Nekustamais īpašums

Tiesājas ar Krasovickiem par neveiksmīgu villas Marta iegādi

Lato Lapsa, pietiek.com, speciāli Dienai, 20.01.2022

Jaunākais izdevums

ASV pilsonis vērsies tiesā saistībā ar slavenās Jūrmalas villas Marta neveiksmīgu iegādi, vēsta laikraksts Diena.

"Noteikts aizliegums nekustamo īpašumu atsavināt, dāvināt, sadalīt un apgrūtināt ar lietu vai saistību tiesībām," – šāds liegums ar Rīgas rajona tiesas lēmumu ir uzlikts bijušo Parex bankas īpašnieku ģimenei piederošajai slavenajai villai Marta un saistītajiem īpašumiem.

Iemesls – ASV pilsoņa vēršanās tiesā, pieprasot īpašuma pārdevējiem – odiozās Krasovicku ģimenes jaunajai paaudzei pildīt uzņemtās saistības.

Par 40 miljoniem nepārdeva, par 15 miljoniem arī ne

2009. gadā laikrakstā Dienas Bizness publicētajā Latvijas 25 visdārgāko privātmāju un dzīvokļu sarakstā Viktora Krasovicka ģimenei piederošā villa Marta ierindojās otrajā vietā - uzreiz aiz otra Parex bankas līdzīpašnieka Valērija Kargina toreiz turpat Jūrmalā svaigi uzbūvētās villas Adlera.

Toreiz, pirms 12 gadiem eksperti villas Marta vērtību lēsa uz iespaidīgiem 40 miljoniem eiro, un Dienas Biznesa sarakstā īpašums tika aprakstīts šādi: "Parex bankas akcionāra Viktora Krasovicka meitas saņemtā kāzu dāvana – aptuveni divi hektāri zemes Bulduru un Vidus prospektā, perfekti atjaunotā vēsturiskā villa Marta, kas iespiesta starp Meinharda fon Gerkāna projektētām ēkām – viesu namu, tenisa halli utml. Vērtētāji norāda, ka šī īpašuma zemes cena vien ir vismaz 10 miljoni eiro, bet ēku kvadrātmetrs varētu maksāt 6-7 tūkstošus eiro."

Villa Marta 90. gados tika pārbūvēta nevis kā investīciju vai īslaicīgas uzturēšanās miteklis, bet gan kā Krasovicku ģimenes māja, kuras statusā nekas nemainījās arī pēc neafišētās baņķiera šķiršanās. Jaunā korpusa projektēšanai tika piesaistīts pazīstamais vācu arhitekts Meinhards fon Gerkāns, savukārt darbus veica Vincents grupa.

Laikiem ejot, iznīka ne tikai Parex banka, bet arī villas Marta aplēstā iespaidīgā vērtība, - 2016. gada sākumā villa Marta tika publiski izlikta pārdošanā, un toreiz, pirms vairāk nekā pieciem gadiem kā vēlamā cena jau bija norādīti "tikai" 15 miljoni eiro.

Kā rādīja sludinājums Sotheby's International Realty mājas lapā, interesentiem tika piedāvāta "izcila rezidence villa Marta Jūrmalas kūrortpilsētā" ar sešām guļamistabām 25 692 kvadrātpēdu (2387 kvadrātmetru) platībā un ar 2,502 akru (10 152 kvadrātmetru) zemesgabalu. Pārdošanā bija izlikta ne tikai vēsturiskā un atjaunotā ēka, bet viss lielākoties deviņdesmitajos gados būvētais viss ēku komplekss - kā minēts pārdošanas prezentācijā, "mūsdienīga rezidence, izsmalcināta divstāvu ēka, SPA komplekss un slēgti tenisa korti".

Pārdošanas prezentācija apliecināja, ka par 15 miljoniem eiro pārdots tiek viss būvju un zemesgabalu komplekss, kas atrodas arī Bulduru prospektā 14 un 18, kā arī Vidus ielā 17. Taču eksperti toreiz lēsa, ka cena varētu būt ap 20-30 miljoniem eiro, tikai jautājums, vai kāds par šādu cenu ir gatavs pirkt, - un tā neviens arī nenopirka.

Nepabeigtais darījums un vēršanās tiesā

Šogad, piecus gadus vēlāk īpašums jau tika piedāvāts par vēl divarpus reizes zemāku cenu – sešiem miljoniem eiro, un tagad pircējs patiešām bija parādījies. Taču villa Marta "līdz galam" nav pārdota vēl joprojām, un nu par darījumu nāksies lemt tiesai, kura jau spērusi pirmo soli, visiem villas kompleksa īpašumiem uzliekot aizliegumu tos atsavināt, dāvināt, sadalīt un apgrūtināt ar lietu vai saistību tiesībām.

Dienai ir zināms, ka ar prasību Rīgas rajona tiesā ir vērsies ASV pilsonis Aleksandrs Šustorovičs. Saistībā ar viņa iecerēto villas Marta īpašumu kompleksa iegādi ar abiem V. Krasovicka bērniem – Aleksandru un Georgiju Krasovickiem jau šā gada janvārī parakstīts nodomu protokols, kam sekojusi pirkuma līguma parakstīšana aprīļa sākumā un tā grozīšana maijā, nosakot, ka īpašumus iegādāsies Latvijā reģistrēta SIA Villa Marta Jūrmala.

Šā gada jūnijā bijusi paredzēta galīgo dokumentu, tostarp darījuma konta līguma parakstīšana, taču pēdējā mirklī Krasovicku ģimenes pārstāvji sākuši iebilst pret kādu līgumu nosacījumu un uz parakstīšanu vienkārši nav ieradušies, kaut jau bija pat saņēmuši drošības naudu ceturtdaļmiljona eiro apmērā. Nākamajos mēnešos ir sekojis intensīvs abu pušu juristu darbs, un potenciālais pircējs piekritis pat pārdevēju vēlmei, lai hipotēka uz pārdodamajiem īpašumiem tiktu uzlikta par labu darījumā iesaistītajai bankai, nevis pircējam.

Taču arī ar to Krasovicku ģimenes pārstāvjiem nav bijis diezgan, viņi izvirzījuši aizvien jaunas un jaunas prasības, tā faktiski liekot šķēršļus darījuma konta atvēršanai un attiecīgi pirkuma maksas ieskaitīšanai darījuma kontā.

Pārdevējiem negribas ne zaudēt miljonu, ne atdot drošības naudu

Dienai ir zināms, ka Krasovicku ģimenes pārstāvju minstināšanās varētu būt saistīta ar faktu, ka viņi varētu zaudēt miljonu eiro no kopējās darījuma summas – sešiem miljoniem eiro, ja viņiem neizdotos vienoties ar Jūrmalas pašvaldību par zemesgabalu, uz kura atrodas daļa no villas īpašumiem.

Kā redzams no zemesgrāmatas datiem, papildus tam vēl nesen īpašumiem bijuši arī citi apgrūtinājumi – piemēram, abu īpašnieku mātei Ņinai Kondratjevai ir bijušas nostiprinātas nomas tiesības uz 49 gadiem, savukārt A. Krasovickai nomas tiesības bijušas nostiprinātas uz oficiāli G. Krasovickim piederošo īpašumu. Taču šie apgrūtinājumi tagad atcelti.

Rīgas rajona tiesai tagad būs jālemj, vai atzīt 1966. gadā dzimušā A. Šustoroviča īpašumtiesības gan uz visiem villas Marta īpašumiem, gan arī uz tajos esošo kustamo mantu, kas tāpat pārdota un par kuru pašlaik nav zināms – vai tā vēl joprojām atrodas villas objektos.

Neviena no strīdus pusēm pašlaik nav vēlējusies publiski skaidrot notikušo, taču Dienai ir zināms, ka Krasovicku ģimenes pārstāvju arguments tiesvedībā ir – pircējs, kurš vairāku mēnešu laikā tā arī nav varējis panākt visu dokumentu parakstīšanu, gluži vienkārši esot rīkojies pārsteidzīgi.

Tiesa, arī pārdevēji, kā zināms Dienai, ir atzinuši, ka tiešām ir bijusi vienošanās kopējo pirkuma summu samazināt par miljonu eiro, ja zemesgrāmatā nebūs nostiprinātas A. Krasovickas īpašumtiesības uz pašreizējo pašvaldības nekustamo īpašumu 3.līnijā 2110 vai ja tas nebūs viņai iznomāts uz vismaz 25 gadiem. Savukārt pārmetumi, ka Krasovicku ģimenes pārstāvji neatdod saņemto drošības naudu, esot vienkārši aizskaroši.

"Kā liecina pārdevēju līdzšinējā rīcība, pārdevēja puse vienkārši nerespektē noslēgtā pirkuma līguma noteikumus, kad uzskata tos sev par nelabvēlīgiem. Tādēļ pircējs bija spiests atzīt, ka nav citu iespēju panākt noslēgtā darījuma izpildi, kā vien ar tiesas starpniecību. Pircējs kā ārvalsts – ASV pilsonis cer, ka Latvijas tiesību sistēma šajā lietā demonstrēs objektīvu un profesinālu pieeju, pasargājot viņa likumīgās intereses no jebkādas negodprātīgas rīcības," Dienai situāciju lakoniski vērtē pircēja pārstāvis – zvērināts advokāts Romāns Žeglovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa 21.septembrī rakstveida procesā skatīs blakus sūdzību par Rīgas rajona tiesas Jūrmalā tiesneša procesuālu lēmumu strīdā par Jūrmalas īpašumu "Villa Marta", kas tiek uzskatīta par vienu no vērtīgākajām privātmājām Latvijā.

Rīgas apgabaltiesa rakstveida procesā skatīs blakus sūdzību par pirmās instances tiesas tiesneša 17.jūnija procesuālu lēmumu, ar kuru prasības pieteikuma grozījumi atstāti bez virzības saistībā ar valsts nodevu.

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesa Jūrmalā 21.janvārī atcēla prasības nodrošinājumu strīdā par Jūrmalas īpašumu "Villa Marta".

Prasība tika skatīta pēc bijušā "Parex bankas" līdzīpašnieka Viktora Krasovicka ģimenes lūguma.

Tiesājas ar Krasovickiem par neveiksmīgu villas Marta iegādi 

ASV pilsonis vērsies tiesā saistībā ar slavenās Jūrmalas villas Marta neveiksmīgu iegādi,...

Tiesa pērn 7.oktobrī šajā lietā piemēroja prasības nodrošinājumu, ierakstot Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatā aizlieguma atzīmi Krasovickiem piederošo "Villu Marta" atsavināt un apgrūtināt ar lietu vai saistību tiesībām. Savukārt Krasovicku ģimene vēlējās panākt šī prasības nodrošinājuma atcelšanu.

Prasības nodrošinājums tika piemērots tiesvedībā starp Krasovickiem un turīgu Krievijas izcelsmes uzņēmēju, ASV pilsoni Aleksandru Šustoroviču. Par klasiskās mūzikas oligarhu nereti dēvētais Šustorovičs prasību tiesā pret Krasovicka meitu Aleksandru un dēlu Georgiju iesniedzis pērn 28.septembrī. Tiesa lūgta atzīt un nostiprināt zemesgrāmatā Šusteroviča īpašuma tiesības uz vairāk nekā hektāru lielo zemesgabalu un vairāk nekā 2400 kvadrātmetrus plašajām ēkām, kas atrodas Bulduru prospektā 14, 16, 18 un Vidus prospektā 17, un nodot šo īpašumu ar tajā esošo kustamo mantu viņa lietošanā un valdījumā.

Nekustamo īpašumu kompānijas "Latvia Sotheby’s International Realty" vadītāja Ilze Mazurenko atzina, ka uzņēmums bija "Villa Marta" pārdošanas darījuma starpnieks. Īpašums Šustorovičam ticis pārdots par sešiem miljoniem eiro. Pirkuma līgums noslēgts jau 2021.gada aprīlī, taču nesot līdz galam izpildīts, jo pēdējā brīdī pārdevēji nolēmuši mainīt līguma nosacījumus, bet pircējs tam nepiekrita.

"No aprīļa līdz rudenim centāmies panākt vienošanos starp pircēju un pārdevēju, taču tas neizdevās, un rudenī pircējs vērsās tiesā," paskaidroja Mazurenko.

Tāpat tiesa pēc Šustoroviča lūguma apķīlājusi Aleksandrai Krasovickai piederošu kustamo mantu - mājas kinozāles aprīkojumu, televizoru, instalāciju "Perpetum Mobile", tenisa treniņa mašīnu "SUN", ādas mēbeļu komplektu, bērnu mēbeļu komplektu, televizoru "Bang Olufsen", trenažieru komplektu, vasaras mēbeļu komplektu, seifu, guļamistabas mēbeļu komplektu, dizaineru lustru komplektu, ēdamistabas mēbeļu komplektu, ādas mēbeļu komplektu kabinetā, vilnas un zīda paklāju komplektu, kolekcijas tekstilu, dārza šūpuļkrēslu, viesistabas mēbeļu komplektu, kinozāles ādas mēbeļu komplektu, kā arī traukus un citas mēbeles, kas atrodas "Villā Marta". Šī kustamā manta esot pārdota kopā ar īpašumu, bet patlaban neesot zināms, vai tā vēl joprojām atrodas villā.

Lieta pēc būtības būs jāvērtē pirmās instances tiesai.

"Villa Marta" būvēta 1928.gadā, bet 1997. un 1998.gadā pēc pasaulē pazīstamā Latvijā dzimušā baltvācu izcelsmes arhitekta Meinharda fon Gerkāna projekta tai blakus tika uzbūvētas viesu nama piebūves, tenisa halle u.c. Pēc pārbūves "Villa Marta" tika uzdāvināta Krasovicku meitai Aleksandrai, kura aizvien ir tās īpašniece. Vienīgi kā kompleksā esošās tenisa halles īpašnieks reģistrēts Georgijs Krasovickis, liecina zemesgrāmatas informācija.

Kopējo īpašumu veido zemesgabals 10 125 kvadrātmetru platībā un ēka 2412 kvadrātmetru platībā. Eksperti 2009.gadā laikrakstam "Dienas Bizness" villas vērtību lēsa ap 40 miljoniem eiro, savukārt 2016.gadā "Villa Marta" bija izlikta pārdošanā par 15 miljoniem eiro.

Jautāta, kāpēc nedaudz vairāk nekā desmit gadu laikā "Villa Marta" vērtība samazinājusies no 40 līdz sešiem miljoniem eiro, darījumā iesaistītā Mazurenko norādīja uz vairākiem iemesliem. Pirmkārt, šādiem īpašumiem ir ļoti maz potenciālo pircēju, turklāt klienti no NVS valstīm ir gandrīz izsīkuši. Otrkārt, šis ir liels īpašums, kura uzturēšana ir ļoti dārga, bet, treškārt, vairāku gadu garumā nav notikuši darījumi par tik lielu summu, tāpēc "Villas Marta" pārdošanas darījumu nav bijis iespējas salīdzināt ar kādu līdzvērtīgu.

Ceturtkārt, kā norādīja Mazurenko, īpašums ir būvēts jau vairāk nekā pirms 20 gadiem, tāpēc ir daļēji nolietojies. Mazurenko sacīja, ka viens no pirkuma līguma nosacījumiem bijusi tehniskā ekspertīze ēkām, taču to nav izdevies veikt.

Viņa nevēlējās detalizēti skaidrot, ko tieši pārdevēji gribējuši mainīt jau pēc līguma noslēgšanas, vien atklāja, ka tā bijusi norēķinu kārtība un citi būtiski nosacījumi. Tāpat pārdevējiem tā arī neizdevās ar Jūrmalas pašvaldību noslēgt nomas līgumu par ielas - 3.līnijas - posmu, kas iet cauri īpašumam. Par šī ielas posma faktisko iekļaušanu Krasovicku īpašumā gadiem noritējusi tiesvedība.

Šustorovičs dzimis 1966.gadā toreizējā PSRS un vēl pusaudža gados kopā ar vecākiem emigrējis uz ASV, kur beidzis Hārvarda Universitāti.

Pateicoties sava tēva, PSRS Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekļa, sakariem, 1988.gadā viņš izveidoja Savienoto Valstu un Padomju Savienības kopuzņēmumu "International Academic Publishing", kas ieguva tiesības publicēt ārzemēs Krievijas Zinātņu akadēmijas izdotos darbus. Ar šo biznesu viņa kompānija "Pleiades Publishing" nodarbojas aizvien.

Šustorovičs bijis arī vīriešu žurnāla "Penthouse" krievu versijas izdevējs.

Vēlāk ar toreizējā atomenerģētikas ministra Viktora Mihailova un ārlietu ministra Andreja Kozireva atbalstu Šustorovičs nodibināja uzņēmumu "Pleades Group", kuram vajadzēja kļūt par starpnieku Krievijas bagātinātā urāna pārdošanā ASV, tomēr darījums neīstenojās.

Šustorovičs 2000.gadā mēģinājis atbalstīt Džordža Buša priekšvēlēšanu kampaņu, taču Republikāņu partijas priekšvēlēšanu štābs viņa čeku par 250 000 ASV dolāru bez paskaidrojumiem atraidīja. Tomēr 2016.gadā viņš ziedoja miljonu dolāru prezidenta Donalda Trampa inaugurācijai.

Kādu laiku Šustorovičam bija attiecības ar skandalozo krievu televīzijas zvaigzni Kseniju Sobčaku, kas mēģinājusi spēlēt Kremļa opozicionāres lomu, lai gan kritiķi apgalvo, ka viņa to darīja saziņā ar autoritāro prezidentu Vladimiru Putinu, lai tādējādi sašķeltu Kremļa oponentus.

Šobrīd Šustorovičs dzīvo Ņujorkā un ir mākslas menedžmenta kompānijas "IMG Artists" prezidents un izpilddirektors, nereti dēvēts par "klasiskās mūzikas oligarhu".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Izbeidz tiesvedību uzņēmēja Šustoroviča lietā par Villas Martas īpašuma tiesību atzīšanu

LETA, 17.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesa Jūrmalā pērnā gada 30.novembrī lēma izbeigt tiesvedību daļā, kurā ASV pilsonis Aleksandrs Šustorovičs lūdza atzīt viņa īpašuma tiesības Jūrmalas īpašumam "Villa Marta", aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesā informē, ka uzņēmējs atteicās no prasības daļā par īpašuma tiesību atzīšanu, tāpēc šajā daļā tiesvedība tika izbeigta.

Tiesa lēma daļēji apmierināt uzņēmēja prasību par drošības naudas, līgumsoda piedziņu un paziņojuma atzīšanu par spēkā neesošu. Līdz ar ko no bijušā "Parex bankas" līdzīpašnieka Viktora Krasovicka dēla Georgiju un meitu Aleksandru ir lemts piedzīt solidāri drošības naudu 250 000 eiro apmērā.

Kā izriet no Tiesu Informatīvajā sistēmā reģistrētās informācijas, spriedums šobrīd nav stājies spēkā, jo lietā tika iesniegtas trīs apelācijas sūdzības.

Pērnā gada 28.decembrī divas apelācijas sūdzības tika atstātas bez virzības līdz šī gada 24.janvārim, bet vienu sūdzību nolemts nepieņemt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdošanā izlikta bijušā AS "Parex banka" īpašnieka Valērija Kargina ģimenei piederošā "Villa Adlera" Bulduros, Jūrmalā, liecina pārdošanas sludinājums nekustamā īpašuma kompānijas "Sotheby's International Realty" mājaslapā.

Sludinājumā nav norādīta villas pārdošanas cena, vien minēts, ka cena ir "pēc pieprasījuma".

Zem lupas: Latvijas 25 visdārgākās privātmājas un dzīvokļi 

Latvijas dārgākās privātmājas vērtība vairāk nekā pieckārt pārsniedz kaimiņzemes Lietuvas...

Sludinājumā teikts, ka pašreizējais villas īpašnieks zemi ieguvis 1996.gadā valsts organizētā izsolē, bet 1997.gadā savrupmājas projektēšanai un būvniecībai nolīgts britu arhitektu birojs "The Syntax Group".Sludinājumā teikts, ka villas pirmajā stāvā ir trīs guļamistabas, birojs, virtuve un ēdamzāle, kā arī 500 kvadrātmetru SPA komplekss, kurā ietilpst peldbaseins, masāžas telpa, džakuzi, somu un krievu pirtis, hamam pirts un ūdenskritums. Otrajā stāvā atrodas galvenā guļamistaba un viena papildu guļamistaba, kā arī viesistaba atpūtas vajadzībām.

Zemesgrāmatas informācija liecina, ka īpašums pieder Valērija Kargina dēlam Remam Karginam. Pirms tam īpašnieks bija SIA "Adlera", kuras vienīgais īpašnieks ir Rems Kargins.

Tiesājas ar Krasovickiem par neveiksmīgu villas Marta iegādi 

ASV pilsonis vērsies tiesā saistībā ar slavenās Jūrmalas villas Marta neveiksmīgu iegādi,...

Saskaņā ar zemesgrāmatas informāciju īpašums sastāv no "polifunkcionālas sabiedriskās ēkas", "japāņu paviljona", "tehniskā aprīkojuma ēkas" un trim atbalstmūriem.

"Villa Adlera" mēģināts pārdot arī 2012.gadā, bet pircējs nav atradies. 2008.gadā eksperti laikrakstam "Dienas Bizness" villas vērtību lēsa ap 50 miljoniem eiro, nodēvējot to par dārgāko privātmāju kompleksu Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru