Transports un loģistika

Vācija lūdz mainīt Nord Stream maršrutu

, 10.06.2009

Jaunākais izdevums

Vācijas Aizsardzības ministrija lūgusi mainīt gāzes vada Nord Stream maršrutu, jo viņuprāt pašlaik tas ir ieplānots pārāk tuvu bruņoto spēku apmācības poligonam, kas atrodas uz Vācijas lielākās - Rīgenes salas, raksta lenta.ru.

Kompānijā Nord Stream apstiprināja, ka Vācijas lūgums ir saņemts un tiks meklēts kompromisa risinājums.

Nord Stream projektu plānots īstenot pēc Krievijas iniciatīvas, un tas tiek uzskatīts par lielāko eksporta projektu Krievijas vēsturē. Paredzēts, ka līdz 2009. gada beigām katrai valstij, ko apskalo Baltijas jūra, ir jādod atļauja Nord Stream realizācijai. Taču jau ziņots, ka vairākas valstis - Igaunija, Polija un Lietuva jau ir izteikušas protestus pret projekta īstenošanu, ja tas var apdraudēt ekoloģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Noplūdes no Nord Stream radušās tīšas rīcības rezultātā

LETA--AFP/BBC/DPA, 28.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Dānijas Bornholmas salas Baltijas jūrā konstatētās noplūdes no gāzesvadiem "Nord Stream" un "Nord Stream 2" radušās tīšas rīcības, nevis negadījuma rezultātā, otrdien paziņoja Dānijas premjerministre Mete Frederiksena.

"Šobrīd varasiestādes ir nonākušas pie skaidra novērtējuma, ka tās bija tīšas darbības. Tas nebija negadījums," žurnālistiem pavēstīja Frederiksena. "Pašlaik nav informācijas, kas aiz tā varētu stāvēt."

Kopenhāgena prognozē, ka noplūdes no gāzesvadiem, kas nedarbojas, taču ir pilni ar gāzi, "ilgs vismaz nedēļu", kamēr nebeigsies izplūstošais metāns zemūdens cauruļvados, preses konferencē pavēstīja Dānijas enerģētikas un klimata ministrs Dans Jergensens.

Viņš arī apstiprināja seismologu iepriekš sniegto informāciju, ka vispirms noticis sprādziens pirmdien plkst.2.03 pie "Nord Stream 2" uz dienvidaustrumiem no Bornholmas un vēl viens pirmdien plkst.19.03 pie "Nord Stream" uz ziemeļaustrumiem no salas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā A. Deglava pārvada slēgšanu, no ceturtdienas, 25.aprīļa, Rīgas satiksme ir izstrādājusi izmaiņas 11., 22. trolejbusa un 3., 6., 13., 47., 50., 51. un 52. autobusa maršrutiem.

11.trolejbusa maršruts – slēgts. Mēneša biļetes, kas iegādātas minētajam maršrutam, var izmantot 13.trolejbusa maršrutā bez reģistrācijas.

22.trolejbusa maršruts virzienā uz Centrālo staciju brauc pa maršrutu līdz A.Deglava ielai, tālāk pa A.Deglava ielu, Nīcgales ielu, Dzelzavas ielu, Vaidavas ielu, Ieriķu ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, A.Čaka ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā uz Pļavniekiem brauc pa maršrutu līdz Avotu ielai, tālāk pa Avotu ielu, J.Asara ielu, Pērnavas ielu, A.Čaka ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, Dzelzavas ielu, Nīcgales ielu, A.Deglava ielu un tālāk pa maršrutu.

3. un 6.autobusa maršruts virzienā uz Daugavgrīvu, Abrenes ielu brauc pa maršrutu līdz A.Deglava ielai, tālāk pa A.Deglava ielu, Nīcgales ielu, Dzelzavas ielu, Vaidavas ielu, Ieriķu ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, A.Čaka ielu, Pērnavas ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā uz Pļavniekiem, Dreiliņiem brauc pa maršrutu līdz Pērnavas ielai, tālāk pa Pērnavas ielu, A.Čaka ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, Dzelzavas ielu, Nīcgales ielu, A.Deglava ielu un tālāk pa maršrutu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

ASV Kongress gatavo likumprojektu par sankciju piemērošanu Nord Stream 2

LETA--POLSKIE RADIO, 26.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Kongress gatavo likumprojektu sankciju piemērošanai gāzesvada projektam "Nord Stream 2", kas pa Baltijas jūras dibenu savienos Krieviju ar Vāciju, lai piegādātu Rietumeiropai dabasgāzi, apejot Ukrainu un Poliju, ziņo mediji.

Jaunā likumprojekta mērķis ir nepieļaut dabasgāzes piegādāšanu Eiropai pa šo gāzesvadu, ziņo izdevums "Defensenews.com".

"Defensenews.com" citē kādu ASV senatoru sakām, ka likumprojekts paredz piemērot sankcijas uzņēmumiem, kas iesaistīti "Nord Stream 2" projektā.

ASV Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Džims Rišs pauda ticību, ka sankcijas pārliecinās projektā iesaistītās būvfirmas apturēt dalību "Nord Stream 2", vēsta "Defensenews.com".

Rišs, republikāņu senators no Aidaho, piektdien sacīja, ka likumprojekts tiek izstrādāts, jo laika kļūst arvien mazāk un liela daļa "Nord Stream 2" jau ir pabeigta.

"Tas viņiem dārgi maksās. Es domāju, ja sankcijas tiks pieņemtas, kompānijas tiks slēgtas, un es domāju, ka krieviem būs jāmeklē cits veids, kā to paveikt, ja viņi to spēs," saskaņā ar "Defensenews.com" sacīja Rišs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvija dod mandātu EK sarunām ar Krieviju par Nord Stream 2 cauruļvada darbību

LETA, 11.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija devusi mandātu Eiropas Komisijai (EK) sarunām ar Krieviju par Nord Stream 2 cauruļvada darbību, aģentūrai LETA šodien pēc valdības sēdes sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš norādīja, ka Latvijas uzskats šajā jautājumā ir konsekventi turēties pie Eiropas Enerģētikas savienības vadlīnijām, kas paredz iekšējā dabasgāzes tirgus attīstību un konkurences veicināšanu, piegādes avotu diversifikāciju un ekonomikas dekarbonizāciju. Valdības ieskatā Nord Stream 2 neatbilst šīm vadlīnijām.

Pēc viņa teiktā, tāpat attiecīgais projekts neparedz investīcijas jaunās dabasgāzes ieguvēs, vien kalpojot par Krievijas gāzes piegādes ceļu maiņas instrumentu.

Ašeradens pauda, ka tas būtu pozitīvi, ja sarunas ar Krieviju uzņemtos Eiropas Savienība (ES) un tas notiktu Igaunijas prezidentūras laikā ES padomē, tāpēc Latvija devusi EK skaidru mandātu par to, kādas vienošanās vajadzētu panākt attiecībā uz Nord Stream 2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Eiropa no Nord Stream saņems gāzi pēc pāris nedēļām

Gunta Kursiša; Egons Mudulis, 06.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Krievija ir uzsākusi gāzes iepumpēšnu Nord Stream pirmajā cauruļvadā. Līdz pēdējam solim – gāzes piegādei Eiropas valstīm, ir palikušas dažas nedēļas, pavēstījis Nord Stream.

Pirms Nord Stream cauruļvada atklāšanas oktobrī tam līdz noteiktam līmenim ir jābūt piepildītam ar gāzi. Tehniskās gāzes iepumpēšana cauruļvadā ilgs aptuveni četras nedēļas. Tas ir pēdējais solis pirms tiks uzsākta Krievijas gāzes piegāde Eiropas valstīm caur Nord Stream pirmo cauruļvadu, skaidrots oficiālajā interneta vietnē. Tādējādi Nord Stream cauruļvada pirmā līnija ir gatava darbam. Tiek paredzēts, ka Nord Stream Eiropai gadā piegādās 55 miljardus kubikmetru gāzes.

Par gāzes piegādi noslēgti ilgtermiņa līgumi ar vairākām valstīm, tostarp Lielbritāniju, Franciju un Vāciju, ziņo Eruronews. Gāze tiks pārdota arī Beļģijai, Dānijai un Nīderlandei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Stream Networks skatās arī uz citiem uzņēmumiem

Sanita Igaune, 12.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stream Networks, apvienojoties ar Latnet, neizslēdz citu uzņēmumu iegādi, plāno papildināt pakalpojumu klāstu, kas labāk palīdzēs konkurēt ar Lattelecom

To intervijā DB norāda Stream Networks (Stream) valdes priekšsēdētājs Edgars Ricevs un Latnet Serviss (Latnet) vadītājs Vladislavs Gurmans. Idejas par konsolidāciju radās Stream akcionāru starpā – pirms diviem trim gadiem. Mēs redzējām to, ka tirgū ir līdzīgas – mazas un vidējas kompānijas telekomunikāciju jomā, kas paver sinerģijas iespējas. Kopumā tika izvēlēti vairāki uzņēmumi, kurus gribējām uzrunāt, un Latnet bija viens no tiem. Gadu, pusotru bija pārrunas, kas rezultējās darījumā šā gada augustā, stāsta E. Ricevs. Arī pasaules prakse liecina, ka uzņēmumi, kas strādā vienā jomā, apvienojas, piebilda V. Gurmans. Ja tirgus apjoms neaug, tad uzņēmumiem ir būtiski apvienoties. Latvijā mentalitātes dēļ, protams, ir grūtāk, piebilda E. Ricevs. Viņš neslēpj, ka arī šobrīd Stream skatās uz citiem uzņēmumiem, veic sarunas, tomēr neviens nodoma protokols šajā jomā nav parakstīts. «Par iegādi koķetējam arī ar vienu uzņēmumu Lietuvā, tāpēc sagaidām, ka nozarē konsolidācija turpināsies,» atklāja E. Ricevs. Tirgus korporatīvo klientu segmentā ilgi gaidīja, kad tiks uzsākta konsolidācija. To uzsākām. Pēc darījuma Latnet saņēma zvanus ar apsveikumiem un paralēli izskanēja jautājumi, vai tiek meklēti jauni uzņēmumi, atzīmēja V. Gurmans. Telekomunikācijās nākotne nav pieslēgumos vai vados, bet saturā, tāpēc nākotnē konsolidācijas kontekstā skatīsimies uz uzņēmumiem, kas papildinātu mūsu sniegtos OneIT pakalpojumus, norādīja E. Ricevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šonedēļ sēdes slēgtajā daļā jau vienojusies neatbalstīt Ventspils brīvostas iesaisti gāzesvada projektā Nord Stream 2, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Pamatojoties uz Aizsardzības ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ziņojumiem, kuros norādīti būtiski riski nacionālajai drošībai, kā arī ievērojot valsts drošības dienestu pārstāvju sniegtās rekomendācijas, Ministru kabinets nolēma neatbalstīt nekādus pasākumus Latvijas teritorijā, kas saistīti ar projektu Nord Strem 2 un sekmē tā īstenošanu.

Vienlaikus valdība uzdeva ekonomikas ministram, satiksmes ministram, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram un finanšu ministrei nodrošināt, ka Ministru kabineta ieceltie valsts pārstāvji Ventspils brīvostas valdē balso pret jebkādu brīvostas iesaistīšanos projekta "Nord Strem 2" īstenošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nord Stream 2 operatorkompānija paziņo par gatavību sākt gāzes piegādes

LETA--AFP, 30.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas-Vācijas gāzesvada "Nord Stream 2" operatorkompānija "Nord Stream 2 AG" trešdien paziņoja, ka ir gatava sākt gāzes piegādes.

Vācijas enerģētikas regulators "BNetzA" decembra sākumā gan pavēstīja, ka "Nord Stream 2" sertifikācijas process varētu turpināties līdz nākamā gada otrajai pusei.

"29.decembrī noslēgusies gāzes ievadīšanas procedūra "Nord Stream 2" otrajam posmam. Šis spiediens ir pietiekams, lai nākotnē sāktu gāzes transportēšanu," norāda "Nord Stream 2 AG".

Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien apstiprināja, ka Krievija ir gatava sākt gāzes transportēšanu pa "Nord Stream 2", līdzko Vācijas varasiestādes dos atļauju.

"Nord Stream 2" būvniecība tika pabeigta septembrī, bet "BNetzA" novembrī apturēja projekta sertifikāciju Vācijā, norādot, ka projektam ir jāatbilst Vācijas tiesību normām, lai varētu pabeigt tā sertifikāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ventspils ostai piedāvāts iesaistīties Nord Stream 2 gāzes vadu būvniecības projektā

LETA, 20.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils osta un divi tajā strādājošie termināļi Noord Natie Ventspils Terminals un Eurohome Latvija saņēmuši piedāvājumu iesaistīties Nord Stream 2 gāzes vadu vidējā posma būvniecībā, nodrošinot cauruļu uzglabāšanu un piegādi caur Ventspils ostu, šodien preses konferencē informēja Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs un Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

Pēc Ventspils brīvostas pārvaldes aplēsēm, kopējais Latvijas tautsaimniecības ieguvums no iesaistīšanās projekta realizācijā būtu 25 miljoni eiro. Lembergs gan piebilda, ka pret Latvijas dalību šajā projektā iebilstot Ārlietu ministrija (ĀM).

Projekta īstenotāju piedāvājums paredz, ka Ventspilī varētu pieņemt gāzes vadu būvniecībai nepieciešamās caurules, uzglabāt tās Ventspils ostas kravu laukumos un attiecīgi no Ventspils ostas nogādāt uz cauruļu ieguldīšanas vietu jūrā. Ventspils ostas termināļu kravas laukumu platība gan pašlaik esot pārāk maza, lai tajos uzkrātu gāzes vadu būvniecībai nepieciešamo cauruļu daudzumu. Projekta īstenotāji piedāvā investēt 14 miljonus eiro, izbūvējot papildus kravas laukumus septiņu hektāru platībā, ko pēc tam uzdāvinātu brīvostas pārvaldei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Igauņi Nord Stream «liek sprunguļus spieķos»

Didzis Meļķis, 06.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsaucoties uz ekonomiski jūtīgas informācijas aizsardzību, igauņi liedz Nord Stream pētījumus

Igaunijas Ministru kabinets lēmis noraidīt kompānijas Nord Stream AG lūgumu ļaut veikt izpētes darbus jūrā Igaunijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, ziņo nacionālā raidsabiedrība ERR.

Kompānija ar iesniegumu valdībā vērsusies jau 22. augustā, ziņojot, ka meklē potenciālu maršrutu papildus vēl diviem Nord Stream gāzes cauruļvadiem. ERR ziņo, ka Ārlietu ministrija valdībai ieteikusi iesniegumu noraidīt, pamatojoties uz Igaunijas likuma par tās ekskluzīvo ekonomisko zonu nosacījumiem.

Krievijas aģentūra RIA Novosti ziņo, ka Nord Stream Igaunijas ūdeņos grib pētīt joslu četru kilometru platumā. Cita starpā tas paredzētu izdarīt urbumus un lietot sprāgstvielas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas gāzes vadam Nord Stream parādījušies jauni pretinieki – somu biznesmeņu grupa.

Šī grupa iesniegusi Somijas darba un ekonomikas ministrijā prasību par darbu veikšanu tieši tajā Baltijas jūras daļā, kur plānots ierīkot Nord Stream gāzes vadu. Ja uzņēmēju prasība tiks atbalstīta, gāzes vada projekts tiks iesaldēts uz nenoteiktu laiku. Eho Moskvi ziņo, ka iepriekš tika uzskatīts, ka jūlijā sākumā atrisināta viena no galvenajām Nord Stream problēmām, jo Somijas valdība atbalstīja gāzes vada ekoloģisko pamatojumu.

Piektdien Krievijas rūpniecības un tirdzniecības ministrs Viktors Hristenko jau piedāvāja koncernam Nord Stream AG gāzes vada celtniecības otrās kārtas ietvaros iepirkt no Krievijas uzņēmējiem 830 tūkstošus tonnu cauruļu ar lielu diametru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Krievija neļaus nevienam apdraudēt savas Nord Stream ekonomiskās intereses

, 09.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunija vēl arvien ir pret Nord Stream gāzes vadu, taču attiecības ar kaimiņiem tāpēc bojāt negrasās, raksta dv.ee.

Līdz ar to Igaunijas amatpersonu iebildumi pret Nord Stream kļuvuši ievērojami maigāki nekā līdz šim. «Es nevaru iedomāties, ka tāpēc, ka Zviedrija, Somija un Dānija ir piekritušas Nord Stream gāzes vada būvniecībai caur šīm valstīm piederošajiem teritoriāliem ūdeņiem, Igaunijai būtu jābojā attiecības ar šīm valstīm,» sacījis Igaunijas ārlietu ministrs Urmas Paets. Jāpiebilst, ka Igaunijas piekrišanu šī gāzes vada būvniecībai saņemt nav nepieciešams. «Līdz ar to Igaunijai nav pieejamā tā informācija, ko, visticamāk, ir saņēmušas citas valstis. Tomēr Igaunija nevar justies apmierināta ar to, ka sagatavošanās darbu laikā tās viedoklis ir ignorēts,» sacīja U. Paets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dānija atļauj Nord Stream gāzes vada būvniecību

, 20.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānijas atbildīgā institūcija šodien izsniegusi būvatļauju Nord Stream uzņēmumam cauruļvada Dānijas daļas izbūvei no kopējā 1220 km garā gāzes vada.

Cauruļvadu būvē dabas gāzes transportēšanai pa Baltijas jūru no Krievijas uz Vāciju, un tā maršruts ies 87.7 km pa Dānijas teritoriālajiem ūdeņiem un 49.9 km valsts eksluzīvajā ekonomiskajā zonā. Nobeiguma stadijā ir Nord Stream sarunas par būvatļauju saņemšanu ar pārējo četru valstu atbildīgajām institūcijām, caur kuru teritoriālajiem ūdeņiem ies cauruļvada maršruts: Krievija, Somija, Zviedrija un Vācija.

«Būvatļaujas saņemšana no Dānijas ir nozīmīgs Nord Stream projekta attīstības punkts. Tas ir rezulāts apjomīgiem vides ietekmes un maršruta plānošanas pētījumiem, kas ir veikti vairāku gadu garumā, ciešā sadarbībā un konsultējoties ar iesaistītajām institūcijām un ekspertiem,» informēja Matias Varning (Matthias Warnig) Nord Stream izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

GDF Suez iegādājas 9% Nord Stream akciju

Dace Skreija, 21.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas GDF Suez nopircis no vācu E.ON Ruhrgas un BASF Wintershall katra pa 4.5% no tiem piederošajām Nord Stream akcijām.

Pirmās vienošanās par Nord Stream akcionāru struktūras maiņu ir parakstītas vakar, starptautiskajā Ekonomikas forumā St.Pētersburgā. Darījuma gala līguma parakstīšana notiks tuvāko nedēļu laikā. «GDF Suez iesaistīšanās projektā stiprina Eiropas dimensiju šajā nozīmīgajā Krievijas-Eiropas kopuzņēmumā, kas nodrošinās Eiropas pieaugošā importētās dabas gāzes pieprasījuma izpildi,» skaidroja Nord Stream izpilddirektors Matias Varnigs.

Tagad, kad GDF Suez ir kļuvis par Nord Stream akcionāru, konsorcijā ir apvienojušies akcionāri no valstīm, kas kopā veido 40% no ES kopējā dabas gāzes patēriņa apjoma: Vācija, Nīderlande un Francija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Darbību uzsāk abi Nord Stream cauruļvadi

Jānis Rancāns, 08.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīsdesmit mēnešus pēc pirmā cauruļvada būvniecības uzsākšanas, Nord Stream paralēlo cauruļvadu sistēma pirmdien pilnībā sākusi savu darbību. Cauruļvada būvniecība pabeigta saskaņā ar noteikto grafiku un plānoto budžetu.

Nord Stream cauruļvadu sistēmas kapacitāte nodrošinās 55 miljardu kubikmetru dabasgāzes transportēšanu gadā no Krievijas uz Eiropu turpmākos piecdesmit gadus. Pirmais cauruļvads gāzes transportēšanu uz Eiropu uzsāka 2011. gada novembrī.

Lai atzīmētu abu cauruļvadu pilnīgu darbības uzsākšanu, šodien Portovajas līcī, Krievijas piekrastē notika svinīgais pasākums, piedaloties vairāku Eiropas valstu amatpersonām, Nord Stream akcionāriem un citiem viesiem.

2009. gadā Eiropas Savienības (ES) gāzes imports bija 312 miljardi kubikmetru gadā, un ir paredzēts, ka līdz 2030. gadam. tas pieaugs par 211 miljardiem kubikmetru un sasniegs 523 miljardus kubikmetru gadā. Iecerēts, ka Nord Stream gāzes vads varēs nodrošināt vairāk nekā ceturto daļu no šī papildus gāzes importa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Pabeigta Nord Stream cauruļvada zemūdens savienošana

Elīna Pankovska, 22.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nord Stream cauruļvada zemūdens savienošana pabeigta, un līdz ar to visi trīs 1,22 tūkst. kilometrus garā cauruļvada posmi ir savstarpēji savienoti zem ūdens. Pirmais cauruļvads uzsāks darbību šā gada ceturtajā ceturksnī.

Pabeigtais cauruļvads Baltijas jūrā tagad ir sagatavots vasaras beigās savienošanai ar cauruļvada sauszemes izbūvi Krievijas un Vācijas krasta zonā, DB informēja Nord Stream padomnieks Baltijas valstīs Romāns Baumanis.

Nord Stream ir dabas gāzes cauruļvads, kas pa Baltijas jūru savienos Krieviju ar Eiropas Savienību. Nord Stream nodrošinās gandrīz trešdaļu no papildus nepieciešamā gāzes daudzuma, savienojot Eiropas gāzes cauruļvada tīklu ar pasaules lielākajām gāzes rezervēm.

Nord Stream AG pirmo no diviem paralēlajiem cauruļvadiem plāno nodot ekspluatācijā šogad. Katrs cauruļvads būs aptuveni 1,22 tūkst. km garš un to transportēšanas spēja sasniegs 27,5 miljrd. kubikmetru gāzes gadā. Pilna transportēšanas spēja 55 miljrd. kubikmetru gadā tikšot sasniegta projekta otrajā fāzē, kad tiks nodots ekspluatācijā otrais cauruļvads, teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Uzsver jaunu gāzes piegādes maršrutu nepieciešamību

, 20.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisāra Andra Piebalga un Nord Stream izpilddirektora Matias Varnings (Matthias Warnig) tikšanās laikā atkārtoti tika uzsvērta Nord Stream gāzes vada nozīme ES enerģijas drošības nodrošināšanai.

Nord Stream pārstāvis informēja, ka pēdējo mēnešu laikā ir notikusi ievērojama projekta virzība un tiek sagaidīts, ka līdz 2009. gada beigām būs saņemtas nepieciešamās atļaujas no piecām Baltijas jūras valstīm un gāzes vada būvniecību varēs uzsākt nākošā gada sākumā.

Papildus M. Varnings izteica gandarījumu par nesen parakstīto straptautisko starpvalstu vienošanos, kas veicinās Nabucco projekta attīstību. Nord Stream un ES enerģētikas komisārs vienojās, ka Eiropai ir nepieciešami jauni enerģētikas piegādes avoti, un jo īpaši dabas gāzes.

Nord Stream un Nabucco projekti sniegs būtisku ieguldījumu Eiropas gāzes tirgū, kas drīzumā saskarsies ar arvien pieaugošu gāzes trūkumu. Nord Stream uzskata, ka visi plānotie infrastruktūras projekti, ieskaitot Nabucco, kā arī citi gāzes vadi un atjaunojamo energo resursu projekti ir kritiski nepieciešami, lai nākotnē varētu nodrošināt Eiropas tirgus enerģētikas vajadzības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gazprom: Nord Stream gandrīz gatavs

Gunta Kursiša, 17.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gazprom veic pēdējos soļus, kas nepieciešami, lai uzsāktu dabasgāzes iepludināšanu cauruļvadā Nord Stream, atsaucoties uz kompānijas paziņojumu, vēsta Upi.com.

«Patlaban ir pabeigta testēšana, lai iepludinātu gāzi cauruļvadā,» paziņojumā ceturtdien norādījis Gazprom, kam pieder 51% Šveicē reģistrētā starptautiskā kopuzņēmuma Nord Stream AG akciju. Paredzēts, ka gāzes iepludināšana cauruļvadā tiks uzsāka šī gada septembrī, un tas ir nozīmīgs solis pirms ekspluatācijā tiks nodotas gāzes attīrīšanas un gāzes kompresoru vienības, kas nodrošinās gāzes piegādi patērētājiem.

Pēdējā mēneša laikā ir uzbūvētas vairāk nekā 400 jūdzes no otrās Nord Stream caurules un vienas dienas laikā tiek uzbūvētas aptuveni četras jūdzes cauruļvada, paziņojis cauruļvada konsorcijs no Šveices.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija kritizē ES enerģijas tirgus demokratizācijas plānus

Gunta Kursiša, 26.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas enerģijas ministrs Sergejs Šmatko asi kritizējis Eiropas Savienības (ES) noteikumus, kas paredz padarīt tās enerģijas tirgu daudz konkurētspējīgāku. ES enerģijas tirgus demokratizācija varētu apdraudēt cauruļvada South Stream projektu, vēsta The New York Times.

Krievijas enerģijas ministrs kritizēja ES leģitimāciju, kas paredz enerģijas kompānijām dalīt savu infrastruktūru ar konkurentiem. S. Šmatko paziņoja, ka šobrīd notiek inensīvas sarunas ar Eiropas Komisiju, un rudenī tiek paredzēts izzināt, kā šie noteikumi ietekmēs South Stream.

Projektu South Stream atbalsta Gazprom, Krievijas valstij piederošais dabasgāzes monopolists. Cauruļvads stieptos zem Melnās jūras, un apejot Ukrainu, piegādātu gāzi klientiem Eiropā. South Stream ir konkurējošs projekts ES piedāvātajam cauruļvadu projektam Nabucco.

Nabucco cauruļvads ir atbrīvots no ES paredzētajiem noteikumiem. Pagaidām vēl nav zināms, vai arī South Stream projekta vadītāji prasīs līdzīgus noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nord Stream veic cauruļvadu iekšpuses inspekciju

Lelde Petrāne, 30.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nord Stream ir pabeidzis cauruļvadu iekšpuses inspekciju, izmantojot pašreiz pasaulē vienīgo šāda veida Cauruļvadu pārbaudes iekārtu (PIG - Pipeline Inspection Gauge).

Nord Stream izmanto Cauruļvadu pārbaudes iekārtu ar visspēcīgāko magnētisko lauku, kas līdz šim ir radīts šāda veida iekārtās. Veicot Nord Strem cauruļvada inspekciju, no Cauruļvadu pārbaudes iekārtas ir apkopotas garākās datu ķēdes, kas jebkad ir ierakstītas un saņemtas no šāda tipa iekārtām. Ar vairāk nekā 2000 mērījumu kanāliem un vienu paraugu no katriem 2.5 cauruļvada milimetriem, kas kopā veido 1’224’000’000mm - iekārta nonāks Vācijā ar vairāk kā triljons uzmērījumiem.

Lai pārbaudītu cauruļvadu, kas atrodas līdz 200 metru dziļumā uz Baltijas jūras gultnes un saņemtu apstiprinājumu tā tehniskajam stāvoklim, Nord Stream veic pašreiz pasaulē vienīgo cauruļvadu pārbaudi no iekšpuses - nosūtot iekārtu PIG paralēlo cauruļvadu sistēmā visā 1224km garumā, sākot no Krievijas līdz Eiropai. Cauruļvadu pārbaudes iekārta jeb PIG (Pipeline Inspection Gauge) ir sešus metrus gara un apmēram septiņas tonnas smaga, aprīkota līdzīgi kā kosmosa satelīti. Iekārta magnetizē un skanē cauruļvada sienas, ieraksta visus mērījumus un datus apjomīgā atmiņas kartē, kā arī kartē atzīmē precīzu cauruļvada atrašanos un izliekumus uz jūras gultnes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ierosinājusi DnB NORD Bankas meitas uzņēmuma SIA DnB Nord līzings maksātnespējas lietu.

Par to liecina šodien Maksātnespējas reģistrā veiktais ieraksts. Maksātnespējas lieta ierosināta 18.septembrī.

DnB NORD Līzings ir nenokārtotas parādsaistības pret Shop Service, un proti, DnB NORD Līzings neveica faktoringa maksājumus noslēgto līgumu ietvaros, Db pavēstīja R. Skrinda. «Kopumā pēc Shop Service un mātes uzņēmuma SIA Tapeks finanšu datiem, DnB NORD Līzings parādā ap pusmiljonu latu,» tā administratore.

Viņa uzsver, ka saskaņā ar 2008.gada pārskatu, DnB NORD Līzings 2008.gadu ir beidzis ar zaudējumiem 207.36 tūkstošu latu apjomā, kas veido vairāk kā pusi no DnB NORD Līzings pamatkapitāla (300 tūkstoši latu). Tikmēr Komerclikuma 219.pants nosaka: ja sabiedrības zaudējumi pārsniedz pusi no sabiedrības pamatkapitāla, valde par to ziņo padomei (ja tāda ir izveidota) un sasauc dalībnieku sapulci, kurā sniedz paskaidrojumus. «Ir pamats uzskatīt, ka DnB NORD Līzings radušās problēmas tās saimnieciskās darbības veikšanā un līdz ar to arī turpmāk DnB NORD Līzings var rasties problēmas norēķināties ar klientiem, ne tikai ar Shop Service,» skaidro R. Skrinda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Ventspils uzņēmumi lūdz kompensēt Nord Stream 2 projektā negūtos ienākumus 8,3 miljonu eiro apmērā

Dienas Bizness, 21.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Noord Natie Ventspils Terminals (NNVT) un AS Baltijas Ekspresis lūdz valdībai kompensēt negūtos ienākumus kopumā 8,3 miljonu apmērā, saistībā ar Ministru kabineta noraidošo attieksmi attiecībā uz Ventspils brīvostas iesaisti gāzesvada Nord Stream 2 projektā, informē Baltijas asociācija – transports un loģistika.

Uzņēmumi ar lūgumu vērsušies pie Minsitru prezidenta Māra Kučinska. «NNVT un AS Baltijas Ekspresis atgādina, ka valdība uzdeva ekonomikas ministram, satiksmes ministram, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram un finanšu ministrei nodrošināt, ka Ministru kabineta ieceltie valsts pārstāvji Ventspils brīvostas valdē balso pret jebkādu brīvostas iesaistīšanos projekta Nord Stream 2 īstenošanā, kas savukārt rezultējās Nord Stream 2 projekta sadarbības Ventspils ostai piedāvājuma atsaukumā,» teikts asociācijas paziņojumā.

NNVT lūdz kompensēt neiegūtos ienākumus saistībā ar kravas pārkraušanas pakalpojumiem 2,5 miljonu eiro apmērā, kravas uzglabāšanas pakalpojumiem 700 tūkstošu eiro apmērā, kravu tehnoloģisko elementu nodrošināšanu 2,5 miljonu eiro apmērā.m Savukārt AS Baltijas Ekspresis lūdz kompensēt neiegūtos ieņēmumus par dzelzceļa pārvadājumu loģistikas nodrošināšanu 2,6 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Vācijas ūdeņos pabeigta Nord Stream 2 būvniecība

LETA/RFE/RL, 29.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā pabeigts darbs pie Krievijas-Vācijas gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecības, pirmdien paziņoja kompānija.

Darbs pie cauruļvada būvniecības atsākās decembra sākumā pēc teju gada. Gāzesvada būvniecība bija gandrīz pabeigta, taču 2019.decembrī darbi pēkšņi apstājās, kad ASV noteica sankcijas "Nord Stream 2" cauruļvadu likšanas kuģiem, līdz ar to aizkavējās pēdējā posma pabeigšana.

Vācijas ūdeņos bija atlicis ieguldīt tikai 2,6 kilometrus garu cauruļvada posmu mazāk nekā 30 metru dziļumā. Darbus veica barža "Fortuna", kas tagad pametusi būvniecības vietu.

Tagad vēl atlicis pabeigt vairāk nekā 100 kilometrus garu posmu Dānijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, kur dziļums pārsniedz 30 metrus. Dānijas jūrniecības pārvalde publicējusi paziņojumu jūras braucējiem, ka darbi tiks veikti no janvāra vidus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nord stream piesaistījis vēl 2,5 miljardus eiro

Jānis Lasmanis, 16.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabasgāzes cauruļvada Nord stream būvētāji ar 24 bankām parakstījuši nodomu protokolus par finansējumu 2,5 miljardu eiro apmērā gāzes vada būvniecības otrai fāzei.

Dabasgāzes cauruļvada Nord stream būvētāji ar 24 bankām parakstījuši nodomu protokolus par finansējumu 2,5 miljardu eiro apmērā gāzes vada būvniecības otrai fāzei.

Nord Stream AG apstiprinājis, ka pēc nesen izsūtītā pieprasījuma gāzes vada otrās fāzes finansējuma piesaistīšanai, ar 24 bankām ir parakstīti nodomu protokoli, kas nodrošina projekta otrās fāzes. Šie nodomu protokoli ir sagatavoti balstoties uz detalizētiem līgumiem, kurus ir plānots parakstīt 2011.gada janvāra otrajā pusē.

Nord Stream Finanšu direktors Pols Korkorans (Paul Corcoran) informēja: «Šis ir projektam nozīmīgs notikums, ko sasniedzām pirms 2010.gada beigām un mēs esam priecīgi par atsaucību, ko saņēmēm no finanšu tirgus. Tagad mēs gaidam 2011.gada sākumu, lai oficiāli noslēgtu otrās fāzes finansējumu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arheologi uzmanīgi seko līdz Nord Stream būvniecībai

Ritvars Bīders, 22.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr ekologi protestē pret Nord Stream cauruļvada būvniecību Baltijas jūras dzelmē, arheologi gatavojas lieliem atklājumiem. Būvniecības laikā no Baltijas jūras tiks izcelti desmitiem nogrimušu kuģu vraki un citi vēsturiski priekšmeti, ziņo Vācijas izdevums Der Spiegel.

Divdesmitā gadsimta četrdesmitajos gados Trešā Reiha inženieri Baltijas jūrā veica vairākus raķešu Henschel HS 293 testus. Šie testi izrādījās neveiksmīgi. Tagad pēc 70 gadiem viena šāda raķete, kas sver aptuveni tūkstošs kilogramu, tika atrasta gāzes vada, kas savienos Krieviju un Vāciju, būvniecības laikā.

Baltijas jūrā atrodas vēl tūkstošiem dažādu lietu, sākot no tirdzniecības kuģiem un to kravām un beidzot ar dažādu militāra rakstura objektiem. Viens no bīstamākajiem objektiem, kas varētu gulēt jūras dzelmē ir ķīmiskās granātas, kuras tika izmantotas Otrā Pasaules kara laikā. Gadiem ejot tās varētu būt kļuvušas īpaši bīstamas.

Komentāri

Pievienot komentāru