Pasaulē

Vācijā pērn noziedznieku dēļ nomainīta gandrīz trešdaļa bankomātu

Lelde Petrāne, 11.05.2011

Jaunākais izdevums

Vācijas bankām pagājušajā gadā bijis jānomaina gandrīz trešdaļa no visiem saviem bankomātiem, jo noziedzniekiem ar tiem bijis pārāk viegli manipulēt, atsaucoties uz Financial Times Deutschland vēstīto, raksta thelocal.de.

Prakse aprīkot bankomātus ar sīkām kamerām, kas filmē cilvēkus, kuri ievada pin kodus, un karšu datu zādzības arvien pieaug, liecina Federālās kriminālpolicijas (BKA) sniegtā informācija. Šie dati tiek izmantoti, lai veidotu karšu kopijas, kuras tiek lietotas, lai nozagtu naudu.

Saskaņā ar BKA datiem pagājušajā gadā Vācijā noziedznieki manipulējuši ar 3183 ATM.

Katrs jauns bankomāts bankai izmaksājot ap 100 tūkstošiem eiro.

Deutsche Bank pat nesen aprīkojusi savas filiāles ar durvju slēdzenēm, kuras pieprasa klientiem izmantot savas EC kartes, tikai lai piekļūtu bankomātiem.

Lielu cerību devis jaunais EMV čips, kas liedz karšu kopijas izmantot Eiropā. Taču karšu bandas noalgojot cilvēkus ārpus Eiropas, kuri izņem naudu citviet.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plāni griezt izmaksas nākotnē liks bankām samazināt bankomātu skaitu, un tā vietā reģionos kredītiestādes vēlas veicināt skaidras naudas izņemšanas pakalpojuma ieviešanu tirdzniecības vietās un pašvaldību kasēs, tomēr process attīstās lēni.

Sarucis par desmitdaļu

Pagājušā gada beigās Latvijā bija 1154 bankomāti, kas ir par 10% mazāk nekā iepriekšējā gada beigās un mazākais skaits kopš 2007. gada, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) dati. Kā skaidro banku pārstāvji, lielākoties bankomātu skaits sarucis, jo no tirgus aizgājušas bankas, kurām bija plašs bankomātu tīkls, un neviena cita banka šajās vietās jaunus nav izvietojusi, taču nākotnē par plāniem samazināt bankomātu skaitu izsakās arī pārējās bankas, kurām patlaban pieder lielākie bankomātu tīkli. Mazinās arī filiāļu skaits. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) dati liecina, ka vairākos novados tuvākā naudas izmaksas iespēja atrodas vairāk nekā 10 km attālumā, savukārt bezskaidras naudas norēķinus, pēc pašvaldību pārstāvju vārdiem, bremzē nepietiekamā interneta pārklājuma kvalitāte, kā arī sliktais iedzīvotāju aprīkojums šo darījumu veikšanai. VARAM kopā ar banku pārstāvjiem cenšas rast risinājumus skaidras naudas piekļuvei, tomēr, ņemot vērā, ka pagastos pieprasījums ir salīdzinoši zems, notiek pretējs process un bankomāti tiek nevis uzstādīti, bet demontēti. Piemēram, Beverīnas novada pašvaldība ir starp tiem novadiem, kuros nav iespēja izņemt skaidru naudu bankomātos, bet tuvākais pakalpojums ir pieejams Trikātas pagasta aptiekā personām, kuras ir SEB bankas klienti, un skaidras naudas limits ir mazs, skaidro pašvaldības pārstāvji. Viņi atzīst, ka sarunas ar kredītiestādi par iespēju ieviest bankomātu novadā noslēgušās nesekmīgi, jo banka norādījusi, ka tajā ir nepietiekams iedzīvotāju skaits. Arī Vārkavas novada domes pārstāvji norāda, ka pāris spēcīgākās bankas, kas tika uzrunātas, uz bankomātu izvietošanu novadā raugās ļoti skeptiski. Situācija tiek risināta, vietējiem iedzīvotājiem dodoties uz tuvākajām pilsētām, bet pensionāriem lielākoties pensijas piegādā pastnieki, arī vietējos veikalos ar karti var izņemt noteiktu naudas summu, skaidro domē. Reģionos skaidras naudas iemaksas un izmaksas iespēja patlaban ir aktuāla problēma, atzīst tirdzniecības tīkla LaTS pārstāvji, jo uzņēmējiem nereti jābrauc desmitiem kilometru līdz tuvākajai bankai, turklāt par pakalpojumu jāmaksā komisijas maksa, kas pēdējā gada laikā ir palielināta. Arī Latvijas Tirgotāju asociācija min, ka pēdējo gadu laikā bankomātu skaits reģionos ir sarucis, apgrūtinot darbu uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB bankas un bijušie DNB bankomāti vairs nebūs draudzīgo bankomātu tīklā

LETA, 22.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«SEB bankas» un bijušie «DNB Bankas» bankomāti, kuri pēc bankas apvienošanās ar «Nordea» iekļauti apvienotās «Luminor Bank» bankomātu tīklā, turpmāk vairs nebūs draudzīgo bankomātu tīklā.

«SEB bankas» ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke pavēstīja, ka no 26.aprīļa «DNB Bankas» bankomāti vairs nebūs SEB klientiem draudzīgo bankomātu tīklā.

«Sarunās ar «Luminor» par sadarbības turpināšanu kopīgā bankomātu tīklā pašlaik nav izdevies panākt vienošanos par abpusēji pieņemamiem tehniskajiem risinājumiem un nosacījumiem. Tādēļ no 26.aprīļa līdzšinējie DNB bankomāti vairs nebūs «SEB bankas» klientiem draudzīgo bankomātu tīklā. Esam izvērtējuši šo izmaiņu ietekmi uz mūsu klientiem, un, ņemot vērā tiem pieejamās alternatīvas - SEB bankomātu tīkls, «Swedbank» bankomātu tīkls un skaidras naudas izņemšanas iespējas tirdzniecības vietās -, finanšu pakalpojumu pieejamība klientiem nesamazināsies un neērtības būs minimālas,» sacīja Panke.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezkontakta maksājumu skaits un apjoms turpina pieaugt, taču lielākajā daļā Latvijā pieejamo bankomātu pagaidām šī funkcija nav pieejama.

Aptaujāto lielāko banku pārstāvji skaidro, ka šāda veida bankomāti izmaksā dārgāk, jo tehnoloģiski ir sarežģītāki, tādēļ pagaidām nav zināms konkrēts laiks, kad tie varētu parādīties.

Ņemot vērā, ka bankomāti, no kuriem naudu varētu izņemt bezkontakta veidā – pīkstinot karti, nevis ievietojot to bankomātā, ir tehnoloģiski sarežģītāki, līdz ar to tie arī izmaksu ziņā prasa lielākus līdzekļus, stāsta AS "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops.

“Visas finanšu pakalpojumu nozares dati liecina, ka Latvijā turpina samazināties skaidras naudas pieprasījums bankomātos. "Swedbank" klientu statistika apstiprina šo tendenci, tāpēc arī ir pieņemts lēmums stiprināt citas tehnoloģiskās platformas, kas kļūst klientiem svarīgākas – piemēram, bezkontakta norēķini ar viedierīcēm (viedtelefoniem vai viedpulksteņiem), jauna mobilā lietotne, kas ļauj tajā ievietot dažādas jaunas funkcijas, lai padarītu bankas piedāvātos pakalpojumus pieejamākus klientiem un ļautu lietot bankas pakalpojumus nekavējoties caur savu viedierīci, "Apple Pay" ieviešana utml. Tajā pašā laikā, tas nenozīmē, ka bankomātu tīkla atjaunošana tiktu atlikta. Kopumā "Swedbank" visā Latvijā ir izvietojusi vairāk nekā 370 bankomātu un bankas klienti jau ir pamanījuši, ka bankomātu tīkls tiek mērķtiecīgi atjaunots, šobrīd aizvien vairāk parādās bankomāti ar skārienjutīgu ekrānu, kas nomaina vecās paaudzes bankomātus, kuram vēl joprojām ir pogas,” viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas: Nevajag ļauties panikai, bankomātos izņemot skaidru naudu

Žanete Hāka, 13.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņas par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā radījušas vēlmi daļai iedzīvotāju nodrošināties ar skaidru naudu, taču banku pārstāvji uzsver, ka pastiprināti to nevajadzētu darīt, un jau vairāki tirgotāji paziņojuši, ka pieņem tikai bezskaidras naudas maksājumus.

"Bankomātu monitorings notiek nepārtraukti un šobrīd nav novērota palielināta klientu plūsma izņemt skaidras naudas līdzekļus," saka AS "Swedbank" Mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

"Protams, jāņem vērā, ka ārkārtas stāvokļa izsludināšana visā valstī var radīt vēlmi nodrošināties ar skaidras naudas krājumiem, tomēr gribētos atgādināt, ka nevajag ļauties panikai – bezskaidras naudas norēķini norit bez aizķeršanās, turklāt jāpatur prātā, ka skaidra nauda ir salīdzinoši netīra un pēc tās lietošanas īpaši rūpīgi jāievēro higiēna un jāmazgā rokas," viņš uzsver. Tāpat pārāk liela skaidras naudas glabāšana var radīt garnadžu vēlmi šo naudu iegūt savās rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu vienojušās par skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanu

Db.lv, 03.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka, Finanšu nozares asociācija un bankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu - "Swedbank", "SEB banka", "Luminor Bank" Latvijas filiāle un banka "Citadele" - parakstījušas sadarbības memorandu par skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanu iedzīvotājiem, informē Latvijas Banka.

Memoranda mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās skaidrās naudas pieejamības un sasniedzamības prasības.

Memoranda parakstītāji vienojušies saglabāt esošo bankomātu tīklu, nesamazinot bankomātu skaitu par vairāk nekā 5% līdz 2023.gada 1.janvārim, veidojot bankomātu tīklu, kopumā ievērot ne vairāk kā 20 kilometru attālumu taisnā līnijā līdz tuvākajam bankomātam no jebkuras vietas Latvijā 99% Latvijas iedzīvotāju, kā arī noteikt atbilstošu bankomātu faktiskās pieejamības laiku patērētāju interesēs, proti, katru dienu vismaz 12 stundu.

Latvijas Banka norāda, ka mūsdienās turpina attīstīties dažādas modernu norēķinu iespējas, un sabiedrība tās arvien labprātāk un plašāk izmanto. Centrālās bankas ir sākušas darbu, lai pārskatāmā nākotnē iedzīvotājiem un uzņēmējiem kļūtu pieejama vēl viena naudas forma - digitālais eiro, kas neaizstās skaidro naudu, bet papildinās un paplašinās dažādas naudas lietojuma iespējas. Tomēr pašlaik vēl arvien liela daļa neliela apmēra maksājumu Eiropas Savienībā tiek veikta skaidrā naudā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank nolēmusi izstāties no projekta, kas paredz izveidot bankomātu tīklu kopā ar citām bankām. Šādu informāciju sniedz gan Igaunijas mediji, gan Latvijas Swedbank pārstāvis Ivars Svilāns.

Igaunijas Bbn raksta, ka banka norādījusi uz labu piedāvājumu trūkumu no izstrādātāju puses. Bankai arī esot būtiski iebildumi pret pašu ideju, piemēram, ja tiktu izveidots šāds tīkls, varētu pasliktināties piekļuve bankomātiem, jo veidotos rindas.

Arī Swedbank pārstāvis Latvijā I. Svilāns apstiprināja, ka kredītiestāde nolēmusi turpināt attīstīt savu naudas izmaksu un iemaksu bankomātu tīklu. Tajā šobrīd Latvijā kopumā ir 377 parastie bankomāti (ATM) un naudas iemaksas bankomāti (NIB). Visā Baltijā kopā - 1373.

«Vienotā banku tīkla izveidi mēs ļoti nopietni un koleģiāli ar pārējām bankām izskatījām, tomēr nolēmām neiet šajā projektā. Pamata iemesli - analīze neuzrādīja jaunas pievienotās vērtības, labāku servisu mūsu klientiem un iespējas labāk attīstīt elektroniskos pakalpojumus,» skaidroja I. Svilāns. Viņš arī piebilda: «Attīstot savu tīklu, jaunas lietas var ieviest ātrāk. Turklāt jau šobrīd pastāv iespēja bez maksas izņemt naudu draudzīgo bankomātu tīklā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankomātu skaits reģionos ir palielinājies  

Žanete Hāka, 21.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaidrās naudas pieejamība Latvijas novados pēdējā gada laikā ir uzlabojusies – reģionos uzstādīto bankomātu skaits ir palielinājies, bankomāts pieejams katrā novadā, kā arī ir palielinājusies skaidrās naudas izmaksa, izmantojot karšu pieņemšanas terminālus veikalos, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas informācija.

Kopējais bankomātu skaits ir mazinājies, optimizējot to tīklu Rīgā, kā arī novēršot filiāles un bankomāta dublēšanos vienuviet.

Banku pārstāvji uzsver, ka skaidrās naudas pieejamība tieši Latvijas reģionos ir palielinājusies, kaut arī skaitliski kopš pērnā gada beigām kopējais bankomātu skaits ir samazinājies. Šobrīd bankomāts ir pieejams katrā Latvijas novadā, un kopējais bankomātu skaits ir samazinājies uz Rīgas rēķina, kā arī novēršot filiāles un bankomāta dublēšanos vienuviet. Lai nodrošinātu bankomātu pieejamību reģionos, lielākā Latvijas vietējā tirgū strādājošā banka Swedbank pat bija izveidojusi speciālu reģionu programmu, kuras ietvaros uzstādīja bankomātus katrā pašvaldībā, kur to iepriekš nebija ekonomisku apsvērumu dēļ. Septembra beigās Latvijā bija pieejami 1015 bankomāti, kā arī klienti tika apkalpoti 275 klientus apkalpojošās vietās (filiālēs, norēķinu grupās).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien SEB un Swedbank jau atslēgušas pirmos bankomātus, lai sagatavotos eiro ieviešanai, liecina banku paziņojumi.

SEB banka sākusi pirmo 20 iemaksas/izmaksas bankomātu sagatavošanu eiro, tos slēdzot. Darbu turpina 221 SEB bankas bankomāts. Arī citi elektroniskie pakalpojumi joprojām ir pieejami.

Banka norāda, ka elektroniskie pakalpojumi (internetbanka, pirkumi internetā, Telebanka) nebūs pieejami no 31. decembra plkst.19, bet bankomāti nebūs pieejami no 31. decembra plkst. 23.30 līdz, vēlākais, 1. Janvāra plkst.00.30. Maksājumu kartes darbosies nepārtraukti.

Arī Swedbank izslēgusi vairāk nekā 30 bankomātu. Pirmdien Swedbank bankomātus pakāpeniski sākusi izslēgt, lai sagatavotu eiro ieviešanai, un šis process tiks pabeigts 31. decembrī plkst. 20.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rubenis: Lai Latvijā izveidotu vienotu bankomātu tīklu, jāsaprot pēc kādiem principiem to īstenot

LETA, 25.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvijā izveidotu vienotu bankomātu tīklu, visiem būtu jāsaprot pēc kādiem principiem tas notiks, piemēram, vai bankomāti atradīsies pie visu banku filiālēm jeb nē, intervijā aģentūrai LETA sacīja «Swedbank» valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Viņš norādīja, ka ideja par vienotu bankomātu tīklu Latvijā virmo gaisā jau daudzus gadus, bet šim jautājumam ir daudz dažādu aspektu, kuri jāizvērtē pirms lēmuma pieņemšanas.

«Mēs pie bankomāta tīkla un tā efektivitātes esam strādājuši daudz. Lai kā tas nebūtu, bet bankomātu tīkls mazākos novados pilda arī sociālo funkciju. Mēs esam izlēmuši, ka ikvienā novadā bankomātam ir jābūt, lai gan tie ir ieguldījumi. Ja bankomātu tīkla pārvalde tiek atdota kādai trešajai personai, ir jāsaprot, uz kādiem principiem tas notiks. Iespējams, ka daudzos novados tad bankomātus vienkārši noskrūvēs, jo skaidrs, ka tie nekad sevi neatpelnīs. Lai bankomāts sevi atpelnītu, ir jābūt noteiktam transakciju skaitam. Vēl viens aspekts ir saistīts ar to, ka daudzas filiāles, turklāt ne tikai »Swedbank« filiāles, pāriet uz darbības konceptu, kurā vairs nav skaidras naudas darījumu. Tas ir iespējams tikai tad, ja blakus ir bankomāts, no kura var izņemt naudu vai iemaksāt naudu, veikt noteiktas transakcijas. Ja ir vienots bankomātu tīkls, tad rodas jautājums, pie kurām filiālēm tad tas atradīsies? Tādēļ ir jautājums, vai visu minēto var atrisināt,» sacīja Rubenis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Traģiskais negadījums Bolderājā, Gaigalas ielā, noticis, laupītājiem mēģinot uzspridzināt bankomātu, informēja Valsts policijā.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins šodien žurnālistiem pastāstīja, ka ap plkst.4 blakus dzelzceļa sliedēm nograndis sprādziens, kurā viens vīrietis gāja bojā, bet vēl viens smagi ievainots. 30 gadus vecais vīrietis šobrīd atrodas slimnīcā, kur viņam tika veikta operācija. Mirušā vīrieša identitāte vēl tiek noskaidrota.

Ņemot vērā saasināto situāciju saistībā ar terorisma draudiem Eiropā, policija šī notikuma iemeslu noskaidrošanā iesaistīja plašus spēkus, tostarp pretterorisma vienību Omega. Jau aptuveni pusotru stundu pēc sprādziena bija skaidrs, ka nav noticis terorakts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas aresta orderis bija iecerēts kā nopietns instruments cīņā ar terorismu un citiem smagiem noziegumiem, tomēr tas vairāk un vairāk tiek izmantots, lai notvertu sīkos noziedzniekus, taču katra izdošanas procedūra nodokļu maksātājiem izmaksā 25 tūkstošus eiro. Tādēļ Eiropas Parlamenta deputāti pauž satraukumu par Eiropas aresta ordera neadekvātu izmantošanu, vēsta euranet.eu.

Ideja par vienotu Eiropas aresta orderi parādījās pēc 11. septembra teroristu uzbrukumiem Pasaules tirdzniecības centram Ņujorkā. Tas tika ieviests 2004. gadā ar mērķi vienkāršot teroristu, slepkavu un citu nopietnos noziegumos vainoto cilvēku izdošanu starp Eiropas Savienības valstīm.Tomēr ne reti Eiropas valstu tiesībsargājošās iestādes izdod Eiropas aresta orderi par diezgan sīkiem noziegumiem, kā piemērām, divu automašīnas riepu vai divriteņa nozagšanu.

Dati liecina, ka no 2004. līdz 2010. gadam kopumā tika izdoti vairāk nekā 70 tūkstoši Eiropas aresta orderu. No tiem apmēram 12 tūkstoši tika veiksmīgi izpildīti. Visvairāk Eiropas aresta orderu ir izsniegusi Polija. Tikai 2009. gadā tie bija gandrīz 5000 tūkstoši. Tai seko Vācija. Savukārt Latvija aizvadītajā gadā izdeva nedaudz vairāk kā 200 Eiropas aresta orderus, norāda Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Nacionālās naudas izmaksas īpatnības Latvijas lauku rajonos

Dienas Bizness, 15.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikmetā, kad likumdošana faktiski mērķtiecīgi tiek virzīta uz to, lai norēķini pēc iespējas vairāk notiktu bez skaidras naudas klātbūtnes, noskaidrojies, ka Latvijā ir 72 pašvaldības, kurās kaut vienu bankomātu ar uguni nav iespējams atrast.

Drīz vien šādu pašvaldību kļūs vēl vairāk, jo tiek lēsts, ka, Latvijas Hipotēku un zemes bankas komercdaļu sadalot Swedbank un SEB bankai, bankomāti varēt izzust vēl piecos novados.

Rezultātā jau tagad neoficiālās sarunās lauku rajonos strādājošie darba devēji atzīst, ka algas dienā darbiniekiem tiek pārskaitīta alga, tad - uzņēmuma vadītājs no visiem savāc bankas kartes, brauc uz rajona centru un tur no bankomāta izņem naudu, piemēram, uzreiz 15 cilvēkiem. Gandrīz vai var teikt, ka inkasācijas sistēma algu izmaksāšanas nolūkos nekur nav pazudusi, tikai tagad pietiekami lielas summas tiek pārvadātas nevis bruņotu apsargu pavadībā, bet naudu ved viens vīrs iepirkumu maisiņā. Vienkārši lauku rajonos daudzviet ar kartēm joprojām norēķināties vispār nav iespējams, jo mazajiem veikaliņiem to ieviešana neatmaksājas. Uzskatīsim tās par nacionālajām naudas izmaksas īpatnībām. Šādai situācijai ir gan pamatoti iemesli, gan arī iespējamie risinājumi, no kuriem daļa diemžēl jau ir palaisti secen.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Swedbank pieļauj, ka Latvijā no bankomātiem kā mazāko varēs izņemt 10 eiro banknoti

Ieva Mārtiņa, 20.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā negatīvo pieredzi Igaunijā, Swedbank šobrīd apsver iespēju Latvijā noteikt, ka mazākā nadas zīme, ko izdos bankomāti, būs 10 eiro (ap 7 Ls) nevis 5 eiro (ap 3,5 Ls).

Papildināta ar 5., 6. un 7. rindkopu.

Proti, Igaunijā, kur no bankomātiem var izņemt gan 5 eiro, gan 10 eiro, ir negatīva pieredze ar 5 eiro banknoti, kas bieži rada sasprūdumu - tīri tehniski, jo tiem ir cits izmērs, Db.lv atzina Swedbank vadītājs Māris Mančinskis.

«Līdz ar to, tā kā patlaban analizējam Igaunijas pieredzi ar eiro ieviešanu, analizējam arī bankomātu pieredzi - un šo risku, jo sasprūdums var apstādināt bankomāta darbību, kas, piemēram, kādā nomaļākā apdzīvotā vietā nozīmē, ka nauda nav pieejama pat vairākas dienas, atkarībā no iespējas bankomātu salabot,» skaidro M.Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank nākotnē vērtēs nepieciešamību pēc jauniem bankomātiem

Gunta Kursiša, 24.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trijās no pašvaldībām Krājbanka bija vienīgā banka, taču konkurenti vēl nesteidz apgalvot, ka ieņems Krājbankas nišu. Kopumā Latvijā Krājbankas krahs sevišķi smagi skāris desmit pašvaldību un vienas pilsētas iedzīvotājus.

Patlaban vēl ir grūti spriest, vai gadījumā, ja Krājbankas bankomāti vairs nebūtu vajadzīgi, Swedbanka būtu gatava tos pārņemt, jo vēl nevar pateikt, kāda ir šo bankomātu tehniskā specifikācija un vēl ir grūti novērtēt, kādas pārmaiņas būs skārušas bankas kopumā, Db.lv stāstīja Swedbank pārstāvis Ivars Svilāns. SEB bankas pārstāve Agnese Strazda norādīja – šogad SEB banka neplāno veikt izmaiņas bankomātu tīkla paplašināšanās plānos.

Lai arī pašlaik Krājbankas liktenis nav izlemts un ir pāragri spriest par to, vai Swedbank būtu gatava iegādāties Krājbankas bankomātus gadījumā, ja Krājbankai tie nebūtu nepieciešami, Swedbank nākotnē sekos klientu pieprasījumam. «Banka raudzīsies pēc situācijas, kas varētu izveidoties – ja noteiktās vietās būs liels Swedbank klientu skaits, bet nebūs bankomāta, tad banka šo situāciju vērtēs,» stāstīja I. Svilāns. Viņš piebilda, ka pašlaik nevar pateikt, kāda ir Krājbankas bankomātu tehniskā specifikācija un kādi līgumi šiem bankomātiem ir slēgti, tādēļ patlaban grūti teikt, vai vajadzības gadījumā Swedbank varētu iegādāties bankomātus no Krājbankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Viens no nozīmīgākajiem kritērijiem projekta uzsākšanai ir cena par darījuma transakciju bankomātā. Ja iespējamie pretendenti, kas gatavi šo vienoto bankomātu tīklu uzturēt, spēs nodrošināt zemāku cenu nekā tā ir šobrīd, tad arī projektam ir nākotne,» atbildot uz biznesa portāla db.lv jautājumu par universālu bankomātu ieviešanu Latvijā, sacīja SEB bankas Maksājumu karšu attīstības un atbalsta pārvaldes vadītājs Andris Lazdiņš. Šāda veida bankomātos varētu izmantot vairāku banku kartes bez jebkādas komisija maksas.

To, ka notiek darbs pie šāda projekta, apstiprināja arī Swedbank un Nordea.

«Šī projekta izpēte notiek kopš pagājuša gada, jo, lai šādu iniciatīvu realizētu, ir nepieciešams plašs izpētes darbs, izvērtējot gan ieguvumus, gan potenciālos riskus,» sacīja SEB pārstāvis.

«Šis ir starpvalstu projekts, kurā piedalās Baltijas valstis – Latvija, Lietuva un Igaunija, tāpēc var sacīt, ka projekta gaita visās valstīs rit vienlaicīgi,» stāstīja Nordea pārstāvis Marguss Auns (Margus Aun). Projektu «vada īpaši izveidota vadības komanda, kurā ietilpst visu iesaistīto banku pārstāvji. Pirmie lēmumi varētu tikt pieņemti šā gada beigās», viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas milicija uzsākusi projektu, ar kura palīdzību tiks mēģināts iesaistīt mikroblogošanas vietnes Twitter lietotājus noziedznieku ķeršanā.

Minskas milicijas uzsāktā projekta «Pārķeršana» ietvaros, milicijas interneta vietnē tiks publicēta informācija par notikušo noziegumu un aprakstītas meklētā noziedznieka pazīmes. Saite uz šo informāciju, ar marķējumu (hashtag) #perehvat (#перехват), automātiski tiks nopublicēta milicijas kontā vietnē Twitter.

Iecerēts, ka Minskas Twitter lietotāji ar šo marķējumu varēs ziņot kur un kādos apstākļos redzējuši meklējamo noziedznieku. Minskas milicija norāda, ka nevēlas, lai iedzīvotāji paši aizturētu ļaundarus, bet milicijai ir nepieciešami «slepenie aģenti», kas ieraugot noziedznieku paziņotu Twitter par viņa atrašanās vietu un tādējādi palīdzētu tā notveršanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nokļūtu līdz tuvākajam bankas aparātam, Amatas novada Zaubes pagasta iedzīvotājiem ar automobili jāmēro 40 – 50 kilometru, savukārt ar autobusu ceļā paiet gandrīz visa diena, tāpēc bieži vien izpalīdz draugi vai paziņas, kas pa ceļam no pilsētas atved naudu, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Šoferis Mārtiņš Kalācis stāstījis, ka vismaz reizi nedēļā ar pašvaldības auto darba dēļ jābrauc uz Cēsīm un gandrīz katru reizi ir kāds naudas vedums.

Lai gan vietējos veikalos var izmantot maksājumu karti un rēķinus iespējams kārtot caur internetbanku, bez skaidras naudas neiztikt, atzinusi Mairita Ķuze: «Visu laiku jābūt modram, vai makā pietiek naudas.» Arī viņa nereti izpalīdzot draudzenēm – atved viņām naudu no Cēsīm vai Siguldas.

Trīs gadus Amatas domes vadība ar vēstulēm un lūgumiem vairākkārt centusies pārliecināt Swedbank un SEB banku ierīkot novadā bankomātu, taču – nekā, cilvēku par maz, neesot izdevīgi, norāda laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pēdējā mēneša laikā medijos bieži izskanējusi informācija par jaunajām bankomātu komisijas maksām, ko Swedbank ieviesusi š.g. 1. augustā. DNB banka atkārtoti uzsver, ka komisijas maksu par skaidras naudas izņemšanu DNB bankomātos ir ieviesusi Swedbank un tā attiecas tikai uz šīs bankas klientiem,» šorīt izplatītā paziņojumā norāda DNB.

«DNB saviem klientiem nosacījumus nav mainījusi – arī turpmāk DNB klienti varēs izņemt skaidru naudu draudzīgā bankomātu tīkla bankomātos ar iepriekšējiem nosacījumiem.

Katrai bankai ir sava biznesa stratēģija un savas intereses. Swedbank pamato šīs komisijas maksas ieviešanu saviem klientiem ar pēdējo gadu laikā paplašināto un modernizēto bankomātu tīklu. Nu šī banka ir pieņēmusi lēmumu, kas norāda uz vēlmi turpmāk mudināt savus klientus izņemt naudu tikai savos un SEB bankomātos. DNB šo Swedbank lēmumu, kā arī Swedbank noteikto komisijas maksu Swedbank klientiem nevar ietekmēt,» teikts kredītiestādes paziņojumā.

DNB uzsver, ka tās klientiem nosacījumi nemainās – klienti ar DNB kartēm arī turpmāk varēs izņemt skaidru naudu gan SEB, gan Swedbank bankomātos ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādus DNB banka piedāvā savos bankomātos. Līdz ar to DNB klienti varēs turpināt izmantot draudzīgā bankomātu tīkla priekšrocības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka šajā gadu mijā lati mainīsies pret eiro, bankas aicina ap pusnakti maksājumus neveikt, jo norēķinu sistēmā var būt traucējumi.

Swedbank

Swedbank eiro pārejas naktī karšu norēķinu darbībā traucējumi ir iespējami ap pusnakti, 30 minūtes, laika posmā no plkst. 23 līdz 0:15. Ja šajā laikā gadās norēķināties ar karti un saņemt atteikumu pirkuma apmaksai, banka iesaka nogaidīt un mēģināt veikt apmaksu vēlreiz.

31. decembrī Swedbank filiāļu darba laiks būs saīsināts, lai veiktu bankas IT sistēmas un visu procesu pāreju uz eiro. Filiāles apkalpos klientus līdz plkst. 15. Nākamgad sešas Swedbank filiāles darbosies arī 1. janvārī no plkst. 12 līdz plkst. 15. Šajā dienā filiāļu pakalpojumu klāsts vēl būs ierobežots, jo pirmajās janvāra dienās vēl turpināsies bankas procesu pārcelšana uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Nordea pievienojusies bankas Citadele bankomātu tīklam

Lelde Petrāne, 20.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea ir pievienojusies bankas Citadele vienotajam naudas iemaksas/izmaksas bankomātu tīklam.

Turpmāk Nordea klientiem būs iespējams veikt skaidras naudas iemaksas 17 Citadeles iemaksu bankomātos visā Latvijā, tai skaitā, lielākajos tirdzniecības centros Rīgā – Galerija Centrs, Mols, Spice, Alfa, Origo un Damme. Tādējādi šobrīd vienā naudas iemaksas/izmaksas bankomātā pakalpojumus iespējams saņemt divu dažādu banku klientiem.

Nordea Latvijas filiāles Privātpersonu apkalpošanas departamenta vadītāja Jana Strogonova skaidroja: «Pievienošanās bankas Citadele naudas iemaksas bankomātu tīklam ir daļa no Nordea stratēģijas saviem klientiem piedāvāt maksimāli plašas attālināto norēķinu iespējas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samazinot klātbūtni reģionos, lielākajā daļā atlikušo banku filiāļu vairs nav iespējami darījumi ar skaidru naudu; sarūk arī bankomātu skaits.

Reģionu iedzīvotājiem nākas mērot desmitiem kilometru līdz tuvākajai vietai, lai saņemtu bankas pakalpojumus. Nākotnē, visticamāk, šī tendence turpināsies un vien dažās lielajās pilsētās varēs atrast bankas konsultāciju centru.

Klātbūtne mazāka

Pie skaidras naudas tikt kļūst aizvien grūtāk – sarūk gan bankomātu skaits, gan to vietu skaits, kurās var piekļūt skaidrai naudai. Šā gada pirmā ceturkšņa beigās Latvijā bija izvietoti 964 bankomāti, no kuriem 367 bija arī naudas iemaksas funkcija. Kā liecina Finanšu nozares asociācijas dati, kopējais bankomātu skaits turpina sarukt, jo pirms gada tie bija 1008. Tāpat strauji sarucis arī tirdzniecības vietu skaits, kurās iespējams izņemt skaidru naudu, – šā gada sākumā tās bija 750, salīdzinot ar 1408 vietām 2017.gada 4.ceturksnī. Tāpat banku pārstāvji atzīst, ka daļa reģionu filiāļu atteikušās no skaidras darījumiem vispār. Turklāt samazinās arī banku filiāļu skaits. Runājot par filiālēm reģionos, banku pārstāvji lēš, ka tās, visdrīzāk, pavisam neizzudīs, taču atradīsies vien lielākajos centros un tiks transformētas, piedāvājot konsultācijas par dažādiem banku pakalpojumiem. Lielākoties ikdienas pakalpojumiem tiek veidoti t.s. čati, sarakstes iespējas, videokonferences un līdzīgas iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Baltijas bankas plāno pāriet uz kopīgiem bankomātiem

Lelde Petrāne, 10.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas bankas apsver iespēju padarīt visus valstī esošos bankomātus universālus, tādējādi ļaujot tajos izmantot visu banku kartes, atsaucoties laikraksta Postimees vēstīto, ziņo baltic-course.com. Turklāt šāda sistēma ar laiku varētu tikt ieviesta arī Latvijā un Lietuvā.

Arī patlaban Igaunijā pastāvot iespēja vienas bankas klientam izmantot citas bankas bankomātu, bet, piemēram, izmantojot SEB karti, lai izņemtu skaidru naudu no Swedbank bankomāta, tiek iekasēta prāva pakalpojuma maksa.

Jaunās sistēmas ideja ir tāda, ka bankomātus varēs izmantot ar visu lielāko komercbanku, piemēram, Swedbank, SEB, Sampo, Nordea, kartēm, nemaksājot nekādu pakalpojuma maksu.

Sampo Pank vadītājs, Igaunijas banku asociācijas vadītājs Aivars Rehe sacījis, ka mērķis ir samazināt bankomātu skaitu, tādējādi mazinot arī izmaksas. «Tagad vienā vietā ir vismaz trīs lielāko banku bankomāti. Tad bankomātu skaits saruks,» viņš skaidrojis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka laika plāno ieguldīt kopumā vairāk nekā trīs miljonus eiro bankomātu tīkla modernizācijā, lai līdz 2019. gadam nomainītu aptuveni 80% no esošajiem bankomātiem pret jaunām, modernām iekārtām, informē SEB pārstāvis Mārtiņš Panke.

Pašlaik SEB bankas tīklā darbojas 224 bankomāti, un plānots, ka to pieejamība turpmāko gadu laikā saglabāsies līdzšinējā līmenī. Kopējais iekārtu skaits varētu nedaudz samazināties, jo vietās, kur līdzās darbojas naudas izmaksas bankomāts un naudas iemaksas bankomāts, tiks uzstādīta viena iekārta, kas nodrošinās abas funkcijas.

«Arī šogad turpināsim meklēt iespējas pārvietot bankomātus uz ērtāk pieejamām telpām. Redzam, ka investīcijas IT sistēmu, tostarp arī bankomātu tīkla stabilitātē atmaksājas – 2015. gadā mums izdevies samazināt pakalpojumu pieejamības pārtraukumu skaitu līdz zemākajam līmenim pēdējo gadu laikā,» stāsta SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Papildināta - FOTO: Atjaunota kiberuzbrukumā cietušā portāla Draugiem.lv darbība

Monta Glumane, 06.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šobrīd pilnībā atjaunota portāla darbība un lietotājiem pieejami visi Draugiem.lv servisi,» - apstiprina Draugiem.lv direktore Liene Grenevica.

Portāla Draugiem.lv speciālisti konstatēja, ka tika nomainīta portāla sākumlapas vizuālā identitāte. Drošības nolūkos uz laiku tika pārtraukta portāla darbība un pēc plkst.14.00 Draugiem.lv lapa vairs nebija atverama. Uzbrukumā nav skarta lietotāju personīgā informācija.

Kā jau ziņots iepriekš, tad 13. Saeimas vēlēšanu dienā notika kiberuzbrukums portālam Draugiem.lv, kā rezultātā tika nomainīta portāla sākumlapas vizuālā identitāte. Uzbrucējiem izdevās pārdesmit minūtes izvietot sākumlapā saukļus krievu valodā, armijas, teroristu, Putina attēlus un audio failu ar Krievijas himnu.

Par incidentu ir informēta Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV un tiesībsargājošās iestādes.

Komentāri

Pievienot komentāru