parki vairākās valstīs, tostarp Somijā, Ķīnā un Spānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Somijas Sarkanniemi atrakciju parkā taps Angry Birds Zeme; putni iekaros arī citas valstis

Lelde Petrāne, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzviet pasaulē plānots celt aktivitāšu parkus ar populārās spēles Angry Birds tematiku, ziņo BBC.

Mobilo tālruņu spēles Somijas izstrādātājs Rovio meties uz vienu roku ar rotaļlaukumu aprīkojuma speciālistu Lappset Group, lai radītu un uzturētu šādus parkus.

Kā liecina informācija Rovio mājaslapā, pirmais šāds parks taps Somijā, Tamperē, kur atrodas Sarkanniemi atrakciju parks. Parkam tikšot dots nosaukums Angry Birds Zeme. Zināms, ka tādi parki taps arī Apvienotajā Karalistē.

BBC vēsta, ka pagājušajā gadā Ķīnā tika atvērts neautorizēts Angry Birds parks.

Spēle, kurā spēlētājiem jāizmanto katapultu, lai ar putniem uzbruktu cūkām, ir viena no populārākajām mobilajām aplikācijām. Balstoties uz šo spēli, radītas arī rotaļlietas, apģērbs un citas preces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Angry Birds izstrādātājs trešajā ceturksnī cietis prāvus zaudējumus

LETA--AFP, 23.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārās spēles «Angry Birds» izstrādātājs - Somijas uzņēmums «Rovio» - šā gada trešajā ceturksnī strādājis ar 800 000 eiro zaudējumiem, kas galvenokārt skaidrojami ar investīcijām videospēļu izstrādei.

«Rovio» norāda, ka uzņēmums videospēļu izstrādei investējis 22 miljonus eiro, cerot, ka šis ieguldījums palielinās ienākumus nākotnē.

Tikmēr kompānijas tirdzniecības apjoms ceturksnī palielinājies līdz 70,7 miljoniem eiro, salīdzinot ar 50 miljoniem eiro attiecīgajā laika periodā pērn.

«Rovio» septembrī veiksmīgi debitēja Helsinku fondu biržā.

Lēmums kotēt akcijas Helsinku fondu biržā tika pieņemts saistībā ar panākumiem, kas gūti pēc «Angry Birds» filmas uzņemšanas un ar videospēli saistītu produktu pārdošanas.

Kompānijas «Sony Entertainment» 2016.gadā izlaistā filma «Angry Birds» («Dusmīgie putni») guva milzīgus panākumus, pasaulē nopelnot 350 miljonus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Nokia 5.3" piemīt budžeta klases tālruņiem neraksturīgs svarīgāko sastāvdaļu līdzsvars un tas pat aprīkots ar sejas atpazīšanas sistēmu.

Pēc ieilgušiem identitātes meklējumiem, atjaunotais "Nokia" zīmols, šķiet beidzot ir atradis vietu pasaules viedtelefonu hierarhijā. Tā īpašniekiem "HMD Global" izdodas radīt tehniski kvalitatīvus produktus un cenas ziņā iekļauties starp budžeta un vidējo klasi. Jaunākais pienesums "Nokia 5.3" precīzi atbilst šim aprakstam, un ir gana interesanta ierīce lietotājiem, kuri nevēlas tērēt viedtelefonam īpaši vairāk par 200 eiro.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 7 punkti no 10)

Kamēr citi ražotāji cenšas līdzināties viens otram, aizmugurējās kameras izkārtojot vienā vertikālā virtenē vai plašākos blokos pa pāriem, "Nokia 5.3" pieturas pie no pērnā gada "Nokia 9 PureView" aizgūtā apaļā dizaina. Četras simetriski izkārtotas kameras ar zibspuldzi pa vidu saskan ar mazliet zemāk novietoto mazāko apli – pirkstu nospiedumu lasītāju. Kā ierasts, kameras bloks ir izvirzīts uz āru, taču tā apmales ir mata tiesu augstākas par lēcas klājošo stiklu, tādēļ tas ir relatīvi pasargāts no skrāpējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreiz populārais zīmols ceļu uz zaudētās spozmes atgūšanu sāk ar vidējās klases tālruni Nokia 6

Par gadsimta sākumā Latvijā ārkārtīgi iecienītajiem Nokia telefoniem dažs labs lietotājs joprojām runā kā par pirmo mīlestību – ar siltām, pat jūsmīgām atmiņām. Taču, ko nesīs tikšanās ar «nokiju» pēc ilgu gadu neredzēšanās, kuru laikā tā pabijusi laulībā ar Microsoft, bet tagad nonākusi Ķīnas uzņēmuma HMD paspārnē un atjaunojusi sākotnējo nosaukumu, taču vairs īsti nav Somijas eksportprece?

Pirmais atjaunotā zīmola modelis Nokia 6 tika prezentēts gada sākumā un vasarā kopā ar Nokia 3 un Nokia 5 nonāca arī mūsu tirgū, kur piesaistīja uzmanību ar salīdzinoši zemu cenu. Un, protams, atklāsmi, ka ierasto Symbian vai Windows operētājsistēmu aizstājis savulaik somu noraidītais Android. Lūkosim uzzināt, ar ko vēl dārgākais no visiem trim ir ievērības cienīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu programmētāju grupa radījusi populārās interneta spēles Angry Birds imitāciju Angry Kremlins, kurā saistībā ar pankroka grupas Pussy Riot notiesāšanu tiek izjokotas augsta līmeņa Krievijas amatpersonas, ieskaitot Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Spēlē Angry Kremlins V. Putinam un Pareizticīgo baznīcas galvai ir jāaptur Pussy Riot dalībnieces no protestiem – spēlētājam ir jāraida Krievijas pareizticīgās baznīcas galva Patriarha Kirila un Krievijas prezidenta Vladimira Putina galva Pussy Riot dalībnieču figūru virzienā, vēsta The Moscow Times.

Angry Kremilns kļuvis teju par interneta sensāciju Pussy Riot aizstāvju un Twitter lietotāju pulkā pēc tam, kad trešdienas vakarā tiešsaisti uz šo spēli internetā ievietoja valdošās varas opozicionārs Iļja Jašins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiksmīgai spēlei jānodrošina fantastiska pieredze un jāspēj atšķirties starp citām, kā arī nepieciešams lielisks zīmols un mārketings

Tā intervijā Dienas Biznesam stāsta Somijas izglītojošo spēļu kompānijas Lightneer līdzdibinātājs un Rovio bijušais mārketinga vadītājs Peters Vesterbaka (Peter Vesterbacka). Savukārt mācību spēlēm ir vēl papildu izaicinājums – tām jābūt arī izglītojošām. Viņš stāsta arī par spēļu biznesu, konferenču organizēšanu un tuneļa būvniecību starp Helsinkiem un Tallinu.

Vairākus gadus jūs strādājāt Rovio, kas zināma saistībā ar spēli Angry Birds. Tagad jūs strādājat citā spēļu kompānijā – Lightneer. Kas ir vajadzīgs veiksmīgai spēļu kompānijai?

Starta punkts ir nodrošināt spēlētājam fantastisku pieredzi. Tā tas ir jebkurā biznesā – ir jānodrošina kaut kas lielisks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Bite Latvija”, viens no vadošajiem IKT pakalpojumu sniedzējiem Latvijā, sadarbībā ar globālo tehnoloģiju līderi “Nokia”, ir spēris nozīmīgu soli sava fiksētā tīkla infrastruktūras attīstībā, kļūstot par pirmo operatoru Baltijā un vienu no pirmajiem Eiropā, kas savos IP sakaru tīklos integrējis “Nokia” 800GE maršrutēšanas tehnoloģiju un revolucionāro “Nokia” drošības risinājumu “Deepfield Defender”.

Šīs tehnoloģijas veido vienotu “Nokia” ekosistēmu, kas nodrošina tīkla drošību un datu plūsmas efektivitāti.

“Nokia” inovatīvās tehnoloģijas, kuru ieviešanā “Bite Latvija” investē 5 miljonus eiro, ļauj uzņēmumam ne tikai efektivizēt tīklu un padarīt to drošāku, bet arī uzlabot esošo servisu kvalitāti, veidojot pamatu nākotnes inovācijām un pakalpojumiem, kas būs pieprasīti 5G tīkla kontekstā.

Ņemot vērā pieaugošo kiberdraudu apjomu un sarežģītību digitālajā vidē, “Nokia” drošības risinājums “Deepfield Defender” nodrošina, ka “Bite Latvija” tīkls ir gatavs aizsargāt sevi un savus klientus pret jauniem un aizvien izsmalcinātākiem kiberdraudiem. Tas ir īpaši svarīgi šodien, kad datu drošība un privātums kļūst par aizvien nozīmīgāku patērētāju un uzņēmumu prioritāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia, kas savu mobilo telefonu un pakalpojumu biznesu pārdod Microsoft par 3,79 miljardiem eiro, no ASV tehnoloģiju milža aizņemsies aptuveni 1,5 miljardus eiro, lai apmaksātu aizņēmumu, kas tika ņemts Siemens daļas izpirkšanai kopuzņēmumā Nokia Siemens Networks (NSN).

Šā gada jūlijā Nokia piekrita iegādāties Vācijas kompānijas Siemens 50% daļu kopuzņēmumā NSN. Darījuma vērtība tika aplēsta 1,7 miljardu eiro apmērā. Kompānija pēc tam tika pārsaukta par Nokia Systems and Networks. «Nokia paredzējusi izmantot šos līdzekļus, lai apmaksātu finanses, kuras tika piesaistītas NSN akciju iegādei,» pavēstījusi kompānija.

Saskaņā ar šā darījuma noteikumiem, Microsoft Nokia piešķirs konvertējamas akcijas trijos maksājumos, katru 500 miljonu eiro apmērā.

Db.lv jau vēstīja, ka Microsoft iegādājusies Nokia mobilo telefonu biznesu par 3,79 miljardiem eiro. ASV kompānija arī pavēstījusi, ka grasās iegūt Nokia patentu licenci. Paredzēts, ka darījums tiks noslēgts nākamā gada pirmajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nokia turpina izpārdot nekustamos īpašumus

Jānis Rancāns, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia par 30,5 miljoniem eiro pārdevusi divus īpašumu Oulu pilsētā. Īpašumu pārdošana ir daļa no kompānijas reorganizācijas plāna.

Nokia īpašumus iegādājusies nekustamo īpašumu kompānija Technopolis. Īpašumus veido biroju ēkas ar autostāvvietām. Saskaņā ar pārdošanas līgumu, Nokia no Technopolis nomās biroju telpas aptuveni 17,4 tūkstošu kvadrātmetru platībā, vēsta The Next Web.

Līdzīgu līgumu Nokia noslēdza aizvadītā gada decembra sākumā, kad kompānija par 170 miljoniem eiro pārdeva savu galveno biroju Espo. Arī šis darījums paredzēja, ka Nokia turpinās nomāt sev nepieciešamās telpas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju uzņēmums Nokia svētdien paziņoja par plāniem atgriezties mobilo tālruņu nozarē un prezentēja vairākus jaunos telefonus.

Kompānijas vadītājs Radživs Sūri prezentēja vairākus jaunus telefonus: Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 un nedaudz atjaunotu klasisko Nokia 3310.

Nokia tālruņi darbosies ar Android.

Nokia 6 ir lielākais tālrunis starp visiem, tas veidots no alumīnija, un būs pieejams vairākās metāliskās krāsās – vara, sudraba, zilā, kā arī matēti melnā. Tālruņa ekrāns būs 5,5 collas liels un tam ir 1080 pikseļu IPS LCD. Atmiņas lielums ir 64 GB, un to iespējams palielināt ar microSD vai 4GB RAM.

Nokia 6 galvenajai kamerai ir 16 megapikseļu sensors, bet priekšējai kamerai – 8 megapikseļi.

Pārējie modeļi ir mazāki.

Cenu diapazons Nokia 6, Nokia 5 un Nokia 3 būs sākot no attiecīgi 240, 189/199 un 145 dolāriem. Vēl būs pieejams ierobežots daudzums Arte Black versijas tālruņu, kuram ir spīdīgi melns panelis un tā cena būs, sākot no 315 dolāriem. Paredzēts, ka tālruņi tirgū būs pieejami vasarā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nokia Lumia prezentē trīs jaunus viedtālruņus; Latvijā divi būs pieejami oktobrī

Žanete Hāka, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien izstādē IFA 2014 Berlīnē Nokia prezentēja trīs jaunus Lumia viedtālruņus — Nokia Lumia 830, Nokia Lumia 730 Dual SIM un Nokia Lumia 735 ar 4G, informē kompānijas pārstāvji.

Paredzēts, ka tuvākajā laikā Latvijā būs pieejami divi no šiem viedtālruņiem – Nokia Lumia 830 un Nokia Lumia 735 ar 4G atbalstu.

Jaunais Nokia Lumia 830 aprīkota ar Windows Phone 8,1 operētājsistēmu ar Lumia Denim atjauninājumu, 1,2GHz Snapdragon četrkodolu procesoru. Nokia Lumia 830 ir 16 Gb iebūvētā atmiņa, bet, ievietojot microSD atmiņas karti to var palielināt līdz 128 Gb. Papildus ir nodrošināti arī bezmaksas 15 Gb datu uzglabāšanai OneDrive mākoņkrātuvē.

Viedtālrunis ir aprīkots ar 10 megapikseļu PureView kameru ar ZEISS optiku, Rich Recording iespēju..

Nokia Lumia 830 ir aprīkots ar 5 collu ClearBlack ekrānu, kas nodrošina kvalitatīvu tā satura nolasīšanu arī saules gaismā, un Curved Gorilla 3.0 ekrāna stikliņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināta - Microsoft pirks Nokia mobilo telefonu biznesu

Gunta Kursiša, Jānis Šķupelis, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft paziņojusi par Nokia mobilo telefonu biznesa iegādi par 3,79 miljardiem eiro, tādējādi pieliekot punktu Nokia trīs desmitgades ilgušajam mobilo telefonu «pārdošanas piedzīvojumam», vēsta Reuters.

Tāpat Microsoft pavēstījusi, ka grasās iegūt Nokia patentu licenci, kā arī iegādāties Somijas kompānijas karšu pakalpojumu. Nokia patentu iegāde Microsoft izmaksās 1,65 miljardus eiro. Tādējādi kopējais Microsoft un Nokia darījums būs 5,44 miljardu eiro apjomā, un paredzēts, ka tas tiks noslēgts 2014. gada pirmajā ceturksnī.

Par vērienīgajām izmaiņām kompānijā paziņots mazāk nekā divas nedēļas pēc tam, kad Microsoft vadītājs Stīvs Balmers (Steve Balmer) pavēstīja par došanos pensijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaules pārdotāko telefonu vidū Nokia joprojām nepārspēta

Dienas Bizness, 03.09.2013

20. 2004. gadā tika laists klajā Nokia 2650 mobilais tālrunis, kas bija viens no retajiem kompānijas mēģinājumiem atvāžamo tālruņu tirgū. Tālruni izdevies pārdot 35 miljonos eksemplāru.

Avots: Nokia

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas kompānija Nokia ilgu laiku bijis pasaules mobilo tālruņu tirgus toņa noteicējs. Nokia saknes meklējamas 19. gadsimta otrajā pusē, kad Nokijas pilsētā somu uzņēmējs un inženieris Fredriks Idestams izveidoja celulozes ražotni.

Laikam ejot un pielāgojoties dažādām ekonomiskām krīzēm, uzņēmums lielāku uzmanību sāka pievērst elektrotehnikai un mobilo sakaru izstrādei. Divdesmitā gadsimta laikā Nokia veica dažādas reorganizācijas un izmēģināja vairākas tirgus nišas, līdz orientējās uz mobilajiem tālruņiem un sakaru iekārtām.

Drīz vien Nokia kļuva par vienu no galvenajiem mobilo tālruņu tirgus spēlētājiem un īstenoja dažādas tajā iepriekš neredzētas inovācijas. Nokia tālruņi daudzus gadus bija pārdotākie pasaulē.

1992. gadā tika izlaists pirmais Nokia GSM standarta mobilā telefona modelis Nokia 1011, kurš kļuva par otru pārdotāko mobilo telefonu tajā gadā. Kopumā tika pārdoti pieci miljoni šo ierīču. Pēc dažiem gadiem sekoja Nokia tālruņu «ziedu laiki». 1998. gadā slavas laurus plūca mobilais tālrunis Nokia 6120, kuru izdevās pārdot 21 miljona eksemplāru lielā apjomā, bet nākamajā gadā Nokia pasauli iekaroja ar leģendāro Nokia 3210 modeli. Šo tālruni kompānijai izdevās pārdot 150 miljonos eksemplāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī pēc Nokia norieta Somijai aizvien ir labas pozīcijas ekonomikas izrāvienam; izaicinājums ir iemācīt uzņēmību

Divpusējām ekonomikas un biznesa attiecībām ar Latviju ir labas iestrādes, ieskaitot izglītību un tehnoloģiju sākumuzņēmumus, intervijā Dienas Biznesam saka Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens.

Pirms pārrunājam Somijas jauno valdību un ekonomikas politiku, svarīgi būtu ieskicēt pašreizējo situāciju. No negatīvās puses tā acīmredzot ir divkāršs digitālais satricinājums – digitālās tehnoloģijas vispirms negatīvi ietekmējušas jums svarīgo papīrrūpniecību, un tad jau Apple nogremdējusi jūsu ekonomikai tik svarīgo Nokia.

Daļēji jums taisnība, bet tikai daļēji. Ja raugāmies uz Somijas ekonomikas attīstību XX gadsimtā, tad pirms 100 gadiem tā bija trūcīga agrārā ekonomika, bet tagad tā ir veiksmes stāsts pēc visiem parametriem, kā tas aprakstīts daudzos globālos akadēmiskos pētījumos. Kopš 90. gadiem tas tiešām ir bijis Nokia brīnuma laikmets, kad somu kompānijas izrādījās īstajā laikā un īstajā vietā, lai kļūtu par globālajiem līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas kompānija Nokia prezentējusi jaunu viedtālruni Nokia Lumia 925, kas ir Nokia Lumia 920 pēctacis. Jaunākā ierīce aprīkota ar metāla un polikarbonāta korpusu, PureView kameras tehnoloģiju, kā arī jaunām funkcijām.

Viedtālrunis aprīkots ar jaunu kameras lēcu tehnoloģiju un jaunās paaudzes attēlveidošanas tehnoloģiju, tādējādi uzlabota fotogrāfiju un video kvalitāte, norāda Nokia. Tāpat Nokia Lumia 925 pieejama Nokia Smart Camera funkcija, kas ļauj uzņemt desmit attēlus reizē un rediģēt tos pa daļām, pēc tam kombinējot tos vienā attēlā.

Nokia Lumia 925 aprīkots ar Windows Phone 8 operētājsistēmu, 4,5 collu Amoled skārienjūtīgu displeju, 1,5 GHz divkodolu Snapdragon procesoru, 1GB operatīvo atmiņu, 16GB iekšējo atmiņu un 7GB failu uzglabāšanu bez maksas tiešsaistes krātuvē SkyDrive.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas kompānija Nokia mobilo tehnoloģiju konferencē Barselonā prezentējusi savu pirmo tālruni, kas darbojas ar Android operētājsistēmu.

Viedtālruņa cena atkarībā no telefona modeļa variē no 89 līdz 109 eiro. Nokia piedāvā modeli X, X+ un XL.

Līdz šim Nokia viedtelefoni tika darbināti ar Windows operētājsistēmu. Taču, kā vēsta BBC, Nokia paziņojums pāriet uz Android operētājsistēmas izmantošanu bija jau paredzams, neņemot vērā to, ka Microsoft 2013. gada beigās paziņoja par Nokia mobilo tehnoloģiju iegādes plāniem.

Nokia X modelim ir četru collu (10,2 centimetru) ekrāns, 512 megabaitu (MB) operatīvā (RAM) atmiņa un trīs megapikseļu kamera. Savukārt X+ modeļa viedtālrunim ir 768 MB operatīvā atmiņa un 4 gigabaitu (GB) MicroSD karte. Tikmēr XL modelim ir četru collu ekrāns, divu megapikseļu kamera telefona priekšpusē un piecu megapikseļu kamera ierīces aizmugurē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft plāno vērienīgāko darbinieku atlaišanu piecu gadu laikā

Žanete Hāka, 15.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmums Microsoft Corp plāno atlaist lielāko skaitu darbinieku pēdējo piecu gadu laikā, integrējot pirms neilga laika iegādāto Nokia mobilo telefonu ražošanas biznesu, raksta Bloomberg.

Pagaidām pats uzņēmums šo informāciju nekomentē, un paredzams, ka kompānija par to paziņos šonedēļ. Darbinieki tiks atlaisti gan Nokia, gan tajās Microsoft daļās, kuras pārklājas ar Nokia biznesu, kā arī mārketingā un inženieru nodaļā. Visdrīzāk, tiks atlaists lielākais darbinieku skaits kopš 2009. gada, kad darbu zaudēja 5800 cilvēku vai pat pārspēs to. Tā bija lielākā darbinieku atlaišana uzņēmuma vēsturē.

Pēc tam, kad Microsoft iegādājās Nokia, darbinieku skaits uzņēmumā sasniedzis 127 tūkstošus, kas ir ievērojami vairāk nekā konkurentiem Apple un Google.

Db.lv jau rakstīja, ka 25.aprīlī Microsoft paziņoja, ka Nokia ierīču un pakalpojumu biznesa iegādes process ir noslēdzies. Iegādi ir apstiprinājuši Nokia akcionāri un atļauju devušas atbildīgās publiskā sektora organizācijas dažādās pasaules valstīs. Iegādes procesa noslēgšana iezīmējot pirmo soli abu uzņēmumu apvienošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nokia akcijas cena uzlec par 40%

Žanete Hāka, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Microsoft paziņojuma par Nokia mobilo telefonu biznesa iegādi Nokia akcijas cena pieauga par vairāk nekā 40%.

Tādējādi tas ir straujākais uzņēmuma akcijas cenas vienas dienas kāpums vēsturē, un tā pieauga līdz augstākajam līmenim kopš pērnā gada februāra.

Jāpiebilst, ka pēc paziņojuma par darījumu vairākas bankas mainījušas savu Nokia akcijas rekomendāciju no pārdot uz turēt.

Db.lv jau rakstīja, ka Microsoft iegādāsies Nokia mobilo telefonu biznesu par 3,79 miljardiem eiro, tādējādi pieliekot punktu Nokia trīs desmitgades ilgušajam mobilo telefonu «pārdošanas piedzīvojumam», vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia prezentējusi jaunākos Windows Phone 8 viedtālruņus – Nokia Lumia 920 un Nokia Lumia 820. Jaunas ierīces demonstrējusi arī Motorola. Abas kompānijas cer, ka tām izdosies «nokost» gabalu no viedtālruņu tirgus, tomēr pagaidām investoru reakcija bijusi rezervēta.

Viedtālrunis Nokia Lumia 920 aprīkots ar 4,5 collu displeju, 1,5 GHz divkodolu procesoru, 8,7 megapikseļu aizmugurējo kameru, kas, izmantojot floating lens tehnoloģiju, bez zibspuldzes spēj uztvert piecas reizes vairāk gaismas. Tāpat viedtālrunis aprīkots ar 1 GB RAM un 32 GB iebūvēto atmiņu, kā arī var izmantot 7GB bezmaksas failu glabātavu tiešsaistes krātuvē SkyDrive.

Savukārt Nokia Lumina 820 aprīkots ar 4,2 collu displeju, 1,5 GHz divkodolu procesoru, 8 megapikseļu aizmugurējo kameru, 1 GB RAM, 8 GB iebūvēto atmiņu un var izmantot 7GB bezmaksas failu glabātavu tiešsaistes krātuvē SkyDrive. Abi Nokia viedtālruņi atbalsta arī bezvadu uzlādes tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Somiju sanikno Nokia 18,8 miljonu kompensācija bijušajam izpilddirektoram

Jānis Rancāns, 25.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia atzinusi, ka pieļāvusi kļūdu bijušajam izpilddirektoram Stīvenam Elopam izmaksājot 18,8 miljonus eiro lielu kompensāciju.

Iespaidīgā summa S. Elopam pienākas saskaņā ar līgumu, kas noteica, ka viņš saņems kompensāciju darba zaudēšanas gadījumā. Kā zināms, nesen ASV kompānija Microsoft iegādājās Nokia tālruņu biznesu. S. Elopam izmaksātā iespaidīgā kompensācija izraisījusi plašu sašutumu Somijā, kuras iedzīvotājus jau tā apbēdinājis tehnoloģiju veiksmes stāsta gals.

Situāciju mēģinājis glābt Nokia priekšsēdētājs Risto Sīlasmā (Risto Siilasmaa), norādot, ka ar S. Elopu noslēgtajā līgumā bijuši tādi paši nosacījumi, kā citiem Nokia kādreiz noalgotajiem izpilddirektoriem. R. Sīlasmā gan bija spiests atzīt, ka kanādietim izmaksātā summa ir par 14,6 miljoniem eiro lielāka nekā kompensācija, kuru saņēma iepriekšējais Nokia izpilddirektors Olio Peka Kalasvuo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Cerībā atgriezties pie peļņas, Nokia pārdod lietotņu izstrādes vienību

Gunta Kursiša, 09.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas mobilo tālruņu ražotāja Nokia piekritusi pārdot tās atlikušo daļu programmatūras izstrādes apakšvienībā Qt, citējot kompānijas pausto, vēsta The Wall Street Journal.

Kompānijas Nokia lietojumprogrammu izstrādes vienība tiks pārdota Somijas informācijas tehnoloģiju uzņēmumam Digia Oyj, tomēr darījuma summa netiek atklāta.

Šīs vienības pārdošana vēlreiz apliecina, ka Somijas mobilo tālruņu ražotājs turpina atbrīvoties no aktīviem, cerībā atgriezties pie peļņas. Pēdējā laikā Nokia, kas šogad zaudējusi pasaules lielākā tālruņu ražotāja statusu, realizējusi vairākus taupības un pārstrukturēšanas pasākumus, turklāt arī nākotnē kompānijā paredzētas vairākas izmaiņas.

Jau rakstīts, ka mobilo tālruņu ražotājs Nokia lēmis par savas pēdējās rūpnīcas, kas atrodas pilsētā Salo, slēgšanu. Tādējādi ierīču montāža tiks pilnībā pārcelta uz Āziju. Šāds lēmums saistīts ar «tirgus situācijas uzlabošanu», iepriekš norādīja kompānijas paziņojumā. Somijā gan saglabāsies Nokia galvenais birojs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas uzņēmums Rovio Entertainment Ltd., slaveno Angry Birds spēļu veidotājs, paziņojis, ka likvidēs līdz pat 130 darbavietām, kas atbilst apmēram 16% no darbaspēka, ziņo The Wall Street Journal.

«Mēs veidojām savu komandu, pieņemot, ka notiks straujāka izaugsme nekā ir noticis īstenībā,» atzinusi pati kompānija.

Spēļu veidotājs norādījis, ka vislielāko izaugsmi turpmāk redz tieši spēlēs un patēriņa produktos, nevis citās nišās, kurās tas centies ielauzties.

Rovio un Angry Birds spēļu sērijai «spārnus apgriezusi» spēcīgā konkurence ar tādiem spēļu izstrādātājiem kā Supercell (Clash of Clans, Hay Day, and Boom Beach) un King Digital Entertainment (Candy Crush Saga).

Komentāri

Pievienot komentāru