Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka koalīcija nevienojās par vienu pretendentu valsts kontroliera amatam, Saeimā šim amatam pieteiktas divas kandidātes - Vienotības virzītā zvērinātā revidente Iveta Rutkovska un Reformu partijas un nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK virzītā Valsts kontroles padomes locekle Elita Krūmiņa, informē Saeimas Preses dienests.

Vēl šorīt koalīcijas partiju līderi sacīja, ka viņiem izdosies vienoties par vienu pretendentu valsts kontroliera amatam, taču šo nodomu neizdevās realizēt.

Pēc Vienotības frakcijas sēdes tās vadītājs Dzintars Zaķis paziņoja, ka abas kandidātes ir vienlīdz spēcīgas, tomēr pēc Vienotības frakcijas kolēģu vienbalsīga lēmuma šim amatam tiks virzīta arī Rutkovska, kas nozīmē, ka diskusijas par to, kura kandidāte ir stiprāka, vēl turpināsies. Saskaņā ar Zaķa teikto «kvalitatīvām diskusijām par Valsts kontroles nākotni» būtu jānotiek arī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā. Rezultātā koalīcija vēlāk varētu tomēr vienoties par vienu kandidātu šim amatam.

Savukārt Reformu partija pēc tikšanās ar abām publiski nosauktajām valsts kontroliera amata kandidātēm nolēmusi iecelšanai šajā amatā atbalstīt pašas izvirzīto Krūmiņu. Reformu partijas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis akcentēja, ka politiskais spēks, ņemot vērā arī Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) izteikto aicinājumu, centās panākt vienošanos koalīcijā par vienu kandidātu, taču tas neesot izdevies.

Opozīcijas partijas savus kandidātus nav izvirzījušas. Politiskā apvienība Saskaņas centrs (SC) sola vērtēt koalīcijas izvirzītās kandidatūras, turklāt darīt to atbilstoši esošās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas publiski paustajiem kritērijiem, uzsvēra SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Savukārt Zaļo un zemnieku frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pauda viedokli, ka valdošās koalīcijas pārstāvjiem, piemēram, Vienotībai un Reformu partijai (RP), jāuzdod jautājums, kāpēc kandidāti valsts kontroliera amatam tiek izvirzīti «pēdējā minūtē» un kāpēc tas notiek necaurspīdīgi «veco laiku» tradīcijās.

Vienotības virzītā kandidāte Rutkovska no 2010.gada ir valdes locekle un atbildīgā zvērinātā revidente SIA Larssen Donoway Inkens, savukārt kopš 1995.gada viņa ir valdes locekle un atbildīgā zvērinātā revidente SIA I.Rutkovskas birojs. Iepriekš viņa strādājusi par vecāko iekšējo auditori Centrālajā un Austrumeiropā uzņēmumā Balta, tāpat no 2001. līdz 2009.gadam bija valdes locekle uzņēmumā Rodl&Partner. Rutkovska bija arī pasniedzēja-konsultante SIA Komercizglītības centrs no 1996. līdz 2011.gadam, kā arī strādāja par revīziju vadītāju KPMG Latvia no 1998. līdz 1999.gadam. No 1993. līdz 1996.gadam Rutkovska strādāja par revidenta palīdzi Valsts kontrolē.

Savukārt Reformu partija un nacionālās apvienības virzītā Krūmiņa 2005.gadā tika iecelta par Valsts kontroles padomes locekli un trešā revīzijas departamenta direktori, bet 2009.gadā Krūmiņa atkārtoti ievēlēta par Valsts kontroles padomes locekli. No 2004. līdz 2005.gadam Krūmiņa strādāja Parex bankā par projektu vadītāju un reģionālās kreditēšanas un līzinga daļas vadītāju, savukārt no 1998. līdz 2004.gadam strādāja Finanšu ministrijā. Pirms tam no 1995. līdz 1998.gadam Krūmiņa bija SIA Zemgales nafta revidente, no 1991. līdz 1995.gadam - uzņēmuma Straume galvenā grāmatveža vietniece, bet no 1988. līdz 1990.gadam - "Latvijas keramikas" ekonomiste.

Komentāri

Pievienot komentāru