Finanses

Unibanka papildina viedkaršu funkcionalitāti

Inguna Šķepaste [email protected], 04.08.2004

Jaunākais izdevums

Maksājumu karte ar iestrādātu mikroprocesoru ir vairs ne tikai karte norēķiniem un skaidras naudas izņemšanai bankomātā, bet vienlaicīgi arī studenta apliecība un bibliotēkas karte. Unibanka ir pirmā banka Latvijā, kas sākusi plašāk lietot viedkaršu izmantošanas iespējas un pielāgojusi to funkcionalitāti studentu vajadzībām. Pirmo sadarbības līgumu par jauna veida studentu apliecību — viedkaršu izsniegšanu Unibanka ir parakstījusi ar Rīgas Tehnisko Universitāti, informē bankā. Tiem RTU studentiem, kas vēlēsies saņemt jaunā veida studentu apliecības, viedkartes tiks izsniegtas, sākot šo mācību gadu. Unibankas izsniegtā viedkarte veiks gan visas ierastās maksājumu kartes funkcijas, gan arī tā saturēs visu to informāciju, kas ļauj šo karti izmantot kā studenta apliecību un bibliotēkas karti. Jaunajā studenta apliecībā ciparu formātā tiks iestrādāta arī studenta fotogrāfija. Saskaņā ar Unibankas plānu viena, divu gadu laikā banka studentiem izsniegs aptuveni 15 tūkstošus šādu karšu. Tā kā interesi par šāda veida studenta apliecībām ir izrādījušas arī citas Latvijas augstskolas, paredzu, ka izsniegto karšu skaits būs ievērojami lielāks, pauž Unibankas vecākais viceprezidents Ainārs Ozols.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ar pātagu pēc e-paraksta

Oskars Prikulis, Madara Fridrihsone, 67084402, 16.07.2008

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers vēlas padarīt daļu valsts iestāžu pakalpojumu pieejamus, tikai izmantojot elektronisko parakstu, kura apsaimniekošanu varētu pārņemt tieši Satiksmes ministrijas pakļautībā esošais VAS Latvijas valsts radio un televīzijas centrs. Pēc ļoti aptuveniem Db aprēķiniem, elektroniskā paraksta «brīvprātīgi obligātā» lietošana paraksta pārvaldītājam un nodrošinātājam gadā ienesīs miljoniem latu.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers vēlas ieviest virkni valsts iestāžu pakalpojumu, kas būtu pieejami tikai ar elektronisko parakstu.

Vienlaikus paša elektroniskā paraksta apsaimniekošanu varētu pārņemt Satiksmes ministrijas pakļautībā esošais VAS Latvijas valsts radio un televīzijas centrs. Satiksmes ministrijā Db norādīja, ka «tiek plānots e-paraksta risinājumu nodot VAS Latvijas valsts radio un televīzijas centrs, LVRTC,». Tādējādi šo nākotnē ļoti ienesīgo pakalpojumu pārvaldīs satiksmes ministra tiešā ietekmes zonā esošs uzņēmums, kura vadītājs šobrīd ir bijušais A.Šlesera padomnieks Lauris Dripe. Satiksmes ministrs domā, ka jānosaka valsts iestāžu pakalpojumi, kuri pieejami tikai e-paraksta lietotājiem. Piemēram, viņaprāt, šādus pakalpojumus varētu piedāvāt Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) un Valsts ieņēmumu dienests (VID). «Kamēr e-paraksts nebūs jālieto obligāti, neviens to nedarīs,» tā A. Šlesers. «Jānosaka datums, ar kuru e-parakstu jāsāk izmantot obligāti, tad arī redzēsim, cik ātri un ērti tas ir,» uzskata arī pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns. Arī premjers Ivars Godmanis pauda, ka ir jābūt pakalpojumiem, taču vispirms e-paraksta obligāta lietošana ir jāievieš valsts pārvaldes iestādēs, piemēram, normatīvo aktu saskaņošanas procesā ierēdņiem obligāti būtu jālieto e-paraksti. Ar L. Dripi Db sazināties neizdevās. Pēc ļoti aptuveniem aprēķiniem elektroniskā paraksta «brīvprātīgi obligātā» lietošana paraksta pārvaldītājam un nodrošinātājam gadā ienesīs miljoniem latu. LVRTC pēc 2006. gada rezultātiem bija 9. pelnošākais uzņēmums Latvijā - tā peļņa sasniedza 32.9 miljonus latu. 2007. gada uzņēmuma pārskats vēl nav pieejams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unibankas grupas biznesa rezultāts 9 mēnešos - apliecinājums klientu uzticībai

, 27.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibankas grupa 2006. gada deviņos mēnešos ir strādājusi ar 32,70 miljonu latu tīro peļņu, kas, salīdzinot ar pagājušā gada deviņu mēnešu peļņu, ir palielinājusies par 37%. Grupas pamatdarbības ieņēmumi no gada sākuma līdz septembra beigām bija 64,539 miljoni latu jeb par 33% vairāk kā aizvadītā gada attiecīgajā periodā.

SEB Unibankas prezidents Viesturs Neimanis: "2006. gadu SEB Unibanka kopā ar saviem klientiem pavada 150 gadu jubilejas zīmē. Šie ir nozīmīgi svētki gan SEB grupai visā pasaulē, gan arī SEB Unibankas grupai Latvijā. SEB grupas ilggadējā pieredze finanšu pakalpojumu sniegšanā sniedz būtisku progresu klientu apkalpošanā arī SEB bankām Baltijā. Attīstot savu pakalpojumu klāstu, vienmēr klientu vajadzības izvirzām par mūsu darba mērķi. Ar ļoti lielu atbildības sajūtu piedalāmies katra klienta finanšu vajadzību izpētē un risinājuma nodrošināšanā. Jāatzīmē, ka SEB Unibanka arī šogad ir veikusi būtiskus ieguldījumus bankas tehnoloģiju uzlabošanā, lai klienti bankas sniegtos pakalpojumus varētu saņemt ērtāk un operatīvāk. Saviem klientiem pārskata periodā esam nodrošinājuši 99,15% pieejamību SEB Unibankas elektroniskajiem pakalpojumiem."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

23. oktobrī SEB Unibanka uzsākusi bankomātu pārslēgšanu no magnētisko joslu nolasīšanas uz viedkaršu nolasīšanu, proti, kartes dati šajos bankomātos tiek lasīti no čipa jeb mikroshēmas nevis no magnētiskās joslas, kā tas ir bijis līdz šim.

Ņemot vērā starptautisko organizāciju VISA un MasterCard prasības, kas attiecas uz visām Latvijas komercbankām, 2007. gada 23. oktobrī SEB Unibanka uzsākusi bankomātu pārslēgšanu no magnētisko joslu nolasīšanas uz viedkaršu nolasīšanu, proti, kartes dati šajos bankomātos tiek lasīti no čipa jeb mikroshēmas nevis no magnētiskās joslas, kā tas ir bijis līdz šim.

"Viedkartēs iestrādātais čips ir drošāks datu nesējs un labāk aizsargāts pret viltojumiem, tāpēc datu nolasīšana no kartes čipa bankomātos pasargās viedkaršu lietotājus un pašu banku no krāpniecisko darījumu riska," akcentē kredītiestāde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 450 lielākie ieķīlātāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen sadarbībā ar Lursof, 05.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja pirms gada Latvijā bija tikai 150 fiziskās personas, kuru doto komercķīlu apjoms pārsniedza 2 miljonus latu, pašlaik lielo komercķīlu devēju skaits ir pieaudzis par 50 procentiem.

Kā rāda Baltic Screen sadarbībā ar Lursoft tapušais pētījums, šoruden Latvijā Komercķīlu reģistrā ir reģistrētas jau 450 fiziskās personas - Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, uz kuru vārda reģistrēto komercķīlu kopapjoms sasniedz vai pārsniedz 0,6 miljonus latu.

Komercķīlu bums

Ļoti būtiski ir pieaudzis ne tikai lielo komercķīlu devēju kopskaits, bet arī ķīlu rekordapjomi: pagājušā gada līderis - advokāts Jānis Loze pat ir nedaudz palielinājis doto komercķīlu kopapjomu, tomēr ar saviem nieka 22,96 miljoniem latu noslīdējis uz saraksta piekto pozīciju. Savukārt visas pirmās četras vietas jaunajā lielāko komercķīlu devēju sarakstā ieņēmuši ar nekustamā īpašuma projektiem saistīti uzņēmēji, un arī pirmajā desmitniekā tikai divas komercķīlas ir saistītas nevis ar šo jomu, bet ar tirdzniecību vai ražošanas objektu attīstību. Līdzīga likumsakarība vērojama arī visā 450 lielāko komercķīlu devēju sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka ir noslēgusi pagājušā gada nogalē uzsākto bankas bankomātu pārslēgšanu no magnētisko joslu uz viedkaršu nolasīšanu, kas nozīmē, ka turpmāk maksājuma karšu dati šajos bankomātos tiks nolasīti no čipa jeb mikroshēmas, tādējādi nodrošinot papildu drošību, informē SEB.

Gadījumā, ja kartē iestrādātais čips būs mehāniski vai kā citādi bojāts, pēc starptautisko karšu organizāciju VISA un MasterCard noteiktumiem klienta datu drošības labad šis darījums tiks atteiks, savukārt pats kartes lietotājs noteikti tiek gaidīts bankā, lai karti aizvietotu, jo mehāniski bojāts čips var radīt situācijas, kad cilvēks nevar norēķināties arī par pirkumu veikalos vai tirdzniecības vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī citas bankas apsver ieviest PIN koda atbloķēšanas iespēju bankomātos

, 24.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv jau rakstīja, ka, sākot no šī gada 23.maija, Parex banka saviem klientiem sākusi piedāvāt jaunus pakalpojumus – viedkaršu PIN-kodu atbloķēšana un PIN-kodu maiņa bankas automātos, nedodoties uz banku un nemainot maksājuma karti. Lai uzzinātu, kādas iespējas šajā sakarā ir citu banku klientiem, Db.lv veica citu Latvijas banku aptauju.

Kas ir viedkartes?

Nordea Latvija pārdošanas un produktu attīstības vadītājs Ritvars Pavlovs: "Viedkartes ir plastmasas kartes ar iebūvētu atmiņu un mikroprocesoru, ko izmanto lietotāju identificēšanai vai naudas pārvedumiem. Viedkaršu nolūks ir kalpot par drošu elektroniskā paraksta nesēju."

DnB NORD Banka Karšu izdošanas un operāciju daļas vadītājs Maksims Tumanovs: "Viedkarte ir plastmasas kartīte, kurā ielīmēts mikročips - aktīvs informācijas nesējs, kas glabā un apstrādā datus par naudas līdzekļiem. Viedkarte ir pilnīgi droša pret zādzībām un nesankcionētu lietošanu, ko nodrošina PIN kods vai biometrija (piemēram, pirkstu nospiedums), vai arī foto."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

A. Požarnovs: Ministrija nevēlas ierobežot automašīnu skaitu Vecrīgā

, 27.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Republikas Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) noraidījusi Rīgas domes iesniegtos priekšlikumus par transporta līdzekļa skaita ierobežošanu, tādējādi jāsecina, ka ministrija nemaz nevēlas ierobežot auto skaitu Vecrīgā. Šādu uzskatu pauž Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs.

30. oktobrī Rīgas dome RAPLM nosūtīja vēstuli, kurā izteica vairākus priekšlikumus par pasākumiem, kas ļautu samazināt automašīnu skaitu Vecrīgā. Viens no galvenajiem ierosinājumiem bija – maksimāli samazināt atbilstoši Ministru Kabineta 28.06.2005. noteikumiem izsniedzamo bezmaksas viedkaršu skaitu fiziskām personām, ja tām Vecrīgā ir deklarēta dzīvesvieta vai īpašums. Rīgas dome ierosināja ministrijai virzīt izskatīšanai šo noteikumu grozījumus, kuros būtu noteikts, ka vienam dzīvoklim izsniedzamo viedkaršu skaitu varētu ierobežot līdz vienai.

Dome ir saņēmusi ministrijas atbildi, kurā šie priekšlikumi ir noraidīti. RAPLM vēstulē raksta, ka "grozījumi paši par sevi nenodrošina transportlīdzekļu skaita ierobežošanu Vecrīgā", jo fiziskās personas, kurām Ministru Kabinets pašlaik piešķir tiesības iegūt bezmaksas viedkartes, "varēs iegādāties norēķinu vai abonementa viedkartes saskaņā ar Rīgas pilsētas domes noteikto maksu. Tādējādi piedāvātie grozījumi nesasniegšot to ierosināšanas mērķi, un ministrija nesaskata pamatojumu privātpersonu tiesību ierobežošanai."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex atvieglo dzīvi viedkaršu īpašniekiem

, 23.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no šī gada 23.maija, Parex banka saviem klientiem sākusi piedāvāt jaunus pakalpojumus – viedkaršu PIN-kodu atbloķēšana un PIN-kodu maiņa bankas automātos, nedodoties uz banku un nemainot maksājuma karti.

Saskaņā ar kredītiestādes sniegto informāciju abi jaunie pakalpojumi ir pieejami ikvienam Parex bankas emitēto VISA, MasterCard un American Express viedkaršu lietotājiem. Vienīgais nosacījums – klientam ir jāzina esošais izsniegtās kartes PIN-kods.

Viedkartes PIN-koda nomaiņa bankas automātā

"Daudziem klientiem tagad ir vairāk nekā viena maksājumu karte. Katru reizi, kad karte tiek mainīta tāpēc, ka tai beidzies derīguma termiņš, tā ir nozaudēta vai mainījies kāds cits parametrs, ar jauno karti klientam tiek izsniegts arī jauns PIN-kods. Šādā situācijā klientam ir apgrūtinājums atcerēties visus PIN-kodus esošajām un arī jaunajām maksājumu kartēm. Savukārt līdz ar jaunā pakalpojuma ieviešanu, klientam būs iespēja visām savām Parex bankā izsniegtajām maksājumu kartēm izvēlēties vienu un to pašu PIN-kodu," skaidroja kredītiestādes pārstāvis Viktors Zaķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

eParaksts – drošība gan uzņēmumiem, gan iedzīvotājiem

DB, 27.07.2021

Droša elektroniskā paraksta lietošana būtiski uzlabo digitālās vides drošību un uzticamību attālinātiem darījumiem. eParakstīts dokuments precīzi un neapstrīdami identificē abus darījuma partnerus, tā likumiski nostiprinot darījuma leģitimitāti, izslēdzot parakstu viltojumu iespēju daudz efektīvāk nekā tas ir ar papīra formāta dokumentiem. Latvijas uzņēmējiem ir pieejams plašs eParaksta risinājumu klāsts veiksmīgai un drošai e-komercijas attīstībai, teic Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gluži kā dators, pele vai klaviatūra – arī eParaksts kļuvis par mūsdienu uzņēmēja ikdienas darba rīku, kas tiek likts lietā gan darbinieku un klientu identitātes pārbaudei, gan dokumentu parakstīšanai.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos eParaksta lietojuma skaits dokumentu parakstīšanai pārsniedzis 7 miljonus reižu, kas ir vairāk nekā visā 2019. gadā kopā. Arī e-Identitātes apliecināšanai dažādās interneta vietnēs un e-pakalpojumu portālos eParaksts tiek izmantots arvien biežāk un teju sasniedzis visu pērnā gada lietošanas reižu skaitu.

Ievērojamais eParaksta lietošanas skaita pieaugums vērojams ne tikai pandēmijas dēļ, bet arī pateicoties jaunām izmantošanas iespējām. Uzņēmumi izvēlas pāriet uz elektronisko dokumentu apriti un integrē savās dokumentu vadības sistēmās eParaksta funkcionalitāti, kā arī ievieš to klientu portālos un piedāvā saviem klientiem pieteikties un saņemt pakalpojumus droši, izmantojot eParaksta rīkus e-Identitātes apliecināšanai un dokumentu parakstīšanai. Arī mobilā lietotne eParaksts mobile kļūst arvien populārāka, katru mēnesi lietotnei piesakoties ap 10 000 jaunu lietotāju, un nu jau vairāk nekā 150 000 iedzīvotāju aktīvi izmanto eParakstu viedtālrunī. Ir ērti, ja daudzas – gan sadzīviskas, gan biznesa lietas – vari nokārtot ar savu viedtālruni. Šo ērtību lietotāji atzinīgi novērtē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Registrētas vairākas lielas Latvijas Balzama komercķīlas

Ainars Sedlenieks [email protected], 24.05.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējā nedēļā UR saņēmis 453 komercķīlu pieteikumus. 370 komercķīlas ir reģistrētas, 165 — dzēstas, bet 35 pieteikumi ir atsaukti. Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījumu summa ir 14 miljardi 706 miljoni latu, no tām joprojām ir spēkā reģistrētas komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījumu summu 8 miljardi 717 miljoni latu. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījumu summa ir 5 miljardi 988 miljoni latu. Lielākās pagājušajā nedēļā reģistrētās ķīlas: 1. Ķīlas ņēmējs: akciju sabiedrība «HANSABANKA»; akciju sabiedrība «LATVIJAS UNIBANKA»; ķīlas devējs: «S.P.I. Distilleries B.V.»; parādnieks: akciju sabiedrība «Latvijas Balzams»; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 26 754 000; 2. Ķīlas ņēmējs: akciju sabiedrība «HANSABANKA»; akciju sabiedrība «LATVIJAS UNIBANKA»; ķīlas devējs: akciju sabiedrība «Latvijas Balzams»; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 26 754 000; 3. Ķīlas ņēmējs: akciju sabiedrība «LATVIJAS UNIBANKA»; ķīlas devējs: «BALTIC-AMERICAN ENTERPRISE FUND»; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 25 000 000; 4. Ķīlas ņēmējs: akciju sabiedrība «HANSABANKA»; akciju sabiedrība «LATVIJAS UNIBANKA»; ķīlas devējs: «S.P.I. SPIRITS LIMITED»; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 12 285 000; 5. Ķīlas ņēmējs: akciju sabiedrība «HANSABANKA»; akciju sabiedrība «LATVIJAS UNIBANKA»; ķīlas devējs: akciju sabiedrība «Latvijas Balzams»; parādnieks: «S.P.I. SPIRITS LIMITED»; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 12 285 000. Pagājušajā nedēļā lielākie ķīlas ņēmēji bijuši: 1. Akciju sabiedrība «RD LĪZINGA GRUPA» — 82 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 489 482; 2. Akciju sabiedrība «LATVIJAS UNIBANKA» — 65 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 110 549 535; 3. SIA «INSERVISS GROUP» — 64 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 204 848; 4. Akciju sabiedrība «HANSABANKA» — 32 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 90 154 822; 5. SIA «HANZA LĪZINGS » — 30 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 134 825. KOPĀ: 273 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 201 533 512.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB Unibanka – viena no populārākajām prakses vietām studentiem

Ieva Mārtiņa [email protected], 08.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izprotot kvalitatīvas izglītības iegūšanas nozīmi un nepieciešamību jaunajiem speciālistiem veiksmīgi iekļauties darba tirgū, 2005. gadā SEB Unibanka ir nodrošinājusi prakses iespējas vairāk kā 120 Latvijas augstskolu studentiem. SEB Unibankas vecākais viceprezidents Ainārs Ozols atzīst: „Kā viens no Latvijas vadošajiem uzņēmumiem, esam līdzatbildīgi par valstī un sabiedrībā notiekošo. Stabilai un dinamiskai valsts attīstībai ir nepieciešami zinoši sabiedrības locekļi, kuri ieguvuši kvalitatīvu un konkurētspējīgu izglītību ne tikai Latvijas, bet arī pasaules darba tirgum. Mūsu veiksmīgo sadarbību raksturo jauno speciālistu vēlme iziet praksi tieši mūsu bankā.” Studentiem iespējams praktizēties gan klientu apkalpošanas, gan bankas administratīvajās struktūrās. Tādējādi prakse tiek nodrošināta ne tikai studentiem, kuri apgūst ar banku vai finansēm saistītas studiju programmas – iziet praksi var arī tie studenti, kuri apgūst zināšanas mārketingā, informācijas tehnoloģijās un citās jomās. Praktikantu darbu SEB Unibankā koordinē un uzrauga Personāla pārvaldes speciālisti. Personāla atlases speciālists Jānis Dzenis uzskata: „Mūsu sekmīgā sadarbība ar augstskolu speciālistiem katru gadu nodrošina ļoti augstu studentu pieprasījumu pēc prakses vietām. Pēc praktikantu prakses laika bankā, mūsu darbinieki atzīst, ka jauniešu redzējums un viedoklis palīdz sasniegt labākus rezultātus un skatīt notiekošos procesus jaunā gaismā.” 90. gadu beigās studentu vidū valdīja stereotips, ka prakse ir tikai formāls process un tāpēc nesniedza jauniešiem zināšanas un prasmes, ko pieprasīja augstskolu izstrādātie prakses plāni un studentu personīgās vēlmes. Prakses laikā augstskolā iegūtās teorētiskās zināšanas var salīdzināt ar reālo darba vidi, veidojot savus priekšstatus un izpratni par attiecīgās nozares specifiku. Lielākoties studenti ir gatavi uzņemties atbildīgus uzdevumus un kopā ar bankas darbiniekiem diskutēt par rezultātiem. Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) studente Lelde Stukle četras nedēļas praktizējās bankas Mārketinga pārvaldē. Studentei tika uzticēti nozīmīgi uzdevumi, iesaistoties bankas mārketinga aktivitāšu plānošanā un realizēšanā. Lelde uzskata, ka ar prakses vietu ir ļoti veicies un ir iegūtas vajadzīgās zināšanas un pieredze. „Pēc tam, kad augstskolā biju apguvusi mārketinga kursu, nolēmu, ka praksē varētu strādāt tieši šajā jomā, jo tas bija pirmais kurss, kas man likās interesants. Par prakses iespējām SEB Unibankā uzzināju Karjeras Dienās augstskolā. Arī atsauksmes no augstāko kursu studentiem par praksi SEB Unibankā tikai apstiprināja manas izvēles pareizību. Bankas Mārketinga nodaļā, kur izgāju praksi, strādā jauni un ļoti radoši cilvēki, tāpēc ne vienu brīdi tur pavadītais laiks nešķita garlaicīgs. Tur arī pamanīju, ka augstskolā tik ļoti uzsvērtais grupas darbs ir ļoti svarīgs arī praksē – mārketinga nodaļas darbiniekiem ir ļoti svarīgs apkārtējo kolēģu viedoklis, lai spētu paskatīties uz savu darbu no dažādām pusēm. Pirms prakses SEB Unibankā domāju, ka bankas mārketings nevar būt pārāk radošs, drīzāk gan konservatīvs un vienveidīgs, bet bankā pavadītais laiks pierādīja pilnīgi pretējo – tas bija krāsains, atraktīvs un radošs,” saka Lelde Stukle. Interese par iespēju iziet praksi bankā ar katru gadu pieaug, jo tās sniedz neatsveramu ieguldījumu pilnvērtīgu studiju apgūšanā. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, kad prakses iespējas SEB Unibankā izmantoja 90 dažādu Latvijas augstskolu studentu, šogad bankā praksi izgājušo studentu skaits ir palielinājies par 30%. 40% no studentiem ir izgājuši praksi bankas struktūrās ārpus Rīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2005. - izcilas izaugsmes gads elektronisko norēķinu jomai

Ieva Mārtiņa [email protected], 21.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā vadošā maksājumu karšu apstrādes centra - First Data International Latvijas uzņēmuma rīcībā esošie dati liecina, ka 2005.gads elektronisko norēķinu jomā Latvijai ir bijis vēl nebijušas izaugsmes gads. Virkne pozīciju, kas raksturo elektronisko norēķinu attīstību pat dubultojušas savus apjomus. Šādu izaugsmi un pavērsienu sekmējušas gan banku apjomīgās investīcijas maksājumu karšu jomas attīstībā, gan citu nozares pārstāvju ieinteresētība padarīt elektroniskos maksājumus arvien populārākus, drošākus un pieejamākus plašākam klientu lokam. “Ja šāda attīstība turpināsies arī nākamajos gados, Latvija jau tuvākajā nākotnē sasniegs elektronisko norēķinu pasaules līdera - Islandes līmeni, kur elektroniski notiek 96% no visiem naudas norēķiniem,” atzīst First Data International izpilddirektore Latvijā Zanda Brīvule. Vērtējot pieauguma apjomus pret 2004.gadu, First Data International uzņēmuma Latvijā dati liecina, ka maksājumu karšu skaits kopumā pieaudzis par 25%. Tai skaitā, kredītkaršu rādītāji dubultojušies, tiem pieaugot par 100%, bet debetkaršu skaits pieaudzis par 12%. Līdz ar to arī apgrozījums maksājumiem ar kartēm tirdzniecības vietās šogad pieaudzis par aptuveni 50%, bet pirkumu skaits – par 40%. 2005.gadā ievērojami audzis arī maksājumu karšu pieņemšanas iekārtu skaits (POS termināli), pārsniedzot 17 tūkstošus vienību jeb palielinoties par 12%. Šogad bankas ir veikušas nozīmīgas investīcijas tieši šajā jomā, veicinot viedkaršu pieņemšanas iekārtu skaita pieaugumu. Līdz ar to var secināt, ka jau nākamgad viedkaršu pieņemšanas iekārtu skaits turpinās strauji palielināties, aptverot arī lielveikalu ķēdes, kur pagaidām darbojas integrētās kasu sistēmas, kas pieņem tikai magnētiskās joslas kartes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VISA nāk klajā ar jaunu Eiropas mēroga debetkaršu risinājumu

Inguna Šķepaste [email protected], 02.12.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2004. gada 25. novembrī Maltā Visa Europe nāca klajā ar jaunu Eiropas mēroga debetkaršu sistēmas ieviešanas risinājumu V PAY. Hans van der Velde, Visa Europe prezidents norāda, ka debetkaršu tirgus šodien ir pārejas periodā. «Šobrīd ir nepieciešams apvienot vietējās sistēmas vienotā Eiropas maksājumu reģionā (SEPA — Single European Payments Area)». «EMV (Europay Mastercard Visa) viedkaršu sistēmas ieviešana plašā mērogā norāda, ka mēs esam unikālā situācija, kad nepieciešams ieviest vienotu Eiropas mēroga maksājumu sistēmu. Tādēļ esam izveidojuši V PAY. V PAY sistēma ir izstrādāta, lai veicinātu debetkaršu norēķinu attīstību. V PAY samazinās banku izmaksas, sekmēs ātrāku norēķinu veikšanu tirdzniecības vietās, kā arī lielāku drošību karšu lietotājiem,» skaidroja Van der Velde. V PAY piedāvā dalības institūcijām apvienot dažādas vietējās debetkaršu sistēmas vienotā Eiropas mēroga EMV viedkaršu un PIN karšu sistēmā. No šīs apvienošanas iegūs visi maksājumu industrijas dalībnieki — patērētāji, tirgotāji un bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

"Trasta komercbanka" izdod jaunās maksājumu kartes

Ieva Mārtiņa [email protected], 17.11.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī Trasta komercbanka sāk izdot jaunās maksājumu viedkartes. Bankas viedkaršu sērijā ir Maestro, Mastercard MASS, Mastercard Business un prestižā Mastercard Gold karte. Jaunajās bankas kartēs ir gan moderns čips, gan tradicionālā magnētiskā josla. Visi pirkumi gan Latvijā, gan ārzemēs ar TKB maksājumu kartēm ir bez maksas. Bez tam, Trasta komercbankas kredītkartēm ik mēnesi nav jāatjauno iztērētā kredītlimita summa – Banka kreditē savus klientus līdz pat kartes derīguma termiņa beigām. Vienlaicīgi ar jauno viedkaršu izlaišanu, Trasta komercbanka piedāvā klientiem piedalīties akcijā "Nenovērtējamas brīvdienas", kuru Banka rīko sadarbībā ar MasterCard. Akcijas laikā, no š.g.15.novembra līdz 2006.gada 15.janvārim, visi Maestro un Mastercard karšu lietotāji, veicot vismaz vienu maksājumu ar karti, savā bankā iegūst iespēju laimēt braucienu uz vienu no skaistākajām Eiropas pilsētām pēc izvēles: Parīzi, Londonu, Venēciju, Barselonu vai Vīni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas satiksme sabiedriskā transporta galapunktos un klientu apkalpošanas centros uzsākusi nepersonalizēto viedkaršu jeb tā saucamo zilo e-talonu tirdzniecību.

Lai kļūtu par nepersonalizētā e-talona lietotāju, jāiemaksā 2 latu garantijas maksājums, kuru iespējams atgūt, atdodot e-talonu. Plastikāta viedkarte būs derīga piecus gadus. Nepersonalizētajā e-talonā var glabāt gan mēneša biļetes, gan atsevišķu braucienu biļetes, tai skaitā vienam braucienam, norādīja SIA Rīgas satiksme preses sekretāre Iluta Bērziņa.

Pirmajā nedēļā, kopš par sabiedrisko transportu var norēķināties, iegādājoties dzelteno e-talonu noteiktam braucienu skaitam vai laika periodam, pārdoti vairāk nekā 28 tūkstoši viedbiļešu. „Tikai 2.5 % iedzīvotāju, lietojot viedbiļeti, saskārās ar neatbilstībām, no tiem lielākā daļa pirmajā dienā. Iedzīvotāji, kuri veic braucienu reģistrāciju ar personalizēto e-talonu, nav saskārušies ar neatbilstībām,” apgalvoja I.Bērziņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BankServisa personalizācijas centrs saņēmis sertifikātu

Inguna Šķepaste [email protected], 23.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BankServiss ir saņēmis starptautisko organizāciju VISA un MasterCard sertifikātus, kas apliecina, ka jaunizveidotais karšu personalizācijas centrs atbilst visām starptautisko maksājumu organizāciju prasībām, kas pielīdzināmas skaidras naudas glabāšanas fiziskās un loģiskās drošības prasībām. Lai nodrošinātu personalizācijas centra izveidi un sagatavošanos viedkaršu un magnētisko karšu personalizācijai, darbinieku apmācībai BankServiss investīcijās ir ieguldījis vairāk kā 300 000 latu. BankServiss ir iegādājies personalizācijas iekārtas, kas ir gatavas lieliem apjomiem un ļaus personalizēt apmēram 1.5 miljoni magnētiskās un viedkartes viena gada laikā. BankServiss plāno apkalpot gan bankas, gan citas institūcijas, kas izsniedz magnētiskās kartes, viedkartes, lojalitātes kartes, kā arī ir gatavs nodrošināt identifikācijas karšu personalizāciju. Modernās tehnoloģijas dod iespēju gan ievadīt viedkaršu datus, gan nodrošina lāzerdruku, embosāciju un indenta druku. Pirmās kartes plānots personalizēt jau septembra beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Depozīta Lielā Ķīna atpirkšana ir noslēgusies

, 07.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibankas Progresīvā depozīta Lielā Ķīna atpirkšana ir noslēgusies, liecina kredītiestādes sniegtā informācija medijiem.

Tās ietvaros SEB Unibankas klienti, kas savu uzkrājumu veikšanai bija izvēlējušies Progresīva depozīta piedāvājumu Lielā Ķīna, vēl pirms līgumā paredzētā depozīta termiņa beigām ir saņēmuši uz konkrēto brīdi uzkrāto peļņu, kā arī ieguldījuma pamatsummu. Atkarībā no izvēlētās riska prēmijas, depozīta nodrošinātā peļņa klientiem par divarpus gadiem sasniedza 30%* un 64%*.

Šajā reizē iespēju fiksēt peļņu SEB Unibanka piedāvāja tiem ieguldītājiem, kas bija izvēlējušies kādu no Progresīvā depozīta Lielā Ķīna piedāvājumiem 2005. gada septembrī, oktobrī. Šī piedāvājuma peļņa bija atkarīga no četru indeksu rezultātiem, šie indeksi atspoguļo Āzijas tirgu – Hang Seng, MSCI Singapore, TWY un FTSE/Xinhua China 25. "Āzijas biržu indeksu pozitīvie rezultāti pēdējos divos gados ir skaidrojami ar Ķīnas straujo ekonomisko attīstību, šī reģiona izaugsmi būtiski stimulēja ievērojams ārvalstu investīciju ieplūdums un industriālais progress. Izvērtējot šim progresīvajam depozītam piesaistīto indeksu rezultātus, SEB Unibankas finanšu tirgus speciālisti jau trešo reizi izstrādāja piedāvājumu ieguldītājiem fiksēt savu šī brīža peļņu, pirms termiņa pārtraucot depozītu. Iespēju saņemt peļņu jau šobrīd izmantoja vairāk nekā puse no visiem Progresīvā depozīta Lielā Ķīna dalībniekiem. Savukārt atlikusī ieguldītāju daļa izvēlējās gaidīt līdz pat progresīvā depozīta termiņa beigām, kas būs 2008. gada oktobrī," skaidroja SEB Unibankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Kristaps Strazds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB Unibanka pabeigusi Baltic Trust Bank ķīlu zīmju izplatīšanu

Ieva Mārtiņa [email protected], 10.11.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibanka pirms termiņa ir pabeigusi “Baltic Trust Bank” (BTB) izlaisto hipotekāro ķīlu zīmju izplatīšanu, Db informēja SEB Unibankā. Latu, eiro un ASV dolāru ķīlu zīmju izplatīšana tika uzsākta 26.septembrī. Laidienu apjoms bija 3 miljoni latu, 3 miljoni eiro un 3 miljoni ASV dolāru. BTB hipotekāro ķīlu zīmju laidienu ASV dolāros SEB Unibanka pabeidza desmit dienas pēc izplatīšanas sākuma - 6.oktobrī, latu ķīlu zīmju izplatīšana tika pabeigta 14.oktobrī, savukārt hipotekāro ķīlu zīmju laidiens eiro valūtā tik noslēgts 9.novembrī. SEB Unibanka citu komercbanku emitēto ķīlu zīmju izplatīšanu ir nodrošinājusi jau četras reizes – bez minētajām BTB ķīlu zīmēm, pērn SEB Unibanka izplatīja arī trīs Latvijas Hipotēku un Zemes bankas ķīlu zīmju laidienus latos un ASV dolāros. Ķīlu zīmes tiek izlaistas pamatojoties uz "Hipotekāro ķīlu zīmju likumu", kurš garantē ieguldījumu drošību. Ķīlu zīmes ir ilgtermiņa parāda vērtspapīri ar nekustamā īpašuma nodrošinājumu. Ķīlu zīmes ir vērtspapīri ar augstu drošības līmeni, ko nosaka "Hipotekāro ķīlu zīmju likumā" ietvertās prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB Unibanka gatava zīmola maiņai

, 07.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibanka pēdējo 2 gadu laikā, īstenojot dubulta zīmola stratēģiju, ir veicinājusi SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) zīmola atpazīstamību Latvijā ar mērķi pilnībā integrēties SEB grupā. Ņemot vērā to, ka SEB Unibanka biznesa līmenī savu integrāciju SEB grupā realizēja iepriekšējo gadu laikā, līdz nākošā gada aprīlim ir plānots pabeigt arī iesākto zīmola maiņu, kad SEB Unibanka juridiski kļūs par SEB banku, Db.lv informēja bankas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Gribuste.

1998. gadā, kad SEB grupa iegādājās AS Latvijas Unibanka, bankas nosaukums tika papildināts ar atzīmi SEB grupas banka, lai norādītu savu piederību SEB grupai.

SEB Unibankai nostiprinoties kā nozīmīgai SEB grupas daļai, 2004. gada nogalē tika pieņemts lēmums, ka 2005. gada aprīlī Unibankas zīmolam tiks pievienots SEB, kas vēl vairāk apliecinās bankas esamību SEB grupā.

Vairāki līdz šim veiktie pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāji šo divu gadu laikā ir iepazinuši SEB zīmolu, un tas ir labs pamats, lai SEB Unibanka tieši nākošā gada sākumā pabeigtu iesākto zīmola maiņu, no dubulta zīmola pārejot uz vienu - SEB zīmolu. Līdzīgi SEB Unibankai, arī pārējās SEB grupai piederošās Baltijas bankas - SEB Vilniaus bankas un SEB Eesti Uhispank plāno 2008. gada pavasarī veiksmīgi noslēgt savu integrāciju SEB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Unibanka sāk jaunu mājokļu kredīta kampaņu

Ieva Mārtiņa [email protected], 07.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“....kopš atklāta matērijas elastība, daudzas lietas ir kļuvušas ērtākas!” Ar šādu moto, Unibanka no šodienas sāk principiāli jauna veida mājokļa kredītu kampaņu, kuras laikā ir iespējams rezervēt sev kredītu mājokļa iegādei nākotnē. Unibanka ir pirmā no komercbankām Latvijā, kas piedāvā šādu kredīta noformēšanas risinājumu, jo kampaņas laikā - līdz 8. aprīlim, klienti var vienoties ar banku par kredīta izsniegšanu un izmantot to līdz šī gada 31.oktobrim. Akcijas laikā piešķirtie kredīti tiek izsniegti ar likmi 1,5% (+3 mēnešu RIGIBOR vai LIBOR eiro likme), kas ir viena no viszemākajām mājokļu kredītu tirgū Latvijā. Unibankas vecākais viceprezidents Ainārs Ozols: “Steiga, neziņa un stress ir raksturīgs gandrīz visiem nekustamā īpašuma darījumiem – jaunais dzīvoklis vai māja ir atrasta, pārdevējs steidzina slēgt darījumu, turklāt klients bankā savas finanšu iespējas vēl nav novērtējis un nezina vai kredīts mājokļa iegādei tiks izsniegts, turklāt ir daudz īsā laikā noformējamu dokumentu. Mēs esam izvēlējušies konceptuāli jaunu, radikāli atšķirīgu pieeju kredītu izsniegšanā, kas ir līdzīga aviobiļešu rezervācijai internetā. Mēs piedāvājam jau šobrīd vienoties ar banku par kredīta izsniegšanu, un atlikušo laiku veltīt savas nākamās dzīvesvietas meklējumiem. Kad, pārdomājot visus “par” un “pret”, tā būs atrasta, atliks tikai likt lietā rezervēto kredītu ar jau iepriekš zināmiem nosacījumiem.” Pieteikties kredītam mājokļa iegādei vai labiekārtošanai iespējams visos Unibankas klientu apkalpošanas centros, iemaksājot savā kontā 60 latus un noslēdzot vienošanos ar banku. Līdz kredīta saņemšanai šī summa kontā tiek bloķēta un vēlāk tiek izmantota, lai segtu komisijas maksu par kredīta noformēšanu. Pieteikuma maksa netiek atmaksāta, ja klients ir saņēmis lēmumu par kredīta piešķiršanu, bet kredītu neizmanto līdz 31.oktobrim vai arī kredītu izmantot nevēlas. Savukārt, ja bankas lēmums ir negatīvs, sākotnēji bloķēto summu klients var brīvi izmantot pēc saviem ieskatiem. Marketinga projektu vadītājs Andris Kalniņš norāda: “Jau pagājušajā gadā veiktajā apjomīgā kompānijas SKDS pētījumā, klienti kā sev vissvarīgāko kredītu izvēlē minēja tieši procentu likmes (svarīguma vērtējums – 7,37 no 9). Arī mūsu pēdējā laikā veiktajās fokusgrupu aptaujās, “likmju jautājums” nemainīgi saglabā savas pozīcijas, kā vissvarīgākais faktors, lemjot par kredīta ņemšanu dzīves apstākļu uzlabošanai. Tā kā šajos pētījumos mēs esam atzīti par vienu no elastīgākajām bankām kredītu piešķiršanā, mēs vēlamies klientiem piedāvāt arī visizdevīgākos kredītu nosacījumus. Rezervējot savu kredītu šobrīd, klients zina ar kādu likmi viņam tiks piešķirts kredīts nākotnē. Mūsu skatījumā šim piedāvājumam atsauksies vairāki tūkstoši klientu, kuri jau šī gada laikā ar Unibankas palīdzību posīsies uz jaunām mājām.“ Unibanka ir Latvijas kreditēšanas tirgus līderis - janvāra beigās uzņēmumiem un privātpersonām kredītos bija izsniegti 1,003 miljardus latu, kas atbilst 21,9% lielai kreditēšanas tirgus daļai. Hipotēku un būvniecības kredītos janvāra beigās Unibanka bija izsniegusi 184 miljonus latu. Savukārt no visiem privātpersonām izsniegtajiem kredītiem 19,3% tiek izmantoti dzīvokļu iegādei, 16,8% - jaunas mājas celtniecībai, jau esošas mājas iegādei tiek piešķirti 15,7% kredītu, cita veida nekustamā īpašuma iegādei – 14,3%, bet mājas un dzīvokļa remontam tiek izsniegti attiecīgi 12,3% un 7,3% kredītu. SEB grupa ir Ziemeļeiropas finansu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus korporatīvajiem klientiem, kompānijām un privātpersonām. SEB aktīvu apjoms ir 176 miljardi eiro, banka darbojas 20 pasaules valstīs un apkalpo vairāk nekā 4,5 miljonus klientu, no kuriem 2 miljoni bankas pakalpojumus izmanto ar Interneta starpniecību. Latvijas Unibanka, kopā ar pārējām SEB grupā ietilpstošajām bankām Austrumeiropā apkalpo 2,1 miljonus klientu, un ir viena no ietekmīgākajām finansu institūcijām Baltijas reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reģistrētas 328 jaunas komercķīlas

Ainars Sedlenieks [email protected], 06.12.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu Reģistrs ir saņēmis 532 komercķīlu pieteikumus. 328 komercķīlas ir reģistrētas, 152 — dzēstas, bet 37 pieteikumi ir atsaukti. Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījumu summa ir 16 miljardi 942 miljoni latu, no tām joprojām ir spēkā reģistrētas komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījumu summu 9 miljardi 882 miljoni latu. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījumu summa ir 7 miljardi 60 miljoni latu. Lielākās pagājušajā nedēļā reģistrētās ķīlas: 1. Ķīlas ņēmējs: «LATVIJAS UNIBANKA», akciju sabiedrība; ķīlas devējs: «REGAL LIMITED S.A.»; parādnieks: «REGALS NAMI», SIA; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa – Ls 3 250 000; 2. Ķīlas ņēmējs: «LATVIJAS UNIBANKA»; akciju sabiedrība; ķīlas devējs: «KEVINGTON LLC», SIA; parādnieks: «REGALS NAMI», SIA; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa – Ls 3 250 000; 3. Ķīlas ņēmējs: «LATVIJAS UNIBANKA»; akciju sabiedrība; ķīlas devējs: «DOMENIKSS», SIA; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa - Ls 2 460 000; 4. Ķīlas ņēmējs: «NORD/LB Latvija», akciju sabiedrība; ķīlas devējs: «INVILLE LLC»; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa – Ls 2 411 000; 5. Ķīlas ņēmējs: «LATVIJAS UNIBANKA», akciju sabiedrība; ķīlas devējs: «Baltcom Fiber», SIA; ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa - Ls 1 860 000. Pagājušajā nedēļā lielākie ķīlas ņēmēji bijuši: 1. Akciju sabiedrība «RD LĪZINGA GRUPA» — 66 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 368 414; 2. Akciju sabiedrība «LATVIJAS UNIBANKA» — 46 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 16 959 778; 3. SIA «INSERVISS GROUP» - 36 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 106 893; 4. SIA «HANZA LĪZINGS» — 31 ķīla; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 252 397; 5. Valsts akciju sabiedrība «Latvijas Hipotēku un zemes banka» - 30 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 2 054 900 KOPĀ: 209 ķīlas; ķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa — Ls 19 742 382

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aicina būt piesārdzīgiem lietojot internetbanku

Velta Dzene [email protected], 27.04.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibanka pievienojas SEB Eesti Uhispank aicinājumam būt piesardzīgiem, pieslēdzoties savām internetbankām Izvērtējot pēdējo dienu laikā izskanējušo informāciju par mēģinājumiem iegūt internetbanku lietotāju identificējošos datus gan Latvijā, gan Igaunijā, SEB Unibanka vēlas atgādināt internetbanku drošas lietošanas kritērijus. Pēc SEB Eesti Uhispank, kas ir SEB grupas banka Igaunijā, sniegtās informācijas pēdējo dienu laikā ir reģistrēti četri gadījumi, kad bankas klientu datori ir inficēti ar datorvīrusu, kas nodrošina klientu internetbanku kodu iegūšanu. Brīdī, kad klients pieslēdzas internetbankai, tas tiek novirzīts uz viltotu lapu, kur klientam jāievada vairāki kodi no savas kodu kartes. Atgādinām, ka SEB Unibanka savas internetbankas Ibanka lietotājiem nekad neprasa vadīt vairāk kā vienu kodu autorizācijai un iesniegtā darījuma apstiprināšanai. Bez tam, SEB Unibanka aicina neatbildēt uz šādiem sūtījumiem un atgādina, ka banka nekādos apstākļos neizmanto e-pastu, lai pieprasītu informāciju par klientu rīcībā esošajiem autorizācijas līdzekļiem Visiem attālināto norēķinu sistēmu lietotājiem SEB Unibanka atgādina, ka, ja klients uzskata, ka ir kļuvis par datoruzbrukuma upuri, vai arī klienta identifikācijas un norēķinu kontu dati ir kļuvuši zināmi nepiederošām personām, lūdzam nekavējoties sazināties ar banku pa telefonu 7779988 vai [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unibankas grupai trīs jaunas studiju stipendijas

, 10.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stiprinot sadarbību ar Latvijas augstskolām un novērtējot centīgākos studentus, SEB Unibankas grupa pirms jaunā studiju gada ir apstiprinājusi trīs jaunas studiju stipendijas, šobrīd Latvijas studentiem kopā nodrošinot 35 stipendijas, Db.lv informēja Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Gribuste.

Divas no jaunajām stipendijām būs pieejamas Banku augstskolas studentiem. Trešo stipendiju ir iedibinājis SEB Unibankas meitas uzņēmums SEB Unifondi sadarbībā ar Vītolu fondu, lai ik gadu finansiāli atbalstītu vienu studentu, kas apgūst bakalaura programmu ekonomikā vai finansēs kādā no Latvijas augstskolām.

Sadarbībā ar Banku augstskolu SEB Unibanka ir izstrādājusi stipendiju pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas "Banku darbība" 2. kursa studentam, kas izstrādās komisijas vērtējumā labāko kvalifikācijas darbu par vienu no SEB Unibankas piedāvātajām tēmām un turpinās studijas Banku augstskolā. SEB Unibankas stipendijas konkursam 2. kursa studenti var pieteikties Banku augstskolas Studiju informācijas daļā līdz 2008. gada 1. martam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Trasta komercbankas ķīlu zīmes izplatīs SEB Unibanka

Ieva Mārtiņa [email protected], 13.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nostiprinātu savas pozīcijas fiksētā ienākuma vērtspapīru tirgū, 12.decembrī SEB Unibanka un Trasta Komercbanka (TKB) ir parakstījušas sadarbības līgumu par TKB emitēto hipotekāro ķīlu zīmju izplatīšanu. Trasta komercbanka ir izlaidusi hipotekārās ķīlu zīmes, kuru sākotnējo izplatīšanu veiks SEB Unibanka. Ķīlu zīmēm ir nekustamā īpašuma nodrošinājums un pēc sākotnējā izplatīšanas termiņa beigām tās tiks iekļautas regulētā tirgū Rīgas Fondu biržā. Vērtspapīru laidiens tiks piedāvāts tirgū pēc Finanšu un Kapitāla tirgus komisijas atļaujas saņemšanas. Trasta komercbankas Hipotekārās kreditēšanas nodaļas vadītājs Jānis Neimanis norāda: "Šī līguma parakstīšana ir nākamais pakāpiens Latvijas vērstpapīru tirgus attīstībā, lai veicinātu investīcijas augstas kvalitātes Latvijas emitentu vērtspapīros. Ieguldījumi ķīlu zīmēs ir viens no drošākajiem un izplatītākajiem investīciju veidiem pasaulē ar pievilcīgu ienesīgumu. Mēs plānojam aktīvi piedalīties šīs investīciju jomas attīstībā, kas Latvijā pašlaik nav attīstīta pietiekošā apjomā. " SEB Unibankas fiksēta ienākuma vecākais vērtspapīru speciālists Andrejs Mežals: “Hipotekārās ķīlu zīmes ir ļoti piemērots ieguldījumu instruments arī privātpersonām – to iegādei nav nepieciešami lieli brīvie līdzekļi, atsevišķu emitentu ķīlu zīmes pat nodrošina augstāku ienesīgumu nekā depozītos, un tām ir augsta likviditāte, ja rodas vajadzība pēc naudas citiem finanšu darījumiem.” SEB Unibanka kopumā ir nodrošinājusi fiksēta ienākuma vērtspapīru izplatīšanu aptuveni par 65 miljoniem latu vērtībā, tostarp SEB Unibankas obligācijas aptuveni par 10 miljoniem un noguldījumu sertifikātu laidienus aptuveni 30 miljonu latu nominālvērtībā. Tādējādi TKB ir jau trešā banka, kuras emitēto vērtspapīru izplatīšanu nodrošinās SEB Unibanka. Trīs ķīlu zīmju laidienu izplatīšanu dažādās valūtās SEB Unibanka ir nodrošinājusi arī “Latvijas Hipotēku un Zemes bankai” un “Baltic Trust Bank”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedā pilsēta – vīzija, kas pārtop par realitāti

Juris Binde - Dr.oec, SIA Latvijas Mobilais telefons prezidents, 29.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pavisam drīz, 31. maijā un 1. jūnijā, Rīgā norisināsies starptautisks pasākums ar visai avangardiski pretenciozu nosaukumu – Mad City jeb Trakā pilsēta. Šķiet, kārtējais reklāmistu untums, no zila gaisa uzburts hepenings par godu slavenajiem Rīgas hipsteriem? Šoreiz nē.

Lieta ir nopietna. Līdz šim jau esmu runājis un rakstījis par ceturto industriālo revolūciju jeb pāreju uz tā saukto datu vadīto ekonomiku un sabiedrību. Šobrīd notiek būtisks pavērsiens civilizācijas attīstībā, ko rada divu paralēlu procesu simbioze, – eksponenciāls IKT veiktspējas pieaugums, kas nodrošina mākslīgajam intelektam nepieciešamo funkcionalitāti jau tuvākajā nākotnē, ko papildina milzīgs jau uzkrāto un ik dienas klāt nākošo datu apjoms. Tāpēc nepieciešams iemācīties šīs tehnoloģiju sniegtās iespējas izmantot gudri un efektīvi, veicinot ekonomikas izaugsmi un uzlabojot sabiedrības dzīves kvalitāti.

Viens no būtiskiem virzieniem, kas iekļaujas minētajos procesos, ir modernas pilsētas attīstība, ko mēdz dēvēt par Smart City jeb Viedo pilsētu. Ekonomikas globalizācija noved pie aizvien lielākas cilvēku koncentrēšanās pilsētās. Saskaņā ar Viedās pilsētas klastera datiem, jau šodien gandrīz 80% Eiropas Savienības iedzīvotāju dzīvo pilsētās, un tajās tiek radīti vismaz 85% no šo valstu iekšzemes kopprodukta. Tādēļ ārkārtīgi būtisks jautājums ir – kā pilsētu padarīt dzīvei pēc iespējas patīkamāku?

Komentāri

Pievienot komentāru