Jaunākais izdevums

Turcijas liras vērtība pret dolāru sarukusi līdz rekordzemai atzīmei, valdot bažām par investoru kapitāla aizplūdi un valsts spēju tikt galā ar šo situāciju, raksta Washington Post.

Trešdien liras vērtība samazinājās līdz vairāk nekā 4,8 lirām par dolāru, kas ir par 5% mazāk nekā otrdien. Kopš gada sākuma liras pret dolāru ir zaudējusi vairāk nekā 20% no savas vērtības. Tādējādi pastāv risks, ka tas paaugstinās importēto preču cenas, samazinot Turcijas iedzīvotāju brīvos līdzekļus. Šis faktors veicina arī investoru vēlmi pārdot savus aktīvus šajā valstī, tiem bažījoties par investīciju atdeves samazinājumu nākotnē.

Turcijas tirgus patlaban saskaras ar valūtas vērtības krituma tendenci, kas vērojama arī citās jaunattīstības valstīs, un ekonomisti skaidro, ka iemesls daļēji ir arī gaidāmā ASV Federālo Rezervju sistēmas likmju celšana, kas veicina investoru vēlmi ieguldīt naudu ASV.

Turcijas tirgus lielā mērā ir atkarīgs no ārvalstu kapitāla, līdz ar to tā ir starp valstīm, kuras cieš visvairāk. Valūtas vērtības ievērojami samazinājušās arī Brazīlijā un Argentīnā.

Tajā pašā laikā Turcijas valūtai spiedienu lielā mērā rada arī sarežģītā politiskā situācija valstī. Kaut arī centrālā banka teorētiski ir neatkarīga no valdības, valsts prezidents Redžeps Tajips Erdogans, gatavojoties prezidenta un parlamenta vēlēšanām, rada uz to spiedienu necelt likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas ekonomiku un valūtu var gaidīt tālāka nestabilitāte.

Situācija Turcijas ekonomikā nepārliecina. Jau pagājušogad tieši šo valsti periodiski apņēma lielākas neskaidrības uzplūdi, kur ziņu virsrakstos tika minēta tāda lieta kā valūtas krīze. Saistībā ar Turciju vēl skaļu toni bija uzņēmis tās diplomātiskais strīds ar ASV, kas nebūt nevairoja jau tā vājo investoru ticību šai valstij.

Pēdējā laikā var manīt, ka Turcijas tautsaimniecība virzās tuvāk grāvja malai – dati liecina, ka Turcijas IKP pagājušā gada ceturtajā ceturksnī sarucis par 3% (vēl pagājušā gada pirmajā ceturksnī tas palēcās par 7,4%), inflācija atrodas pie 20% un bezdarbs pieaudzis līdz 13,5% (pagājušā gada aprīlī tie bija 9,6%).

Liras nestabilitāte

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ilgstošā un straujā krituma Turcijas liras kurss otrdien pieauga, mazinot spriedzi pasaules akciju tirgos.

«Turcijas lira beidzot guvusi kaut kādu atbalstu pēc divu dienu intensīvas pārdošanas, kas izraisīja paniku visos tirgos,» sacīja «Forex.com» analītiķis Favads Razakzada.

Liras kursa kāpums pēc Turcijas centrālās bankas solījuma nepieciešamības gadījumā nodrošināt likviditāti bankām mazināja bažas par citām attīstības valstu valūtām, kuras ietekmējušas liras nedienas. Tomēr Indijas rūpijas kurss otrdien saruka līdz rekordzemam līmenim - 70 rūpijām par vienu ASV dolāru.

Taču nervozitātes mazināšanos neveicināja Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana otrdienas paziņojums, ka viņa valsts boikotēs ASV elektronikas preces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ministrs: Turcija izstrādājusi ekonomiskās rīcības plānu investoru bažu kliedēšanai

LETA--BBC, 13.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcija ir izstrādājusi ekonomiskās rīcības plānu, lai mazinātu investoru bažas pēc Turcijas liras kursa dramatiskā krituma, svētdien paziņojis Turcijas finanšu ministrs Berats Albairaks.

Ministrs intervijā laikrakstam «Hurriyet» paziņoja, ka plāns tiks īstenots, sākot no pirmdienas.

Turcijas ekonomikai ir nopietnas pārkaršanas pazīmes, un lielā kārtējo maksājumu konta deficīta dēļ tā ir atkarīga no ārzemju kapitāla ieplūšanas. Liras kursa kritumu veicina arī saspīlējums Ankaras attiecībās ar Vašingtonu.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka divkāršojis muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas.

Piektdien lira zaudēja 20% no savas vērtības attiecībā pret dolāru.

Albairaks intervijā «Hurriyet» paziņoja, ka Turcija rīkosies ātri, un plānā paredzēta palīdzība bankām un mazajiem un vidēja lieluma uzņēmumiem, kurus visvairāk skāris dramatiskais liras kursa kritums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksiem dažādas tendences, naftas cenas krītas

LETA, 14.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksu dinamikā ceturtdien bija dažādas tendences, bet Volstrītas indeksi pieauga pēc ziņojuma par ASV patēriņa cenu inflācijas samazināšanos un jaunu izlīguma soli ASV un Ķīnas tirdzniecības attiecībās.

Analītiķi atzina, ka noskaņojumu uzlabojis arī Turcijas lēmums pacelt procentlikmes, kas izraisījis Turcijas liras vērtības palielināšanos.

«Galu galā tirgu kustību ceturtdien izraisīja nevis samērā neinteresantās Anglijas Bankas vai ECB jaunākās ziņas, ne arī ļoti vajadzīgā un milzīgā Turcijas Centrālās bankas procentlikmju celšana, bet gan vilšanos radošie inflācijas dati no ASV,» sacīja «Spreadex» analītiķis Konors Kempbels.

ASV patēriņa cenu gada inflācija augustā samazinājās līdz 2,7% no 2,9% jūlijā, likvidējot vienu spiediena avotu, kas varētu pamudināt Federālo rezervju sistēmu (FRS) pacelt procentlikmes straujāk, nevis pakāpeniski.

«Apple» akcijas cena pieauga par 2,4% dienu pēc tās jauno «iPhone» modeļu prezentācijas, veicinot Volstrītas indeksa «Nasdaq Composite» palielināšanos par 0,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas lira sarukusi līdz rekordzemam līmenim pēc tam, kad ASV Baltais nams paziņoja, ka piemēros valstij sankcijas par ASV mācītāja aizturēšanu.

Tādējādi valūta saņēmusi jaunu triecienu, kas tās situāciju neuzlabo, jo lira jau ierindojusies starp šā gada neveiksmīgākajām valūtām – tās vērtība kopš gada sākuma samazinājusies par 24%. Patlaban tās kurss pret dolāru ir 4,996 liras.

Liras vērtība ir sarukusi kopš aprīļa, kad ASV dolāra vērtības pieaugums sāka radīt spiedienu uz vairākām jaunattīstības valstu valūtām. Turcijas lira ir īpaši vārīga pret stipru ASV dolāru, ņemot vērā, ka Turcijai ir liels ASV dolāros denominēts parāds, kas kļūst aizvien dārgāks, mazinoties liras vērtībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada beigās Turcija ieslīgusi recesijā, liecina valsts statistikas biroja informācija.

2018. gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, valsts ekonomika sarukusi par 2,4%.

Jau trešajā ceturksnī valsts ekonomikā tika reģistrēts kritums par 1,6%. Līdz ar to ekonomika sarukusi divus ceturkšņus pēc kārtas, iezīmējot recesiju.

Tirdzniecības karš ar ASV izraisījis strauju Turcijas valūtas kritumu, padarot importu daudz dārgāku. Abām valstīm ir domstarpības vairākos jautājumos, tai skaitā par to, kā cīnīties ar grupējumu Islāma valsts Sīrijā, par Turcijas plāniem iegādāties Krievijas raķešu aizsardzības sistēmas un citiem.

Turcijas lira pagājušajā gadā piedzīvojusi kritumu par 30% pret ASV dolāru, padarot importu vidēji par trešdaļu dārgāku. Tas mudināja valsts centrālo banku paaugstināt procentu likmes, padarot aizņemšanos dārgāku. Rezultātā negatīvi tika skarta automašīnu un mājokļu tirdzniecība, kā arī rūpnieciskā ražošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju cenas krītas pēc bažām par lēnāku ekonomikas izaugsmi un ASV procentlikmju nesamazināšanu

LETA/AFP, 09.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules akciju cenas pirmdien kritās, valdot bažām par globālās ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un mazinoties cerībām, ka ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) varētu samazināt procentlikmes.

Volstrītas indeksi, kā arī Londonas, Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi samazinājās otro tirdzniecības sesiju pēc kārtas.

ASV akciju cenas ir kritušās pēc tam, kad visi trīs Volstrītas indeksi pagājušo trešdien noslēdza tirdzniecības sesiju ar jauniem rekordiem saistībā ar pamieru ASV-Ķīnas tirdzniecības karā un cerībām uz FRS monetārās politikas mīkstināšanu.

Piektdien publicētais ASV Nodarbinātības ministrijas ziņojums par ASV tautsaimniecībā nodarbināto skaita ievērojamu pieaugumu jūnijā tomēr ir samazinājis FRS motivāciju pazemināt procentlikmes.

Investoru uzmanība tagad ir pievērsta FRS vadītājam Džeromam Pauelam, kurš šonedēļ sniegs pusgada ziņojumu Kongresā. Investori arī paturēs acīs patēriņa cenu datus, kas ir vēl viens faktors, kuru ņem vērā FRS savu lēmumu pieņemšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Stambulas transportā par braucienu var norēķināties ar tukšām plastmasas pudelēm un skārdenēm

LETA--HURRIYET, 18.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienā no Stambulas metro stacijām sācis darboties automāts, ar kura palīdzību par braucienu pilsētas sabiedriskajā transportā var norēķināties, nododot tukšas plastmasas pudeles un skārdenes.

Automātā jāievieto pilsētas sabiedriskā transporta viedkarte Istanbul Kart (Stambulas karte), kurā tiek ieskaitīta samaksa par nodoto tukšo taru.

Par vienu plastmasas pudeli atkarībā no lieluma var saņemt divus līdz deviņus kurušus, bet par skārdeni - septiņus līdz deviņus kurušus. Vienā Turcijas lirā ir 100 kuruši, savukārt viens eiro ir līdzvērtīgs apmēram sešarpus lirām.

Tā kā brauciens Stambulas sabiedriskajā transportā maksā 2,60 liras, tā finansēšanai ir nepieciešamas 28 pusotra litra plastmasas pudeles vai puslitra skārdenes.

Drīzumā šādi automāti parādīsies arī citās Stambulas metro stacijās.

Automātu uzstādīšanas iniciatore ir Stambulas pašvaldība, kas šādi vēlas dot savu ieguldījumu vides aizsardzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru