Citas ziņas

Turpmāk Fastum gēlu varēs iegādāties tikai pret recepti

Sanita Igaune, 25.01.2011

Jaunākais izdevums

Sākot ar 1. februāri, pretsāpju un pretiekaisuma gēli, kas satur ketoprofēnu, būs recepšu zāles. Šāds lēmums pieņemts, lai novērstu ādas reakcijas, kas var rasties, ultravioletam starojumam pakļaujot ādas apvidus, uz kuriem uzklāti ketoprofēna gēli. Dati liecina, ka dažkārt ādas reakcijas var izpausties smagi, radot nopietnus veselības traucējumus.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Skaidrā DB informēja, ka Latvijā reģistrēti ketoprofēna gēli: Begsan 25 mg/g gēls, Fastum 2,5 % gēls, Ketonal 25 mg/g gēls, Ketoprofen Sopharma 25 mg/g gēls, Profenid 25 mg/g gēls un Spinax 25 mg/g gēls.

ZVA uzsver, ka gēlus nedrīkst lietot personas, kurām iepriekš bijušas ādas reakcijas un pastiprinātas jutības reakcijas, piemēram, astmas simptomi, alerģisks deguna gļotādas iekaisums saistībā ar ketoprofēna, tiaprofēnskābes, acetilsalicilskābes, fenofibrāta, ultravioleto staru blokatoru vai smaržvielu lietošanu.

ZVA brīdina, ka pacientiem stingri jāievēro zāļu lietošanas noteikumi.

Ārīgi lietojamo ketoprofēna preparātu lietošanas laikā un divas nedēļas pēc tam ārstētie ādas apvidi jāsargā no tiešas saules gaismas, kā arī nedrīkst sauļoties solārijā. Pēc gēla uzklāšanas rūpīgi jānomazgā rokas. Ketoprofēna gēlu nedrīkst uzklāt zem noslēdzoša pārsēja. Zāles nedrīkst lietot ilgāk par vienu nedēļu.

ZVA par zāļu izsniegšanas kārtības maiņu un iespējamo risku informējusi gan ārstus, gan farmaceitus.

Ketoprofēnu saturošo gēlu iepakojums pakāpeniski tiks nomainīts atbilstoši recepšu zāļu iepakojumam. Informācija par ketoprofēna gēlu lietošanas noteikumiem pacientam jāsaņem no ārsta, kurš parakstīs zāles. Savukārt aptiekā farmaceits kopā ar zālēm izsniegs informatīvu materiālu ar norādījumiem, kas stingri jāievēro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grindeks turpina iegādāties iekārtas gēlu ražošanas iecirknim

Sanita Igaune, 10.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākais zāļu ražotājs Grindeks slēgs ar I.M.A. Industria Macchine Automatiche 522,9 tūkst. Ls vērtu līgumu par etanolu saturošo gēlu un ziežu pildīšanas un kartonēšanas iekārtu piegādi, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja dati.

Pērnā gada nogalē Grindeks slēdza 759 tūkst. Ls vērtu līgumu ar VAKUMIX Ruhr - und Homogenisiertechnik Aktiengesellschaft par etanolu saturošo gelu un ziežu pamata kausēšanas aprīkojuma un ražošanas iekārtu piegādi, liecina Iepirkuma uzraudzības biroja dati.

DB jau rakstīja, ka pilnveidojot produktu klāstu, Grindeks plāno piedāvāt jaunu zāļu formu – gēlus. Šim nolūkam tiek veidots jauns gēlu ražošanas iecirknis, kas tiks aprīkots ar augstas ražošanas kvalitātes iekārtām.

«Pašreiz izstrādē ir vairāki gēli, taču šobrīd to publiskošana ir komercnoslēpums,» DB pērnā gada nogalē norādīja Grindeks Komunikācijas departamenta vadītāja Laila Kļaviņa.

Komentāri

Pievienot komentāru