Jaunākais izdevums

Tetrapakas ir vērtīgs izejmateriāls, un mēs protam no tām izgatavot kompozītmateriālus, apgalvo dizainers un izgudrotājs Raimonds Cīrulis.

«Ar kompozītmateriāliem nodarbojos 15 gadus,» saka dizainers Raimonds Cīrulis. Beidzamajos gados publisku ievērību viņš ieguvis ar mēbelēm Maffam Freefor, kas tiek izgatavotas no bazalta un citu dabīgo šķiedru maisījuma, kuru kopā saista ekosveķi. Arī citi dizainera darbi ir orientēti uz ilgtspējīgu un zaļu domāšanu. Līdztekus tradicionālam dizainera darbam R.Cīrulis eksperimentē ar kompozītmateriāliem. «Skatos uz atkritumiem, pat pēdējiem mēsliem, - ko vēl no tiem var uztaisīt? Esmu veidojis no visa kā, sākot ar koka skaidām un beidzot ar veciem džinsiem. Var uztaisīt gandrīz no jebkā. Visa matērija ir no vieniem pamatelementiem,» postulē dizainers.

Viņa kā izgudrotāja intereses skar biopolimērus, produktu un ražošanas procesu attīstību, jaunu materiālu izstrādi, arī alternatīvo enerģiju. Kompozītmateriālu paņēmienu meklējumos viņš iedziļinājies arī kvantu fizikā un ķīmijā. «Dizaineriem piemīt spēja redzēt telpiski. Ķīmiķis nesaprot fiziķi un otrādi, bet dizainers saprot abus divus. Tā ir sintēze,» uzskata R. Cīrulis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī uz 3. jūniju Valmieras pusē, pie Sietiņieža izcēlās postošs ugunsgrēks, kurš pelnos pārvērta mākslinieka, dizainera Raimonda Cīruļa darbus un iekrātos instrumentus, tehniku. Raimonda darbnīca aizdegās elektrības instalācijas kļūmes dēļ, teikts medijiem izplatītājā informācijā.

Uguns liesmas nebija apturamas, tās sakarsēja pat tuvumā esošos akas grodus, elektrības stabus un diemžēl Raimondam kopā ar tuvējo māju iemītniekiem atlika vien noskatīties kā uguns paņem visu, kas līdz šim ir darīts un iekrāts.

Mākslinieks un dizainers R. Cīrulis savu darbu veltījis inovatīvu un praktiski pielietojamu materiālu radīšanai. R. Cīrulis ir pirmais cilvēks pasaulē, kuram izdevies no vulkāniskā ieža – bazalta veidot šķiedras, kas pielietojamas mēbeļu ražošanā. Tikko pabeigts darbs pie ekonomiski izdevīgas automašīnu riepu pārstrādes tehnoloģijas un lai cik liktenīgi neizklausītos – dažas dienas pirms postošās nelaimes – Raimonds pabeidza darbu pie uguns izturīga kokmateriālu pārklājuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvijas eksportspēja

Eksotiska šķiedra Latvijas dizainā

Anda Asere, 21.10.2013

«Līdz šim ir pierādījies, ka vislielākā interese par mūsu produktiem ir ASV. Mums tur kopā ar vietējo sadarbības partneri ir noliktava, tuvākā gada laikā ir mērķis aizbraukt uz izstādi ASV,» saka Gatis Silenieks, SIA Maffam Freeform projektu vadītājs.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maffam Freeform krēsli līdz šim vairāk izmantoti relaksācijai un atpūtai, bet uzņēmuma mērķis ir «iekarot» kafejnīcas un restorānus

«Izpētām klientu vēlmes un pielāgojam piedāvājumu segmentam,» stāsta Gatis Silenieks, SIA Maffam Freeform projektu vadītājs. Visu uzņēmuma radīto krēslu ideju autors ir mākslinieks Raimonds Cīrulis, bet rada šos brīnumus trīs meistari.

Uzņēmuma ražotie krēsli izceļas ne vien ar dizainu, bet arī ar to izgatavošanai izmantoto materiālu – tie veidoti no bazalta šķiedras. Sākotnēji tas ir vulkānisks akmens, kas iegūts Krievijā. To kausē augstā temperatūrā un iegūst šķiedru, kas satīta spolēs un atgāgina matus. Ražošanas procesā tos apstrādā ar sveķiem, izveidojot pārklājumu, kas mēbeles pasargā no laika apstākļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā sadodas rokās, lai ātri izstrādātu risinājumus cīņai ar Covid-19

Lelde Petrāne, 20.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš otrdienas tiešsaistes vidē darbojās pirmais pilnībā virtuālais hakatons "HackForce", kura mērķis bija meklēt risinājumus koronavīrusa krīzes radītajiem izaicinājumiem. Finālā piedalījās 28 komandas, bet par labāko atzina "Face Shied".

Līdz hakatona noslēgumam tajā aktīvi darbojās 28 komandas, bet kopumā projektam dažādās lomās pieslēdzās vairāk nekā 800 cilvēki no 25 dažādām pasaules valstīm. Projektu autori ar mentoru palīdzību izstrādāja idejas un risinājumus koronavīrusa krīzes mazināšanai, un prezentēja izstrādātos prototipus publiski tiešsaistes vidē.

Projekti tika izstrādāti četrās būtiskākajās nozarēs, kurām šobrīd nepieciešama palīdzība un ātri integrējami risinājumi - medicīna un veselības aprūpe, koronavīrusa krīzes risinājumi, izglītība, kā arī ekonomika un uzņēmējdarbības atbalsta projekti.

Pirmo vietu un 10 000 eiro turpmākai projekta izstrādei ieguva "Face Shied", par otro veiksmīgāko ideju tika atzīta "Emergency Ventilator" un tā ieguva 7000 eiro lielu sākuma kapitālu, 3. vietu un 5000 eiro saņēma "Exonicus", 4. vietu un 1500 eiro idejas attīstībai ieguva "Flipful", bet 5. vieta un 1500 eiro naudas balva tika piešķirta "Stay Home" ("Paliec Mājās").

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) Zaļais kurss izdarīs spiedienu uz liellopu gaļas tirgu, tajā skaitā pārvadājumiem, norāda biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

Pērn decembrī Eiropas Parlamentā (EP) atbalstīts priekšlikums grozījumiem dzīvnieku pārvadāšanas noteikumos, kas paredz, ka teļus līdz mēneša vecumam pārvadāt nedrīkstēs, bet pēc tam pārvadāšanas ilgums nedrīkstēs pārsniegt divas stundas. Tāpat tiks aizliegts pārvadāt dzīvniekus, kas ir pēdējā grūsnības trimestrī, bet kaušanai paredzētie mājdzīvnieki būs jāpārved astoņu stundu laikā.

Saskaņā ar EP publiskoto informāciju, EP deputāti 2.decembrī ar 557 balsīm par, 55 pret un 78 atturoties pieņēma ieteikumu, kurā aicina Eiropas Komisiju (EK) un ES dalībvalstis pastiprināt centienus nodrošināt dzīvnieku labturību pārvadāšanas laikā, atjaunināt ES noteikumus un atbildību par dzīvnieku labturību, kā arī norādīt atbildību par šo jautājumu attiecīgā ES komisāra amata nosaukumā.

Komentāri

Pievienot komentāru