Lauksaimniecība

Tiesa atzīst dāņu uzņēmēju par vainīgu nelikumīgā Latvijas lauku smidzināšanā

Sandra Dieziņa, 14.08.2012

Jaunākais izdevums

Valmieras rajona tiesa daļēji apmierināja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) prasību pret SIA Jaunbāģi, to atzistot par vainīgu zaudējumu radīšanā un piespriežot kompensēt lielāko daļu no biškopjiem radītajiem zaudējumiem.

«Esam apmierināti ar tiesas lēmumu. Latvijas likumdošana ir jāievēro ne tikai Latvijas pilsoņiem, bet arī ārvalstniekiem, kuri šeit saimnieko. Pārkāpjot likumu ir jāsaņem sods un vainīgajam jākompensē cietušas puses zaudējumi. Ceru, ka nākotnē tādi gadījumi vairs neatkārtosies. Latvijas Biškopības biedrība aicina lauksaimniekus un biškopjus uz sadarbību, un lūdz smidzināt laukus ievērojot likuma normas. Mums visiem kopā ir jārūpējas par tīru Latvijas vidi,» norāda Armands Krauze, LBB valdes priekšsēdētājs. LBB tiesas spriedumu nepārsūdzēs. Pilns tiesas spriedums būs pieejams 28. augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Biškopji lūgs Dānijas vēstniekam palīdzību lietā par bišu indēšanu

Sandra Dieziņa, 22.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biškopības biedrība (LBB) piektdien dosies vizītē pie Dānijas vēstnieka Latvijā, lai uzzinātu par iespējām paātrināt izlīgumu ar Dānijas pilsonim piederošu uzņēmumu, pret kuru Latvijas Biškopības biedrība ir iesniegusi prasību tiesā.

Biedrība plāno lūgt vēstniecību palīdzēt apzināt un informēt Dānijas izcelsmes lauksaimniekus par Latvijas likumdošanas prasībām attiecībā uz vides aizsardzību, lai nākotnē šādi gadījumi neatkārtotos.

Dāņu uzņēmējs Jacobsen John, kura uzņēmuma SIA Jaunbāģi nelikumīgas darbības rezultātā pagājušā gadā cieta gandrīz četrsimt bišu saimes, joprojām vilcinās un nesniedz savu piedāvājumu zaudējumu segšanai cietušajiem biškopjiem, kaut arī sākotnēji tiesā uzņēmēja pārstāvis solīja līdz 29. februārim to izdarīt. Ņemot vērā, ka likumdošanu ir pārkāpis Dānijas pilsonim piederošs uzņēmums, LBB ir nolēmusi lūgt palīdzību Dānijas vēstniecībai Latvijā, lai noskaidrotu par iespējām paātrināt zaudējumu segšanu biškopjiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lielākajiem ražotājiem peļņas apjoms mazāks

dace, Skreija, Edžus Janvars, Sandra Dieziņa, 12.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieki, augot apgrozījumam, nespēj nopelnīt vairāk.

Lielākie lauksaimniecības uzņēmumi 2011. gadā apgrozījuši 147,0 milj. Ls, kas ir par 9% vairāk nekā gadu iepriekš. Par 13% palielinājies arī TOP 100 slieksnis, sasniedzot 667,9 tūkst. Ls. Savukārt kā negatīva tendence jāmin peļņas bilances (peļņa mīnus zaudējumi) sarukums. 2010. gadā TOP 100 lauksaimnieki nopelnīja (atskaitot zaudējumus) 21,4 milj. Ls, savukārt pērn apmēram par trešdaļu mazāk − 15,3 milj. Ls. Līdzvērtīgi sarukusi arī saraksta vidējā rentabilitāte − no 18% līdz 13%.

«Kopējie ienākumi pērn lauksaimniecības nozarē bijuši 304 milj. Ls, par 1 milj. Ls pārsniedzot pirmskrīzes – 2007. gada līmeni. 2011. gadā strauji palielinājusies lauksaimniecības produktu eksporta vērtība līdz 1,1 mljrd. Ls, kas ir par 18% vairāk nekā 2010. gadā, un augstākais rādītājs kopš 2000. gada. No vienas puses, eksportējam izejvielas – galvenokārt pienu, graudus un rapsi, dzīvus lopus, no otras puses, tieši šī eksportspēja ļauj nozarei attīstīties sarūkoša iekšējā tirgus apstākļos,» secina Dr.oec., profesore, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātes dekāne Irina Pilvere.

Komentāri

Pievienot komentāru