Tehnoloģijas

Valdība aprīļa sākumā lems par virszemes TV konkursa nolikumu

Sanita Igaune, 20.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd notiek nepieciešamo dokumentu saskaņošana, lai aprīļa sākumā valdība varētu apstiprināt virszemes TV konkursa nolikumu, lai pēc tam izsludinātu konkursu un tajā izvēlētos komersantu, kas virszemes TV apraidi nodrošinās pēc 2014.gada, DB pastāstīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Konkurss ir nepieciešams, jo Lattelecom tiesības nodrošināt virszemes TV apraidi Latvijā ir līdz 2013. gada nogalei.

Uz jautājumu, vai virszemes TV ieviešanas konkursā varētu uzvarēt kāds cits komersants nevis Lattelecom, A. Matīss atzīmēja, ka interesi par virszemes TV ieviešanas konkursu izrādījuši arī citi pašmāju un ārvalstu uzņēmumi, kas darbojas Latvijā.

Viņš piekrīt, ka laika nav daudz, ko var prasīt konkursa izsludināšana, pretendentu pieteikumu iesniegšana, izvērtēšana, rezultātu apstiprināšana, bet Satiksmes ministrija no savas puses sola darīt visu iespējamo, lai no 2014.gada 1.janvāra virszemes TV apraide Latvijā tiktu nodrošināta.

Ātrāk lēmumu nevarēja pieņemt, jo ilgu laiku turpinājās diskusijas par to, vai maksas TV kanālu sadaļā TV kanālus varēs piedāvāt viens, vai vairāki komersanti, atgādināja A. Matīss. «Nepieciešamie frekvenču resursi ir ierobežoti, šobrīd tiek nodrošināti aptuveni 50 kanāli. Iespējams, citāda situācija varētu būt, ja frekvenču resursi dotu iespēju nodrošināt 500 kanālus,» klāstīja A. Matīss, piebilstot, ka šādā scenārija gadījumā varētu pastāvēt situācija, kad neviens komersants neizrādītu interesi un konkursā savu piedāvājumu neiesniegtu.

Būtisks jautājums virszemes TV jomā ir tāds, vai TV kanāli TV3 un LNT būs pieejami virszemes TV apraidē arī no 2014.gada, proti, vai šie kanāli saglabās savu bezmaksas TV kanālu statusu. Jau vēstīts, ka must carry grozījumi paredz to, ka TV3 un LNT īpašnieks MTG no 31.marta līdz 2014.gadam no kabeļtelevīzijas operatoriem var prasīt samaksu par kanālu retranslēšanas tiesībām, savukārt virszemes TV jomā šie kanāli ir pieejami bezmaksas. Taču likumdošanas izmaiņas šajā jomā ir spēkā līdz gada nogalei.

Savukārt nākotnē galveno lomu spēlēs saturs, pārliecību pauda A. Matīss, kad nebūs vairs svarīgi, vai cilvēks izvēlas televīzijas platformu, internetu vai citu apraides veidu. Tam stimulu dos arī ceturtās paaudzes jeb 4G iespējas, kas nodrošina bezvadu pārraides iespējas līdz 100 Mbit/s, pavērsies jaunas iespējas.

DB jau rakstīja, ka TV kanāla apraides maksa virszemes TV jomā no 2014.gada varētu būt aptuveni 200–500 tūkst. Ls gadā, atkarībā no TV kanālu skaita. Šobrīd maksa ir 690 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru