Vācieši iemīl Latvijas bērzu sulu 

Latvieši bija, ir un būs lielākie bērzu sulas dzērāji pasaulē, uzskata Linards Liberts. Taču arī citas tautas pelnījušas gūt pavasarīgu prieku no bērzu sulas.

Renāte Priede, 2013. gada 09. aprīlis plkst. 7:50

Linarda mūža aizraušanās ir bērzi, reiz iesācis ar pirtsslotām, kopš 2010. gada viņš pievērsies bērza sulai un ražo visu, ko var no tās pagatavot – limonādi, vīnu, sīrupu un «šampanieti» – šos četrus produktu veidus viņš nolēmis nostiprināt pastāvīgā piedāvājumā, pirms ķerties pie nākamo ideju realizēšanas.

Pamazām Eiropa iepazīst latviešiem paaudzēs ierasto atspirdzinājumu – Libertu ražotā bērzu sulas limonāde un vīns iegaršojušies arī vāciešiem. «Eiropā tā ir eksotika, un šī biznesa niša ir absolūti brīva, tikai jāmāk ieinteresēt,» iespaidos un novērojumos pēc dalības izstādē Vācijā BioFach 2013 (notika šī gada februārī) dalās Linards. «Bērzu sulu, kādu to atceramies no bērnības veikalu plauktos, ražo gan ukraiņi, gan dāņi, gan arī krievi, tāpēc pašam prieks, ka Libertu sula unikāla ar to, ka netiek pasterizēta. Produkcija iepatikās ne tikai vāciešiem, mūsu austrumu kaimiņi sajūsminājās par «šampanieti» – dzirkstošo bērzu sulas vīnu (kurš tiek ražots pēc klasiskās Šampaņas receptes), iespējams, ne tikai garšas īpatnību, bet nostaļģijas dēļ par bērziem,» pieļauj Linards.

Pirmos soļus eksporta virzienā Linards raksturo kā izmēģinājumu, bet «jebkurā gadījumā tas ir sākums, tāpat kā sākums bija dalība Kalnciema ielas tirdziņos, kad tu nevari zināt, vai vispār aizies tā lieta un vai kāds pirks bērzu vīnu.

Produkta pievilcību nosaka vairāki faktori, uzskata Linards. «Cilvēkiem interesē tas, kas ir dzīvs, nepasterizēts, es sulai nepievienoju neko, tā dabīgā veidā bez pievienotiem cukuriem veic garšas pilnveidošanos pagrabā, tas ir tas, kas piesaista – veselīgums, laba garša, dabīgums, ticamība. Latvijā viss šķiet ekoloģisks, sertifikātam lielākā nozīme ir tieši Eiropā, jo rada pārliecību,» viņš prāto. SIA Sula ir mazais ražotājs, ģimenes uzņēmums, kas ražo pavisam nelielos apjomos. Tas ārzemniekiem patīkot un piesaistot, tādu meklē pretēji lielajām kompānijām, kuras bioproduktus esot sākušas ražot modes pēc.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Dienas bizness.

Laikraksta abonentiem elektroniskā versija DB arhīvā.

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2012. gada 08. novembris plkst. 16:43

Cido Grupa apgrozījums 2011. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, pieaudzis par 7%,...

2012. gada 08. novembris plkst. 8:15

Bērzu sulas var ne vien dzert, bet arī, īpaši apstrādātas un pievienotas...

2012. gada 20. augusts plkst. 9:51

Bezalkoholisko dzērienu ražotājs SIA Cido Grupa ieguldījis 245 tūkstošu eiro lielas investīcijas...

2010. gada 18. jūlijs plkst. 11:14

Ūdenslīdēji Baltijas jūras gultnē atraduši 30 šampanieša pudeles, kas varētu...

2010. gada 05. jūlijs plkst. 16:01

Slikto laikapstākļu un specifisku augļu koku slimību dēļ divi pasaulē lielākie apelsīnu...

Nepalaid garām

Alus pasaule ir daudz plašāka, nekā varētu iedomāties, stāsta šī dzēriena someljē...

SIA Rešetilovs aizvirzās no krīzes, ko uzņēmums savā 28 gadu pastāvēšanas laikā...

Nepilniem 40 000 mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem var nākties domāt par savu nākotni,...

Šefpavārs Maksims Cekots, atverot restorānu Max Cekot Kitchen Rīgā, Torņkalnā, kurā piedāvā...

Lai gan konkurence elektronikas mūzikas instrumentu ražošanas segmentā ik gadu saasinās, SIA...

No šīs sadaļas
2013. gada 08. aprīlis plkst. 8:00

Katram kvadrātmetram ir jāpelna, tāpēc Shoe Hunt’In Cafe piedāvā ne tikai nopirkt...

2013. gada 27. marts plkst. 8:00

Pēteris Dimants zāli pats pļaut nevēlējās, tāpēc piemeklēja atbilstošus zālēdājus...

2013. gada 26. marts plkst. 7:55

Komisks atgadījums pasaules vadošajā dzīvnieku produktu izstādē izrādījās SIA ADD radītās...

2013. gada 25. marts plkst. 8:15

Lai gan iesākumā Zanei Pumpurei-Prāmniecei šķitis, ka smilšu animācijas radošās...

2013. gada 21. marts plkst. 8:00

Vienā dienā Elīna Rācene izdomāja sākt gleznot, citā – izgatavot papīra lampas....

2013. gada 20. marts plkst. 8:15

Atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, kļuva skaidrs, ka jāveido savs bizness....

2013. gada 20. marts plkst. 8:05

Mūsdienās uzņēmumu konkurētspēja un ilgtspēja vairs nav iespējama bez iesaistīšanās...

2013. gada 19. marts plkst. 8:35

Kā panākt, lai simts arhitekti no visas pasaules piedāvātu idejas Latvijas pārvērtībām?...

2013. gada 19. marts plkst. 8:10

Cilvēki izmanto iespēju savu tukšo stikla pudeli dabai draudzīgā veidā pārvērst stilīgā...

2013. gada 13. marts plkst. 8:00

Zirgkopība Armanda lauku jātnieku kluba saimniekam Armandam Šteinam ir dzīvesveids, kas sniedz...