Citas ziņas

Toshiba zaudējumi samazinās

Elīna Jēkabsone, 29.01.2010

Jaunākais izdevums

Toshiba zaudējumi pērnā gada pēdējā ceturksnī bija daudz mazāki nekā zaudējumi šajā pašā laika posmā 2008.gadā, tas skaidrojams ar elektronisko ierīču biznesa uzlabošanos, ziņo AP.

Japāņu daudzprofila uzņēmums, kas ražo plaša spektra ierīces, pērnā gada pēdējā ceturksnī samazināja zaudējumus no 121.14 miljardiem jēnu(673. 5 miljoniem latu) līdz 10.64 miljardiem jēnu (59.1 miljoniem latu). Ceturkšņa ieņēmumi palielinājās par 6%, sasniedzot 1.58 triljonus jēnu (8.8 miljardi latu).

Toshiba ir viens no pasaules lielākajiem zibatmiņu, pārnēsājamo mūzikas atskaņotāju atmiņas karšu, mobilo telefonu un digitālo kameru ražotājiem.

Gadu iepriekš kompānija cieta smagus zaudējumus mikroshēmu biznesā, taču norādīja, ka mikroshēmu cenu līmenis ir atguvies un to izmaksu samazināšanas programma ir devusi vēlamo efektu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Toshiba pārtrauks televizoru ražošanu un likvidēs darbavietas

LETA, 10.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas elektronikas un tehnoloģiju kompānija Toshiba Corp. gatavojas pārdot televizoru rūpnīcas ārvalstīs, cenšoties atgūties no grāmatvedības skandāla, kas iedragāja uzņēmuma reputāciju, ceturtdien vēsta ziņu aģentūra Kyodo.

Šāds lēmums saistīts ar plašāku izmaksu samazināšanas stratēģiju, kas varētu paredzēt arī ar zaudējumiem strādājošo personālo datoru un mājsaimniecības iekārtu ražošanas struktūrvienību apvienošanu ar citu uzņēmumu struktūrvienībām, ziņo aģentūra.

Toshiba 1959.gadā kļuva par pirmo kompāniju, kas izstrādāja krāsu televizoru, taču uzņēmums saskāries ar tirgus daļas un ienākumu kritumu aizvien lielās konkurences un pieprasījuma samazināšanās dēļ.

Kyodo norāda, ka Toshiba likvidēs vairākus simtus darba vietu saistībā ar televizoru, personālo datoru un mājsaimniecības iekārtu ražošanas struktūrvienību restrukturizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas elektronikas un tehnoloģiju kompānija «Toshiba Corp.» otrdien paziņoja, ka nolēmusi pārdot televizoru ražošanas biznesu Ķīnas elektronikas uzņēmumam «Hisense Group».

«Toshiba» vienojusies «Hisense» pārdot 95% struktūrvienības «Toshiba Visual Solutions» akciju par aptuveni 12,9 miljardiem jenu (97,6 miljoniem eiro).

Šo lēmumu «Toshiba» skaidro ar centieniem uzlabot kompānijas finansiālo stāvokli.

Uzņēmums šā biznesa gada pirmajos sešos mēnešos, kas noslēgušies septembrī, strādājis ar 436 miljonu dolāru (374,05 miljonu eiro) tīrajiem zaudējumiem.

Kā ziņots, «Toshiba» septembrī panāca vienošanos, lai pārdotu savu atmiņas mikroshēmu ražošanas struktūrvienību ASV investīciju firmas «Bain Capital» vadītajam konsorcijam, kurā iesaistījušās ASV tehnoloģiju kompānijas «Apple» un «Dell», atmiņas mikroshēmu ražotāji Dienvidkorejas «SK Hynix» un ASV «Kingston Technology», kā arī ASV datu nesēju ražotājs «Seagate Technology».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Toshiba publisko ilgi aizkavētos finanšu rezultātus; brīdina par uzņēmuma izdzīvošanu

LETA, 11.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas elektronikas un tehnoloģiju kompānija Toshiba Corp. otrdien brīdināja, ka tās izdzīvošana ir apdraudēta, uzņēmumam publiskojot ilgi aizkavētos finanšu rezultātus par šā biznesa gada trešo ceturksni, kas noslēdzās decembrī.

Toshiba vēsta, ka trešais ceturksnis noslēgts ar 532,5 miljardu jenu (4,5 miljardu eiro) tīrajiem zaudējumiem.

Uzņēmums jau divreiz bija aizkavējis finanšu rezultātu publiskošanu un saskārās ar iespējamību, ka tā akciju kotēšana varētu tikt pārtraukta Tokija fondu biržā, ja netiks ievērots arī 11.aprīlī noteiktais termiņš.

Japānas finanšu regulatori bija devuši vairāk laika Toshiba, lai izvērtētu vērienīgo aktīvu norakstīšanu ASV atomenerģētikas tehnoloģiju struktūrvienībā Westinghouse Electric Co., kas pagājušajā mēnesī tiesā iesniedza bankrota pieteikumu.

Pastāv ievērojama ticamība, ka uzņēmuma finanšu situācija pasliktināsies, ņemot vērā problēmas struktūrvienībā Westinghouse, norāda Toshiba.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Tehnoloģiju apskats: KlēpjdatorsToshiba Portege X20W-D

Jānis Vēvers, 13.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai kilogramu smagais Toshiba Portege X20W-D veiktspējas ziņā pārspēj krietni lielākus klēpjdatorus, turklāt tajā var rakstīt ar irbuli kā burtnīcā

Portatīvo datoru saplūšana ar planšetēm norit pilnā sparā, un 360 grādos atveramu klēpjdatoru ar skārienekrānu skaits nemitīgi aug. Pavasarī klāstu papildināja daži Toshiba modeļi, kas pavisam nesen nonākuši arī līdz mūsu veikaliem.

To vidū ir ultraplānais Portege X20W-D. Kā jau ierasts, klēpjdatori pieejami dažādās modifikācijās, un DB rīcībā pabija 10Q versija ar 7.paaudzes Intel Core i7 procesoru, Intel HD Graphics 620 grafisko karti, 512GB ātro SSD atmiņu un 8GB operatīvo atmiņu.

Dizains

Ietērpjot savus labākos datorus alumīnija korpusā, ražotāji gadu gaitā ir pieradinājuši lietotājus pie domas, ka tas ir sava veida kvalitātes un prestiža rādītājs. Ja alumīnijs nav redzams un sataustāms, lietotāja prātā var pazibēt šaubas par pirkuma atbilstību cenai, jo īpaši gadījumos, kad tā tuvojas divu tūkstošu eiro slieksnim, pat ja «kažociņš» ir taisīts no cita metāla. Šis stāsts tieši attiecas uz Portege X20W-D. Toshiba dizaineri šim klēpjdatoram izvēlējušies magnija sakausējuma apvalku, kas ir gana izturīgs un elegants materiāls. Vienīgi, acīmredzot cenšoties samazināt ierīces svaru, sakausējums izmantots ļoti pieticīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Toshiba Corp fiskālajā 2011.gadā, kas sāksies aprīlī, sāks pārdot 3D televizorus ar lieliem ekrāniem, kuru izmantošanai nav nepieciešamas speciālās brilles. Tā plāno sākt revolucionāro ierīču pārdošanu arī ārpus Japānas, ziņo Reuters.

Toshiba, kas ražo gan sadzīves tehniku, gan atomelektrostacijas, Japānā jau laidusi klajā 12 collu un 20 collu 3D televizoru versijas, kurām nav nepieciešamas speciālās brilles

Šo briļļu nepieciešamība tiek uzskatīta par galveno šķērsli, kas kavē 3D televizoru tirdzniecību, bet konkurējošās kompānijas ir norādījušas, ka skata leņķis bez briļļu tehnoloģijā ir pārāk ierobežojošs.

Toshiba vizuālo produktu vadītājs Atsuši Murasava elektronikas šovā Lasvegasā sacījis, ka patērētāji Japānā šos televizorus uzņēmuši labvēlīgi. Kompānija šovā demonstrēšot 56 collu un 65 collu bez briļļu 3D televizoru prototipus, un, iespējams, laidīs klajā divus modeļus - vienu, kas pārsniegs 40 collas, bet otru, kas pārsniegs 50 collas, sacījis Toshiba runasvīrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Toshiba radījusi 3D televizorus, kuru lietošanai nav nepieciešamas brilles

Lelde Petrāne, 04.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Toshiba Corp. paziņojusi, ka ap decembra beigām tā plāno laist pārdošanā pasaulē pirmo 3D LCD televizoru, kuru skatoties, lai radītu dziļuma ilūziju, nav nepieciešamas speciālas brilles, ziņo The Wall Street Journal.

Toshiba informējusi, ka jaunie televizori būs pieejami Japānā un tiem būs divi ekrāna lielumi. Pārdošanā ASV un Eiropā tos pagaidām nav plānots laist.

12 collu modeļa cena varētu būt aptuveni 120 tūkstoši jenu (aptuveni 1440 ASV dolāri), bet 20 collu modeļa - 240 tūkstoši jenu (aptuveni 2880 ASV dolāri).

«Tas joprojām nav apmierinošs līmenis, ja runājam par cenu un ekrāna izmēru,» atzinis Toshiba pārstāvis Masaki Osumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pateicoties viedtālruņiem, Toshiba atgriezusies pie peļņas

Lelde Petrāne, 31.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Toshiba Corp. paziņojusi, ka tai ceturksnī no oktobra līdz decembrim (trešajā ceturksnī) izdevies atgriezties pie peļņas. To veicinājis spēcīgais globālais pieprasījums pēc flash atmiņas mikroshēmām, kas tiek izmantotas, piemēram, viedtālruņos, ziņo AP.

Toshiba tīrā peļņa ceturksnī bijusi 12,4 miljardi jēnu (151 miljons ASV dolāru). Tajā pašā laika posmā 2009.gadā Japānas konglomerāts strādāja ar 10,6 miljardu jēnu tīrajiem zaudējumiem.

Toshiba ceturkšņa ieņēmumi auguši par 1,6% gada griezumā, sasniedzot 1,6 triljonus jēnu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas elektronikas un tehnoloģiju kompānija Toshiba Corp. ceturtdien publiskoja ilgi aizkavētos finanšu rezultātus, paziņojot, ka pagājušajā biznesa gadā, kas noslēdzās martā, tā strādājusi ar 965,7 miljardu jenu (7,4 miljardu eiro) zaudējumiem.

Pastāvēja aizvien lielākas bažas, ka uzņēmums nespēs iekļauties ceturtdienas gala termiņā par finanšu rezultātu publiskošanu, ņemot vērā nesaskaņas ar auditoriem par vairāku miljardu jenu zaudējumiem ASV atomenerģētikas tehnoloģiju struktūrvienībā Westinghouse Electric Co..

Toshiba vairākkārt bija aizkavējusi finanšu rezultātu publiskošanu par pagājušo biznesa gadu, skaidrojot, ka uzņēmumam nepieciešams vairāk laika, lai izvērtētu Westinghouse Electric zaudējumu radīto ietekmi.

Kā vēstīts, Toshiba akcijas vērtība piedzīvojusi lejupslīdi kopš decembra nogales, kad uzņēmums brīdināja par vērienīgiem zaudējumiem struktūrvienībā Westinghouse Electric, kas martā tiesā iesniedza bankrota pieteikumu

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apple ar iepriekšēju samaksu nodrošinās sev displejus

Lelde Petrāne, 02.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple Inc., iPhone un iPad ražotājs, iespējams, piekritis iegādāties gandrīz četrus miljardus ASV dolāru vērtus displejus no LG Display Co., Toshiba Mobile Display Co. and Sharp Corp. nākamo divu gadu laikā, vēsta Bloomberg.

Apple pagājušajā mēnesī informēja, ka tērēs aptuveni 3,9 miljardus ASV dolāru kā priekšapmaksu par detaļām trim kompānijām, neatklājot, kas būs detaļu piegādātāji. Kompānija, visticamāk, investēs displejos, ko ražo LG, Toshiba ekrānu vienība un Sharp, informējusi tirgus izpētes firma iSuppli, atsaucoties uz pētījumu par Apple attiecībam ar piegādātājiem, licencēšanas tiesībām un tehnoloģijām.

Kalifornijā bāzētais elektronikas ražotājs cenšas nodrošināt augstas izšķirtspējas displeju piegādes produktiem iPhone un iPad, ņemot vērā arvien sīvāko konkurenci ar viedtālruņiem un planšetdatoriem, kas darbojas ar Google Inc. Android programmatūru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas elektroierīču ražotājs kompānija Toshiba arī ir nolēmusi iesaistīties strauji augošajā planšetdatoru tirgū un cer iedragāt Apple pozīcijas piedāvājot lētāku ierīci, vēsta BBC.

Toshiba ir prezentējusi savu planšetdatoru Thrive, kura vienkāršākais modelis maksās tikai 429 ASV dolārus (aptuveni 210Ls), kas ir lētāk nekā Apple iPad2 vienkāršākais modelis. Kompānija norāda, ka Thrive pamata modeļi būs aprīkoti ar Wi-Fi un ir piemēroti cilvēkiem, kas planšetdatorus lieto mājās. Ierīce pārdošanā ASV parādīsies jau 10. jūlijā.

Apple planšetdatoru veiksmes stās ir iedrošinājis daudzas datoru un elektronikas kompānijas ienākt tirgū. Lai gan tādu kompāniju kā Samsung ražotais Galaxy tab vai Sony ierīces nav spējušas iedragāt Apple hegemoniju, Toshiba ir pārliecināta, ka pieprasījums pēc citu kompāniju ražojumiem nozīmīgi pieaugs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fujitsu un Toshiba varētu apvienot mobilo telefonu biznesus

Lelde Petrāne, 11.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fujitsu Ltd un Toshiba Corp patlaban pārrunā iespēju apvienot savus mobilo telefonu biznesus, kā rezultātā tiktu izveidots Japānas otrais lielākais mobilo telefonu ražotājs, ziņo Reuters.

Šāds darījums ļautu šiem elektronikas ražotājiem dalīties ar tālruņu attīstīšanas prāvajām izmaksām, un saskaņā ar analītiķu prognozēm tam varētu sekot vēl kādu ražotāju apvienošanās.

Medijs norāda, ka Japānas mobilo telefonu ražotāju kopējā pasaules tirgus daļa ir ļoti neliela. Tos pārspēj lielāki un efektīvāki konkurenti, piemēram, Nokia un Samsung Electronics. Strauji aug arī viedtālruņu ražotāji, ieskaitot Apple un Research In Motion.

Fujitsu un Toshiba, visticamāk, veidos kopuzņēmumu, un Fujitsu tajā varētu piederēt kontrolpakete.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 5.aprīlī Rīgā, Jāņa Asara ielā 3 tika atklāta Baltijas Radioloģijas akadēmija, ko izveidojusi ARS Diagnostikas klīnika sadarbībā ar Toshiba MedicaL.

Jaunā Baltijas Radioloģijas akadēmija izveidota, apvienojot Latvijas ārstu zināšanas un modernāko diagnostikas metožu iespējas, tiecoties Latvijā ieviest arvien progresīvākas medicīnas tehnoloģijas.

Pasākuma laikā klātesošie tika iepazīstināti arī ar Austrumeiropā līdz šim vienīgo 320 slāņu datortomogrāfu Toshiba Aquilion One. Šī ierīce piedāvā vēl nebijušas iespējas diagnostikā un ārstēšanā, kā arī būs viens no jaunizveidotās akadēmijas stūrakmeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Konkurenti Toshiba, Hitachi un Sony plāno sadarboties

Gunta Kursiša, 31.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japāņu elektronikas ražotāji Hitachi, Sony un Toshiba plāno apvienot spēkus kopīgā uzņēmumā, kas ražos neliela un vidēja izmēra LCD ekrānus planšetdatoriem un viedtālruņiem, vēsta BBC.

Jauno uzņēmumu vadīs Japānas Inovāciju tīklu apvienība (Inovation Network Corporation of Japan (INCJ)). Tā ir publiskā un privātā sektora sabiedrība, kas veidota, lai attīstītu inovācijas Japānā.

Sony, Toshiba un Hitachi cer integrēt savu uzņēmējdarbību 2012. gada sākumā.

INCJ piederēs aptuveni 70% jaunā uzņēmuma kapitāldaļu, un pārējiem partneriem – katram pa 10% kapitāldaļu.

Kompānijas ir parakstījušas saprašanās memorandu, kas patlaban vēl nav stājies spēkā. Uzņēmumi cer parakstīt juridiski saistošas vienošanās vēlāk šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Greenpeace: videi draudzīgākā kompānija ir HP, nedraudzīgākā - RIM

Jānis Rancāns, 10.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Videi draudzīgākās elektrotehnikas kompānijas ir Hewlett – Packard (HP), Dell un Nokia, secinājusi vides aizstāvju organizācija Greenpeace, kas izveidojusi sarakstu ar videi draudzīgākajiem un nedraudzīgākajiem uzņēmumiem.

HP vides aizstāvju 2011. gada novembra reitingā Greenpeace Guide to Greener Electronics saņēmuši 5,9 punktus, Dell – 5,1 punktu un Nokia – 4,9 punktus no desmit iespējamajiem punktiem. Iepriekšējo gadu laikā Nokia atradās šī saraksta galvgalī, taču tagad ir piedzīvojusi kritumu uz trešo vietu.

Greenpeace norāda, ka kompānijas HP un Dell spējušas nodrošināt videi draudzīgu piegādes ķēdi, kā arī samazinājušas kaitīgos izmešus ražošanas procesā. Kompānija Dell aizvadītā gada pētījumā bija iekļuvusi desmitajā vietā, bet gada laikā piedzīvojusi «dramatisku lēcienu uz priekšu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Kesko Senukai Latvia (iepriekš AS Rautakesko) zaudējumi pērn bija 3,553 miljoni eiro, kas ir par gandrīz 75% vairāk nekā 2015.gadā, bet apgrozījums pērn bija 48,453 miljoni eiro, kas ir samazinājums par gandrīz 7%, liecina Firmas.lv informācija.

Uzņēmuma zaudējumi 2015.gadā bija 2,032 miljoni eiro, bet apgrozījums - 51,955 miljoni eiro.

Vadības ziņojumā teikts, ka pagājušajā gadā veiktas aktivitātes uzņēmuma darbības uzlabošanai un optimizācijai. Pērn veikta uzņēmuma darbības sinhronizēšana saistībā ar Kesko vienošanos par uzņēmējdarbības centralizēšanu Baltijā būvmateriālu un mājokļu labiekārtošanas jomā. Tāpat pērn sākts kategoriju vadības centralizēšanas projekts.

Prisma LT zaudējumi pērn bijuši 7,7 miljoni eiro

Prisma Latvija: zaudējumi nav pārsnieguši prognozēto apmēru

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes izies ļoti spēcīga un, kad atkal varēs lidot pilnā apmērā, izaugsme būs ļoti strauja, intervijā aģentūrai LETA prognozēja "airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

Lidsabiedrības apgrozījums Covid-19 pandēmijas ietekmē šogad pirmajā pusgadā samazinājies par 63,6% - līdz 78,713 miljoniem eiro, savukārt koncerna zaudējumi pieauguši teju septiņas reizes un veidoja 184,77 miljonus eiro.

Gauss skaidroja, ka iemesls zaudējumiem ir Covid-19, jo janvārī un februārī kompānijas darbības rezultāti bija daudz labāki, nekā plānots.

"Pēc tam sekoja 62 dienu ilgs periods, kurā mēs vispār pārtraucām lidojumus. Mums nācās atlaist daudzus darbiniekus. Mums nebija ienākumu. Savukārt izdevumi bija lieli, jo mums bija jāmaina biļešu rezervācijas un jāatdod nauda par biļetēm uz atceltiem lidojumiem, un mēs turpinām naudas atmaksas arī tagad. Tāpat mums ir jāturpina līzinga maksājumi par lidmašīnām. Zaudējumu aprēķinā ir iekļauti maksājumi par lidmašīnām, kuras mēs pašlaik neizmantojam. Mēs to zaudējumu aprēķinā uzrādām jau šodien, tādēļ arī zaudējumi ir tik lieli," norādīja "airBaltic" vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Vienalga, kuru nodokli cel, sāp tāpat

Oļegs Tkačevs, Latvijas Bankas ekonomists, 19.09.2016

Izlaides izmaiņas 2016. gadā pēc IIN likmes palielinājuma (%, attiecībā pret bāzes scenāriju)

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdībām bieži nākas sastapties ar budžeta deficīta ilgtspējas problēmu. Arī Latvijā budžeta deficīta samazināšana ilgākā termiņā būs nepieciešama, lai sasniegtu Stabilitātes programmā izvirzīto vidējā termiņa mērķi -0.5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā strukturālajā izteiksmē.

Kaut arī 2017. gada Latvijas valsts budžeta veidošanā tiek izmantota Latvijai atļautā atkāpe no šī mērķa, to pamatojot ar veiktajām reformām vecuma pensiju un veselības aprūpes sistēmās, taču ilgākā termiņā būs jāīsteno pasākumi budžeta deficīta samazināšanai. Meklējot iespējas budžeta bilances uzlabošanai, nodokļu celšana bieži šķiet daudz pievilcīgāka par izdevumu mazināšanu, tāpēc šajā rakstā mēs izvērtēsim hipotētisku situāciju, proti, kāda būtu ietekme uz Latvijas tautsaimniecību, ja Latvijas valsts budžeta deficītu samazinātu, palielinot kopējos budžeta ieņēmumus?

Apsverot potenciālās izmaiņas nodokļu politikā, iespējamās sekas ne vienmēr ir viegli nosakāmas. Patiesībā, to pat ir ļoti grūti izdarīt, it sevišķi attiecībā uz otrās kārtas ietekmi (skat. skaidrojumu turpmākajā tekstā). Piemēram, PVN celšanas tiešā ietekme uz patēriņa dinamiku jau ir grūti nosakāma, taču, kāda būtu tās netiešā ietekme uz nodarbinātību? Kāda uz algām vai citu nodokļu iekasēšanu? Šī raksta mērķis ir apskatīt vairāku nodokļu izmaiņu makroekonomisko ietekmi, izmantojot vispārīgā līdzsvara (CGE) modeli, kura uzbūve ļauj analizēt arī otrās kārtas efektus. Tādejādi varam mēģināt izdarīt kvalitatīvākus secinājumus par nodokļu izmaiņu ietekmi uz tautsaimniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tik lielus zaudējumus noziegumi nav radījuši vairākus gadus

BNS, 16.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn noziegumos cietušajiem radīti 17 miljonus latu lieli zaudējumi, un tik lieli zaudējumi nav bijuši jau vairākus gadus.

Pērn noziegumos cietušajiem radīti 17 346 373 latus lieli zaudējumi, no kuriem atlīdzināti aptuveni 665 tūkstoši latu. Arests uzlikts 128 881 latu vērtam īpašumam, liecina prokuratūras apkopotie dati.

2009.gadā cietušajiem tika radīti 10 590 525 latus lieli zaudējumi, bet 2008.gadā - 14 491 875 latus lieli zaudējumi. 2007.gadā cietušajiem radīta aptuveni 17 miljonus latu liela skāde, bet vēl gadu agrāk - aptuveni 20 miljonus latu lieli zaudējumi.

Cietušie ir gan fiziskas, gan juridiskas personas, tostarp valsts.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers trešdien prokuratūras gada pārskata sanāksmē šādus datus nosauca par diezgan šokējošiem un nelabvēlīgiem tiesīsbargājošām iestādēm. Līdz ar to šajā jomā jāveic milzīgs darbs, lai proporcijas tiktu izmainītas. "Šie skaitļi parāda, ka milzīgi zaudējumi tiek nodarīti," viņš uzsvēra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Fliks cerēja uz peļņu; tagad gatavs ņemt visu airBaltic

LETA; BNS, 17.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic prezidents Bertolts Fliks ne reizi pagājušajā gadā, tiekoties ar valsts akcionāru pārstāvjiem, nav informējis par milzīgajiem zaudējumiem, ar kādiem strādā kompānija, informēja bijušais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK). Toties tagad BAS pauž gatavību iegādāties visas valstij kā akcionāram piederošās daļas aviokompānijas kapitālā, aģentūrai BNS pavēstīja BAS valdes locekle Inga Piterniece. Saskaņā ar viņas teikto šis ir viens no priekšlikumiem, ko BAS nekavējoties iesniegs valdības vadītājam Valdim Dombrovskim.

Kā ziņots, valsts akcionārs saņēmis neauditētu 2010.gada pārskatu, kurā uzrādīti airBaltic zaudējumi 34,2 miljonu latu apjomā. Satiksmes ministriju kā valsts akcionāru airBaltic valde pērn ne vienu reizi neesot informējusi par iespējamiem milzu zaudējumiem.

«Martā airBaltic valde prezentēja biznesa plānu un prognozēja 2010.gadā gan peļņu, gan uzņēmuma attīstību,» skaidro Gerhards. Investējot lidsabiedrības pamatkapitālā 15,8 miljonus latu lielos finanšu līdzekļus, esot prognozēts, ka tas būs liels sasniegums flotes atjaunošanai, jo tas bija priekšnoteikums darījumam, lai iegādātos astoņas Bombardier lidmašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank grupas zaudējumi Latvijā šogad pirmajā pusgadā bija 56,571 miljons latu, kas ir par 71,6% mazāk nekā 2009.gada pirmajā pusgadā, liecina bankas bilance. Tostarp pašas bankas zaudējumi sešos mēnešos bija 57,593 miljoni latu, kas ir par 68,7% mazāk nekā pirms gada.

Swedbank grupas aktīvu apmērs pirmajā pusgadā samazinājās par 12,3% - līdz 4,09 miljardiem latu, tostarp bankas aktīvi saruka par 12,2% un šogad 30.jūnijā bija 3,929 miljardi latu.

Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska aģentūrai BNS pavēstīja, ka gada otrajā ceturksnī Swedbank peļņa pirms uzkrājumiem Latvijā bija 20 miljoni latu, savukārt pēc uzkrājumu veikšanas Swedbank rezultāts Latvijā šajā ceturksnī ir 11 miljoni latu zaudējumi. Bankas darbības rezultātus ietekmēja ekonomiskā klimata atveseļošanās, kā arī būtisks samazinājums problemātisko kredītu pieauguma tempā, viņa skaidroja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šogad deviņos mēnešos ar zaudējumiem strādājušas piecas bankas, tostarp lielākie zaudējumi bija bankai "Citadele", liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

2020.gada deviņos mēnešos bankas "Citadele" zaudējumi bija 24,451 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Tāpat ar zaudējumiem šogad deviņos mēnešos strādājušas "Industra Bank", "PrivatBank", "Baltic International Bank" un "Expobank".

"Industra Bank" zaudējumi šogad deviņos mēnešos bija 4,041 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, "PrivatBank" zaudējumi pieauguši līdz 3,698 miljoniem eiro, "Baltic International Bank" zaudējumi bija 1,179 miljoni eiro pretstatā peļņai pērn attiecīgajā periodā, bet "Expobank" zaudējumi pieauguši par 71,5%, sasniedzot 978 800 eiro.

Vienlaikus lielākā peļņa 2020.gada deviņos mēnešos starp Latvijas bankām bija "Swedbank" - šogad deviņos mēnešos "Swedbank" peļņa bija 59,913 miljoni eiro, kas ir par 28,1% mazāk nekā 2019.gada deviņos mēnešos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā reģistrētās kolektīvās finansēšanas platformas Crowdestor OU, kuras patiesā labuma guvējs Jānis Timma lielu daļu ar platformu saistītos uzņēmumus ir reģistrējis Latvijā, nav kļuvusi par Latvijā reģistrētu pūļa platformu, lai arī tas iespējams, bet tās galvenā kompānija SIA Crowdestor Investments uz 29. augustu Valsts ieņēmumu dienestam bija parādā 66 651 eiro.

Vēsturiskā sāga

Pūļa platformas Crowdestor sāga kļuva aktuāla pēc vairāku Igaunijā reģistrētu pūļa platformu defoltiem, kur vienā gadījumā bija saistība arī ar Latvijas pilsoņiem. Rakstu sēriju par pūļa finansējumu, kas tobrīd Latvijā nebija regulēts finanšu pakalpojums, Diena sāka 2021. gada 19. janvārī, norādot, ka Jāņa Timmas sazarotais pasākums piedāvā pārāk cerīgus procentus investoriem, kur daļai nav cerību izdzīvot, kā arī uz to, ka daļā gadījumā J. Timma izsludina aizņēmumus paša īpašumā esošiem uzņēmumiem, piemēram, SIA Powerhause Sarkandaugava. Igaunijas juridiskās firmas Magnusson partneris Deniss Piskunovs bija tas kurš izmeklējot pūļa finansēšanas platformas Envestio krahu, atrada personāliju saikni ar Crowdestor un Dienai norādīja uz to.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa Zviedrijas banku ir labi kapitalizētas, salīdzinot starptautiskā mērogā, un kredītu zaudējumi tuvākajā laikā varētu samazināties, uzskata Zviedrijas centrālā banka Riksbank.

Finanšu tirgi pēc pieaugoša stabilitātes perioda atkal ir sastapušies ar būtiskām neskaidrībām saistībā ar vairāku Eiropas valstu parādu krīzi.

Riksbank uzskata, ka kredītu zaudējumi laika periodā no 2010. gada līdz 2012. gadam būs mazāki nekā lēsts iepriekšējā bankas Finanšu stabilitātes pārskatā novembrī. Vadoties pēc galvenā scenārija, četru lielāko banku – Nordea, SEB, Swedbank un Handelsbanken – kredītu zaudējumi varētu sasniegt 61 miljardu Zviedrijas kronu (4,45 miljardi latu). Tikmēr šogad kredītu zaudējumi šīm bankām sasniegšot 28 miljardus kronu (2,03 miljardus latu). Iepriekš banka paredzēja, ka zaudējumi šogad būs krietni iespaidīgāki - 65 miljardi kronu (4,71 miljardi latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Igate atklāj Baltijā pirmo putu bituma gatavošanas līniju

Zane Atlāce - Bistere, 02.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas novada Vilces pagastā SIA Ceļu būvniecības sabiedrība Igate minerālmateriālu un asfaltbetona ražotnē Igates ABR trešdien atklāja un ar asfalta ieklāšanu ražotnes laukumā demonstrēja otrreizēji izmantojamā asfalta aukstās iestrādes līniju, kā arī svinīgi atklāja Baltijā pirmo putu bituma gatavošanas līniju, informē uzņēmumā.

Ražotnes svinīgajā atklāšanā no zariem pīto «lentu» pārgrieza Igates vadītāji – Māris Peilāns un Madars Radželis, Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune, Ekonomikas ministrijas pārstāve S.Rancāne-Slavinska un OP Corporate Bank Plc Latvijas filiāles vadītājs Elmārs Prikšāns.

Videi un dabai draudzīgās putu bituma tehnoloģijas pamatā ir neliela ūdens daudzuma injicēšana karstā bitumā, kas rada putu jeb burbuļošanas efektu, kas palielina bituma virsmas apjomu un samazina viskozitāti, savukārt pēc asfalta ieklāšanas un blīvēšanas ūdens klātbūtne 0,0012% apjomā asfalta kvalitāti neietekmē.

Komentāri

Pievienot komentāru