Pasaulē

Vācijas Bayer pārsteidz ar zaudējumiem

Lelde Petrāne, 28.02.2011

Jaunākais izdevums

Vācijas kompānija Bayer AG pārsteigusi analītiķus, paziņojot, ka ceturtajā ceturksnī cietusi zaudējumus. Sliktā darbības rezultāta pamatā esot augstās izmaksas, tai skaitā 405 miljonu eiro norakstīšana saistībā ar zīmolu Schering, vēsta The Wall Street Journal.

Farmācijas un ķīmisko vielu konglomerāts informējis, ka 2010.gada pēdējos trīs mēnešos tas strādājis ar tīrajiem zaudējumiem 145 miljonu eiro apmērā. Atbilstošajā laika posmā iepriekšējā gadā kompānija nopelnīja 153 miljonus eiro.

Pagājušā gada ceturtā ceturkšņa rādītājs pilnībā neatbilst analītiķu prognozēm, kas paredzēja 159 miljonu eiro peļņu.

Apgrozījums tomēr pieaudzis līdz 9 miljardiem eiro no 7,9 miljardiem eiro iepriekš.

Tāpat kā daudzi konkurenti arī Bayer guvusi labumu no tā, ka pērn bija vērojama spēcīga pieprasījuma pēc ķīmiskajām vielām atlabšana. Taču farmaceitisko biznesu negatīvi ietekmējusi spēcīgā konkurence un sarūkošās zāļu cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Bayer pēc apvienošanās ar Monsanto atteiksies no ASV lauksaimniecības uzņēmuma nosaukuma

LETA, 04.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ķīmijas un farmācijas kompānija Bayer pirmdien paziņoja, ka pēc apvienošanās ar Monsanto pārtrauks ASV lauksaimniecības uzņēmuma nosaukuma izmantošanu.

Bayer nosaukums uzņēmumā saglabāsies. Monsanto nosaukuma izmantošana tiks pārtraukta," norāda kompānija.

Bayer vēsta, ka šo apvienošanās darījumu paredzēts pabeigt ceturtdien.

Laikraksts Handelsblatt ziņo, ka apvienotās kompānijas nosaukums būs Bayer Crop Science.

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) martā apstiprināja Bayer ieceri pārņemt Monsanto.

EK pērn augstā sāka padziļinātu izmeklēšanu attiecībā uz šo darījumu saistībā ar bažām, ka tas varētu samazināt konkurenci nozīmīgu lauksaimniecības produktu tirgū.

Taču kopš tā laika Bayer īstenojis vairākus pasākumus, lai iegūtu EK apstiprinājumu, tostarp piekritis pārdot agroķīmijas biznesa daļas Vācijas konkurentam BASF. Savukārt marta sākumā BASF arī parakstīja vienošanos, kas paredz Bayer dārzeņu sēklu biznesa iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bayer izstrādājis kurpes, kurās 90% no izmantotajiem materiāliem un komponentiem ir videi draudzīgi, bet nākotnē apavu ražošanā lielāku pielietojumu gūs gan salmi, gan koksnes atkritumi.

Par to informē pasaules ķīmijas giganta Bayer meitas uzņēmums Šanhajā Bayer MaterialScience, kas pirms pāris gadiem izveidojis globālo kurpju kompetences centru, kur nodarbojas ar jaunu, videi iespējami draudzīgu apavu radīšanu. Pašlaik Bayer izdevies radīt apavus, kuros tiek izmantoti 90% videi draudzīgi materiālu, turklāt uzmanība tiek pievērsta vissīkākajām detaļām- starpzoļu materiālam, šķīdinātājiem, līmvielām, papēža kapei un auklu ieveramajiem riņķīšiem, kas pašreizējā kurpju ražošanas tehnoloģijā nereti satur smagos metālus, bet tagad tiek aizstādi ar videi draudzīgākiem materiāliem, piemēram, modificētu polipienskābi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bayer akcijas cena strauji krītas pēc nesen pārņemtā Monsanto tiesas lēmuma

LETA, 13.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ķīmijas un farmācijas kompānijas «Bayer» akcijas vērtība pirmdien piedzīvojusi strauju kritumu saistībā ar nelabvēlīgo ASV tiesas lēmumu tikko iegādātajam uzņēmumam «Monsanto».

«Bayer» akcijas cena dienas vidus tirdzniecības sesijā nokritusies par 11,5% - līdz 82,6 eiro, uzņēmuma tirgus vērtībai samazinoties par aptuveni desmit miljardiem dolāru.

Akciju cenas lejupslīde skaidrojama ar investoru bažām, ka lēmums tiesas prāvā, kurā vēža slimnieks bija iesniedzis prasību pret «Bayer» nesen iegādāto «Monsanto», varētu izraisīt vairākus dārgus tiesas procesus.

Zvērināto tiesa ASV Kalifornijas štata Sanfrancisko pilsētā piektdien nolēma, ka «Monsanto» ir jāsamaksā 289 miljoni ASV dolāru bijušajam dārzniekam, kurš saslimis ar vēzi pēdējā stadijā herbicīda «Roundup» lietošanas dēļ.

Džonsons ir viens no vairākiem simtiem vēža slimnieku, kuri iesūdzējuši tiesā «Monsanto», un zvērināto tiesas piektdienas lēmums var kļūt par precedentu citām lietām pret šo firmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bayer iegādāsies Merck veselības aprūpes biznesu

Žanete Hāka, 06.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas uzņēmums Bayer AG iegādāsies Merck veselības aprūpes biznesu, maksājot par to 14,2 miljardus ASV dolāru, raksta usatoday.com.

Darījuma rezultātā Bayer iegūs tādus zīmolus kā Claritin, Afrin un Coppertone. Tādējādi Bayer iegūst virkni labi zināmu ASV zīmolu, kas tirgo medicīnas un kosmētikas preces, plānojot paplašināt pārdošanas apjomus, lai paplašinātu klientu skaitu pasaulē. Kaut arī šie zīmoli tiek pārdoti plaši pasaulē, lielākā daļa pārdošanas apjomu aizvien tiek gūti ASV.

Merck sacījis, ka šis darījums finansiāli stiprina kompāniju, un ļaus lielāko uzmanību vērst jaunu medikamentu atklāšanai un pārdošanai. Savukārt Bayer uzsvēris, ka Merck veselības aprūpes portfelis ir spēcīgs bizness ar labi attīstītiem produktu zīmoliem, kas ir līderi respektējamās kategorijās. Merck veselības aprūpes portfelis un ģeogrāfiskā atrašanās kombinācijā ar Bayer uzlabos pasaules veselības aprūpes biznesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Agroķīmijas uzņēmumam jāmaksā divi miljardi dolāru jaunā Roundup prāvā

LETA--AFP, 14.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zvērināto tiesa ASV Kalifornijas štatā pirmdien nolēma, ka agroķīmijas uzņēmumam «Monsanto» ir jāsamaksā vairāk nekā divi miljardi ASV dolāru amerikāņu pārim, kuru saslimšanu ar vēzi izraisījis šī uzņēmuma ražotais herbicīds «Roundup», paziņoja advokāti.

Šis lēmums ir kārtējā «Monsanto» sakāve tiesās «Roundup» dēļ.

Uzņēmums uzstāj, ka šis herbicīds, kura svarīga sastāvdaļa ir pretrunīgi vērtētā ķimikālija glifosāts, neesot saistīts ar vēzi.

Pāra advokātu komanda nosauca šo tiesas lēmumu par «vēsturisku». Saskaņā ar to «Monsanto» ir jāsamaksā 2,055 miljardi dolāru, tai skaitā divi miljardi dolāru kā atlīdzība par kaitējumu un 55 miljoni dolāru kā kompensācija.

«Zvērināto tiesa pati redzēja iekšējus uzņēmuma dokumentus, kuri pierāda to, ka »Monsanto« jau no pirmās dienas nebija nekādas intereses noskaidrot, vai »Roundup« ir drošs,» sacīja sūdzētāja advokāts Brents Visners.

«Tā vietā, lai ieguldītu līdzekļus saprātīgā zinātnē, viņi ieguldīja miljonus, lai uzbruktu zinātnei, kas apdraudēja viņu biznesa darba kārtību.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ķīmijas un farmācijas kompānija «Bayer» ceturtdien paziņoja, ka pēc apvienošanās ar ASV lauksaimniecības uzņēmumu «Monsanto» īstenos vērienīgu restrukturizāciju, kuras laikā tiks likvidēti 12 000 darbvietu.

Uzņēmums norāda, ka šie pasākumi tam nodrošinās iespēju no 2022.gada ietaupīt 2,6 miljardus eiro gadā.

