Pasaulē

Vācijas uzņēmēji «beidzot sāk izjust krīzi»

Gunta Kursiša, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mākoņi virs eirozonas piektdien sabiezējuši vēl vairāk, jaunākajiem datiem liecinot, ka parādu krīze samazinājusi Eiropas lielākās ekonomikas uzņēmēju pārliecību līdz pēdējo divu gadu zemākajam līmenim, vēsta thelocal.de.

Laikā no maija līdz jūnijam Ifo ekonomikas institūta novērotais biznesa klimata indekss samazinājies no 106,9 līdz 105,3 punktiem. Turklāt jūnijs ir otrais mēnesis pēc kārtas, kad indekss turpina samazināties, un sliktākais mēnesis pēdējo divu gadu laikā. Uzņēmēju pārliecības mazināšanās bija daudz krasāka, nekā paredzēts iepriekš.

«Vācijas ekonomiku ietekmē nesenais nenoteiktības uzbangojums eirozonā,» norāda Ifo prezidents Hanss Verners Zins (Hans-Werner Sinn).

Ifo aprēķina indeksu, ņemot vērā kompāniju pašreizējā stāvokļa pašvērtējumu un prognozes nākamajiem sešiem mēnešiem, pieņemot, ka 100 punkti tiek doti vidējai attīstībai ilgtermiņā.

«Situācija Vācijas ekonomikā varētu uzlaboties, kad tiks iegrožots eirozonas krīzes vilnis,» norādīja Berenberg Bank ekonomists Kristians Šulcs (Christian Schulz).

Db.lv jau rakstīja, ka «Vācijas ekonomikas brīnumam pienākušas beigas», Vācijas Markit PMI indeksam, sasniedzot pēdējo trīs gadu zemāko atzīmi, kas norāda uz biznesa aktivitātes mazināšanos.

Iepriekš Vācijas kanclere Angela Merkele, kas stingri iestājas par finanšu disciplīnu krīzes ierobežošanā, pauda, ka Vācijas spēki «nav bezizmēra» un ka pasaules valstu līderiem nevajadzētu pārvērtēt Vācijas spēju atrisināt eirozonas problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru