Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējo teju 50 kontu vietā Latvijā no 2021. gada būs vienotais nodokļu konts, turklāt nodokļu maksājumi tajā būs jāveic līdz katra mēneša 23. datumam.

To paredz Saeimas galīgajā lasījumā akceptētie grozījumi vairākos nodokļu likumos. Paredzēts, ka nodokļu maksātājs vienotajā nodokļu kontā iemaksās iedzīvotāju un uzņēmumu ienākuma nodokļus, pievienotās vērtības, akcīzes, dabas resursu, izložu un azartspēļu, mikrouzņēmumu, elektroenerģijas un subsidētās elektroenerģijas nodokļus, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, patentmaksu, maksājumus par valsts kapitāla izmantošanu, uzņēmējdarbības riska nodevu un arī muitas maksājumus. Uzņēmēji par vienotu nodokļu kontu Latvijā runājuši jau daudzus gadus, kopš tāds tika ieviests Igaunijā, tomēr iepriekš līdz reāliem darbiem tāda ieviešanai dažādu iemeslu dēļ netika nonākts.

Uzņēmējiem bieži vien bijis jautājums, kāpēc Igaunija var, bet Latvija nē. DB aptaujātie eksperti un uzņēmēji gan iepriekš, gan nule kā uzsver, ka vienotu kontu sistēmas ieviešana ir pozitīvs solis un atvieglos uzņēmumu dzīvi. Latvijas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle un grāmatvedības pakalpojumu sniedzēja SIA Numeri līdzīpašniece Lilita Beķere pozitīvi vērtē parlamenta lēmumu ievest vienoto nodokļu kontu Latvijā. «Par vienotā nodokļu konta ieviešanu Latvijā ir runāts daudzus gadus, un šodien noslēdzas 2017. gadā sāktais nodokļu likumu grozījumu akceptēšanas ceļš, bet līdz idejas iedarbināšanai vēl būs jāpagaida,» tā L. Beķere. Viņa atzīst, ka vienotais nodokļu konts atvieglos dzīvi visiem - gan uzņēmējiem, gan grāmatvežiem, gan arī valstij.

Redz ieguvumus

«Būs pagājis gana ilgs laiks no tā brīža, kad šo vienotā nodokļu konta ideju sāka ietvert normatīvajos aktos, un vēl būs krietns laiks, līdz to varēs sākt izmantot,» norāda LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa. Viņa atgādina, ka ieviešanas garais termiņš ir saistīts ar sistēmu maiņu nodokļu administrācijā. «49 nodokļu kontu vietā viens konts ir labs risinājums, jo vienkāršāka procedūra, mazāk kļūdainu maksājumu, mazākas pārskaitījumu izmaksas, mazāks administratīvais slogs,» tā E. Rītiņa.

Visu rakstu lasiet 24. maija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru