Lauksaimniecība

Turcijas tirgus gatavs plašākam lauksaimnieciskās produkcijas importam no Latvijas

Dienas Bizness, 16.09.2014

Jaunākais izdevums

Turcijas tirgus varētu būt gatavs plašākam lauksaimnieciskās produkcijas noietam no Latvijas, īpaši ņemot vērā pašreizējo situāciju ar eksporta krasu samazināšanos uz Krieviju, tikšanās laikā ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu norādījusi Turcijas vēstniece Latvijā Šerife Serapa Ozdžoškuna (Şerife Serap Özcoşkun), informē Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

J. Dūklavs sarunā ar vēstnieci uzsvēra, ka nepieciešams veicināt abu valstu tirdzniecību ar lauksaimniecības produktiem. Sadarbības sekmēšanu varētu stiprināt sadarbības protokola parakstīšana abu valstu lauksaimniecības ministriju starpā par tehnisko, zinātnisko un ekonomisko sadarbību lauksaimniecībā.

Pēdējo trīs gadu laikā bija vērojams straujš Latvijas produktu eksporta vērtības uz Turciju kritums. Salīdzinot ar 2012.gada Latvijas eksporta vērtību, 2013.gadā tā samazinājusies par 72,3%, savukārt importa vērtība palielinājusies par 15,8%. Lai arī 2014.gada pirmajā pusē Latvijas un Turcijas tirdzniecības bilance nedaudz uzlabojusies, tā vēl aizvien saglabājas negatīva.

Ministrija informē, ka galvenais Latvijas eksporta produkts uz Turciju 2013.gadā bija dzīvi liellopi. Salīdzinot ar 2012.gadu, eksporta vērtība šai grupai 2013.gadā pazeminājās par 78,1%, bet 2014.gada pirmajā pusē dzīvus liellopus uz Turciju vairs neizveda. Otra nozīmīgākā eksportēto produktu grupa ir bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni.

Savukārt Latvija no Turcijas 2013.gadā ieveda galvenokārt augļus un riekstus. Salīdzinot ar 2012.gada rādītājiem, 2013.gadā šīs produktu grupas importa vērtība pieauga par 7,3%. Otra lielākā produktu grupa importā ir augļu, dārzeņu konservi un sulas. Kopš 2012.gada produktu importa vērtība palielinājusies par 72,1%. No Turcijas importē arī dārzeņus un cukuru un tā izstrādājumus.

Latvija uz Turciju ik gadu izved nelielu daudzumu koksnes, bet pēdējos gados nozīmīgi palielinājies saplākšņa eksports. No Turcijas Latvijā ieved nedaudz mēbeļu un papīra izstrādājumu.

Šogad Turcijā tiek veikts Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā izveidoto pelēko zirņu šķirņu izvērtējums.

Turcijas vēstniece pie J. Dūklava bija ieradusies atvadu vizītē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Minhenē pārrunās Latvijai aktuālos jautājumus

Kārlis Mīlbergs, 06.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 7. martā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē tiksies ar četrām augstām ES amatpersonām, lai pārrunātu vairākus aktuālus jautājumus, kuros Latvijas lauksaimniekiem, pārtikas ražotājiem un zivsaimniekiem nepieciešama labvēlīgu risinājumu panākšana ES, ziņo Zemkopības ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Atsevišķiem piena kooperatīviem izdevies iekļūt Gruzijas un Azerbaidžānas tirgos

BNS, 09.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas piena ražošanas kooperatīvi aktīvi meklē jaunus produkcijas realizācijas tirgus un atsevišķiem no tiem ir izdevies iekļūt Gruzijas un Azerbaidžānas tirgos, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

«Es zinu, ka ir kooperatīvi, kas ir iegājuši Gruzijā, ir kooperatīvi, kas ir iegājuši Azerbaidžānā, un tur tirgo savu produkciju. Ir lielie uzņēmumi, kas veido kontraktus ar Ķīnu,» sacīja Dūklavs, piebilstot, ka, piemēram, kooperatīvs Māršava ved pienu uz Baltkrieviju, ir arī tādi, kas izved pienu uz Lietuvu, Poliju vai Vāciju.

«Protams, no ekonomiskā viedokļa varētu teikt, ka tas ir nepareizi, ka mēs vedam prom izejvielu. Labāk būtu pārstrādāt [pienu] šeit uz vietas un tad eksportēt produkciju ar augstāku pievienoto vērtību, bet tajā pašā laikā šajā situācijā labāk eksportējam izejvielu un saglabājam ganāmpulkus, kas mums ir ļoti kvalitatīvi, nekā nevedam neko un vedam lopus prom,» sacīja Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Dūklavs aicina EK ņemt vērā «specifisko situācija Latvijas piensaimiecības nozarē»

Dienas Bizness, 25.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sarunās ar Eiropas Savienības (ES) amatpersonām zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norādījis, ka, aprēķinot Krievijas sankciju radītos saudējumus, Eiropas Komisija (EK) līdz šim uz problēmu ir skatījusies šauri, informē Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

«Latvija uzskata, ka kritērijiem, pēc kuriem Eiropas Komisija līdz šim veikusi zaudējumu aprēķinus ir jābūt adekvātiem situācijai. Piemēram, Latvijā tiek salīdzinoši maz ražots un eksportēts piena pulveris un cietie sieri. Taču mēs saražojam un uz Krieviju eksportējām dauzus citus piena produktus. Tāpēc uzsvēru, ka zaudējumu aprēķinos ir jāņem vērā Latvijas specifiskā situācija, jo mūsu piensaimniecības nozare ir stipri cietusi Krievijas sankciju iespaidā,» uzsver J. Dūklavs.

Zemkopības ministrs ES amatprsonas informēja, ka šobrīd Zemkopības ministrija veic aplēses, lai varētu precīzi noteikt tieši tās saimniecības, kas cietušas no Krievijas sankcijām. «Eiropas Savienībai ir jārod iespēja sniegt mērķtiecīgu atbalstu Latvijas piensaimniecības nozarei, ko ietekmējušas Krievijas sankcijas un mēs no šīs prasības neatkāpsimies,» paskaidro Jānis Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dārzeņu audzētāju izteikumi par Latvijas ražotāju bankrotiem un tirgus sabrukšanu ir pārsteidzīgi, uzskata zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Nesen Dūklavs ticies ar lielveikalu ķēžu vadītājiem, ar kuriem runājis par dārzeņu tirgu kontekstā ar Ukrainu.

«Vietējiem ražotājiem ir noslēgti līgumi ar lielveikaliem, un tie ir jāpilda,» intervijā LNT raidījumam 900 sekundes teica Dūklavs.

Viņš norādīja, ka vārdu bankrots nelietotu. Lielveikalu vadītāji ministram apliecinājuši, ka ar Latvijas ražotājiem noslēgtos līgumus gatavi izpildīt.

Turklāt veikalu vadītāji informējuši, ka pie salīdzinošām cenām pircēji labprātāk izvēlas vietējo produkciju.

Tiesa, ministrs gan atzina, ka šobrīd apgalvot, ka neviens nebankrotēs, arī būtu nepareizi.

Kooperatīvās sabiedrības Mūsmāju dārzeņi vadītāja Edīte Strazdiņa izteicās, ka Latvijas ražotājiem draud bankroti un dārzeņu tirgus sabrukšana, ieplūstot produkcijai par dempinga cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien nolēma izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecības sektorā Latgalē, daļā Vidzemes un Zemgales, aģentūra LETA uzzināja valdībā.

Kopumā ārkārtas stāvoklis izsludināts 27 novados un tas ilgs no šodienas līdz 2017.gada 30.novembrim. Ārkārtas stāvoklis lauksiamniecības sektorā izsludināts Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines, Varakļānu un Krustpils novados.

Valdība lēma vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) vadībā izveidot koordinācijas padomi lietavu un plūdu radīto seku likvidēšanai. Koordinācijas padomes sastāvā iekļauti arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), pašvaldību pusi pārstāvot Kārsavas novada, Krāslavas novada un Rēzeknes novada domju priekšsēdētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena lopkopībā strādājošie patlaban, visticamāk, nevar cerēt uz jaunām Eiropas Savienības kompensācijām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Kā norādīja ministrs, patlaban piena tirgū cena Eiropā, tajā skaitā, Latvijā nedaudz pieaug. Līdz ar to nav iespējams izmantot argumentu, ka nozarē draudētu krīze. Dūklavs skaidroja, ka arī pastāvot nelielam piena iepirkuma cenu kritumam līdz 5-7%, tas netiek uzskatīt par krīzes pazīmi, bet gan par tirgus situācijas svārstībām.

Dūklavs atzina, ka patlaban Latvijā grūtāk klājas tām piena nozares saimniecībām, kas investējušas attīstībā un līdz ar to ir lielāka piena pašizmaksa. Tomēr neesot zināms, ka kādai piena nozares saimniecībai draudētu bankrots.

Kā ziņots, februāra beigās Dūklavs atzina, ka situācija piena lopkopībā saistībā ar piena iepirkuma cenu straujo kritumu ir kritiska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Dūklavs: Ķīna varētu būt tirgus, kur realizēt Latvijas produktus ilgtermiņā

Žanete Hāka, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Šanhajas amatpersonām un uzņēmējiem no Ķīnas. Šanhajas delegācijas vizītes laikā zemkopības ministrs pārrunāja abu valstu turpmākās sadarbības iespējas tirdzniecības jomā, informē Zemkopības ministrija.

Tikšanās laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ar Šanhajas amatpersonām un uzņēmējiem pārrunāja piena pārstrādes uzņēmuma Food Union interesi eksportēt piena produktus uz Ķīnu, kā arī sadarboties ar Ķīnas uzņēmējiem produktu ražošanā.

«Ķīna ir viena no lielākajām Eiropas Savienības tirdzniecības partnerēm, un Latvijai jau tagad ir izveidojusies stabila sadarbība ar šīs valsts uzņēmējiem. No Latvijas tiek eksportētas saldētas ogas, galvenokārt, mellenes, kā arī kokmateriāli. Piena pārstrādes uzņēmuma Food Union sadarbība ar vienu no lielākajiem Ķīnas pārtikas ražošanas uzņēmumiem Bright Food varētu būt apliecinājums tam, ka Ķīna arī turpmāk būs eksporta tirgus, kur realizēt Latvijas produktus ilgtermiņā,» norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) sarunas ar Norvēģiju saistībā ar šajā valstī arestēto Latvijas sniega krabju kuģi virzās ļoti lēni, žurnālistiem šodien sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Zvejas kuģis ir arestēts un sarunas, kas būtu jāvada EK, notiek lēni, sacīja Dūklavs. Viņš vēlreiz uzsvēra, ka sarunas ar Norvēģiju var veikt tikai EK, jo šis jautājums skar arī citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu intereses un nostājas.

Vienlaikus Dūklavs teica, ka Latvijas valdība ir pieņēmusi savu nostāju šajā jautājumā, un nepiekrīt Norvēģijas izvirzītajām pretenzijām par zvejas noteikumu pārkāpumu.

Ir pieprasīta diezgan liela nauda, kas sniega krabju zvejas kuģa īpašniekam būtu jāmaksā. Mūsu skatījumā viņi neko nav pārkāpuši, bet pilnībā ir izpildījuši visus noteikumus un normas, kas ir ES līgumā ar Norvēģiju, teica Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dūklavs: Nav pareizi piena cenām ES tirgū mērīt vidējo temperatūru

Žanete Hāka, 17.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijai, īstenojot atbalsta pasākumus piena ražošanas nozarei, nepieciešams ņemt vērā to, cik smagi Krievijas ekonomiskās sankcijas ir ietekmējušas katru no dalībvalstīm, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē uzsvēris zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

«Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra vērtējums par vispārējo situāciju piena tirgū rod zināmas cerības, taču to nevar attiecināt uz visām dalībvalstīm. Latvijā piena iepirkuma cena, salīdzinot ar 2014. gada jūliju – laiku pirms Krievijas embargo, ir pazeminājusies par 31%. Kā jau esmu norādījis arī iepriekšējās padomes sēdēs, attiecībā uz piena cenām nav pareizi mērīt vidējo temperatūru Eiropas Savienības tirgū, jo tā maldinoši raksturo situāciju dažādās dalībvalstīs,» padomē uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Ministrs arī norādīja, ka šā gada septembrī, salīdzinot ar augustu, piena iepirkuma cena turpināja samazināties par 0,5%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemniekiem piederošajai Jelgavas rūpnīcai Latvijas piens atrast investors, kurš, iespējams, varētu iegādāties rūpnīcas lielākajam kapitāldaļu turētājam - kooperatīvam Trikāta KS - piederošās daļas, šodien biedrības Zemnieku saeima kongresā paziņoja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Nenosaucot konkrētu uzņēmumu vai uzvārdu, ministrs netieši atzina, ka pircējs varētu nebūt vietējais uzņēmums.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, sākotnēji investoru sarakstā bija kooperatīvs Latraps, uzņēmēju Paškausku ģimene, kā arī kāda Grieķijas kompānija, kuras darbība saistīta ar lauksaimniecību. Tieši šī kompānija neoficiāli tiek minēta kā iespējamais jaunais investors.

Dūklavs norādīja, ka kapitāldaļu potenciālo pircēju likumā noteiktajā kārtībā nosauks uzņēmuma maksātnespējas administratore un tas notiks ne ātrāk kā 15.martā.

«Man bija saruna ar administratori un izskatās, ka tuvākajos datumos būs pielikts punkts šai epopejai,» sacīja Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu nozarei uzturēt ražošanu sarežģītajā situācijā saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību, jau līdz šā gada beigām cūkkopji valsts atbalstā varētu saņemt kopumā apmēram piecus miljonus eiro, šodien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

«Cūkkopjiem ganāmpulku atjaunošanai paredzētais finansējums ļaus atsākt uzņēmējdarbību. Atbalsta intensitāte būs no 80% līdz pat 100%, tāpēc tas ir ļoti nozīmīgs atbalsts,» sacīja Dūklavs.

Kā apliecināja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece, cūkkopjiem šis atbalsts ir ļoti nozīmīgs situācijā, kad ĀCM izplatās gan mežacūku, gan mājas cūku vidū, neraugoties uz stingrajiem biodrošības pasākumiem.

«Šis finansējums būs ļoti labs atspaids, turklāt jau šogad, jo pieteikšanās plānota jau augusta vidū. Tikmēr situācijā, kad ĀCM strauji pieaug mežacūku vidū, nav prāta darbs pilsētā noķertos dzīvniekus vest atpakaļ uz mežu, kā tas tiek darīts Rīgā. Savukārt zemniekiem, īpaši bioloģiskās cūkgaļas ražotājiem, būtu jāaizliedz laist cūkas āra aplokos, kā tas patlaban tiek atļauts. Stingrajiem noteikumiem jāpakļaujas visiem - gan mazajiem, gan lielajiem ražotājiem, citādi mēra izplatībai nebūs robežu,» sacīja Lejniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dūklavs: Pie nemainīgas tirgus situācijas Latvija prasīs papildu atbalstu piena ražotājiem

BNS, 22.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tirgus situācija nemainīsies, Latvija prasīs papildu atbalstu piena ražotājiem, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Varu pateikt tikai to, ka, protams, mēs prasīsim papildus atbalstu, ja tirgū nekas nemainīsies. Vēlos vēlreiz uzsvērt - ja tirgū nekas nemainīsies. Piemēram, somi šajā [Eiropas Komisijas kompensāciju piena ražotājiem] sarakstā netika iekļauti viena ļoti vienkārša iemesla dēļ – viņiem palielinājās piena cena un tas notika būtiski. Tas nozīmē, ka ietekme ir bijusi īslaicīga un tādā gadījumā nekādas kompensācijas nepienākas. Ir jāsaprot, ka tirgū daži mēneši neko būtiski nemaina. Mēs uz kompensācijām varējām pretendēt tikai tādēļ, ka piena cena tirgū attiecībā pret pašizmaksu mainījās par vairāk nekā 20%. Ja tie būtu bijuši 7-8%, ar mums neviens pat nebūtu runājis, sacīja Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dūklavs: Piena nozare ir prioritāra, taču arī pārējās nav atstātas pabērna lomā

LETA, 19.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopības ministrijai (ZM) piena nozare ir prioritāra, taču arī pārējās nozares nav atstātas pabērna lomā, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Dūklavs komisijas locekļus informēja, ka ZM 2017.gada budžeta prioritāte ir Valsts meža dienesta kapacitātes stiprināšana, tam atvēlot 2,7 miljonus eiro. Tāpat papildu septiņi miljoni eiro atvēlēti kā atbalsts piena nozarei.

Piena nozare ir uzskatāma par vadošo, prioritāro nozari, bet arī citas nozares nav atstātas pabērna lomā, uzsvēra ministrs.

Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis (V) stāstīja, ka pēdējā laikā dzirdētas ziņas par strauju piena cenu kāpumu, tāpēc viņš aicināja zemkopības ministru skaidrot situāciju piena nozarē. Dūklavs atzina, ka tiešām pēdējo divarpus mēnešu laikā piena cenas ir būtiski augušas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Dūklavs: Mums priekšā ir sarunas par PVN likmēm pārtikai

Raivis Bahšteins, 04.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad sagaidāma virzība sarunās par PVN likmes samazināšanu pārtikai, sola aizejošās valdības zemkopības ministrs Jānis Dūklavs

J. Dūklavs, kuru Zaļo un zemnieku savienība nosaukusi par vienu no saviem cilvēkiem, ko vēlētos redzēt premjera amatā, sarunā ar DB neslēpj, ka ir nelabojams optimists par lauksaimniecības nozares turpmākajām izredzēm. Krievijas tirgus zaudējumu viņš uzlūko nevis kā satricinājumu, bet «tirgus apstākļus, kuros tāpat ir jāstrādā, jāražo, jābaro lopi un jāslauc piens». Arī lielo piena pārstrādes uzņēmumu saplūšanā riskus ministrs nesaskata. Tiesa, rozā brilles J. Dūklavs gan neliek uz acīm, runājot par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līguma iespējamo ietekmi uz nozari.

Kādas būs šī gada lielākā nozares darījuma sekas, koncernam Food Union iegādājoties Rīgas piensaimnieku?

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Dūklavs ar Tadžikistānas vēstnieku Latvijā pārrunā sadarbības iespējas lauksaimniecībā

Dienas Bizness, 23.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 23. janvārī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Tadžikistānas ārkārtējo un pilnvaroto nerezidējošo vēstnieku Latvijā Kozidavlatu Koimdodovu (Козидавлат Коимдодов). Vēstnieka vizītes laikā zemkopības ministrs informēja par aktualitātēm lauksaimniecības nozarē Latvijā, kā arī pārrunāja abu valstu turpmākās sadarbības iespējas, tostarp tirdzniecības jomā, informē Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Tikšanās laikā J. Dūklavs ar Tadžikistānas vēstnieku sprieda par iespējām veicināt Latvijā ražotās lauksaimniecības produkcijas eksportu uz Tadžikistānu. «Lai arī Latvijas un Tadžikistānas tirdzniecības apjomi ar lauksaimniecības, zivsaimniecības un mežsaimniecības produktiem ir nelieli, mēs saskatām potenciālu tirdzniecības attīstīšanā un preču klāsta dažādošanā. Ņemot vērā Krievijas embargo ietekmi, Latvijas ražotāji būtu interesēti palielināt piena produktu, kā arī zivju produktu eksportu, kas jau šobrīd sastāda lielāko eksportēto produktu īpatsvaru,» sarunas laikā uzsvēra Jānis Dūklavs.

Savukārt Tadžikistānas vēstnieks izteica interesi sadarboties augkopības un lopkopības nozarē, īpaši ciltsdarba un veterinārajā jomā, kā arī lauksaimniecības speciālistu apmācībā Latvijā. Tāpat tikšanās laikā amatpersonas vienojās par abu valstu Sadarbības memoranda lauksaimniecības jomā sagatavošanu, lai sekmētu savstarpējo sadarbību un ciešāku kontaktu veidošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Dūklavs: EK piedāvātais tiešmaksājumu pieauguma temps ir nepietiekams

Monta Glumane, 02.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar priekšlikumu par ES daudzgadu budžetu 2021.-2027. gadam, paredzot, ka plānotais finansējums ES Kopējai lauksaimniecības politikai (KLP) nākamajā septiņu gadu finanšu periodā būs par 5% mazāks, salīdzinot ar pašreizējo ES daudzgadu budžeta periodu 2014. līdz 2020. gadam, informē Zemkopības ministrija.

EK priekšlikumā piedāvā turpināt tiešmaksājumu tuvināšanu starp dalībvalstīm. Pieņemot, ka arī nākamajā finanšu periodā tiktu piemērota pakāpeniska tiešmaksājumu izlīdzināšana, saskaņā ar Zemkopības ministrijas provizoriskiem aprēķiniem tiešie maksājumi Latvijas lauksaimniekiem palielinātos nedaudz, tikai 2026. gadā sasniedzot 80% no ES vidējā tiešmaksājumu līmeņa. 2020. gadā tiešie maksājumi Latvijā sasniegs 68% no vidējā līmeņa.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norāda, ka pašreizējais EK priekšlikums arī turpmāk neparedz vienlīdzīgus tiešos maksājumus visiem ES lauksaimniekiem, kas var negatīvi ietekmēt atsevišķu dalībvalstu lauksaimnieku konkurētspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Izšķir ciršanas strīdu

Māris Ķirsons, 04.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts mežos nākamjos piecos gados maksimāli pieļaujamais ciršanas apjoms galvenajā cirtē būs 92 258 ha jeb ik gadu vidēji 18 452 ha

To paredz vakar valdības sēdē akceptētais rīkojums. Ministru kabinetā notika asas diskusijas starp vides aizsardzības nevalstiskajām organizācijām, kuru pozīcijai pievienotājās arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Kaspars Gerhards un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Galu galā protokolā tika fiksēts īpašais K. Gerharda un tieslietu ministra Dzintara Rasnača viedoklis attiecībā par Eiropas biotopiem. J. Dūklavs atgādināja, ka līdz šim valsts mežu apsaimniekotājs a/s Latvijas valsts meži (LVM) jau ir uzņēmies paaugstinātas saistības attiecībā par tiem mežiem, kuros varētu būt aizsargājamas dzīvotnes, turklāt vienmēr savas pašu saistības ir izpildītas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VM tuvākajās nedēļās jāpanāk vienošanās par pārtikas ierobežojumiem izglītības iestādēs

LETA, 26.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien vēl neskatīja izmaiņas ražotāju un atsevišķas sabiedrības daļas neapmierinātību izsaukušajos noteikumos, kas paredz ierobežojumus pārtikai izglītības iestādēs, un uzdeva Veselības ministrijai (VM) tuvāko nedēļu laikā panākt vienošanos ar iesaistītajām pusēm.

Sākotnēji Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzdeva vienošanos panākt nedēļas laikā, tomēr tālākās diskusijas laikā konkrēts termiņš netika noteikts. Neviens jums neliedz strādāt. Kaut vai pa naktīm, teica Straujuma, dzirdot ierosinājumu saskaņošanai atvēlēt trīs nedēļas laika.

Sašutis par grozījumu virzību bija zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kurš norādīja - ja šādā veidā tiks turpināts darbs un noteikumi tiks virzīti tālāk bez saskaņošanas, ēdināšanas sistēma skolās tiks novesta līdz tam, ka bērnus nebūs iespējams pabarot.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) gan uzsvēra, ka ar kolēģi ļoti labi saprotas un vēlreiz ieklausīsies ražotāju viedoklī, un saprātīgie priekšlikumi tiks ņemti vērā. Mēs pieiesim ar saprātu, solīja Belēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā ārkārtas teritorijā mājas cūkas tiks likvidētas atbilstoši instrukcijām par dzīvnieku humānu nogalināšanu, savukārt dzīvnieku ķermeņi tiks iznīcināti īpašā, ar krematoriju aprīkotā automašīnā, kas uz laiku tiks īrēta no Dānijas.

Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe, ārkārtas situācijā, kad ir uzliesmojusi sevišķi bīstama dzīvnieku infekcijas slimība, dzīvniekus nogalina, nevis nokauj, turklāt tā, lai ar dzīvnieku izdalījumiem, tostarp ar asinīm, slimības izsaucēju neizplatītu tālāk.

«Cūkas nogalina, ievērojot labturības prasības un izmantojot humānu nogalināšanas veidu atkarībā no dzīvnieka konstitūcijas tipa, svara, dzimuma, vecuma un fizioloģiskā stāvokļa,» norādīja Joffe.

Plānots, ka tuvākajās dienās, kad Latgalē un Vidzemē tiks sākta mājas cūku masveida iznīcināšana, dzīvnieku nogalināšanai tiks izmantotas caururbēja triecienierīces jeb stileti, šaujamieroči ar brīvi maināmu lādiņu, elektriskā strāva vai arī letālas injekcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dūklavs: Latvija aicina EK vienkāršot ES Kopējo lauksaimniecības politiku

Žanete Hāka, 13.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 16. novembrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs piedalīsies ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē, kurā Eiropas Komisija (EK) sniegs pārskatu par padarīto ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) vienkāršošanā, informē Zemkopības ministrija (ZM).

KLP vienkāršošanas nepieciešamība aktualizējās pēc tās ieviešanas 2015. gadā, jo ieviešanas procesā tika konstatēti vairāki pasākumi un atbalsta instrumenti, kurus nepieciešams bez vilcināšanās vienkāršot. Arī 2014. gada beigās amatā apstiprinātais jaunais ES Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans KLP vienkāršošanu izvirzīja kā vienu no savām prioritātēm.

«Latvija jau vairākkārt ir norādījusi, ka nedrīkst kavēties ar Kopējās lauksaimniecības politikas vienkāršošanu lauksaimniekiem un administrējošām iestādēm, lai lauksaimnieki mērķtiecīgāk un bez kavēšanās varētu izmantot dažādus Eiropas Savienības atbalsta pasākumus un finansējumu. Tāpēc arī Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā tā bija viena no Zemkopības ministrijas prioritātēm lauksaimniecības jomā,» uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dūklavs: No EK dzirdēti nenoteikti priekšlikumi piena un cūkgaļas nozaru situācijas uzlabošanai

Žanete Hāka, 15.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija Latvijas un citu dalībvalstu lauksaimniecības nozares lūgumus neuzklausīja un papildus finansiālo atbalstu grūtībās nonākušajām piena ražošanas un cūkkopības nozarēm nepiedāvāja, norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Pirmdien, 14. martā, zemkopības ministrs ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē uzsvēra, ka ES ir jāsniedz tālāks ārkārtas finansiālais tiešais atbalsts ražotājiem piena un cūkgaļas nozarēs, lai risinātu likviditātes problēmas un lauksaimnieki varētu turpināt saimniekot, informē Zemkopības ministrija.

«Pagaidām ir dzirdēti vairāki diezgan nenoteikti priekšlikumi situācijas uzlabošanai, turpinot diskusijas par risinājumu meklēšanu tikai jūnijā,» uzsver ministrs.

Nīderlandes prezidentūra tirgus situācijas uzlabošanai piedāvā izskatīt iespēju atļaut noteiktā laika periodā brīvprātīgi ierobežot piena ražošanu, kooperatīviem, asociācijām un ražotāju organizācijām sadarbojoties ar piena ražotājiem; dubultot intervences apjomus sviestam un piena pulverim; apsvērt iespēju piedāvāt cūkgaļai jaunu privātās uzglabāšanas shēmu 2016. gadā; piešķirt papildu finansējumu piena un cūkgaļas veicināšanas programmām; stiprināt sadarbību ar Eiropas Investīciju banku (EIB) jaunu finanšu instrumentu piedāvāšanai; sākt eksporta kredītu sistēmas ieviešanu lauksaimniecībā sadarbībā ar EIB.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoruden Latvijas piena produktu ražotājiem atvērsies Ķīnas tirgus, kas dos iespēju Latvijas uzņēmumiem daļu saražotās produkcijas eksportēt uz Ķīnu, kuras tirgus ir ļoti liels, turklāt augošs un tāpēc perspektīvs, informē Zemkopības ministrija.

Jau šā gada jūnijā, zemkopības ministram Jānim Dūklavam tiekoties ar Ķīnas galvenās kvalitātes uzraudzības, pārbaudes un karantīnas pārvaldes ministru Ži Šupingu, tika saskaņots Latvijā ražoto piena produktu sertifikāts eksportam uz Ķīnu – kopējā eksporta atļauja.

Tuvākajā laikā tiks sākts Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu reģistrācijas process eksportam uz Ķīnas tirgu. Jau septembrī Latvijā ieradīsies Ķīnas sertifikācijas institūcijas eksperti, lai pārbaudītu konkrētus Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu atbilstību reģistrācijai eksportam uz Ķīnu. Esmu gandarīts, ka Latvija būs pirmā Baltijas valsts, kam būs sertifikācija piena produktu eksportam uz Ķīnas tirgu, uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dūklavs saistībā ar Krievijas embargo prasīs valsts un ES atbalstu zivsaimniecības nozarei

Dienas Bizness, 04.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā Krievijas atbildīgo iestāžu pieņemto lēmumu par pagaidu aizliegumu Latvijā ražotās zivju produkcijas eksportam uz Krieviju, kā rezultātā Latvijas zivju apstrādes uzņēmumiem tiks radīti ievērojami zaudējumi, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ir ticies ar labklājības ministru Uldi Auguli un ekonomikas ministri Danu Reiznieci - Ozolu, kā arī ar Latvijas zivju apstrādes uzņēmumu vadītājiem, lai veiktu analīzi par produkcijas apjomu, kas līdz šim tika eksportēts uz Krieviju, iespējamajiem zaudējumiem un strādājošo skaitu zivju apstrādes uzņēmumos, informē Zemkopības ministrijā.

Patlaban Zemkopības ministrija gatavo informatīvo ziņojumu, kas tuvākajā laikā tiks iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā. «Zemkopības ministrijas piedāvātais risinājums būs līdzīgs kā pēc Krievijas aizlieguma importēt Latvijā ražoto piena produkciju. Jau Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru neformālās padomes laikā 1. un 2. jūnijā Latvijā es personīgi informēju Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāru Filu Hoganu par iespējamo kritisko situāciju Latvijas zivju apstrādes nozarē. Lauksaimniecības komisārs apliecināja, ka sekos līdzi situācijai Latvijā, kā arī par to informēs savu kolēģi – Eiropas Savienības vides, jūrlietu un zivsaimniecības komisāru Karmenu Vellu,» norāda J. Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Sausuma dēļ situāciju lauksaimniecībā noteiks kā valsts mēroga katastrofu

LETA, 26.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes vadības padome otrdien nolēma, ka saistībā ar sausumu lauksaimniecībā nav izsludināma ārkārtas situācija - tā vietā to noteiks kā valsts mēroga dabas katastrofu.

Lēmums par valsts mēroga dabas katastrofu stājas spēkā šodien.

Kā skaidroja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), Krīzes vadības padome neatbalsta ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecībā, jo tas nav nepieciešams, ņemot vērā, ka ilgstošā sausuma izraisīto seku dēļ nav jāpiemēro atbalsta instrumenti ārpus spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Tā vietā, iepazīstoties ar aktuālo situāciju nozarē, nolemts izsludināt valsts mēroga dabas katastrofu lauksaimniecībā. Šāds statuss ļauj rīkoties un palīdzēt lauksaimniekiem atbilstoši konkrētajai situācijai.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) atzina, ka izsludināt valsts mēroga dabas katastrofu lauksaimniecībā visā Latvijā nepieciešams, lai šīs nozares uzņēmumi atsevišķu līgumsaistību neizpildes rezultātā netiktu sodīti, piemēram, sausuma dēļ laikā nepabeidzot Eiropas Savienības finansētus projektus vai arī nespējot nokārtot finansiālās saistības ar kredītiestādēm. Padomes šīs dienas lēmums varot tikt izmantots kā arguments gadījumos, ja, piemēram, Lauku atbalsta dienests vai kredītiestādes ar sankcijām vēršas pret sausumā cietuša lauksaimnieka, ja tas nav laikā izpildījis līgumsaistības. Šādos gadījumos sausumu varēs uzskatīt kā «force majeure» apstākli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Latvija vēlas atjaunot dzīvo liellopu un sākt jēru eksportu uz Turciju

Lelde Petrāne, 22.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 23.oktobrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tiksies ar Turcijas Republikas lauksaimniecības ministru Mehmetu Mehdi Ekeru (Mehmet Mehdi Eker), lai runātu par Latvijā ražotās lauksaimniecības un pārtikas produkcijas eksporta palielināšanu uz šo valsti. Latvija ir ieinteresēta attīstīt lauksaimniecības un zivsaimniecības produkcijas eksportu uz Turciju, informē Zemkopības ministrija.

Kopš 2013. gada liellopu eksports no Latvijas uz Turciju ir pilnībā apturēts, kaut gan Latvijas lauksaimnieki ir ieinteresēti liellopu eksportu uz šo valsti atjaunot nekavējoties. «Latvija joprojām uzskata Turciju kā vienu no prioritārajiem trešo valstu tirgiem dzīvu liellopu eksportā un vēlas panākt liellopu eksporta atjaunošanu, jo Turcijā ir augstākas cenas, nekā Eiropas Savienības tirgū. Latvijas uzņēmējiem ir interese par audzēšanai paredzētu liellopu, kā arī gaļas šķirņu un nobarošanai paredzētu liellopu eksportu uz Turciju,» uzsver zemkopības ministrs.

Tiekoties ar Turcijas lauksaimniecības ministru, J. Dūklavs piedāvās Turcijai importēt Latvijā audzēto jēra gaļu, jo pēdējo gadu laikā aitkopības nozare Latvijā ir strauji attīstījusies. Pašlaik tirdzniecība ar aitām nevar notikt, jo Latvija nevar izpildīt Turcijas valdības izvirzītās pārāk augstās prasības attiecībā uz aitu katarālo drudzi (zilās mēles slimību). Lai aitas varētu izvest uz Turciju, veterinārajā (veselības) sertifikātā ir jāapliecina, ka Latvijā nav ievesti dzīvnieki, kas vakcinēti pret zilās mēles slimību (bluetongue disease). «Latvija var garantēt, ka patlaban ir brīva no aitu katarālā drudža un veic stingru minētās slimības uzraudzību visā valsts teritorijā,» paskaidro zemkopības ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru