Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcija pirmdien sāka īstenot pasākumu paketi, kas vērsti pret nacionālās valūtas liras devalvāciju.

Turcijas liras vērtība pret ASV dolāru un pret eiro bija kritusies līdz vēsturiski zemākajiem līmeņiem, bet pēc paziņojuma par šiem pasākumiem pieauga par apmēram 25%.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pēc ministru kabineta sēdes paziņoja, ka cilvēku noguldījumi bankās tiks aizsargāti pret zaudējumiem, kurus radītu valūtas kursa svārstības.

Ja zaudējumi izrādīsies lielāki par banku solītajiem noguldījumu procentiem, šie zaudējumi tiks kompensēti.

"No šī brīža nevienam mūsu pilsonim nevajadzēs konvertēt savus noguldījumus no lirām uz ārvalstu valūtām, baidoties, ka maiņas kursa svārstības varētu iznīcināt peļņu no procentu maksājumiem," sacīja Erdogans.

Viņš arī paziņoja par papildu pasākumiem, jo Turcijas valdība arī grib palīdzēt aizsargāt uzņēmumus no maiņas kursa riskiem.

Erdogans tomēr atzīmēja, ka Turcijai nav nodoma un vajadzības "spert kaut vismazāko soli" prom no brīvā tirgus ekonomikas un pašreizējā ārvalstu valūtu maiņas režīma.

Turcijas liras vērtība pirmdien bija kritusies līdz vairāk nekā 18 lirām par ASV dolāru. Liras galvenā problēma ir strauji krītošā centrālās bankas uzticamība.

Turcijas Republikas Centrālā banka kopš vasaras beigām ir ievērojusi stingru procentlikmju samazināšanas politiku, neraugoties uz augstu inflāciju apmēram 21% līmenī. Liras kursa vājums tikai uzkurina inflāciju.

Erdogans pastāvīgi izdara spiedienu uz centrālo banku, lai tā turpinātu samazināt procentlikmes, un ir atlaidis vairākus centrālās bankas locekļus, kas bijuši pret viņa uzskatiem.

Komentāri

Pievienot komentāru