Plānotā darbvietu likvidēšana ietekmēs aptuveni katru desmito no grupas 118 200 strādājošajiem.

«Bayer» jūnijā pārņēma «Monsanto», īstenojot vienu no Vācijā visu laiku lielākajiem pārņemšanas darījumiem, tā summai veidojot 63 miljardus dolāru.

Paziņojot par restrukturizāciju, «Bayer» pavēstīja, ka plāno likvidēt dzīvnieku veselības aprūpes biznesu, lai resursus koncentrētu uz pamata biznesiem, tostarp farmāciju, cilvēku veselības aprūpi un augkopības zinātni.

Tāpat uzņēmums plāno atteikties no «Coppertone» sauļošanās līdzekļu zīmola un «Dr. Scholl's» pēdu kopšanas līdzekļu līnijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par Roundup kaitīgo ietekmi uz veselību var nākties izmaksāt miljardiem dolāru kompensācijas

Žanete Hāka, 21.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tiesa secinājusi, ka viens no pasaulē izplatītākajiem nezāļu iznīcinātājiem Roundup vērtējams kā būtisks faktors, kas vīriešiem izraisa vēzi, raksta BBC.

Līdzekļa ražotājs Bayer gan noraidījis šos apvainojumus, tomēr šis gadījums ir tikai otrs no aptuveni 11200 prasībām pret Roundum, kas tiks izskatītas ASV Veicot izpēti, konstatēts, ka līdzeklis kādam Kalifornijas iedzīvotājam Edvīna Hārdmanam izraisījus Hodžina limfomu. Nākamajā tiesas sēdē tiks spriests par Bayer saistībām un radītajiem zaudējumiem. Tiek plānots, ka tajā arī Hārdmana advokāti prezentēs pierādījumus, ka Bayer centies ietekmēt zinātniekus, uzraugus un sabiedrību par to ražoto produktu drošību.

Vācijas kompānija, kas pēc 66 miljardu dolāru vērtā Monsanto iegādes darījuma saņēma arī Roundup, sacīja, ka ir vīlusies par tiesas sākotnējo lēmumu. «Mēs esam pārliecināti, ka otrais etaps parādīs, ka Monsanto pārbaudes ir bijušas atbilstošas, un kompānija nav atbildīga par Hārdmana vēzi,» norāda uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Bayer izdevies izkļūt no zaudējumiem

Žanete Hāka, 17.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn SIA Bayer apgrozījums sasniedzis 4,898 miljonus eiro, liecina Lursoft dati.

Jānorāda, ka pērn uzņēmumam izdevās izkļūt no zaudējumiem, kas tam bija radušies 2013. gadā. Uzņēmuma peļņa pēc nodokļu nomaksas pagājušajā gadā bija mērojama ar 54,96 tūkstošiem eiro.

Kopējie Bayer veiktie nodokļu maksājumi valsts kopbudžetā 2014. gadā sasniedza 738,29 tūkstošus eiro, liecina Lursoft pieejamā informācija.

Jāpiebilst, ka uzņēmums nodarbojas ar Bayer grupas uzņēmumu tirdzniecības atbalstu un veicināšanu Latvijā, nodrošinot Bayer grupas kompānijām mārketinga, reklāmas, attīstības, reģistrācijas un citu pārdošanas veicinošu darbību pakalpojumus.

Uzņēmuma turpmākā attīstība saistīta ar esošo pakalpojumu turpmāku nodrošināšanu un izmaksu optimizēšanu. Ņemot vērā vispārējo ekonomisko situāciju ķīmijas produktu tirgos, it īpaši Latvijas zāļu tirgū, uzņēmuma vadība paredz 2015.gadā sasniegt nelielu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Biškopji sašutuši par Zemnieku saeimas mēģinājumu pierādīt, ka indes nav kaitīgas

Sandra Dieziņa, 20.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu dienu ilgušais pieredzes apmaiņas brauciens, lai veicinātu graudaudzētāju un biškopju sadarbību, izrādījās firmas Bayer reklāmas kampaņa, informē Latvijas Biškopības biedrība (LBB). Zemnieku Saeima noraida pārmetumus.

«Latvijas biškopības speciālisti, biologi, zinātnieki un mediju pārstāvji tika aicināti atzīt, ka neonikotonoīdu grupas ķīmiskie līdzekļi nav indīgi un nav kaitīgi apkārtējai videi. Diskusijas rezultātā katrs palika pie sava viedokļa, tomēr biškopji ir sašutuši par intensīvo, agresīvo un smalki izstrādāto veidu, kādā Zemnieku saeima cenšas mainīt sabiedrības viedokli un noklusēt informāciju par neatkarīgu zinātnieku veiktajiem pētījumiem, kas apliecina neonikotonoīdu negatīvo ietekmi uz vidi,» teikts biedrības paziņojumā.

No šī gada 16. – 17. maijam notika pieredzes apmaiņas brauciens «Rapša audzētāju un biškopju nākotnes sadarbības iespējas» Vācijas pilsētā Monheimā. Brauciena organizators bija biedrība Zemnieku saeima, kas sadarbībā ar pesticīdu ražotāju Bayer aicināja apmaiņas braucienā piedalīties biškopjus, rapša audzētājus, dažādu valsts institūciju un mediju pārstāvjus, kā arī bioloģijas pētniekus. Latvijas biškopjus pārstāvēja graudaudzētājs un biškopis Imants Bleidels, veterinārārste Ineta Eglīte, pētnieks, lauksaimniecības maģistrs Valters Brusbārdis, graudaudzētājs un biškopis Artūrs Grudovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Bayer pārņems Monsanto, radot pasaules mēroga līderi

Lelde Petrāne, 14.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV ģenētiski modificētu sēklu gigants Monsanto pieņēmis Vācijas Bayer izteikto pārņemšanas piedāvājumu. Cena - 128 ASV dolāri par akciju, ziņo BBC.

Tas nozīmē, ka tiks radīta pasaulē lielākā sēklu un pesticīdu kompānija, kuras vērtība būs 66 miljardi ASV dolāru.

Apvienojot Bayer un Monsanto, veidosies tirgus līderis gan ASV, gan Eiropā, gan Āzijā.

Latvijas Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs, komentējot šo darījumu, biznesa portālam db.lv norādīja: «Tie ir normāli brīvā tirgus procesi un apvienošanās bieži novērojama ne tikai šāda līmeņa un nozares uzņēmumu starpā. Ja skatāmies pasaules tendences, tad situācija visā pasaule tiek vērsta uz uzņēmumu pozīciju nostiprināšanu un lielu monopolu veidošanu, kas aptver pēc iespējas plašāku jautājumu un piedāvājuma loku. Tā kā Monsanto vairāk ir vērsts uz ģenētiski modificēto sēklu un pesticīdu tirgu, savukārt Bayer ne tikai nodrošina lielāko zāļu ražošanas tirgu, bet arī nodarbojas ar lauksaimniecības produktu ražošanu un izplatību – mēs ceram, ka, pārņemot Monsanto, iespējams, vairāk uzmanības un plašāk tiks skatīts jautājums par ķimikāliju, pesticīdu un ģenētiski modificēto organismu ietekmi uz cilvēku veselību un vidi, kā arī būs vairāk inovatīvu risinājumu, būs vairāk finansējuma, lai veiktu nopietnus pētījumus.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gads metīs investētājiem nopietnu izaicinājumu, finanšu tirgos šis būs sarežģīts gads, iezīmīgs ar nestabilitāti un ļoti lielu politisko notikumu, tā saukto „melno gulbju”, iespaidu. D. Trampa prezidentūras sākums un joprojām neparedzamā ASV politika attiecībā uz brīvo tirdzniecību, Ķīnas valdības centieni iegrožot valsts ekonomikas pārkaršanu, OPEC vienošanās stabilizēt naftas cenas, vēlēšanas svarīgākajās ES ekonomikās – Vācijā, Francijā, Itālijā, referendums Nīderlandē, Brexit process – tie visi ir notikumi, kas 2017. gadā pilnīgi noteikti šūpos finanšu tirgus.

„Aktīvam investētājam tirgus nenoteiktība paver lielākas iespējas, tāpēc 2017. gads būs patiesi interesants, un investētāji var gūt labu peļņu. Mēs esam sagatavojuši perspektīvāko 2017. gada investīciju virzienu prognozes ikvienam kapitāla veidam – valūtām, akcijām, indeksiem, obligācijām un izejvielām. Pērn mūsu analītiķu komandai izdevās precīzi paredzēt tirgus virzienu visos kapitāla veidos, bet investētāji, kas izmantoja rekomendācijas par FTSE 100 indeksu, sojas cenas perspektīvām un Apple akcijām, ieguva labu investīciju atdevi, jo šo pozīciju izmaiņas sasniedza pat 12-16%. Kredītpleca iespējas izmantojušo investētāju peļņa attiecīgi bija vēl lielāka,” – aktīviem investētājiem domāto 2017. gada prognožu paketi piedāvā uzņēmuma TMS Brokers analītikas nodaļa .

