Jaunākais izdevums

Turkmenistāna apturējusi MTS-Turkmenistan - lielākā mobilo telefonu pakalpojumu sniedzēja tās teritorijā - darbību, atstājot lielāko daļu valsts bez mobilo telefonu sakariem un pieejas internetam, ziņo rferl.org.

Krievijas kompānija informējusi savus abonentus, ka «visi sakaru pakalpojumi ir uz laiku apturēti».

Savā tīmekļa vietnē MTS-Turkmenistan norāda, ka saņēmusi paziņojumu no atbildīgās ministrijas par licences apturēšanu.

Jeļena Kokhanovskaja, Mobile TeleSystems (MTS) sabiedrisko attiecību direktore Maskavā, teikusi, ka Turkmenistānas varas iestādes nav atklājušas nevienu iemeslu, kas ir viņu lēmuma pamatā. «Mēs neesam saņēmuši nekādus paskaidrojumus no Turkmenistānas puses, un mēs gaidām paskaidrojumus,» viņa sacījusi.

Amatpersonas Ašhabadā atteikušās komentēt šo soli. Reģionālie mediji vēstījuši, ka uz MTS-Turkmenistan tiek izdarīts spiediens no valsts varas iestāžu puses, kas grib mazināt tā dominējošo stāvokli tirgū.

Pagājušajā mēnesī Turkmenistāna konfiscējusi lielu skaitu MTS SIM karšu un dažas iekārtas.

Kompānija darbojas Turkmenistānā kopš 2005.gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm realizācija samazinājusies

Žanete Hāka, 16.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie aprīļa rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 8,82 miljonus eiro, kas ir par 4% mazāk nekā šajā periodā pērn, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Lielākais realizācijas pieaugums ir vērojams Itālijā, kur tā palielinājusies par 388%, Uzbekistānā - par 191%, Turkmenistānā - par 77%, un Lietuvā - par 69%. Lielākie noieta tirgi aprīlī bija Krievija, Latvija, Ukraina, Baltkrievija un Uzbekistāna.

AS Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija 2016.gada aprīlī veidoja 1,58 miljonus eiro, kas ir par 13% vairāk nekā pērn. Šajā laikā darbojās 61 aptieka. Savukārt SIA Silvanols apgrozījums 2016.gada aprīlī bija 0,39 miljoni eiro, kas ir par 18% vairāk nekā šajā periodā pērn. SIA Silvanols aprīlī produkciju realizēja sešās Eiropas valstīs, ar AS Olainfarm starpniecību arī Albānijā, Kosovā un Azerbaidžānā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie 2016. gada jūlija rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 10,05 miljonus eiro, kas ir par 35% vairāk nekā šajā periodā pērn, liecina kompānijas paziņojums.

Lielākais realizācijas pieaugums ir vērojams Nīderlandē, kur tā ir palielinājusies par 151%, Polijā - par 97%, un Krievijā - par 46%. Lielākie noieta tirgi jūlijā bija Krievija, Latvija, Ukraina, Nīderlande un Baltkrievija.

AS Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija 2016. gada jūlijā veidoja 1,38 miljonus eiro, kas ir par 6% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Šajā laikā darbojās 58 aptiekas. Latvijas zaļās farmācijas uzņēmuma SIA Silvanols apgrozījums 2016. gada jūlijā bija 0,32 miljoni eiro, kas ir par 100% vairāk nekā šajā periodā pērn. SIA Silvanols produkti 2016. gada jūlijā tika realizēti trīs Eiropas valstīs. Elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotāja SIA Tonus Elast realizācija 2016. gada jūlijā veidoja 0,52 miljonus eiro, produkti tika realizēti 11 valstīs trīs kontinentos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Turkmenistāna apsola gāzi ES Nabuko cauruļvadam

Lelde Petrāne, 22.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turkmenistāna solījusi piegādāt dabasgāzi plānotajam Nabuko cauruļvadam, kam vajadzētu ļaut Eiropas Savienības valstīm kļūt neatkarīgākām no Krievijas enerģijas nākotnē, ziņo BBC.

Turkmenistāna norādījusi, ka tai būs līdz 40 miljardiem kubikmetru liekas gāzes gadā, tādēļ «Eiropas valstīm nav jāuztraucas».

Šādu solījumu izteicis Turkmenistānas premjera vietnieks Baimirads Hojamuhamedovs (Baymyrad Hojamuhamedov). Viņš stāstījis, ka gāzes piegāde Eiropai ir daļa no Turkmenistānas plāna dažādot eksporta tirgus. Tā jau pārdod gāzi Irānai, Ķīnai un Krievijai.

BBC norāda, ka Nabuko projektu kavē neskaidrība par gāzes apgādi. Paredzēts, ka 3300 kilometrus gadais cauruļvads pārsūknēs līdz 31 miljardam kubikmetru gāzes gadā no Kaspijas jūras reģiona un Tuvajiem Austrumiem caur Turciju Eiropā.

Tā izmaksas varētu būt ap 7,9 miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie 2016. gada oktobra rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 10,18 miljonus eiro, kas ir par 22% vairāk nekā šajā periodā pērn, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Lielākais realizācijas pieaugums ir vērojams Uzbekistānā, kur tā ir palielinājusies par 220%, Krievijā - par 94%, un Kirgizstānā - par 71%. 2016. gada oktobrī AS Olainfarm veica nozīmīgas piegādes uz Nīderlandi, Vāciju un Gruziju. Lielākie noieta tirgi oktobrī bija Krievija, Latvija un Ukraina.

AS Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija 2016. gada oktobrī veidoja 1,62 miljonus eiro, kas ir par 1% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Šajā laikā darbojās 64 aptiekas. Latvijas zaļās farmācijas uzņēmuma SIA Silvanols apgrozījums 2016. gada oktobrī bija 0,53 miljoni eiro, kas ir par 36% vairāk nekā šajā periodā pērn. SIA Silvanols 2016. gada oktobrī realizēja produktus astoņās Eiropas valstīs, ar AS Olainfarm starpniecību arī Krievijā, Kazahstānā un Azerbaidžānā. Elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotāja SIA Tonus Elast realizācija 2016. gada oktobrī veidoja 0,87 miljonus eiro, produkti tika realizēti 16 valstīs trīs kontinentos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 21. novembrī, Rīgā notika Latvijas – Turkmenistānas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos (SVK) 3.sēde, kuru no Latvijas puses vadīja Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, bet no Turkmenistānas puses – ekonomikas un attīstības ministra vietnieks Šamirats Mustafajevs.

«Lai arī Latvijas un Turkmenistānas tirdzniecības apjomi pašlaik ir nelieli, pastāv zināms potenciāls divpusējās sadarbības attīstīšanai, piemēram, tādās jomās kā transports un loģistika, IKT, izglītība, tīrās tehnoloģijas, farmācija. Apliecinājums sadarbības paplašināšanai ir arī Latvijas uzņēmēju arvien pieaugošā interese veidot kontaktus un uzsākt sadarbības projektus ar Turkmenistānu», uzrunājot klātesošos uzsvēra Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Starp Latviju un Turkmenistānu šobrīd ir noslēgti nozīmīgākie sadarbības nolīgumi, t.sk. ekonomiskās sadarbības nolīgums, vienošanās sadarbībai gaisa satiksmes jomā, nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanai attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem, sadarbībai izglītības jomā, kā arī sadarbībai starptautisko automobiļu satiksmes jomā. Tāpat ir noslēgta vienošanās starp Jūrmalas un Turkmenbaši pašvaldībām. Līgumtiesiskās bāzes pilnveidošanai puses strādā pie virknes starpinstitūciju vienošanos, t.sk. arī vienošanās par sadarbību starp abu valstu ekonomikas ministrijām, kuru plānots parakstīt tuvākajā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm realizācijas apjomi auguši par 14%

Žanete Hāka, 15.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie 2016.gada janvāra rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 8,84 miljonus eiro, kas ir par 14% vairāk nekā šajā periodā pērn, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Lielākais realizācijas pieaugums vērojams Baltkrievijā - par 1001%, Turkmenistānā - par 674%, Kazahstānā - par 286%, kā arī Itālijā, kur realizācija pieaugusi par 257%. 2016.gada janvārī AS Olainfarm veica būtiskas piegādes uz Poliju un Vāciju. Lielākie noieta tirgi bija Krievija, Latvija, Baltkrievija, Lielbritānija un Ukraina.

AS Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija 2016.gada janvārī sasniedza 1,66 miljonus eiro, kas ir par 16% vairāk nekā šajā laikā pērn. 2016.gada janvārī darbojās 62 aptiekas. Savukārt SIA Silvanols apgrozījums 2016.gada janvārī bija 0,32 miljoni eiro, kas ir par 18% mazāk nekā šajā periodā pērn. SIA Silvanols 2016.gada janvārī produkciju realizēja sešās Eiropas valstīs, ar AS Olainfarm starpniecību arī Kazahstānā un Baltkrievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm apgrozījuma ziņā veiksmīgākie deviņi mēneši vēsturē

Žanete Hāka, 01.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm neauditētais peļņas un zaudējumu aprēķins par 2016. gada deviņiem mēnešiem, liecina, ka koncerns ar 78,7 miljonu eiro apgrozījumu ir aizvadījis apgrozījuma ziņā veiksmīgākos deviņus mēnešus tā vēsturē, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Tas ir pieaudzis par 9%, salīdzinot ar šo periodu pērn. AS Olainfarm peļņa 2016. gada deviņos mēnešos ir 7,8 miljoni eiro, kas ir par 36% mazāk nekā pērn. AS Olainfarm lielākie noieta tirgi šajā laikā bija Krievija, Latvija, Ukraina un Baltkrievija.

AS Olainfarm ir aizvadījusi arī apgrozījuma ziņā veiksmīgāko trešo ceturksni, sasniedzot 25,2 miljonu eiro realizāciju, kas ir par 15% vairāk nekā šajā periodā pērn. Uzņēmuma peļņa trešajā ceturksnī ir 1,66 miljoni eiro, kas ir par 41% mazāk nekā 2015. gada trešajā ceturksnī. To būtiski ietekmēja uzkrājumi 2,2 miljonu eiro apmērā Ukrainas un Krievijas debitoru parādiem un ieguldījuma vērtības samazināšanai Baltkrievijas uzņēmumā NPK Biotest.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm šogad plāno konsolidēto apgrozījumu 127 miljonu eiro apmērā

Dienas Bizness, 18.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm akcionāru sapulcē šī gada 1. jūnijā tika apstiprināts uzņēmuma darbības plāns, kas paredz, ka tā nekonsolidētais apgrozījums 2017. gadā sasniegs 96 miljonus eiro, savukārt konsolidētais apgrozījums – 127 miljonus eiro.

Saskaņā ar provizoriskajiem apgrozījuma rādītājiem 2017. gada pirmajos sešos mēnešos ir sasniegti 50% no visa 2017. gadā plānotā nekonsolidētā apgrozījuma un 46% no gadā plānotā konsolidētā apgrozījuma.

Kompānija informē, ka Olainfarm provizoriskie konsolidētie 2017. gada jūnija rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 10,11 miljonus eiro, kas ir par 8% vairāk nekā šajā periodā pērn. Lielākais realizācijas pieaugums vērojams Turkmenistānā, kur tā ir palielinājusies par 1206%, Itālijā – par 296%, Kazahstānā – par 103%, Polijā – par 78%, un Baltkrievijā – par 60%. 2017. gada jūnijā Olainfarm veica būtiskas piegādes uz Uzbekistānu un Nīderlandi. Produktu realizācija visvairāk ir samazinājusies Ukrainā – par 38%. Olainfarmm koncerna lielākie noieta tirgi jūnijā bija Krievija, Latvija, Ukraina un Baltkrievija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Olainfarm» provizoriskie konsolidētie 2018. gada augusta rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 9,1 miljonu eiro, kas ir par 13% vairāk nekā 2017. gada augustā, informē uzņēmums.

Lielākais realizācijas pieaugums vērojams Itālijā, kur tā pērnā gada zemās bāzes dēļ palielinājusies par 11 650%, un Kirgizstānā - par 292%. Produktu realizācija visvairāk ir samazinājusies Turkmenistānā - par 31%, un Krievijā - par 9%. AS «Olainfarm» koncerna lielākie noieta tirgi augustā bija Krievija, Latvija un Baltkrievija.

AS «Olainfarm» piederošā aptieku tīkla SIA «Latvijas aptieka» realizācija 2018. gada augustā veidoja 1,9 miljonus eiro, kas ir par 20% vairāk nekā 2017. gada augustā. Šajā laikā darbojās 69 aptiekas. SIA «Silvanols» apgrozījums 2018. gada augustā bija 0.42 miljoni eiro, kas ir par 13% vairāk nekā šajā periodā 2017. gadā. Elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotāja SIA «Tonus Elast» realizācija 2018. gada augustā veidoja 0.88 miljonus eiro, kas ir par 21% vairāk nekā 2017. gada augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Olainfarm» provizoriskie konsolidētie 2019. gada janvāra rezultāti liecina, ka grupa realizējusi produkciju par 12,4 miljoniem eiro, kas ir par 35% vairāk nekā pērnā gada janvārī.

Janvārī «Olainfarm» grupas produkcija tika realizēta 32 pasaules tirgos.

Kā liecina konsolidētie janvāra realizācijas dati, trīs lielākie koncerna noieta tirgi ir Latvija, kur, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada janvāri realizācijas apjoms ir audzis par 16%, Krievija, kur šajā pat laika posmā realizācijas apjoms ir pieaudzis par 78%, un Baltkrievija ar 32% pieaugumu. No 10 lielākajiem noieta tirgiem neliels (-8%) samazinājums vērojams tikai Uzbekistānā. Arī citos noieta tirgos janvāra laikā ir panākts būtisks pārdošanas apjomu pieaugums, no kuriem lielākais sasniegts Turkmenistānā (437%), Moldovā (308%) un Nīderlandē (246%).

Pēc nekonsolidētajiem provizoriskajiem datiem AS «Olainfarm» janvārī realizējusi produkciju par 9,9 miljoniem eiro, kas ir par 40% vairāk nekā pērn šai laikā. Pieaugumu galvenokārt ietekmēja būtisks apjomu pieaugums Turkmenistānā (par 437%), Nīderlandē (246%) un Krievijā (par 91%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Uzņēmēji grib nostiprināties Centrālāzijā

Egons Mudulis, 21.06.2013

Valsts prezidents ar uzņēmējiem izvērtē vizīšu Azerbaidžānā, Turkmenistānā un Kazahstānā rezultātus

Foto: Vitālijs Stīpnieks

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiālās vizītes esot lietderīgas, atzīst uzņēmēji, steidzot izmantot Centrālāzijas valstu potenciālu. Spriežot pēc lielās uzņēmēju atsaucības, acīmredzot šādām vizītēm ir jēga, norādīja Valsts prezidents Andris Bēziņš, izvērtējot oficiālo vizīšu rezultātus uz Azerbaidžānu, Turkmenistānu un Kazahstānu.

Viņš uzsvēra, ka gan ministri, gan valsts institūciju darbinieki, gan viņš pats ir gatavs aktīvi iesaisīties uzņēmēju interešu aizstāvībā, risinot jebkādas vajadzības visaugstākajā līmenī. Tai pašā laikā Valsts prezidents aicināja Latvijas biznesa pārstāvjus izvērtēt, vai šķēršļi lietu virzībai nav meklējami nevis pretimnākšanas trūkumā konkrētajā valstī, bet pašu nevarēšanā.

Valsts prezidents Bērziņš oficiālajās vizītēs Kazahstānu, Turkmenistānu un Azerbaidžānu apmeklēja šā gada pavasarī. Visās vizītēs prezidentu pavadīja plašas uzņēmēju delegācijas.

Vizītē Azerbaidžānā piedalījušies 80 Latvijas uzņēmēji, Turkmenistānā - 46, bet Kazahstānā - 70, kas pārstāvēja galvenās Latvijas tautsaimniecības nozares, sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Andris Ozols. Vislielākā interse Latvijas komersantu starpā bijusi par pakalpojumu un preču eksportu uz šīm valstīm, kā arī šo tirgu izpēti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm koncerna realizācija 2016.gada pirmajā ceturksnī ir sasniegusi 26,1 miljonu eiro, kas ir par 3% mazāk nekā šajā periodā pērn, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Koncerna tīrā peļņa ir 3,1 miljons eiro, kas ir par 52% mazāk nekā 2015.gada 1.ceturksnī. Šā gada pirmajā ceturksnī ir veikti uzkrājumi 1 miljona eiro apmērā Ukrainas sadarbības partnera parādiem. Lielākie noieta tirgi šajā laikā bija Latvija, Krievija, Ukraina un Baltkrievija.

«Šis gads ir sācies ar diezgan neprognozējamu vidi lielā daļā NVS valstu, kur saskaramies gan ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, gan valdību iniciētiem pasākumiem vietējā tirgus aizsardzībai un vietējo ražotāju atbalstam. Virknē gadījumu tie ir nelabvēlīgi ietekmējuši Olainfarm produktu realizāciju. Tāpēc mēs plānojam izvietot daļu ražošanas vai iegādāties uzņēmumu kādā no šīm valstīm. Tā varēsim vismaz daļēji atvieglot ārvalstu ražotājiem noteikto ierobežojumu ietekmi,» norāda Valērijs Maligins, AS Olainfarm valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvija izspēlēs platjoslas kārti Azerbaidžānas interneta projektos

Egons Mudulis, Sanita Igaune, 26.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija varētu dalīties ar savu platjoslas ieviešanas pieredzi ar Azerbaidžānu, kas pavērtu iespēju arī Latvijas uzņēmumiem piedalīties Azerbaidžānas šīs jomas projektos, norādīja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Reimanis, vērtējot panākumus no amatpersonu vizītēm Centrālāzijas valstīs.

Tikšanās Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) speciālistiem ar Azerbaidžānas sakaru ministru ir paredzēta 19. jūlijā.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta DB pastāstīja, ka ik pa laikam notiek šāda veida pārrunas. Piemēram, Azerbaidžāna ir ieinteresēta pieredzes apmaiņā par platjoslas ieviešanas projektu, savukārt Gruzija interesi ir paudusi par Latvijas pieredzi e-paraksta jomā. «Šobrīd ir pāragri runāt par rezultātiem, bet, jā, apliecinu, šāda tikšanās ir paredzēta,» sacīja J. Bokta.

Oficiālās vizītes esot lietderīgas, tā atzīst uzņēmēji (DB 21.06.2013.), steidzot izmantot Centrālāzijas valstu potenciālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm realizācijas apjomi februārī auguši par 47%

Žanete Hāka, 17.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm produktu realizācija ir sasniegusi 7,31 miljonu eiro, kas ir par 47% vairāk nekā šajā periodā pērn, liecina kompānijas provizoriskie konsolidētie februāra rezultāti.

Lielākais realizācijas pieaugums vērojams Turkmenistānā - par 554% un Ukrainā - par 733347%. Uzņēmums skaidro, ka realizācija Ukrainā uzrāda tik būtisku pieaugumu tādēļ, ka pērn februārī realizācijas apjoms uz šo valsti bija ļoti niecīgs. Latvijā realizācija pieaugusi par 29%, Krievijā - par 21%. AS Olainfarm lielākie noieta tirgi februārī bija Krievija, Latvija, Ukraina, Baltkrievija, Lielbritānija un Nīderlande. Februārī AS Olainfarm veica būtiskas piegādes arī uz Poliju un Bulgāriju.

Šā gada divos mēnešos provizoriskais konsolidētais AS Olainfarm realizācijas apjoms sasniedzis 16,97 miljonus eiro – tas ir pieaugums par 33%, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2013.gadā. Visstraujākais realizācijas pieaugums šī gada divos mēnešos vērojams Spānijā, kur tās apjoms palielinājies par 843%, Ukrainā - par 93% un Baltkrievijā, kur vērojams pieaugums par 45%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Rīgā notiekošajā samitā Slovākija, Ungārija, Bulgārija un Rumānija parakstīja vienotu deklarāciju, atbalstot ierosinājumu par Eastring gāzes cauruļvada būvniecību, lai savienotu centrālo un dienvidaustrumu Eiropu.

Nosaukums Eastring šajā deklarācijā gan netiek minēts.

Ekskluzīvā intervijā tiešsaistes medijam EurActiv 7.maijā bijušais Čehijas premjerministrs Mireks Topolaneks sniedza plānotā projekta izvērstu skaidrojumu.

Eastring ir gāzesvads, no kura viena versija ir 832 kilometrus gara un stiepjas pāri Slovākijai, Ungārijai un Rumānijai, bet cita versija ir 1274 kilometrus gara un sasniedz Bulgāriju.

Viena no šī projekta priekšrocībām ir, ka Eastring Slovākijas teritorijā izmantotu gāzes transporta uzņēmuma "Eustream" infrastruktūru, kas pēc 2009.gada gāzes krīzes tika pilnībā atjaunota.

Paredzēts, ka šis cauruļvads transportētu gāzi abos virzienos, pirmajā posmā transportējot 20 miljardus kubikmetru gāzes gadā un pēc pēdējā posma noslēgšanās - 40 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm apgrozījuma ziņā veiksmīgākais pusgads vēsturē

Žanete Hāka, 31.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm koncerna realizācija šā gada pirmajā pusgadā sasniegusi 53,5 miljonus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā šajā periodā pērn, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Līdz ar to šis ir bijis veiksmīgākais pirmais pusgads uzņēmuma vēsturē apgrozījuma ziņā. Tīrā peļņa ir 6,1 miljons eiro, kas ir par 34% mazāk nekā 2015. gada 1. pusgadā. Šī gada pirmajā pusgadā ir veikti uzkrājumi 2 miljonu eiro apmērā Ukrainas debitoru parādu nodrošināšanai. AS Olainfarm lielākie noieta tirgi šajā laikā bija Krievija, Latvija, Ukraina un Baltkrievija.

«Viens no būtiskiem Olainfarm darbības virzieniem ir izmantot mūsu mārketinga un loģistikas pieredzi, lai sekmētu meitasuzņēmumu noietu tiem labi zināmos un jaunos tirgos. Lai stiprinātu elastīgo medicīnisko produktu ražotāja Tonus Elast klātbūtni Krievijas tirgū, šomēnes reģistrējām tajā Olainfarm piederošu uzņēmumu Elast Medikl. Tas būs ekskluzīvs Tonus Elast produkcijas importētājs un izplatītājs Krievijā,» piebilst Valērijs Maligins, AS Olainfarm valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Turkmenistāna plāno būvēt dabasgāzes cauruļvadu uz Indiju

Lelde Petrāne, 13.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turkmenistāna 11.decembrī parakstījusi līgumu, kas paredz gāzes cauruļvada būvniecību uz Indiju caur Afganistānu un Pakistānu, kas zināms kā TAPI savienojums, ziņo Bloomberg.

1730 kilometrus garais cauruļvads varētu tikt pabeigts līdz 2015.gada beigām, un Āzijas valstīm gada laikā piegādās 33 miljardus kubikmetru Turkmenistānas gāzes.

Indija un Pakistāna katra saņemšot 14 miljardus kubikmetru gāzes gadā, bet Afganistāna - 5 miljardus kubikmetru.

Krievija projektā nepiedaloties.

Kā vēstīts, šobrīd norisinās gāzes cauruļvada Nord Stream būvniecība Baltijas jūrā, savienojot Viborgu Krievijā un Greifsvaldi Vācijas ziemeļos. Kopējais maģistrāles garums būs 1220 kilometri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukraina gatavojas izstāties no Neatkarīgo valstu sadraudzības (NVS), kā arī ieviest vīzu režīmu ar Krieviju, ziņo Ukrainas mediji.

Par to trešdien vakarā paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības padomes vadītājs Andrejs Parubijs, ziņo Korrespondent. Iziešana no NVS tiek plānota šogad, un pašlaik Ukraina uzsākusi izstāšanās procedūru.

Tāpat Ukrainas Nacionālās drošības padomes vadītājs uzdevis valsts Ārlietu ministrijai ieviest vīzu režīmu ar Krievijas iedzīvotājiem.

NVS apvieno vairākas bijušās PSRS bloka valstis. NVS patlaban ietilpst Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Krievija, Moldovas Republika, Tadžikistāna, Turkmenistāna, Ukraina, Uzbekistāna. Savukārt Gruzija, sākot no 2009. gada septembri, vairs neietilpst NVS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grindeks palielinājusies gan peļņa, gan apgrozījums

Žanete Hāka, 31.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusē AS Grindeks apgrozījums sasniedzis 43,8 miljonus eiro, kas ir par 3,1 miljonu eiro jeb par 8% vairāk nekā 2014. gada pirmajā pusgadā, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

Savukārt koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, pirmajā pusgadā bija 3,2 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar 2014. gada pirmo pusgadu, ir palielinājusies par 0,4 miljoniem eiro vai 14%.

Bruto peļņas rentabilitāte pirmajā pusgadā bija 45%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 7%. Šā gada pirmajā pusgadā koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 55 pasaules valstīm kopumā par 40 miljoniem eiro, kas ir par 1,3 miljoniem eiro jeb par 4% vairāk nekā 2014. gada pirmajā pusgadā.

Grindeks gatavo zāļu pārdošanas apjoms pirmajā pusgadā bija 39,4 miljoni eiro un ir palielinājies, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, par 4,9 miljoniem eiro jeb par 14%. Pārdošanas apjoms Krievijā, pārējās NVS valstīs un Gruzijā pirmajā pusgadā sasniedza 23,6 miljonus eiro, kas ir par 5,3 miljoniem eiro jeb par 18% mazāk nekā 2014. gada pirmajā pusgadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm realizācijas apjomi palielinājušies

Žanete Hāka, 17.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie 2016. gada septembra rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 8,21 miljonu eiro, kas ir par 2% vairāk nekā šajā periodā pērn, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Lielākais realizācijas pieaugums ir vērojams Kazahstānā, kur tā ir palielinājusies par 281%, Tadžikistānā - par 188%, un Spānijā - par 102%. 2016. gada septembrī AS Olainfarm veica nozīmīgas piegādes uz Lielbritāniju un Dāniju. Lielākie noieta tirgi septembrī bija Latvija, Krievija, Ukraina, Nīderlande un Baltkrievija.

AS Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija 2016. gada septembrī veidoja 1,6 miljonus eiro, kas ir par 12% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Šajā laikā darbojās 62 aptiekas. Latvijas zaļās farmācijas uzņēmuma SIA Silvanols apgrozījums 2016. gada septembrī bija 0,63 miljoni eiro, kas ir par 17% vairāk nekā šajā periodā pērn. SIA Silvanols 2016. gada septembrī realizēja produktus četrās Eiropas valstīs, ar AS Olainfarm starpniecību arī Krievijā, Lietuvā un Kazahstānā. Elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotāja SIA Tonus Elast realizācija 2016. gada septembrī veidoja 0,53 miljonus eiro, produkti tika realizēti 16 valstīs trīs kontinentos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Turkmenistāna gatava piegādāt gāzi Eiropai

Elīna Pankovska, 17.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs paziņojis, ka valsts ir gatava palielināt dabasgāzes eksportu. Ar šādu paziņojumu viņš nācis klajā pēc Eiropas Komisijas vadītāja Manuela Barrozu vizītes, raksta dv.ee.

Oficiālais līgums starp Turkmenistānu un ES pagaidām nav noslēgts, savukārt G. Berdimuhamedovs norādījis, ka sadarbība ar Eiropu ir viņa valsts prioritāte.

Eiropa jau sen cenšas dažādot dabasgāzes avotus, lai samazinātu atkarību no Krievijas. Turkmenistāna turklāt ieņem ceturto vietu pasaulē pēc šī veida resursa.

Pēc G. Berdimuhamedova teiktā, ir vairākas piegādes iespējas uz Eiropu, taču viņš priekšroku dod cauruļvada celtniecībai zem Kaspijas jūras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - Vienojas par avioreisa Ašgabata - Rīga – Toronto uzsākšanu

Žanete Hāka, 21.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs oficiālās vizītes Turkmenistānā laikā ar šīs valsts ministriem vienojies par tiešā avioreisa Ašgabata (Ašhabada) - Rīga - Toronto izveidošanu, kas radītu spēcīgu impulsu tālāko ekonomisko sakaru attīstībā, informē Ārlietu ministrija.

Kā informē Ārlietu ministrijas vēstnieks - preses sekretārs Kārlis Eihenbaums, šī projekta izstrāde ir nobeiguma stadijā ar labām izredzēm, ka jau pārskatāmā laikā tiks uzsākti avioreisi. Domājams, tas labvēlīgos apstākļos ir tuvāko mēnešu jautājums, saka ĀM pātstāvis. Turkmēnijas nacionālā aviokompānija Türkmenhowaýollary vēlas uzsākt šos lidojumus, kur Rīgai būs svarīga starpposma vieta. Vairāk informācijas tik sniegts tuvākajā laikā, un ministri ir vienojušies procesu paātrināt.

E. Rinkēvičs ar Turkmenistānas amatpersonām pārrunāja plašu jautājumu loku, īpašu uzmanību pievēršot ekonomisko sakaru paplašināšanai starp abām valstīm. Latvijas ārlietu ministrs kā perspektīvākās nozares ekonomikas sadarbībā uzsvēra tranzītu un loģistiku, farmāciju, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Intervija: Lūkojas Skandināvijas un Austrumeiropas virzienā

Sanita Igaune, 09.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc darījuma Datakom plāno aktīvāk piedalīties starptautiskos iepirkumos; bez puniem neiztikt, tomēr plinte krūmos netiks mesta

Tā DB intervijā norāda Latvijas IT uzņēmuma Datakom valdes priekšsēdētājs Uldis Semeiks. DB jau rakstīja (26.08.2015.), ka U. Semeiks ir kļuvis par vienīgo uzņēmuma īpašnieku. Atbilstoši Lursoft datiem, Datakom vienīgais īpašnieks ir uzņēmums SIA Datlex, kurš savukārt 100% pieder U. Semeikam. Datakom ir dibināts 1994.gadā. Uzņēmums ir IBM Corporation partneris kompleksu infrastruktūras sistēmu risinājumu, sistēmu pārvaldības jomā un palīdzības dienesta pakalpojumu nodrošināšanā.

Cik ilgi noritēja sarunas ar otru Datakom līdzīpašnieku? Vai sadarbība ir pilnībā pārtraukta?

Izmaiņas parāda Uzņēmumu reģistra dati. Sarunas ilga aptuveni trīs četrus mēnešus. Darījumam iemesli bija vairāki, bet detalizēti ar tiem neiepazīstināšu. Tāpat esam vienojušies par konfidencialitāti, varu pateikt tikai to, ka man ir citāds redzējums par uzņēmuma attīstību. Rezultātā panācām vienošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Krievijas ēna preču eksportā pamazām sarūk

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 10.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā apritēja divi gadi, kopš Krievijas Federācija noteikusi sankcijas Eiropas Savienības, t.sk., Latvijas pārtikas produktiem. Vai divi gadi Latvijas eksportētājiem ir bijis pietiekošs laiks, lai kompensētu Krievijas tirgus zaudēšanu un atrastu jaunus noieta tirgus?

Kopējais Latvijas preču eksports 2015. gadā pieauga par 1,1%, kas vērtējams kā labs sniegums, ņemot vērā Krievijas noteikto embargo pārtikai un sarežģīto un nelabvēlīgo situāciju vairākos Latvijas eksporta tirgos. Diemžēl šogad Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāji pārsvarā atrodas negatīvajā zonā, un šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu preču eksports ir sarucis par 1,5%.

Nav šaubu, ka 2015. gadā Latvijas kopējo preču eksporta izaugsmi būtiski bremzēja eksporta kritums uz Krieviju, kas salīdzinājumā ar 2014. gadu saruka par 24%. Tomēr preču eksportu uz Krieviju nesamazināja tikai sekas, ko izraisīja 2014. gada 7. augustā Krievijas noteiktais embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam, piena produktiem un 2015. gada 4. jūnijā pasludinātais beztermiņa aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

The Economist Latviju pasaules demokrātijas indeksā ierindo 48.vietā

LETA, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu biznesa žurnāls "The Economist", vērtējot demokrātijas attīstību, Latviju ir ierindojis 48.vietā pasaulē, mūsu valstī valdošo iekārtu raksturojot kā «demokrātiju ar trūkumiem».

Žurnāla The Economist analītiķu grupas Economist Intelligence Unit (EIU) veidotajā ikgadējā Demokrātijas indeksā apkopoti dati par sabiedrības demokrātijas līmeni 165 pasaules valstīs un divās teritorijās.

Visaugstāko novērtējumu 2011.gada Demokrātijās indeksā Latvijā saņēmis vēlēšanu process un plurālisms, kā arī pilsoniskās brīvības, kas novērtētas attiecīgi ar 9,58 un 9,12 punktiem no iespējamajiem desmit.

Savukārt valdības spēja strādāt novērtēta viszemāk - ar 5,36 punktiem, iedzīvotāju politiskā līdzdalība ar 5,56 punktiem, bet politiskā kultūra ar 5,63 punktiem.

Salīdzinot ar 2010.gada Demokrātijas indeksa rādītājiem, Latvijas novērtējums par atsevišķām kategorijām nav mainījies, taču indeksā Latvija pakāpusies par vienu vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru