Finanses

Tirgotājus kreditē maz

Žanete Hāka, 05.04.2016

Jaunākais izdevums

Mazumtirdzniecības sektora lielos uzņēmumus bankas kreditē labprātāk, savukārt mazie kredītu var saņemt ar stingriem noteikumiem vai palikt vispār bez naudas, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Augot mazumtirdzniecības apjomiem, palielinās arī tirdzniecības uzņēmumu nepieciešamība pēc finansējuma, tomēr, kā liecina dati par banku izsniegtajiem aizdevumiem, kredītiestādes šīs sfēras uzņēmumus kreditē piesardzīgi. Lielām, spēcīgām kompānijām kredītu saņemt nav problēmu, taču mazāki uzņēmumi pie aizdevuma var arī netikt.

Kā liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati, pērn no jauna vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības sektoram izsniegti aizdevumi 230,53 miljonu eiro apmērā. Kopējais kredītu apmērs pērnā gada nogalē sasniedza 639,9 miljonus eiro.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 5.aprīļa laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Banku kredīti tautsaimniecībai – kuras nozares dominē?

Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš, 11.12.2018

1. attēls. Banku kredītu īpatsvars nozaru komersantu kreditoru kopsummā (%)

Datu avots: Centrālā statistikas pārvalde, Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku kredīti ir viens no investīciju avotiem, kas nodrošina tautsaimniecības attīstību. Tomēr, par spīti ilgstošai kreditēšanas stagnācijai un pat kritumam, jau vairāku gadu garumā Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsme bijusi viena no straujākajām eiro zonā. Tātad līdzekļus attīstībai uzņēmumi aizvien vairāk guvuši no citiem avotiem.

Par to liecina arī komersantu finanšu rādītāju salīdzinājums pēdējos desmit gados – gandrīz visās nozarēs kredītu īpatsvars uzņēmumu aizņemtajos līdzekļos krasi samazinājies. Tomēr tautsaimniecības noturīgas izaugsmes nodrošināšanai ir nepieciešama plašāka kredītu pieejamība investīcijām.

Protams, pat gados, kad kredītportfelis kopumā būtiski saruka, tika izsniegti arī jauni kredīti, savukārt atsevišķās nozarēs, neraugoties uz banku kredītu lomas mazināšanos kreditoru sastāvā, kredītportfeļa dinamika bijusi krietni labvēlīgāka nekā tautsaimniecībā kopumā. Šajā rakstā aplūkosim, kāda bijusi uzņēmumu kreditēšanas dinamika atsevišķu nozaru skatījumā un kādas ekonomikas nozares bankas vairāk kreditē eiro zonā kopumā, kā arī Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Kārlis Dambergs: Svarīgi, ko no Āgenskalna tirgus sagaida tā galvenie atbalstītāji – iedzīvotāji

Kristīne Stepiņa, 06.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kļuvis zināms, ka Kalnciema kvartāla attīstītāji, brāļi Kārlis un Mārtiņš Dambergi, apsver iespēju kļūt par Āgenskalna tirgus nomniekiem. K. Dambergs intervijā laikrakstam Dienas Bizness stāsta par iecerēm.

Fragments no intervijas:

Kādas investīcijas esat veikuši Kalnciema kvartāla attīstībā?

Līdz šim brīdim esam aizņēmušies vairākus miljonus eiro, vēl jāatdod kredīti aptuveni 1,7 miljonu eiro apjomā.

Vai tirgus organizēšana ir ienesīga?

Tirgus ar vienu roku dod, ar otru ņem. Tas prasa lielus ieguldījumus – gan līdzekļus, gan radošas idejas. Tirgotāju dalības maksa uz Eiropas fona nav liela, tāpat kā mūsu algas. Protams, tirgus ir bizness, taču tā galvenais ieguldījums – padara vietu dzīvu. Tirgus ir arī rūpes par apkārtni. Un ne tikai. Gribam, lai te ir rīdzinieku kopā sanākšanas vieta, ko apmeklē ar labu prātu. Gribam noturēt līdzsvaru starp prieku par šo vietu un uzņēmējdarbību. Turpinām ieguldīt un radīt iespējas – te notiek gan koka arhitektūras semināri, gan radošās darbnīcas bērniem. Ikvienam, kas nācis konsultēties par koka ēkām, esam snieguši pašu apgūtās praktiskās zināšanas. Cilvēki nāk un interesējas par dažādiem jautājumiem. Koka arhitektūras centrs ir vieta, kur savas zināšanas un pieredzi nododam tālāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele izstrādājusi tirgotāju vajadzībām pielāgotu mikrokreditēšanas veidu – Finansējums tirgotājam. Jaunais pakalpojums izveidots ar mērķi atvieglot kredītu pieejamību tirdzniecības nozares mazajiem un mikrouzņēmumiem, kas piedāvā klientiem norēķināties ar maksājumu kartēm.

Viena kredīta apjoms būs robežās no 1000 līdz 20’000 eiro un kredīti tiks izsniegti bez papildu nodrošinājuma un ķīlas. Citadele nākamā gada 9 mēnešos mikrokredītos plāno izsniegt aptuveni 600 aizdevumus par kopējo summu 6 miljoni eiro.

«Citadeles akcionāru un vadības redzējums par bankas attīstību paredz lielāku bankas atbalstu uzņēmumu kreditēšanā - it īpaši mazo un vidējo uzņēmumu segmentā,» saka bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis. «Šā gada trīs ceturkšņos esam izsnieguši 286 kredītus uzņēmumiem ar kopējo apjomu vairāk nekā 87 milj. eiro, šogad visvairāk kreditēti uzņēmumi tirdzniecības, rūpniecības un lauksaimniecības nozarēs. Saskaņā ar jauno Citadeles stratēģiju notiek jaunu finansējuma pakalpojumu izstrāde un ieviešana – drīzumā plānojam piedāvāt līdzīgu pakalpojumu arī ražotājiem un lauksaimniekiem, kas Latvijas uzņēmējiem finansējumu padarīs pieejamāku,» stāsta G. Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumiem liek slēgt kontus, meklēt citas bankas vai atdot kredītus; pieļauj, ka rit cīņa par tirgus pārdali

«Mūs neapmierina jūsu akcionāru sastāvs, ejiet uz citu banku vai atmaksājiet visas parādsaistības,» šādu vēstījumu no skandināvu bankām saņēmuši atsevišķi tranzītbiznesa uzņēmumi, kas nu ir neziņā, ko darīt.

Tranzītbiznesa spēlētāji gan pieļauj, ka, atbalstot pārlieku lielas prasības saistībā ar augsta riska klientiem vai t.s. čaulas kompānijām, skandināvu bankas varētu iegūt nerezidentus apkalpojošo banku «tīros» klientus.

Skandināvu finanšu institūcijas gan to kategoriski noliedz.

Vairs nederat

Kaut arī komersantiem iepriekš ir izsniegti ievērojami kredīti, tie pēkšņi izrādījušies bankām nepieņemami. No nozares spēlētāju teiktā gan ir skaidrs, ka arī citās bankās, tostarp pamatā nerezidentus apkalpojošajās, viņus nebūt negaida, jo saprot, ka šajā banku biznesa segmentā situācija tikai sarežģīsies. Turklāt šādā neapskaužamā situācijā ir arī uzņēmumi, kuru akcionāri nebūt nav čaulas kompānijas, bet atrodami, piemēram, Krievijā. Nozares spēlētāji pieļauj, ka vietējās skandināvu bankas vienkārši pilda skandināvu uzdoto mājasdarbu. Savukāt nozarei kopumā ir problēmas šobrīd piesaistīt kredītresursus.

Komentāri

Pievienot komentāru