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ķīmijas un farmācijas kompānijas Bayer, kuras valdes priekšsēdētājs ir Verners Baumans, akcijas vērtība piedzīvojusi strauju kritumu. Tas skaidrojams ar tiesas lēmumu prāvā, kurā vēža slimnieks bija iesniedzis prasību pret Bayer nesen iegādāto uzņēmumu Monsanto, kas varētu izraisīt vairākus dārgus tiesas procesus. Zvērināto tiesa nolēma, ka Monsanto ir jāsamaksā 289 miljoni ASV dolāru bijušajam dārzniekam, kurš saslimis ar vēzi pēdējā stadijā herbicīda Roundup lietošanas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apvienošanās rezultātā var rasties pasaulē lielākais sēklu, pesticīdu un ģenētiski modificētas labības piegādātājs

LETA, 23.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ķīmijas un farmācijas kompānija Bayer pirmdien paziņoja, ka tā piedāvājusi 62 miljardus dolāru (55 miljardus eiro) par ASV lauksaimniecības uzņēmuma Monsanto iegādi.

Šis darījums varētu radīt pasaulē lielāko sēklu, pesticīdu un ģenētiski modificētas labības piegādātāju.

Bayer cer, ka abu uzņēmumu apvienošanās pēc trīs gadiem nodrošinās gada ietaupījumus aptuveni 1,5 miljardu dolāru apmērā.

Kompānija pagājušajā ceturtdienā paziņoja, ka veic pārrunas par iespējamu Monsanto iegādi.

Pēdējās nedēļās jau vairākkārt izskanējušas spekulācijas par šo abu kompāniju iespējamu apvienošanos.

Laikraksts Wall Street Journal norāda, ka abi uzņēmumi kopīgi veidos aptuveni 28% no pesticīdu un herbicīdu globālā pārdošanas apjoma.

Monsanto ir lauksaimniecības sēklu un herbicīdu ražotājs, tas nodarbina aptuveni 20 000 cilvēku un ir viens no pasaulē vadošajiem biotehnoloģiju uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bayer vadītājs sola nemēģināt Eiropā ieviest Monsanto ģenētiski modificētās kultūras

LETA, 10.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ķīmijas un farmācijas kompānija Bayer pirmdien paziņoja, ka pēc vērienīgās ASV lauksaimniecības uzņēmuma Monsanto pārņemšanas Eiropā neieviesīs ģenētiski modificētas kultūras.

«Mēs nepārņemam Monsanto, lai Eiropā izveidotu ģenētiski modificētu kultūru ražotnes,» intervijā laikrakstam Sueddeutsche Zeitung norāda Bayer vadītājs Verners Baumans.

«Daži cilvēki uzskata, ka mums tas būtu vieglāk nekā Monsanto, ņemot vērā mūsu reputāciju,» sacīja Baumans. «Ja politiķi un sabiedrība Eiropā nevēlas ģenētiski modificētas sēklas, tad mēs to pieņemam, lai arī mums šajā jautājumā ir pretējs viedoklis.»

Monsanto pārņemšanas darījuma summa veidos 66 miljardus dolāru (58,8 miljardus eiro), tam kļūstot par visu laiku lielāko pārņemšanas darījumu, kādu īstenojusi Vācijas kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa ceturtdien atcēlusi Eiropas Komisijas (EK) 2013.gadā noteikto daļējo aizliegumu insekticīda fipronila izmantošanai, apmierinot Vācijas ķīmijas giganta BASF sūdzību.

Vienlaikus tiesa atstājusi spēkā EK noteikto daļējo aizliegumu izmantot trīs neonikotinoīdu grupas augu aizsardzības līdzekļus - tiametoksamu, imidakloprīdu, klotianidīnu, kas tiek vainoti par bišu populāciju nogalināšanu. Tomēr attiecībā uz šiem līdzekļiem ES jau spērusi radikālāku soli, aprīļa beigās vienojoties pilnībā aizliegt to lietošanu ārtelpās. Sūdzību par šo līdzekļu daļēju aizliegšanu bija iesniegušas Vācijas ķīmijas kompānijas «Bayer» un «Syngenta».

Attiecībā uz fipronilu tiesa nolēma, ka EK nav pilnībā novērtējusi sekas tā daļējam aizliegumam, kad pieņēma attiecīgo lēmumu 2013.gadā.

Tiesas lēmums atceļ ierobežojumus fipronilu lietot tikai siltumnīcās un uz augiem, kas tiek novākti pirms ziedēšanas, tādiem kā puravi un sīpoli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES uzņēmumi ieguldījumus nesamazina tik krasi kā ASV

Elīna Pankovska, 26.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) vadošo uzņēmumu ieguldījumi pētniecībā un izstrādē pērn samazinājušies par 2,6 %, lai gan pārdošanas apjomi un peļņa kritusies ievērojami straujāk – attiecīgi par 10,1 % un 21%, liecina Eiropas Komisijas «ES rezultātu apkopojums par rūpniecības ieguldījumiem pētniecībā un izstrādē».

Savukārt ASV vadošo uzņēmumu ieguldījumi pētniecībā un izstrādē sarukuši divtik – par 5,1 %, bet samazinājums pasaules mērogā bija mazāks – par 1,9 %.

Japānas uzņēmumu ieguldījumu apjoms saglabājās nemainīgā līmenī. Uzņēmumi, kuru galvenā mītne ir Ķīnā, Indijā, Honkongā, Dienvidkorejā un Taivanā, turpinājuši uzturēt straujo ieguldījumu pieaugumu pētniecībā un izstrādē.

Japānas automobiļu ražotājs Toyota jau otro gadu pēc kārtas veic pasaulē lielākos ieguldījumus pētniecībā un izstrādē – 6,8 miljrd. eiro. Vadošajā desmitniekā ir arī trīs ES uzņēmumi: Volkswagen, Nokia un Sanofi-Aventis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksu dinamikā ceturtdien bija dažādas tendences, tirgus dalībniekiem turpinot izvērtēt ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītāja Džeroma Pauela mājienu, ka procentlikmju turpmākais pieaugums var nebūt sevišķi liels. ASV biržu indeksi kritās, bet Eiropas biržu indeksi lielākoties pieauga.

Naftas cenas palielinājās pēc ziņām, ka Krievija varētu pievienoties jēlnaftas ieguves samazināšanai Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) sanāksmē 6.decembrī Vīnē.

Spēcīgs jēlnaftas piedāvājums un globālās ekonomikas nākotnes perspektīvas vājināšanās bija negatīvi ietekmējuši naftas cenas kopš oktobra sākuma.

Analītiķi turpina uzskatīt naftas cenas par viegli ievainojamām, un daži skeptiski uztver iespējamību, ka OPEC rīcība būtu pietiekami būtiska, lai kāpinātu naftas cenas.

«Ir skaidrs, ka naftas tirgus nav par 100% pārliecināts par to, ka OPEC+ nākamnedēļ samazinās piedāvājumu, tomēr spiediens noteikti pastiprinās, jo cenas turpina kristies, pastāvot bažām par pārmērīgu piedāvājumu un zemāku pieprasījumu,» sacīja Forex.com analītiķis Favads Razakzada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas farmācijas milzis Bayer paziņojis, ka tas izstrādā zāles, lai apkarotu dubultzodus. Pārdodot šīs zāles, tas gada laikā cer iegūt 250 miljonus eiro, vēsta thelocal.de.

Kompānija plānojot pārbaudīt zāļu drošību un efektivitāti divos pētījumos. Tā jau sākusi to izmēģināšanu uz 720 pacientiem Eiropā.

Dermatologs Žans Pols Ortonē, kurš veic izmēģinājumus Francijā, stāstījis, ka pēc šādām zālēm ir milzīgs pieprasījums.

Kompānija uzskata, ka ar tām varēs iegūt 150 - 250 miljonus eiro, pat neieskaitot ASV tirgu.

Tā cer iegūt licenci šīm zālēm pārdošanai Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā līdz 2014.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma fonds SG Capital Partners Fund I KS ir iegādājies SWH Biroju centru Rīgā Skanstes ielā 50, informē uzņēmums.

Biroju centrs sastāv no 8 ēkām ar kopējo iznomājamo platību 40 tūkstoši kvadrātmetru un 850 autostāvvietām. Īpašuma nomnieku vidū ir daudzi pasaulē un Latvijā zināmi uzņēmumi, to vidū, Bayer, AstraZeneca, Ergo, Evry, Webhelp, Inspecta, Merks, Mogo, Citadele filiāle, Valsts Kontrole un daudzi citi.

«Iegādātais īpašums sekmīgi papildina fonda īpašumā esošo Duntes Nami biroju īpašumu (7300m2), kas atrodas blakus. Kopumā tas veido lielāko biroju kompleksu Skanstes ielā un Rīgā kopumā, ar ļoti teicamu infrastruktūru un papildus attīstības iespējām vairāk kā 25,000 kvadrātmetru platībā. Mēs plānojam veikt ievērojamus ieguldījumus biroju centra tālākā darbībā, uzlabojot mūsu nomnieku ērtības un īpašuma kopējo ilgtspēju (BREEAM sertifikācija),» saka Harijs Švarcs, SG Capital Partners valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Eiropas akciju indeksi pieauga, ko veicināja vairāku lielu uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas darījumi.

Lielbritānijas zāļu ražotāja AstraZeneca akcijas cena pieauga par 15% līdz rekordaugstai atzīmei pēc tam, kad Pfizer paziņoja, ka interesējas par uzņēmuma iegādi par aptuveni 99 miljardiem ASV dolāru.

Savukārt medikamentu ražotāja Bayer akcijas cena pieauga par aptuveni 5%, piedzīvojot straujāko kāpumu kopš pērnā gada jūlija, reaģējot uz uzņēmuma peļņas rādītājiem, kas pārspēja prognozes.

Rezultātā Eiropas akciju tirgu raksturojošais Stoxx Europe 600 pakāpās par 0,4%, ko lielā mērā veicināja medikamentu ražotāju akciju cenu kāpums. Pagājušajā nedēļā indekss pieauga, reaģējot uz augsto apvienošanās un pārņemšanas darījumu aktivitāti medikamentu ražotāju sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauni partneri, līgumi un sadarbības iespējas Vācijā, ar šādiem rezultātiem šonedēļ noslēdzies pirmais Vācijas-Baltijas Digitālais samits Dīseldorfā, informē tā rīkotāja Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera (AHK).

Pasākums, kurā galvenie akcenti tika likti uz aktualitātēm e-pārvaldes, kiberdrošības un tā dēvēto Viedo Pilsētu jomā, pulcēja vairāk nekā 250 dalībniekus, no kuriem ievērojams vairākums bija Vācijas uzņēmumu, iestāžu un institūciju pārstāvji.

Baltijas valstu panākumus digitālajā jomā atzina arī Ziemeļreinas-Vestfālenes ekonomikas ministrs Andreass Pinkvarts, kurš kopā ar AHK prezidentu Tomasu Šēlkopfu atklāja samitu.

«Baltijas valstis uzņēmējdarbībā un pārvaldē veiksmīgi soļo uz digitālo nākotni. Par to es pārliecinājos pagājušajā gadā vizītes laikā Igaunijā, kur ieguvu daudz noderīga mūsu projektiem Ziemeļreinā-Vestfālenē. Esmu gandarīts, ka Ziemeļreinā-Vestfālenē uzņēmumiem un iestādēm tagad ir arī iespēja Vācijas-Baltijas Digitālajā samitā tieši iepazīties ar šo progresīvo paraugreģionu pārstāvjiem un gūt impulsus digitālajam attīstībai,» atzina Ziemeļreinas-Vestfālenes ekonomikas ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi trešdien pārsvarā kritās pēc Federālās rezervju sistēmas (FRS) lēmuma nemainīt bāzes procentlikmi, savukārt britu mārciņas vērtība samazinājās, turpinoties haosam «Breksita» jomā.

ASV uzņēmumu akciju cenas neilgu laiku pieauga pēc FRS lēmuma saglabāt bāzes procentlikmi nemainīgu un prognozes, ka šogad to nepaaugstinās, bet varētu paaugstināt nākamgad.

Akciju cenas sāka kristies pēc preses konferences, kurā FRS vadītājs Džeroms Pauels uzsvēra, ka ASV ekonomika ir stabila, lai gan FRS trešdien samazināja ekonomikas pieauguma prognozi šim gadam no 2,3% līdz 2,1%, nākamajam gadam no 2% līdz 1,9%, bet 2020.gadam to saglabāja 1,8% līmenī.

Volstrītas indeksi «Dow Jones Industrial Average» un «Standard & Poor's 500» noslēdza tirdzniecības sesiju ar kritumu, bet indekss «Nasdaq Composite» nedaudz pieauga.

Briefing.com analītiķis Patriks O'Hērs sacīja, ka tirgus sākotnējais kāpums bija automātiska reakcija uz FRS lēmumu, bet investori vēlāk pārdomāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmumam jāmaksā 81 miljons dolāru vīrietim, kura saslimšanu ar vēzi veicinājis Roundup

LETA--AFP, 28.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV zvērināto tiesa trešdien nolēma, ka agroķīmijas uzņēmumam «Monsanto» ir jāsamaksā 81 miljons ASV dolāru amerikāņu pensionāram, kura saslimšanu ar vēzi ir veicinājis šī uzņēmuma ražotais herbicīds «Roundup».

Zvērināto tiesa Sanfrancisko pilsētā konstatēja, ka šī firma bijusi «nolaidīga, neizrādot saprātīgu piesardzību», lai brīdinātu par šī produkta riskiem.

Tiesa nosprieda, ka «Monsanto» vajag samaksāt 70 gadus vecajam Edvīnam Hardemenam 75 miljonus dolāru kā atlīdzību par kaitējumu, 5,6 miljonus dolāru kā kompensāciju un 200 000 dolāru par ārstēšanās izdevumiem.

Zvērināto tiesa arī konstatēja, ka «Roundup» dizains bija ar defektiem un ka šim produktam nebija pietiekamu brīdinājumu par potenciālu risku.

Tā pati zvērināto tiesa 19.martā konstatēja, ka Hardemena pakļautība «Roundup» iedarbībai, viņam 25 gadus smidzinot šo herbicīdu savā īpašumā, bija «būtisks faktors» viņa saslimšanā ar ne-Hodžkina limfomu. «Roundup» svarīga sastāvdaļa ir pretrunīgi vērtētā ķimikālija glifosāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienojot biroju ēkas Skanstes ielā (iepriekš zināmas kā «SWH biroju centrs») un Duntes ielā (iepriekš «Duntes nami») nekustamā īpašuma fonds «SG Capital» izveidojis darījumu apkaimi «Skanstes City».

Biroju ēku rekonstrukcijā un modernizēšanā investēti 13,6 milj. eiro. «Skanstes City» izīrējamo telpu kopējā platība sasniedz teju 50 000 m2. Nomai pieejamas A un B klases biroju telpas platībās no 130 m2.

«Ņemot vērā mūsu nomnieku darbības specifiku un vēlmes, pielāgojam telpas viņu vajadzībām un domu lidojumiem. Šobrīd esam noslēguši nomas līgumus par 90% platību un mūsu telpas jau tagad apdzīvo vietēja un starptautiska mēroga uzņēmumi, piemēram, «Krassky», «Mintos», «Bayer», «Containerships», «Kapitel», «Moller Baltic Import», Latvijas Republikas Valsts kontrole un citi,» norāda «SG Capital» valdes priekšsēdētājs Harijs Švarcs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) veiks izmeklēšanu attiecībā uz ietekmi, ko uz Eiropas tirgu varēt radīt Vācijas ķīmijas un farmācijas kompānijas Bayer iecerētā ASV lauksaimniecības uzņēmuma Monsanto pārņemšana, ceturtdien paziņoja amatpersonas.

Darījums, par kuru tika paziņots trešdien, radīs pasaulē lielāko sēklu, pesticīdu un ģenētiski modificētas labības piegādātāju.

Darījuma summa veidos 66 miljardus dolāru (58,8 miljardus eiro), tam kļūstot par visu laiku lielāko pārņemšanas darījumu, kādu īstenojusi Vācijas kompānija.

ES konkurences komisāre Margarēta Vestagere norādīja, ka ES nepieciešams pārliecināties, ka šī vērienīgā apvienošanās, kurai nepieciešams saņemt regulatoru apstiprinājumus, neradīs monopolu, kas negatīvi ietekmēs lauksaimniekus un patērētājus.

Paredzams, ka darījums tiks pabeigts līdz 2017.gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru