Lauksaimniecība

Vaislas sivēnmāšu ierakstīšana ciltsgrāmatā izmaksās teju četrus miljonus Ls

Sandra Dieziņa, 02.11.2010

Jaunākais izdevums

Līdz 17. novembrim notiks līgumu slēgšana ar atbalsta tiesīgiem pārraudzības ganāmpulku īpašniekiem, lai sagatavotu vaislas sivēnmātes ierakstīšanai ciltsgrāmatā un izvērtētu to produktivitātes datus.

To paredz šodien izsludinātie valdības noteikumi. Lai saņemtu šo atbalstu, pretendentam divu nedēļu laikā, sākot ar šā gada 3. novembri, ir jāiesniedz iesniegums Lauku atbalsta dienestā.

Kopējais atbalsta apmērs šim mērķim ir 3,96 miljoni Ls. Uz atbalstu pakalpojuma sniegšanai var pretendēt SIA, biedrība, nodibinājums vai kooperatīvu savienība, ja tā darbojas cūkkopības nozarē un apvieno ne mazāk par 50 cūku audzētāju, ja pretendentam ir ciltsdarba jomā sertificēti speciālisti.

Pretendents sniegs pakalpojumu tajos pārraudzības ganāmpulkos, kuros pēc šā gada 1. septembra būs 15 un vairāk vaislas sivēnmātes un no vaislas sivēnmātes atšķirto sivēnu skaits pēc 2009. gada pārraudzības datiem metienā vidēji ganāmpulkā ir 8,5 sivēni.

Atbalsta mērķis ir sekmēt ciltsdarbu cūkkopības nozarē, mērķtiecīgi izmantojot augstvērtīgas vaislas sivēnmātes, lai saglabātu un uzlabotu esošo genotipu un veicinātu dzīvu cūku eksportu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kompensācijām par Āfrikas cūku mēra dēļ nokautām cūkām piešķir 1,5 miljonus eiro

Žanete Hāka, 15.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien valdība saimniecībām, kurās Āfrikas cūku mēra dēļ tika nokautas cūkas, nolēma piešķirt 1,5 miljonus eiro.

Pārtikas un veterinārais dienests 26.jūnijā no valsts zinātniskā institūta Bior saņēma ziņojumu par to, ka trijos no savvaļas cūkām noņemtajos paraugos, kas atrastas mirušas Dagdas novada Ķepovas pagastā netālu no Baltkrievijas robežas, kā arī trijos no mājas cūkām noņemtajos paraugos, kuru novietnes atrodas Krāslavas novada Robežnieku pagastā, ir konstatēts Āfrikas cūku mēra vīruss.

Līdz 14.jūlijam Āfrikas cūku mēris ir konstatēts piecās piemājas saimniecībās un 22 mežacūkām. Galvenokārt Āfrikas cūku mēri konstatē nelielās piemājas saimniecībās ar zemu biodrošības līmeni.

Lai efektīvāk ierobežotu Āfrikas cūku mēra izplatību cūku sugas dzīvnieku novietnēm ir nepieciešams noteikt stingrākus biodrošības pasākumus, kā arī pasākumus, ko darīt ar cūku sugas dzīvniekiem, ja dzīvnieku īpašnieki nenodrošina noteiktos biodrošības pasākumus, skaidro Zemkopības ministrija (ZM). Turklāt šādiem cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem ir nepieciešams noteikt aizliegumu vismaz gadu minētajā teritorijā turēt cūku sugas dzīvniekus, lai novērstu iespēju Āfrikas cūku mēra vīrusam tālāk izplatīties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Cūkkopjiem maksās lielāku valsts atbalstu par sivēnmātēm

Dienas Bizness, 24.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 24. novembrī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus valsts atbalsta piešķiršanas kārtībā vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā, kā arī to ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes datu izvērtēšanai. Izmaiņas noteikumos paredz palielināt atbalstu cūkkopjiem, lai mazinātu Āfrikas cūku mēra dēļ radītos zaudējumus.

Izmaiņas valsts atbalsta piešķiršanas kārtībā paredz palielināt atbalsta likmi no 101,28 eiro līdz 131,28 eiro par tādas sivēnmātes ģenētiskas kvalitātes noteikšanu un produktivitātes novērtēšanu, kas atražo vaislas jauncūkas.

Pārejas posma valsts atbalsts ļaus saglabāt ražošanas apjomu un nodrošinās augstvērtīgu sieviešu kārtas lauksaimniecības dzīvnieku saglabāšanu ganāmpulka ciltskodolā.

Komentāri

Pievienot komentāru