Mazais bizness

Tvaikonis izaug līdz veļas pieņemšanas punktam

Anda Asere, 22.01.2013

Jaunākais izdevums

SIA Veļas dienests Tvaikonis atvēris savu veļas pieņemšanas punktu; iepriekš gludināšana un tīrīšana nodrošināta, izmantojot kurjerus

Uzņēmums biznesu sāka, piedāvājot vienu pakalpojumu - veļas gludināšanu, turklāt to no klientiem pieņēma un atpakaļ atveda kurjers. Pamazām, atbildot uz klientu ieteikumiem, gludināšanai pievienojās citi pakalpojumi – ķīmiskā tīrīšana, veļas mazgāšana un sadzīves lietu tīrīšana. Pirms dažām nedēļām uzņēmums ir atvēris arī pastāvīgu veļas pieņemšanas punktu, uz kuru klienti paši var nogādāt netīro vai gludināšanai paredzēto veļu.

«Uzņēmums attīstās palēnām, bet katra mēneša rezultāti ir sava veida rekordiņš,» priecājas Andris Pudāns, SIA Veļas dienests Tvaikonis īpašnieks. Uzņēmums darbu sāka pašā krīzes plaukumā. Tāpēc gan izvēlētais moto, gan vienīgā iespēja pastāvēt bija sevi pozicionēt kā zemo cenu kompāniju. Viņš domāja, ka gludināšanas pakalpojumu izmantos visplašākais klientu loks, taču realitātē to vairāk izmanto turīgi cilvēki ar vidējiem un augstākiem ienākumiem. Domājot, kāpēc tā, A, Pudāns atrada skaidrojumu – uzņēmumu vadītāji un augsta līmeņa menedžeri panākumus savā dzīvē ir sasnieguši, jo ir meklējuši ko jaunu un riskējuši, tostarp arī izmēģinot jaunus pakalpojumus privātajā dzīvē.

Tvaikonis ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs. «Es ar milzīgu prieku mēneša beigās nomaksāju valstij 9% no apgrozījuma, un man ir mierīga sirds, ka es varu atļauties samaksāt nodokļus. Ja nebūtu šāda mikrouzņēmumu nodokļa, tāds Tvaikonis, tāpat kā daudzi citi, godīgā ceļā nevarētu eksistēt. Ir prieks, ka valsts ir nākusi pretī. Uzņēmējiem tāpat ir pietiekami daudz problēmu, lai vēl domātu, kā izdzīvot attiecībās ar valsti,» norāda A. Pudāns. Viņš pieļauj, ka šis nodoklis ir viens no iemesliem, kāpēc valsts ir atlabusi pēc krīzes.

«Mans mērķis nav vienkārši ienākt biznesā un pelnīt naudu. Gribas tam visam jēgu. Mana misija ir dot cilvēkiem izvēles iespēju, kā atslogot sevi no mājas darbiem. Gribas izdarīt cilvēkiem labu. Tas darbam piedod pavisam citu jēgu. Man žēl to cilvēku, kuri strādā tāpat vien, tikai naudas pēc, jo jābūt kaut kādai motivācijai, pamatojumam,» saka uzņēmējs.

Nākotnē uzņēmums varētu attīstīties, piesaistot vairāk korporatīvos klientus un atverot jaunus veļas dienesta punktus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karostas jeb Oskara Kalpaka tilts ir vienīgais izgriežamais tilts Latvijā. Pa stundai dažādos diennakts laikos autovadītājiem ir iespēja pārdomāt un gaidīt vai arī mest astoņu kilometru līkumu, lai no Karostas aizbrauktu līdz Liepājas centram, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Karostas tilts ir projektēts pēc franču inženiera Aleksandra Gistava Eifeļa skices. Tas ir tas pats Eifelis, ar kura gādību 1889. gadā Parīzē uzslēja metālkonstrukcijas torni, kurā šobrīd sapņo uzbraukt katrs tūrists. Karostas tilts ir celts 1906. gadā un savā ziņā nes Parīzes brīvības garu. Krievu impērijas armija Pirmajā pasaules karā uzspridzināja vienu tā pusi. To atjaunoja pēc kara, bet jau 1926. gadā tajā ietriecās norvēģu tvaikonis Narne. Rekonstrukcija sākās tūdaļ. Tilts atkal tika sabombardēts Otrā pasaules kara laikā un atkal atjaunots. Visbeidzot jau vairākkārt bojātajā tilta Karostas puses balstā ietriecās ar Gruzijas karogu peldošais kuģis Anna. Tas notika 2006. gadā. Rekonstrukcija ilga vairākus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Noslēdzas Kairiša filmas Piļsāta pi upis filmēšana Krāslavā

Lelde Petrāne, 02.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ beidzas Viestura Kairiša filmas «Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes» Krāslavas filmēšanas periods, kurā vienu no svarīgākajām lomām «nospēlēja» kuģis «Baltais gulbis». Kuģa vēsturiskais prototips, kas minēts arī Gunara Janovska romānā, ir pirms Otrā pasaules kara starp Krustpili un Jēkabpili kursējušais tvaikonis «Gulbis».

Īpaši filmēšanas vajadzībām jau pagājušā gada rudenī Varkaļu ostā tika uzsākta Baltā gulbja būvēšana un pielāgošana filmēšanas vajadzībām. Kuģa kapteini filmā tēlo leģendārais lietuviešu aktieris Jozs Budraitis. Režisors Viesturs Kairišs saka: «Baltais kuģis ir simbolisks tēls, tas pārvadā tautas kā Noasa šķirsts un atved skatītājiem nepazīstamo varoni kā gulbis Loengrīnu, lai filmas gaitā mēs uzzinātu, kas īsti par cilvēku slēpjas aiz šā vientiesīgā puiša ar jauko vārdu Ansis.»

Baltais gulbis filmēšanas grupai sagādāja ne mazums grūtību un piedzīvojumu. Vispirms kuģis pa autoceļu tika transportēts no Rīgas uz filmēšanas vietu, tādējādi jau pirms filmēšanas procesa izpelnoties publikas uzmanību. Kad Baltais gulbis veiksmīgi nonāca Krāslavā, izrādījās, ka tā ielaišanu Daugavā apgrūtina zemais ūdens līmenis — sausuma dēļ upē šovasar sevišķi jāuzmanās no sēkļiem un akmeņiem. Tomēr galu galā kuģis godam izpildīja savu lomu.

Komentāri

Pievienot komentāru