Nodokļi

Uzņēmēja: neredzu jēgu vairāk nodarboties ar uzņēmējdarbību

Māris Ķirsons, Anda Asere, 16.10.2015

Jaunākais izdevums

Mikronodokļa maksātāja efektīvās likmes trīskārtīgu pieaugumu uzņēmēji uzskata par nepaceļamu slogu, tikai neliela daļa cer izdzīvot, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Saeimā ir iesniegti grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kuri paredz, ka mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājam par katru darbinieku jāmaksā minimālā sociālā nodokļa iemaksu apmērs (126 eiro mēnesī). Tādējādi faktiskā MUN maksātāja efektīvā likme no pašreizējiem 9% vai pat perspektīvā plānotajiem 12% varot sasniegt aptuveni 28,5% no apgrozījuma.

Kļūs par darbinieku

«Ja man kā MUN maksātājam valsts nodokļa līmeni palielina trīs reizes, tad neredzu jēgu vairāk nodarboties ar uzņēmējdarbību,» situāciju komentē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja, SIA Rū komunikācijas valdes locekle Rūta Grikmane. Viņa norāda, ka ekonomiski nav iespējams pastāvēt uzņēmumam, ja nodokļu slogs pret apgrozījumu ir tuvu trešdaļai.

«Tas nozīmē, ka valsts, vārdos atbalstot mazo biznesu, reāli ar šādu rīcību to iznīcina,» ir sašutusi R. Grikmane. Viņa prognozē, ka MUN maksātājiem būs jāizdara smaga izvēle. «Perspektīvā redzu, ka kļūšu par darba ņēmēju,» tā uz jautājumu, ko darīs nākotnē, atbild R. Grikmane. Viņa norāda, ka SIA Rū komunikācijas darbības joma iekļauta valdības apstiprinātajā MUN liegto nozaru sarakstā, un tas ir vēl viens iemesls iesāktā biznesa pamešanai noteiktā pārejas laika beigās. «Neticu politiķu un, jo īpaši, pašreizējās valdības solījumiem, jo viņi runā vienu, bet dara ko citu,» tā uz jautājumu, vai perspektīvā varētu atgriezties biznesā, atbild R. Grikmane. «Daudzi ierēdņi nesaprot pat vienkāršas lietas, jo nav ne dienu strādājuši privātā biznesā. Viņi dzīvo no nodokļu maksātāju naudas un, beidzoties oficiālajam darba laikam, var doties mājup. Diemžēl pārmetumi, ka pedagogi maksājot nodokļos vairāk nekā MUN maksātāji, ir absurdi, jo tiek ignorēts, no kurienes tā nauda rodas, proti, ka nodokļu maksātāji ir tie, kuri samet naudu valsts makā, no kā tiek algota valsts pārvalde, nodrošināta nauda izglītībai, arī skolotājiem, veselības aprūpei, infrastruktūrai,» norāda R. Grikmane.

Visu rakstu Nodokļa trīskāršošanu nepārdzīvos lasiet 16. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Homburg Zolitude: Uzņēmums nemēģina izvairīties no kompensāciju maksāšanas Zolitūdes traģēdijā cietušajiem

LETA, 29.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piespiedu atsavināšanas procesa sākšana SIA Homburg Zolitude piederošajam īpašumam Priedaines ielā 20, Rīgā, ir tikai un vienīgi Igaunijas Eesti Kreditbank lēmums nevis Homburg Zolitude mēģinājums izvairīties no kompensāciju maksāšanas Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, informēja Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane.

«Homburg Zolitude gadiem ilgi mēģināja novērst šo situāciju, tajā skaitā arī lūdzot ierosināt tiesisko aizstāvības procesu, bet nu izskatās, ka Eesti Kreditbank gaidīšanas mēram ir pienācis gals,» teica Grikmane.

Viņa sacīja, ka banka, visticamāk, ir nolēmusi meklēt jaunu investoru, ko Homburg Zolitude nekādā veidā nespēj ietekmēt. Homburg Zolitude faktiski ir zaudējusi jebkādas iespējas lemt par tālāko objekta attīstību un nākotni. «Ņemot vērā minēto, nav nekāda pamata apgalvot, ka tiek realizēta shēma, lai cietušo ģimenes nesaņemtu kompensācijas. Tie ir klaji meli,» uzsvēra Grikmane.

«Homburg Zolitude apstiprina, ka savulaik ir saņēmusi Rīgas domes ierosinājumu veikt īpašumu Priedaines ielā 20, Rīgā dāvinājumu pašvaldībai, vēlāk iesaistīties maiņas darījumā, apmainot minēto īpašumu pret līdzvērtīgu zemes gabalu. Ņemot vērā to, ka īpašumā Priedaines ielā 20, Rīgā būvniecībā ir ieguldīti milzīgi līdzekļi, kas nāk no aptuveni 800 Nīderlandes privātpersonu, tostarp arī pensionāru, kabatām, piedāvājums par dāvinājumu netika atbalstīts. Savukārt maiņas piedāvājums beidzās ne ar ko,» skaidroja Grikmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Homburg Zolitude domi iepazīstinās ar aprēķiniem par neiegūtiem ieņēmumiem no īpašuma Priedaines ielā 20

Žanete Hāka, 26.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20 īpašnieks un investors SIA Homburg Zolitude iesniedzis Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam vēstuli, ko SIA Homburg Zolitude uzskata par turpinājumu uzsāktajām sarunām par nekustamā īpašuma maiņu pret citu īpašumu, informē uzņēmums.

Vēstulē ietvertie aprēķini ir veikti, ņemot vērā sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā ietvertās normas un faktisko tirgus situāciju.

Saskaņā ar Rīgas domes Īpašuma departamenta Īpašumu iegādes un perspektīvās attīstības pārvaldes 2015.gada 14.jūlija vēstuli, kā arī tikšanās laikā janvārī pārrunātajiem jautājumiem, SIA Homburg Zolitude veicis aprēķinus, lai iepazīstinātu ar tiem Rīgas domes pārstāvjus, secinot to, cik lieli ir bijuši izdevumi un zaudētie ieņēmumi, ņemot vērā to, ka nekustamā īpašuma atsavināšanas gadījumā tiks liegta iespēja gūt ienākumus gan no dzīvokļu, gan apakšzemes stāvvietu, gan noliktavu pārdošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reālākais Latvijas teritoriālais iedalījums būtu Rīgas aglomerācijā un 29 attīstības centros

LETA, 15.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reālākais Latvijas administratīvi teritoriālā iedalījuma attīstības scenārijs būtu Rīgas aglomerācijas un 29 attīstības centru veidošana, uzskata ekonomģeogrāfs, SIA «Karšu izdevniecība Jāņa sēta» galvenais redaktors Jānis Turlajs, kura vadībā iepriekš tika izstrādāts pētījums par optimālu vidusskolu tīklu Latvijā.

Šādu viedokli Turlajs pauda pagājušajā nedēļā Bauskā notikušajā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Zemgales reģionālās padomes (ZRP) organizētajā diskusijā par administratīvi teritoriālo reformu, informē LTRK pārstāve Rūta Grikmane.

«Pētot iedzīvotāju piekļuves iespējas pakalpojumu saņemšanai un dzīves vides, jau šobrīd redzam, ka tāds modelis eksistē, tādēļ sīkāka sadrumstalotība nav ekonomiski pamatota,» konferencē sacīja Turlajs.

Atsaucoties uz dāņu ekspertu Holgeru Pindtu, kurš savulaik konsultējis Latviju, Turlajs atzīmēja, ka tā nav pašvaldība, kurā nepietiek skolēnu pat vienas vidusskolas pilnai nokomplektēšanai. Viņš norādīja, ka iepriekš, realizējot administratīvi teritoriālo reformu, likuma normās tika pieļauti vairāk nekā 50 izņēmumi, līdz ar to neesot brīnums, ka tagad tiek nepārdomāti tērēti finanšu resursi dažu skolu uzturēšanai dažiem skolēniem, turklāt no tā cieš arī izglītības kvalitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Banka pārņems Homburg Zolitude ēku Priedaines ielā

LETA, 28.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par labu Eesti Krediidipank Latvijas filiālei sākta SIA Homburg Zolitude piederošā īpašuma Rīgā, Priedaines ielā 20, piedziņa.

Kā liecina tiesu izpildītāja Ronalda Veinberga ar 23.martu datētais paziņojums, tiesu izpildītāja lietvedībā atrodas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatas nodaļas lēmums par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu no Homburg par labu bankai.

Piedziņa tiek vērsta uz Homburg piederošo nekustamo īpašumu - domājamām daļām no īpašuma Priedaines ielā. Parāds ir nodrošināts ar hipotēku uz attiecīgo nekustamo īpašumu.

Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane aģentūrai LETA sacīja, ka banka realizē savas tiesības. «Nekādu plašāku komentāru šajā lietā nevarēsim sniegt,» piebilda Grikmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Izsolē par 3,9 miljoniem eiro pārdota daudzstāvu māja Zolitūdes traģēdijas vietā

LETA, 27.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsolē par 3,9 miljoniem eiro pārdota Homburg Zolitude piederošā daudzstāvu māju, kas atrodas Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20, liecina informācija elektronisko izsoļu vietnē eizsoles.ta.gov.lv.

Izsoli rīkoja zvērināts tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs un tās sākumcena bija 3,2 miljoni eiro. Izsole notika no 23.maija līdz 22.jūnijam.

Izsole tika rīkota par labu Igaunijas Eesti Krediidipank. Homburg Zolitūde pārstāve Rūta Grikmane aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka banka, visticamāk, ir nolēmusi meklēt jaunu investoru, ko Homburg Zolitude nekādā veidā nespēj ietekmēt. Homburg Zolitude faktiski ir zaudējusi jebkādas iespējas lemt par tālāko objekta attīstību un nākotni.

Igaunijas banka Eesti Krediidipank vērsusi piedziņu pret nekustamo īpašumu, kas pieder SIA Homburg Zolitude. Šis uzņēmums bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam gan ar sabrukušo tirdzniecības centru, gan tam blakus esošo daudzdzīvokļu dzīvojamo namu. Pērn 27.septembri tika pabeigts Homburg Zolitude tiesiskās aizsardzības process, pēc kura banka uzsāka īpašuma piedziņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzot dalību Expo 2017 Astanā, Kazahstānā, Latvijas paviljonā notika forums, kas veltīts informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozarei, kuru noslēdzot tika parakstīts sadarbības memorands starp trīs valstīm - Latviju, Zviedriju un Kazahstānu, informē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

Forumu, kuru apmeklēja vairāk nekā 50 cilvēku, atklāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, kurš pauda to, ka izveidojusies laba sadarbība starp Latviju un Kazahstānu, izsakot vēlmi dalīties ar mūsu pieredzi IT jomā valsts pārvaldē. Savukārt Kazahstānas Republikas IKT ministra vietnieks Kairats Balikbaevs uzrunā norādīja, ka Kazastāna virzās uz proaktīvu saziņu ar iedzīvotājiem, domājot par to, ka viņiem ir nevis jāiet pie valsts, bet gan pretēji, tādējādi nodrošinot augstu kvalitāti un standartus.

Pēc svinīgās foruma atklāšanas ar prezentāciju uzstājas Latvijas vēstnieks Kazahstānā Jurijs Podgrebņaks, kurš pastāstīja par mūsu valsti, likumdošanu un regulējumu IKT jomā, kā arī to, kāpēc būtiski sadarboties. Savukārt IT Klasteris, kas piedalījās forumā, norādīja, ka pašreiz nozares pieaugums gadā mērāms 30%, bet vēl par 10% pieaug kompāniju skaits, kas nodarbojas IKT. Būtiski, ka šī joma spēj uzrādīt tik labus rādītājus, jo Latvijā ir viens no pieejamākajiem un ātrākajiem platjoslas internetiem ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē, kā arī būtisks darbs tiek ieguldīts, attīstot dažādas inovācijas. Latviju IKT nedēļā kopumā pārstāv deviņi dažādi nozares uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir nepieciešams izstrādāt efektīvu, ilgtspējīgu un viegli administrējamu mazā biznesa nodokļu regulējumu, saglabājot iespēju legāli strādāt arī mazajiem komersantiem.

Tā uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padome. "Mēs uzskatām, ka ir jābūt dažādām uzņēmējdarbības formām, atļaujot arī maziem uzņēmējiem strādāt un realizēties, tāpēc pašreiz gatavojam savu piedāvājumu mikrouzņēmumu transformācijai jeb tālākai evolūcijai," teic prezidents Aigars Rostovskis.

LTRK padome vienojusies par pamatprincipiem nodokļu sistēmas evolūcijai, par virsmērķi nosakot, ka nodokļu ieņēmumi palielināmi uz tautsaimniecības attīstības veicināšanas, konkurētspējas, nodokļu maksātāju skaita pieauguma un ēnu ekonomikas samazināšanas rēķina, informē LTRK pārstāve Rūta Grikmane.

Uzņēmēju biedrības pārstāvji vienojās, ka nav nepieciešams veikt nodokļu politikas reformu, bet jākoncentrējas uz sistēmas evolūciju, kur tiek saglabāts labākais un labots kļūdainais.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LTRK aicina saprātīgi regulēt elektronisko cigarešu nozari

Dienas Bizness, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas rūpniecības un tirdzniecības kamera (LTRK) rosina Veselības ministriju izvērtēt iespēju elektroniskajām cigaretēm noteikt samērojamu akcīzes nodokli un izstrādāt tādu regulējumu, lai šī joma nenonāktu ēnu ekonomikas zonā, informē LTRK pārstāve Rūta Grikmane.

Izvērtējot Latvijas elektronisko cigarešu biznesa vidi, LTRK aicina Veselības ministriju iestrādāt elektronisko cigarešu regulējumu atbilstoši ES Tabakas direktīvai un kopīgi ar Finanšu ministriju izvērtēt iespēju noteikt samērīgu akcīzes nodokli elektroniskajām cigaretēm. «Vēlamies norādīt, ka šo produktu tirdzniecībai nav nepieciešami aizliegumi, bet gan regulējumi. Arī šajā jomā strādā uzņēmumi ar darbiniekiem, maksā nodokļus un attīstās,» pirmdien, sadarbībā ar Beztabakas nozares asociāciju, rīkotajā seminārā norādīja LTRK Politikas nodaļas eksperte Irēna Krustozoliņa.

LTRK vērš amatpersonu uzmanību arī uz to, ka viens no racionālākajiem risinājumiem elektronisko cigarešu biznesa vides ierobežošanai tiek minēta uzņēmumu pašregulācija. «Daudzās valstīs līdzās uzraugošajām iestādēm veiksmīgi darbojas tautsaimniecības nozaru pašregulācijas mehānismi. LTRK redzējumā, ar pašregulācijas palīdzību tautsaimniecības nozares ieguvēji, pirmkārt, būtu patērētāji, jo nozares paškontrole neaizstāj valsts uzraudzības iestāžu darbību, bet tikai to papildina. Otrkārt, ieguvējs būtu valsts pārvalde, jo nozare pati saviem spēkiem risinātu problēmsituācijas, tādējādi ļaujot valsts pārvaldei koncentrēties uz citu jautājumu risināšanu,» skaidro LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, bilstot, ka ir gandarījums par Beztabakas nozares asociācijas darbu jautājuma par nozaru pašregulācijas stiprināšanas aktualizēšanu Latvijā. LTRK aicinās arī citas nozares nākt klajā ar priekšlikumiem, kā ar pašregulācijas mehānismu palīdzību var rast risinājumu aktuāliem nozaru jautājumiem bez valsts pārvaldes iejaukšanās vai speciālu likumu pieņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

FOTO: Latvijas paviljons pirmo reizi EXPO iegūst augsta līmeņa atzinību

Dienas Bizness, 12.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikko noslēgusies starptautiskā izstāde Astanā EXPO 2017, kur Latvija mazo paviljonu konkurencē saņēma godpilno The Bureau International des Expositions (BIE) (Starptautiskais izstāžu birojs) bronzas godalgu par paviljona dizainu. Šī ir pirmā reize EXPO dalības vēsturē, kad Latvijas paviljons saņem augsta līmeņa atzinību un novērtējumu, informē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

Fotoattēlus skatīt raksta galerijā!

«Neskatoties uz to, ka Latvija ir viena no retajām valstīm, kas vēl nav BIE biedrs, šis ir augstākais sasniegums Latvijas EXPO dalības vēsturē, tostarp iegūtā balva pēdējās izstādes dienās vēl vairāk palielināja citu valstu interesi par mums. Šī gada sniegums un panākumi apliecina, ka protam sarīkot valsts pārstāvniecību augstā līmenī - Latvijas vārds izskan pozitīvi vienā no lielākajiem šī gada starptautiskajiem forumiem,» saka Latvijas paviljona direktors Ansis Egle.

LTRK vērtē, ka salība EXPO 2017 bijusi īpaši veiksmīga, jo to apmeklējuši gandrīz trīsreiz vairāk cilvēku nekā bija plānots, pārsniedzot 260 tūkstošus. Tāpat uz Kazahstānu devušies vairāk nekā 30 uzņēmumu pārstāvji, organizētas vairāk nekā 50 dažādas tikšanās, kā arī semināri, konferences un slēgti sadarbības memorandi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Homburg Zolitude, kas attīstīja objektu Priedaines ielā 20, vērsusies pie Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja ar iesniegumu, lai apstrīdētu RD Vidi degradējošo būvju komisijas lēmumu par daudzdzīvokļu ēkas atzīšanu par A kategorijas graustu, jo tas neatbilstot Rīgas domes izdotajiem saistošajiem noteikumiem, kā arī aizskarot investoru tiesības, pavēstīja Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane.

Saskaņā ar noteikumiem par A kategorijas graustu esot atzīstama būve, kas ir pilnīgi vai daļēji sagruvusi un apdraud cilvēku drošību, kā arī ir bīstamā tehniskā stāvoklī. Priedaines ielā 20 esošā daudzdzīvokļu ēka neesot sagruvusi, kā arī neesot bīstama cilvēku drošībai, tādēļ SIA Homburg Zolitude uzskata, ka RD Vidi degradējošo būvju komisijas lēmums ir prettiesisks.

Tāpat uzņēmums, kura īpašnieki ir aptuveni 800 Nīderlandes privātpersonas, vērš uzmanību uz to, ka SIA Homburg Zolitude kā investora tiesības esot aizskartas un veiktais ieguldījums esot apdraudēts, nonākot pretrunā savstarpēji noslēgtajam līgumam starp Latvijas Republikas valdību un Nīderlandes Karalistes valdību par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

LTRK: Budžetā ir pārāk maz instrumentu, lai veicinātu konkurētspējīgu izaugsmi

Rūta Lapiņa, 11.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) atbalsta valdības konsekvento nostāju, virzot nākamā gada valsts budžetu, kas neparedz ārpuskārtas nodokļu izmaiņas un jaunu iniciatīvu finansēšanu, tomēr atzīmē, ka tajā ir pārāk maz instrumentu, lai veicinātu konkurētspēju un izaugsmi, kā arī ekonomikas attīstību, informē LTRK Sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

«Organizācija pauž atbalstu tam, ka ministri spējuši vienoties par to, ka nodokļi un nodevas tiek saglabātas tādas, kā tās ir apstiprinātas nodokļu reformā, turot solījumu par laikus pieņemtiem grozījumiem un stabilitāti,» teikts paziņojumā.

LTRK arī vēlas norādīt, ka pozitīvi vērtējami valdības centieni pārskatīt piešķirtā budžeta izlietojumu, meklējot iekšējās rezerves, taču darbs varēja būt vēl sekmīgāks, jo organizācijas veiktā uzņēmēju aptauja parādīja, ka bizness uzskata, ka ietaupīt būtu iespējams 10 līdz 20% no kopējā finansējuma.

Tādējādi organizācija vēlas, lai uzsāktais darbs turpinātos un ministrijas meklētu iespējas ne tikai realizēt noteiktos mērķus jau esošā budžeta ietvaros, bet spētu samazināt tēriņus kopumā. «Lai arī tika atrasta samērā neliela summa (lai gan lielāka nekā pērn), pārskatot finanšu izlietojumu valsts sektorā, mēs atbalstām šo virzienu un uzskatām, ka iesāktais ir jāturpina, meklējot arvien jaunu izdevumu samazināšanu īpaši tajās nozarēs, kurās valsts iegulda visvairāk,» saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Tiesa Zolitūdes traģēdijas lietā apķīlā Tineo un Homburg Zolitude kustamo mantu

LETA, 02.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa nolēmusi daļēji apmierināt prasītāju pieteikumu Zolitūdes traģēdijas civillietā, lemjot apķīlāt SIA Tineo un SIA Homburg Zolitude kustamo mantu.

Tiesa noteikusi, ka prasības nodrošinājums sniedzas līdz 85 372 eiro. Tāpat tiesa nolēmusi ierakstīt prasības nodrošināšanas atzīmi zemesgrāmatā domājamām daļām no nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20, kas reģistrēta uz Homburg Zolitude vārda.

Lēmums par prasības nodrošināšanu ir izpildāms nekavējoties. Lēmums daļā par prasības nodrošināšanu nav pārsūdzams.

Savukārt lēmumu daļā, ar kuru noraidīts pieteikums par prasības nodrošināšanu, var pārsūdzēt desmit dienu laikā no piektdienas, 30.oktobra, kad tika pieņemts minētais tiesas lēmums.

Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane aģentūrai LETA sacīja, ka uzņēmums vispirms iepazīsies ar tiesas lēmumu un tikai pēc tam lems par tālāko rīcību, un sniegs plašāku komentāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

LTRK: Latvija sasniegusi izvirzītos mērķus EXPO 2017

Rūta Lapiņa, 03.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), izvērtējot dalību «Astana EXPO 2017» uzskata, ka izvirzītie mērķi ir sasniegti, par ko liecina uzņēmēju atsauksmes, interese par Latviju ne tikai Kazahstānā, bet arī citu «EXPO» dalībnieku vidū, kā arī saņemtais Latvijas paviljona apbalvojums, informē LTRK Sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

Sākot gatavoties «Astana EXPO 2017», LTRK par mērķi izvirzīja veicināt Latvijas labu attiecību veidošanu ar Kazahstānu, kā arī radīt cienījamu iespaidu par valsti kopumā globālā līmenī. Savukārt no uzņēmēju viedokļa, biedrības vēlējās nostiprināt jau izveidotās attiecības ar Kazahstānas partneriem, kā arī palīdzēt iegūt jaunus sadarbības partnerus. «Analizējot izstādes norisi un rezultātus, varu droši teikt, ka sākumā noteiktie mērķi ir sasniegti un ceram, ka nākotnē nesīs lielu pienesumu Latvijas ekonomikai,» sacīja LTRK valdes loceklis un «EXPO 2017» komisārs Jānis Endziņš.

Par vienu no centrālajiem notikumiem uzskatāma «Latvijas dzelzceļa» (LDz) kopā ar partneriem rīkotā Tranzīta un loģistikas nedēļa, kuras ietvaros LDz rīkoja konferenci «Globālās transporta kustības vīzija. Eirāzijas potenciāls», kā arī tematiskās diskusijas par Konteinerpārvadājumu attīstību Eirāzijas teritorijā un «Zaļās ekonomikas» attīstību transporta sektorā, kā arī citus pasākumus. LDz prezidents Edvīns Bērziņš ir pārliecināts, ka atbalsts dalībai šajā izstādē ir devis ļoti ievērojamu pienesumu: «Mūsu dalība šajā izstādē bija ļoti nepieciešama ne tikai transporta nozarei, bet visai valsts tautsaimniecībai. Mūsu piedalīšanos ļoti novērtēja Kazahstānas partneri, par ko liecina fakts, ka ļoti īsā laikā pēc izstādes - septembra beigās Rīgā ieradās Kazahstānas pirmais vicepremjers Askars Mamins. Viņa vizītes ietvaros mēs parakstījām sadarbības memorandu ar Kazahstānas dzelzceļu par konteinermaršrutu attīstību, vienojāmies par sadarbību Kazahstānas jaunā loģistikas mezgla, Horgosas attīstībā, kā arī kopīgiem spēkiem noorganizējām konteinervilcienu no Urumči uz Rīgu, kura maršruts bez Kazahstānas nav iespējams.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Cēsu biznesa forumā meklē veidus, kā uzrunāt aizbraucējus

Rūta Lapiņa, 17.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cēsu uzņēmēju forumā «Cilvēks. Ideja. Inovācija.» piektdien, 17.novembrī, klātesošie secināja, ka vienīgais veids, kā atgriezt Latvijā aizbraukušos cilvēkus ir ekonomikas straujāka attīstības veicināšana, maksājot lielākas algas un paaugstinot produktivitāti, informē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTKR) Sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

LTRK padomes locekle un nodokļu eksperte Elīna Rītiņa pauda, ka daudz kļūdas tika pieļautas veidojot jauno nodokļu politiku, tostarp nemotivējot pašvaldības piesaistīt uzņēmējdarbību un no tā gūstot labumu, kā arī ieviešot progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokli. «No vienas puses mēs gribam, lai cilvēki brauc atpakaļ, bet no otras piedāvājam viņam nekonkurētspējīgu darbaspēka nodokļu regulējumu, kur patiesībā labu algu saņēmēji tiek sodīti, uzliekot milzīgu IIN,» sacīja E.Rītiņa.

To apstiprināja arī Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, piebilstot, ka nodokļu reformu ieteicams veikt kopā ar novadu reformu, jo, izveidojot sistēmu, kur arī pašvaldības gūtu papildu labumu no biznesa, daļa no vietvarām nespētu izdzīvot, tāpēc būtiski stiprināt novadus tos apvienojot. Viņš arī norādīja, ka uzņēmējdarbība ir iespējama tikai tajā vietā, kur ir cilvēki, tāpēc Cēsis dara visu, lai attīstītu skolas un īpaši profesionālo vidusskolu, lai biznesam varētu nodrošināt profesionāļus. Tāpat arī daudz tiek strādāts pie tā, lai attīstītu infrastruktūru un satiksmes iespējas, piemēram, meklējot veidus, kā sasniegt Rīgu stundas laikā, braucot ar vilcienu, un meklējot citus risinājumus. Tas ir būtiski nākotnei, jo domnīcas «Certus» pētījums pierāda, ka tās pilsētas, kas atrodas tuvāk galvaspilsētai, nākotnē var cerēt uz iedzīvotāju skaita pieaugumu, kas nozīmē, ka attālākām vietām jādara viss, lai cilvēkiem nodrošinātu ērtu nokļūšanu no vienas vietas uz otru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sauso un lietošanai gatavo būvmaisījumu ražotāja AS «Sakret Holdings» koncerna uzņēmums UAB «Sakret LT» decembrī saņēma vairākas nozīmīgas balvas par sasniegumiem Lietuvā, tostarp «Lietuvas eksporta balvu 2017», zelta medaļu par ražoto produktu, kā arī balvu «Labākais uzņēmums 2017» kategorijā mazie un vidējie uzņēmumi, informē kompānijas sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

«Man ir patiess prieks, ka katrā no Baltijas valstīm »Sakret« spējis attīstīt veiksmīgas rūpnīcas, kas ne tikai nodrošina darba vietas un augstvērtīgus būvmateriālus, bet arī palīdz visam reģionam attīstīties. Šī balva ir tiešs pierādījums tam, ka latvieši arī kaimiņvalstīs var gūt atzinību,» saka AS «Sakret Holdings» padomes priekšsēdētājs Andris Vanags.

Apbalvojumu par sasniegumiem eksportā pasniedza Panevēžas Tirdzniecības, rūpniecības un amatniecības kamera, godinot labākos šī reģiona uzņēmējus, savukārt balvu «Labākais uzņēmums 2017» kategorijā mazie un vidējie eksportspējīgie uzņēmumi sniedza Viļņas Tirdzniecības, rūpniecības un amatniecības kamera. Kā labākais UAB «Sakret LT» ražotais produkts novērtēts apmetums «HM-10», par ko zelta medaļu pasniedza Lietuvas Republikas premjerministrs Saulius Skvernelis un Lietuvas rūpniecības konfederāciju prezidents Roberts Dargis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Meklēs iespējas, lai jaunie vecāki varētu strādāt, nezaudējot valsts pabalstus

Zane Atlāce - Bistere, 08.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) vienojusies ar labklājības ministru Jāni Reiru, ka tiks veidota ekspertu grupa, lai jau septembra sākumā nonāktu pie risinājuma par iespēju jauno vecāku nodarbināšanu, pilnā apmērā saglabājot valsts pabalstu bērnu kopšanas atvaļinājumā, līdzšinējo 30% vietā, informē LTRK pārstāve Rūta Grikmane.

Pašreiz panāktā vienošanās paredz kā pirmo soli izstrādāt regulējumu par ceturtdaļas slodzes pieļaušanu, saglabājot pabalstus pilnā apmērā, tādējādi risinot arī samilzušo darbaspēka problēmu Latvijā, paralēli tam analizējot potenciālās iespējas arī garākam nodarbinātības periodam pabalsta saņemšanas laikā. Ekspertu uzdevums būs saprast, kādā laika periodā šāda slodze ir pieļaujama vai nu par pamatu ņemot gada griezumu, vai arī īsāku termiņu, lai palīdzētu uzņēmējiem laikā, kad ir atvaļinājumu sezona vai arī paaugstināts darba apjoms, projektu vai pasūtījumu dēļ.

Diskusiju rosināja LTRK, jo tieši šobrīd ir izteikti jūtams darba spēka trūkums, kas īpaši bieži jūtams reģionos. Sarunā ar J.Reiru visi klātesošie vienojās, ka jaunie vecāki, kuri atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā ir potenciālais darbaspēks, ko iespējams izmantot, kā arī neradīs negatīvu fiskālu ietekmi uz budžetu, atļaujot legāli strādāt nepilnu laika slodzi, tieši pretēji – samazinās ēnu ekonomiku, un radīs papildus VSAOI iemaksas sociālajā budžetā.«Ir jāizveido tāda sistēma, kas visām pusēm būtu pieņemama. Sākotnēji eksperti strādās pie ceturtdaļslodzes risinājuma, saņemot pilnu valsts pabalstu, kā arī vērtēs riskus un iespējas to ieviest pusslodzes gadījumā,» sacīja labklājības ministrs J.Reirs, «pirms daudziem gadiem bija spēkā regulējums par pusslodzēm, bet tas tika grozīts, jo veidojās dažādas shēmas. Lai saprastu, kā tās nepieļaut un arī mazinātu darbaspēka trūkumu, nepieciešams atgriezties pie diskusijām.»

Komentāri

Pievienot komentāru